På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
 4. Våra medier
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
  1. Demokratin 100 år
  2. Garanterat bra böcker
  3. Nya böcker
  4. Böcker från olika decennier
  5. Blandade tipslistor
  6. Bokklubbar
  7. Böcker med betyg
  8. Inlästa boktips
  9. Nya böcker på olika språk
  10. Biografier
  11. Norska långserier
  12. Deckare
  13. Faktaböcker
  14. Klassiker
  15. Leva med läsnedsättning
  16. Noveller
  17. Poesi
  18. Romaner
  19. SF och Fantasy
  20. Skräck
  21. Unga vuxna
 7. För bibliotek
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

Kent Hedlundhs deckartips

Spänningen är på topp

Kent Hedlundh, en av våra flitiga låntagare, har generöst delat med sig av sina bästa deckartips. Här finns till exempel hårdkokta deckare, pusseldeckare, polisromaner, mysdeckare och låsta-rummet mysterier. Till varje titel har Kent skrivit om genren som boken representerar. Alla böcker finns förstås i Legimus.se (se längst ned på sidan).

Mordet på Orientexpressen av Agatha Christie

Under den så kallade guldåldern på tjugo- och trettiotalet var det pusseldeckarna som dominerade. Den främsta företrädaren för denna subgenre var utan tvekan Agatha Christie som producerade en mängd högklassiska verk. Men det innebär inte att de andra stora namnen som Margery Allingham, Ngaio Marsh och Dorothy L. Sayers, för att nämna några, bör glömmas. Det finns fortfarande många som föredrar de gamla pusseldeckarna framför dagens moderna polisromaner.


Långt farväl av Raymond Chandler

Det fanns författare i USA som skrev pusseldeckare till exempel S. S. van Dine. Men det amerikanska samhället var annorlunda än det brittiska vilket författare från den så kallade hårdkokta skolan ville skildra. Dashiell Hammett och Raymond Chandler är fortfarande kända namn. Alla Chandlers böcker är klassiker.


Den döve av Ed McBain

Under femtiotalet utvecklades polisromanen tack vare författare som Hilary Waugh, John Creasey och Maurice Procter. Störst framgång hade dock Ed McBain som skrev mer än 70 romaner om poliskollektivet i 87:e distriktet i den fiktiva staden Isola. Idag är polisromanen och den psykologiska thrillern de vanligaste formerna av kriminalromaner.


Kanonerna på Navarone av Alistair McLean

Enligt min mening skrevs de bästa thrillers från slutet av femtiotalet fram till början av nittiotalet. De moderna thrillerförfattarna kan inte mäta sig med de gamla mästare som Alistair McLean, Desmond Bagley och Frederick Forsyth. Detta är en mycket spännande thriller.


Attentat mot diktator av Geoffrey Household

De första spionromanerna kom i slutet av trettiotalet. Författare som Eric Ambler, Graham Greene och Geoffrey Household var bland de första. Men det stora genombrottet kom när Ian Flemings James Bond-böcker blev filmsuccéer. Under sextiotalet fick Len Deighton och John le Carré sina genombrott. Household skriver om ett fiktivt attentatsförsök just innan andra världskriget. En annan personlig favorit är "Nålens öga" av Ken Follett. Otroligt spännande.


Uppdrag Firefox av Craig Thomas

Många tror att det var Tom Clancy som skapade technothrillern, men britten Craig Thomas gav ut sin bok några år innan "Jakten på Röd Oktober" kom ut. Båda är mycket spännande.


Dörren låst inifrån av John Dickson Carr

Låsta rummet-mysterier är en fascinerande typ av pusseldeckare. John Dickson Carr är mästaren inom denna subgenre. En modern efterföljare till Dickson Carr är Paul Halter (dock ej tillgänglig som talbok).

 

Catilinas gåta av Steven Saylor

Historiska deckare är en populär subgenre internationellt, men har aldrig blivit lika populär i Sverige. Ellis Peters deckare om munken Cadfael är mycket intressant. Lindsey Davis och Steven Saylor låter sina huvudpersoner verka i antikens Rom.


Vassa föremål av av Gillian Flynn

Psykologiska thrillers är en populär genre. Gillian Flynn är en av de bästa nu aktiva författare som skriver spännande psykologiska deckare. Barbara Vine (Ruth Rendell) och Margaret Yorke är andra mästare inom denna subgenre.


