Nya talböcker maj 2009

Nya talböcker maj 2009

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 139 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Babian

av Naja Marie Aidt. Inläst ur Lind & Co, 2009 av Marika Bergström. Talboken omfattar 4 tim., 30 min..

I novellerna blottlägger förf. med precision de primitiva krafter som hotar att slå sönder det välordnade och civiliserade i människors liv. Berättelserna beskriver människor som på olika sätt förlorar fotfästet i tillvaron. Drabbande om mörkret under civilisationens fernissa. Belönad med Nordiska rådets litteraturpris 2008. N.M.A., 1963- , dansk författare.

Kvinnorna på 10:e våningen

av Karin Alfredsson. Inläst ur Damm, 2008 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 9 tim., 44 min..

En man mördas på ett hotell i Hanoi, en kvinna nekas vård på ett av stadens sjukhus och nyförlösta kvinnor skickas hem från samma sjukhus, men utan sina bebisar. I journalerna står det "dödfött" trots att barnskrik hörts efter förlossningarna. Den svenska läkaren Ellen Elg kan inte bara se på, men Ellen har sina egna, högst privata demoner, och när man är så långt hemifrån är det svårt att veta vad som är rätt och fel.

Förbjuden frukt

av Sarah Addison Allen. Inläst ur Norstedt, 2008 av Anna Godenius. Talboken omfattar 8 tim., 5 min..

Familjen Waverley har alltid varit en udda familj med märkliga talanger. Deras trädgård är ryktbar för äpplen som siar om framtiden och ätliga växter som är genomsyrade av särskilda krafter. Claire är ensam kvar i staden sedan mormodern dött. Hon driver ett framgångsrikt cateringföretag med speciella middagar som tema. Plötsligt dyker systern Sydney upp med sin femåriga dotter. Hennes ankomst blir en dramatisk vändpunkt.

Drottningen vänder blad

av Alan Bennett. Inläst ur Ordfront, 2008 av Dan Kandell. Talboken omfattar 3 tim., 26 min..

Drottningen av England stiger av misstag på bokbussen som står parkerad vid Buckingham Palace. För artighets skull lånar hon en bok. Snart väcks dock Hennes Majestäts passion för läsning, något som får förödande konsekvenser då de officiella plikterna blir lidande. Med humor och värme beskrivs en ovanlig läsares öde i en bok om litteraturens betydelse och hur böcker kan berika livet.

Simtag

av Jessika Berglund. Inläst ur Bonnier, 2008 av Lo Iweborg. Talboken omfattar 4 tim., 6 min..

Anneli lever ett stilla liv i sitt hus på landet. Hon upplever naturens skiftningar som en förlängning av sitt eget humör. I hennes tillvaro finns en katt, några vänner och en sjö med mörkt, brunt vatten att simma i. En sensommardag inser hon att hon är förälskad i sin barndomsvän, Cecilia. Det är en smärtsam insikt, och läsaren får följa henne under ett år, då Anneli kämpar med och emot sin kärlek. Debutroman.

Spelhuset

av Hjalmar Bergman. Inläst ur Bonnier, 1923 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 5 tim., 57 min..

Tre dramer av H.B., 1883-1931, som skrevs i början av 1920-talet. Spelhuset - ett stiliserat teaterexperiment med roller som Direktören, Vännen, Den gamla damen, Förste spelaren m.fl. Vävaren i Bagdad - sagospel i österländsk miljö med en snillrik konstruktion och komiskt anslag och inslag av moralfilosofiska diskussioner. Porten - en expressionistisk symbolpjäs som omfattar ett helt människoliv.

Brev från min sommar

av Kerstin Bergström. Inläst ur Ord & visor, 2008 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 3 tim., 12 min..

En äldre kvinna tillbringar en sommar i en stuga hon hyrt. Där skriver hon brev, som aldrig skickas iväg, till en man hon för många år sedan hade ett förhållande med. Invävt i berättelsen finns tre historier om olika människoöden, bl.a. om särlingen Viktor som dekorerat ett rum i stugan med sina drömmar. K.B., 1934- .

Alexandriakoden

av Steve Berry. Inläst ur Forum, 2008 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 15 tim., 55 min..

Den pensionerade CIA-agenten Cotton Malone anstränger verkligen sig för att få vara ifred som bokhandlare i Köpenhamn. Men det går inte särskilt bra. Alexandriakoden är en av världens bäst bevarade hemligheter, och endast några få känner till dess existens. Med koden är det möjligt att hitta det försvunna biblioteket i Alexandria. Någon tror att Cotton Malone har den, och för att sätta press på honom har hans son kidnappats.

En vinterdagbok

av Emmanuel Bove. Inläst ur h:ström, 2008 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 7 tim., 10 min..

De glädjelösa romanerna av den franske förf. E.B., 1898-1945, beundrades av intellektuella i mellankrigstidens Europa. I denna roman, som utkom 1931, för en hjärtlös mästare i självömkan, Louis Grandeville, en högdragen och minutiös dagbok över folk i sin snäva bekantskapskrets. Till stor del kretsar denna kring hustrun, som svartsjukt bevakas. Deras kärlekslösa äktenskap framstår som en nyckfull maktkamp dömd att gå under.

Brytningstid

av Laila Brenden. Inläst ur Schibsted, 2008 av Lo Iweborg. Talboken omfattar 9 tim., 27 min..

Del 18 i släktsagan om Hannah. Under lång tid har Hannah glatt sig åt att resa till Kristiania där hon ska lära känna livet i staden. Men hembiträdestjänsten hos den nobla familjen Löw blir långt ifrån vadHannah hade föreställt sig. Medan frun i huset knappt uppfattar tjänsteflickorna som mänskliga väsen, är husets herre verkligt vänlig mot unga, fylliga flickor.

Mellanspel

av Laila Brenden. Inläst ur Schibsted, 2008 av Lo Iweborg. Talboken omfattar 9 tim., 20 min..

Del 19 i släktsagan om Hannah. I Hemsedal har många sitt att kämpa med: Gullborg blir hotad till tystnad om vem som är fader till hennes lille son, medan Jon fruktar att Marit ska få nys om hans och Kajas flyktplaner. För Knut däremot ser livet ljusare ut än på länge. Fadern och han står på god fot med varandra igen, och den söta, blida Emma har blivit anställd som tjänsteflicka på Rudningen.

Afrodites klinik för motvilliga älskande

av Marika Cobbold. Inläst ur Bonnier, 2008 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 8 tim., 33 min..

Romanförfattaren Rebecca Finch blir en dag helt svarslös när en ung kvinna ber henne om äktenskapsråd. Plötsligt inser Rebecca att hennes bästsäljande kärleksromaner är både förljugna och vilseledande. På Olympen får kärleksgudinnan Afrodite ett raserianfall när hon inser att Rebecca, hennes lärjunge på jorden, har svikit henne. För att visa vem som bestämmer måste hon till varje pris sammanföra Rebecca med en man.

En sista riktig kyss

av James Crumley. Inläst ur Modernista, 2008 av Bengt Renfors.

Privatdeckaren C.W. Sughrue får i uppdrag att spåra upp en gammal förrymd och alkoholiserad författare. När han hittar honom på en bar i San Francisco är tanken att han ska skickas hem innan han super ihjäl sig. Istället ger de sig iväg för att leta efter en flicka som varit försvunnen i tio år. Klassisk hårdkokt kriminalroman som innehåller sjavig privatspanare, trasiga existenser, billig sprit och lakoniska repliker.

Glasböckerna

av Gordon Dahlquist. Inläst ur Damm, 2007 av Anna Döbling. Talboken omfattar 25 tim., 12 min..

Tre personer, arvtagerskan Celeste Temple, detektiven Chang och läkaren Svenson, som också är spion, kommer en hemlighet på spåren: På ett slott utanför deras stad sker vidriga medicinska experiment på prostituerade. I sina försök att spränga ligan råkar de ut för mordförsök och andra brutaliteter från sina bestialiska fiender. Slutligen kommer det till en blodig konfrontation. Tiden är den viktorianska eran.

Ingenstans i min fars hus

av Assia Djebar. Inläst ur Leopard, 2009 av Helena Gripe. Talboken omfattar 9 tim., 47 min..

Självbiografisk roman där förf. A.D fogar samman en rad nyckelscener från sin uppväxt i det koloniala Algeriet. Med kärlek och ömhet skildrar hon sina föräldrar och sin hemstad, med dess anor från antikens dagar. Med upprördhet skildrar hon en ung kvinnas uppväxt i ett konservativt, kvinnofientligt samhälle, rikt på algerisk-franska kulturkrockar. A.D. 1936- , är bosatt i Frankrike och medlem av den franska akademien.

Nedstörtad ängel

av Per Olov Enquist. Inläst ur Norstedt, 1985 av Lars Nygren. Talboken omfattar 2 tim., 58 min..

Roman om kärlekens mysterier, människors kontaktsvårigheter och den mångfacetterade människan. 2 teman flätas in i varandra. Det ena: det dubbelhövdade monstret Pinons liv i 1920-30-talens USA och hans kärlek till "hustrun", kvinnohuvudet i hans panna. Det andra: i 1980-talets Uppsala möter och attraherar en ung mördare paret K., liksom Pinon och hans hustru oskiljaktiga i ett svårfattligt kärleksförhållande.

Adams revben

av Nuruddin Farah. Inläst ur Bonnier, 2008 av Anita Molander. Talboken omfattar 5 tim., 43 min..

Nomadflickan Ebla rymmer från det nomadiska lägret och ett arrangerat äktenskap och bryter därigenom mot gamla traditioner. Hon drivs av en önskan att få fatta egna beslut och att hitta sin egen identitet. När denna bok, författarens debutroman, kom ut 1970 väckte den stor uppmärksamhet. Han har skissat ett starkt kvinnoporträtt och boken har fortfarande idag en speciell position inom den afrikanska litteraturen.

