På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
 4. Våra medier
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
  1. Demokratin 100 år
  2. Garanterat bra böcker
  3. Nya böcker
  4. Böcker från olika decennier
  5. Blandade tipslistor
  6. Bokklubbar
  7. Böcker med betyg
  8. Inlästa boktips
  9. Nya böcker på olika språk
  10. Biografier
  11. Norska långserier
  12. Deckare
  13. Faktaböcker
  14. Klassiker
  15. Leva med läsnedsättning
  16. Noveller
  17. Poesi
  18. Romaner
  19. SF och Fantasy
  20. Skräck
  21. Unga vuxna
 7. För bibliotek
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

Vad händer i Legimus?

På MTM är läsaren alltid viktigast. Under den närmaste tiden kommer vi därför att göra vårt digitala bibliotek Legimus ännu bättre för dig som läser våra talböcker. Tack vare ny och modern teknik kommer vi att kunna skapa bättre böcker som också blir färdiga mycket snabbare.

 På denna sida kommer vi att löpande att informera om vad som händer i utvecklingen av legimus.se.

Vi kan dock inte besvara supportärenden på denna sida. Om du har några problem med Legimus, vänd dig då till vår svarstjänst.
Mejladress: info@mtm.se.
Telefon: 040-653 27 10.

Legimus.se på en ny teknisk plattform

Det stora som händer är att Legimus.se under sommaren genomgår ett plattformsbyte. Det betyder att vi skapar en helt ny version av Legimus.se. Det blir inga nya funktioner, men Legimus.se anpassas till modernare teknik och det blir första steget på ännu mer utveckling i framtiden. Det kan vara bra att känna till att appen Legimus inte kommer att förändras just nu. Lansering av den nya plattformen inleds efter sommaren.

Ett moderniserat system för produktion 

För att våra böcker ska kunna tillverkas snabbare så har vi utvecklat ett nytt produktionshanteringssystem, alltså ett system som visar hur en bok produceras.

 

Aktuella fel och störningar hittar du under trafikljuset

 

Senaste nytt om nya Legimus

(2021-09-01)

Arbetet bakom nya Legimus.se går framåt och vi vill passa på att ge er mer information.

- Nya Legimus kommer att fungera på samma sätt som idag och med samma funktioner.
Nya Legimus får ett nytt utseende samtidigt som vi uppdaterar till modernare bakomliggande teknik. Vi gör även en del förbättringar i samband med att plattformen byts ut men du kommer känna igen dig även på vår nya sida när vi är klara!

- Testning av nya Legimus.se kommer förhoppningsvis att ske under hösten.
Detta gör vi med hjälp av en testpanel av riktiga Legimus-användare. Detta görs för att nya Legimus ska fungera så bra som möjligt för våra användare.

- Det finns i dagsläget inget exakt datum när vi kommer att öppna nya Legimus.
Användartesterna kommer att få styra tidsplanen så att vi är säkra på att slutresultatet är så bra det bara kan innan vi öppnar upp nya Legimus för alla våra användare.

- Både gamla och nya Legimus kommer finnas parallellt under en övergångsperiod.
Detta så att du som användare kan undersöka och lära dig nya Legimus samtidigt som tryggheten med gamla Legimus finns kvar.

I vanlig ordning är du alltid välkommen att kontakta Svarstjänsten om du har vidare frågor eller kanske önskar vara del av vår testpanel!

 

Notera att de här förändringarna inte påverkar appen Legimus, utan enbart webbplatsen Legimus.se.

Problem med visning av inläsare och övriga medarbetare

(2021-11-24)

Inläsare för nya böcker visas under Beskrivning som medarbetare tillsammans med tex översättare.

Bakgrunden till detta är att MTM har gått över till att katalogisera i Libris. Därför visas delar av katalogposterna annorlunda i Legimus. Det har visat sig svårt att styra hur kataloginformationen visas på Legimus nuvarande webbsida.

När nya Legimus.se är på plats kommer katalogposterna att visas så att inläsare och övrig information syns enkelt och tydligt.

Information om förseningar i våra produktioner

(2021-07-21)

Det är viktigt för oss att ha säkra och uppdaterade system för att hantera våra produkter och tjänster. MTM genomför just nu ett byte av produktionshanteringssystem. Det medför tyvärr förseningar när det gäller att tillgängliggöra nya böcker.

I nuläget prioriterar vi särskilt att tillgängliggöra kurslitteratur för studenter på universitet och högskola.

När det gäller skön- och allmänlitteratur prioriterar vi titlar som många vill läsa.

Vi beklagar de förseningar som har uppstått till följd av systembytet och vi arbetar intensivt för det nya systemet ska komma igång så fort som möjligt.

 

Problem med datum för när en bok beräknas vara färdig

(2021-07-21)

Just nu har vi problem med att det datum då en bok beräknas vara färdig inte stämmer. Detta har att göra med integrationen mellan det nya produktionshanteringssystemet och Legimus. Vi arbetar på att lösa problemet och hoppas att det ska vara löst efter sommaren.

