Nya talböcker juni 2009

Nya talböcker juni 2009

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 103 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Dragspelarens son

av Bernardo Atxaga. Inläst ur Bonnier, 2009 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 16 tim., 56 min..

Romanen utspelar sig till stor del i Baskien, i den fiktiva byn Obaba som David var tvungen att lämna för gott på 1970-talet. Han emigrerar till USA där han skriver sina memoarer och ser tillbaka på sitt liv, starkt knutet till Baskiens öde och de politiska motsättningarna. Han skriver om tiden då han efterträdde sin far som byns dragspelare, om kärlek, vänskap och om de oläkta sår som inbördeskriget lämnade efter sig.

Första kärleken

av Samuel Beckett. Inläst ur Bladstaden 2008 av Håkan Julander. Talboken omfattar 1 tim., 30 min..

Novell skriven strax innan I väntan på Godot. Den manliga huvudpersonen har drag av luffare och håller en monolog. Vid en parkbänk har han mött en kvinna som senare visar sig vara prostituerad. Deras ordknappa möten leder till att de flyttar ihop i kvinnans lägenhet - i skilda rum. När hon blir gravid pekas mannen ut som far och denne flyr bostaden. Över skeendet ruvar en plågsam ödslighet. Efterskrift av Johan Gardfors.

Idealisten

av Thomas Bodström. Inläst ur Norstedt, 2009 av Erik Olsson. Talboken omfattar 8 tim., 51 min..

En ung politiker med invandrarbakgrund, Carlos, startar ett upprop mot rasism tillsammans med en äldre kollega, socialdemokraten Jan-Olov. Carlos blir brutalt nedskjuten och en utredning startas. Inblandade blir även denna gång toppolitikern Gerd, polisen Susanne och advokaten Mattias. En spänningsroman om spelet mellan politiker, polis, advokat och åklagare.

Bebådelse

av Karin Boye. Inläst ur Bonnier, 1954 av Anna Döbling. Talboken omfattar 7 tim., 41 min..

Två romanfragment jämte en rad noveller och skisser som utgavs efter Boyes död. I de ofullbordade romanerna, "Asketer" och "Bebådelser", har hon på ett personligt sätt gett sig i kast med de moraliska problem och trosfrågor som aktualiserats av världskrisen. Hon använder sig av människor framför allt som språkrör för olika idéer. K.B., 1900-1941.

Förföraren

av Laila Brenden. Inläst ur Schibsted, 2008 av Lo Iweborg. Talboken omfattar 9 tim., 27 min..

Del 20 i släktsagan om Hannah. I flera brev har Hannah blivit varnad av sin tvillingbror för att en av männen i hennes umgängeskrets i Kristiania har ont i sinnet. Nu tror Hannah att hon har kommit fram till vem mannen är, men har hon rätt i sina misstankar? I Hemsedal är det flera som har resplaner: Knut ska tillbringa ett år på Sörholm i Danmark, medan Jon och Kaja vill fly till Amerika från allt det svåra i hembygden.

Stenbrottet

av Lennart Brohed. Inläst ur Slussen, 2008 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 10 tim., 3 min..

Polischefen i Lysekil väcks en tidig oktobermorgon 1937 av en fruktansvärd smäll. Några dagar senare larmas han till Norrkila stenbrott där en stenhuggare begått självmord. Finns det ett samband mellan smällen och självmordet? Återigen får överkonstapel Göran Persson och hans mannar ett knivigt fall att lösa. Spåren leder till Smögen, Uddevalla och Göteborg.

Svinhugg

av Marianne Cedervall. Inläst ur NoK, 2008 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 8 tim., 25 min..

Det blir en dramatisk sommar i den lilla gotländska byn Kajpe Kviar. Tre män dör med bara några veckors mellanrum. I ett gammalt kapell sitter två kvinnor och firar med snittar och champagne. Det är den jordnära läkaren Mirjam och hennes väninna och raka motsats, Hervor. Mirjam är ute efter hämnd och beväpnad med Hervors hemliga dekokter, tankekraft och kvinnlig list sätter hon sina planer i verket.