Hertigen av Olasko

av Raymond E. Feist. Inläst ur Damm, 2008 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 10 tim., 33 min..

Del 3 i serien Skuggornas väktare som börjar med Hökens budskap. Tal Hawkins motståndare hertig Kaspar av Olasko, som låg bakom massakern i Tals hemby, har blivit landsförvisad. Han får genom kontakten med en fientlig, magisk värld insikter som förvandlar honom från ond despot till en ödmjuk människa. När en mäktig fiende angriper Midkemia möts Tal och Kaspar i en gemensam kamp för att rädda landet.

Diagnos: gisslan

av Peter Gissy. Inläst ur Semic, 2008 av Erik Olsson. Talboken omfattar 6 tim., 36 min..

Ett spektakulärt bankrån i centrala Mölndal går helt överstyr. Rånarnas byte blir magert, och dessutom lämnar de en skjuten väktare efter sig. Snart går det upp för Göteborgspolisen att ligan tagit gisslan i sin jakt undan rättvisan. Akutläkare Robert Krügers svärfar är en av dem som tillfångatagits. Frågorna hopar sig för polisens utredningsgrupp, när ännu ett mord kan kopplas till rånarna.

Älskade krig

av Johanne Hildebrandt. Inläst ur NoK, 2008 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 10 tim., 6 min..

Sara, välkänd programledare på tv, får sparken när hennes skandalösa kärleksaffär med en minister avslöjas. Vännerna och de forna kollegorna vänder henne ryggen och hennes värld rasar samman. Utblottad och hämndlysten tvingas hon resa till Irak för att återupprätta sitt rykte och söka upp en man som hon hatar. Ett uppdrag som visar sig få större konsekvenser än hon någonsin kunnat ana.

Vålnader

av Joe Hill. Inläst ur Norstedt, 2008 av Anna Döbling. Talboken omfattar 11 tim., 31 min..

Femton berättelser om vålnader. Flera av novellerna handlar om fäder och söner; de vuxnas ibland märkliga beteende ses ur barnets perspektiv. I andra skildras vänskap som kan växa eller förvanskas mellan nära släktingar såväl som främlingar. Författaren utgår från det vardagliga och smyger in dimensioner av ockult eller psykopatologisk natur i berättelserna, vilket gör dem mycket kusliga.

Höstmörkret över mig

av Snorri Hjartarson. Inläst ur Walter Ekstrand, 1980 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 36 min..

S.H., 1906-1988, räknas till en av de främsta nordiska diktarna. Hans lyrik präglas av musikalitet och bildkänsla. För den här samlingen erhöll han Nordiska rådets litteraturpris 1981.

Bågens mästare

av Conn Iggulden. Inläst ur Bonnier, 2008 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 15 tim., 14 min..

Del 2 i serien som inleds med Stäppens krigare. Den unge mongolhövdingen har enat de fientliga stammarna på stäppen till en jättelik här. Huvudmotståndare är Jin-imperiet, vars urgamla kinesiska civilisation inte betraktar de primitiva krigarna bakom den långa muren som något större hot. Djingis har heller aldrig sett välbefästa städer av sten och vet inte hur de ska erövras. Men han och hans män är vetgiriga och listiga.

Livstid

av Dean R. Koontz. Inläst ur Bra böcker, 2008 av Björn Löfgren. Talboken omfattar 12 tim., 42 min..

Jimmy Tock föds samma kväll som hans farfar dör. Men innan dödsögonblicket förutspår farfadern att sonsonens liv kommer att innehålla fem fruktansvärda dagar. Han förutser även datumen. Med tiden visar det sig att förutsägelsen om det första datumet, som infaller under hans tjugonde år, stämmer. Det sista ska infalla samma år han fyller trettio. Berättelse om kampen mellan det goda och mörkrets onda krafter.

Adipocere

av Per Källén. Inläst ur Stockholm Publishing, 2008 av Anita Molander. Talboken omfattar 12 tim., 57 min..

Sandhamn augusti 1983: En båt tillhörande en kinesisk affärsman återfinns drivande ute på fritt vatten med tecken på en våldsam kamp ombord. Kalmar juni 2006: En man i 40-årsåldern tas in på akuten för vad som misstänks vara en våldsam matförgiftning. Kalmar juni 2007: Ett manslik påträffas i en lägenhet och dödsorsaken rubriceras som självmord genom hängning. Fjärde boken om rättsmedicinarna David och Tomako.

Före stormen

av Judith Lennox. Inläst ur Forum, 2008. 978-91-37-13323-2, 91-37-13323-3 (genererat) av Marika Bergström. Talboken omfattar 17 tim., 39 min..

1909 möter Richard Finborough den vackra Isabel Zeale. Till en början möter hon hans uppvaktning med kyla men så blir hon förälskad. De gifter sig, får tre barn och lever ett lyckligt liv tills en dag en man ur Isabels förflutna knackar på. Han utsätter Isabel för utpressning och hon måste avslöja sin hemlighet för Richard som inte har någon förståelse för det skedda. Deras äktenskap bryts. Förlag: Forum, 2007.

Blodsband

av May Grethe Lerum. Inläst ur Schibsted, 2008 av Rebecca Ferguson. Talboken omfattar 7 tim..

Del 3 i serien Livets döttrar. Efter Randars svek ser Maria bara en utväg: att ta emot prästen Mogens Skankes erbjudande om äktenskap. Men även om hon får ett bra liv som prästfru och äntligen ser sin dröm om en sjukstuga gå i uppfyllelse, glömmer hon aldrig bödelns son som hon förlorat sitt hjärta till.

Marias bok

av May Grethe Lerum. Inläst ur Schibsted, 2008 av Rebecca Ferguson. Talboken omfattar 8 tim., 33 min..

Del 2 i serien Livets döttrar. Livs dotter Maria blir prästens lärling. Hon lär sig läsa och skriva och får även möjlighet att studera medicin och botar bygdens sjuka. Modern är föraktad och utstött och Maria svär på att hon en dag ska få folket att be modern om förlåtelse. Prästen Skanke förälskar sig i Maria. När hans hustru dör närmar han sig försiktigt Maria för att inte för tidigt avslöja sina avsikter. Men Marias håg står till Randar.

Kinaschack

av Simon Lewis. Inläst ur Schibsted, 2008 av Håkan Julander. Talboken omfattar 9 tim., 47 min..

Kommissarie Jian, polis vid sibiriska gränsen, tror att han sett allt. Men ett förtvivlat telefonsamtal från dottern för honom till de hårdaste kvarter han någonsin stött på: den engelska landsbygden. Han kan inte ett ord engelska, men springer på landsmannen Ding Ming, en illegal arbetare. Två desperata män blir pjäser i ett spel utan regler, motvilliga allierade i ett förbryllande land.

Mina drömmars man

av Johanna Lindsey. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 9 tim., 16 min..

Året är 1878 i England. Megan Pentworthy är omtalad som den vackraste kvinnan i landet och friarna står på kö, men hon har bestämt sig för att gifta sig med Ambrose St. James, en förmögen hertig med stora rikedomar. Hennes kärlek till hästar gör att hon tillbringar mycket tid i sin fars stall. En dag kommer några nya hästar till stallet, däribland en vacker hingst, följd av den lika snygge hästuppfödaren Jeffrey.

Slakthuset

av Stuart MacBride. Inläst ur Minotaur, 2009 av Anna Godenius. Talboken omfattar 13 tim., 57 min..

För tjugo år sedan mördades delar av en familj i Aberdeen. Polisen lyckades gripa en man för morden - han kallades Slaktaren eftersom han styckade sina offer så yrkeskunnigt. Efter det att mannen blivit frigiven inträffar flera bestialiska mord, och Slaktaren är helt försvunnen. Logan McRae och hans poliskollegor inleder en omfattande människojakt medan paniken sprider sig bland stadens invånare.

Kvinnor och äppelträd

av Moa Martinson. Inläst ur Folket i bild, 1954 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 8 tim., 51 min..

Statarskildring om den fattiga och temperamentsfulla Sally och den rediga, allvarsamma Ellen. Sally läser om nätterna, antecknar vad hon lärt sig och ordnar agitationsmöten i sin lilla stuga. Ellen pyntar och sköter sitt hem efter avslutat dagsverke. Handlingen utspelar sig dels i Norrköpings fattigkvarter, dels på landsbygden runt omkring. Berättelsen fortsättes av Sallys söner. Förf:s debutroman från 1933.

Ett land långt bort

av Daniel Mason. Inläst ur Bonnier, 2008 av Lo Iweborg. Talboken omfattar 10 tim., 50 min..

Bland Sydamerikas fattigaste befolkning försöker familjer överleva på magra jordar men drivs av torkan till storstädernas slumområden. Isabel, 14 år, skickas till staden undan svälten i hembyn. Men kåkstaden hon kommer till visar sig vara mycket större och hårdare än hon kunnat ana. Hon ger inte upp hoppet om att finna sin bror Isaias som befinner sig i staden, men hon längtar hem till gemenskapen i byn.

Miraklet på Speedy Motors

av Alexander McCall Smith. Inläst ur Damm, 2008 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 6 tim., 38 min..

Mma Ramotswe har aldrig tänkt på att det skulle finnas någon nackdel med att vara den mest välkända detektiven i Botswana. Inte förrän ett anonymt hotbrev anländer till detektivbyrån där hon och Mma Makutsi jobbar. Medan de försöker identifiera brevskrivaren har damerna flera andra fall att ta itu med, bl.a. hjälper de en bortadopterad kvinna som vill hitta sin biologiska familj.

Harem

av Barbara Nadel. Inläst ur Midas, 2008 av Anna Döbling. Talboken omfattar 11 tim., 22 min..

