På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
 4. Våra medier
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
  1. Demokratin 100 år
  2. Garanterat bra böcker
  3. Nya böcker
  4. Böcker från olika decennier
  5. Blandade tipslistor
  6. Bokklubbar
  7. Böcker med betyg
  8. Inlästa boktips
  9. Nya böcker på olika språk
  10. Biografier
  11. Norska långserier
  12. Deckare
  13. Faktaböcker
  14. Klassiker
  15. Leva med läsnedsättning
  16. Noveller
  17. Poesi
  18. Romaner
  19. SF och Fantasy
  20. Skräck
  21. Unga vuxna
 7. För bibliotek
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

Annie John

Omslagsbild för Annie John
Punktskriftsbok
Titel: Annie John
Av: Kincaid, Jamaica
Klicka för att sätta betyg på Annie John.
Målgrupp: Vuxna
Tipsat av: Clara Lindström

Uppväxtskildring från Västindien

Annie John gavs ut första gången 1985. Den berättar historien om Annie John, en flicka som likt författaren själv växer upp på den västindiska ön Antigua. När boken inleds är Annie 10 år och det hon gillar mest är att titta på när modern visar upp minnen från den gamla kofferten som rymmer ett helt liv.


När hon berättade de här historierna satt jag ibland bredvid henne och lutade mig emot henne eller så kröp jag ihop på knä bakom hennes rygg och lutade mig över hennes axel. När jag gjorde det brukade jag sniffa henne i nacken eller bakom örat eller i håret. Ibland doftade hon citron, ibland salvia, ibland ros eller lagerblad. Ibland hörde jag inte vad hon sade, upptagen som jag var av att bara njuta av att se henne läppar röra sig eller se henne skratta. Så förskräckligt det måste vara för alla dem som inte hade någon som älskade dem på detta sätt och som inte hade någon de älskade.


Men Annie kan ju inte vara tio år för evigt, och snart kommer livet ikapp henne. Kärleken hon känt från modern förvandlas till något annat, och relationen blir komplicerad. Annie minns den moder hon så imponerades av, men bilden krockar med den verklighet hon upplever nu.


Hon skrattade medan hon sade detta. Hon stod precis på tröskeln. Hennes kropp befann sig i skuggan av huset medan huvudet var solbelyst. När hon skrattade öppnade hon munnen så hennes stora vita vassa tänder syntes. Det såg ut som att min mor plötsligt blivit förvandlat till en krokodil.


Även Annies kropp förändras och hon har stora svårigheter med att hitta sig själv. Så småningom blir Antigua en plats hon måste lämna …

Om författaren


Jamaica Kincaid föddes 1949 som Elaine Potter Richardson i Saint John’s, huvudstad i ögruppen Antigua och Barbuda i Västindien. Vid nio års ålder fick hon sin första lillebror, och när hon var sexton år fick hon sluta skolan för att ta hand om sina småsyskon. Strax därefter skickade modern henne till New York för att bli au pair. Jamaica svarade genom att inte skicka hem några pengar, och hade ingen kontakt med familjen förrän 20 år senare då hon återvände till Antigua. Under tiden som au pair tog hon kvällskurser på college, men började snart skriva för ungdomstidningar istället. 1973 började hennes texter publiceras och hon bytte då sitt namn från Elaine Potter Richardson till Jamaica Kincaid, eftersom skrivandet besvärade hennes familj. Så småningom kom hon att skriva för The New Yorker, och 1984 debuterade hon med novellsamlingen På flodens botten.

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Besökarnas kommentarer

Inga kommentarer lämnade

Telefontider idag

Svarstjänsten

StängtTel 040-653 27 10E-post: info@mtm.se

Punktskrifts- och prenumerationsservice

Stängt040-653 27 20E-post: punktskrift@mtm.se
Senast ändrad: 2016-11-17 | Legimus