På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
 4. Våra medier
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
  1. Demokratin 100 år
  2. Garanterat bra böcker
  3. Nya böcker
  4. Böcker från olika decennier
  5. Blandade tipslistor
  6. Bokklubbar
  7. Böcker med betyg
  8. Inlästa boktips
  9. Nya böcker på olika språk
  10. Biografier
  11. Norska långserier
  12. Deckare
  13. Faktaböcker
  14. Klassiker
  15. Leva med läsnedsättning
  16. Noveller
  17. Poesi
  18. Romaner
  19. SF och Fantasy
  20. Skräck
  21. Unga vuxna
 7. För bibliotek
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

Saknade av Merethe Lindström

Omslagsbild för Saknade
Talbok
Titel: Saknade
Av: Lindstrøm, Merethe
Klicka för att sätta betyg på Saknade.
Målgrupp: Vuxna
Tipsat av: Eva Bäckvall

Barnpsykologen Ida drabbas av en inre stumhet när hon inte längre når fram till sin egen dotter Silje. Vad gör man när orden inte räcker?

I Merethe Lindströms roman Saknade förekommer en liten flicka som ritar teckningar. Det första motivet suddar hon alltid ut, hårdhänt och målmedvetet, för att sedan fylla på med nästa motiv. Och  nästa, och kanske nästa. Flickan ritar och suddar, som om hon inte vet vilken bild som är den riktiga, den verkliga som ska få stanna kvar på papperets yta. Men de skarpa linjerna av pennan låter sig inte helt tas bort utan lyser ibland igenom i den nya bilden, som blir lätt förvrängd. De gamla bilderna, andra berättelser, anas där i bakgrunden. Och det är en sådan bild av livet som Merethe Lindström målar upp i sin roman. Vad är sant, vad finns på riktigt? Finns där inte alltid ekot av något annat, något som man finner djupare in och längre ner?

   Ida är psykolog och arbetar med barn som har problem. Texten är som en lång dialog där hon redogör för sitt arbete i nutid, samtidigt som  hon också går tillbaka och berättar om sitt liv som mor till Silje. För Ida, experten som ska lösa andras problem och ha svar på allt, har misslyckats i en av livets viktigaste uppgifter: den som förälder. Dottern Silje försvinner, först en period innan  hon kommer tillbaka för att så småningom försvinna igen och långsamt gå ner sig i missbruk. Ida söker ständigt efter henne på Oslos gator. I romanens nutid har hon inte sett sin dotter på över ett år.

   Det här är en mycket bra roman, som ibland är nästan plågsam att läsa. Plågsam därför att den känns så äkta; man kommer så nära Ida i hennes tankar och tvivel. Det är också oerhört välskrivet.  Merethe Lindström fick ju för övrigt Nordiska rådets pris för sin roman Dagar i tystnadens historia.

   Inte minst handlar boken om ord och språk. Dottern Silje anklagar sin mor för att alltid ha haft ord att sätta på alla situationer, alltid ett språk färdigt för analys av en situation. Men om orden inget betyder, vad gör man då? Vad gör man om man alltid trott på orden, på språkets förmåga att bära? Vad gör man med den tomhet som uppstår när orden slutar betyda något? Boken stannar kvar länge hos sin läsare; den föder många nya frågor. Om närhet och avstånd, skuld och ansvar. 

Nyckelord: Talbok

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Besökarnas kommentarer

Inga kommentarer lämnade

Telefontider idag

Svarstjänsten

08:30-12:00Tel 040-653 27 10E-post: info@mtm.se

Punktskrifts- och prenumerationsservice

09:00-12:00040-653 27 20E-post: punktskrift@mtm.se
Senast ändrad: 2013-05-08 | Legimus