Den femte boken om kommisarie Ikmen vid polisen i Istanbul. I en outforskad antik cistern under Istanbuls gator hittar man kroppen efter en ung kvinna, klädd i en osmansk haremsdräkt. Kvinnan visar sig vara en nära vän till kommissariens egen dotter. Han tas från fallet för att istället utreda en kidnappning. Men finns det ett samband mellan fallen? Sanningen visar sig ha ett högt pris.

På andra sidan

av Sven Nyberg. Inläst ur Black Island Books, 2007 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 45 min..

I prosadiktens form skildras ett diktjag som befinner sig "på andra sidan" men längtar tillbaka till livet med sin vardagliga fullhet. Minnen väcks till liv och livet summeras. Ett norrländskt landskap kan anas i bakgrunden. S.N., 1935- .

Den sista stationen

av Jay Parini. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 8 tim., 50 min..

Året är 1910 och kulten kring den världsberömde författaren Lev Tolstoj har fått allt mer religiösa övertoner. På godset Jasnaja Poljana är han omgiven av familj och hängivna tolstojaner. Själv slits han mellan de ideal han predikar om fattigdom och kyskhet, och det liv han lever. Så en natt flyr han hemmet i ett sista desperat försök att leva utan synd. Bygger på dagböcker förda av T. själv och hans närmaste krets.

Midnattsklubben

av James Patterson. Inläst ur Wiken, 1990 av Lo Iweborg. Talboken omfattar 10 tim., 40 min..

Atlantic City är ett spelparadis. På ena sidan av Texas Avenue håller Midnattsklubben, den organiserade brottsligheten, möte. På den andra sidan finns ett polisuppbåd i otålig väntan på att få slå till. Plötsligt hörs ljudet av eldgivning, någon anfaller klubben. Men vem? Poliskommissarie John Stephanovitch möts av en fruktansvärd syn och polisen får ett svårt uppdrag när de ska reda ut härvan. Thriller i högt tempo.

Tills skulderbladen blivit vingar

av Sofia Rapp Johansson. Inläst ur Bonnier, 2009 av Anna Godenius. Talboken omfattar 9 tim., 6 min..

Fija är sju år när de sociala myndigheterna knackar på dörren till hennes styvfars lägenhet. Mamman har gett sig iväg, och Fija och hennes syskon påbörjar en lång resa där det ena fosterhemmet avlöser det andra. Det som är tänkt som en räddning från kaoset i hemmet visar sig vara nya helveten. En roman med självbiografiska inslag, om en ofattbart grym barndom och uppväxt.

Mobilen

av Ingo Schulze. Inläst ur Weyler, 2008 av Nils Pihlblad. Talboken omfattar 9 tim., 3 min..

Tretton berättelser som belyser dagens tyska samhälle präglat av social osäkerhet, ekonomiska och tekniska förändringar som vardagsmänniskan har svårt att hänga med i och värja sig för. De är lågmälda, suggestiva och fulla av knapphändiga antydningar. Med känsla för vardagssituationer, drömmar och besvikelser fångar förf. i förtätade ögonblick in sina figurer. Tankeväckande bok som 2007 belönades med Deutsche Buchpreis.

Sjörök

av Birger Sjöberg. Inläst ur Nautiska förlaget, 2005 av Ove Ström. Talboken omfattar 5 tim., 45 min..

Samling historier som enligt författaren är en kärleksförklaring till de människor som lever i en symbios med öarna, kusten och havet. Berättelserna spänner över en tidsrymd från 1700-talet fram till våra dagar, gemensam är havets betydelse för den lilla människan och stora skeenden. B.S., 1953- , är en sann sjöromantiker som bl.a. arbetat som segelmakare.

Mia & Klara

av Mia Skäringer. Inläst ur Frank, 2009 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 1 tim., 55 min..

Komikerduon Mia och Klara är kända både från radio och tv. Här ges deras mest kända karaktärer även utrymme i bokform. Det spekuleras kring relationstips och stil, skuld och.

Sommarljus och sen kommer natten

av Jón Kalman Stefánsson. Inläst ur Weyler, 2008 av Christina Hellman. Talboken omfattar 10 tim., 8 min..

Med en blandning av ömsinthet, humor och romantik skildrar J.K.S. människorna i ett litet samhälle på den isländska västkusten. Persongalleriet är brokigt och karaktärerna upplever både förlamande blyghet och omvälvande passion, skilsmässor och otrohet, vardag och äventyr. Bankkrisernas Reykjavik och folktrons småtroll är lika närvarande i denna roman som renderade förf. det stora isländska litteraturpriset 2005.

Eldsdansen

av Helene Tursten. Inläst ur AlfabetaAnamma, 2005 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 8 tim., 43 min..

Med många års mellanrum utreder kriminalinspektör Irene Huss anlagda mordbränder. I slutet av 1980-talet blir flickan Sophie vittne till en gåtfull brand, där hennes styvfar omkommer. 2004 försvinner Sophie, numera dansare, från en fest på Park Aveny i samband med Bok- och biblioteksmässan i Göteborg. Irene Huss tvingas rota i mörka familjehemligheter, där känslokylan lever granne med passionen.

Pioner

av Isabella Varricchio. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 4 tim., 29 min..

För Helena och Diana innebär vänskapen den högsta och mest förfinade formen av kommunikation. Tillsammans gör de upp villkoren för hur vänner ska vara. Under en semestermånad i Grekland prövas i praktiken denna vänskaps regelverk. Så småningom visar det sig att de har olika behov och önskningar. Debutroman om maktförhållanden i mänskliga relationer. I.V., 1981- .

Debutant

av Anne Wiazemsky. Inläst ur Grate, 2008 av Anna Godenius. Talboken omfattar 4 tim., 42 min..

Under 1960- och 70-talen medverkade Anne Wiazemsky i flera filmer av regissörer som Godard och Pasolini. Efter en tid som skådespelare på heltid, är hon sedan 1980-talet författare. I denna självbiografiska roman beskriver hon hur hon som ung gymnasist medverkar i en filminspelning av regissören R. Bresson. Under de sommarmånader som inspelningen varar upptäcker Anne livet och förälskelsen.

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Får man vara lite tilltalande i det här samhället?

av Marianne Höök. Inläst ur Atlas, 2008 av Anna Godenius. Talboken omfattar 23 tim., 26 min..

Omfattande antologi med texter av M.H., 1919-70, tongivande och uppmärksammad skribent. Innehåller tre tidigare utgivna böcker: Ingmar Bergman (1962), Tryckt (1967) och Vän av ordning (1968). Resten av boken består av tidigare opublicerat material med reportage, personporträtt, kolumner, aforismer, filmrecensioner, brev m.m. Hon var mångsidig och hade en förmåga att med få ord fånga det väsentliga.

Religion

Jesusskrifterna

av Michael Baigent. Inläst ur Bazar, 2008 av David Zetterstad. Talboken omfattar 17 tim., 12 min..

M.B., medförfattare till Heligt blod, helig gral, fortsätter att spekulera kring motsättningen mellan evangeliernas Jesus och den historiske Jesus. Förf. för fram tanken att Jesus överlevde korsfästelsen och senare initierades i egyptiska mysterier. Detta, menar förf., leder till att många läror inom kristendomen måste ifrågasättas. Kyrkans dogmer har skapats genom att undertrycka den historiska sanningen.

Förändringens vind

av Jan Hjärpe. Inläst ur Leopard, 2009 av Anita Molander. Talboken omfattar 8 tim., 19 min..

Om tillståndet i den muslimska världen 2008. Vilken väg går de islamistiska rörelserna? Hur har samhällslivet förändrats av utvecklingen av nya media, feminismen, flyktingvågorna, migrationen? Vad har generationsväxlingen betytt för nya opinioner och rörelser samt för kraven på demokrati och utveckling? Dessa och andra frågor belyses av J.H., professor emeritus i islamologi, författare till ett flertal böcker om islam.

Det muslimska problemet

av Irshad Manji. Inläst ur Fri tanke, 2008 av Elisabet Andersson. Talboken omfattar 9 tim., 57 min..

Den kanadensiska journalisten I.M. ställer frågan vad islams sanna natur är. Själv förenar hon islam med att vara feminist och lesbisk. Hon menar att muslimers agerande skapar islam och att det är muslimerna som behöver förändras, inte islam. Islams förlorade tradition av fritt tänkande, ijtihad, behöver upptäckas på nytt och det är i väst, där tanke- och yttrandefrihet råder, som den muslimska reformationen måste börja.

Heliga danser

av Maria Rönn. Inläst ur Verbum, 1997 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 3 tim., 50 min..

Historisk och teologisk bakgrund till dans i gudstjänstsammanhang samt tjugo sånger med anvisningar om steg och rörelser. I fornkyrkan förekom ringdanser liknande dem vi idag har bevarade i våra folklekar. Dessa danser, som återupplivats i många länder, åskådliggör centrala kristna symboler som cirkeln och korset. Förf., danspedagog och präst i Svenska kyrkan, menar att den heliga dansen kan vara en form av bön.

Hjärtats tysta bön

av Teresa. Inläst ur Libris, 1983 av Christina Hellman. Talboken omfattar 2 tim., 50 min..

Moder Teresa, född som Agnes Gonxha Bojaxhiu 1910 i Skopje, död 1997 i Calcutta , var en albansk, katolsk nunna som grundade Missionaries of Charity i Calcutta år 1948. I över 45 år tog hon hand om fattiga, sjuka, föräldralösa och döende medan hennes orden expanderade, först i Indien sedan i många andra länder. 1979 fick hon Nobels fredspris Här skriver hon om grunden för arbetet , som baseras på bön, tro och kärlek.

Kom, var mitt ljus

av Teresa. Inläst ur Libris, 2008 av Lina Nyman. Talboken omfattar 14 tim., 38 min..

