Om kriget i Syrien
Taggtråden rispade min rygg. En rysning skar igenom huvudet. Under stängslet, som sträckte sig längs hela gränslinjen, fanns en grop stor nog för en person att slinka igenom. Jag lyckades ta mig under och sedan sprang jag fort, en halvtimmas språngmarsch, ett avstånd tillräckligt för att passera gränsen mellan två länder.”
2011 tvingades författaren Samar Yazbek lämna Syrien. De fredliga demonstrationerna hade då övergått till en väpnad konflikt och vanliga människor förvandlats till radikalislamister. Under de två kommande åren återvände Yazbek till sitt hemland flera gånger, och det hon upplevde på dessa hemliga resor utgör grunden i berättelsen. För även om boken bygger på hennes upplevelser av kriget, så använder hon sig av romanformen för att berätta om dem.
”Jag är historieberättaren som betraktar era korta liv. Iakttar er, som under de korta nätter då vi skrattade och gissade: vem av oss ska nästa granat ta? Jag gör det för er skull. Det är omöjligt att inte frambesvärja er och förvandla era berättelser till pelare som förbinder himmel och jord. Jag skriver till er. Jag skriver för er skull. Och jag skriver från er: den förrådda syriska revolutionens martyrer.”
Den grymhet hon ser under resorna är ofattbar och det tidigare så rika landet är helt förstört. Romanen ger krigets offer ett ansikte, och för dem närmare oss. Vi får dels möta de människor som drabbats hårdast, de som inte har kunnat fly, hos vilka kriget har blivit en del av vardagen, men också människor som strider för de olika väpnade grupperna. Resa in i tomheten är en plågsam och otäck, men samtidigt mycket viktig bok som blivit unisont hyllad i pressen.
Samar Yazbek föddes i Syrien 1970. Efter flykten från Syrien bosatte hon sig i Paris. Tidigare arbetade hon som manusförfattare för syrisk film och teve, men är numera verksam som författare och journalist. Hon har sammanlagt gett ut tre diktsamlingar och två romaner, varav en, En mörk strimma av ljus finns på svenska.