Nya talböcker april 2009

Nya talböcker april 2009

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 156 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Ett hopp för livet

av Wilhelm Agrell. Inläst ur Damm, 2008 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 6 tim., 27 min..

När Kerstin är ett år kommer hennes pappa inte hem. Det är fredagen den 13 juni 1952 och ett svenskt flygplan på hemligt spaningsuppdrag har försvunnit någonstans över Östersjön. Varken planet eller dess besättning påträffas och alla efterforskningar förblir resultatlösa. I tomrummet finns inga svar. Men en vårdag fyrtio år senare ringer det på Kerstins dörr och långsamt rullas en ofattbar historia upp.

Korgen full av ruttna ägg

av Berndt Andersson. Inläst ur Libra Artic, 2008 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 12 tim., 28 min..

Tiden är juni 1948 och den Barnetoftska organisationen tar sig an nya uppgifter efter kriget. Agenterna Bergman och Oscarsson dras in i en farlig nazistisk komplott, som avser att fullfölja Hitlers planer, i samband med sökandet efter en saknad svensk agent. De hamnar mitt i den politiska hetluften i efterkrigstidens Tyskland där amerikanska, västtyska, israeliska och ryska intressenter agerar.

Syskonbädd

av Stina Aronson. Inläst ur Rosenlarv, 2008 av Lina Nyman. Talboken omfattar 2 tim., 18 min..

Harriet är på rymmen från nervhemmet, där hon placerats av sin man i hopp om att hon ska stilla sina överspända tankar och bli en snäll, normal fru. Men nervhemmet har knappast anpassat Harriet till den sansade hustrurollen. Tvärtom; hon har fått en längtan till ett annat sätt att vara människa. Drama från 1931 där S.A., 1892-1956, utmanar normerna kring såväl dramagenren och kvinnorollen.

Döda noviser

av Salim Barakat. Inläst ur Tranan, 2008 av Anna Döbling. Talboken omfattar 2 tim., 50 min..

S.B., kurdisk författare är sedan 1999 bosatt i Sverige. Denna bok, hans femte på svenska och den första som utspelar sig på svensk mark, är en gåtfull, poetisk och filosofisk roman om främlingskapets natur och rotlöshet. Den går inte att förstå utifrån någon handling, gränserna mellan verklighet och fantasi suddas ut och texten påverkar läsarens sinnen direkt med sin skönhet, sorg och humor.

Under mangoträdet

av Vaikkam Muhammad Basir. Inläst ur Tranan, 2008 av Lina Nyman. Talboken omfattar 6 tim., 44 min..

V.M.B., 1908-1994, föddes i Kerala, Indien. Han blev legendarisk redan under sin livstid och anses vara en av Sydindiens främsta moderna författare. Boken består av tre längre noveller. Titelnovellen är en gripande kärleksskildring mellan Suhra och Majid som har älskat varandra sedan barndomen, den andra handlar om en familj som lever på myten om det förgångnas storhet, den tredje har självbiografisk bakgrund.

Los Angeles Rex

av Will Beall. Inläst ur Norstedt, 2008 av Ove Ström. Talboken omfattar 10 tim., 55 min..

Los Angeles, 1998. När någon börjar mörda knarkkurirer sprider sig nervositeten i den undre världen. Det är välorganiserat men oklart vem som ligger bakom morden. Samtidigt börjar Ben Halloran sin bana som patrullerande polis i ett av Los Angeles tuffast områden. Han får lära sig lite oortodoxa arbetsmetoder av den i gamet rutinerade Marquez. Hårdkokt deckare med frän dialog och grymma, i detalj skildrade, våldsamheter.

Kråkprinsessan

av Annika Bengtsson. Inläst ur Ord & visor, 2007 av Rebecca Ferguson. Talboken omfattar 5 tim., 11 min..

Solbritt sitter på ett "hotell" och tecknar ned sitt liv. Snart visar sig hotellet vara en rättspsykiatrisk anstalt och jagets minnesförlusts uppluckring är romanens intrig. Vad var det egentligen som hände och varför? Ett liv i utanförskap rullas sakta men säkert upp. En tonårsförälskelse blandas ihop med en stark gudstro, ända fram till den tvååriga dotterns drunkningsolycka. Finkänslig debutroman. A.B., 1957- .

Om natten i Chile

av Roberto Bolaño. Inläst ur Tranan, 2009 av Per Godenius. Talboken omfattar 5 tim., 5 min..

Sebastián Urrutia, präst, chilenare, litteraturkritiker och medlem i Opus Dei, ligger på sitt yttersta och ser under en natt tillbaka på sitt liv och försöker rättfärdiga sig inför den åldrade yngling som anklagar honom. Ju längre natten lider, desto mer rämnar hans fasad, och han får svårt att värja sig mot minnena av den roll han spelade under juntatiden. Borde han ha agerat annorlunda? R.B., chilensk förf., 1953-2003.

Orbitor

av Mircea Cartarescu. Inläst ur Bonnier, 2008 av Örjan Blix. Talboken omfattar Höger vinge: 21 tim., 3 min. : mono.

Del 3 i den självbiografiska trilogin, inledd med "Orbitor. Vänster vinge". Trilogins fjärilsform fullbordas, och likt fjärilen genomgår romantexten sina metamorfoser. I den unge Mirceas värld smälter de vardagliga detaljerna från efterkrigstidens Bukarest samman med kosmiska perspektiv, världar föds och dör medan människorna lever sina liv, genomlysta av Securitate och Gudomens öga. M.C., 1956- , rumänsk förf.

Ingen andra chans

av Harlan Coben. Inläst ur Forum, 2004 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 14 tim., 30 min..

Kirurgen Marc Seidman och hans fru blir skjutna och deras sex månader gamla dotter bortförd, kidnappad. Marc överlever, men hustrun dör. Kidnapparna kräver lösen och FBI kopplas in, men överlämnandet misslyckas. Ett och ett halvt år senare hör kidnapparna av sig igen. Den här gången litar inte Marc på FBI. Han bestämmer sig för att göra upp med kidnapparna på egen hand. Välkomponerad thriller, som utspelas i New Jersey.

Flyg fula fluga

av Patricia D. Cornwell. Inläst ur Norstedt, 2005 av Helena Nizic. Talboken omfattar 19 tim., 17 min..

Kay Scarpetta har mist jobbet som rättsläkare och slagit sig ner som konsult i Florida. Där möter hon poliskommissarie Nick Robillard som behöver hjälp med att spåra tio kvinnor som befaras döda. Samtidigt sitter den s.k. Vargmannen, som länge gäckat Scarpetta, i fängelse och väntar på sin slutliga injektion. Han tillhör en rik adelsfamilj som kontrollerar större delen av den globala, organiserade brottsligheten.

Snapphanetid

av Robert Danielson. Inläst ur Aurora, 2006 av Lina Nyman. Talboken omfattar 9 tim., 39 min..

Året är 1675. Karl XI har tagit makten efter en korrupt förmyndarregering när en svår konflikt blossar upp mellan Danmark och Sverige. I kriget trakasserar såväl danska som svenska soldater och snapphanar den skånska befolkningen. Bondpojken Hans och en kamrat tvångsrekryteras för att skeppas till krig i Baltikum. Under ett flyktförsök räddar Hans livet på ryttmästare Gabrielsson och blir rikligt belönad.

Kärlekens sällsamma makt

av Jude Deveraux. Inläst ur Richter, 1996 av Anna Godenius. Talboken omfattar 9 tim., 44 min..

Virginia 1803. Allt sedan barndomen har det varit Leahs högsta önskan att gifta sig med den stilige Wesley Stanford. Drömmen går i uppfyllelse, men det blir inte som Leah har föreställt sig, eftersom Wesley sedan en lång tid tillbaka är förälskad i den vackra, men egensinniga, Kimberley Shaw. I sin besvikelse beslutar sig Leah för att lämna Wesley och börja ett nytt liv i det vilda, otämjda Kentucky.

Ost

av Willem Elsschot. Inläst ur Malexis, 2008 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 46 min..

Kontoristen Frans Laarmans får chansen att bli belgisk generalagent för en holländsk ostfirma och blir innehavare av tjugo ton Edamer av prima sort. Laarmans bror är läkare och ordnar med tre månaders sjukledighet, så att Frans, som närmar sig de femtio, kan etablera sin agentur. Men det visar sig vara svårare än han trott att bli av med den avskydda osten, som utsöndrar en allt mer påträngande lukt.

Svarta lögner, rött blod

av Kjell Eriksson. Inläst ur Ordfront, 2008 av Anders Hogeman. Talboken omfattar 11 tim., 58 min..

Ann Lindell vid Uppsalapolisen upplever en kort passion med journalisten Anders Brant. Men plötsligt reser han sin väg, utan att säga vart. Kort därefter hittas en man ihjälslagen på en vägslänt utanför stan. I hans ficka finns en lapp med ett telefonnummer. Numret visar sig gå till Anders Brant. Ann kan inte förmå sig att berätta om deras relation och hennes ställning i utredningsgruppen blir allt mer ohållbar.

Uppslukad

av Jasper Fforde. Inläst ur Leopard, 2008 av Anna Godenius. Talboken omfattar 13 tim., 26 min..

Året är 1985 och litteraturkriminalaren Torsdag Nesta har börjat en ny fas i sitt liv efter att ha räddat Jane Eire från sina kidnappare. Hon blir nu indragen i en ny gåta med utgångspunkt i ett nyfunnet originalmanuskript av en Shakespearepjäs. Läsaren kastas in i en fängslande värld av neandertalare som kör pendeltåg, marshmallowätande drontar och hotet om allt organiskt livs undergång i jordgubbsfromage.

Främmande makt

av Kenneth Olof Filipsson. Inläst ur Kabusa, 2008 av Bo Green. Talboken omfattar 12 tim., 38 min..

1981 går ubåten U 137 på grund i Karlskrona skärgård. Ett år senare inträffar Hårsfjärdenincidenten. Försvaret misslyckas med att tvinga upp främmande ubåtar till ytan. År 2008 aktualiseras händelserna. På Försvarets materielverk kommer man över hemliga uppgifter om ubåtskränkningarna. Snart inser man att det är något annat än ubåtskränkningar som man har velat dölja.

Den onda viljan

av Karin Fossum. Inläst ur Forum, 2009 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 5 tim., 38 min..

Skenbart enkel historia om tre unga män som ger sig ut på en båttur. En av dem kastar sig överbord och drunknar. Han var inte simkunnig, hade svår ångest och permission från ett mentalsjukhus. Ändå försöker hans vänner inte hjälpa honom. Kommissarie Sejer uppdagar att något katastrofalt inträffat i vännernas förflutna. Deckare eller moralitet om vad som händer när civilkurage saknas.

Sommaren är inte att lita på

av Frode Grytten. Inläst ur Natur och kultur, 2008 av Ove Ström. Talboken omfattar 5 tim., 46 min..