Gonxha Agnes Bojaxhiu föddes i Skopje i Makedonien 1910. Som 18-åring anslöt hon sig till orden The Sisters of Loreto och skickades till Indien som novis. Där arbetade hon som lärare mellan 1931-1948. Hon lämnade sedan Loreto-orden och grundade Kärlekens Missionärer som ägnade sig åt att arbeta "för de fattigaste bland de fattiga". 1979 belönades Moder Teresa med Nobels fredspris. Hon dog 1997 och blev saligförklarad 2003.

Filosofi och psykologi

Den otroliga sanningen

av Gordon Smith. Inläst ur ICA, 2008 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 6 tim., 15 min..

Som synsk och medial har S.G. under många år varit i kontakt med den s.k. paranormala världen, en värld som utmanar vår traditionella uppfattning om verkligheten. Här förklarar han sin syn på vad det innebär att vara synsk, vad som händer när vi dör, varför andar väljer att kommunicera med människor, sanningen om spöken, poltergeistfenomen och hemsökelser, utomkroppsliga upplevelser och reinkarnation.

Konflikters liv och död

av Anneli M. Wahlberg. Inläst ur Schibsted, 2007 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 5 tim., 54 min..

A.M.W. är beteendevetare och behandlar här konflikter mellan människor och grupper i främst offentliga organisationer. Som en röd tråd genom boken går en kurs i konflikthantering som hon varit ledare för. Kursdeltagarnas reflektioner bidrar till närvarokänsla och drar in läsaren i problemställningen. Målgruppen är främst chefer och medarbetare som vill eller behöver en fördjupad syn på konflikter och konflikthantering.

Uppfostran och undervisning

Pedagogikens tango

av Berit Bergström. Inläst ur Runa, 2004 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 6 tim., 35 min..

Förf:na, båda lärare och lärarutbildare, öppnar fyra dörrar till det pedagogiska rummet. De fyra dörrarna leder från individens, gruppens, tänkandets respektive reflektionens rum. De olika utvecklingsmetoderna Human Dynamics, Samarbetsinlärning, Portfolio och De sex tänkande hattarna presenteras teoretiskt och konkretiserade exempel ges genom ett fiktivt arbetslag och dess utveckling.

Språkvetenskap

Lagom finns bara i Sverige och andra myter om språk

av Mikael Parkvall. Inläst ur Schibsted, 2009 av Bo Green. Talboken omfattar 7 tim., 36 min..

Ordet lagom finns inte bara i Sverige. Det har heller inget med vikingar som dricker mjöd "laget om" att göra. Har eskimåerna många fler ord för snö och har engelskan ett rikare ordförråd? Dessa och andra myter florerar inte bara i folkmun, utan sprids ofta okritiskt i massmedia som sanningar. Här plockar förf., lingvist, på ett humoristiskt vis isär 25 vanliga myter om språk, ofta illustrerade med citat från dagspressen.

Litteraturvetenskap

Om sanningen skall fram

av Birgit Antonsson. Inläst ur Carlsson, 2008 av Christina Hellman. Talboken omfattar 8 tim., 58 min..

Berit Spongs nyckelroman Sjövinkel väckte rabalder 1949 då den innehöll många kända personer. Här görs en utredning av sakfrågan och romanen studeras ur litteraturvetenskaplig synvinkel. Den handlar om Spongs make, rektorn vid läroverket i Strängnäs Bertil Malmrot, som inte fick sitt förordnande förlängt. Skolöverstyrelsens beslut hade föregåtts av en långvarig strid som även satte avtryckt på rikspressens ledarsidor.

Det är nåt som inte stämmer

av Augusten Burroughs. Inläst ur Bra böcker, 2004 av Nils Pihlblad. Talboken omfattar 8 tim., 37 min..

Självbiografi där förf. redogör för sin uppväxt från nio till sjutton års ålder. Augustens föräldrar skiljer sig och han växer upp i New York med sin bror och modern, som är poet och lider av manodepressivitet. Brodern rymmer och modern lämnar över ansvaret för Augusten på sin psykiater, som förespråkar individens totala frihet. En skildring av en barndom i kaos.

Blåbärsmaskinen

av Nils Claesson. Inläst ur Ruin, 2009 av Håkan Julander. Talboken omfattar 3 tim., 29 min..

N.C. berättar om sin uppväxt och om sin far, Stig "Slas" Claesson. Den bild som tecknas är en bild inifrån, från en familj präglad av faderns missbruk och kändisskap. Om det som finns bakom fasaden, om skapande och ansvar och om vad som händer när ett barn måste bli förälder till sina föräldrar. Också en berättelse om en uppväxt i Stockholm på 1960- och 70-talen, om kulturkrockar och ett Sverige i förvandling.

Dagböcker

av Franz Kafka. Inläst ur Bakhåll, 2008 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 1914-1923: 9 tim., 21 min. : mono.

Tredje och sista delen i förlaget Bakhålls utgivning av Kafkas dagböcker omfattar åren 1914-1923. Den består av en blandning av dagboksanteckningar och litterära utkast. Bl.a. redogör Kafka för sina dubier om äktenskapet samt sin första förlovning och brytning med Felice Bauer 1914, och sitt andra möte med henne i Marienbad 1916. Vidare förarbeten och kommentarer till arbetet med romanerna Slottet och Processen.

Carl Michael Bellman

av Leif Landen. Inläst ur Carlsson, 2008 av Marika Bergström. Talboken omfattar 22 tim., 40 min..

Carl Michael Bellman, 1740-95, var underhållaren framför andra i 1700-talets Stockholm. I denna levnadsteckning ligger tyngdpunkten på hans verk. Det ges även fylliga inblickar i hans umgänge, trassliga ekonomi och hans förhållande till kungen. Hans livsöde fick en tragisk final i kontrast till den livsglädje och tröst han skänkt genom sin diktning för både sin samtid och eftervärlden.

"Du tror väl att jag är död"

av Vilhelm Moberg. Inläst ur Carlsson, 2008 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 14 tim., 44 min..

V.M., 1898-1973, var en av 1900-talets mest framträdande författare och opinionsbildare. Andra delen i denna antologi innehåller brev från 1950-73, en tid där de enorma publikframgångarna med utvandrarserien löper parallellt med ett växande utanförskap i rollen som samhällskritiker under tidens stora rättsskandaler. Breven ger en unik bild av hans liv, arbete och personlighet.

De unga främlingarna

av Carl Sandburg. Inläst ur Natur och kultur, 1953 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 18 tim., 7 min..

Självbiografi av den amerikanske författaren C.S, 1878-1967. Han berättar om sin uppväxt i Illinois med svenskättade föräldrar; i hemmet fanns många svenska traditioner bevarade och de första ord han lärde sig var svenska. Han blev tidigt en kringresande diversearbetare och beskriver målande sina strapatser samt de många originella människor han möter.

Konst, musik, teater och film

Bauhaus

Inläst ur Könemann, cop. 2000 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 32 tim., 2 min..

1919 grundades konstskolan Bauhaus i Weimar. I undervisningen kopplades praktiskt verkstadsarbete och teoretiskt nytänkande samman. 1925 flyttade skolan till Dessau. Förutom grundaren Walter Gropius verkade som lärare några av 1900-talets mest inflytelserika konstnärer och arkitekter, som t.ex. Kandinsky och Klee. Bokens texter är en blandning av historiskt berättande och fria essäer. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Dalhalla

av Margareta Dellefors. Inläst ur Carlsson, 2008 av Margareta Dellefors. Talboken omfattar 5 tim., 34 min..

Självbiografi, tillika skildring av de sedermera infekterade turerna kring operasångerskans och musikradioproducenten M.D.:s, 1926- , livsprojekt: Dalhalla utanför Rättvik. Dalhalla var från början ett kalkbrott och invigdes 1995 som friluftsscen för konserter och operaföreställningar. Efter en schism i styrelsen blir förf. plötsligt avskedad. Ekonomin rasar, men förlikning nås 2005. Partsinlaga om en ensam kvinnas kamp.

Love, Janis

av Laura Joplin. Inläst ur Frank, 2008 av Anna Döbling. Talboken omfattar 1 CD-ROMa15 tim., 13 min..

J.J. dog, endast 27 års gammal, av en heroinöverdos på ett hotell i Hollywood. Janis, den lilla, osäkra tjejen från Port Arthur, Texas, som skulle bli en av rockhistoriens största ikoner, och som drevs av en önskan att bli omtyckt och respekterad. Biografin, skriven av systern Laura, ger av naturliga anledningar en unik inblick i hennes liv, också tack vare den brevkorrespondens som ägde rum mellan Janis och familjen.

Albertus Pictor

av Erik Lundberg. Inläst ur Sveriges allmänna konstförening, 1961 av Örjan Blix. Talboken omfattar 8 tim., 56 min..

Albert Målare, (1445-1507), var målare och pärlstickare i Stockholm. Han är främst omtalad för sitt kyrkliga kalkmåleri med bibliska motiv, ofta med inslag av burlesk humor och berättarglädje. De viktigaste målningarna finns i Härkeberga, Täby och Härnevi. Som pärlstickare broderade han olika liturgiska plagg. Här presenteras hans måleri med bakgrund i 1400-talets bildkonst.

C. O. Hultén

av Thomas Millroth. Inläst ur Signum, 2008 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 19 tim., 10 min..

CO. H., född 1916, började som reklamtecknare men utbildade sig sedan på egen hand inom måleri. Under 1940 och 50-talet ingick han i olika grupper som Minotaur, Imaginisterna och COBRA. Han experimenterade bland annat med olika surrealistiska tekniker och införde grafiska tekniker som heliogram och imprimage. Flera långresor i Västafrika under 1970-talet gav inspiration till kraftfulla koloristiska målningar på stora dukar.

Änglavakt

av Eva Nilsson. Inläst ur Mun- & fotmålande konstnärers förlag, 2008 av Lo Iweborg. Talboken omfattar 1 tim., 52 min..

