På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
 4. Våra medier
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
  1. Demokratin 100 år
  2. Garanterat bra böcker
  3. Nya böcker
  4. Böcker från olika decennier
  5. Blandade tipslistor
  6. Bokklubbar
  7. Böcker med betyg
  8. Inlästa boktips
  9. Nya böcker på olika språk
  10. Biografier
  11. Norska långserier
  12. Deckare
  13. Faktaböcker
  14. Klassiker
  15. Leva med läsnedsättning
  16. Noveller
  17. Poesi
  18. Romaner
  19. SF och Fantasy
  20. Skräck
  21. Unga vuxna
 7. För bibliotek
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

Boktips för kontrollfreaks

Är du ett kontrollfreak, som jag? Vår rädsla för att förlora kontrollen gör att vi älskar romaner där andra drabbas av det vi själva oroar oss för: naturkatastrofer, miljöförstöring, våld, terrorism, epidemier och alla andra olyckor fantasin kan komma på. Här är fem favoriter.

Omslag till boken Det som inte växer är döende.Vitt brus

Sätten att förlora kontrollen på är oändliga, och det slutgiltiga sättet av kontrollförlust är förstås att dö. Tankarna på döden plågar Jack Gladney i Don DeLillos humoristiska roman Vitt brus från 1985. När samhället där familjen Gladney bor drabbas av en ”luftburen toxisk incident” måste invånarna evakueras. För Jack är en chockerande upplevelse, som bekräftar hur skört det tryga livet är.

Nånting har hänt

En annan av mina favoriter är Joseph Hellers Nånting har hänt, en underhållande satir över medelklassamerika. Bob Slocum är plågsamt medveten om sin brist på kontroll och är rädd för allt och alla, inklusive chefen, kollegorna och sist men inte minst familjen: hustrun och de halvstora barnen, som han visserligen delar hushåll med men varken förstår eller känner.

Förbländningen

Om man gillar satirer kan man också låta sig roas av Elias Canettis Förbländningen. Peter Kien är en snål, egoistisk och misantropisk enstöring som helst umgås med sina böcker. Tyvärr begår han misstaget att gifta sig med sin hushållerska. Snart upptäcker han att han därmed har förlorat kontrollen över allt: sin våning, pengarna och de älskade böckerna.

Det som inte växer är döende

Om man söker spänning är Jesper Weithzs debutroman Det som inte växer är döende en eskalerande mardröm och bladvändare. Lotte har drabbats av en allvarlig sjukdom och familjen ska lämna villan i Sverige för ett år i Brasilien. Där ska Lotte skrivas in på en klinik som erbjuder en unik behandling. Men under resan dit går allt fel, plötsligt brister allt det som vi till vardags självklart tar för givet.

Mitt instängda hjärta

Franska författaren Marie Ndiayes roman Mitt instängda hjärta berättar om Nadja och hennes man Ange, som båda arbetar som lärare på en skola i Bordeaux. De lever ett mycket tryggt och välordnat liv, tills en dag när Ange blir överfallen och knivskuren. Den otäcka incidenten blir upptakten till en händelsekedja där paranoian och skräcken blir alltmer påtaglig.

Foto: Detalj av omslag till Det som inte växer är döende (Natur och kultur, 2012).

Romaner om att förlora kontrollen

 1. Vitt brus (1986)

  Omslagsbild för Vitt brus

  Av: DeLillo, Don

  Vitt brus Talbok Talbok

  Jack och Babette är akademiker och lever i en amerikansk småstad. Romanen är indelad i tre avsnitt, där frågor kring liv och död i en ofta mardrömslik värld diskuteras. Ett avsnitt handlar om ett giftmoln som läcker ut i staden, ett annat om piller mot dödsångest. Människans oförmåga att hantera sin situation beror på att hon lever i ett samhälle utan helhetssyn, menar förf.

  Klicka för att sätta betyg på Vitt brus.
  Lägg till i:
 2. Nånting har hänt (1974)

  Omslagsbild för Nånting har hänt

  Av: Heller, Joseph

  Nånting har hänt Talbok Talbok

  Förf. avslöjar den lyxförpackade tristessen i 1970-talets medelklassamerika. Berättaren, Bob Slocum är en typisk representant för den västerländska lyckodrömmen, en man i sina "bästa år", i full färd med att göra karriär inom ett stort företag

  Snittbetyg 3 av 1 st röster. Klicka för att sätta betyg på Nånting har hänt.
  Lägg till i:
 3. Förbländningen (1975)

  Omslagsbild för Förbländningen

  Av: Canetti, Elias

  Förbländningen Talbok Talbok

  Språkforskaren och bokälskaren Peter Kien och hans bristande kontakt med verkligheten beskrivs i denna roman. Trots ett surrealistiskt drag är boken lättläst. Förlaga: Forum, 1975

  Klicka för att sätta betyg på Förbländningen.
  Lägg till i:
 4. Det som inte växer är döende (2012)

  Omslagsbild för Det som inte växer är döende

  Av: Weithz, Jesper

  Det som inte växer är döende Talbok Talbok

  Henrik och Lotta är ett ungt, framgångsrikt par som ska lämna hemmet i Stockholms skärgård för att leva ett år i Brasilien. Bara på ett sjukhus där finns behandling som kan hjälpa den sjuka och gravida Lotte. Henrik ska resa i förväg och de planerar att ses om bara några dagar. Men inget går som det är tänkt. Det moderna livets tunna is spricker under deras fötter. En existentiell thriller, om kaos, utsatthet, miljön och kärleken. Debutroman

  Snittbetyg 3 av 1 st röster. Klicka för att sätta betyg på Det som inte växer är döende.
  Lägg till i:
 5. Mitt instängda hjärta (2012)

  Omslagsbild för Mitt instängda hjärta

  Av: Ndiaye, Marie

  Mitt instängda hjärta Talbok Talbok

  Nadia bor i Bordeaux och undervisar i samma skola som sin man, Ange. De brinner för sitt yrke och sina elever, men sedan en tid tillbaka är de utsatta för oförklarliga trakasserier. Ingen, inte ens deras vänner, vill längre se dem i ögonen. Sedan huggs Ange ned på öppen gata. Nadia försöker förtvivlat förstå vad de har gjort för fel som kan rättfärdiga detta hat. Mardrömslik skildring av förföljelse och en nedstigning i människans mörka inre

  Klicka för att sätta betyg på Mitt instängda hjärta.
  Lägg till i:
Nyckelord: Romaner, Science fiction

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Besökarnas kommentarer

Inga kommentarer lämnade

Telefontider idag

Svarstjänsten

08:30-12:00Tel 040-653 27 10E-post: info@mtm.se

Punktskrifts- och prenumerationsservice

09:00-12:00040-653 27 20E-post: punktskrift@mtm.se
Senast ändrad: 2014-06-30 | Legimus