Inuti

av Hélène Cixous. Inläst ur Modernista, 2008 av Anita Molander. Talboken omfattar 5 tim., 24 min..

H.C. föddes 1937 i ett judiskt hem i Oran, Algeriet. Hennes barndomsmiljö är platsen för ett starkt känslomässigt drama, där en liten flicka förlorar sin far och föds till författarinna. Denna hennes debutroman belönades med Prix Médicis när den publicerades 1969. Sara Gordan och Kerstin Munck, som står för den svenska tolkningen, har också skrivit ett intresseväckande förord. H. C. introduceras härmed på svenska.

De dödas bok

av Patricia D. Cornwell. Inläst ur Norstedt, 2009 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 16 tim., 11 min..

Rättsläkare Kay Scarpetta och förre FBI-profilerararen Benton Wesley kallas till Rom för att hjälpa den italienska polisen vid utredningen av ett sällsynt brutalt mord. Den döda är en sextonårig amerikansk tennisstjärna. Flera liknande mord följer och Scarpetta ställs inför sin största utmaning hittills. Till sin hjälp har hon också Pete Marino, kriminalkommissarie, och systerdottern Lucy.

Lanceheim

av Tim Davys. Inläst ur Bonnier, 2008 av Örjan Blix. Talboken omfattar 11 tim., 19 min..

Del 2, fristående, i serien inledd med Amberville. I staden Mollisan Town inleder fyndet av Maximilian en ny tidsålder. Staden är fortfarande befolkad av mjukisdjur men ännu kommer Leverantörerna med barnen, Chaufförerna hämtar de döda och Magnus tronar över allt. Men så kommer Maximilian - en messias som botar sjuka och talar i liknelser. Men alla hyser inte hopp till Maximilian, många känner sig hotade.

Frostnupen

av Carl-Axel Eriksson. Inläst ur Carl-Axel Eriksson av Christina Hellman. Talboken omfattar 12 tim., 22 min..

När Ottilia, kallad Lia, är 16 år blir hon föräldralös och får ett nytt hem hos släktingar. I 1920-talets Norberg är ungdomarnas enda nöje efter veckans arbete frikyrkans väckelsemöten och nykterhetslogens danskvällar där Lia möter Toffe. De blir ett par, men när Lia blir gravid rymmer hToffe och Lia blir utstött ur kyrkans gemenskap. Räddningen blir platsen som kökspiga och giftermålet med den äldre bonden Gustaf.

Uppställning med albatross

av Sara Gordan. Inläst ur Bonnier, 2009 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 1 tim., 8 min..

I korta prosalyriska stycken beskrivs en slags tillvaro med en berättare, en kvinna, och ett barn i centrum. Fantasi och verklighet blandas och detaljerna är knivskarpa. Någonstans anar läsaren ett kaos; kanske sjukdom, kanske död. Texten blir en drabbande rapport från smärtans mittpunkt. S.G., 1972- .

Får vi låna din man?

av Graham Greene. Inläst ur Norstedt, 1967 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 5 tim., 5 min..

Mörka komedier med stämningar från vinterns och höstens Riviera och medelklassens England. Titelnovellens fråga ställs på en hotellterrass till en nygift, oskuldsfull flicka på bröllopsresa med sin bisexuelle man. De som frågar är två engelska inredningsarkitekter på jakt efter billiga antikviteter och homosexuella äventyr. Den som avlyssnar repliken är den medelålders berättaren med några misslyckade äktenskap bakom sig.

Bara vanligt vatten

av Kajsa Ingemarsson. Inläst ur Norstedt, 2009 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 15 tim., 39 min..

Stella Friberg har allt en kvinna kan drömma om: framgångsrik karriär som författare, exklusiv våning på Östermalm, charmerande pojkvän och en garderob med designkläder. Hennes böcker om Franciska Falke, en ung frigjord privatdetektiv i 1800-talets Stockholm, är en succé. Nu ska tionde och sista delen i serien skrivas. Då uppstår en oförutsedd läcka i badrummet. Roman om förlagsvärlden och kändisskapets baksida.

