På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
 4. Våra medier
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
  1. Demokratin 100 år
  2. Garanterat bra böcker
  3. Nya böcker
  4. Böcker från olika decennier
  5. Blandade tipslistor
  6. Bokklubbar
  7. Böcker med betyg
  8. Inlästa boktips
  9. Nya böcker på olika språk
  10. Biografier
  11. Norska långserier
  12. Deckare
  13. Faktaböcker
  14. Klassiker
  15. Leva med läsnedsättning
  16. Noveller
  17. Poesi
  18. Romaner
  19. SF och Fantasy
  20. Skräck
  21. Unga vuxna
 7. För bibliotek
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

Toni Morrison

Bokomslag Älskade
Talbok
Titel: Älskade
Av: Morrison, Toni
Snittbetyg 5 av 1 st röster. Klicka för att sätta betyg på Älskade.
Målgrupp: Vuxna
Tipsat av: Clara Lindström

1931-2019

Den amerikanska författaren Toni Morrison har avlidit, 88 år gammal. Toni Morrison föddes 1931 i ett arbetarklasshem i Ohio. Hon blev intresserad av litteratur tidigt och gick ut skolan med toppbetyg. I slutet av 1940-talet började hon studera litteraturvetenskap och några år senare lade hon fram en licentiatavhandling om Virginia Woolf.

Toni Morrison räknas som en av USA:s största författare. De flesta av hennes böcker utspelar sig i historisk tid och behandlar teman som slaveri, rasism och de färgades situation i USA. Hennes författarskap har haft stor betydelse för den afro-amerikanska litteraturens utveckling. Toni Morrison tilldelades Nobelpriset 1993 som den åttonde kvinnan genom tiderna. Motiveringen löd "som genom en romankonst präglad av visionär kraft och poetisk pregnans levandegör en väsentlig sida av amerikansk verklighet".

Idag tipsar vi om en av hennes mest kända böcker, Älskade.

"124:an var förhäxad. Full av en barnunges ondska. Kvinnorna i huset visste det och barnen också. I flera år härdade de ut med elakheterna var och en på sitt vis, men 1873 var det bara Sethe och hennes dotter Denver som var utsatta för dem. Farmodern Baby Suggs var död och sönerna Howard och Buglar rymde hemifrån när de var tretton år – den gången spegeln sprack bara man tittade i den (det var signalen för Buglar), och den gången avtrycket av ett par små händer syntes i sockerkakan (då fick Howard nog)."

När Sethe väntade Denver tog hon sina tre små barn och flydde från plantagen Sweet Home i Kentucky, där hon hölls fången som slav. Denver föddes på flykten och de fick hjälp att ta sig över floden. Men slavfångarna kom ikapp familjen, och istället för att se sina barn mista den frihet de just vunnit försökte Sethe döda dem. Tre av barnen klarade sig, men den äldsta flickan, hon som nyss lärt sig att krypa, dog. Sethe kastades i fängelse, men eftersom slavägarna uppfattade henne som galen ville de inte ha henne tillbaka.

Nu lever de två kvinnorna alltså ensamma i det förhäxade huset på Bluestone Road 124 i Cincinnati, Ohio. Denver har blivit 18 år. Sethe har fått ett jobb och de klarar sig bra. Men hon kommer aldrig att glömma. Den lilla flickan hemsöker dem, och ingen utifrån vågar sig fram till huset. En dag kliver Paul D in genom dörren till 124:an. Han var en av slavarna på Sweet Home och hans ankomst väcker många plågsamma minnen. Paul D driver det osaliga barnet ut ur huset, men när det är borta saknar Denver sin syster.

En kort tid därefter kommer en ung kvinna till huset. Hon säger att hennes namn är ”Älskade”, samma ord som Sethe lät rista in på sin dotters gravsten. Hon är mystisk och tycks utöva en kraft över huset och dess invånare. Hon vet saker om Sethe som hon egentligen inte kan veta. Vem är hon och varför har hon kommit till 124:an?

"Regnvattnet klängde sig fast vid tallbarren för glatta livet och Älskade kunde inte ta ögonen från Sethe. Vad Sethe än gjorde, om hon hejdade sig för att skjuta spjället eller späntande stickor, så slickade, smakade och åt Älskade henne med ögonen. Hon slog sina lovar som en gammal vän i familjen, hon lämnade aldrig rummet där Sethe befann sig i om hon inte behövde det eller blev utskickad. Hon steg upp tidigt medan det ännu var mörkt för att vänta i köket tills Sethe kom ner och bakade snabbröd innan hon gick till arbetet."

Älskade är en roman som utspelar sig på flera tidsplan och ur flera olika perspektiv. Det är en roman med många bottnar, som tål att läsas om och om igen.

 


 

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Besökarnas kommentarer

Inga kommentarer lämnade

Telefontider idag

Svarstjänsten

StängtTel 040-653 27 10E-post: info@mtm.se

Punktskrifts- och prenumerationsservice

Stängt040-653 27 20E-post: punktskrift@mtm.se
Senast ändrad: 2019-08-06 | Legimus