På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
 4. Våra medier
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
  1. Demokratin 100 år
  2. Garanterat bra böcker
  3. Nya böcker
  4. Böcker från olika decennier
  5. Blandade tipslistor
  6. Bokklubbar
  7. Böcker med betyg
  8. Inlästa boktips
  9. Nya böcker på olika språk
  10. Biografier
  11. Norska långserier
  12. Deckare
  13. Faktaböcker
  14. Klassiker
  15. Leva med läsnedsättning
  16. Noveller
  17. Poesi
  18. Romaner
  19. SF och Fantasy
  20. Skräck
  21. Unga vuxna
 7. För bibliotek
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

Lästips - klappar från oss på MTM

Julen står för dörren och klapparna ska införskaffas. Ett lästips är en gåva vald med omsorg. Det är en upplevelse som varar länge, den går att återvända till om och om igen och den kan ges vidare hur många gånger som helst. Här kommer några lästips som en julklapp från oss på MTM. Och det går bra att tjuvläsa dem i Legimus innan.

Alexandra

Portionen under tian av Hanna Olvenmark

Det här är boken om man vill ha inspiration för veckans matlådor eller middagar efter julledigheterna. Enkla recept som värnar om både plånboken och miljön. Förutom luncher finns också jättegoda morotskakebollar och nattjästa frallor.

Julklappar 

Eva-Lena
Ditt lilla mörker i ljuset av Andrev Walden

En samling underfundiga krönikor som blandar vardagsfilosofiska betraktelser av vuxenlivets vedermödor med finstämd humor. Här lär du dig nya användbara begrepp som att ”rävdiska” och exakt hur stor rymden är.


Sarah
Jag for ner till bror av Karin Smirnoff

En av mina största läsupplevelser i år var Jag for ner till bror. En nutidsskildring som är långt borta från min egen nutid.
En lågmäld bok som inte bara i var den utspelar sig, utan även i språket, skriker (suckar) norrländsk glesbygd.
Vidriga upplevelser konstateras sakligt och jag behöver hela tiden revidera det jag tror mig ha läst och förstått.
En given bok att sprida vidare som julklapp.


Junko

Mr Potter av Jamaica Kincaid

Mr Potter är en skoningslös berättelse om författarens far, Roderick Nathaniel Potter. Boken är Jamaicas uppgörelse med fadern som aldrig brytt sig om henne. Den levande berättelsen är en blandning av fakta och fiktion.  Jamaica Kincaid visar på sin mästerliga berättarkonst även i denna, sin senaste, roman. Jag vill gärna ge bort denna bok både till den som redan är frälst av Jamaica Kincaid och till den som ännu inte har upptäckt hennes författarskap.


Ida
Plåtmat av Julia Tuvesson

Här är den perfekta presenten till en person som gillar god mat, men som varken har så mycket tid eller lust att lägga ner på själva matlagningen. Idén är enkel: maten ska i stor utsträckning laga sig själv, på en plåt i ugnen, medan du kan ordna snabba och goda tillbehör, ofta av sådant som redan finns i skåp och lådor därhemma. I boken Plåtmat delar Julia Tuvesson med sig av sina bästa recept. Mitt favoritrecept är halloumipytten med äppel- och senapskräm. Smaklig spis.

 

Ingrid
Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem av Mats Strandberg med illustrationer av Sofia Falkenhem

Den här julsagan är som en julkalender. 24 magiska kapitel, ett för varje dag ända fram till julafton. 
Berättelsen handlar om Ken Taur, en kentaur som blev kidnappad när han var liten. Han har inte träffat sin familj på många år och nu gör han allt han kan för att hinna tillbaka till kentaurernas hemliga rike innan julafton. Han vill inte fira en enda jul till utan sin familj. Det blir en resa fylld av äventyr och spännande möten.  En perfekt högläsningsbok för hela familjen.


Anette
Pappaklausulen av Jonas Hassen Khemiri

En pappa återvänder till Sverige för att hälsa på familjen som han en gång övergav. Det blir precis som det brukar när han hälsar på en gång om året - orimliga krav och hårda konflikter mellan honom och hans två vuxna barn. Men en sak har förändrats. Sonen går inte längre med på pappans orimliga beteende och vill omförhandla pappaklausulen. Men hur gör man det? Går det ens? Denna roman handlar om själslig överlevnad och det svåra i att utmana relationer.


Hedvig
Den bittra pajens sötma och Döden är ingen barnlek av Alan Bradley

Jag ger gärna bort någon av Alan Bradleys Flavia de Luce-deckare
Böckerna handlar om en brådmogen elvaåring med ett stort intresse för kemi löser brott på den engelska landsbygden. Smart, sorgligt och förvånansvärt trovärdigt.Bild på julkula


Ulrica
Allt jag fått lära mig av Tara Westover

Författarens egna berättelse om sin uppväxt i Idaho med starkt religiösa föräldrar och en far som misstror både utbildningsväsendet och läkare och hennes egen längtan efter högra utbildning. Boken är oerhört gripande och det är svårt att ta in hur mycket mod och disciplin det måste ha krävts av författaren för att komma dit där hon är idag.