Eva Nilsson var 25 år, hade pojkvän, styrketränade och arbetade som kock när hon bröt nacken i en dykningsolycka 1998. Här berättar hon om sin uppväxt och sin långa väg tillbaka genom rehabiliteringen till ett liv som rullstolsbunden, förlamad från nacken och nedåt. Hon berättar även om hur hon kom i kontakt med Mun- och fotmålande konstnärer och hur hon lärt sig uppskatta det lilla i livet.

Kärlek måste vi ha-

av Anna Norrie. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 1945 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 52 min..

A.N., 1860-1957, gjorde tidigt succé som operettartist och blev oerhört populär i hela Norden decennierna runt sekelskiftet 1900. Ett ofta upprepat glansnummer var titelrollen i Offenbachs Sköna Helena som även lånat titeln till dessa spirituella memoarer skrivna på ålderns höst. N. sjöng även visor och bl.a. Albert Engström skrev sådana för henne. Här berättar hon om sin konstnärsbana, om resor, roller och artistkamrater.

Gerhard Nordström

av Lars-Göran Oredsson. Inläst ur Carlsson, cop. 2007 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 9 tim., 17 min..

G. N., född 1925, utbildade sig inom måleri och provade fram till 1960-talet många olika stilar, bland annat postkubismen. Genombrottet kom med den mot Vietnamkriget kritiska sviten Sommaren och följdes under åren av flera andra samhällskritiska arbeten. Har även porträtterat många offentliga personer. 1964-87 arbetade G.N. som lärare vid konstskolan Forum i Malmö. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

Burlesk som konstart

av Dita Von Teese. Inläst ur BTM Books i samarbete med People's press, 2007 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 4 tim., 45 min..

Förf., född 1972, är amerikansk fotomodell och stripteasedansös. Första delen beskriver konsten att klä sig förföriskt och vågat som på 1920- till 50-talen, något hon kallar den burleska klädstilen. Andra delen behandlar kläder och accessoarer som fetischer. Tips om sminkning till 20-tals-vamp eller cheesecake-pinuppa, listor över stripplåtar, erotiska filmer samt tillbehör. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

Historia

Kärlek och krig

av Anders Isaksson. Inläst ur Bonnier, 2009 av Christina Hellman. Talboken omfattar 17 tim., 32 min..

Våren 1809 är Sverige ett land i krig och upplösning. Ryssland har erövrat Finland och landsatt trupper i Roslagen. Med Georg Adlersparre som befälhavare marscherar en upprorisk armé mot Stockholm. På vägen möter han sitt livs kärlek. Inför hotet om inbördeskrig grips kung Gustav IV Adolf i sin sängkammare på slottet. Lugnet återställs först när riksdagen väljer den franske marskalken Bernadotte till ny kronprins.

I stålstormen

av Ernst Jünger. Inläst ur Atlantis, 2008 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 16 tim., 33 min..

Klassisk skildring, från 1920, av striderna på västfronten under första världskriget. Den kyliga och detaljerade skärpan ger skildringen av fasorna en intensiv närvaro. Det är en kompromisslös beskrivning av äventyrslystnad, mod och motståndsvilja hos de enskilda individerna på båda sidorna av frontlinjen. Bygger på dagboksanteckningar som E.J., 1895-1998, förde i pauserna mellan striderna.

Antikens värld

av Robin Lane Fox. Inläst ur Prisma, 2008 av Örjan Blix. Talboken omfattar 38 tim., 57 min..

R.L.F., brittisk historiker, berättar fängslande om antikens historia, från Homeros, Herodotos och den athenska demokratina framväxt till det romerska imperiet, kejsar Augustus och Jesus. Här redogörs för de stora dragen och skildras de små detaljerna. Om situationen för kvinnor och barn, om soldaterna i de otaliga krigen, om kristendomens framväxt, om Plinius tankar om trädgårdsodling m.m. Omfattande referenser ingår.

Den antika skevheten

av Bo Lindberg. Inläst ur Kungl. Vitterhets historie och antikvitets akademien ; Almqvist & Wiksell International distributör, 2006 av Anna Westberg. Talboken omfattar 19 tim., 27 min..

I vilka ord och termer beskrevs samhället och makten i 1600- och 1700-talens Sverige? Vad menade man med begreppen politik, stat och folk, folk och medborgare, frihet samt rent av demokrati? Och i vilka ord uttrycktes dessa begrepp? Begreppshistorisk undersökning av hur Sverige utvecklats från en stat av undersåtar indelade i fyra stånd mot en nationalstat bestående av medborgare tillhöriga ett folk.

Lansarna vid Jordan

av Lorenz von Numers. Inläst ur Natur och kultur, 1964 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 5 tim., 4 min..

L.v.N., 1913-94, finlandssvensk författare, från 1959 bosatt i Frankrike. Färgstarka personligheter och dramatiska bataljer från korstågstiden, kryddade med nyare forskningsrön och - kortfattat - förf:s egna upplevelser som resenär. 9 av de 12 berättelserna i boken har publicerats i Svenska Dagbladet i början av 1960-talet, men här återges de i omarbetat och kompletterat skick.

Uppsnappade brev

av Peter Ullgren. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2006 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 10 tim., 46 min..

De karolinska soldaternas brev hem till Sverige under kriget mot Norge 1716 kom aldrig fram till adressaterna. De beslagtogs av de dansk-norska trupperna och har sedan dess bevarats på det danska Rigsarkivet. Breven, skrivna 2 år före fälttåget 1718 då Karl XII stupade, skildrar den förtvivlan, krigströtthet och undergångsstämning som rådde när det svenska stormaktsväldet kollapsade.

Blixtkrig!

av Niklas Zetterling. Inläst ur Prisma, 2008 av Örjan Blix. Talboken omfattar 17 tim., 58 min..

Förf., militärhistoriker, behandlar Tysklands segerrika år 1939-41, Han ifrågasätter om tyskarna hade ett blixtkrigskoncept. Det var inte frågan om en ny strategi, utan den tyska armén byggde vidare på tidigare erfarenheter. Dessutom hade de tyska soldaterna, särskilt officerarna, en mycket god utbildning, som gjorde dem kapabla att ta egna initiativ. Boken innehåller också skildringar från personer som deltog på lägre nivå.

Biografi med genealogi

Pappa utan barn

av Stefan Blomgren. Inläst ur Efron & dotter, 2008 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 5 tim., 28 min..

Ett vittnesmål om förf:s problem med att få umgås med sina barn efter en skilsmässa. Han berättar i tunn fiktiv förklädnad sitt livs historia; från hur han träffade sin blivande fru, flyttade ihop, skaffade två barn, skilde sig och hur barnens mor försvårade möjligheten att behålla kontakten barnen. Mycken ilska inför sociala myndigheternas flathet när det gäller att ta tillvara fäders rättigheter redovisas.

Ett liv i facetter

av Eva Dyrssen. Inläst ur CKM ; Instant book distributör, cop. 2006 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 6 tim., 21 min..

Memoarer av E.D., 1910-2007, svensk förf., som även var expert på ljuskronor i kristall. D. var dotter till Helga Hallin, syster till finansmannen Ivar Kreuger, som också var förf:s gudfar. I en intervju 2006 (och i boken) uppgav förf. att hon aldrig trott på den officiella förklaringen till Kreugers död, att han begick självmord, utan hävdade att det var ett beställningsmord för att bringa Kreugerkoncernen i gungning.

Vildmarken kallar

av Guy Grieve. Inläst ur Forum, 2008 av Nils Pihlblad. Talboken omfattar 15 tim., 11 min..

G.G. lämnade sitt arbete på The Scotsman i Glasgow för att förverklig drömmen om att leva vildmarksliv i Alaska. Nästan sex mil från en liten by vid Youkonfloden bygger han en enkel stuga. Han lär sig köra hundspann, jaga småvilt och upplever möten med björn. Under långa perioder blir hundarna hans enda sällskap. Med sina erfarenheter kan han ge praktiska råd om utrustning, matlagning och hur man skyddar sig mot björn.

Ensam i världen en liten parvel på väg mot helvetet

av Olle Hammarberg. Inläst ur iVisby, cop. 2007 av Lars Nygren. Talboken omfattar 4 tim., 14 min..

Hur orkar ett barn med sin situation när vuxna runt barnet försvinner eller sviker i förtroende? I självbiografin beskrivs ett utlämnat barn som sviks av de vuxna och växer upp på barnhem och i fosterfamilj. Förf:s syfte är att, förutom att bearbeta de egna svåra upplevelserna, beskriva hur ett barn kan uppleva fosterhemsplaceringar och andra typer av ingripanden från samhällets sida.

Minnen

av Aaron Isaac. Inläst ur Hillellförlaget, 2008 av Anita Molander. Talboken omfattar 13 tim., 35 min..

A.I., 1730-1816, föddes i tyska Mecklenburg. Där lärde han sig konsten att gravera i sten och metall. 1774 flyttade han till Sverige, där han tilläts bosätta sig i Stockholm och bedriva handel jämsides med arbetet som gravör. Han grundade stadens judiska församling. På ålderdomen nedtecknade han sin självbiografi på jiddisch. Förord av Carina Burman, efterord av Mattias Dahlén. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Den franske hovurmakaren

av Ulla Jeppsson. Inläst ur Carlsson, 2008 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 19 tim., 22 min..

Biografi över den svenskfödde franske hovurmakaren André Hessén, 1745-1805, och hans liv i Paris under senare delen av 1700-talet. Hessén föddes i Stora Tuna i Dalarna som Anders Bengtsson och kom via lärlingsår i Stockholm till Paris 1767. Där verkade han som en av samtidens främsta urmakare och tillverkade ur av högsta kvalitet. Hesséns ur finns i Sverige på Kungliga slottet, Nationalmuseum och Vetenskapsakademien.

Den sista föreläsningen

av Randy Pausch. Inläst ur Forum, 2008 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 4 tim., 46 min..