En nittonårig yngling hittas död i en fjord i Norge och mordrykten sprids. Journalisten Robert Bell börjar nysta i mordet men inser att det är mer invecklat än vad man kunnat ana. Romanen utspelas i Odda, förf:s födelseort och före detta industristad som tiden håller på att gå ifrån : smältverket är nerlagt, ungdomen flyttar eller är arbetslös och skarpa motsättningar finns mellan norrmän och invandrare.

Kulla-Gulla stretar vidare

av Cecilia Hagen. Inläst ur Bonnier, 2008 av Kerstin Andersson. Talboken omfattar 9 tim., 14 min..

En lägesrapport om åren kring 60. Förf. reflekterar över sitt liv och beskriver hur det känns när pensionen är inom synhåll eller kanske redan uppnådd. Är man då inte längre att räkna med, bör man mildsint finna sig i detta och börja öva på att rulla tummarna på ett kreativt vis? Nej, blir hennes svar. Fär även om man inte vet hur man programmerar den nya DVD:n så besitter man en stor livserfarenhet, som ingen kan ta ifrån en.

Hus och hem

av Helle Helle. Inläst ur Lindelöw, 2008 av Rebecca Ferguson. Talboken omfattar 6 tim., 7 min..

Anne och Anders är ett ungt par som försöker få barn. De flyttar till ett mindre samhälle, söder om Köpenhamn, där Anne har växt upp. Nu är hon tillbaka och Anders börjar pendla till arbetet i huvudstaden. Anne arbetar inte utan går hemma om dagarna. Det vardagliga språket och den triviala, avskalade handlingen rymmer en underton av dramatik där läsaren kan ana att mycket sker mellan raderna.

Blixthalka

av Erik Helmerson. Inläst ur Norstedt, 2008 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 5 tim., 40 min..

Erik och Lotta är vänner sedan tonåren. Nu är de båda runt 40 och reser tillsammans till Island, Lotta för att komma över ett sprucket förhållande och Erik för att uppfylla en dröm. Men resan blir svår och de tvingas att se varandra på nytt. Det de ser gör mer ont än de föreställt sig. En roman om vänskap som såras och är tvungen att bekänna färg. Debut. E.H., 1967- .

Livets fest

av Nora Ikstena. Inläst ur Atlantis, 2008 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 4 tim., 51 min..

Berättelsen tar sin utgångspunkt i modern Eleonoras död. Dottern Helena har aldrig haft nära kontakt med sin mor, men respekterar nu hennes önskan om att sju, för henne själv okända personer, ska inbjudas till begravningen. Var och en av dem bär på en skärva av Eleonoras förflutna och under natten efter begravningen berättar de en efter en om sin skärva. N.I., 1969- , lettisk förf., flerfaldigt prisbelönad och översatt.

Farväl till Berlin

av Christopher Isherwood. Inläst ur Lind & Co, 2009 av Helena Gripe. Talboken omfattar 8 tim., 46 min..

mpressionistisk skildring av 1930-talets Berlin. Olika sociala miljöer levandegörs genom några briljant ciselerade människoöden. Stadens atmosfär är träffsäkert tecknad. Boken utkom 1939 och har fått förnyad aktualitet genom musicalen och filmen Cabaret, som är baserade på romanens händelser,samt denna nyöversättning.

Låt mig älska mer

av Juha Itkonen. Inläst ur Bonnier, 2008 av David Zetterstad. Talboken omfattar 13 tim., 9 min..

När rockmusikern Suvi Vaahtera blev upptäckt bytte hon namn till Summer Maple och flyttade till USA. Under ett besök i Afrika försvinner denna nu Finlands internationellt mest framgångsrika rockstjärna. I ljuset av Suvis försvinnande berättar hennes mor och hennes f.d. pojkvän parallellt om sin relation till henne, om sin kärlek och besvikelse när hon höll dem båda ifrån sig. Juha Itkonens, f. 1975, första roman på svenska.

Älskarinnorna

av Elfriede Jelinek. Inläst ur Bromberg, 2008 av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 49 min..

E.J.:s debutroman från 1975, först nu översatt till svenska, har inte förlorat sin sprängkraft, utan är skrämmande aktuell i analysen av en ärkekonservativ samhälls- och kvinnosyn. J. arbetar utifrån masskulturens klichéer om lycka och framgång och parodierar veckotidningarnas kärleksnoveller. Huvudpersonerna, tonårsflickorna Brigitte och Paula, är ett slags studieobjekt för berättarrösten. Nobelpris 2004.

Och? Vem bryr sig?

av Curt Einar Jinder. Inläst ur Jinder, 2008 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 3 tim., 54 min..

Flera av bokens noveller har tidigare varit publicerade i olika fackföreningstidskrifter. Berättelserna behandlar skilda ämnen och utspelas under olika tidsperioder. I en novell presenteras statarkvinnan som arbetar hårt för att visa att hon duger som mor åt sina barn, i en annan en betongarbetare som blir överflödig då maskinerna tar över hans arbete.

Kräftgång

av Ingegerd Johansson. Inläst ur Rio kulturkooperativ, 2008 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 3 tim., 45 min..

Del 4 i serien inledd med Hilma. Under arbetet med denna fjärde del, där avsikten var att föra in Hilmas dotter Frida i berättelsen, drabbades författaren Ingegerd Johansson av bröstcancer. Därför skildrar här I. J. kampen mot cancern i den 60-åriga Fridas namn. Men det är också berättelsen om de stora förändringar som samhället genomgått under Fridas liv.

Syndafloden

av Marita Jonsson. Inläst ur Forum, 2009 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 4 tim., 18 min..

Under en vistelse i Venedig 1960 komponerar tonsättaren Igor Stravinskij Syndafloden, ett verk för orkester, röster och dansare. På hotellet, mitt under en rejäl översvämning i staden, träffar han en flicka i nedre tonåren som visar prov på en enastående känslighet för musiken och vattnet, samtidigt som hennes talförmåga är begränsad. Med hjälp av flickan hittar kompositören fram till det verk han är i färd med att skapa.

Sommardöden

av Mons Kallentoft. Inläst ur NoK, 2008 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 11 tim., 57 min..

Det är den varmaste sommaren någonsin i Östergötland och Linköping dallrar i hettan. Tidigt en morgon hittas en fjortonårig flicka naken och blodig i en park. Flickan minns ingenting och det finns inga ledtrådar på platsen. Så anmäls en annan flicka försvunnen och kort därpå görs en fasansfull upptäckt på en badplats. Kriminalinspektör Malin Fors och hennes kollegor inser att de har att göra med en mycket störd människa.

Day

av A. L. Kennedy. Inläst ur Bastion, 2008 av Lars Nygren. Talboken omfattar 12 tim., 27 min..

Sommaren 1949 anländer Alfred Day, en ung före detta sergeant i det brittiska flygvapnet, till den tyska landsbygden för att medverka som statist i en film om det andra världskriget. Detta är upptakten i denna skrämmande och täta roman om kriget och om en ung människas långa väg tillbaka till livet. Boken belönades våren 2008 med flera internationella priser, bland annat det prestigefyllda Costa Best Book Award.

På väg

av Jack Kerouac. Inläst ur Norstedt, 2008 av Örjan Blix. Talboken omfattar 13 tim., 55 min..

Nyöversättning av Kerouacs klassiker "On the road". Översättare är Einar Heckscher och förordet är av litteraturvetaren Ann Charters, som också skrivit en biografi över Kerouac. Boken utgavs i USA 1957 och kom ut på svenska 1959 med titeln "På drift". Anses vara beat-generationens "bibel" och handlar om ett gäng ungdomar som färdas från kust till kust i en hedonistisk jakt på frigörelse och förverkligande genom sprit, sex, droger.

Vargarna i Calla

av Stephen King. Inläst ur Bra böcker, 2008 av David Zetterstad. Talboken omfattar 30 tim., 53 min..

I del 5 i serien Det mörka tornet är Roland och hans ka-tet på väg genom Mellanvärldens skogar till gränsstaden Calla Bryn Sturgis. Calla hotas vart tjugotredje år av "vargarna" från Åskslag som stjäl barn i staden. Att försöka slåss mot dem är att riskera allt, men det är revolvermännen vana vid, och de ingjuter mod hos folket i Calla. Men deras revolvrar kommer inte att räcka till.

Oskuld under huven

av James Leasor. Inläst ur Forum, 1971 av Ove Ström. Talboken omfattar 6 tim., 27 min..

Ägaren till bilfirman Aristo Autos ger sig iväg till Kairo. Naturligtvis är det gamla bilar som lockar. Han är ute efter en Bugatti Royale, en bil som bara byggdes i 6 exemplar. Just den här har ädelstenar i stället för lampor på instrumentbrädan och var specialkonstruerad för kung Farouk. Affären är inte riskfri, det finns figurer som inte drar sig för att mörda för att få äga bilen. Humoristisk äventyrshistoria.

Såna görs inte längre

av James Leasor. Inläst ur Forum, 1970 av Ove Ström. Talboken omfattar 7 tim., 59 min..

Om en småfinurlig försäljare av veteranbilar som råkar in i agentmässiga äventyr av halsbrytande sort: "Jag har varit förälskad flera gånger, men inte lika ofta i unga flickor som i mycket gamla, ädla bilar. Så om jag får ett telefonsamtal till min bilfirma Aristo Autos där jag blir erbjuden att köpa en öppen 2-sitsig Mercedes från 1937, då kommer jag genast. Även om det innebär en jakt genom Spanien, Frankrike och Schweiz".

Bödelns kvinna

av May Grethe Lerum. Inläst ur Schibsted, 2008 av Rebecca Ferguson. Talboken omfattar 9 tim., 16 min..

Huvudpersonen Liv är 12 år när hon föder ett barn, resultatet av farfaderns övergrepp. Liv är föräldralös, men goda människor i byn tar hand om henne och den nyfödda Maria när hon blir tvungen att fly därför att byns präst bestämmer sig för att ta barnet ifrån henne. På flykt träffar hon traktens bödel och blir hans kvinna och mor till hans fosterson.

Fader vår

av Tomas Linnala. Inläst ur King ink, 2008 av Rebecca Ferguson. Talboken omfattar 9 tim., 48 min..

Bröderna Maximilian och Sebastian på Skånelaholms slott får en dag ett vykort från föräldrarna som meddelar att de inte tänker komma hem från sin semester i Brasilien. Bröderna är vuxna, men olika till sätt och sinnelag. Max är inrutad och ordentlig, Sebastian avspänd och impulsiv och nu ställs de inför alla de problem som hör ett lantgrevegods till. Utvecklingshistoria med inslag av Wodehouse och engelsk feelgoodfilm.

Hemlig lycka

av Clarice Lispector. Inläst ur Tranan, 2008 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 6 tim., 29 min..

Tjugofem noveller av olika längd. Deras ämnen är mycket varierande och rymmer allt från barndomens ögonblick till vuxenlivets kärlek och tillkortakommanden. C.L. visar prov på sin humor, skärpa och närhet till språket när hon beskriver ett antal medvetanden - människor med ohygglig potential, inkastade i livsförhöjande ögonblick. C.L., 1920-77, anses vara en av de största brasilianska nittonhundratalsförfattarna.

