På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
 4. Våra medier
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
  1. Demokratin 100 år
  2. Garanterat bra böcker
  3. Nya böcker
  4. Böcker från olika decennier
  5. Blandade tipslistor
  6. Bokklubbar
  7. Böcker med betyg
  8. Inlästa boktips
  9. Nya böcker på olika språk
  10. Biografier
  11. Norska långserier
  12. Deckare
  13. Faktaböcker
  14. Klassiker
  15. Leva med läsnedsättning
  16. Noveller
  17. Poesi
  18. Romaner
  19. SF och Fantasy
  20. Skräck
  21. Unga vuxna
 7. För bibliotek
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

Slakthus 5

Omslagsbild för Slakthus 5
Punktskriftsbok
Titel: Slakthus 5
Av: Vonnegut, Kurt
Klicka för att sätta betyg på Slakthus 5.
Målgrupp: Vuxna
Tipsat av: Clara Lindström

Klassisk antikrigsroman

Om boken

Slakthus 5 anses vara en av de främsta antikrigsromanerna som har skrivits. Den baseras delvis på Kurt Vonneguts egna upplevelser från andra världskriget. Under bombningarna av Dresden i februari 1945 hölls han som krigsfånge under ett gammalt slakteri i staden.

Bokens huvudperson Billy Pilgrim tas i början av historien till fånge av tyskarna. Precis som författaren själv hamnar han fångenskap i Dresden. Precis som författaren klarar han sig också med livet i behåll och får återvända hem till USA. Men där upphör likheterna.

  Hör på:
Billy Pilgrim har lösgjorts från tiden.
Billy har gått och lagt sig som en senil kärring och vaknat på sin bröllopsdag. Han har gått in genom en dörr 1955 och kommit ut genom en annan 1941. Han har gått tillbaka genom den dörren och funnit sig vara framme vid år 1963. Han har sett sin födelse och död många gånger om, säger han, och besöker som det faller sig alla tilldragelser där emellan.
Säger han.
Billy är spastisk i tiden, har ingen kontroll över vart han ska ta vägen i nästa ögonblick, och resorna är inte nödvändigtvis roliga.

Att Billy är spastisk i tiden betyder alltså att han slungas fram och tillbaka i tid och rum. I ena stunden kan han befinna sig på optikerkonferens i USA på 1960-talet, för att i nästa vara tillbaka i andra världskrigets Tyskland. Inte nog med det – plötsligt kidnappas han av utomjordingar och förs till planeten Tralfamodore där han får lära sig om döden, tiden och dess hemligheter. Gång på gång återvänder han dock till det avgörande ögonblicket – bombningarna och kriget. 

När Billy Pilgrims namn var inskrivet i fånglägrets liggare, fick han ett nummer också, och en bricka av järn på vilken det numret var stämplat. En slavarbetare från Polen hade utfört stämplingen. Han var död nu. Så kan det gå.

Romanen kastar sig mellan olika genrer – science fiction, satir och kolsvart humor. Den innehåller även en hel del filosofiska och existentiella funderingar. Vonnegut kritiserar krigets meningslösa offer, och kritiken riktas även mot de allierade. Han återvänder om och om igen till den cyniska formuleringen ”Så kan det gå”. Det är en märklig bok, som skulle kunna uppfattas som lite rörig, men författaren lotsar läsaren skickligt genom handlingen och den är förvånansvärt lätt att hänga med i. En både tragisk och humoristisk roman.

Om författaren

Kurt Vonnegut föddes den 11 november 1922 i Indianapolis i USA. Han började plugga kemi och biologi, men studierna fick avbrytas då han blev inkallad och skickades till Europa för att strida i andra världskriget. Han tillfångatogs i samband med Ardenneroffensiven i slutet av 1944 och hamnade i ett fångläger i Dresden. Ett par månader senare bevittnade han de allierades bombningarna av staden.

Kurt Vonnegut var verksam inom flera litterära genrer, men de flesta av hans verk bottnar i en samhällskritik kryddad med svart humor, satir och inslag av science fiction. Vonnegut fick sin första roman publicerad i början av 1950-talet, men det var först 1969 som han med Slakthus 5 fick sitt stora publika genombrott 1969. Den kom ut under Vietnamkriget, och Vonnegut blev en litterär förebild för en hel generation. Han avled den 11 april 2007, 84 år gammal.  

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Besökarnas kommentarer

Inga kommentarer lämnade

Telefontider idag

Svarstjänsten

StängtTel 040-653 27 10E-post: info@mtm.se

Punktskrifts- och prenumerationsservice

Stängt040-653 27 20E-post: punktskrift@mtm.se
Senast ändrad: 2018-10-15 | Legimus