På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
 4. Våra medier
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
  1. Demokratin 100 år
  2. Garanterat bra böcker
  3. Nya böcker
  4. Böcker från olika decennier
  5. Blandade tipslistor
  6. Bokklubbar
  7. Böcker med betyg
  8. Inlästa boktips
  9. Nya böcker på olika språk
  10. Biografier
  11. Norska långserier
  12. Deckare
  13. Faktaböcker
  14. Klassiker
  15. Leva med läsnedsättning
  16. Noveller
  17. Poesi
  18. Romaner
  19. SF och Fantasy
  20. Skräck
  21. Unga vuxna
 7. För bibliotek
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

Tellurien

Omslagsbild för Tellurien
Punktskriftsbok
Titel: Tellurien
Av: Sorokin, Vladimir
Snittbetyg 1 av 1 st röster. Klicka för att sätta betyg på Tellurien.
Målgrupp: Vuxna
Tipsat av: Anna Gustafsson Chen

Absurd rysk dystopi om en framtida värld i upplösning.

Magnus Brådrasks enda öga registrerade omgivningen. Den var inte som julkarusellen i Lausanne efter det att den bränts ner av talibanerna – askgrå, plastig och flagig. Och inte heller liknade den Genèves centrum med högarna av tegel- och granitskärvor efter det att staden bombats sönder och samman av shejk Mansurs flygeskader … Här, mitt i sommaren, någonstans i den södra delen av det som en gång kallats Frankrike, var omgivningen trefärgad – växt, sten och himmel, likt flaggan hos den nya republiken Languedoc som i sig förenade fyra provinser.

Månadens bok – Tellurien – är något extra att bita i: en rysk dystopisk roman om framtidens Europa. Ryssland, Tyskland, Sverige och andra nationer har kollapsat och nya småstater har bildats. München och Skandinavien är nu muslimska länder, Bayern och Languedoc är självständiga stater. Det nybildade SSSR är en liten sovjetrepublik med stalinismen som statsreligion.

Men trots att det rör sig om en framtidsvision har världen också medeltida och rent fantasiartade inslag: i södra Frankrike härjar flygande Tempelherrar, jättar lever sida vid sida med människor, sjumilastövlar gör snabba resor möjliga.

Mitt i detta något kaosartade tillstånd finns den lilla staten Tellurien, som har blivit rikt och mäktigt endast på grund av sin rikliga tillgång på grundämnet tellurium, som upptäcktes år 2022. Av detta grundämne tillverkas en sällsynt och oerhört dyr drog, som hamras rakt in i hjärnan på brukarna i form av en spik och ger upphov till underbara hallucinationer som kan vara så länge som fem dagar.

Tellurien är en roman utan genomgående intrig, där den nya världen visas upp i korta kapitel med olika huvudpersoner. Det är barockt, absurt, halsbrytande och kräver en del av läsaren. Men i bokens slutkapitel anas ändå en idé om ett liv som är stillsammare och litet mer människovänlig.

Om författaren

Vladimir Sorokin (1955-) har skrivit en lång rad romaner, varav flera har översatts till svenska. Han räknas som en av det moderna Rysslands främsta samhällskritiska författare, och inspireras både av klassiska ryska författare som Gorkij, Michail Bulgakov och Danil Charms samt av rysk science fiction.

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Besökarnas kommentarer

Inga kommentarer lämnade

Telefontider idag

Svarstjänsten

Punktskrifts- och prenumerationsservice

Senast ändrad: 2016-03-23 | Legimus