På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
 4. Våra medier
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
  1. Demokratin 100 år
  2. Garanterat bra böcker
  3. Nya böcker
  4. Böcker från olika decennier
  5. Blandade tipslistor
  6. Bokklubbar
  7. Böcker med betyg
  8. Inlästa boktips
  9. Nya böcker på olika språk
  10. Biografier
  11. Norska långserier
  12. Deckare
  13. Faktaböcker
  14. Klassiker
  15. Leva med läsnedsättning
  16. Noveller
  17. Poesi
  18. Romaner
  19. SF och Fantasy
  20. Skräck
  21. Unga vuxna
 7. För bibliotek
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

Södertörns högskolebibliotek ser studenternas behov

Även studenter med funktionsnedsättning ska känna sig välkomna på högskolebiblioteken, anser Jessica Jonsson och Åsa Olsson på Södertörns högskolebibliotek. De lotsar studenterna rätt när det gäller tillgänglig litteratur.

Södertörns högskola utanför Stockholm har cirka 13 000 studenter. Här kan man läsa allt från ekonomi till journalistik. Snart huserar även delar av polishögskolan här. I en modern betongbyggnad strax intill huvudbyggnaden ligger högskolebiblioteket där många av studenterna pluggar till sina tentor eller lånar böcker. De studenter som behöver talböcker eller annat stöd får hjälp av bibliotekarierna Åsa Olsson och Jessica Jonsson.
– Vi hjälper främst till med talboksintroduktioner, visar hur man laddar ner och läser talböcker, säger Jessica. Nu är det Ipads eller smartphones som används mer än dator. Det har förändrats snabbt de senaste åren.


Hösten 2013 fick biblioteket ett större ansvar för studenter med funktionsnedsättning. Då blev det möjligt för studenterna att kontakta biblioteket direkt ifall de ville ha inläst kurslitteratur. Inget intyg behövs. Innan dess gick de via samordnaren på skolan som då utredde studenternas rätt till stöd. Bibliotekspersonalen registrerar nya talboklåntagare och skapar nedladdningskonton.
– Det kändes lite läskigt att ha mer ansvar, att vi skulle avgöra om de ska ha talböcker eller inte men nu är det inga problem alls. Ibland finns det några som tycker att det är ”häftigt med ljudböcker” men då får vi förklara vad som gäller … säger Åsa.

Men hur hittar man egentligen de som har behov av rättstavningsprogram, tal-syntes eller talböcker? Biblioteket sätter upp lappar på anslagstavlor om vilken service de erbjuder. De informerar även nya studenter i början av varje termin vid en gemensam tillställning på skolan.
Åsa och Jessica betonar att samordnaren på högskolan fortfarande har en aktiv roll när det gäller studenter med funktionsnedsättning.
– Det är samordnaren som ger tillgång till resursstöd, förlängd tentatid, anteckningsstöd och ordnar så att studenten kan göra en tenta enskilt om behovet finns, säger Jessica. De ansvarar för allt stöd som har med deras studier att göra förutom biblioteket.
– Vi har ett väldigt gott samarbete med samordnaren och mejlar ofta och har regelbundna möten. Ungefär varannan månad träffas vi, säger Åsa.I fjol, 2013, var det 379 personer på Södertörns högskola som var registrerade för Egen nedladdning på MTM.
– Det var nog övervägande personer med dyslexi, men vi ser en ökning av studenter med kognitiva funktionsnedsättningar som koncentrationssvårigheter eller adhd, säger Åsa.
Åsa och Jessica tror dock att det finns ett mörkertal. Fler än dessa elever skulle säkerligen ha nytta av talböcker. Enligt Jessika är det många av dem med kognitiv funktionsnedsättning som inte har problem med läs- och skrivsvårigheter men det är lättare för dem att lyssna på en bok.
– Kombinationen att läsa en bok sam-tidigt som man lyssnar ökar markant, säger Jessika. Åsa nickar och lägger till:
– Ja, det finns ju också fler talböcker med text nu och de är bra för den här gruppen. De flesta tycker att det funkar med talsyntes. Vissa klarar inte riktigt av det men jag brukar trösta dem med att man vänjer sig.


Biblioteket lånar fortfarande ut bärbara datorer utrustade med program för lässtöd. Det finns också resursrum med stationära datorer som bland annat innehåller läsprogram, talsyntesprogram och rättstavningsprogram. Förut laddade de ner mycket talböcker och brände skivor till studenterna. Det har nästan upphört helt och hållet. Förra året laddade högskolebiblioteket ner 49 titlar och studenterna själva laddade ner 2 082 titlar. Studenterna sköter de mesta själv.
– Det finns en handfull studenter som inte vill eller kan ladda ner och då hjälper vi dem. Då har vi en kollega som bränner dessa skivor. Men det har minskat enormt. Vi beställer fortfarande inläsningar av en del kompendier men oftast scannar studenterna in dem själva och läser upp dem med talsyntes, säger Jessica.

Text: Lena Boqvist.

Publicerad i Läsliv nummer 3, 2014.

 

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Besökarnas kommentarer

Inga kommentarer lämnade

Telefontider idag

Svarstjänsten

08:30-12:00Tel 040-653 27 10E-post: info@mtm.se

Punktskrifts- och prenumerationsservice

09:00-12:00040-653 27 20E-post: punktskrift@mtm.se
Senast ändrad: 2014-10-01 | Legimus