På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
 4. Våra medier
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
  1. Demokratin 100 år
  2. Garanterat bra böcker
  3. Nya böcker
  4. Böcker från olika decennier
  5. Blandade tipslistor
  6. Bokklubbar
  7. Böcker med betyg
  8. Inlästa boktips
  9. Nya böcker på olika språk
  10. Biografier
  11. Norska långserier
  12. Deckare
  13. Faktaböcker
  14. Klassiker
  15. Leva med läsnedsättning
  16. Noveller
  17. Poesi
  18. Romaner
  19. SF och Fantasy
  20. Skräck
  21. Unga vuxna
 7. För bibliotek
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

Allt går sönder

Omslagsbild för Allt går sönder
Punktskriftsbok
Titel: Allt går sönder
Av: Achebe, Chinua
Klicka för att sätta betyg på Allt går sönder.
Målgrupp: Vuxna
Tipsat av: Clara Lindström

Klassiker från 1958

Om boken

Okonkwos namn var känt i alla nio byarna och vida däromkring. Hans berömmelse vilade på egna bedrifter. Redan som artonåring hade han bragt sin by stor ära genom att kasta Katten Amalinze, den berömde brottaren som i sju år hade ansetts oslagbar av allt folk mellan Umuofia och Mbaino. Katten kallades han för att han aldrig kom ned på rygg. Honom kastade Okonkwo i en sammandrabbning som var så hetsig och vild att de äldste var ense om att ingen hetsigare och vildare hade skådats alltsedan stammens urfader kämpade sju dygn i sträck mot de vilda djurens ande.

Så inleds Chinua Achebes roman som gavs ut första gången 1958 och var den första afrikanska romanen att göra internationell succé. Idag är det den mest sålda boken inom den engelskspråkiga afrikanska litteraturen och en självklar klassiker.

Boken huvudperson är alltså Okonkwo. Han lever tillsammans med sina tre fruar och ett antal barn i Igboland, i nuvarande Nigeria. Tiden är sent 1800-tal. Okonkwo är en av de främsta i sin klan, en orädd krigare som började med tomma händer, men arbetade sig uppåt. Han drivs av en kraft – att aldrig bli som sin visserligen vänlige, men late och misslyckade far. Okonkwo är rädd för att betraktas som svag och omanlig. Han är hård mot sin familj, och hamnar lätt i konflikt med grannarna.

I bokens första hälft skildras livet i den fiktiva byn Umuofia. Författaren berättar om årets växlingar, skörden, det dagliga livet, ritualerna och religionen. Men allt eftersom förändras tillvaron. En våldsam och oöverlagd handling lämnar Okonkwo i ett ångesttillstånd han inte tidigare upplevt. Handlingen strider mot byrådets rekommendationer och drar olycka över byn. Kort därefter begår han av misstag ännu en ödesdiger gärning, som leder till att familjen förvisas från sitt hem.

Det enda som nu återstod för Okonkwo var att fly från stammen. Det var ett brott mot jordegudinnan att döda en stamkamrat och den som begått en sådan gärning måste fly. Brottet hade två nyanser, det kunde vara manligt eller kvinnligt. Okonkwo hade begått den kvinnliga synden, eftersom han inte hade handlat med avsikt. Han kunde återvända efter sju år.

När de återvänder är dock allt förändrat. De första missionärerna har kommit till byn. De har byggt en kyrka och börjat värva anhängare. De gamla sederna håller på att försvinna och Okonkwo försöker uppmana sina stambröder till motstånd. Men ingenting är längre som förut. 6 volymer.

Om författaren

Chinua Achebe föddes 1930. Han växte upp i sydöstra Nigeria. Hans föräldrar var protestanter och vid födseln gavs han namnet Albert. Det bytte han senare ut mot det inhemska Chinua. Han tillhörde igbo-folket, vars kultur och religion han bar med sig hela livet.

Chinua Achebe har i sina verk skildrat Afrika från den tiden då de första kolonialisterna kom, till dagens militärkupper och diktaturer. I sitt skrivande använde han sig ofta av en nigeriansk engelska med drag från igbo-folkets muntliga berättartraditioner. Det var ett sätt understryka vikten av att historien berättades utifrån ett afrikanskt perspektiv.

 Chinua Achebe levde större delen av sitt liv i Nigeria. 1990 var han inblandad i en bilolycka som förlamade honom från midjan och nedåt och han blev tvungen att söka sig utomlands för att få medicinsk vård. Han hamnade i USA där han blev kvar fram till sin död 2013. Chinua Achebe ligger begravd i hemstaden Ogidi i Nigeria. Han anses av många vara en av 1900-talets mest betydelsefulla författare.

Nyckelord: Punktklubben, vuxna, Nigeria

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Besökarnas kommentarer

Inga kommentarer lämnade

Telefontider idag

Svarstjänsten

08:30-12:00Tel 040-653 27 10E-post: info@mtm.se

Punktskrifts- och prenumerationsservice

09:00-12:00040-653 27 20E-post: punktskrift@mtm.se
Senast ändrad: 2018-11-08 | Legimus