När R.P., professor i USA, fick vet att han var obotligt sjuk i cancer började han ge "föreläsningar" om sig själv och sina tankar. Hans egna barn var för små för samtal men dessa betraktelser är riktade till dem; det handlar om livets glädjeämnen, om ärlighet, integritet, tacksamhet och andra saker som betytt mycket för honom. Tonen är rättfram, utan självömkan delar han med sig av sin humor, sorg och intelligens.

"Det är din själ jag kysser"

av Birger Sjöberg. Inläst ur Norstedt, 2008 av Örjan Blix. Talboken omfattar 4 tim., 32 min..

B.S. - sjöman, segelmakare, vinodlare, skildrare av Bohusläns klippor, hav och människor - berättar om Siv Sjöberg, en egensinnig och vild kvinna och hennes liv bland skären. Hon träffade Evert Taube första gången på en konsert i Göteborg på 1940-talet. Tio år senare möttes de igen i och inledde ett mytomspunnet förhållande. Hon blev hans vackra sångmö. Förf. baserar sin framställning på intervjuer, dagböcker och brev.

Stolpskott & pungsparkar

av Birgitta Sjöberg. Inläst ur Sportförlaget i Europa, cop. 2008 av Anita Molander. Talboken omfattar 7 tim., 11 min..

Intervjubok med Helena Hysén där hon berättar om sitt liv med fotbollsstjärnan Glenn Hysén. Helena lever ett hektiskt nöjesliv i Göteborg på 1980-talet när hon träffar och förälskar sig i G.H., framgångsrik spelare i IFK Göteborg. Han är gift och har två barn och deras kärlekshistoria är en skandal som får stor uppmärksamhet i media. H.H. berättar om hur hon blir utfryst, men även om åren när G.H. var proffs i utlandet.

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Skånska spöken

av Stefan Isaksson. Inläst ur Carlsson, 2007 av Håkan Julander. Talboken omfattar 11 tim., 51 min..

Skåne är kanske det landskap som har allra flest spöken att visa upp - i varje fall flest slottsspöken, av det enkla skälet att Skåne har flest slott. Här låter förf., religionshistoriker och kulturantropolog, oss möta gastar, mylingar och strandvaskare, gengångande bönder och präster, vita damer och spökskjutsar, och som bonus en del tomtar och troll, skogsfruar, varulvar och annat knytt.

Geografi

Genua & italienska Rivieran

av Susie Boulton. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2006 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 5 tim., 44 min.. DAISY text och ljud.

En reseguide över Genua och italienska Rivieran som ger en historisk översikt och vägledning till de viktigaste sevärdheterna. Sedan följer tips på shopping, sport- och kulturevenemang, festivaler och nöjen, och en genomgång av matkulturen. Därefter följer upplysningar om transportmedel, turistbyråer samt vad man gör vid sjukdom och i nödsituationer. Aktuella hotell och restauranger avslutar.

Ön

av Adelaide Schantz. Inläst ur Skara stiftshistoriska sällskap, 2008 av Christina Hellman. Talboken omfattar 3 tim., 36 min..

A.S., 1903-1970, prästdotter från Västergötland, gifte sig år 1925 med Gunnar Schantz, kyrkoherden på Runö. De fem första åren av äktenskapet tillbringade de på ön, som under stor del av året var isolerad från omvärlden. Minnesbilder och kvinnoporträtt från dessa år samlade A.S. 1937 i boken Ön, som blev en omtyckt högläsningsbok i kyrkliga kretsar. Sonen Bengt Schantz har här tillfogat ett kapitel.

J. V. Snellman i Europa

av Johan Vilhelm Snellman. Inläst ur Atlantis, 2006 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 11 tim., 14 min..

Den finländske filosofen och publicisten J. V. Snellman, 1806-1881, gjorde omfattande resor i Europa 1840-41 och 1847. Han nedteckningar och skarpsynta observationer säger mycket om förhållandena i det dåtida Europa. Inte minst är hans jämförelse mellan de båda storstäderna London och Paris intressanta. Inleds med kommentarer över de ämnen som behandlas, t.ex. opera, teater och natur. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Berättelsen om Blekinge

av Leifh Stenholm. Inläst ur Vekerum, 2009 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 8 tim., 27 min..

Brett perspektiv på Blekinges bebyggelsehistoria: järnålderns lämningar, ursprunget statlig organisation, kyrkans expansion och städernas framväxt och försvinnande. Tonvikten ligger på administrativ historia, men det blir även utrymme för näringsomfång som järnhantering, fiske och Smålandshandel. Tiden är ca 800 till 1680, alltså när Blekinge var danskt. Den tryckta boken är rikt illustrerad. Förf. länsantikvarie.

Samhälls- och rättsvetenskap

I huvudet på en mamma

av Hanne Kjöller. Inläst ur Bromberg, 2008 av Anna Döbling. Talboken omfattar 4 tim., 15 min..

H.K., journalist och ledarskribent på DN, skriver om moderna modersmyter. Energiskt, och inte utan pekpinnar, diskuterar hon förväntningar, kulturmönster, curlingföräldrar och uppfostringsmetoder. Generöst bjuder hon på egna tillkortakommanden och synar samtidigt kritiskt den lidandekultur som hon menar försurar tillvaron för många. Skulden lurar i glappet mellan förväntningarna och hur livet faktiskt blev.

Knutby-koden

av Eva Lundgren. Inläst ur Modernista, 2008 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 16 tim., 58 min..

Knutbymorden januari 2004 rönte enorm medial uppmärksamhet. Förf., som disputerat i religionsvetenskap och är verksam som sociolog vid Uppsala universitet, har sökt finna en struktur eller kod hos den religiösa Knutbysekten. Boken baseras främst på djupintervjuer med sektens huvudman, men förf. har även använt sig av andra intervjuer, dokument och protokoll. Hon har försökt förstå de olika aktörerna i dramat.

Om det politiska

av Chantal Mouffe. Inläst ur Tankekraft, 2008 av Inga Pyk. Talboken omfattar 6 tim., 40 min..

C.M., fransk statsvetare, driver tesen att konflikter är nödvändiga i en demokrati, och att strävan efter konsensus och samförstånd närmast är av ondo. Sådana strävanden öppnar fältet för populistiska och främlingsfientliga rörelser, menar han. Antagonism är en naturlig drivkraft i all politik och det är i själva verket motsättningar som driver utvecklingen framåt, det vill säga konstituerar "det politiska".

Teknik, industri och kommunikationer

Bosse bildoktorn - för bilens bästa

av Bosse Andersson. Inläst ur Natur och kultur/Fakta, 2005 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 5 tim., 14 min..

Fristående fortsättning på Bosse bildoktor : värdefullt och värdelöst vetande. Med inlevelse ges smarta tips på vad man bör tänka på när man kör, ger bilen service och när bilen krånglar. Fakta varvas med information om styling, bilhygien och värdelöst vetande om t.ex. den första tvåtaktaren och tändstiftets historia. Här finns också en förteckning över karossbeteckningar. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Nyheterna i Microsoft Office 2007

av Eva Ansell. Inläst ur Docendo, 2007 (tr. 2008) av Per Sandhammar. Talboken omfattar 12 tim., 35 min..

Genomgång av de nyheter och förändringar som finns i Microsoft Office 2007. Den är tänkt som en överblick och vänder sig till dem som tidigare har använt Microsoft Office, version 2000, XP eller 2003. Först ges en presentation av övergripande nyheter och därefter följer en genomgång av de olika programmen - Word, Excel, PowerPoint samt Outlook. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Ekonomi och näringsväsen

Long tail

av Chris Anderson. Inläst ur Bonnier fakta, 2007 av Bo Green. Talboken omfattar 13 tim., 1 min..

Förf., chefredaktör på Wired magazine, har myntat begreppet "den långa svansen". Det innebär att via nätverk på Internet ökar marknaden för produkter som sålt dåligt. Uttrycket kommer av formen på en kurva där linjen till vänster bildar ett huvud och till höger en fallande kurva med en lång svans. Faktarik, lättläst bok med intressanta exempel på globaliseringens effekter inom särskilt musik och media.

Ingo

av Per Bökman. Inläst ur Attributet, 2007 av Bo Green. Talboken omfattar 9 tim., 43 min..

Ingo var en mycket speciell schäfer, en polishund som blev riksbekant genom alla sina ingripande. Han hade en fenomenal förmåga att leta rätt på brottslingar och en framtoning som snabbt lugnade ner dem som störde ordningen. Han var också duktig på att leta rätt på borttappade värdeföremål. P.B., polis som var Ingos husse och hundförare, berättar kärleksfullt om deras liv tillsammans.

Matsmart

av Stefan Edman. Inläst ur Gullers, 2008 av Anna Godenius. Talboken omfattar 5 tim., 53 min..

Miljömedvetna människor i dagens samhälle kräver mer av de produkter de använder i sin matlagning. Boken tar med läsaren på en resa till nytänkare och finsmakare bland bönder, fiskare, förädlare, krögare, butikschefer och storföretag som är i färd med att skapa Sveriges nya matlandskap. I intervjuer och reportage, och med viktiga faktauppgifter, ges även information om de spännande mattrenderna i olika delar av världen.

Borgerliga ceremonier

av Pia Hall. Inläst ur Bilda, 2006 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 3 tim., 8 min..

Det finns borgerliga alternativ till kyrkliga ceremonier: Namngivning, nonfirmation (en borgerlig variant av konfirmation), vigsel och partnerskap samt begravning. Förf. vill att boken ska tjäna som inspirationskälla och dessutom ge viss juridisk vägledning. Den vänder sig till personer som vill fira eller högtidlighålla stora händelser men som inte vill utnyttja traditionella kyrkliga traditioner, utan skapa sina egna.

Inte bara pengar

av Marianne Hamilton. Inläst ur Santérus, cop. 2007 (tr. 2008) av Lena Thyberg. Talboken omfattar 5 tim., 43 min..