Nio drakar av Michael Connelly

Den bäste kriminalförfattaren för närvarande är enligt min mening Michael Connelly. Hans polisromaner om Los Angeles detektiven Harry Bosch håller alla hög klass.


Limpopos akademi för privatdetektiver av Alexander McCall Smith

I USA är så kallade "Cosy mysteries" en växande subgenre (mysdeckare). Detta fenomen är nästan okänt i Sverige, men man kan nog betrakta Alexander McCall Smiths serie om Damernas Detektivbyrå i Botswana som mysdeckare. De är verkligen charmerande och ger en inblick i livet i ett land i södra Afrika. Välkommen till Botswana!


Den skrattande polisen av Maj Sjöwall och Per Wahlöö

Maj Sjöwall och Per Wahlöö var de första svenska författarna som fick ett internationellt erkännande med sina "Romaner om ett brott" i tio delar. Martin Beck och hans kollegor är också kända från TV. Sedan dröjde det trettio år innan nästa svenska författare, Henning Mankell, fick sitt internationella genombrott. Det senaste decenniet har svensk (och skandinavisk) kriminallitteratur gjort succé runt om i världen.


Solstorm av Åsa Larsson

De flesta deckare som skrivs i Sverige är förlagda till södra Sverige, därför känns Åsa Larssons deckare som är förlagda till Kiruna med omnejd uppfriskande och intressanta.


Alex av Pierre Lemaitre

Denna bok är tyvärr inte översatt till svenska, men jag tar ändå med den eftersom det är den bästa kriminalroman jag läst de senaste åren (efterföljaren, Camille är också mycket bra). Boken finns dock som punktskrift på engelska.

Kent Hedlundhs utvalda deckare

 1. Mordet på Orientexpressen (1964)

  Omslagsbild för Mordet på Orientexpressen

  Av: Christie, Agatha

  Mordet på Orientexpressen Talbok Talbok

  En rysk prinsessa, en ungersk greve och en svensk skönhet reser tillsammans på den exklusiva Orientexpressen från Istanbul till Calais. För en av passagerarna på tåget blir den här resan den sista och när de fastnar i en snöstorm i bergen på Balkan finns det tolv resenärer i den luxuösa förstaklassvagnen: ett mordoffer, tio misstänkta och den semestrande Hercule Poirot. Klassisk deckare från 1943

  Snittbetyg 3 av 1 st röster. Klicka för att sätta betyg på Mordet på Orientexpressen.

  Boken finns även som:

  1. Mordet på Orientexpressen Punktskriftsbok Punktskriftsbok
  Lägg till i:
 2. Långt farväl (1959)

  Omslagsbild för Långt farväl

  Av: Chandler, Raymond

  Långt farväl Talbok Talbok

  Privatdetektiv Philip Marlowe i Los Angeles har lärt känna Terry Lennox, en sympatisk krake med lyxvanor och whiskeypimplande som sin huvudsakliga sysselsättning. När Terrys fru Sylvia hittas mördad flyr Terry och Marlowe börjar en egen undersökning bland lyxvillor och skumma syltor. Genom hans desillusionerade livsvisdom och sarkastiska repliker skildras ett ruttet samhälle. Klassisk hårdkokt deckare. R.C., amerikansk förf., 1888-1959

  Klicka för att sätta betyg på Långt farväl.

  Boken finns även som:

  1. Långt farväl Punktskriftsbok Punktskriftsbok
  Lägg till i:
 3. Den döve (1976)

  Omslagsbild för Den döve

  Av: McBain, Ed

  Den döve Talbok Talbok

  En man har skjutits med hagelbössa. Att söka mannens identitet och orsaken till mordet blir ett fall för kriminalassistent Steve Carella och hans kollegor i 87:e distriktet i en storstad vid USA:s ostkust. "Den döve" är misstänkt för brottet

  Snittbetyg 3,5 av 2 st röster. Klicka för att sätta betyg på Den döve.
  Lägg till i:
 4. Kanonerna på Navarone (1957)

  Omslagsbild för Kanonerna på Navarone

  Av: MacLean, Alistair

  Kanonerna på Navarone Talbok Talbok

  Roman från 2:a världskriget om brittiska kommandosoldater på uppdrag i den grekiska arkipelagen. Fångade i en fälla på ön Kheros skulle de kunna räddas, om de väldiga kanonerna på Navarone kunde oskadliggöras. Kapten Mallory får på sin lott att leda fem män som ska bestiga Navarones lodräta klippvägg och spränga kanonerna i luften