Korset och pilen

av Albert Maltz. Inläst ur Ljus, 1945 av Anna Godenius. Talboken omfattar 16 tim., 16 min..

De allierades bombningar av Tyskland 1942. Varför satte arbetaren Willi Wegler eld på en pil av hö för att leda bombplanen mot den fabrik han själv arbetade i? Det vill många, även hans älskade Berthe Lind, veta. "Med Willi Wegler har A.M. övertygande gestaltat den passive fackföreningstyskens förskrämda balansgång mellan partilokalen och koncentrationslägret", skrev Stig Dagerman 1946. A.M., amerikansk förf., 1908-1985.

Död i gryningen

av Deon Meyer. Inläst ur Weyler, 2008 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 11 tim., 37 min..

En antikhandlare i Durbanville i Sydafrika har mördats och hans kassaskåp har länsats. Den mördades sambo ber genom sin advokat den f.d. polisen Zatopek van Heerden om hjälp att hitta ett testamente som gör henne till arvinge. Under utredningens gång stöter han på flera oklarheter. Bl a visar det sig att antikhandlaren har en falsk identitet. Utredningen leder till spår i Sydafrikas blodiga apartheidhistoria.

Hjärtats mörker

av Jonas Moström. Inläst ur NoK, 2008 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 13 tim., 34 min..

Några småpojkar hittar en död kvinna i skogen. Hon har blivit strypt och allt tyder på sexmord. Den enda ledtråden är en röd bil som setts i området. Kommissarie Johan Axberg vid Sundsvallspolisen har inte mycket att gå på i jakten på mördaren. Samtidigt har Axbergs bäste vän, läkaren Erik Jensen, problem i sitt äktenskap. Hans hustru Sara inleder en kärleksaffär i Frankrike, något som blir förödande för henne själv och hennes familj.

Sputnikälskling

av Haruki Murakami. Inläst ur Norstedt, 2008 av Anna Döbling. Talboken omfattar 7 tim., 12 min..

Berättaren, läraren K, älskar en ung författare, Sumire som älskar sin vän och arbetsgivare Myu, en affärskvinna som är betydligt äldre. De två kvinnorna reser till Grekland på semester och en natt får K ett samtal där Myu berättar att Sumier är försvunnen. En roman om obesvarad kärlek och en beskrivning av en surrealistisk drömvärld, som finns där både som ett hot och som en möjlighet.

Livets spel

av Bente Pedersen. Inläst ur Schibsted, 2007 av Rebecca Ferguson. Talboken omfattar 7 tim., 11 min..

Del 2 i serien Tre systrar. Medan Ingrid väntar på att bli frisk efter olyckan dagdrömmer hon om en framtid med Aron. Men hennes väninnor vet inte riktigt vad de ska tro om den trevlige slåtterkarlen, särskilt inte Stina som har fått höra väldigt oroväckande nyheter om honom. Stina reser till Tromsø för att söka arbete. Hon får en bra tjänst hos den unge bagare Borge, som har ett gott öga till sin vackra expedit.

Lyckliga Moskva

av Andrej Platonov. Inläst ur Ersatz, 2008 av Lars Nygren. Talboken omfattar 5 tim., 32 min..

Moskva Tjestnova är fallskärmshopperska, madonna och hora. Hon är en inkarnation av den lyckliga sovjetmänniskan som Stalin beordrar fram i början av 1930-t. Hon lever i symbios med den stad hon är uppkallad efter - ett kaotiskt och överbefolkat Moskva. Men det går utför med henne, hon tappar tron på utopin och försvinner in i mörkret. Satir som skrevs i början av 1930-t. men länge blev opublicerad. A.P., 1899-1951.

Den sista kontinenten

av Terry Pratchett. Inläst ur Damm, 2008 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 11 tim..

Huvudpersonen i den 22:a romanen om Skivvärlden är än en gång trollkarlen Rensvind. Måltavlan för författarens drifthumör är denna gång Australien, "den sista kontinenten". De olika tidsperspektiven löper parallellt. Den röda öknen är torr och het och det våta finns inte längre, det kanske aldrig har funnits. Kan vår hjälte rädda denna plats från en vindpinad domedag.

Blå dahlia

av Nora Roberts. Inläst ur Bonnier, 2008 av Carin Andersson. Talboken omfattar 12 tim., 56 min..

Den unga änkan Stella flyttar med sina två söner tillbaka till hennes barndomstrakter i södra USA. Här har hon fått både bostad och jobb på den anrika handelsträdgården Harper. Hon avskräcks varken av huset eller av dess ägarinna, den stentuffa Roz Harper. I närheten bor också den snygge landskapsarkitekten Logan Kitridge. Snart inleder Stella och Logan en het romans. Men det finns någon som inte gläds åt deras kärlek.

Nattfärjan

av Michael Robotham. Inläst ur Bonnier, 2008 av Anita Molander. Talboken omfattar 14 tim., 50 min..

Alisha Barba, polis i London, har haft en lång tids konvalescens efter ett överfall. Cate, en gammal vän, tar kontakt med henne för att få hjälp då hon utsatts för ett mordhot. När Alisha börjar nysta i fallet dras hon in i en värld av slaveri och cynisk människohandel med fattiga i tredje världen. Trots nya faror går Alisha vidare i sitt sökande i gåtan Cate och de namnlösa människorna på nattfärjan. Engagerande thriller.

Månvarv

av Alice Sebold. Inläst ur Bromberg, 2008 av Åsa Forsblad Morisse. Talboken omfattar 9 tim., 54 min..

Clair har försökt vinna sin mors kärlek men aldrig fått den. Den sjuka och psykiskt instabila Helen har terroriserat dottern i åratal. Det tärande förhållandet gör livet outhärdligt för den medelålders Clair, som undermedvetet önskar att modern ska dö. Så en dag händer det. Hon tar livet av sin egen mor. En roman om de krafter och mörka sidor som finns inom oss.

-men livet går vidare

av Gjertrud Silva. Inläst ur Books-on-demand, 2006 av Anna Döbling. Talboken omfattar 7 tim., 11 min..

Fristående forts. på Pensionär och kär. Här berättas om hur semestergänget åter möts på vinterns långsemester, den här gången på en turkisk badort. Kärleken går som en röd tråd genom berättelsen. Ida och Öyvind möts igen och Oles och Seijas relation går vidare. Också vardagens många problem beskrivs med känsla. Mötet med en annan kultur skildras med skepsis men också ödmjukhet.

Lindas bästa/värsta

av Linda Skugge. Inläst ur Pirat, 2008 av Anna Döbling. Talboken omfattar 7 tim., 21 min..

En samling av Linda Skugges ca 1000 bästa och värsta krönikor och texter - skrivna under femton år på Expressen. Kan läsas som en exposé över hur tonåriga Linda Norrman, som bara vill festa och lyssna på popmusik, blir Fittstimfeministen och till slut trebarnsmamma, företagare och förortsförespåkare. Oavsett ämne så lyckas hon alltid reta gallfeber på både meningsmotståndarna och de egna.

Mirakel

av Danielle Steel. Inläst ur Damm, 2008 av Anna Döbling. Talboken omfattar 4 tim., 16 min..

Den värsta stormen på över hundra år har dragit in över norra Kalifornien och San Francisco. För grannarna Quinn och Maggie är förödelsen stor, och de behöver båda någon som ser över skadorna på deras hus. Jack Adams, en ung entreprenör, tar sig an reparationerna. Med tiden börjar en vänskap emellan de tre spira, och de båda grannarna, som båda bär på en stor sorg, vågar sakta börja tro på framtiden.

Erotiska noveller

av Birgitta Stenberg. Inläst ur Xstory, 2008 av Birgitta Stenberg. Talboken omfattar 3 tim., 42 min..

Erotiska noveller. Författaren anser att vad som uppfattas som erotik och vad som är pornografi ligger i betraktarens ögon. Hon skriver om erotik som driver ämnet till sin spets. Här finns några berättelser som skildrar oaccepterad erotik - bl.a. en kort monolog hållen av en pedofil. Men de flesta är både lekfulla, allvarliga - oemotståndliga och sensuella fantasier. Innehåller både nyskrivet material och äldre texter.

Stora svenska berättare

Inläst ur Folket i bild, 1961 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 10 tim., 43 min..

Antologi, redigerad av Mårten Edlund, med kända noveller av några av Sveriges största författare: Carl Jonas Love Almquist, August Blanche, August Strindberg, Ola Hansson, Ernst Ahlgren, Oscar Levertin, Verner von Heidenstam, Per Hallström, Hjalmar Söderberg, Bo Bergman, Selma Lagerlöf, Sigfrid Siwertz, Gustaf Hellström, Ludvig Nordström, Marika Stiernstedt, Albert Engström, Hjalmar Bergman.

För kärleks skull

av Lotta Thell. Inläst ur Normal, 2008 av Anna Döbling. Talboken omfattar 8 tim., 55 min..

Del 5, den avslutande, i en självbiografisk serie, inledd med Utan en tanke. Nu ska allt bli perfekt. Eva och Erik har fått världens vackraste flickebarn. Eva är drogfri och de bor på en idyllisk liten gård. Då händer något som Eva aldrig anat. Erik visar andra sidor av sig själv och rädslan blir ett ständigt inslag i hennes liv.

Kunzelmann & Kunzelmann

av Carl-Johan Vallgren. Inläst ur Bonnier, 2009 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 20 tim., 27 min..

Joakim Kunzelmann är fast i en hektisk tillvaro av frosseri, lögner och självförakt. När han nås av budet om sin fars död väcker det förhoppningar om slutet på alla ekonomiska problem. Men hans far, den världsberömde tavelkonservatorn, visar sig ha levt ett osannolikt dubbelliv och Joakim dras in i en serie märkliga händelser. En skälmroman om brott och bedrägeri, falskhet och äkthet.

Under skalbaggens bo

av Mary Willis Walker. Inläst ur Forum, 1998 av Anne Asplund. Talboken omfattar 13 tim., 47 min..

En religiös fanatiker kidnappar elva barn och en busschaufför och håller dem undangömda i en buss nergrävd under marken. Journalisten Molly Cates tror sig vara gåtans lösning på spåren, när hon börjar leta efter kidnapparens biologiska mor. Person- och miljöskildring (Texas) samt psykologisk spänning av högsta klass. Även för andra än traditionella deckarläsare.

Revolutionary road

av Richard Yates. Inläst ur Norstedt, 2008 av Ove Ström. Talboken omfattar 10 tim., 29 min..

Frank och April har allt de kan önska sig. De har lämnat New York för idyllen Revolutionary Road i Connecticut. Frank vill bli något stort och April har alltid varit en perfekt hustru. Men livet blir inte alls som det var tänkt. Frank sitter fast i sitt kontorsarbete, April drabbas av depression och de dras nedåt i en spiral av gräl och alkohol. På en knivskarp prosa dissekeras drömmar och livslögner. R.Y., 1926-1992.

Den 7:e porten

av Richard Zimler. Inläst ur Lusima, 2008 av Lina Nyman. Talboken omfattar 21 tim., 8 min..

