På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
 4. Våra medier
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
 7. För bibliotek
  1. Kom igång med talböcker
   1. Om talböcker
   2. Talbokstillstånd
   3. Kom igång med egen nedladdning
   4. Ansök om konton
   5. Webbutbildning
   6. Detta finns i Legimus
  2. Stöd i dagligt arbete
  3. Vanliga frågor
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

Talbokstillstånd

För att ladda ner böcker i Legimus behöver bibliotek ha ett talbokstillstånd. Ni ansöker om det hos Justitiedepartementet. Från den 1 juli 2017 krävs inte längre talbokstillstånd.

Ändringar i Upphovsrättslagen innebär att kravet på talbokstillstånd plockas bort

Enligt den uppdaterade upphovsrättslag som träder i kraft 1 juli ska bibliotek inte längre behöva inhämta något särskilt tillstånd från regeringen för att få anpassa upphovsrättsligt skyddade verk till personer med funktionsnedsättning.

Detta innebär att kravet på talbokstillstånd försvinner när bibliotek ansöker efter konton hos oss  för att kunna arbeta med nedladdning från Legimus. I övrigt fortsätter samma krav och förväntningar att gälla för biblioteken.

Vi rekommenderar att ni väntar till efter den 1 juli med att ansöka om bibliotekskonto.

Ansöka om talbokstillstånd (behövs ej efter 1 juli)

För att kunna ansöka om ett bibliotekskonto för nedladdning behöver ditt bibliotek först ett tillstånd från regeringen, ett så kallat talbokstillstånd. Med talbokstillstånd får biblioteket bland annat:

 • Ladda ner talböcker från legimus.se
 • Skapa konton för egen nedladdning åt personer med läsnedsättning

Gör så här

Skriv er ansökan enkelt och hänvisa till de punkter i lagen ni vill söka tillstånd för. Tillståndet bör utöver 17 § Upphovsrättslagen även omfatta närstående rättighet för katalogskydd enligt § 49 Upphovsrättslagen samt för fotografiska bilder enligt 49a § och vid behov paragraferna 45, 46 och 48. Nedan finns exempel på hur ett ansökningsbrev kan se ut, det går att ändra och anpassa efter er verksamhet.

Ansökan om talbokstillståndet ska skickas till Justitiedepartementet, adressen finns i exemplet nedan. Handläggningstiden är vanligtvis någon månad.

När talbokstillståndet är klart

När ni har fått talbokstillståndet kan ni gå vidare ansöka om ett bibliotekskonto för nedladdning hos MTM. Ni ska ange diarienumret för ert tillstånd i ansökningsformuläret. MTM får inget besked om när ni har fått ert talbokstillstånd och har inte heller något register över vilka bibliotek som har fått det.

Talbokstillståndet är ingen garanti för att få ett konto till Legimus. Vi gör även en bedömning av er biblioteksverksamhet och kan återkomma med frågor efter att ni har skickat in er ansökan.

Läs mer

Dokument

Telefontider idag

Svarstjänsten

Punktskrifts- och prenumerationsservice

Senast ändrad: 2017-05-22 | Legimus