På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
 4. Våra medier
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
  1. Demokratin 100 år
  2. Garanterat bra böcker
  3. Nya böcker
  4. Böcker från olika decennier
  5. Blandade tipslistor
  6. Bokklubbar
  7. Böcker med betyg
  8. Inlästa boktips
  9. Nya böcker på olika språk
  10. Biografier
  11. Norska långserier
  12. Deckare
  13. Faktaböcker
  14. Klassiker
  15. Leva med läsnedsättning
  16. Noveller
  17. Poesi
  18. Romaner
  19. SF och Fantasy
  20. Skräck
  21. Unga vuxna
 7. För bibliotek
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

Snickarpennan

Omslagsbild för Snickarpennan
Punktskriftsbok
Titel: Snickarpennan
Av: Rivas, Manuel
Klicka för att sätta betyg på Snickarpennan.
Målgrupp: Vuxna
Tipsat av: Clara Lindström

Roman om det spanska inbördeskrigets offer och förövare

Herbal sa nästan aldrig något. Han torkade av borden med en trasa, noggrant, som om han polerade ett instrument med ett sämskskinn. Han tömde askkopparna. Sopade lokalen, långsamt, lät kvasten rota ordentligt i hörnen. Sprutade i cirklar med en sprej som doftade kanadensisk tall, så stod det på burken, och det var han som tände neonskylten ut mot vägen, med röda bokstäver och en valkyria som verkade lyfta upp tuttarnas tyngd med sina kraftiga biceps.


Den före detta fångvaktaren Herbal har på ålderns höst slagit sig ned på en bordell, där han både bor och arbetar. Under hela sitt liv har han varit besatt av två människor, Marisa Mallo som han sedan unga år varit förälskad i, samt hennes fästman, läkaren och motståndsmannen Daniel Da Barca. Själv var Herbal civilgardist på Francos sida, och i början av spanska inbördeskriget avrättade han en konstnär. Av den döda mannen stjäl han en snickarpenna. Pennan följer Herbal under hela livet och påminner honom om vad han har gjort.


 … när jag stod framför målaren mumlade jag inombords att jag var hemskt ledsen, att jag önskade att jag slapp göra det, och jag vet inte vad han kände när våra blickar möttes, en fuktig glimt i natten, men jag vill gärna tro att han förstod mig, att han anade att jag gjorde det för att skona honom från lidande. Utan krus tryckte jag pistolen mot hans tinning och sköt skallen av honom. Och sedan kom jag ihåg pennan. Pennan som han alltid hade bakom örat.


Snickarpennan är en tillbakablick på Herbals liv och moraliska kamp, berättad för en av flickorna på bordellen. Boken omfattar 4 volymer i punktskrift.

Om författaren

Manuel Rivas är en spansk författare född 1957 i A Coruña. Han skriver på galiciska och hämtar även mycket av sin inspiration från sitt galiciska arv. Förutom romaner skriver Rivas också poesi, essäer och dramatik och är dessutom krönikör för El País, Spaniens största dagstidning. Manuel Rivas är ett stort författarnamn i Spanien, där han har tilldelats flera litterära priser.

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Besökarnas kommentarer

Inga kommentarer lämnade

Telefontider idag

Svarstjänsten

Punktskrifts- och prenumerationsservice

Senast ändrad: 2016-11-17 | Legimus