På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
 4. Våra medier
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
  1. Demokratin 100 år
  2. Garanterat bra böcker
  3. Nya böcker
  4. Böcker från olika decennier
  5. Blandade tipslistor
  6. Bokklubbar
  7. Böcker med betyg
  8. Inlästa boktips
  9. Nya böcker på olika språk
  10. Biografier
  11. Norska långserier
  12. Deckare
  13. Faktaböcker
  14. Klassiker
  15. Leva med läsnedsättning
  16. Noveller
  17. Poesi
  18. Romaner
  19. SF och Fantasy
  20. Skräck
  21. Unga vuxna
 7. För bibliotek
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

Bock i örtagård

Omslagsbild för Bock i örtagård
Punktskriftsbok
Titel: Bock i örtagård
Av: Nilsson Piraten, Fritiof
Snittbetyg 3 av 1 st röster. Klicka för att sätta betyg på Bock i örtagård.
Målgrupp: Vuxna
Tipsat av: Viveka Norström Hallberg

Hejdlöst rolig roman

Om boken

Målmedvetet slöt de upp kring smörgåsbordet, som var prisgivet till skövling. Golvplankorna gungade under deras tunga steg, ålen darrade i sitt gelé, aladåberna skälvde, rödbetstärningarna lossnade och gled utför sidan på sillsallatens stympade kon. Den starka kryddoften från varmrätterna utlöste ett otal häst- och koflugor ur gästernas kläder, skägg och mustascher. I ett surrande moln steg flugorna mot takkronans bländande ljus och kastade sig sedan över smörgåsbordet, där många fann en bråd död mellan smörkniv och bröd.

Det är medlemmarna i kreatursbörsen som denna måndagskväll i det tidiga 1930-talet besöker Hotell Horn i Malmö. Slaktare, hästhandlare och uppköpare äter och dricker hejdlöst i upptakten till en av Piratens mest omtyckta böcker. Denna fenomenala skildring av hur ”de fetas klubb, solbrändas förening” skövlar hotellets smörgåsbord gör boken värd att läsa i sig. Snart nog får vi också lära känna några av gästerna lite närmare, inte minst bokens huvudperson, själva Bocken i Örtagården, patron Jon Esping.

Esping är en råbarkad, grym och allmänt hänsynslös person som med sina ulmerdoggar Knasper och Polkus i släptåg kan skrämma vettet ur nästan vem som helst. Som herre på Gottorps säteri plöjer han fram bland folk och fä likt en medeltida feodalherre. Hustrun håller han som piga i eget hus medan familjens så kallade guvernant lever ett bekvämt liv som patrons hålldam. En dag får Esping så för sig att han ska bli kyrkvärd och ingår ett vad med sin vän, exportör Jespersson. Esping är autodidakt och har från två tomma händer skapat sig en förmögenhet. Att bli kyrkvärd kan väl inte vara några problem? Tja, saken kompliceras något av att patron är renons på all form av hyfs och att han är analfabet gör inte saken lättare.

När han nu ville snyta sig kunde han ej finna någon näsduk. Han letade genom alla fickor men nej, näsduken måste han ha glömt. Och ehuru han hemma på landet ofta brukat snyta sig i fingrarna fann han nu dylik bondskhet opassande för en blivande kyrkvärd. Han granskade flyktigt rummets möjligheter, varpå han snöt sig i gardinen. Efter denna hastiga toalett gick han fram till stövelknekten och befriade sig från stövlarna.

Först och främst är det här en mycket rolig bok, en hejdlös burlesk över en färgstark och absolut galen man. Piraten skildrar Espings ansträngningar att vinna sitt vad och sedermera hans krumbukter som kyrkvärd med perfekt komisk tajming. Men bakom allt skojeri finns en mörkare botten där Piratens skarpa och ömsinta blick för mänskliga tillkortakommanden framträder.
Boken publicerades första gången 1933 och filmades 1958 med Edvin Adolfsson i rollen som Esping.

Om författaren

Fritiof Nilsson Piraten levde mellan 1895 och 1972. Han utbildade sig till jurist i Lund och arbetade också som advokat i Tranås i ett decennium innan romandebuten Bombi Bitt och jag. Redan här är Piratens stil fulländad, hans språk är kort och sakligt och de dråpliga skrönorna är fulla av humor med en underton av tragik. I början av 1980-talet instiftades Piratensällskapet som varje år delar ut Piratenpriset till någon som verkar i hans anda.

Nyckelord: Punktklubben

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Besökarnas kommentarer

Inga kommentarer lämnade

Telefontider idag

Svarstjänsten

08:30-12:00Tel 040-653 27 10E-post: info@mtm.se

Punktskrifts- och prenumerationsservice

09:00-12:00040-653 27 20E-post: punktskrift@mtm.se
Senast ändrad: 2018-07-16 | Legimus