  Klicka för att sätta betyg på Kanonerna på Navarone.
  Lägg till i:
 5. Attentat mot diktator (1974)

  Omslagsbild för Attentat mot diktator

  Av: Household, Geoffrey

  Attentat mot diktator Talbok Talbok

  En engelsk gentleman och storviltsjägare försöker av personliga motiv skjuta Hitler. Han misslyckas, fängslas, förhörs under tortyr, men lyckas fly och tar sig under svåra strapatser till England. Förföljarna är honom tätt i hälarna, han dödar en, och därmed kopplas polisen in på jakten efter honom. Spännande skildring av en människojakt ur den jagades perspektiv. Klassisk spionthriller från 1939

  Klicka för att sätta betyg på Attentat mot diktator.
  Lägg till i:
 6. Uppdrag Firefox (1979)

  Omslagsbild för Uppdrag Firefox
  en thriller

  Av: Thomas, Craig

  Uppdrag Firefox Talbok Talbok

  Thriller med bakgrund i vapenkapplöpningen mellan USA och Sovjet. Piloten Mitchell Gant ska på uppdrag av västmakterna försöka stjäla världens effektivaste stridsflygplan "Firefox" och flyga det ut ur Sovjet

  Klicka för att sätta betyg på Uppdrag Firefox.
  Lägg till i:
 7. Dörren låst inifrån (1950)

  Omslagsbild för Dörren låst inifrån

  Av: Carr, John Dickson

  Dörren låst inifrån Talbok Talbok

  Två historiker, Alan Campbell och Kathryn Campbell, kommer i dispyt om skotsk medeltidshistoria. De reser tillsammans till de skotska högländerna för att på plats studera fakta. De möter medeltida spöken, men också nya mysterier med döda människor i låsta rum. Är det mord eller självmord? Doktor Gideon Fell får ett märkligt fall att lösa. Underhållande pusseldeckare med en klurig variant av omöjligt mord i låst rum. Inläst ur Bonnier, 195

  Snittbetyg 4 av 1 st röster. Klicka för att sätta betyg på Dörren låst inifrån.
  Lägg till i:
 8. Vassa föremål (2014)

  Omslagsbild för Vassa föremål

  Av: Flynn, Gillian

  Vassa föremål Talbok Talbok

  Journalisten Camille Parker är motvilligt tillbaka i sin gamla hemstad. Hon är där för att rapportera om två unga flickors försvinnande och bor i sitt föräldrahem under tiden. Där konfronteras hon med sin distanserade mamma och sin brådmogna trettonåriga halvsyster. Till sist inser Camille att hon inte har något val: Hon är tvungen att nysta upp sitt såriga förflutna om hon ska kunna klara sig ur den här hemkomsten med livet i behåll

  Klicka för att sätta betyg på Vassa föremål.
  Lägg till i:
 9. Nio drakar (2011)

  Omslagsbild för Nio drakar

  Av: Connelly, Michael

  Nio drakar Talbok Talbok

  Harry Bosch vid Los Angeles-polisen kallas in för att lösa ett rånmord på en kinesisk butiksinnehavare i en nergången del av staden. Det mesta pekar på att offret, Mr Li, utsatts för utpressning av den kinesiska maffian - den beryktade triaden. Via en ledtråd får Bosch och hans kollega upp ett spår på en av triadens medlemmar. Men de hinner knapp gripa honom förrän fallet får en oväntad och högst personlig vändning

  Snittbetyg 4,8 av 4 st röster. Klicka för att sätta betyg på Nio drakar.
  Lägg till i:
 10. Catilinas gåta (2007)

  Omslagsbild för Catilinas gåta
  en detektivhistoria från antikens Rom

  Av: Saylor, Steven

  Catilinas gåta Talbok Talbok

  Del 3, fristående, i serien som inleds med Romarblod. Det är år 63 f. Kr. och i Rom ska det väljas en ny konsul. Striden står mellan den konservative Cicero och den karismatiske Catilina. Gordianus, som dragit sig tillbaka från det korrupta Rom för ett stilla lantliv bland Etruriens kullar, blir av Cicero indragen i en försåtlig komplott för att kontrollera Catilina. Samtidigt hittar han makabra fynd i sin egen lada. Förlaga: W&W, 2007