Roman med handling i Berlin 1932-1940. Huvudpersoner är den unga tyska flickan Sofie och en äldre judisk man, Isaac. När nazisterna tar makten i Tyskland förföljs judar, oliktänkande och funktionshindrade brutalt. För att klara sig byter många sida och blir angivare. Kärlekshistorien mellan den unga Sofie och den nästan femtio år äldre Isaac skildras på ett magiskt sätt och även kunskaper om judendom och kabbalism förmedlas.

Situation Stureplan

av Hans-Olov Öberg. Inläst ur Kalla kulor, 2008 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 1 tim., 24 min..

H.-O.Ö., finansanalytiker har givit boken undertiteln "Allt du velat veta om finansbranschen, men aldrig haft råd att fråga". Hans dubbla ambition är att skaka om branschen inifrån samt att ge småsparare en inblick i finansvärlden. Framsällningen är rapp, rak och uppkäftig; den luftar ilska över sakernas tillstånd - och gör det med en stor portion humor, men på fullt allvar.

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Björnar kan inte springa i nedförsbacke

av Robert Anwood. Inläst ur Bra böcker, 2007 av Helena Hellström. Talboken omfattar 8 tim., 55 min..

200 tvivelaktiga påståenden som den engelske författaren kallar pubfakta - fakta som man efter ett par pints öl på puben kan betrakta som riktiga och sanna. Boken är indelad i olika områden som underhållningsbranschen, vetenskap, juridik, historia, sport och geografi. Varje påstående avslutas med ett utlåtande av fantastisk karaktär - sant eller falskt?

Egna villkor

av Rolf Ekman. Inläst ur Rolf Ekman bokprodukter ; Lund : Doxa distributör, 1976 av Bo Green. Talboken omfattar 15 tim., 21 min..

R.E., 1921-1982, författare av framförallt filosofiböcker, har samlat ihop en rad brev som han skrev till olika adressater mellan åren 1968 till 1975. Breven - ett fåtal svarsbrev ingår också - ger uttryck för hans livsåskådning med humanistiska och existentialistiska grundvärderingar. Han gör kommentarer kring dagsaktuella händelser, men filosoferar mest kring frågor av moralisk, estetisk och politisk natur.

Den sataniska bibeln

av Anton Szandor LaVey. Inläst ur Looking Glass Press, cop. 1995 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 4 tim., 17 min..

A.L. bildade The Church of Satan i San Fransisco 1966. Tre år senare skrev han The Satanic Bible som 1995 kom i svensk översättning. Det är en filosofi vars främsta mål är den egna tillfredsställelsen och njutningen. Han anser att satanismen, i motsats till andra etablerade religioner, är fri från hyckleri och bejakar människans sanna natur. En källskrift för den som vill studera satanism.

Piraterna

av Anders Rydell. Inläst ur Ordfront, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 7 tim., 49 min..

Reportage om hur svenska pirater - The Pirate Bay, Piratpartiet och Piratbyrån - blivit begrepp i världen och hur olaglig fildelning har kommit att bli en svensk kulturexport. För vissa är piraterna hjältar, för andra terrorister som hotar att rasera musik- och filmbranschen. Fascinerande historia om en verksamhet som blivit till en global folkrörelse och engagerar både politiker, branschfolk samt den stora allmänheten.

Religion

Jesus från Nasaret

av Benedictus XVI. Inläst ur Artos, 2007 av Hans Sandquist. Talboken omfattar D. 1: 14 tim., 5 min. : mono.

Den här boken påbörjades när förf. verkade som professor och långt innan han utsetts till påve. Den återspeglar ett livslångt intresse för Jesus-gestalten och är en kombination av en strikt vetenskaplig framställning och en meditativ betraktelse. Genomgående betonas bakgrunden i Gamla testamentet och judendomen. Litteraturförteckning, ordnad kapitelvis, visar vilka arbeten förf. använt sig av.

Ljus från himlen

Inläst ur Libris, 2006 (tr. 2008) av Lo Iweborg. Talboken omfattar 4 tim., 44 min..

Efter att ha skrivit boken Möten med änglar fick Inger Waern många brev och samtal från läsare som ville berätta om andliga upplevelser. En del av dessa är samlade här under tre rubriker: Hjälp från himlen, Himlen är oss nära, Ljus trots allt. De handlar om möten med Gud eller Jesus, oförklarliga impulser som räddade liv eller hälsa, och några möten med änglar eller ljusvarelser.

När spelet är slut, ska allt tillbaka i lådan

av John Ortberg. Inläst ur Libris, 2007 av Bo Green. Talboken omfattar 12 tim., 31 min..

J.O., presbyteriansk pastor från Kalifornien, använder Monopol som bild för att beskriva våra liv. Han försöker reda ut vad som är kortsiktiga värden och vad som är bestående Livet är en spelomgång som tar slut och då ska allt tillbaka i lådan. Att vinna i livets spel är en kort och tillfällig vinst, att älska Gud och andra människor är en vinst som består för evigt. Hänvisningar till bibelställen och andra källor avslutar.

Kristus kommer åter

av Ingemar Strand. Inläst ur Evangeliipress, 1990 av Anna Döbling. Talboken omfattar 5 tim., 41 min..

I.S., tidigare pastor och lärare vid Götabro Missionsskola, redogör här för de eskatologiska händelserna, det vill säga läran om den sista tidens skeenden i världen. Speciellt granskar han församlingens förhärligande vid tiden för Jesu återkomst. Förf. försöker tolka de eskatologiska texterna så bokstavligt som möjligt utan att spekulera. Bibelcitaten är hämtade från 1917 års översättning.

Georg Gustafsson

av Nils-Eije Stävare. Inläst ur Acta Universitatis Upsaliensis, 2008 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 39 tim., 42 min..

Akademisk avhandling om en av förgrundsgestalterna inom den svenska Pingströrelsen under 1900-talet, Georg Gustafsson, 1899-1983. G.G. verkade som pastor och församlingsbyggare på flera håll i Sverige och var också verksam som lärare vid olika bibelskolor. Här analyseras särskilt förhållandet mellan G.G. och det sammanhang där han verkade. En inträngande analys av Pingströrelsens pastorala praxis görs.

Varja dag

av Två lyssnare. Inläst ur Harrier, 1963 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 6 tim., 5 min..

Korta meditationer och uppmuntrande ord för varje dag på året. Andaktsboken är skriven av två anonyma kvinnor, "Två lyssnare" som säger sig ha fått budskapen av den uppståndne, levande Kristus själv i England på 1950-talet. Samma författare gav 15 år tidigare ut en samling med budskap som man mottagit på samma sätt.

Filosofi och psykologi

Sorgen är kärlekens pris

av Gillis Edman. Inläst ur Tre böcker, 2005 av Mats Randér. Talboken omfattar 1 tim., 56 min..

Begravningsentreprenören Gillis Edman delar med sig av tankar och reflektioner över sorgens många yttringar. Han berör sorgens innebörd, nära relationer mellan människor, livets gång, saknaden, sjukdom, plötslig död efter olyckor och katastrofer, hantering av sorg och kris samt vikten av ritualer. Reflektionsdjupet och den starka närvaron i texten gör boken till en grund för eftertanke och tröst i svåra situationer.

När man måste säga ifrån

av Ulla-Carin Hedin. Inläst ur Natur och kultur, 2008 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 7 tim., 1 min..

Vad händer när en anställd inom socialtjänsten, sjukvården eller skolaan slår larm om missförhållanden på arbetsplatsen? Hur svarar ledningen och vilka blir reaktionerna inom organisationen. Här presenteras den första studien av s.k. whistleblowing inom människovårdande organisationer. Det empiriska underlaget består av intervjuer med 28 personer vilka tagit mod till sig att påpeka oacceptabla företeelser på sin arbetsplats.

Varför kvinnor alltid kommer ihåg och män alltid glömmer

av Marianne Legato. Inläst ur Prisma, 2007 av Anita Molander. Talboken omfattar 9 tim., 27 min..

Varför är det så svårt för kvinnor och män att förstå varandra? Enligt M.J.L., forskare och expert på genusmedicin, finns det en kemisk och strukturell skillnad mellan mäns och kvinnors hjärnor. Förklaringen är alltså könshormonernas sätt att påverka vårt beteende som ju styrs från hjärnan. Med konkreta exempel ur vardagslivet presenterar förf. de ny rönen och ger tips hur vi kan lära oss att tänka om det motsatta könet.

På giftets vingar

av Eric Mjöberg. Inläst ur Nordisk rotogravyr, 1934 av Anna Döbling. Talboken omfattar 3 tim., 10 min..

E.M., 1882-1938, var zoolog och forskningsresande som på 1910-talet ledde två expeditioner till Australien. Denna udda bok i M:s författarskap innehåller en redogörelse för en serie drömmar och visioner som inställde sig hos förf. under en läkemedelsförgiftning framkallad av atropin. "Skildringen saknar ej inre sammanhang, men dess intresse är mera psykopatiskt än litterärt" skrev Biblioteksbladet 1934.

Sanningssägare eller karriärist

av Margaret von Platen. Inläst ur Norstedt, 2008 av Marika Bergström. Talboken omfattar 10 tim., 5 min..

M.v.P., näringslivsjournalist, beskriver personer som påtalar brister och felaktigheter inom främst näringsliv och offentlig verksamhet. De flesta exemplen är från Sverige, men även USA finns representerat. Något av en röd tråd är att chefer och beslutsfattare tar illa vid sig när oegentligheter och skumt beteende avslöjas - och sedan med olika metoder försöker tysta ned kritik. Litteratur- och personförteckning.

Skrifter

av Platon. Inläst ur Atlantis, 2008 av Ove Ström. Talboken omfattar Bok 5: 18 tim., 39 min. : mono.

Femte och näst sista delen av Platons samlade verk presenteras här i nyöversättning och med kommentarer av Jan Stolpe. Den innehåller Platons största verk, Lagarna, som troligen också blev filosofens sista arbete. Ramhandlingen beskriver tre män, som under en lång vandring på Kreta diskuterar hur ett idealiskt samhälle bör se ut. Två mindre skrifter, Epinomis och Minos, som tillkommit inom Platons Akademi, ingår också.

Kreativitet för livet

av Bengt Renander. Inläst ur Viva, 2008 av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim., 48 min..

Förf. förespråkar en syn på problem som en råvara för den kreativa processen, en förutsättning för livet och en möjlighet för människan att utvecklas. Boken ger en enkel tankemodell som visar hur man kan lära känna sig själv och därmed komma i kontakt med sin kreativa källa. Genom att utveckla sin kreativitet, menar han, får man ett konstruktivt, skapande och positivt sätt att vara på som man har glädje av inom alla områden.

Vetenskap och tro

av Peter Stenumgaard. Inläst ur XP Media, 2008 av Anita Molander. Talboken omfattar 3 tim., 47 min..

Det råder inget motsatsförhållande mellan vetenskap och kristen tro, menar förf., som berättar om vilken roll gudstron spelat hos några av vår världs mest betydande vetenskapsmän. De fyra som behandlas ingående är: Galileo Galilei, Isaac Newton, Michael Faraday och Albert Einstein. P.S. är teknologie doktor och arbetar med forskning .

