På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
 4. Våra medier
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
  1. Demokratin 100 år
  2. Garanterat bra böcker
  3. Nya böcker
  4. Böcker från olika decennier
  5. Blandade tipslistor
  6. Bokklubbar
  7. Böcker med betyg
  8. Inlästa boktips
  9. Nya böcker på olika språk
  10. Biografier
  11. Norska långserier
  12. Deckare
  13. Faktaböcker
  14. Klassiker
  15. Leva med läsnedsättning
  16. Noveller
  17. Poesi
  18. Romaner
  19. SF och Fantasy
  20. Skräck
  21. Unga vuxna
 7. För bibliotek
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

Bymentalitet på steroider

Omslagsbild för Genombrottet
Talbok
Titel: Genombrottet
Av: Canxue
Klicka för att sätta betyg på Genombrottet.
Målgrupp: Vuxna
Tipsat av: Anna Gustafsson Chen

"Vad gäller fru X ålder finns det många uppfattningar här på Femkryddorsgatan. Sammantaget rör det sig om minst tjugoåtta olika: den högsta uppskattningen ligger omkring femtio (för enkelhetens skull, låt oss säga femtio) och den lägsta på tjugotvå år."

De första meningarna i Can Xues Genombrottet sätter tonen för hela romanen. Så som det börjar, så fortsätter det. I den här berättelsen finns det inget som är säkert, inget som går att lita på. Fru X är navet i historien men ändå är det ingen - varken invånarna på gatan eller läsaren - som egentligen får något grepp om vem hon är. Kanske är hon ung, kanske är hon gammal. Kanske är hon vacker, kanske är hon ful. Kanske är hon en förtappad slampa, kanske är hon en idealistisk forskare och konstnär. Det är inte en konstigt att romanen har undertiteln En föreställning.

Femkryddorsgatan är en lång gata i en kinesisk stad där invånarna verkar ha ohälsosamt mycket tid och kraft över att lägga på skvaller och intrigerande. Under en lång tid har de fokuserat sitt intresse på fru X, en kvinna som i deras ögon är ytterligt suspekt då hon inte uppför sig riktigt som alla andra. Dessutom har hon en älskare, herr Q. Det är i alla fall vad invånarna på gatan tror. Hon har en man också, en man som är alldeles för snygg och bra för att vara gift med henne. Fast det måste vara något fel på honom, för han visar inte det minsta intresse för den välsvarvade och attraktiva änkan W, som visserligen är otroligt dygdig men inte kan rå för att alla normala män blir som galna i henne. Utom då fru X man, vilket ju visar att något inte är som det ska.

Det som invånarna på Femkryddorsgatan skvallrar mest om är sex. Fast det ordet vill man ju helst inte ta i sin mun, så man kallar det "fritidskulturutövning" istället. Det invånarna på gatan lägger störst energi på är att försöka ta reda på fakta om fru X förhållande med herr Q, men det är inte så lätt eftersom "fakta" spretar åt alla möjliga håll. I sin jakt på "bevis" ägnar sig grannarna åt alla möjliga aktiviteter som ofta är betydligt mer chockerande och öppet sexuella än de som fru X anklagas för. Ändå hävdar de bestämt att:

" ... här på gatan är sexuella problem inte ett problem: en blick på våra myllrande rejäla ättlingar räcker för slutsatsen att endast begränsandet, inte framhävandet av sexuella ting kan komma ifråga som ett problem här. Här följer vi reglerna, är blida och civiliserade, bedriver en väluppfostrad "fritidskulturutövning", och vår allmänna opinion förkastar skyndsammast alla promiskuösa eller ohederliga beteenden."

Underligt nog blir fru X i slutet av den långa och vindlande berättelsen mot sin vilja ändå till sist vald till folkets representant och invånarna på gatan erkänner att hon är outsägligt fantastisk.

"Men det består förstås oenighet bland människorna om själva det "outsägliga" i känslan."

Som ni märker har jag svårt att beskriva vad Genombrottet handlar om. Det har de flesta. Genombrottet är en kryptisk roman och man ska nog helst bara låta sig svepas med. Texten slingrar fram och tillbaka i långa och ganska uppstyltade meningar, vart och vartannat ord står inom citationstecken, många av detaljerna är groteska. Men även om handlingen kan verka absurd så har Can Xue - som inte helt oförtjänt brukar kallas för en kinesisk Kafka - ändå helt fångat atmosfären i en miljö där alla har koll på alla, där ingens angelägenheter är privata och där dubbelmoralen råder - ungefär som i Kina mot slutet av 1980-talet, när Genombrottet först publicerades. Och även om man självklart kan göra en politisk läsning av texten så finns det mycket som även en svensk kan känna igen sig i. Bymentalitet på steroider, skulle man kanske kunna kalla det.

Nyckelord: Kina, Talbok

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Besökarnas kommentarer

Inga kommentarer lämnade

Telefontider idag

Svarstjänsten

Punktskrifts- och prenumerationsservice

Senast ändrad: 2013-06-27 | Legimus