På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
 4. Våra medier
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
  1. Demokratin 100 år
  2. Garanterat bra böcker
  3. Nya böcker
  4. Böcker från olika decennier
  5. Blandade tipslistor
  6. Bokklubbar
  7. Böcker med betyg
  8. Inlästa boktips
  9. Nya böcker på andra språk
  10. Biografier
  11. Norska långserier
  12. Deckare
  13. Faktaböcker
  14. Klassiker
  15. Leva med läsnedsättning
  16. Noveller
  17. Poesi
  18. Romaner
  19. SF och Fantasy
  20. Skräck
  21. Unga vuxna
 7. För bibliotek
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

Kautokeino, en blodig kniv

Omslagsbild för Kautokeino, en blodig kniv
Talbok
Titel: Kautokeino, en blodig kniv
Av: Pettersson, Lars
Snittbetyg 2,7 av 3 st röster. Klicka för att sätta betyg på Kautokeino, en blodig kniv.
Målgrupp: Vuxna
Tipsat av: Anna Gustafsson Chen

Snöig thriller i samisk miljö.

Krocken mellan det moderna samhället och gamla sedvänjor är något som vi idag kanske mest diskuterar i samband med frågor om hederskultur och invandring. Men även i Norden lever olika kulturer sida vid sida och det är inte alltid deras sätt att tänka och lösa problem fungerar smärtfritt ihop. Det här är något som biträdande åklagare Anna Magnusson blir medveten om när hon rycker in för att hjälpa sina samiska släktingar i Nordnorge.

Annas mor var same men lämnade Kautokeino och flyttade söderut, ner till Stockholm där hon gifte sig och bildade familj. Även om Anna som barn besökte sina samiska släktingar så var besöken få och Anna har inte haft någon nära kontakt med den samiska kulturen. Hennes kunskaper i det samiska språket är till exempel ganska grunda. Så en dag får hon plötsligt ett samtal från sin mormor. Annas kusin Nils Mattis är anklagad för våldtäkt och släkten vill nu att Anna ska komma upp och hjälpa till vid rättegången. Även om hon inte kan verka som advokat i Norge kan hon ju bistå med råd och stöd. Anna tackar ja. Det var länge sedan hon besökte släkten och hon vill gärna hjälpa till.

Resan börjar dramatiskt när Anna krockar med en ren och sedan blir det bara värre. Det visar sig att släkten egentligen inte är så intresserad av rättvisan - eller åtminstone har sin egen syn på vad rättvisa är - och fastän det är de som har bett Anna komma är de märkligt avvisande och slutna. Ju mer Anna gräver i fallet desto mer osäker blir hon på att hon verkligen bör hjälpa Nils Mattis och hon börjar inse att även om det på papperet är norsk lag som råder är det i själva verket närmast ett maffialiknande klansystem som avgör vem som ska få rätt och vem som ska straffas. Här finns också en mycket obehaglig kvinnosyn som förstås gör Anna djupt upprörd. När dramat djupnar och folk börjar dö blir även hon måltavla för den okände mördaren.

Kautokeino, en blodig kniv är en spännande roman men framförallt är det en berättelse som verkligen frammanar den kalla och hårda miljö där romanpersonerna lever. Det är inte heller någon svartvit hjälteberättelse. Författaren Lars Pettersson tillbringar vintrarna i Kautokeino och det märks att han är bekant med trakten och människorna där. Som läsare förstår man i slutänden vilka problem den samiska minoriteten står inför och hur svårt det är för dem att hantera dem. Det är inte alltid så enkelt att avgöra vem som är god och vem som är ond.

Nyckelord: Deckare, Thrillers

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Besökarnas kommentarer

Inga kommentarer lämnade

Telefontider idag

Svarstjänsten

Punktskrifts- och prenumerationsservice

Senast ändrad: 2013-03-07 | Legimus