Uppfostran och undervisning

Den mellanmänskliga vägen

av Jonas Aspelin. Inläst ur Symposion, 2005 av David Zetterstad. Talboken omfattar 10 tim., 9 min..

Martin Buber, 1878-1965, är en av 1900-talets mest inflytelserika tänkare. Han betonar det mellanmänskliga mötet och det tar J.A. som utgångspunkt för att utforska Buber ur pedagogisk synvinkel, och då särskilt relationen lärare-elev. Boken består av sju kapitel och inleds med en presentation av Bubers teori för att sedan ta upp några viktiga nyckelbegrepp som Jag-Du-filosofin, det mellanmänskliga och dialogiken.

Litteraturvetenskap

Mia

av Monica Antonsson. Inläst ur Blue Publishing, 2009 av Lo Iweborg. Talboken omfattar 19 tim., 40 min..

Många har upprörts av Liza Marklunds och pseudonymen Maria Erikssons böcker om den misshandlade och förföljda kvinnan Mia. Berättelserna som lanserats som sanna, men journalisten M.A. började tidigt ana att böcker och verklighet inte riktigt följdes åt. Hennes undersökningar resulterade i en annan historia som inte bara ställer frågor om det ursprungliga handhavandet av materialet, utan även om etik och moral på många plan.

Tintin

av Michael Farr. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2005 av Örjan Blix. Talboken omfattar 15 tim., 37 min..

Seriefiguren Tintin av den belgiske tecknaren Hergé förekom första gången 1929 i albumet Tintin i Sovjet. Sedan har det kommit ytterligare ett 20-tal album och han har hela tiden funnit nya läsare. Tintinexperten M.F. har gjort en gedigen genomgång av T:s värld och går kronologiskt igenom alla album. Här finns det mesta om researcharbetet, persongalleriet, fakta och teorier. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

Filmklubben

av David Gilmour. Inläst ur Forum, 2008 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 6 tim., 47 min..

D.G., kanadensisk författare, ger sin 16-årige son Jesse ett annorlunda förslag. Den skoltrötte pojken får avbryta sina collegestudier under förutsättning att han tillsammans med David tittar på tre filmer i veckan. Utifrån de klassiker de ser diskuterar de livet, flickor, musik, pengar, kärlek och vänskap. Varm berättelse om en fars kärlek till sin son som även innehåller många färgstarka skildringar av olika filmer.

Pappas resväska

av Orhan Pamuk. Inläst ur Norstedt, 2007 av Ove Ström. Talboken omfattar 1 tim., 33 min..

O.P., 1952- , turkisk författare fick nobelpriset i litteratur 2006. Här är, tillsammans med två andra texter, hans nobelföreläsning. Den handlar om hur han från sin far, två år innan han dog, fick en resväska fylld med hans artiklar, manuskript och anteckningsböcker. Dessa ska läsas efter hans död. P. beskriver sin kärlek till pappan och våndan över vad han ska hitta - är texterna dåliga eller kanske bättre än hans egna?

Brev

av Marcel Proust. Inläst ur Bonnier, 2008 av Lars Nygren. Talboken omfattar 6 tim., 10 min..

M.P., 1871-1922, beräknas ha skrivit cirka 5000 brev. Här har utgivarna och översättaren valt ut ett 80-tal med ett 50-tal adressater med kortfattade presentationer. Det första brevet är skrivet av en femtonåring, det sista av en döende 51-åring. Man får inblick i förf:s känslighet för musikens, naturens och kärlekens skönhet och i planerna till det stora romanbygget med På spaning efter den tid som flytt.

Konst, musik, teater och film

Dada och surrealismen

av Dawn Ades. Inläst ur Bonnier, 1978 av Håkan Julander. Talboken omfattar 2 tim., 39 min..

Presentation av två av de viktigaste rörelserna inom 1900-talets modernistiska konst. Den börjar vid dadaismens födelse 1916 och går fram till den tidiga surrealismen på 1930-talet. Förf. refererar i sin genomgång till 62 konstverk av bl.a. Duchamp, Man Ray, Jean Arp, Picabia, de Chirico, Max Ernst, Miró, Giacometti, Dali och Margitte.

Vad är konst och 100 andra jätteviktiga frågor

av Ernst Billgren. Inläst ur Langenskiöld, 2008 av Bo Green. Talboken omfattar 2 tim., 59 min..

Konstnären E.B. har ställt 117 frågor om konst som han själv ger ett kort och ett långt svar på. Han påstår i förordet att han undvikit åsikter och försökt hålla sig till fakta, men det är inget läsaren utan vidare bör tro på utan istället kontrollera själv genom att göra små experiment. Frågeställningarna är underfundiga, småknasiga och fulla med erfarenhet, kunskap och humor. Vad är egentligen konst?

Nordingråberg

av Stefan Eurenius. Inläst ur Kulturbyrån, 2008 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 4 tim., 1 min..

I den ångermanländska orten Nordingrå vid Höga Kusten har generationer av konstnärer fångat det norrländska ljuset och den dramatiska naturen. Texten är indelad efter platser i landskapet och uppställd som en resa med betraktelser av naturen och årstidernas växlingar. Konstverk blandas med lokala skrönor och historier. Avslutas med korta konstnärsbiografier. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

Makt, mod och motstånd

av Benny Haag. Inläst ur Bonnier, 2008 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 7 tim., 53 min..

Förf., skådespelare och debattör, manar till ett brinnande upprop mot alkoholen. I dagboksform beskriver han den mödosamma vägen mot att sätta upp föreställningen "Inte mer än fullt, tack!". Monologen återges här i sin helhet, och syftet är att väcka alla dem till liv, som tror att problem med alkohol är något som bara berör ett fåtal.

En pojke på Hogarth Press

av Richard Kennedy. Inläst ur Ellerström, 2007 av Lars Nygren. Talboken omfattar 1 tim., 52 min..

R.K., född 1910, började som 16-åring arbeta hos Leonard och Virignia Woolf på deras lilla förlag i Bloomsbury i London. Han stannade där i tre år, och ger här sitt intryck av förlaget, av människorna som arbetade där, och av olika berömdheter som kom och gick. Humoristiskt och klarsynt om vardagen i en litterär miljö som blivit legendarisk.

Konsten att undvika nirvana

av Claes Malmberg. Inläst ur ICA, 2008 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 6 tim., 31 min..

C.M., 1961- , skådespelare och komiker, berättar om sitt liv för journalisten Johan Ohlson. Det är en vinglig resa, med alkohol- och drogmissbruk, flera äktenskap och ett antal barn. Han förlorade sin pappa när han var elva år, slet hårt för att nå framgång, tjänade stora pengar som snabbt försvann och hade ett liv som gick med en rasande fart. Men också om hur han fann en andlig dimension och blev praktiserande buddhist.

Madonna

av Lucy O'Brien. Inläst ur ICA, 2008 av Anna Döbling. Talboken omfattar 16 tim., 43 min.. DAISY text och ljud.

Biografi över Madonna, artist, låtskrivare och skådespelerska och en av popvärldens största stilikoner sedan 1980-talets början. Förf., engelsk musikjournalist, analyserar även privatpersonen Madonna., som man får följa från de svåra uppväxtåren i Michigan, via tiden som dansare i New York och genombrottet med hiten Like a virgin 1984 och fram till den omdebatterade adoptionen av sonen David. Den tryckta boken rikt illustrerad.

Jag hade en gång en blogg

av Magnus Uggla. Inläst ur Modernista, 2008 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 11 tim., 15 min..

Samlade bloggar, publicerade av rocksångaren och låtskrivaren Magnus Uggla, 1954- . Här exponeras nojor, rädslor och irritationsobjekt för allmän beskådan. Uggla skriver om helgalkoholism, offentliga toaletter, försvunna formgivare, intimkirurgi, Carina Bergs dåliga hy och det dagliga livet i förortsvillan. Han berättar även om frun Lolos motionsryck och sonen Rubens buktalarkarriär.

Arkeologi

Döden som straff

Inläst ur Östergötlands länsmuseum, 2008 av Inga Pyk. Talboken omfattar 8 tim., 30 min..

I Vadstena gjordes 2005 en stor arkeologisk utgrävning av en galg- och begravningsplats. En arkeolog, en osteolog och en historiker analyserar spåren efter de 25 personer som avrättats och gravlagts under perioden 1400 till 1650. De tre rapporterna kompletterar varandra och man får en god inblick hur livet kunde gestalta sig för människor i samhällets marginal. Populärvetenskaplig framställning.

Historia

Palestinas frihetskamp

av Per Gahrton. Inläst ur Carlsson, 2008 av Mattias Pleijel. Talboken omfattar 42 tim., 43 min..

Sedan andra världskriget har Mellanöstern plågats av konflikter mellan stater och folkgrupper. P.G., politiker och debattör, följer det palestinska samhällets utveckling från 1800-talet fram till dagens situation. Utifrån ett palestinskt perspektiv berättas om kampen för tillvaron för de folk som berörts av Israels etablering och expansion. Om förtryck, angrepp, krig, intifada, förhandlingar och terror utan slut.

Min dagbok från Guantánamo

av Mahvish Rukhsana Khan. Inläst ur Bonnier, 2008 av Anna Döbling. Talboken omfattar 8 tim., 44 min..

Reportagebok av den amerikanska juristen Mavish Khan som skildrar sina möten med fångarna på det amerikanska Guantánamofängelset på Cuba, där hon sökt arbete som tolk. Förf:s afghanska ursprung och intresse för fångarnas levnadsöden gjorde att hon reste till Afghanistan för att besöka deras familjer och vänner för att ta reda på vilka de var och vad de hade gjort för att betraktas som rättslösa.

Indiska valet - en kamp om de fattigas röst

av Karin Lundbäck. Inläst ur Utrikespolitiska institutet, 2009 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 1 tim., 7 min..

För att vinna ett val i Indien måste de politiska partierna få de fattiga väljarnas gunst. Det försöker de få genom löften om ökad tillgång på dricksvatten och el, lägre matpriser eller stöd till småbönder. Det är en taktik som även används inför parlamentsvalet 2009. Genom att de är så många är de fattiga indierna på landsbygden en maktfaktor, åtminstone i valtider. Detta har den snabba ekonomiska utvecklingen inte ändrat på.

Stulet land

av Lennart Lundmark. Inläst ur Ordfront, 2008 av Inga Pyk. Talboken omfattar 11 tim., 40 min..

Framställningen ger grundläggande kunskaper om den svenska statens samepolitik från 1500-talet fram till samernas villkor under 1800-talet och deras ställning idag. Förf. pekar också på vad han menar är svagheter i statens påstående om att den har en historiskt grundad äganderätt till fjällområdena. L.L., docent i historia, har tidigare skrivit om den svenska statens politik mot samerna.

Bar Barbar

av Peder Sjögren. Inläst ur Bonnier, 1937 av Lars Nygren. Talboken omfattar 7 tim., 53 min..

