På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
 4. Våra medier
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
 7. För bibliotek
  1. Kom igång med talböcker
   1. Om talböcker
   2. Talbokstillstånd
   3. Kom igång med egen nedladdning
   4. Ansök om konton
   5. Webbutbildning
   6. Detta finns i Legimus
  2. Stöd i dagligt arbete
  3. Vanliga frågor
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

Kom igång med talböcker

Alla bibliotek kan ansöka om talbokstillstånd och bibliotekskonto.

Talböcker är ett annat sätt att läsa böcker och ett sätt för alla att få ta del av det skrivna ordet. Det är kostnadsfritt att låna talböcker i Legimus, både för biblioteket och användaren.

1. Talböcker

Börja med att lära dig mer talböcker och de särskilda upphovsrättsliga regler som gäller för dem, t ex skillnaden mellan talböcker och ljudböcker samt vem som får läsa talböcker.

2. Talbokstillstånd

För att få ladda ner och förmedla talböcker behöver biblioteket ett så kallat talbokstillstånd. Det behövs för att ni ska ha rätt att förmedla talböcker. Ni ansöker om talbokstillstånd hos Justitiedepartementet. Handläggningstiden är vanligtvis någon eller några månader.

Talbokstillståndet är ingen garanti för att få ett konto till Legimus. Vi gör även en bedömning av er biblioteksverksamhet. Kontakta gärna oss om ni har frågor.

3. Bibliotekskonto

För att kunna logga in i Legimus och ladda ner talböcker behöver ni även ansöka ett bibliotekskonto. Det kan ni ansöka om först efter att ni har fått talbokstillståndet. Om ert bibliotek inte har ett talbokstillstånd eller väntar på att få ett, kan ni börja med att ansöka om ett bibliotekskonto för att låna böcker från MTM på CD.

MTM gör alltid en bedömning om ett bibliotek ska få ett bibliotekskonto eller inte.

4. Registrerarkonto

Du som arbetar på biblioteket kan sedan gå vidare och ansöka om ett så kallat registrerarkonto. Med det kan du registrera användare för egen nedladdning i Legimus. Ditt bibliotek ska ha ett talbokstillstånd och ett bibliotekskonto för nedladdning.

Skolor och skolbibliotek

MTM har i uppdrag att samarbeta med bibliotek. På en skola är det därför skolbiblioteket som ska förmedla talböcker. För att få ladda ner talböcker och registrera elever för egen nedladdning ska ert skolbibliotek ha fungerande låneverksamhet, talbokstillstånd och ansvarig personal.

Om er skola saknar ett skolbibliotek kan ni ändå arbeta med talböcker. Vänd er i första hand till ert kommunala bibliotek och diskutera ett möjligt samarbete. Ni kan även få möjlighet att låna in talböcker på CD från MTM. Kontakta gärna oss om ni har några frågor.

Stöd från MTM

MTM ger stöd och samarbetar med bibliotek kring talböcker och stöd till användare. Användare ska i första hand vända sig till sitt bibliotek, men ni kan alltid kontakta oss för frågor, information och råd.

Vi genomför även regelbundet studiedagar både för nybörjare på biblioteket och för er som har arbetat ett tag med talböcker.

Läs mer

Dokument

Telefontider idag

Svarstjänsten

09:00-12:00, 13:00-15:00Tel 08-580 02 710

Punktskrifts- och prenumerationsservice

09:00-12:0008-580 02 720
Senast ändrad: 2016-12-22 | Legimus