Skräcknatt

av Lisa Jackson. Inläst ur Schibsted, 2007 av Anna Döbling. Talboken omfattar 14 tim., 35 min..

Eve Renner kämpar för att minnas kvällen då hon var nära att dö. Glimten av älskaren Cole Dennis ansikte etsades fast på hennes näthinna då kulan slungade in henne i mörkret. Men hennes oförmåga att tydligt minnas den kvällen gör att han slipper åtal för överlagt mord. Knappt har han släppts på fri fot förrän mördandet börjar på nytt. Kopplingen mellan offren pekar mot platsen som var Eves andra hem i barndomen.

Konsten att gråta i kör

av Erling Jepsen. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 5 tim., 43 min..

Allan återvänder med sin syster Sanne till barndomshemmet på Sønderjylland efter faderns död. I minnet går Allan tillbaka till sin uppväxt. Det är 1960-tal och faderns skugga ligger mörk över familjen. Att Sanne utnyttjas sexuellt av sin far är något man inte pratar om. En roman om sorg och övergrepp inom familjen, berättad med värme ur en elvaåring pojkes perspektiv.

Vad hjälper det en människa om hon häller rent vatten över sig i alla sina dagar

av Ann Jäderlund. Inläst ur Bonnier, 2009 av Anna Godenius. Talboken omfattar 1 tim., 34 min..

Vad hjälper det en människa om hon vinner hela världen men förlorar sin själ? Förf. borrar i världens fruktansvärda, sköna, obegripliga, genomträngande materialitet och närvaro. En värld som sjuder och förintas och omvandlas, som vi är ofrånkomligt delaktiga i och samtidigt alldeles ensamma i, och där gränserna mellan jag och värld ideligen löses upp och återskapas.

Höstoffer

av Mons Kallentoft. Inläst ur NoK, 2009 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 12 tim., 28 min..

Tredje kriminalromanen om kriminalinspektör Malin Fors vid polisen i Linköping. Advokaten Jerry Petterson, känd för sin hänsynslöshet, hittas död i vallgraven vid sitt nyköpta slott utanför staden. Malin Fors nystar i de händelser bakåt i tiden som kan ha lett till advokatens onda bråda död. Vem var Jerry Pettersson egentligen? Samtidigt börjar Fors få allt större problem med alkoholen.

Vansinne

av Dean R. Koontz. Inläst ur Bra böcker, 2009 av Dan Kandell. Talboken omfattar 11 tim., 52 min..

Billy Wile jobbar som bartender och lever ett vanligt liv. Men en kväll hittar han en lapp på sin bil. En okänd människa hotar att döda två kvinnor. Valet blir Willys; om han tar lappen till polisen dödas den äldre kvinnan, om han inte tar lappen till polisen dödas den yngre. Flera mord sker och Billy dras in i en mardröm. Någon där ute har gett honom makten att styra över liv och död.

Syndafall i Wilmslow

av David Lagercrantz. Inläst ur Bonnier, 2009 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 11 tim., 58 min..

Den engelske matematikern Alan Turing hittas 1954 död i sitt hem bredvid ett förgiftat äpple. Mord eller självmord? Den unge kriminalassistenten Leonard Corell dras in i fallet och lägger ett pussel av ledtrådar som för honom till en av andra världskrigets mest välbevarade hemligheter. Bland pusselbitarna finns Turings arbete med att knäcka nazisternas Enigma-koder och hur han blev förföljd på grund av sin homosexualitet.

Flickorna

av Lori Lansens. Inläst ur Bra böcker, 2008 av Anna Döbling. Talboken omfattar 12 tim., 29 min..

Två flickor föds en natt i den lilla staden Leaford på den kanadensiska landsbygden. De visar sig vara sammanväxta vid huvudet. Den unga modern försvinner och de tas om hand av sköterskan som förlöste dem, och som ger dem namnen Rose och Ruby. Boken utger sig för att vara Roses självbiografi skriven när hon är i 30-årsåldern. En färgstark krönika om deras ovanliga liv, med utvikningar kring miljön och folket i byn.