P.S., 1905-1966, flyttade till Spanien och drev en hönsfarm mellan 1929-37. Han deltog i det Spanska inbördeskriget som frivillig på regeringssidan och skrev artiklar och reportage från kriget till Dagens Nyheter. En del samlades i den här debutboken som utkom 1937. I förordet säger förf. att "Detta är inte Spanien med sin berömda sol. Det är ett reportage från ett land i skugga. Bitar av ett land i skugga".

Hitlers fallskärmsjägare

av Charles Whiting. Inläst ur Fischer & Co, 2008 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 8 tim., 40 min..

C.W., 1926-2007, var en av Storbritanniens främsta militärhistoriker. I denna bok, som utkom 1974 i original, får man följa de tyska fallskärmsjägarna från västoffensiven 1940 över Kreta 1941, Italien 1943-44 till slutstriden 1944-45. De betydande luftlandsättningsförband som skapades inom Hermann Görings Luftwaffe kom att utgöra ett mycket viktigt inslag i Hitlers Blitzkrieg. Den tryckta boken är illustrerad.

Biografi med genealogi

Bang om Bang

av Barbro Alving. Inläst ur Gidlund, 2009 av Anna Godenius. Talboken omfattar 10 tim., 45 min..

Barbro Alvings, 1909-1987, dotter har samlat texter av sin mor, som tecknar bilden av en kvinna fylld av mod och stor kärlek, men även av självkritik och flykt in i missbruk. Här möter läsaren journalisten på hemmaredaktionen och på resa, men även den ogifta kvinnan som föder ett barn och trotsar tidens konventioner. Vidare om fredskämpen, kampen vid Elin Wägners sida och om sökandet efter frid och högre mening.

Jag är inte dum i huvudet - bara lite CP

av Marie Blomgren. Inläst ur Kompetens & Rekreation, 2008 av Anita Molander. Talboken omfattar 2 tim., 14 min..

M.B., CP-skadad, rullstolsburen och synskadad, berättar fängslande och osminkat om sin uppväxt, skolgång och vuxenliv. Hennes syfte med boken är att motverka fördomar och diskriminering på arbetsmarknaden. Den är lätt att läsa, rakt och ärligt skriven, lämplig också i skolundervisningen.

Det där med livet!

av Gunbritt Lindén Parsmo. Inläst ur Gunbritt Lindén Parsmo, 2008 av Anna Döbling. Talboken omfattar 3 tim., 12 min..

Förf., född 1932, skriver om sitt liv och sin yrkestillvaro, bland annat som skolsköterska på Tomtebodaskolan och förskolekonsulent för synskadade barn. Boken börjar "mitt i livet", men med studier i backspegeln analyserar hon livsvägen och konstaterar att livet genom glädje och smärta ger utveckling till meningsfullt liv.

Barack Obama - med hans egna ord

av Barack Obama. Inläst ur Optimal, 2009 av Håkan Julander. Talboken omfattar 3 tim., 55 min..

B.O. valdes 2008 till USA:s president och hela världen knyter nu stora förhoppningar på honom. Här är en samling av citat som belyser hans politiska tänkande och värderingar. De är ordnade alfabetiskt och ger en fyllig bild av allt från Afghanistan, USA:s oljeberoende, Irak, kriget mot terrorism, men även mer privata tankar om privatliv och religion. Innehåller även segertalet "Yes, we can" från 4 november 2008.

I minnets trädgård

av Joanna Olczak-Ronikier. Inläst ur Tranan, 2008 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 17 tim., 1 min..

Gripande polsk-judisk släkthistoria som spänner över två sekler. Med hjälp av gamla brev, foton och familjedokument väver förf., född 1934 och bosatt i Kráków, en historia om sina morföräldrars och föräldrars liv mot bakgrund av två världskrig, Stalinterrorn och Förintelsen. Här ryms förutom deras vardag, drömmar och outplånliga kärlek till polsk konst och litteratur även svåra frågor kring identitet och assimilering.

Desertören och Vietnamkriget

av Johan Romin. Inläst ur Prisma, 2008 av Ove Ström. Talboken omfattar 10 tim., 40 min..

Under sin militärtjänstgöring i Vietnam började Terry Whitmore ifrågasätta sitt eget och USA:s övergrepp mot FNL-gerillan och civilbefolkningen. 1968 deserterade han och den händelserika flykten slutade i Sverige. Förf. granskar mediebilden av desertören som en av den dåtida vänsterns hjältar, vilka motiven var för de inblandade och hur Terry fann sig i situationen. Tillsammans reser de 2004 till Vietnam på nytt.

Sanningen

av Henrik Rundgren. Inläst ur Books-on-demand, cop. 2007 av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim., 32 min..

Förf. berättar om sina svåra barndomsupplevelser i Tornedalen under början av 1900-talet. Han skildrar även det vardagliga livet i Pajala och andra norrländska platser. Det hårda kroppsarbetet i skogen skildras ingående.

Lars Gathenhielm

av Olof Traung. Inläst ur Nautic, 1952 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 22 tim., 54 min..

Kapten Lars Gathe, 1689-1718, senare adlad till Gathenhielm, var kommendör över en kaparflotta på ett femtiotal fartyg som ledde handelskriget mot Sveriges fiender under Carl XII. Onsalapojken Lasse i Gatan var makalöst framgångsrik men hans karriär blev kort då han avled vid 28 års ålder. Hans änka, Ingela, fortsatte målmedvetet verksamheten med Göteborg som bas fram till dess fred slöts och handelskriget upphörde 1720.

"Man säljer inga julgranar på annandagen"

av Carl Uggla. Inläst ur Ekerlid, 2008 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 13 tim., 20 min..

H. W., 1919-2000, var en symbol för efterkrigstidens företagsledare. Han introducerade TV-teknik i Sverige, arbetade med LM Ericssons produktionskapacitet och tog Electrolux ut ur krisen. 1974-1991 var han företagets styrelseordförande, en period av kraftig internationell tillväxt. Här tecknas ett porträtt av denne dynamiske industriman som även var en orädd debattör. Förf., 1941- , redaktör för Affärsvärlden.

Allt vi här drömma om

av Erik Wijk. Inläst ur Atlas, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 13 tim., 58 min..

I ett societetsbröllop i Göteborg förenades redarfamiljen Broström med köpmannafamiljen Wijk. När ende sonen dör drygt sjuttio år senare har han i decennier levt ensam i en stuga i skogen utan el eller telefon och utan kontakt med sina barn, men med miljoner på banken. Förf., journalist, 1963- , söker svaret på sin pappas gåta. Han följer familjens historia från 1800-talet och finkammar pappans oreda i den lilla stugan.

Förbannad är jag ganska ofta

av Berit Ås. Inläst ur Ordfront, 2008 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 10 tim., 6 min..

Den norska socialpsykologen och politikern Berit Ås, 1928- , har haft stor betydelse för kvinnorörelsen, bl.a. genom sin analys av mäns härskartekniker. Här låter journalisten Ami Lönnroth Ås komma till tals och ge sin egen bild av insatserna som vänsterpolitiker, forskare och opinionsbildare. Barndomsupplevelser och erfarenheter från det privata livet redovisas öppenhjärtigt. Även röster i Ås' närhet kommer till tals.

Geografi

Indien

av Per J. Andersson. Inläst ur Bilda, 2007 av Per Godenius. Talboken omfattar 6 tim., 53 min..

Utvecklingen i Indien går under 2000-talet i rasande fart. Boken skildrar de dramatiska förändringar som pågår. Den ekonomiska tillväxten är rekordhög men samtidigt har Indien ett motståndskraftigt kulturellt och socialt arv, vars seder och bruk lever vidare. Personliga reportage om Indien idag och historiskt från Induskulturen till IT-industrin, om Bollywood, om naturen och det starka familjeväldet.

Heartlands

av Nils Erik Forsgård. Inläst ur Söderström, 2007 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 9 tim., 57 min..

Förf., docent i idéhistoria i Helsingfors, reste sommaren 2007 från Maine till Arizona med tåg, bil, buss och flyg. Anledningen var att det var 400 år sedan engelsmännen koloniserade landet samt att det snart skulle vara presidentval. Han fångar stämningar och idéer samt låter vanliga amerikaner komma till tals kring ett återkommande tema som dödsstraff och frågor om jämlikhet och frihet. För den samhällsintresserade.

Kina - vår tids drama

av Börje Ljunggren. Inläst ur Hjalmarson & Högberg, 2008 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 19 tim., 10 min..

B. Ljunggren, Sveriges ambassadör i Kina 2002-2006, analyserar utvecklingen efter 1978 när reformprocessen inleddes. I dagens Kina är individens privata sfär mycket större, t ex finns år 2008 230 miljoner IT-användare, inkomstnivån har stigit, men djupa ekonomiska klyftor har lett till massprotester. Utvecklingen i Kina påverkar hela världen, t ex är klimatfrågan en global fråga där Kinas roll är avgörande. Förlag: Hjalmarson & Högberg, 2008.

Samhälls- och rättsvetenskap

NATO - allians i förvandling

av Per Anderman. Inläst ur Utrikespolitiska institutet, 2009 av Helena Gripe. Talboken omfattar 1 tim., 27 min..

Nato grundades 1949 som en följd av det kalla kriget mellan västländerna och Sovjetunionen samt dess allierade. Berlinmurens fall 1989 skapade en kris där försvarsalliansen tvingades omdefiniera sin roll. 1990-talets krig i Jugoslavien och terroristattentaten mot USA 2001 bidrog också till nya vägval. Till Natos svåraste uppgifter idag hör försöken att öka säkerheten i Afghanistan. P.A., Sveriges ambassadör vid Nato, 2003-2007.

Jämställdhetens pris

Inläst ur Boréa, 2008 av Lo Iweborg. Talboken omfattar 8 tim., 23 min..

Tio forskningsrapporter handlar om jämställdhet mellan makar. Har vi kommit så långt som vi tror? Garanterar jämställdheten mer harmoni i vardagen? Har jämställdheten ett pris, men ojämställdheten ett större pris? Pengar, rollkonflikter, attityder, nedärvda vanor - det är många faktorer som spelar en roll, leder till bråk och i alla fall till förhandlingar. Hur förhandlar kvinnor och män som bor tillsammans?

Aktiebolag

av Björn Lundén. Inläst ur Björn Lundén information, 2009 av talsyntes. Talboken omfattar 18 tim., 40 min.. DAISY text och ljud.

Utförlig handbok om skatt, ekonomi, juridik och ekonomi för ett aktiebolag. Ur innehållet: Aktier och aktiekapital, Jämförelse med andra företagsformer, Bolagsordning, Styrelse och vd, Firma och firmatecknare, Redovisning och revision, Skatteregler för bolaget och för dig som ägare, Utdelning och kapitalvinst.

Hemlöshet

av Hans Swärd. Inläst ur Studentlitteratur, 2008 av Helena Hellström. Talboken omfattar 12 tim., 38 min..

Vetenskaplig genomgång av problemet hemlöshet, där förf., professor i socialt arbete, söker förstå och förklara fenomenet. Börjar med en historisk överblick och presenterar olika modeller och definitioner. Sex svenska undersökningar redovisas och kopplas till andra utredningar samt olika forskarperspektiv. Ett kapitel belyser demografiska mönster, geografi samt vilka grupper som tydligt kan urskiljas bland de hemlösa.