Debatten om höga direktörslöner och bonusar inom näringslivet handlar delvis om hur ersättningar och prestationer ska matcha varandra. M.H, personaldirektör för ett av Sveriges största företag, beskriver hur stora koncerner kan uppmuntra oprövade förmågor att söka chefsbefattningar. Hon anser att det finns starka skäl för att de svenska företagen måste hålla konkurrenskraftiga löner.

Krisen

av Paul Krugman. Inläst ur Leopard, 2009 av Håkan Julander. Talboken omfattar 6 tim., 57 min..

P.K., professor i ekonomi och internationell politik i USA, nobelpris i ekonomi 2008. Förf. visar med utgångspunkt i det sena 1990-talets ekonomiska kris i Asien att experterna borde ha insett vad som senare skulle inträffa globalt. Mycket i boken ägnas den asiatiska krisen, men P.K. försöker också förklara varför USA 2008 liknar Japan ett årtionde tidigare samt varför Island idag ser ut som Thailand då.

Idrott, lek och spel

Hasse Borg

av Konstantin Foussianis. Inläst ur Sportförlaget i Europa, cop. 2004 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 8 tim., 34 min..

Journalisten Konstantin Foussianis har intervjuat H.B. om hans liv i fotbollens tjänst. Han berättar om sin uppväxt i Örebro på 1950-t. och om sin fotbollskarriär som bl.a. innehöll många landslagsuppdrag och en sjuårig proffstillvaro i Tyskland. Men framför allt handlar det om hans tid som sportchef i Malmö FF sedan 2000. Förutom det rent fotbollsmässiga beskrivs hur klubben förvandlats till ett vinstdrivande företag.

Jörgen Jönsson

av Ola Liljedahl. Inläst ur Sportförlaget i Europa, cop. 2008 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 5 tim., 47 min..

J.J., 1972- , en av Sveriges mest meriterade ishockeyspelare genom tiderna, som varit med om att vinna VM- och OS-guld. Han är den spelare som spelat flest landskamper i Tre Kronor. Här porträtteras hans liv från uppväxten i Ängelholm och laget Rögle, över en kort proffstillvaro i NHL, till spel i Karlstad och laget Färjestad. Hans berättelse kompletteras med intervjuer med spelare, ledare m.fl. som karaktäriserar J.J.

Militärväsen

Hästens tid

av Anna Larsdotter. Inläst ur Historiska media, 2008 av Anna Döbling. Talboken omfattar 6 tim., 57 min..

Inget annat djur har betytt lika mycket för människans historia som hästen. Fokus ligger på 1600- och 1700-talen och förf. skildrar hästens umbäranden under tidens krigsuppdrag. Staten arbetade för att få fram fler och dugligare hästar som tränades för sin uppgift i strid. I centrum står Karl XI, den kung som mer än någon annan förknippas med svensk hästkultur.

Naturvetenskap

Farväl till världsundergången

av Stefan Fölster. Inläst ur Bonnier, 2008 av Håkan Julander. Talboken omfattar 7 tim., 18 min..

Stefan Fölster, chefsekonom vid Svenskt näringsliv, menar att debatten om växthuseffekten blivit för enkelspårig. Han hävdar att allmänheten matas med vrångbilder och att det stora problemet inte är växthusgaser utan vad vi gör åt föroreningarna. Han menar att människan genom alla tider har hittat tekniska lösningar på problem och att vi kan lära oss leva i ett varmare klimat.

Grön design

Inläst ur Svenska naturskyddsföreningen, 2008 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 4 tim., 3 min..

2008 års temabok från Naturskyddsföreningen tar upp kläder, inredning och hus i ett globalt perspektiv som handlar om klimat, rättvisa och tillgång till det livsnödvändiga vattnet: Bomullsodling i Indien driver odlare till självmord då monsunen uteblir. Vi kan handla ekologiskt från nya formgivare och producenter. Och det går att bygga smart, ett exempel är hus som värms upp av våra kroppar.

Vid skiljevägen

av Ulf Sinnerstad. Inläst ur Adoxa, 2006 av Håkan Julander. Talboken omfattar 7 tim., 15 min..

Ulf Sinnerstad, professor i astronomi, presenterar i 15 kapitel en världsbild och en världsåskådning på naturvetenskaplig grund. Det handlar om grundvetenskap och modeller, pseudovetenskap, matematik, fysik och universums, jordens och människans utveckling. Livets ursprung och Gaia-hypotesen behandlas. I ett appendix förklaras relativitetsteorin och termodynamik.

Medicin

"Jag kallade det aldrig för våldtäkt"

av Josefin Grände. Inläst ur ROKS, 2005 av Inga Pyk. Talboken omfattar 4 tim., 23 min..

Beskrivning av hur man arbetar på Team för våldtagna kvinnor vid Alla kvinnors hus i Stockholm. Vänder sig till alla som kommer i kontakt med våldtagna kvinnor och innehåller allt från en diskussion kring våldtäkt, sex, kön och makt till konkreta metoder för att arbeta med kvinnor som utsatts för sexuellt våld.

Bryta vanor

av Carl Gyllenhammar. Inläst ur Natur och kultur, 2007 av talsyntes. Talboken omfattar 6 tim., 31 min.. DAISY text och ljud.

Komikern D.B. och hans team av lappletare har dammsugit Sverige på arga lappar i tvättstugor, trapphus och kontorspentryn. Det finns lappar överallt, de flesta budskap är ilskna och handlar om människors irritation över vad andra människor gjort eller inte gjort. Men det finns också mer existentiella varianter: "Morgondagen inställd på grund av bristande intresse!" stod det på en lapp på dörren till medborgarhuset i Eslöv.

Sov gott!

av Susanna Jernelöv. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2008 av Bo Green. Talboken omfattar 10 tim., 53 min..

Förf., psykolog med KBT-inriktning, beskriver hur man med hjälp av kognitiv beteendeterapi kan sova bättre och bli piggare. KBT går ut på att man själv agerar aktivt, t.ex. genom att föra sömndagbok, lägga om sina rutiner och lära sig att slappna av. Det handlar om att skaffa sig nya sätt att hantera och se på tillvaron. Genom att göra nytt kommer man så småningom att tänka nytt.

Omsorg utan våld

av Elisabeth Råberg. Inläst ur Borås tidning, 2008 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 10 tim., 13 min..

Hur är det att leva med barn med autism? Hur ska man veta att det man gör för dem är det rätta? Förf. berättar, utifrån egna erfarenheter som mor till två söner med autism, om kampen för en värdig och empatisk omsorg.

Candida

av Peter Wilhelmsson. Inläst ur Örtagården, 2007 av Elisabet Andersson. Talboken omfattar 5 tim., 27 min..

Förf., naturläkare, beskriver Candidasvampen och dess nedbrytande effekter på människors hälsa. Som exempel beskrivs t.ex. allergier, infektioner, nedsatt immunförsvar och depressioner. Orsakerna till candidiasis kan vara obalans i näringsintaget, d.v.s. felaktiga kost- och levnadsvanor samt stress. Rekommendationer om behandling ges, som kostråd och olika fastekurer.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Galne Hugo och bomben

av Torsten Bengtsson. Inläst ur Hegas, 2008 av Örjan Blix. Talboken omfattar 6 tim., 9 min.. DAISY text och ljud.

Galne Hugo och de två flygarna

av Torsten Bengtsson. Inläst ur Hegas, 2007 av Aksel Morisse. Talboken omfattar 1 tim., 33 min.

Det är mitt under 2:a världskriget. Engelska bombplan flyger över Sverige på sin väg till Tyskland. Johan och Hugo är bästa kompisar och har känt varandra länge. Men Hugo är inte som andra. Hans största dröm är att hoppa fallskärm och att lära sig att flyga. Det är därför Hugo tillsammans med Johan och tvillingarna Maria och Pia tänker bygga ett eget flygplan. När sommarlovet kommer sätter de igång.

Svart cirkus och annat hemskt

av Kenneth Bøgh Andersen. Inläst ur Hegas, 2008 av Britt Örnehed. Talboken omfattar CD-ROM 1 (1 tim., 28 min. ). DAISY text och ljud.

Fyra moderna spökhistorier. Historierna utspelar sig i välbekanta miljöer som en cirkus, en lekplats, i skolan och hemma. Allt verkar väldigt normalt till en början, men strax före slutet i berättelserna förstår man att det kommer att ta en ände med förskräckelse. Ondskan kan dölja sig i de mest trygga sammanhangen, och en vänlig blick är verkligen inte att lita på!

Slaget om Keladon

av Philip Caveney. Inläst ur Semic, 2008 av Håkan Julander. Talboken omfattar 8 tim., 18 min.. DAISY text och ljud.

Del 1 i en planerad trilogi. När Sebastian Darkes pappa, den berömda narren, dör måste Sebastian ta sin fars roll. Problemet är bara att Sebastian inte är rolig. I sällskap med sin buffilop Max ger han sig av mot staden Keladon för att försöka bli hovnarr åt Kung Septimus. De slår följe med den skickliga krigaren Cornelius och den modiga prinsessan Kerin. Tillsammans stöter de på blodtörstiga banditer och många andra faror.

Artemis Fowl - tidsparadoxen

av Eoin Colfer. Inläst ur B. Wahlström, 2008 av Håkan Julander. Talboken omfattar 10 tim., 2 min.. DAISY text och ljud.

Del 6 i serien som börjar med Artemis Fowl. Underbarnet Artemis har egentligen bestämt sig för att avsluta sin kriminella bana, men omständigheterna hindrar honom. När hans mamma drabbas av en dödlig sjukdom visar det sig att botemedlet endast kan skaffas fram genom en tidsresa och genom en stöld - från hans yngre jag! Med hjälp av demonen No 1 och vätten Holly Short ger han sig iväg på sitt hittills kanske svåraste uppdrag.

