På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
 4. Våra medier
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
 7. För bibliotek
  1. Kom igång med talböcker
  2. Stöd i dagligt arbete
  3. Vanliga frågor
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

För bibliotek

På de här sidorna hittar du information särskilt riktad till dig som arbetar på bibliotek. Vi förklarar hur du hittar böcker i olika format till ditt bibliotek och hur du lånar ut dem.

Kille på bibliotek som läser talbok

Genvägar

Statistik

Aktuellt

Support av Read Hear Mac

Read Hear Mac, ett läsprogram som MTM erbjuder studenter på universitet och högskola, kan inte garantera hundraprocentig funktionalitet med Mac 10-12 Sierra, det senaste operativsystemet för mac-datorer. En snabbtest har visat att grundfunktionerna fungerar och vi har inte hört talas om något fall där det har blivit problem. Däremot är det bra att studenter som får problem hör av sig till den svenska supporten om de får problem med programmet.

Kontakt till supporten

Ny film!

Premiär! MTM presenterar nu en ny film som vi hoppas ska inspirera barn att använda Legimus. Med den hoppas vi att flera ska upptäcka hur roligt och bra det är med talböcker.
Den är fri att använda på era webbplatser och sprid den gärna till era kanaler och kontakter! Filmen finns även syntolkad.

Film - Välkommen till talböckernas värld

Ny film om voice over för iPhone och iPad

För dig som ibland behöver visa appen Legimus med voice over finns nu en instruktionsfilm.

Film om voice over 

Vårens webbinarier

Nu kan du anmäla dig till MTM:s webbinarier våren 2017.

Läs mer och anmäl dig

William och Ylva – nya röster!

Snart byter vi ut de svenska och engelska talsyntesröster som används i vissa av MTM:s medier. Förhoppningen är att våra användare får en bättre lyssningsupplevelse samt att vidareutveckling och underhåll av rösterna blir enklare. Den svenska rösten Ylva och engelska rösten William kommer att börja användas i produktion av högskolelitteratur redan nu i december 2016. Den svenska rösten Ylva blir aktuell för taltidningar i appen Legimus en bit in på 2017.             

Ny webbutbildning!

Nu kan du som är ny som registrerare göra vår webbutbildning. Utbildningen ger grundläggande kunskaper och tar ca 30 minuter att genomföra.

Webbutbildning

 

Frågor och svar om gallring av användarkonton

Under hösten kommer vi att gallra användarkonton och registrerarkonton som inte har använts de senaste tre åren, eller där inloggning inte skett alls de senaste 12 månaderna. Alla registrerare har fått information om gallringen via mejl. Här kan du läsa mer om gallringen av konton.

Frågor och svar om gallringen

Nya broschyrer för skolan

Om du arbetar på skola har vi två nya broschyrer för dig. Du kan ladda ner dem direkt här eller beställa tryckta exemplar.

Beställ dessa och annat material på mtm.se. Öppnas i nytt fönster

Basår

Högskolebibliotek kan från och med 2015-12-15 beställa kurslitteratur till högskolans basårsutbildningar. Litteratur till högskolans basårsutbildningar jämställs med ordinarie kurslitteratur. De ska uppfylla samma krav som högskolelitteratur och de produceras på samma sätt av MTM.

MTM läser inte in titlar som redan finns anpassade, till exempel de titlar som finns att köpa av Inläsningstjänst. Kontrollera om titeln finns i anpassat format innan du beställer.

Information om att beställa kurslitteratur

Inspiration

Här har vi samlat lite inspiration hur man kan jobba med talböcker.

Exempel från skolvärlden

Riktlinjer från IFLA

IFLA har tagit fram nya riktlinjer för hur bibliotek kan arbeta för personer med läs- och skrivsvårigheter/Dyslexi.

IFLA:s riktlinjer för bibliotekstjänster för personer med dyslexi Filikon för IFLA:s riktlinjer för bibliotekstjänster för personer med dyslexi

Nya handledningar

Vi har två nya handledningar för dig som arbetar med talböcker:

Filmer om talböcker och Legimus

Vi har tagit fram två filmer om talböcker. Den trefaldigt prisbelönta filmen om Legimus kan ni gärna lägga upp på era webbplatser eller använda då ni informerar om talböcker. Filmen om talböcker i skolan hoppas vi ska kunna fungera som inspiration för hur skolor kan arbeta med tillgängliga medier.

Talböcker och Legimus

Talböcker i skolan

 

Telefontider idag

Svarstjänsten

StängtTel 08-580 02 710

Punktskrifts- och prenumerationsservice

Stängt08-580 02 720
Senast ändrad: 2017-03-21 | Legimus