På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
 4. Våra medier
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
  1. Demokratin 100 år
  2. Garanterat bra böcker
  3. Nya böcker
  4. Böcker från olika decennier
  5. Blandade tipslistor
  6. Bokklubbar
  7. Böcker med betyg
  8. Inlästa boktips
  9. Nya böcker på olika språk
  10. Biografier
  11. Norska långserier
  12. Deckare
  13. Faktaböcker
  14. Klassiker
  15. Leva med läsnedsättning
  16. Noveller
  17. Poesi
  18. Romaner
  19. SF och Fantasy
  20. Skräck
  21. Unga vuxna
 7. För bibliotek
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

Mästaren och Margarita

Omslagsbild för Mästaren och Margarita
Punktskriftsbok
Titel: Mästaren och Margarita
Av: Bulgakov, Michail
Snittbetyg 5 av 1 st röster. Klicka för att sätta betyg på Mästaren och Margarita.
Målgrupp: Vuxna
Tipsat av: Clara Lindström

Klassiker på gränsen mellan fars och tragedi

Om boken

En varm kväll i maj möts den unge poeten Bezdomnyj och tidskriftsredaktören Berlioz vid Biskopsdammarna i Moskva. De båda herrarna slår sig ned under de nyss utslagna lindarna med varsitt glas ljummen aprikossaft. Plötsligt känner redaktören en förnimmelse – det är någonting som skrämmer honom. En gestalt uppenbarar sig.

Efteråt, när det förstås var för sent, presenterade man på olika håll sina versioner av hur denna person såg ut. En jämförelse kan inte annat än väcka förvåning. Enligt den första versionen var mannen liten till växten, hade guldtänder och haltade på höger ben. I den andra versionen uppges det att mannen var enormt lång, hade jacketkronor i patina och haltade på vänster ben. En tredje källa meddelar lakoniskt att mannen inte ägde några framträdande kännetecken. Man tvingas erkänna att ingen av dessa versioner har något värde.

Främlingen presenterar sig som den kringresande magikern Woland och börjar sedan berätta en historia om Pontius Pilatus. Magikern hävdar med bestämdhet att han träffat den romerska ståthållaren i egen hög person – på Jesu tid. När han berättat färdigt förutspår han Berlioz död och hur det hela kommer att gå till. Och mycket riktigt – strax därpå hamnar redaktören under en spårvagn …

En spårvagn kom farande och svängde in på det nya spåret från Jermolajevskijgränden och ut på Bronnaja. När den svängde för att komma ut på huvudspåret tändes plötsligt ljuset inne i spårvagnen, den signalerade och ökade farten.
   Fastän han inte befann sig i farozonen, beslöt den försiktige Berlioz att gå tillbaka till andra sidan stängslet. Han lade handen på vändkorset och tog ett steg bakåt. Men handen slant och fick inget fäste, hans ena fot halkade som på is obevekligt på stenläggningen som sluttade ner mot spåren, hans andra fot slogs undan och Berlioz kastades ut över spåren.

Berättelsen rullar nu igång i full fart och den liknar ingen annan. Bokens huvudperson kan sägas vara Bezdomnyj, poeten som efter att ha bevittnat dödsolyckan tas in på ett mentalsjukhus. Slapstick blandas med fantasy, magi, filosofiska frågor och djupa teologiska resonemang. Romanen balanserar på gränsen mellan fars och tragedi, och befolkas av åtskilliga galna karaktärer. Ibland är det svårt att hänga med i svängarna och hålla reda på alla i persongalleriet. Det är inte en bok som kan läsas slarvigt, då många av romanens fördelar då missas – det underfundiga språket och humorn framför allt. Människor har genom tiderna tolkat boken på många olika sätt, något visar både på romanens bredd och djup. Att det är en satir över Moskvas kulturelit är dock de flesta överens om. En oförglömlig bok!

Om författaren

Michail Bulgakov föddes i Kiev 1891. Hans far var teologiprofessor och familjen var välbärgad. Michail var den äldste av sju syskon och utbildade sig till läkare. Ganska snart flyttande han dock till Moskva och övergick till författandet. Debutboken kom 1921. Åtta år senare stämplades han som kontrarevolutionär och hans böcker fick inte längre ges ut. Istället försörjde han sig på översättningar och arbetade även som regiassistent på en teater. Under sin livstid var han inte känd för en större krets, utan det var först efter hans död som hans författarskap blev känt och så småningom nådde kultstatus.

Michail Bulgakov avled i Moskva år 1940 av njurproblem. Hans mest kända roman är Mästaren och Margarita. Den jobbade han på i många år, men den utgavs först 1966, nästan 26 år efter hans död. Den fick stor uppmärksamhet och översattes genast till många språk. I Sverige gavs den första utgåvan ut 1971.

Nyckelord: Punktklubben, vuxna, Moskva

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Besökarnas kommentarer

Inga kommentarer lämnade

Telefontider idag

Svarstjänsten

Punktskrifts- och prenumerationsservice

Senast ändrad: 2018-08-21 | Legimus