Mitt storslagna liv av Jenny Jägerfeld

Om Sigge som flyttar med sin familj från Stockholm till Skärblacka. Nu ser han sin chans att ändra på sitt liv. Han vill bli en av de populära, en av de omtyckta och han har ett helt sommarlov på sig att se till att det blir så. Men han vet ju faktiskt inte alls hur man blir populär och tiden kanske inte räcker till. Det här är en är en varm och humoristisk bok som är väldigt lätt att tycka om.


Hästpojkarna av Johan Ehn

I dåtid om två pojkar i 1920-talets Prag som rymmer från ett barnhem och får jobb som hästkonstnärer på en cirkus. I nutid i Stockholm om Anton som arbetar på hemtjänsten och träffar den gamle mannen Alexander Kovac som inte talar och som inte lämnat sin lägenhet på många år. Vad har han varit med om tidigare i sitt liv?  En stark och sorglig bok som innehåller så mycket kärlek.

Cecilia
Sent i november av Tove Jansson

Visserligen är det inte längre november utan december men den här boken kan man läsa när som helst. En stillsam och livsfilosofisk allåldersbok full av tankar om hur man uppfattar sig själv och vad man projicerar på andra. Och om att inse att man kanske inte älskar att segla när man väl provar, fast man alltid trott att man skulle det.

 1. Portionen under tian (2018)

  Omslagsbild för Portionen under tian
  bra mat för dig, din plånbok och planeten

  Av: Olvenmark, Hanna

  Portionen under tian Talbok med text Talbok med text

  Hanna Olvenmark är dietist och driver matbloggen Portionen under tian sedan 2015. I den här kokboken har hon samlat över 50 vegetariska recept som alla kostar max tio kronor per portion. Exempelvis finns recept på kikärtsgryta i röd currysås, grönkålspasta, pasta med ärtpesto, lökpaj, falafel på gula ärtor och rödbetsbiffar med löksås och persiljepotatismos. Många av recepten innehåller kikärtor, bönor eller linser

  Klicka för att sätta betyg på Portionen under tian.
  Lägg till i:
 2. Ditt lilla mörker i ljuset (2018)

  Omslagsbild för Ditt lilla mörker i ljuset

  Av: Walden, Andrev

  Ditt lilla mörker i ljuset Talbok med text Talbok med text

  A.W., 1976-, är krönikor i Aftonbladet, Café och Dagens Nyheter. Denna bok, som är hans första, innehåller utvalda krönikor från 2015-2018. Ofta utgår krönikorna från vardagen, men ger nya, hisnande perspektiv och formulerar dittills otänkta tankar. Han skriver bland annat om hur det är att vara småbarnsförälder, rädslor, religion, rasism, rymden och undergången. A.W. blev 2017 den första krönikören att nomineras till Stora Journalistpriset

  Snittbetyg 5 av 1 st röster. Klicka för att sätta betyg på Ditt lilla mörker i ljuset.

  Boken finns även som:

  1. Ditt lilla mörker i ljuset Punktskriftsbok Punktskriftsbok
  Lägg till i:
 3. Jag for ner till bror (2018)

  Omslagsbild för Jag for ner till bror
  roman

  Av: Smirnoff, Karin

  Jag for ner till bror Talbok med text Talbok med text

  Ett nutidsdrama i glesbygdsmiljö. Det handlar om Jana och hennes tvillingbror. Om det som var då och det som är nu. Om livet, kärleken och våldet. Och om det som är vackert och det som är fult. Men svårast av allt är förlåtelsen. Språket är poetiskt och nyskapande. Debutroman. Augustprisnominerad 2018. K.S., 1964-

  Snittbetyg 4,6 av 7 st röster. Klicka för att sätta betyg på Jag for ner till bror.

