På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
 4. Våra medier
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
  1. Demokratin 100 år
  2. Garanterat bra böcker
  3. Nya böcker
  4. Böcker från olika decennier
  5. Blandade tipslistor
  6. Bokklubbar
  7. Böcker med betyg
  8. Inlästa boktips
  9. Nya böcker på olika språk
  10. Biografier
  11. Norska långserier
  12. Deckare
  13. Faktaböcker
  14. Klassiker
  15. Leva med läsnedsättning
  16. Noveller
  17. Poesi
  18. Romaner
  19. SF och Fantasy
  20. Skräck
  21. Unga vuxna
 7. För bibliotek
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

De hemlösa

Roman om ett antal personer i Kina strax efter kulturrevolutionens slut och en avrättning som ger upphov till en rad dramatiska händelser.

Yiyun Lis roman De hemlösa inleds med att solen går upp den 21 mars 1979, den dag då den unga kvinnan Gu Shan ska avrättas. Hon har tillbringat ett antal år i fängelse efter att ha begått allvarliga övergrepp mot andra under kulturrevolutionen, men när hon nu ska avrättas är det inte för dessa brott utan för att hon under sin tid i fängelset har insett att allt det hon trodde på var en lögn och för att hon har ägnat sig åt att författa kontrarevolutionära texter.

Trots att handlingen i boken kretsar kring Gu Shans avrättning det inte hennes tankar och gärningar som är det viktigaste. Istället får vi följa en grupp personer som på olika sätt påverkas av det som ska hända. Där finns till exempel den handikappade flickan Nini – ett av Gu Shans offer – och den underlige unge mannen Bashi som blir ett oväntat par, den lille pojken Tong och hans hund, samt den vackra och framgångsrika nyhetsuppläsaren Kai som har förälskat sig i en fattig författare med politiskt farliga åsikter.

Gu Shans avrättning blir en katalysator för många händelser. Kai och hennes vänner bestämmer sig för att organisera en protestaktion. Sprickan mellan Gu Shans mor och far växer sig gigantisk när han vill glömma och hålla sig undan medan hon vill kämpa för att rentvå sin dotters namn. Ninis familj ska äntligen få sin hämnd på Gu Shan och stackars Tong vinner till sist ett medlemskap i Pionjärerna – om än på ett sätt han förmodligen alltid kommer att ångra.

De hemlösa är ingen lättläst bok och alla personerna i den råkar illa ut. Men den griper tag ordentligt och man glömmer inte deras öden.

Yiyun Li flyttade från Kina till USA som 15-åring och skriver på engelska. Hon har belönats med ett antal olika priser och hittills publicerat tre böcker, varav två finns på svenska.

De hemlösa har översatts av Annika Persson.

Nyckelord: Asien, Kina, 1970-talet, Talbok

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Besökarnas kommentarer

Inga kommentarer lämnade

Telefontider idag

Svarstjänsten

Punktskrifts- och prenumerationsservice

Senast ändrad: 2012-05-31 | Legimus