Väx upp, farsan!

av Narinder Dhami. Inläst ur Argasso, 2008 av Lo Iweborg. Talboken omfattar 51 min.. DAISY text och ljud.

Robbie är trött och irriterad på sin pappa. Efter skilsmässan gnatar alltid pappa och Robbie känner för att göra uppror. Han börjar umgås med klassens busar och kompisen Joe är inte lika intressant längre. När han råkar öppna ett magiskt skräpmejl på datorn går plötsligt en önskan i uppfyllelse. Nu kanske pappa kommer att förstå honom bättre!

Klinga av eld

av Stuart Hill. Inläst ur B. Wahlström, 2008 av Anna Döbling. Talboken omfattar 18 tim., 55 min..

Del 2 i serien som börjar med Ismarkens krona. 20 år har gått sedan det lilla kungadömet Ismarken sist försvarade sig mot en invasion. Nu hotas de åter av Scipio Bellorum och denna gång får han förstärkning av sina brutala tvillingsöner. Ismarkens öde vilar nu inte bara i drottning Thirrins och Oskan Häxefaders händer - utan också i deras fem viljestarka barns. Men alla de kungliga syskonen är inte redo för uppgiften.

Mia och Mette på sjukhus

av Jørn Jensen. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2008. Talboken omfattar 1 tim., 1 min.. DAISY text och ljud.

Mia och Mette är kompisar. De går i samma klass och har just börjat spela handboll i Solhöjdens BK. Mia gör illa sin fot när de spelar en match. Hon får åka in till sjukhuset och röntga. Har hon brutit foten?

Svärdets bok

av A. J. Lake. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2008 av Håkan Julander. Talboken omfattar $bc. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Mörkrets tid som börjar med Drakens bok. I första delen förliser ett skepp i en svår storm i Engelska kanalen. Kaptensdottern Elsbeth och kungasonen Edmund är de enda överlevande. En drake har nu rövat bort dem från slottet. De befriar sig från draken men hamnar i ett ödsligt snölandskap. Elsbeths har ett uppdrag att med kristallsvärdet förgöra den onda Loki. En farlig vandring ligger framför dem.

En lek med elden

av Derek Landy. Inläst ur B. Wahlström, 2008 av Lo Iweborg. Talboken omfattar 9 tim., 17 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Skulduggery Pleasant. Valkyrie Cain, eller Stephanie som hon egentligen heter, 13 år, bekämpar med sin märklige vän skelettdetektiven Skulduggery Pleasant ondskan. Valkyrie har en särskild superkraft. Hon kan sända ut en energistråle från handen. De trodde att de hade lyckats övervinna ondskan när de besegrade Serpin. Men nu släpper Baron Vengerous lös det fruktansvärda monstret Grotesken.

Kär i New York

av Carrie Mac. Inläst ur Hegas, 2008 av Anahí Giacaman-Ríos. Talboken omfattar 1 tim., 34 min.. DAISY text och ljud.

Hope, en tonårstjej från USA:s landsbygd, bor hos sin syster i New York över sommaren. Hennes liv vänds upp och ner när hon träffar Nat. Tjejen som kan laga cyklar men inte kan hålla reda på sin hund. Hope får fjärilar i magen bara av att tänka på Nat. Hon tänker på att få kyssa henne. Men Hope har aldrig varit kär i en tjej förut. Hon har bara varit ihop med killar. Är det annorlunda med tjejer?

Sur, surare, glad

av Ann-Christine Magnusson. Inläst ur Opal, 2008 av Lo Iweborg. Talboken omfattar 33 min.. DAISY text och ljud.

En morgon när läraren Jan går och handlar får han en utskällning i affären. När Jan kommer till skolan skriker han till klassen och blir arg på Måns. Måns får en klump i magen och på väg ut ur klassrummet knuffar han Lisa. Så kan det fortsätta hur länge som helst. Men så kommer det någon som bryter mönstret, och snällhet smittar det också.

Matchen

av Kristina Murray Brodin. Inläst ur Gleerup, 2006 av Lo Iweborg. Talboken omfattar 17 min.. DAISY text och ljud.

Sam spelar innebandy. Varje onsdag tränar han med sitt lag. Deras tränare heter Johan. Han kan bli jättearg. Men alla gillar honom. Nu ska det bli föräldramatch. Mammor och pappor mot barn.

Skoldisko

av Kristina Murray Brodin. Inläst ur Gleerup, 2006 av Örjan Blix. Talboken omfattar 20 min.. DAISY text och ljud.

Omars klass ska ha skoldisko. Men Omar har inte tänkt att han ska dansa. Sara i hans klass har däremot tänkt att Omar ska dansa. Hur ska det gå med danstävlingen?

Spik och panik, Sune!

av Sören Olsson. Inläst ur R&S, 2006 av Anders Hogemn. Talboken omfattar 2 tim., 6 min..

Ännu en bok om Sune - eller kanske snarare om hans klantiga pappa Rudolf. Han ska bygga en friggebod, ha grabbdag på Trivsel-Zoo, montera en bokhylla som heter Håkan - precis som lillebror - och installera en parabolantenn. Sune tittar på, skrattar och skäms när hans pappa misslyckas i sina försök att vara vuxen. Han ber till Gud varje dag att han inte ärvt sin pappas klantgener. Kopierad från R&S, 2006.

Larklight eller De vita spindlarnas hämnd eller Till Saturnus och tillbaka

av Philip Reeve. Inläst ur B. Wahlström, 2008 av Örjan Blix. Talboken omfattar 8 tim., 47 min.. DAISY text och ljud.

Arthur, Art, Mumby och hans syster Myrtle bor med sin far i ett hus, Larklight, som färdas genom rymden. Art drömmer om att få vara med om det stora äventyret. En morgon får de ett meddelande om att de kommer att få besök av en mr Webster. Mr Webster visar sig vara en ond man som kidnappar deras far medan Art och Myrtle lyckas fly till månen i en livbåt. En lång och farofylld resa tar sin början.

Turbos otursdag

av Ulf Sindt. Inläst ur Alfabeta, 2007 av Mattias Pleijel. Talboken omfattar 1 tim., 39 min.. DAISY text och ljud.

Turbo, eller Bo som han egentligen heter, och hans kompis Simon upptäcker en perfekt isbana på branta backen bakom skolan. Den är fantastisk att susa ner för. Men plötsligt blir Turbo nästan överfallen av en hund. Hjälp! Var kom den ifrån? Det får han veta lite senare den dagen när han av misstag har råkat knocka rektorn. Vilken otursdag!

Apa

av Jeff Stone. Inläst ur B. Wahlström, 2008 av David Zetterstad. Talboken omfattar 4 tim., 28 min..

Del 2 i serien som börjar med Tiger. I Kina år 1650 invaderas Cangzhentemplet av fiender, men fem tonåriga krigarmunkar: Fu, Seh, Hok, Long och Malao lyckas fly. De har alla djurnamn - förutom Malao, Apan, är det Tigern, Tranan, Ormen och Draken. Här följer vi Malao som gömmer sig och samtidigt försöker ta reda på vad som händer. Fiendens ledare, Ying, vill komma över de fyra skriftrullar som är templets ädlaste skatt.

Tiger

av Jeff Stone. Inläst ur B. Wahlström, 2008 av Örjan Blix. Talboken omfattar 4 tim., 53 min.. DAISY text och ljud.

Första delen i serien Fem förfäder. I Kina år 1650 invaderas Cangzhentemplet av fiender, men fem tonåriga krigarmunkar: Fu, Seh, Hok, Long och Malao lyckas fly. De har alla djurnamn - förutom Fu, Tigern, är det Apan, Tranan, Ormen och Draken. Fu flyr in i skogen sårad och hungrig. När han plötsligt hör en tiger ryta av smärta handlar han utan att tänka.

Dribblingar med döden

av Mikael Thörnqvist. Inläst ur B. Wahlström, 2008 av Lo Iweborg. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien som börjar med Fotboll och kyssar. Serien Bollkänsla handlar om Emma och hennes lagkompisar i Udden BK. När Emma äntligen får en mobiltelefon i julklapp av mormor kan förälskelsen i Emil få blomma ut. Hon skickar sms och bilder till Felicia som också gillar Emil. Allt är otroligt spännande och roligt ända tills Emma en morgon plötsligt upptäcker att hela klassen känner till hennes känslor för Emil.

Josefin, bästis med Villa-Ulla

av Johan Unenge. Inläst ur Bonnier Carlsen av Lo Iweborg. Talboken omfattar 1 tim., 27 min. DAISY text och ljud.

Josefin och hennes nya kompis Villa-Ulla är båda 8 år. De måste vara på sin vakt. Allt kan hända. Äckel-Conny kan ta fast dem och bränna dem med förstoringsglas. Precis som han gjorde med gräshoppan. Och vem har egentligen den snabbaste cykeln? Josefin blandar ihop en egen snabbhetsolja och smörjer in hela cykeln. Om vardagslivets äventyr och funderingar när man är 8 år och allt verkar möjligt.

Kapten Grants barn

av Jules Verne. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2007 av Örjan Blix. Talboken omfattar 5 tim., 11 min.. DAISY text och ljud.

Kapten Grant och hans besättning råkar i sjönöd med sitt skepp Britannia år 1862. Innan skeppet går under hinner de skicka ett meddelande med flaskpost. Nyheten når kaptenens barn, som ger sig iväg för att försöka rädda sin far. Men brevet är svårt att tyda och många äventyr väntar. Berättelsen är bearbetad för att vara lättläst.

Gräsanden

av Gull Åkerblom. Inläst ur Opal av Lo Iweborg. Talboken omfattar 47 min.. DAISY text och ljud.

Anton och Mira är sju år. Mira känner alla i skolan. Anton vill att hon bara ska vara med honom. När klassen är på utflykt ser Anton en gräsand som fastnat i en gren. Anden får bo i en låda. Mira och Li hjälper Anton att mata den.