På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
 4. Våra medier
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
 7. För bibliotek
  1. Kom igång med talböcker
  2. Stöd i dagligt arbete
   1. Registrera användare för egen nedladdning
   2. Teknisk support till användare
   3. Kurslitteratur på universitet och högskola
    1. Klart till kursstart
    2. Särskilda fall ny kurslitteratur
   4. Ladda ner
   5. Redovisa lån och framställda exemplar
   6. Låna in
   7. Låna ut
   8. Inläsningsförslag
   9. Information och marknadsföring
   10. Sälja till privatpersoner
   11. Talboken kommer
   12. Statistik
   13. GDPR
  3. Vanliga frågor
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

Kurslitteratur på universitet och högskola

Studenterna beställer själv den obligatoriska kurslitteratur de behöver på sitt högskolebibliotek. Biblioteket förmedlar beställningen till MTM, som producerar titeln.

En student som väljer mellan formaten talbok, punktskriftsbok och e-textbok.För att studenter med en läsnedsättning ska kunna studera på högskolan på lika villkor behöver de få sin kurslitteratur anpassad. MTM producerar all obligatorisk kurslitteratur som talbok, e-textbok eller punktskrift. Högskolorna ger studenterna tillgång till kompendier, artiklar och delar av titlar.

Titlar som redan finns i tillgängligt format, till exempel ljudböcker, kan biblioteket köpa eller låna från ett annat bibliotek. En text som finns digitalt kan bli tillgänglig genom till exempel att använda talsyntes.

Så här ger du förslag på nya böcker en till student

När du beställer eller ger förslag på en titel har du ansvar för att kontrollera studentens litteraturlistor så att titeln uppfyller MTM:s regler. Du kan beställa utanför litteraturlistan om kursansvarig lärare, eller liknande, intygar att böckerna är obligatoriska.

Regler

Studenten ska:

Ha ett nedladdningskonto på ditt bibliotek och vara antagen till kursen där boken ingår som obligatorisk kurslitteratur

Titeln ska vara:

 • Av senaste upplaga  
 • En hel bok med ISBN eller ISSN 
 • Obligatorisk kurslitteratur på en kurs eller program som ger högskolepoäng

Eller

 • Obligatorisk kurslitteratur på en av högskolans basårsutbildningar

Eller

 • Ses som obligatorisk kurslitteratur genom intyg av lärare eller uppsatshandledare

Beställ via formulär i LegimusEn datorskärm med texten Legimus.

Logga in med bibliotekskontot och beställ via formuläret under Mina sidor i Legimus, länk finns längs ner på sidan. Använd kommentarrutan om du beställer en titel som går utanför MTM:s regelverk för att meddela oss hur du resonerat kring beställningen.

Datum när titeln beräknas vara klar syns i Legimus efter ungefär två veckor. Du och studenten får ett mejl när boken är färdig och går att ladda ner.

Lägg till en student till pågående produktion

Om titeln som studenten behöver redan är under produktion är det viktigt att du kopplar studenten till produktionen. Vi prioriterar de titlar som en student har beställt och studenten har möjlighet att få delleveranser under tiden titeln läses in.

För att koppla på studenten gör du en beställning på samma sätt som du gör för en ny titel. Skriv gärna i kommentarrutan att det gäller en titel som är under produktion.

Skyddad identitet

Studenter med skyddad identitet får sitt nedladdningskonto flyttat till MTM:s skyddade bibliotek.

För att beställa kurslitteratur till studenter med skyddad identitet lämnar du förslag på de titlar studenten behöver (se Klart till kurstart). Meddela sedan MTM att förslagen är beställningar åt en student med skyddad identitet. När titeln är färdig vidarebefordrar du informationen till studenten.

Tid

En talbok med mänskligt tal tar från sex veckor till flera månader att läsa in.

Det tar ca fyra veckor innan studenten får sin första leverans av en talbok med mänsklig inläsning. Ett mejl skickas till studenten med nedladdningslänk för de första fem timmarna. Därför är det viktigt att aktuell e-postadress finns i låntagarregistret. För att få delleveranser för resten av boken måste studenten svara på mejlet.

En talbok med syntetiskt tal tar ca fyra veckor att göra. Hela boken görs från text till tal och delleveranser skickas därför inte.

Punktskriftsböcker tar cirka 10 veckor och e-textböcker cirka 8 veckor att producera.

Delleveranser

Mänskligt inlästa talböcker kan ta lång tid att läsa in. Studenten får därför ett e-brev med en första delleverans, fem timmar av titeln, samt en fråga om att få fler delar av boken hemskickad under tiden titeln läses in. Svarar studenten ja skickas en delleverans i veckan tills titeln är färdiginläst. Tackar studenten nej eller avstår från att svara kommer inga fler delleveranser. Delleveransen skickas med e-brev till studenten. Studenten kan även få den på CD. Instruktioner finns i e-brevet med delleveransen. Ångrar sig studenten kan hon, eller biblioteket, kontakta MTM för att få delleveranser igen. 

Studenten kan även önska en speciell inläsningsordning, till exempel att vi ska börja på ett visst kapitel eftersom det kommer först på kursen.

Om talboken däremot görs som talbok med text och syntetiskt tal blir det ingen delleverans. 

Punktskrift

Studenter som läser punktskrift kan beställa produktion av e-text eller punktskrift av en bok även om den redan finns anpassad som talbok. Vi anpassar även kompendier och artiklar till punktskrift eller e-text. Det går även att få bilder i taktilt format om studenten vill det.

Frågor och kommentarer

Det är inte alltid självklart hur man ska arbeta med kurslistan eller hur en titel ska bedömas. Läs mer under Vanliga frågor för mer information. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor.

Använd gärna kommentarsfältet i formuläret för att meddela oss hur du resonerat i samband med din beställning.

Läs mer

Länkar till andra webbplatser

Telefontider idag

Svarstjänsten

StängtTel 08-580 02 710E-post: info@mtm.se

Punktskrifts- och prenumerationsservice

Stängt08-580 02 720E-post: punktskrift@mtm.se
Senast ändrad: 2018-06-28 | Legimus