På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
 4. Våra medier
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
  1. Demokratin 100 år
  2. Garanterat bra böcker
  3. Nya böcker
  4. Böcker från olika decennier
  5. Blandade tipslistor
  6. Bokklubbar
  7. Böcker med betyg
  8. Inlästa boktips
  9. Nya böcker på olika språk
  10. Biografier
  11. Norska långserier
  12. Deckare
  13. Faktaböcker
  14. Klassiker
  15. Leva med läsnedsättning
  16. Noveller
  17. Poesi
  18. Romaner
  19. SF och Fantasy
  20. Skräck
  21. Unga vuxna
 7. För bibliotek
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

Amatka

Omslagsbild för Amatka
Talbok
Titel: Amatka
Av: Tidbeck, Karin
Snittbetyg 3,3 av 3 st röster. Klicka för att sätta betyg på Amatka.
Målgrupp: Vuxna
Tipsat av: Anna Gustafsson Chen

Science fiction är en genre som många har litet förutfattade meningar om. Till exempel inbillar man sig ofta att all science fiction handlar om rymdskepp och underliga rymdvarelser. Men science fiction är ännu oftare berättelser som ser var egen värld ur ett annorlunda perspektiv och frågar sig: Skulle det kunna vara så här? Hur skulle det vara om man ändrade litet på den här delen? Vad skulle hända om historien tog en annan riktning? Det är helt enkelt en genre som ger oss en behövlig dos hjärngymnasik på ett oftast mycket underhållande sätt.

Karin Tidbeck är en ganska ung författare och har tidigare utkommit med novellsamlingen Vem är Arvid Pekon? Hon har också gett ut en novellsamling på engelska som heter Jagannath. Amatka är hennes första roman och den kom hösten 2012.

Amatka är på många sätt en ganska traditionell och typisk dystopisk skildring av ett totalitärt samhälle av sovjetiskt eller kanske nordkoreanskt snitt. Människorna är kuggar i ett stort maskineri och styrs uppifrån. Deras liv är strikt reglerat och vissa saker får man inte tala om eller ifrågasätta, det finns inte särskilt mycket som är glatt eller roligt i deras liv. Vanja, en kvinna i 30-årsåldern, skickas till staden Amatka för att göra en undersökning av invånarnas hygienvanor. Amatka är ett gruvsamhälle långt ute på tundran, det är kallt och ödsligt och inte en plats dit man reser för nöjes skull. I gruvorna bryter man inte metall utan odlar svampar av olika slag som sedan används som råmaterial för diverse livsmedelsprodukter – allt man äter är gjort av svamp.

Men det är något med den här världen som är underligt. Materien är inte stabil. Varje dag måste människorna gå runt och märka, det vill säga benämna, alla föremål de har omkring sig – om de struntar i att göra det börjar tingen snart att lösas upp och rätt som de är tappar de formen och förvandlas till en klibbig smet som dessutom smittar av sig och får andra föremål att upplösas. Det är orden som ger världen form och att inte uttala orden – eller att uttala fel ord – kan få ödesdigra konsekvenser.  Man måste vakta sin tunga och varken säga för mycket eller för litet. Vissa saker finns dock som har en mer beständig form. Finpapper, till exempel, en äldre form av papper som är en rest från den värld som fanns för länge sedan. Till skillnad från det vanliga mykopapperet som har en begränsad hållbarhetstid kan finpapper sparas för evigt.

Vanja är något av en outsider och när hon kommer till Amatka dröjer det inte länge förrän hon blir nyfiken på en massa saker som hon egentligen borde ignorera. Vad hände egentligen med Amatkas stora poet Berols Anna och de andra personerna som påstås ha dött i en brand för femton år sedan? Vad är det för konstiga tunnlar som går genom marken under tundran? Och kan man verkligen föreställa sig sådant som inte existerar?

Jag ska ju inte avslöja hur det går, men ni förstår säkert själva att Vanja kommer att göra farliga och chockerande upptäckter om sin värld och om hur den är beskaffad.

Nyckelord: Science fiction

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Besökarnas kommentarer

Inga kommentarer lämnade

Telefontider idag

Svarstjänsten

StängtTel 040-653 27 10E-post: info@mtm.se

Punktskrifts- och prenumerationsservice

Stängt040-653 27 20E-post: punktskrift@mtm.se
Senast ändrad: 2013-02-14 | Legimus