På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
 4. Våra medier
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
  1. Demokratin 100 år
  2. Garanterat bra böcker
  3. Nya böcker
  4. Böcker från olika decennier
  5. Blandade tipslistor
  6. Bokklubbar
  7. Böcker med betyg
  8. Inlästa boktips
  9. Nya böcker på olika språk
  10. Biografier
  11. Norska långserier
  12. Deckare
  13. Faktaböcker
  14. Klassiker
  15. Leva med läsnedsättning
  16. Noveller
  17. Poesi
  18. Romaner
  19. SF och Fantasy
  20. Skräck
  21. Unga vuxna
 7. För bibliotek
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

De tre från Haparanda

De tre från Haparanda
Talbok
Titel: De tre från Haparanda
Av: Olsson, Jan Olof
Snittbetyg 4 av 1 st röster. Klicka för att sätta betyg på De tre från Haparanda.
Målgrupp: Vuxna
Tipsat av: Anna Gustafsson Chen

Fartfylld succéroman om mördarjakt i Första världskrigets Sverige.

Författaren Jolos roman De tre från Haparanda inleds 1916, då Första världskriget redan har pågått i ett par år. Huvudpersonen, Arvid Pettersson, är en ung tulltjänsteman som har fått jobb i Haparanda. Vid den här tiden, när kriget var i full gång, fanns det bara en enda plats i Europa där man hade en öppen gränspassage till Ryssland och den låg just i Haparanda. Finland tillhörde ju det ryska kejsardömet och längs alla andra ryska gränser mot Europa var det fullt krig så all fredlig trafik till och från Ryssland måste passera här. En av de mest berömda resenärerna som tog sig in i Ryssland på det här sättet var ju Lenin, men det var inte förrän 1917.

Arvid Pettersson bor i den lilla orten Karungi. Idag är det en by med litet drygt 200 invånare, men under Första världskriget låg här faktiskt världens största postkontor, där tiotusentals ton brev lastades om. Det var post till både Finland, Ryssland, Kina, Japan och många andra platser. 2000 hästar och bilar gick i skytteltrafik mellan länderna och mer än 500 flyktingar passerade gränsen varje dag. Men 1915 drog man stambanan vidare till Haparanda och gränspassagen flyttades dit. Det är därför Arvid måste pendla ner till Haparanda när han ska arbeta.

Även om det är många intressanta personer som passerar gränsen är det inte den roligaste platsen för en ung man. Så när Arvid får en dag ledigt åker han över till den ryska sidan för att roa sig litet. Natten tillbringar han på ett pensionat som mest liknar vad vi skulle kalla ett vandrarhem, där han delar rum med två andra svenskar – en stockholmare och en skåning – och en tystlåten ryss.

Mitt i natten väcks svenskarna av ett ljud och upptäcker att deras ryske rumskamrat har blivit mördad. Den ryska polisen är snabbt på plats och misstänker omedelbart svenskarna för brottet. De lyckas fly över till den svenska sidan, men där får de ingen hjälp – ryssarna har nämligen begärt att få dem utlämnade och de svenska myndigheterna vill inte ställa till med några diplomatiska incidenter. Arvid och hans nyfunna vänner inser att deras enda möjlighet att rentvå sig från skuld är att själva hitta mördaren. Deras enda ledtråd är en mystisk rysk balettdansös som snart ska uppträda på Operan i Stockholm. Så de tre från Haparanda ger sig av efter henne, med polisen i hälarna.

Hur det går ska jag förstås inte avslöja här, men det är en fartfylld och rolig äventyrshistoria, så mycket kan jag säga. Kanske några av er kommer ihåg att den filmatiserades och blev till en tv-serie i början på 1970-talet, med Ernst-Hugo Järegård i rollen som den välbärgade skånske affärsmannen.

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Besökarnas kommentarer

Inga kommentarer lämnade

Telefontider idag

Svarstjänsten

StängtTel 040-653 27 10E-post: info@mtm.se

Punktskrifts- och prenumerationsservice

Stängt040-653 27 20E-post: punktskrift@mtm.se
Senast ändrad: 2014-03-06 | Legimus