  Snittbetyg 4 av 1 st röster. Klicka för att sätta betyg på Catilinas gåta.
  Lägg till i:
 11. Limpopos akademi för privatdetektiver (2012)

  Omslagsbild för Limpopos akademi för privatdetektiver
  mer om damernas detektivbyrå

  Av: McCall Smith, Alexander

  Limpopos akademi för privatdetektiver Talbok Talbok

  Del 13 i serien som inleds med Damernas detektivbyrå. Mma Ramotswe drömmer märkliga drömmar om en lång främmande man medan den nygifta Mma Makutsi går runt i en bubbla av lycka. Plötsligt försvinner en kvinna som arbetar på ett av stadens barnhem och Damernas detektivbyrå anlitas för att lösa fallet. Till sin hjälp får damerna en lång, främmande man

  Snittbetyg 5 av 1 st röster. Klicka för att sätta betyg på Limpopos akademi för privatdetektiver.

  Boken finns även som:

  1. Limpopos akademi för privatdetektiver Punktskriftsbok Punktskriftsbok
  Lägg till i:
 12. Den skrattande polisen (1968)

  Omslagsbild för Den skrattande polisen
  roman om ett brott

  Av: Sjöwall, Maj

  Den skrattande polisen Talbok Talbok

  En regnig kväll den trettonde november 1967 sker ett massmord i en röd dubbeldäckare på Norra Stationsgatan i Stockholm. Inuti bussen hittas åtta döda och en svårt skadeskjuten person. Vem var mördarens offer? Poliskommissarie Martin Beck och hans kollegor - Lennart Kollberg, Gunvald Larsson, Melander och Rönn - står inför ett, till synes, olösligt mysterium. Del fyra i författarnas dekalog Roman om ett brott. Utkom 1968

  Snittbetyg 3 av 2 st röster. Klicka för att sätta betyg på Den skrattande polisen.

  Boken finns även som:

  1. Den skrattande polisen Punktskriftsbok Punktskriftsbok
  Lägg till i:
 13. Solstorm (2003)

  Omslagsbild för Solstorm
  spänningsroman

  Av: Larsson, Åsa

  Solstorm Talbok Talbok

  Del 1 i en serie. En karismatisk religiös ledare hittas brutalt mördad i Kirunatrakten. Advokat Rebecka Martinsson kopplas in på fallet. I tonåren tillhörde hon samma frikyrka som mordoffret och ligger steget före polisen tack vare sina gamla kontakter. Bakom den religiösa fasaden döljs sexuella övergrepp, ekonomiska oegentligheter och förföljelser av medlemmar. Våldsamma krafter försöker skrämma Rebecka.

  Snittbetyg 4 av 1 st röster. Klicka för att sätta betyg på Solstorm.

  Boken finns även som:

  1. Solstorm Punktskriftsbok Punktskriftsbok
  Lägg till i:
 14. Alex (2013)

  Omslagsbild för Alex

  Av: Lemaître, Pierre

  Alex Punktskriftsbok Punktskriftsbok

  När commandant Camille Verhoven får i uppdrag att hitta en kidnappad kvinna vet han ingenting om den bortförda, inte ens hennes namn. Det enda han har att gå på är att ett vittne såg hur hon slets in i en vit skåpbil som körde iväg. Men offret, Alex Prévost, är ingen vanlig ung kvinna. Fristående fortsättning på romanen Irène

  Snittbetyg 5 av 1 st röster. Klicka för att sätta betyg på Alex.
  Lägg till i:
Nyckelord: Deckare, Romaner

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Besökarnas kommentarer

 1. Åsa74 2020-06-08 21:58:32
  Rapportera Åsa74s kommentar. Misstag "Alex" finns som talbok på Sv Det har blivit ett litet missförstånd när det gäller Pierre Lemaîtres bok "Alex" finns som talbok på svenska https://www.legimus.se/work?workId=edc43f3a-8883-4037-8f18-a78c009d53d9

Telefontider idag

Svarstjänsten

08:30-12:00Tel 040-653 27 10E-post: info@mtm.se

Punktskrifts- och prenumerationsservice

09:00-12:00040-653 27 20E-post: punktskrift@mtm.se
Senast ändrad: 2016-03-30 | Legimus