Nu börjar det bli höst på riktigt!
Och på hösten ska man plocka svamp, sägs det. Men vilka svampar går att äta, vilka ska man undvika och vad kan man göra med de ätliga svampar man hittar?
Här kommer några tips på böcker där du kan lära dig mer!
Av: Svensson-Rune, Siv
Lättläst och intresseväckande lyckas förf. få med massor av fakta om svampar: mycelet, klassifikationen, olika svamptyper, fruktkroppens delar, nedbrytning, parasitism och mycket mera. Boken vänder sig till vetgiriga i alla åldrar. Inläst ur A&W, 1998. Talbok för lästräning. Den tryckta boken används jämsides. Ord/min. 1:86, 2:52
Klicka för att sätta betyg på Första boken om svampar.Av: Holmberg, Pelle
Saklig, innehållsrik faktabok. Man får lära sig hur svampriket är organiserat, varför det går mask i svamp, om ätliga svampar, giftiga svampar, vackra och roliga svampar. Vidare ges råd om hur man lär sig känna igen några ätliga svampar och några mycket giftiga svampar. Många fina färgfoton. LL-bok. Långsam, tydlig inläsning för seende. Vända blad-uppmaning. Den tryckta boken användes jämsides. Inläst ur LL-förl. 1996
Klicka för att sätta betyg på Vanliga svampar.Av: Holmberg, Pelle
41 svenska matsvampar presenteras. Beskrivningarna är detaljerade och lättförståeliga. Kortfattat redogörs för vanliga svampförväxlingar och särskillnader poängteras. P.H. ger även tips om plockning, rensning och konservering av svamp
Klicka för att sätta betyg på Våra bästa svampar.Av: Holmberg, Pelle
På initiativ av mykologen Pelle Holmberg och svampkännare i hela Sverige har varje landskap fått sin egen svamp, typisk för varje landskap med avseende på folkliga traditioner och arternas förekomst. Här beskrivs alla dessa svampar - enbart matsvampar - deras historia, egenskaper, utbredning m.m. Avslutningsvis allmänt om svamp, plockning, rensning och tillagning
Klicka för att sätta betyg på Nyckel till skogens svampar.Av: Karlsson, Bert
En lättfattlig guide i svampplockandets ädla konst varvat med goda recept för att tillreda dem. Dessutom låter förf. kända och okända svenskar dela med sig av sina bästa historier från svampskogen. Förlaga: Heja Sverige, 2008
Klicka för att sätta betyg på Svampbok för vanligt folk.Av: Holmberg, Pelle
Enkel och lättfattlig presentation av ett tjugotal svampar som är vanligt förekommande i de svenska skogarna. Samtliga är goda, säkra och lätta att känna igen. Råd om plockning, rensning och tillagning, med grundrecept på goda svamprätter. Endast svampar som inte kan förväxlas med giftiga arter har tagits med i boken. P.H. är Sveriges främsta folkbildare i svamp. Vänder sig till nybörjare i svampskogen. Inläst ur Prisma, 2004
Klicka för att sätta betyg på Nybörjarsvampar.Av: Högberg, Ole
Kulturhistorisk skildring av flugsvampen, främst den röda, och människans förhållande till den under olika tider och i olika länder. Flugsvampen har använts som gift och berusningsmedel och man har försökt använda den som föda. Den har använts i religiösa kulter, särskilt i Sibirien och Amerika. Vid vikingarnas bärsärkagång spelade flugsvampen stor roll. Dess botanik och kemi beskrivs. Noter och litt.lista. Inläst ur Carlsson, 2003
Klicka för att sätta betyg på Flugsvampen och människan.Av: Broch, Ingvild
Annorlunda svampbok utan artbeskrivningar och recept. Svampens kulturhistoria från forntid till nutid skildras med litterära bevis för hur svamp har använts som ingrediens i bl.a. gift, berusningsmedel och medicin. Trots noggrann forskning har förf:na ej funnit någon uppgift om att vikingarnas bärsärkagång orsakades av röd flugsvamp. Lättsam och smårolig bok
Klicka för att sätta betyg på Svamp.Av: Holmberg, Pelle
Förf:na, välkända svampexperter respektive köksmästare och svampkonsulent, anser att svamp är hälsosam, fiberrik lågkalorimat. Dessutom är det nyttigt att vara ute i skogen och plocka svamp. Här har de samlat sjuttio av sina bästa recept: soppor och stuvningar, för- och smårätter, varmrätter med fisk, fågel och kött, vegetariska svamprätter, bakning, inläggningar och svampmjöl. Den tryckta boken är rikt illustrerad. Förlaga: 2. uppl. Prisma, 2004
Klicka för att sätta betyg på Svampkokboken.Av: Kaurinkoski, Kaarina
Förf. kompletterar ett 80-tal svamprecept med anekdoter och skildringar från sitt liv i svampars sällskap jorden runt
Klicka för att sätta betyg på Soppar och annan matsvamp.