På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
 4. Våra medier
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
  1. Demokratin 100 år
  2. Garanterat bra böcker
  3. Nya böcker
  4. Böcker från olika decennier
  5. Blandade tipslistor
  6. Bokklubbar
  7. Böcker med betyg
  8. Inlästa boktips
  9. Nya böcker på olika språk
  10. Biografier
  11. Norska långserier
  12. Deckare
  13. Faktaböcker
  14. Klassiker
  15. Leva med läsnedsättning
  16. Noveller
  17. Poesi
  18. Romaner
  19. SF och Fantasy
  20. Skräck
  21. Unga vuxna
 7. För bibliotek
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

Höstlig kvartett

Omslagsbild för Höstlig kvartett
Talbok
Titel: Höstlig kvartett
Av: Pym, Barbara
Klicka för att sätta betyg på Höstlig kvartett.
Målgrupp: Vuxna
Tipsat av: Eva Bäckwall

Letty, Marcia, Norman och Edwin är arbetskamrater och delar rum på ett kontor i London.

De närmar sig alla dagen för sin pensionering och de själva, liksom alla andra på företaget, vet att ingen av dem kommer att ersättas den dag de försvinner. Egentligen är det ingen som vet vad de fyra sysselsätter sig med hela dagarna, mer än att det handlar om någon form av arkivering.

Höstlig kvartett av Barbara Pym är en roman där de stora yttre skeendena saknas och där det mest spännande är det som sker inombords hos de fyra personerna. Barbara Pym visar med ömhet och skärpa hur vi alla är huvudpersoner i våra liv, hur små och triviala dessa liv än kan te sig i en betraktares öga.

Det vore fel att kalla dem för vänner, Letty, Marcia, Norman och Edwin, därtill är de alldeles för olika och de får aldrig någon nära kontakten med varandra. Gemensamt för dem är att de trots att de är ganska ensamma, och att de alla är ogifta, ändå inte på riktigt intresserar sig för varandra även om där finns en känsla av att de borde göra det. Letty drabbas av akuta bostadsproblem då det hus där hon hyrt en liten lägenhet plötsligt byter hyresvärd. Hon ”räddas” av Edwin, som har sin förankring i det kyrkliga livet och ordnar så att Letty får hyra ett möblerat rum hos en äldre dam i hans församling. Men frågan är om bytet verkligen blir till det bättre. Letty tröstar sig med att lösningen ändå är tillfällig, eftersom hon när hon slutat arbeta ska flytta ut till landet och dela bostad med sin gamla väninna Marjorie. Men vid ett besök hos väninnan erfar Letty att hennes framtidsplaner hotas. Marjorie, en livsbejakande änka, har inlett en nära relation med byns nya präst och meddelar så småningom att det inte kommer att finnas någon plats för Letty i stugan på landet.

Marcia har inga sådana problem, då hon ärvt det hus som hon delat med sin mor fram till dennas död. Marcia, argsint och med kolsvart färgat hår, är dock inte intresserad av hushållsarbete och det överskuggande intresset i hennes liv, förutom att sortera urdruckna mjölkflaskor, är doktor Strong, den kirurg som några år tidigare utförde en omfattande operation på henne när hon var allvarligt sjuk. Höjdpunkterna i Marcias liv är de regelbundna kontrollerna på doktorns mottagning. Ibland unnar hon sig även att ta bussen till den stadsdel där doktor Strong bor för att studera hans hus och kanske, om hon har tur, få en skymt av den beundrade mannen.

De dagliga rutinerna på kontoret bryts den dag då de båda kvinnorna går i pension. Norman och Edwin, som har ännu några månader kvar i tjänst, känner sig smått vilsna men har svårt att inför varandra erkänna det.

Barbara Pym levde mellan 1913 och 1980 och var professor i antropologi. Hon skrev några uppmärksammade och mycket utlånade romaner men blev under många år mer eller mindre bortglömd. Senare kom hon att betraktas som en av de stora och en av höjdpunkterna i hennes produktion är Höstlig kvartett. Jag har läst den många gånger och även om det kan vara svårt att svara på frågan om varför den är så bra så är det bara så det är. Det är en fantastisk liten roman om livets komiska och tragiska sidor och om fyra människor som alla på sitt sätt gör så gott de kan.

Nyckelord: Talbok

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Besökarnas kommentarer

Inga kommentarer lämnade

Telefontider idag

Svarstjänsten

08:30-12:00Tel 040-653 27 10E-post: info@mtm.se

Punktskrifts- och prenumerationsservice

09:00-12:00040-653 27 20E-post: punktskrift@mtm.se
Senast ändrad: 2012-05-09 | Legimus