På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
 4. Våra medier
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
  1. Demokratin 100 år
  2. Garanterat bra böcker
  3. Nya böcker
  4. Böcker från olika decennier
  5. Blandade tipslistor
  6. Bokklubbar
  7. Böcker med betyg
  8. Inlästa boktips
  9. Nya böcker på olika språk
  10. Biografier
  11. Norska långserier
  12. Deckare
  13. Faktaböcker
  14. Klassiker
  15. Leva med läsnedsättning
  16. Noveller
  17. Poesi
  18. Romaner
  19. SF och Fantasy
  20. Skräck
  21. Unga vuxna
 7. För bibliotek
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

Den första hustrun

Omslagsbild för Den första hustrun
Punktskriftsbok
Titel: Den första hustrun
Av: Rhys, Jean
Klicka för att sätta betyg på Den första hustrun.
Målgrupp: Vuxna
Tipsat av: Anna Gustafsson Chen

Den galna kvinnan på vinden får äntligen berätta sin historia.

Det sitter ett fönster högt upp – man kan inte se ut genom det. Min säng har haft gavlar men de är borttagna. Det finns inte mycket annat i rummet … Det finns ingen spegel här och jag vet inte hur jag ser ut nu. Jag kommer ihåg hur jag brukade se på när jag borstade håret och mina ögon tittade tillbaka på mig. … Nu har de tagit bort allt. Vad gör jag på det här stället och vem är jag?

När Jane Eyre i Charlotte Brontës roman med samma namn förälskar sig i Mr. Rochester är det bara en sak som står i vägen för deras lycka – den galna kvinnan på vinden. Kvinnan är Rochesters hustru Bertha, som han gifte sig med när han i sin ungdom besökte Jamaica och förfördes av hennes skönhet och vilda charm. Snart visade hon sig bära på en ärftlig sinnessjukdom och Rochester har mot sin vilja tvingats att låsa in henne på vinden för att hon inte ska skada sig själv eller andra. Skilja sig kan han inte, så de är för evigt bundna till varandra – ända tills den natt då Bertha sätter eld på godset och själv omkommer i lågorna.

Fast … det där är ju bara Rochesters version av historien. Bertha – eller Antoinette, som hon egentligen heter – har något helt annat att förtälja. Om Jane hade frågat Antoinette hade hon kunnat berätta om hur hon växte upp i en familj som blev utblottad när slaveriet avskaffades och modern blev änka. Om hur de svarta såg ner på dem och kallade dem ”vita niggrer” och de nyanlända, rika britterna betraktade dem som en lägre sort. Om hur hon växte upp på det förfallna Coulibri Estate tillsammans med sin alltmer desperata mor och sjuke bror, och om hur modern gifte sig med den rike Mr. Mason, som inte ville kännas vid det allt starkare hatet mot de gamla godsägarna. Och om hur godset en natt brändes ner av en upprorisk folkmassa. Att Antoinettes mor bröt ihop var kanske inte så konstigt.

Det blir Antoinettes styvbror Richard som till sist hittar en man åt henne: den brittiske Mr. Rochester som ska ta med henne ”hem” till England och ge henne ett respektabelt liv. När Rochester får höra ryktena om galenskap i familjen får han kalla fötter, men då är det försent. Istället för att ge henne den kärlek och trygghet han lovade, börjar han den långa processen för att bryta ner henne …

Jean Rhys roman Den första hustrun (som också har getts ut med titeln Sargassohavet) räknas idag som en klassiker inom den postkoloniala litteraturen. Den lyfter fram den gömda baksidan av det brittiska överklasslivet: kolonierna, förtrycket, var pengarna kom ifrån. Men den visar även på svårigheterna för en grupp människor som inte hör hemma någonstans: oönskade i det land där de har växt upp, främlingar på den plats de sägs härstamma ifrån. Den är också en obehaglig påminnelse om kvinnans situation för bara några generationer sedan: som gift tillhör hon sin man och har inga egna tillhörigheter.

Om författaren

Jean Rhys (1890-1979) var en författarinna med brittisk bakgrund från den Västindiska ön Dominica. Som tonåring reste hon till Europa, bytte namn och började skriva. Många av hennes romaner handlar om krocken mellan den dominerande västerländska kulturen och den koloniala erfarenheten, och om hur de vitas privilegier sätts i gungning. Hon skrev också flera romaner som utspelar sig i 1920-talets parisiska konstnärskretsar.

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Besökarnas kommentarer

Inga kommentarer lämnade

Telefontider idag

Svarstjänsten

StängtTel 040-653 27 10E-post: info@mtm.se

Punktskrifts- och prenumerationsservice

Stängt040-653 27 20E-post: punktskrift@mtm.se
Senast ändrad: 2016-02-09 | Legimus