Banditer

av Maud Webster. Inläst ur Historiska media, 2008 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 4 tim., 27 min..

En historia om verklighetens banditer, män och kvinnor som drivna av hämnd, heder och girighet tagit rättvisan i egna händer. Skådeplats är de tre medelhavsöarna Sardinien, Sicilien och Korsika, där blodiga konflikter har utspelats i århundraden. I dagens Västeuropa finns det inte många banditer kvar, medan maffians män räknas i tusental. Men banditerna representerar något som mafiosi inte gör: drömmen om frihet.

Teknik, industri och kommunikationer

Räddade!

av William Hoffer. Inläst ur Bonnier, 1981 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 9 tim., 1 min..

Nära midnatt den 25 juli 1956 rammades den italienska lyxångaren Andrea Doria av det svenska passagerarfartyget Stockholm och sjönk efter några timmar. 51 personer omkom och 1660 överlevde denna katastrof, den största i den fredstida sjöfartshistorien sedan Titanics undergång. Förf. kartlägger, med hjälp av många vittnesmål, katastrofens ödesdigra utveckling och de fasansfulla timmar som gick innan hjälpen kom.

Bedrägerihandboken

av Kevin Mitnick. Inläst ur Pagina, 2002 av Håkan Julander. Talboken omfattar 14 tim., 41 min..

Om säkerheten på företag, inte bara sådan som riktar in sig på datorskydd. Förf:na påpekar att den svagaste länken i säkerhetskedjan är människan och att sociala manipulatörer försöker utnyttja den för att få tag på viktig information. Den ena av förf:na är en verklig expert på området då han suttit i fängelse, dömd för att vid ett flertal tillfällen ha brutit sig in i olika företags- och myndigheters system.

Sagoskeppet

av Claes-Göran Wetterholm. Inläst ur Ekerlid, 2008 av Anita Molander. Talboken omfattar 15 tim., 46 min..

Skeppet Titanics undergång 1912 upphör aldrig att fascinera. Titanicexperten C.-G.W. berättar om myter, föremål och människoöden som är förknippade med detta sagoskepp. Fartyget har blivit en symbol för mycket; för triumf och tragedi, för teknikens fåfänga besök att besegra naturen, för kärlek och sorg. Fascinerande skildring av de sista timmarna ombord och av de vandringssägner som med tiden har bildats.

Ekonomi och näringsväsen

Grappa

av Ove Boudin. Inläst ur Pianoforte, 2008 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 6 tim., 44 min..

En resa till det Norditalien som enligt EU-direktiv får kalla destillatet på druvskal och -kärnor för grappa. Drycken är särpräglad, ska drickas som en digestiv och finns på Systembolaget. Först om sprit-, vin- och grappahistoria, druvsorter, jordmån, produktion och lagring jämte ett obligatorium i sammanhanget - grappaprovning. Därefter tas vi med på trivsamma odysséer till 24 av Italiens 135 grappadestillerier.

Alla kungens hästar

av Emelie Cajsdotter. Inläst ur Balkong, cop. 2008 av Lo Iweborg. Talboken omfattar 10 tim., 18 min..

Förf., har förmågan att kommunicera med djur. Som 11-åring mötte Emelie en "folkilsken" ponny som lärde henne att kommunicera. Här berättar hon hur hon efter flera drömmar reser till ett stuteri i Jordanien som föder upp arabiska fullblod. Genom möten med människor och djur lär hon sig att det finns alternativa sätt att förhålla sig till sin omgivning. Ytterst handlar om att känna sig själv oavsett om man är människa eller häst.

Svart jord

av Gunnar Lindstedt. Inläst ur Frank, 2008 av Håkan Julander. Talboken omfattar 15 tim., 1 min..

Sedan andra världskriget har västerländskt jordbruk utvecklats från att vara traditionellt och ekologiskt hållbart till ett energiintensivt och miljöförstörande industrijordbruk. Produktionen har mångdubblats, men produktionsmetoderna undergräver möjligheterna att försörja framtida generationer. Förf. menar att 2000-talets största utmaning kan bli att balansera miljömässig hållbarhet mot en ständigt växande befolkning.

Idrott, lek och spel

En pinne i skogen

av Mats Olsson. Inläst ur Weyler, 2008 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 3 tim., 34 min..

Samling av nyskrivna artiklar om fotboll av M.O., sportkrönikör i Expressen. Allt är mycket personligt skrivet oavsett om det handlar om hans egen barndom där han gör en drömlik karriär i landslaget eller när han kritiskt går igenom olika tränares spelsystem. Artiklarna genomsyras av kärleken till sporten och spelare som Zlatan, Eric Cantona, Stefan Schwarz och lag som Halmstad BK, landslaget och korplaget Bekantas Bekanta.

Naturvetenskap

Jorden vi ärvde

Inläst ur Ordfront, 2008 av Elisabeth Thorborg. Talboken omfattar 25 tim., 58 min..

Antologi där en samling konstnärer och författare diskuterar frågor om människans och naturens värde - om klimat, konsumtion och livsval. Det är tankeväckande och inspirerande texter som inbjuder till samtal om den etiska aspekten av klimatkrisen. Flera medverkande efterfrågar en diskussion om vilka värderingar och vilken människosyn som ska ligga till för framtiden. Utgiven i samarbete med Svenska kyrkan.

Medicin

Ut ur depression och nedstämdhet med kognitiv beteendeterapi

av Gerhard Andersson. Inläst ur Viva, 2007 av Marika Bergström. Talboken omfattar 8 tim., 21 min..

Depression drabbar nära var femte person någon gång i livet. Boken presenterar ett självhjälpsprogram, framtaget vid Uppsala och Linköpings universitet. Syftet är att bryta negativa tankemönster och minska symtomen. Övningarna bygger på kognitiv beteendeterapi som ska öka leda till ökad självkännedom och ge kunskaper som kan motverka framtida svackor i sinnesstämningen.

KBT - en självhjälpsbok

av David D. Burns. Inläst ur Pagina, 2008 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 15 tim., 35 min..

D. B. är professor i klinisk psykiatri och tillhör auktoriteterna inom KBT-området. Här presenterar han självhjälpsmetoder för att komma tillrätta med bl.a. olika typer av oro och ångesttillstånd, fobier och tvångsmässiga beteenden. Han. är noga med att tala om när självhjälp kan räcka och när terapeuthjälp behövs. Kräver inga förkunskaper i psykologisk terminologi.

Att återerövra sitt liv

av Jean C. Jenson. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 1998 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 9 tim., 5 min..

Svåra upplevelser under barndomen kan medföra att man förtränger smärtsamma känslor och erfarenheter, menar förf., psykoterapeut. Här presenterar hon, bl.a. genom fallbeskrivningar, den s.k. regressionsterapin och ger vägledning i att bryta ner barndomens försvar i form av förnekande och bortträngning. Smärtan, anser hon, bör bearbetas annars kommer man även som vuxen att vara fången i bardomens destruktiva beteendemönster.

Kroppens signaler

av Joan Liebmann-Smith. Inläst ur ICA, 2008 av Marika Bergström. Talboken omfattar 13 tim., 3 min..

Kåt, glad och tacksam

av Eva Sanner. Inläst ur Bonnier, 2008 av Anna Godenius. Talboken omfattar 9 tim., 2 min..

Syftet med boken är att beskriva hur man lever ett liv där kärleken och sexualiteten ges utrymme och där kärlekspartners därmed kan uppnå en djupare intimitet. Vänder sig till den som vill fördjupa sin sexuella sida, vara en hängiven och uppmärksam älskare eller älskarinna och som vill hålla kärleken och sexlivet levande även i en långvarig relation. Lekfulla tips och övningar. Förf. är journalist och psykosyntesterapeut.

Dubbelt utsatt

av Karin Torgny. Inläst ur Bräcke diakoni, 2008 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 1 tim., 21 min..

Våldsutsatta kvinnor med funktionshinder lever i dubbel utsatthet. Bräcke Diakoni, oberoende organisation med rötter i Svenska kyrkan, och som arbetar med rehabilitering av människor på olika plan, har gett ut denna skrift som sätter ljuset på dessa utsatta kvinnor. Man får höra tre kvinnor berätta om sin utsatthet, men också om sin styrka.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Häxbergets hemlighet

av Lena Arro. Inläst ur Opal, 2008 av Marika Bergström. Talboken omfattar 2 tim., 27 min.. DAISY text och ljud.

Del 3, fristående, i serien som börjar med Blommor på Hökens grav. Mirja går i femman och blir kär i en kille i sjuan, Mikael Pålsson. Han har en tvillingbror, Gabriel, som Mirja tycker att hennes bästa vän Marie borde bli kär i. Eftersom tvillingarna Pålssons föräldrar precis köpt skidanläggningen vid Häxberget vill Mirja gå i deras skidskola. Men så visar det sig att det spökar där. Ett fall för Mirja och Marie!

Darkside

av Tom Becker. Inläst ur B. Wahlström, 2008 av Anahí Giacaman-Ríos. Talboken omfattar 5 tim., 52 min..

Ricky Thomas, en vanlig 14-åring från London, kidnappas under en skolutflykt. Jonathan Starling, även han en vanlig tonårskille, förföljs av en mystisk kvinna. Finns det något samband mellan händelserna? När Jonathans pappa är på sjukhus börjar Jonathan söka efter sin länge försvunna mamma och finner ingången till Darkside, en obeskrivlig plats dit ljuset aldrig når och mardrömmar blir till verklighet. Förlaga : BW, 2008.

Tandligan

av Helena Bross. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2007 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 50 min.. DAISY text och ljud.

I klass 1B får barnen sätta upp en liten vit lapp på ett papper på väggen när de tappar en tand. Det är Tandligan. Det sitter mellan 2 och 7 lappar vid varje barns namn. Utom vid Elins. Hon har inte tappat någon än och känner sig barnslig. Till slut verkar det som om även Elin ska hamna i Tandligan, men då händer något med Elins tand.

Vilse i skogen

av Helena Bross. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2007 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 53 min.. DAISY text och ljud.

Det är friluftsdag. Eleverna i klass 1B delas upp i grupper med andra klasser. Siri hamnar i grupp 2 där Madde som går i femman är ledare. De går ut i skogen där de ska följa en bana och hitta frågor, men en stor kille i femman skrämmer dem så att de tappar bort sig. Den enda mobiltelefonen hamnar i kärret och hur ska de nu hitta tillbaka?

Lilis bok

av Valérie Dayre. Inläst ur Bergh, 2007 av Anahí Giacaman-Ríos. Talboken omfattar 2 tim., 11 min..

Lili verkar vara en helt vanlig skolflicka. Men bakom fasaden döljer sig en annan bild - i sin dagbok berättare Lili om ett liv som hemlös uteliggare. I ett undanskymt hörn på rastplatsen vid motorvägen gömmer hon sig undan världen. Hennes enda sällskap är en övergiven hund. Och Solange förstås, som blir hennes nära vän och trygghet i tillvaron. En berättelse som ruvar på en dold hemlighet.

