På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
 4. Våra medier
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
 7. För bibliotek
  1. Kom igång med talböcker
  2. Stöd i dagligt arbete
   1. Registrera användare för egen nedladdning
   2. Teknisk support till användare
   3. Kurslitteratur på universitet och högskola
    1. Klart till kursstart
    2. Särskilda fall ny kurslitteratur
   4. Ladda ner
   5. Redovisa lån och framställda exemplar
   6. Låna in
   7. Låna ut
   8. Inläsningsförslag
   9. Information och marknadsföring
   10. Sälja till privatpersoner
   11. Talboken kommer
   12. Statistik
   13. GDPR
  3. Vanliga frågor
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

Särskilda fall ny kurslitteratur

Här finns förtydligande av de regler som gäller för att beställa ny kurslitteratur till studenter på universitet och högskola. Kontakta oss om du är osäker hur du ska bedöma en titel.

Basår

Gör MTM titeln: Ja

Litteratur till högskolans basårsutbildningar jämställs med ordinarie kurslitteratur. Kontrollera först att titeln inte redan finns inläst, till exempel hos Inläsningstjänst.

Uppsats

Gör MTM titeln: Ja

Be kursansvarig lärare, eller liknande, intyga att titeln ska användas i sin helhet och att studenten behöver den för uppsatsskrivandet. Då räknas titeln som obligatorisk kurslitteratur. Beställ sedan som vanligt.

Ingen obligatorisk kurslitteratur utan enbart valbar litteratur

Gör MTM titeln: Ja men enbart ett urval

Vissa litteraturlistor innehåller inte obligatorisk kurslitteratur utan enbart valbar litteratur, till exempel vid personbaserat lärande. I dessa fall ska studenten tillsammans med kursansvarig göra ett urval från kurslistan. Kursansvarig intygar sedan till bibliotekspersonalen att de valda titlarna ska räknas som obligatorisk kurslitteratur. Biblioteket beställer som vanligt.

Doktorander

Gör MTM titeln: Ja

Be handledaren att intyga att titeln räknas som obligatorisk kurslitteratur och ska användas i sin helhet. Doktorander får stöd från MTM som om de vore en student och samma regler gäller för deras beställningar. Beställ som vanligt om titeln uppfyller MTM:s regler.

Läser på flera högskolor

Gör MTM titeln: Ja

Du kan enbart beställa ny kurslitteratur till studenter som har sitt nedladdningskonto på ditt bibliotek. Studenter som läser på flera högskolor väljer att ha sitt nedladdningskonto på det bibliotek som passar studenten bäst. När du ska beställa böcker ber du studenten flytta sitt konto tillfälligt till ert bibliotek. När du har beställt kan studenten flytta tillbaka kontot. Biblioteksflytten påverkar inte de beställningar du har gjort.

Du kan beställa kurslitteratur till en kurs som går på ett annat lärosäte, men det är inget vi rekommenderar. Du måste kunna intyga att titeln är obligatoriskt på det andra lärosätet och att den uppfyller MTM:s regler.

Kompendier på punktskrift

Gör MTM titeln: Ja

Beställ som vanligt. Högskolebibliotek kan beställa artiklar och kompendier på punktskrift åt studenter.

Kompendier, övriga

Gör MTM titeln: Nej

Anpassa lokalt. Kompendier, artiklar och delar av böcker görs tillgängliga på universitet eller högskolan. När ni har läst in materialet kan MTM göra materialet tillgängligt för lån i Legimus. Läs mer om Högskoleinläsningar på mtm.se.

Punktskrift

Gör MTM titeln: Ja

Beställ som vanligt. MTM anpassar titlar som punktskrift och e-text till studenter som läser punkt, även om titeln finns som talbok.

E-material

Gör MTM titeln: Det beror på

Be studenten testa om hon eller han kan läsa e-materialet. Om materialet inte är tillgängligt kan du beställa det från MTM, under förutsättning att titeln uppfyller våra kriterier. Skriv gärna ett meddelande om detta i kommentarsfältet när du beställer.

Lagboken och FAR

Gör MTM titeln: Nej

Hänvisa studenten till de elektroniskt tillgängliga alternativ som finns, Lagrummet och FAR online. MTM anpassar inte titlar som finns i tillgängligt format.

Titeln finns som ljudbok

Gör MTM titeln: Det beror på

Gör så här: Köp eller låna in den önskade titeln. MTM kan läsa in ljudböcker om det finns särskilda skäl, kontakta oss för en dialog. Vi anpassar inte ljudböcker som är gjorda i ett tillgängligt format, till exempel Inläsningstjänsts produktioner.

Önskade titlar

Gör MTM titeln: Det beror på

Studenter kan lämna förslag på ett folkbibliotek på titlar som de önskar läsa, till exempel skönlitteratur eller facklitteratur som inte är obligatorisk kurslitteratur.

Uppdragsutbildning

Gör MTM titeln: Nej

Hänvisa till utbildningsanordnaren. Det är utbildningsanordnaren som ansvarar för att anpassa den kurslitteratur som behövs.

Läs mer

Länkar till andra webbplatser

 

 

Telefontider idag

Svarstjänsten

StängtTel 08-580 02 710E-post: info@mtm.se

Punktskrifts- och prenumerationsservice

Stängt08-580 02 720E-post: punktskrift@mtm.se
Senast ändrad: 2017-02-10 | Legimus