En spännande och intressant historia som griper tag och väcker frågor om hur enskilda människor handskas med ondskan och lever vidare.
Enligt den judiska traditionen dör en människa två gånger. Första gången när hjärtat slutar slå och nästa gång när ens namn uttalas för sista gången. Runt om i Europa har snubbelstenar placerats ut där någon som dog under förintelsen levde och verkade.
Under en promenad i Trondheim stannar författaren med sin familj vid en sådan snubbelsten utanför huset där hans hustrus morfars far en gång levde. Frågorna som väcks får honom att börja nysta i familjens historia, som ju också är en del av hans barns historia.
Varför flyttar sonen till en man som fängslades och mördades av nazisterna in i huset som var den så kallade Rinnanligans högkvarter? Huset i vars källare motståndsmän torterades. Hur reser sig människor och skapar sig ett liv och en historia efter att ha konfronterats med ondskan?
Berättelsen växer fram utifrån olika personers upplevelser och i olika tider men flyter sömlöst mellan perspektiven och förlorar aldrig tempo eller greppet om läsaren. De olika personernas berättelser tydliggör situationen där och då men också konsekvenserna på längre sikt.
En välskriven roman med verklighetsanknytning som berättar en delvis okänd historia ur ett annorlunda, personligt, perspektiv.