På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
 4. Våra medier
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
  1. Demokratin 100 år
  2. Garanterat bra böcker
  3. Nya böcker
  4. Böcker från olika decennier
  5. Blandade tipslistor
  6. Bokklubbar
  7. Böcker med betyg
  8. Inlästa boktips
  9. Nya böcker på olika språk
  10. Biografier
  11. Norska långserier
  12. Deckare
  13. Faktaböcker
  14. Klassiker
  15. Leva med läsnedsättning
  16. Noveller
  17. Poesi
  18. Romaner
  19. SF och Fantasy
  20. Skräck
  21. Unga vuxna
 7. För bibliotek
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

Nattsvärmare

Omslagsbild för Nattsvärmare
Punktskriftsbok
Titel: Nattsvärmare
Av: Hamid, Mohsin
Klicka för att sätta betyg på Nattsvärmare.
Målgrupp: Vuxna
Tipsat av: Anna Gustafsson Chen

Förbjuden kärlek, droger och brott i dagens Pakistan.

Du vet att du har problem när du inte kan se en kvinna i ögonen, särskilt om kvinnan i fråga råkar vara din bästa väns fru. Så jag har definitivt problem, för jag tittar på Mumtaz hela tiden och vänder bort blicken varje gång hon ser åt mig. Jag hoppas att hon inte märker det, men det gör hon nog. Men jag kanske tänker för mycket. Haschnoja.

Ja, det är inte så lätt att vara Daru, men delvis har han nog sig själv att skylla. Om man just har förlorat jobbet för att man har varit oförskämd mot en av bankens viktigaste kunder och sedan både super, knarkar och inleder ett förhållande med en kvinna som är gift med ens barndomsvän så kan man nästan räkna med att hamna i trubbel. Att barndomsvännen kommer från en familj som badar i pengar medan Daru knappt äger ett öre gör inte saken bättre.

Men Daru är förlorad i samma ögonblick som Ozi kommer hem från USA med sin fru Mumtaz – den vackra, spännande Mumtaz, som gärna delar en joint med honom och som visar sig arbeta som undersökande journalist under falsk namn. De försöker båda stå emot, men det dröjer inte länge förrän de inleder ett förhållande. Darus pengar sinar och efter ett tag börjar han sälja lite hasch då och då för att dryga ut kassan.

Hettan ligger tung över Lahore, Indien har just provsprängt sina atombomber och det jäser lite här och var i staden. När Darus langare Murad frågar om han inte ska delta i ett rån har Daru svårt att tacka nej. Han tycker att han har läget under kontroll och visst har han börjat testa heroin, men det kan han sluta med när som helst, tänker han. Men det är varken rånet eller knarket som kommer att få Daru på fall. Ozi är inte så omedveten som han verkar och han har sina egna planer för hämnd …

Nattsvärmare är en roman om vänskap och svek, om pengar och korruption, och om det vackra livets smutsiga baksida.

Om författaren

Mohsin Hamid (född 1971) har studerat ekonomi vid Harvard och Princeton, och arbetat som managementkonsult i New York. Han har också arbetat som journalist men är nu författare på heltid och bosatt i Lahore, Pakistan. Nattsvärmare är hans debutroman och den blev mycket uppmärksammad eftersom den visar en annan sida av Pakistan än den man oftast ser i litteraturen: den rika, unga överklassen som lever ett liv där festerna, drogerna och lyxen står i stark kontrast mot under- och medelklassens begränsade värld.

”Vi har blivit vana att tänka på New York eller London när vi talar om staden”, sade han i en radiointervju. ”Jag har försökt att istället använda Lahore som modell för den globala storstaden.”

Mohsin Hamids andra roman, Den ovillige fundamentalisten, filmatiserades 2012. Både den och hans tredje roman, Så blir du snuskigt rik i det snabbväxande Asien, finns översatta till svenska.

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Besökarnas kommentarer

Inga kommentarer lämnade

Telefontider idag

Svarstjänsten

Punktskrifts- och prenumerationsservice

Senast ändrad: 2015-12-28 | Legimus