  Boken finns även som:

  1. Jag for ner till bror Punktskriftsbok Punktskriftsbok
  Lägg till i:
 4. Mr Potter (2019)

  Omslagsbild för Mr Potter

  Av: Kincaid, Jamaica

  Mr Potter Talbok med text Talbok med text

  Jamaica Kincaids far Roderick Nathaniel Potter var en alldeles vanlig man som levde hela sitt liv som taxichaufför på Antigua, som aldrig lärde sig att läsa och skriva, och som inte lämnade några andra spår efter sig än de många döttrar han hade utspridda över ön. Med ett vackert språk och osentimentalt berättar författaren om sin far som aldrig ville kännas vid henne. Kincaid lyckas göra sin fars öde till en del av ett större historiskt skeende

  Klicka för att sätta betyg på Mr Potter.
  Lägg till i:
 5. Plåtmat (2018)

  Omslagsbild för Plåtmat
  grönt i en långpanna

  Av: Tuvesson, Julia

  Plåtmat Talbok med text Talbok med text

  Här hittar vi recept på vegetariska rätter lagade i långpanna. Boken är uppdelad i två delar. I den första lär du dig laga de bästa plåtmåltiderna på ett enkelt sätt. I den andra delen hittar du över 40 recept på förrätter, huvudrätter, desserter, tillbehör och såser. Boken vänder sig både till nybörjare och erfarna kockar. Julia Tuvesson har gjort sig ett namn på Instagram genom just denna så kallade plåtmat. Den tryckta boken är illustrerad

  Klicka för att sätta betyg på Plåtmat.

  Boken finns även som:

  1. Plåtmat Punktskriftsbok Punktskriftsbok
  Lägg till i:
 6. Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem (2019)

  Omslagsbild för Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem
  julsaga i 24 kapitel

  Av: Strandberg, Mats

  Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem Talbok med text Talbok med text

  Julsaga i 24 kapitel. Den första december har den första snön börjat falla. Genom den kalla natten galopperar Ken Taur mot kentaurernas hemliga rike, gömt under Nordpolens is och snö. Han har varit borta från sin familj länge, men han tänker inte fira en enda jul till utan dem. Om bara inte vägen varit så lång och farlig, och om han bara inte varit så väldigt ensam. Det handlar om vänskap, hemlängtan och om att skilja saga från sanning

  Klicka för att sätta betyg på Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem.

  Boken finns även som:

  1. Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem Punktskriftsbok Punktskriftsbok
  Lägg till i:
 7. Pappaklausulen (2018)

  Omslagsbild för Pappaklausulen
  roman

  Av: Khemiri, Jonas Hassen

  Pappaklausulen Talbok med text Talbok med text

  En pappa återvänder till Sverige för att hälsa på familjen som han en gång övergav. Hans dotter är gravid med fel man, hans neurotiska son har fått ett eget barn och vill att pappan som nu är farfar ska ta hand om sig själv. Pappaklausulen måste omförhandlas. Men går det? Inte utan krig. Roman som handlar om familjehemligheter och blodsband, om gatstenar och dinosaurier, om kärlek och svek. Och om utmaningen i att trots allt fortsätta vara familj

  Snittbetyg 4,5 av 2 st röster. Klicka för att sätta betyg på Pappaklausulen.

  Boken finns även som:

  1. Pappaklausulen Punktskriftsbok Punktskriftsbok
  Lägg till i:
 8. Mord är ingen barnlek (2015)

  Omslagsbild för Mord är ingen barnlek
  en Flavia de Luce-deckare

  Av: Bradley, C Alan

  Mord är ingen barnlek Talbok Talbok

  Andra boken om den smarta elvaåringen Flavia de Luce som älskar mysterier. I den idylliska engelska byn Bishop's Lacey råkar Rupert Porsons marionettdockor komma i kontakt med elektricitet. Men frågan är vem som skulle kunna orsaka något sådant. Kanske den galna kvinnan i Gibbet Wood vet mer än hon ger sken av. Och hur ligger det till med Porsons oberäkneliga assistent? Ledtrådar pekar på ett mystiskt dödsfall som inträffade för flera år sedan

  Snittbetyg 4,5 av 2 st röster. Klicka för att sätta betyg på Mord är ingen barnlek.
  Lägg till i:
 9. Den bittra pajens sötma (2014)

  Omslagsbild för Den bittra pajens sötma
  en Flavia de Luce-deckare

  Av: Bradley, C Alan

  Den bittra pajens sötma Talbok Talbok

  Under sommaren 1950 inträffar flera mystiska händelser på den engelska herrgården Buckshaw där elvaåriga Flavia bor med sin familj. Man hittar en fågel med ett frimärke spetsat på näbben och Flavia blir vittne till en döende mans sista andetag. För henne är det hela mer spännande än skrämmande och med sitt stora intresse för kemi och gift börjar hon genast nysta i saken. En mysdeckare som fått Daggerpriset för bästa debutroman

  Snittbetyg 3,8 av 4 st röster. Klicka för att sätta betyg på Den bittra pajens sötma.
  Lägg till i:
 10. The weed that strings the hangman's bag (2011)

