På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
 4. Våra medier
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
  1. Demokratin 100 år
  2. Garanterat bra böcker
  3. Nya böcker
  4. Böcker från olika decennier
  5. Blandade tipslistor
  6. Bokklubbar
  7. Böcker med betyg
  8. Inlästa boktips
  9. Nya böcker på andra språk
  10. Biografier
  11. Norska långserier
  12. Deckare
  13. Faktaböcker
  14. Klassiker
  15. Leva med läsnedsättning
  16. Noveller
  17. Poesi
  18. Romaner
  19. SF och Fantasy
  20. Skräck
  21. Unga vuxna
 7. För bibliotek
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

Väggen

Omslagsbild för Väggen
Punktskriftsbok
Titel: Väggen
Av: Haushofer, Marlen
Snittbetyg 4,3 av 3 st röster. Klicka för att sätta betyg på Väggen.
Målgrupp: Vuxna
Tipsat av: Clara Lindström

Klassiker från 1963

Om boken

En tidig majmorgon vaknar en kvinna upp ensam i en jaktstuga i Alperna. Värdparet Hugo och Luise har inte kommit tillbaka efter gårdagskvällens besök på värdshuset i byn, och kvinnan blir lite orolig. Med hunden Lo hack i häl ger hon sig av mot byn för att leta efter dem. När de har gått en bit händer något otroligt. Lo som springer en bit framför linkar plötsligt tillbaka med blodig nos. Kvinnan kan inte riktigt förstå hur han skadat sig, men bestämmer sig för att ta det försiktigt. Hon rör sig sakta framåt och plötsligt stöter hon emot en osynlig vägg.
På andra sidan den genomskinliga väggen har alla levande varelser dött. Korna ligger stilla i hagen, en man har förstelnats mitt i steget med hängslena dinglande och skjortärmarna uppkavlade, precis i färd med att tvätta sig vid brunnen.

Jag slog med knytnäven mot väggen. Det gjorde lite ont, men ingenting hände. Och plötsligt ville jag inte heller längre slå sönder väggen, som skilde mig från det obegripliga som hänt den gamle mannen vid brunnen. Försiktigt gick jag över bäcken tillbaka till Lo, som nosade på något och verkade ha glömt av att vara rädd. Det var en död mes, en nötväcka. Det lilla huvudet var krossat och bröstet fläckat av blod. Mesen var den första i en lång rad småfåglar, som en strålande majmorgon omkom på detta ömkliga sätt.

Också kontakten med omvärlden är avskuren, bilradion brusar. Kvinnan försöker behålla lugnet, och inventerar förråden. Hypokondrikern Hugo visar sig ha laddat upp ganska ordentligt med förnödenheter. Långt ifrån tillräckligt för att försörja sig någon längre tid, men med batterier och tändstickor. Kvinnan gläds åt att hon inte är ensam – hon har ju Lo. Snart får hon också sällskap av en katt och en ko, och tillsammans med dessa försöker hon skapa sig ett fungerande liv utifrån de nya förutsättningarna.

 Egentligen händer det inte så mycket i romanen, dagarna går och kvinnan jobbar på för att försörja sig själv och sina djur. Trots detta är romanen väldigt fängslande. Kvinnan lever som en slags Robinson Crusoe i Alperna och bit för bit avslöjas detaljer som får läsaren att längta efter att få veta mer.

Det sägs att ingen är sig lik efter att ha läst denna bok, och det ligger någonting i det. Det är omöjligt att inte fundera på hur man själv hade reagerat i en situation som denna. Tolkningarna av boken och väggens betydelse är många, men för att inte förstöra läsupplevelsen avslöjar jag dem inte här. Dessa går det istället att läsa om i översättaren Rebecca Lindskogs utmärkta efterord.

Om författaren

Marlen Haushofer föddes den 11 april 1920 i den österrikiska staden Molln. 1940 började hon mitt under brinnande krig att studera germanistik vid universitetet i Wien. Några år senare flyttade hon till Graz där hon fortsatte sina studier, utan att lyckas avlägga någon examen. Kanske berodde det på att hon 1941 gifte sig med tandläkaren Manfred och fick två barn? 1950 skilde sig paret, men återförenades tio år senare. Marlen Haushofer drabbades i tidig ålder av skelettcancer och avled 49 år gammal, den 21 mars 1970.


Utöver Väggen skrev Haushofer även romanerna Vi dödar Stella (1958), Vindskupan (1969) och Himmel utan slut (1966).

Nyckelord: Punktklubben, vuxna

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Besökarnas kommentarer

Inga kommentarer lämnade

Telefontider idag

Svarstjänsten

08:30-12:00Tel 040-653 27 10E-post: info@mtm.se

Punktskrifts- och prenumerationsservice

09:00-12:00040-653 27 20E-post: punktskrift@mtm.se
Senast ändrad: 2018-02-26 | Legimus