På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
 4. Våra medier
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
  1. Nya böcker
  2. Böcker från olika decennier
  3. Blandade tipslistor
  4. Bokklubbar
  5. Böcker med betyg
  6. Inlästa boktips
  7. Böcker på andra språk
  8. Biografier
  9. Norska långserier
  10. Deckare
  11. Faktaböcker
  12. Klassiker
  13. Leva med läsnedsättning
  14. Noveller
  15. Poesi
  16. Romaner
  17. SF och Fantasy
  18. Skräck
  19. Unga vuxna
 7. För bibliotek
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

Tannie Marias recept på kärlek och mord

Omslagsbild för Tannie Marias recept på kärlek och mord
Talbok med text
Titel: Tannie Marias recept på kärlek och mord
Av: Andrew, Sally
Snittbetyg 3,8 av 4 st röster. Klicka för att sätta betyg på Tannie Marias recept på kärlek och mord.
Målgrupp: Vuxna
Tipsat av: Clara Lindström

Sydafrikansk feelgood-deckare

Om boken

Tannie Maria är en medelålders änka som bor i Kapprovinsen i Sydafrika. Hon älskar att laga mat och har en matlagningsspalt i tidningen Gazette, där hon gärna delar med sig av sina bästa recept. En dag när Tannie som bäst står och kokar aprikosmarmelad dyker vännen Hattie upp med dåliga nyheter. Hattie är inte bara Tannies vän (och en hemsk bilförare!), utan även redaktör för tidningen. Och nu har hon kommit för att berätta att matspalten ska lägga ned och ersättas av en hjärtespalt.


I vanliga fall var Hattie inte särskilt tystlåten av sig, så det var ingen idé att försöka pressa henne. I stället hällde jag upp te och tittade ut över velden. Det var verkligen länge sedan det regnade. Klein Karoos låga kullar böljade upp och ner likt vågor över stäpplandskapet. Som ett lugnt och stenigt hav som fortsatte så långt ögat nådde. Jag tog en tugga av min melkert och kände efter hur det smakade. Den var ljuvlig – vaniljen, mjölken och kanelen smälte samman i munnen till den där perfekta kombinationen som är trösterik ända in i själen.


Motvilligt tar sig Tannie Maria an den nya spalten. Efter en vecka kommer det första brevet, och det visar sig snart att hon är ganska bra på att svara på läsarnas relationsfrågor. Gärna genom att krydda svaren med lämpliga recept. Breven blir bara fler och fler och kommer snart inströmmande från landets alla hörn. En dag läser Maria ett brev från signaturen ”Uppgiven kvinna”, som berättar om livet som misshandlad hustru. Brevet väcker gamla känslor hos Tannie Maria, som svarar kvinnan:

I många år levde jag med en man som slog mig. Blåmärken och benbrott läker, men hjärtat kan ta skada för evigt. Kärlek är en värdefull gåva. Om du lever med en man som misshandlar dig måste du lämna honom. Jag vet att det finns tusen anledningar till att det kan kännas hopplöst och svårt. Men du kan hitta en lösning. Du kan lyckas bättre än jag gjorde. Du har fortfarande chansen att rädda ditt hjärta.


När kvinnan mördas kort därpå, bestämmer sig Tannie Maria för att leta reda på mördaren. Och hon ska göra det med hjälp av sin matlagningskonst. ”Tannie Marias recept på kärlek och mord” är en slags blandning av feelgood och pusseldeckare, som påminner lite grann om Alexander McCall-Smiths böcker om Damernas detektivbyrå. I slutet av boken finns ett tjugotal smaskiga recept på sydafrikanska maträtter och kakor.


Om författaren

Sally Andrews född 1967, bor i ett naturreservat i Klein Karoo, Sydafrika. Hon har en masterutbildning i psykologi med inriktning mot våld mot kvinnor, och hon har tidigare varit aktiv i kampen mot apartheid. Innan hon bestämde sig för att satsa helhjärtat på skrivandet drev hon ett konstgalleri. Snart är hon aktuellt med sin andra bok på svenska – ”Tannie Marias stora utmaning”. 

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Besökarnas kommentarer

Inga kommentarer lämnade

Telefontider idag

Svarstjänsten

Punktskrifts- och prenumerationsservice

Senast ändrad: 2017-10-16 | Legimus