  Omslagsbild för The weed that strings the hangman's bag

  Av: Bradley, C Alan

  The weed that strings the hangman's bag Talbok Talbok

  Andra boken om den smarta elvaåringen Flavia de Luce som älskar mysterier. I den idylliska engelska byn Bishop's Lacey råkar Rupert Porsons marionettdockor komma i kontakt med elektricitet. Men frågan är vem som skulle kunna orsaka något sådant. Kanske den galna kvinnan i Gibbet Wood vet mer än hon ger sken av. Och hur ligger det till med Porsons oberäkneliga assistent? Ledtrådar pekar på ett mystiskt dödsfall som inträffade för flera år sedan

  Snittbetyg 5 av 1 st röster. Klicka för att sätta betyg på The weed that strings the hangman's bag.
  Lägg till i:
 11. The sweetness at the bottom of the pie (2009)

  Omslagsbild för The sweetness at the bottom of the pie
  a Flavia de Luce mystery

  Av: Bradley, C Alan

  The sweetness at the bottom of the pie Talbok Talbok

  Under sommaren 1950 inträffar flera mystiska händelser på den engelska herrgården Buckshaw där elvaåriga Flavia bor med sin familj. Man hittar en fågel med ett frimärke spetsat på näbben och Flavia blir vittne till en döende mans sista andetag. För henne är det hela mer spännande än skrämmande och med sitt stora intresse för kemi och gift börjar hon genast nysta i saken. En mysdeckare som fått Daggerpriset för bästa debutroman. Inläst på engelska

  Snittbetyg 5 av 1 st röster. Klicka för att sätta betyg på The sweetness at the bottom of the pie.
  Lägg till i:
 12. Allt jag fått lära mig (2019)

  Omslagsbild för Allt jag fått lära mig

  Av: Westover, Tara

  Allt jag fått lära mig Talbok med text Talbok med text

  Självbiografisk berättelse om författarens isolerade uppväxt. På en gård vid bergets fot i Idaho bor Tara med sina föräldrar och sex syskon. Familjen är mormoner och på somrarna hjälper Tara sin mamma att koka örter och på vintrarna arbetar hon i sin pappas skrotverkstad. Tara är 17 år när hon för första gången sätter sin fot i en skola. Här berättar hon om sin osannolika resa in i den akademiska världen. T.W., 1986-, amerikansk idéhistoriker

  Snittbetyg 5 av 4 st röster. Klicka för att sätta betyg på Allt jag fått lära mig.

  Boken finns även som:

  1. Allt jag fått lära mig Punktskriftsbok Punktskriftsbok
  Lägg till i:
 13. Mitt storslagna liv (2019)

  Omslagsbild för Mitt storslagna liv

  Av: Jägerfeld, Jenny

  Mitt storslagna liv Talbok med text Talbok med text

  Tolvårige Sigge flyttar med mamma och småsyskon till mormor i östgötska Skärblacka. Om 59 dagar börjar skolan och Sigge hoppas på en nystart. Skoltiden i Stockholm var svår, med år av mobbning. Nu ska han bli populär, åtminstone accepterad. Men hur? Och går det på 59 dagar? En berättelse om ensamhet och vänskap, utanförskap och popularitet. Jenny Jägerfeld, 1974- , är psykolog och författare till kritikerrosade Brorsan är kung och Comedy Queen

  Klicka för att sätta betyg på Mitt storslagna liv.

  Boken finns även som:

  1. Mitt storslagna liv Punktskriftsbok Punktskriftsbok
  Lägg till i:
 14. Hästpojkarna (2019)

  Omslagsbild för Hästpojkarna

  Av: Ehn, Johan

  Hästpojkarna Talbok med text Talbok med text

  I 1920-talets Prag rymmer två pojkar från ett barnhem och får jobb på en cirkus där de utför häpnadsväckande konster på hästryggen. Cirkusen för dem till Berlin och pojkarna börjar förstå vad de egentligen känner för varandra. Parallellt berättas om Anton, i nutidens Stockholm, som får ett jobb inom hemtjänsten. Hos en av vårdtagarna, Alexander Kovac, hittar han foton på cirkusartister och ett brev från Gestapo. Vad har den gamle levt för liv?

  Snittbetyg 4 av 1 st röster. Klicka för att sätta betyg på Hästpojkarna.
  Lägg till i:
 15. Sent i november (1970)

  Omslagsbild för Sent i november

  Av: Jansson, Tove

  Sent i november Talbok Talbok

  Till Muminfamiljens hus kommer några av deras vänner på besök. Men huset är tomt och familjen borta. Besökarna slår sig ner i huset och lever där tillsammans en tid

  Klicka för att sätta betyg på Sent i november.
  Lägg till i:
Nyckelord: Romaner

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Besökarnas kommentarer

Inga kommentarer lämnade

Telefontider idag

Svarstjänsten

08:30-12:00Tel 040-653 27 10E-post: info@mtm.se

Punktskrifts- och prenumerationsservice

09:00-12:00040-653 27 20E-post: punktskrift@mtm.se
Senast ändrad: 2019-12-19 | Legimus