På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
 4. Våra medier
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
  1. Garanterat bra böcker
  2. Nya böcker
  3. Böcker från olika decennier
  4. Blandade tipslistor
  5. Bokklubbar
  6. Böcker med betyg
  7. Inlästa boktips
  8. Nya böcker på andra språk
  9. Biografier
  10. Norska långserier
  11. Deckare
  12. Faktaböcker
  13. Klassiker
  14. Leva med läsnedsättning
  15. Noveller
  16. Poesi
  17. Romaner
  18. SF och Fantasy
  19. Skräck
  20. Unga vuxna
 7. För bibliotek
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

Resa in i tomheten

Omslagsbild för Resa in i tomheten
Punktskriftsbok
Titel: Resa in i tomheten
Av: Yazbik, Samar
Klicka för att sätta betyg på Resa in i tomheten.
Målgrupp: Vuxna
Tipsat av: Clara Lindström

Om kriget i Syrien

Om boken

Taggtråden rispade min rygg. En rysning skar igenom huvudet. Under stängslet, som sträckte sig längs hela gränslinjen, fanns en grop stor nog för en person att slinka igenom. Jag lyckades ta mig under och sedan sprang jag fort, en halvtimmas språngmarsch, ett avstånd tillräckligt för att passera gränsen mellan två länder.”

2011 tvingades författaren Samar Yazbek lämna Syrien. De fredliga demonstrationerna hade då övergått till en väpnad konflikt och vanliga människor förvandlats till radikalislamister. Under de två kommande åren återvände Yazbek till sitt hemland flera gånger, och det hon upplevde på dessa hemliga resor utgör grunden i berättelsen.  För även om boken bygger på hennes upplevelser av kriget, så använder hon sig av romanformen för att berätta om dem. 


”Jag är historieberättaren som betraktar era korta liv. Iakttar er, som under de korta nätter då vi skrattade och gissade: vem av oss ska nästa granat ta? Jag gör det för er skull. Det är omöjligt att inte frambesvärja er och förvandla era berättelser till pelare som förbinder himmel och jord. Jag skriver till er. Jag skriver för er skull. Och jag skriver från er: den förrådda syriska revolutionens martyrer.”

Den grymhet hon ser under resorna är ofattbar och det tidigare så rika landet är helt förstört. Romanen ger krigets offer ett ansikte, och för dem närmare oss. Vi får dels möta de människor som drabbats hårdast, de som inte har kunnat fly, hos vilka kriget har blivit en del av vardagen, men också människor som strider för de olika väpnade grupperna. Resa in i tomheten är en plågsam och otäck, men samtidigt mycket viktig bok som blivit unisont hyllad i pressen.

Om författaren

Samar Yazbek föddes i Syrien 1970. Efter flykten från Syrien bosatte hon sig i Paris. Tidigare arbetade hon som manusförfattare för syrisk film och teve, men är numera verksam som författare och journalist. Hon har sammanlagt gett ut tre diktsamlingar och två romaner, varav en, En mörk strimma av ljus finns på svenska.

 

Nyckelord: Punktklubben, vuxna, Syrien

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Besökarnas kommentarer

Inga kommentarer lämnade

Telefontider idag

Svarstjänsten

Punktskrifts- och prenumerationsservice

Senast ändrad: 2016-06-27 | Legimus