MVG, grabben

av Jan Olof Ekholm. Inläst ur Hegas, 2007 av Aksel Morisse. Talboken omfattar 46 min..

Del 6, fristående, i serien om Lasse som gillar att lösa kriminalgåtor. Kanske har han intresse och talang för det därför att han har en pappa som är polis. I skolan har klassen planerat en skolresa till London. För att samla in pengar till resan sätter klassen upp en pjäs. Men på vägen hem blir klassföreståndaren rånad på alla insamlade pengar. Lasse börjar sin egen utredning.

Skärp dig, grabben

av Jan Olof Ekholm. Inläst ur Hegas, 2008 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 3 tim., 21 min.. DAISY text och ljud.

Lasse, son till en kriminalinspektör, får återigen rycka ut för att lösa ett fall. Hela klassen ställer upp och letar när Malins tax Lillan har försvunnit. Misstankarna riktas mot olika håll. Det ryktas om en liga som stjäl hundar för att sälja som dem som försöksdjur och hur är det egentligen med den arga damen som kallas Draken? Lasses slutledningsförmåga sätts på prov.

Phenomena

av Ruben Eliassen. Inläst ur Bazar, 2006 av Lo Iweborg. Talboken omfattar Parados öga: 5 tim., 38 min. : mono.

Del 2 i serien som börjar med Phenomena Profetians utvalda. En profetia i den magiska skriften Phenomena säger att två alvbarn, Alk och Ilke, ska rädda världen från onda makter. Den onde trollkarlen Sherpa försöker stjäla den magiska stenen Parados öga från drakmodern, Phantelom. Stenen kan öppna dörren till andra världar. Drakarna ber trollkarlen Sha-ra om hjälp, och då blir också de två alvbarnen indragna i ett äventyr.

Ismarkens krona

av Stuart Hill. Inläst ur Damm, 2007 av Anna Döbling. Talboken omfattar 15 tim., 13 min..

Del 1 i krönikan om Ismarken. Ismarken är ett litet kungadöme, sedan tidernas begynnelse omgärdat av farliga grannar. När riket förlorar sin härskare, kung Rödvard, blir hans dotter Thirrin krönt till drottning av Ismarken. Hon måste hitta ett sätt att skydda sitt rike från invasion, den värsta i mannaminne, och utser Oskan, häxans son, till sin rådgivare.

Tornet föll

av Ewa Christina Johansson. Inläst ur Hegas, 2007 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 4 tim., 49 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Riddarsvek. Ebba och Jakob lever på 1400-talet. Ebba är alltid rädd att någon ska få veta vem hon egentligen är: den grymme riddare Falkes syster. Hon har rymt från honom och försöker leva sitt eget liv. På klostret i närheten har de börjat bygga ett högt torn och Ebba undrar om det inte är för högt?

Fiende

av Tanya Landman. Inläst ur Argasso, 2008 av Örjan Blix. Talboken omfattar 1 tim., 34 min.. DAISY text och ljud.

När Rob är 10 år försvinner plötsligt pappan ur hans liv. Rob menar att det är mammans gnäll och tjat som har drivit bort hans älskade och roliga pappa. Efter några år hittar mamman en ny man som Rob menar är en mes, och som han uppfattar som sin fiende. Rob gör allt för att visa sitt missnöje med honom tills pappan en dag åter dyker upp.

Pelle i djungeln

av Jan Lööf. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2005 av Håkan Julander. Talboken omfattar 11 min.. DAISY text och ljud.

Pelle har fått en såg i födelsedagspresent och ska bygga en trädkoja. Men det är ont om virke. Tänk vad bra om han hade varit i djungeln, där finns det många träd. Plötsligt är Pelle i djungeln. Där träffar han på Tarsan och hans apa. Pelle hjälper dem att bygga ett hus, men plötsligt är apan försvunnen.

Som min egen skugga

av Catherine MacPhail. Inläst ur B. Wahlström, 2007 av Helena Gripe. Talboken omfattar 3 tim., 38 min..

Fays kompisar och lärare börjar påstå att de har sett henne vid tillfällen när hon vet att hon varit någon helt annanstans. Hon lyckas hitta en förklaring till varje händelse, tills en dag när hennes mamma är övertygad om att hon tillbringat dagen med Fay, fast Fay varit ensam och inte träffat någon. Med växande panik försöker Fay förstå vad som händer. Har hon en okänd tvilling? Minnesförlust? En dubbelgångare?

Ljudet av ditt hjärta

av Stephenie Meyer. Inläst ur B. Wahlström, 2008 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 18 tim., 48 min..

Del 3 i serien som börjar med Om jag kunde drömma. En våldsam seriemördare härjar i Seattle och en ondskefull vampyr fortsätter sin jakt för att ta ut sin hämnd på tonåringen Bella. Samtidigt tvingas hon att välja mellan sin älskade Edward och sin vänskap med Jacob. Hennes val riskerar att blåsa liv i den urgamla kampen mellan vampyrer och varulvar. Men Bella har också ett annat val - valet mellan liv eller död.

Maja och Lina - världsbäst på att viska

av Bettina Obrecht. Inläst ur Bergh, 2007 av Lo Iweborg. Talboken omfattar 45 min.. DAISY text och ljud.

Systrarna Maja och Lina har alltid delat rum. Men en dag får storasyster Lina ett eget. Det känns bra i början. Men sedan blir det så tyst och ödsligt. Vem ska hon nu viska med om kvällarna? En bok om syskonkärlek.

Elfrid och Leos bästaste jul

av Pernilla Oljelund. Inläst ur Opal, 2008 av Lo Iweborg. Talboken omfattar 2 tim., 53 min.. DAISY text och ljud.

Fristående fortsättning på Elfrid och Milas riktiga jul. Leo, 9 år, tror inte på tomten. Men han tror på sig själv. Det säger hans pappa är det viktigaste om man vill bli bäst i fotboll. Leo blir förvånad när tomtenissan Elfrid Nilsson plötsligt dyker upp och berättar att tomten har skickat henne för att hjälpa till. Men hur ska hon kunna hjälpa till? Hon är ju helt värdelös på fotboll.

Roller och ridåer

av Solveig Olsson-Hultgren. Inläst ur Opal, 2008 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 9 tim., 11 min..

Del 7, fristående, i serien som börjar med Siden, sammet, trasa lump. Judith Ek, 16 år, är adopterad men letar en solig dag 1949 upp sin biologiska mor. Egentligen är hon inte intresserad av varför hon adopterades bort. Hon vill bara ha pengar så att hon kan söka in på den där teaterskolan och bli en stjärna. Fast riktigt så enkelt är det kanske inte ändå. Judith stöter på fler hinder än hon anat på sin väg mot målet.

Vargbröder - ondskans schaman

av Michelle Paver. Inläst ur Semic, 2009 av Anders Hogeman. Talboken omfattar 7 tim., 21 min..

Del 5 i serien Han som föddes att möta mörkret. När Toraks bästa vän Bale mördas bestämmer sig Torak för att hämnas. Jakten på mördaren tar honom och Renn till Djupa Skogen, en vild och okänd trakt där faror lurar överallt. En Själ-Slukare har tagit över klanerna med list och lögner. Hur ska Torak och Renn lyckas undkomma alla fasansfulla hot och rädda Djupa Skogens klaner?

Mot nya mål

av Glenn Ringtved. Inläst ur Hegas, 2007 av Aksel Morisse. Talboken omfattar 1 tim., 7 min..

12-årige Erik ska flytta med sin familj till Spanien. Delvis för att pappas jobb kräver det, men också för att Eriks syster ska få leva i ett klimat som är bättre för hennes ledbesvär. Erik är emot flytten eftersom han måste lämna sitt fotbollslag där han är stjärnan. Strax före resan blir han avstängd från den viktiga match där han också ska firas av av kompisarna och laget.

Ramazan från Diyarbakir i Turkiet

av Nisti Stêrk. Inläst ur LL-förlaget, 2006 av Håkan Julander. Talboken omfattar 21 min.. DAISY text och ljud.

Ramazan, 13 år, och hans familj är kurder och bor i staden Diyarbakir i Turkiet. Hemma pratar de kurdiska men i skolan måste Ramazan tala turkiska. Ramazan älskar att spela fotboll. Men han måste arbeta med att sälja näsdukar på gatan för att hjälpa sin mamma med pengar. Ramazan har många syskon och hans pappa är död. Förf:na är bägge födda i Diyarbakir men uppvuxna i Tensta.

Farligt besök

av Åsa Storck. Inläst ur Hegas, 2008 av David Zetterstad. Talboken omfattar 1 tim., 53 min.. DAISY text och ljud.

Niki och Joel är ensamma hemma när dörren plötsligt slås upp med ett brak. In kommer en man med slitna kläder som verkar stressad. Han vill låna telefonen. Han är jagad och måste ringa polisen. Vem är han? Talar han sanning?

Till jordens medelpunkt

av Jules Verne. Inläst ur R&S, 2007 av Örjan Blix. Talboken omfattar 5 tim., 26 min.. DAISY text och ljud.

Axel och hans farbror, som är geolog, hittar ett gammalt isländskt dokument. Det är kodat. Men när Axel har löst koden kan de läsa hur man tar sig till jordens medelpunkt. De ger sig iväg ner genom en vulkan på Island, och resan blir fylld av spännande äventyr. Berättelsen är bearbetad för att vara lättläst.

När det kommer en älskare

av Mats Wahl. Inläst ur Opal, 2008 av Örjan Blix. Talboken omfattar 6 tim., 59 min.. DAISY text och ljud.

Tom flyttar med sin mor och sina två halvsyskon från Sundsvall till en stockholmsförort. I högstadieskolan där han går finns spänningar mellan nynazister och antirasister. De vuxna i skolan kan inte hantera problemen. Trots att Tom i grunden är en försiktig kille dras han in i våldsamheter. En gammal granne med ett förflutet från andra världskriget kommer att spela en viktig roll i berättelsen.

Huset Hellmores förbannelse

av Mats Wänblad. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2007 av Lo Iweborg. Talboken omfattar 1 tim., 7 min.. DAISY text och ljud.

Den ängslige kommissarie Kleen vill bota sin mörkerrädsla genom att åka spöktåget ensam. Tåget går genom huset Hellmore som har en förbannelse vilande över sig. Kleen klarar färden ganska bra, men en av damerna som åker i vagnen framför honom försvinner under åkturen. Som tur är finns flickdeckaren D. E. Tektor på plats för att hjälpa till. Följ med i bokens ledtrådar och försök själv lösa fallet!

Facklitteratur

Historia

En liten världshistoria

av Ernst Hans Gombrich. Inläst ur Daidalos, 2008 av David Zetterstad. Talboken omfattar 12 tim., 38 min..

E.H.G., 1909-2001, var professor i konsthistoria vid Londons universitet dit han emigrerade från Österrike 1936. Världshistorien sträcker sig från dinosaurierna till tiden efter 2:a världskriget. Han är personlig och tydlig med att detta är hans syn på världshistorien, samtidigt som han inbjuder läsaren till att tycka något själv.