På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
 4. Våra medier
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
 7. För bibliotek
  1. Kom igång med talböcker
  2. Stöd i dagligt arbete
   1. Aktuella störningar och problem
   2. Registrera användare för egen nedladdning
   3. Teknisk support till användare
   4. Kurslitteratur på universitet och högskola
    1. Beställ åt en student
    2. Lämna förslag - klart till kursstart
    3. Särskilda fall ny kurslitteratur
   5. Ladda ner
   6. Redovisa lån och framställda exemplar
   7. Låna in
   8. Låna ut
   9. Inläsningsförslag
   10. Marrakechfördraget för personer med läsnedsättning
   11. Information och marknadsföring
   12. Sälja till privatpersoner
   13. Talboken kommer
   14. Statistik
   15. GDPR
  3. Vanliga frågor
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

Särskilda fall ny kurslitteratur

Här finns förtydligande av de regler som gäller för att beställa ny kurslitteratur till studenter på universitet och högskola. Kontakta oss om du är osäker hur du ska bedöma en titel.

Basår

Gör MTM titeln: Ja

Litteratur till högskolans basårsutbildningar jämställs med ordinarie kurslitteratur. Kontrollera först att titeln inte redan finns inläst, till exempel hos ILT Inläsningstjänst eller SPSM:s webbtjänst Hitta läromedel. 

Uppsats

Gör MTM titeln: Ja

Be kursansvarig lärare, eller liknande, intyga att titeln ska användas i sin helhet och att studenten behöver den för uppsatsskrivandet. Då räknas titeln som obligatorisk kurslitteratur. Beställ sedan som vanligt.

Ingen obligatorisk kurslitteratur utan enbart valbar litteratur

Gör MTM titeln: Ja men enbart ett urval

Vissa litteraturlistor innehåller inte obligatorisk kurslitteratur utan enbart valbar litteratur, till exempel vid personbaserat lärande. I dessa fall ska studenten tillsammans med kursansvarig göra ett urval från kurslistan. Kursansvarig intygar sedan till bibliotekspersonalen att de valda titlarna ska räknas som obligatorisk kurslitteratur. Biblioteket beställer som vanligt.

Doktorander

Gör MTM titeln: Ja

Be handledaren att intyga att titeln räknas som obligatorisk kurslitteratur och ska användas i sin helhet. Doktorander får stöd från MTM som om de vore en student och samma regler gäller för deras beställningar. Beställ som vanligt om titeln uppfyller MTM:s regler.

Läser på flera högskolor

Gör MTM titeln: Ja

Du kan enbart beställa ny kurslitteratur till studenter som har sitt nedladdningskonto på ditt bibliotek. Studenter som läser på flera högskolor väljer att ha sitt nedladdningskonto på det bibliotek som passar studenten bäst. När du ska beställa böcker ber du studenten flytta sitt konto tillfälligt till ert bibliotek. När du har beställt kan studenten flytta tillbaka kontot. Biblioteksflytten påverkar inte de beställningar du har gjort.

Du kan beställa kurslitteratur till en kurs som går på ett annat lärosäte, men det är inget vi rekommenderar. Du måste kunna intyga att titeln är obligatoriskt på det andra lärosätet och att den uppfyller MTM:s regler.

Studier utomlands

Gör MTM titeln: Det beror på

Studenter som ska studera utomlands som en del i sina studier på en svensk högskola kan få kurslitteraturen anpassad av MTM även under utlandsstudierna. Studenten kontaktar högskolebiblioteket som beställer kurslitteraturen som vanligt. Det är viktigt att studenten är ute i extra god tid vid utlandsstudier eftersom det kan ta lång tid för MTM att få fram inläsare som har både den ämneskunskap och den språkkunskap som behövs. Studenter som studerar utomlands i egen regi får stöd på det utländska lärosätet.

Kompendier på punktskrift

Gör MTM titeln: Ja

Beställ som vanligt. Högskolebibliotek kan beställa artiklar och kompendier på punktskrift åt studenter.

Kompendier, övriga

Gör MTM titeln: Nej

Kompendier, artiklar och delar av böcker görs tillgängliga på universitet eller högskolan. Om ni har läst in materialet som en talbok kan MTM göra materialet tillgängligt för lån i Legimus. Läs mer om Inläsningar på högskola och universitet på mtm.se.

Punktskrift av titel som redan finns som talbok

Gör MTM titeln: Ja

MTM anpassar titlar som punktskrift och e-text till studenter som läser punkt, även om titeln redan finns som talbok.

E-bok

Gör MTM titeln: Det beror på

Be studenten testa om hon eller han kan läsa e-boken. Om materialet inte är tillgängligt kan du beställa det från MTM, under förutsättning att titeln uppfyller våra kriterier. Skriv gärna ett meddelande i kommentarsfältet när du beställer.

Lagboken, FAR och FASS

Gör MTM titeln: Nej

Hänvisa studenten till de elektroniskt tillgängliga alternativ som finns, Lagrummet.se, far.se samt fass.se. MTM anpassar inte titlar som finns i tillgängligt format.

Titeln finns som ljudbok

Gör MTM titeln: Det beror på

MTM anpassar inte titlar som redan finns i tillgängligt format. Köp eller låna in den önskade titeln och låt studenten testa ljudboken. MTM kan läsa in ljudböcker om det finns särskilda skäl för att ljudboken inte är tillgänglig för studenten. Kontakta oss för en dialog.

Önskade titlar

Gör MTM titeln: Det beror på

Studenter kan lämna förslag på ett folkbibliotek på titlar som de önskar läsa, till exempel skönlitteratur eller facklitteratur som inte är obligatorisk kurslitteratur.

Uppdragsutbildning

Gör MTM titeln: Nej

Hänvisa till utbildningsanordnaren. Det är utbildningsanordnaren som ansvarar för att anpassa den kurslitteratur som behövs.

Läs mer

Länkar till andra webbplatser

 

 

Telefontider idag

Svarstjänsten

StängtTel 040-653 27 10E-post: info@mtm.se

Punktskrifts- och prenumerationsservice

Stängt040-653 27 20E-post: punktskrift@mtm.se
Senast ändrad: 2021-06-04 | Legimus