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Besökarnas kommentarer

 1. MikaelB17 2021-12-17 13:50:59
  Rapportera MikaelB17s kommentar. ladda ner kan man inte ladda ner textboken direkt till datorn och läsa?
 2. Pia_i_skogrn 2021-11-25 20:05:05
  Rapportera Pia_i_skogrns kommentar. Utökad sökning För länge sedan fanns det i "utökad sökning" möjlighet att både välja vilken sorts böcker man ville ha och vilka man inte ville ha i resultatet. Hoppas den möjligheten återkommer i nya versionen!
 3. majo2870 2021-11-23 15:11:41
  Rapportera majo2870s kommentar. Inte SANT Jag har en uppsats som är väldigt sen. Jag måste vara klar, så fort som möjligt. Det känns som en mardröm. Jag hoppas att allt ska fungera som det ska.
 4. Madaluha 2021-11-17 10:59:22
  Rapportera Madaluhas kommentar. Talsyntes Hej! Jag studerar på högskola och är helt beroende av Legimus. Tyvärr är böckerna inlästa med talsyntes. Då är det oerhört svårt att ta till sig boken. Uttalen blir återkommande fel. En del ord hakar sig, ramlar på varandra och flödet i läsningen är hela tiden lite "off" och så uttryckslöst att man inte klarar av att fokusera på vad som sägs. Tekniken lämpar sig inte för böcker. Lönar det sig att kontakta er för böcker man önskar uppdateras?
 5. AnnaK2 2021-10-02 18:47:33
  Rapportera AnnaK2s kommentar. Bra att nåt äntligen händer Jag förstår ni behöver lägga grunden innan ni fixar nya funktioners. Men jag hoppas verkligen att ni kommer till nya funktioner snart. Legimus saknar många helt basala funktioner. Satsa på de smidiga kanalerna,(Daisy- spelare och annat mobilt) Många av oss använder webben nu - eftersom de mobila versionerna saknar så mycket. Läsa på bussen med laptop är som att sitta med bussen med en foliant och läsa. De mobila verktygen är våra pocketböcker.
 6. Inga-KarinS 2021-09-14 10:57:53
  Rapportera Inga-KarinSs kommentar. Nya Legimus Hej! Nu känner jag mig lugn med att ha laddat ner två böcker på egen hand utan support. Tack nu kör vi ;-) Vh. I-K
 7. emeraldh 2021-09-01 07:12:24
  Rapportera emeraldhs kommentar. Problem En hel del böcker jag behöver inför höstens kurser går inte att läsa. Texten vill inte laddas upp i webbläsaren!! Får hela tiden fram en ruta med alternativen "Försök igen" och "Avbryt". Vad är orsaken till detta och när beräknas det vara löst?! Jag vet att andra som använder Legimus har samma problem. Detta behöver fixas snarast.
 8. MariaO9 2021-08-25 16:24:31
  Rapportera MariaO9s kommentar. Svar från MTM, fortsättning När det gäller kvaliteten i våra produktioner och utvecklingen inom talsyntesområdet så kan du läsa mer om hur vi arbetar och allt nytt som är på gång i den här artikeln på MTM:s webbplats: Satsning på kvalitet i talböcker (https://www.mtm.se/om-oss/nyheter/satsning-pa-kvalitet-i-talbocker) Hälsningar Maria, MTM
 9. MariaO9 2021-08-25 16:23:42
  Rapportera MariaO9s kommentar. Svar från MTM Tack för alla era kommentarer! Vi läser och tar med oss er återkoppling i utvecklingen av Legimus med mera. Tyvärr kan vi inte här besvara varje kommentarer enskilt. Om du vill ha återkoppling på dina frågor eller om du upplever problem med Legimus, hör av dig till vår Svarstjänst på telefon 040-653 27 10 eller info@mtm.se. hälsningar Maria, MTM
 10. Inga-KarinS 2021-08-13 08:50:38
  Rapportera Inga-KarinSs kommentar. Inläsare? Provlyssna? Plötsligen hittar jag inte de funktionerna längre!? Har de bytt plats eller är det jag som inte ser dem? Fö. saknar jag det tidigare upplägget när man hämtade hem och öppnade i boken direkt. Detta ställer bara till krångel för mig, som varje bokbyte måste ha support. Vh. Inga-Karin Sundquist
 11. Idealisten 2021-08-09 17:56:26
  Rapportera Idealistens kommentar. Mer inläsning Mer inläsare. Mindre talsyntes. Snälla! Underbar tjänst i övrigt!
 12. Poasmusik 2021-08-06 17:02:26
  Rapportera Poasmusiks kommentar. nedladdning har problem med nedladdning till datorn filerna öppnas inte eller inte laddas ner alls dessutom kommer inte titlar men längre vad gör man peo Högman
 13. IoanJ1 2021-07-18 15:06:14
  Rapportera IoanJ1s kommentar. Bra med transparens Vad härligt att ni har en sådan här sektion för oss användare, där man både kan läsa om det som händer och andras kommentarer/förslag. Tack för en bra programvara överlag. Kanske skall fråga i mail någonstans, men kommer det någonsin en uppdatering på rösterna. Allt hjälper ju till viss mån, men robotröster får mig personligen att drömma mig bort haha. Vh undertecknad.
 14. louiseenhager 2021-07-16 22:01:37
  Rapportera louiseenhagers kommentar. Tankar Hej, jag skulle uppskatta om alla böcker "korrektur-lyssnas" innan publisering för högre kvalitet. Förut angavs alltid den tid, som inspelningen har. Tycker det är synd att den informationen togs bort, ni har den ju ändå. Louise Enhager

Telefontider idag

Svarstjänsten

Punktskrifts- och prenumerationsservice

Senast ändrad: 2021-10-04 | Legimus