Brutna bojor

av May Grethe Lerum. Inläst ur Schibsted, 2009 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 7 tim., 48 min..

Del 4 i serien Livets döttrar. Det är år 1685 och då Mogens får veta att Maria träffat Randar i hemlighet, ser han ingen annan utväg än att ta sitt liv. Genom sorg och skuldkänslor tränger trots allt en spira av hopp fram hos Maria. Nu kan hon äntligen öppet visa sina känslor för Randar. Men många i bygden vill henne ont, och utan Mogens är Maria sårbar.

Soningstid

av May Grethe Lerum. Inläst ur Schibsted, 2008 av Rebecca Ferguson. Talboken omfattar 7 tim., 17 min..

Del 5 i serien Livets döttrar. Lyster i juni 1687: Prästen Revelin har endast en sak gemensamt med sin hustru Cecilia - ett brinnande hat till Maria från Meisterplasssen. De två har mäktiga förbindelser, och ingen vågar hjälpa bödelns hustru när hon blir anklagad för att vara häxa. Nu kan bara ett mirakel rädda Maria från bålet.

I Gorans ögon

av Stefan Lindberg. Inläst ur Bonnier, 2008 av Anna Godenius. Talboken omfattar 5 tim., 28 min..

Tolv berättelser som alla belyser verkligheten på ett skevt sätt - komiskt, förvånande och lite skruvat. Det är såväl realistiska tablåer som fantastiska tankemodeller: barnen i en västsvensk stad inser att föräldrarna försvinner ut i natten på hemliga sammankomster, en sexmissbrukare minns sin sista erövring, fotbollsproffset Goran drabbas av litteraturens gift. Obarmhärtigt lyfts dunkla sammanhang upp i ljuset.

Uppståndelsen

av John Matthews. Inläst ur Minotaur, 2008 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 21 tim., 57 min..

Jac McElroy, advokat i New Orleans, får i uppdrag att försöka rädda en dödsdömd fånge, Larry, vars dom ska verkställas inom en dryg månad. Tiden är knapp och problemet är att Larry sagt sig vara skyldig, även om han inte minns hur det gick till. Han har dessutom förlikat sig med att dö, men Jac är en envis och känslosam man, övertygad om att han ska finna lösningen och han söker vidare efter bevis på Larrys oskuld.

Retrograd

av Torben Munksgaard. Inläst ur Forum, 2009 av David Zetterstad. Talboken omfattar 10 tim., 30 min..

När Henrik, bibliotekarie i Odense, fyller 50 år lovar han sig själv att han i fortsättningen bara ska bli yngre och yngre. Han har tröttnat på jobbet, äktenskapet och det sociala livet - han tycker att allt har blivit inrutat och förutsägbart. Utan att förändras fysiskt uppträder han snart som en 20-åring och försöker ta igen allt som han missade i sin förra ungdom. Samtidssatir som både innehåller humor och allvar.

Egen död

av Péter Nádas. Inläst ur Rámus, 2009 av Jåkan Julander. Talboken omfattar 1 tim., 28 min..

En ungerske förf. Péter NÁdas var kliniskt död våren 1993. Vid denna tid var han en 51-årig vältränad, frisk och aktiv yrkesmänniska på toppen av sin kraft som plötsligt på väg med ett korrektur drabbas av illamående, yrsel och en känsla av att inte få luft. Denna skräck och olust skildras i bokens första del. I nästa del möter vi honom i ambulansen och i de absurda scener som möter patienten på akuten när livet återvänder.

Förstenad

av Barbara Nadel. Inläst ur Midas, 2008 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 10 tim., 14 min..

Det sjätte fallet för kommissarie Ikmen vid polisen i Istanbul. I den gamla judiska stadsdelen Balat anmäls två barn saknade. Barnens far är en framstående men mycket excentrisk konstnär. I en lägenhet hittas en äldre kvinna död bredvid en perfekt bevarad kropp av en ung man. Vid en raid mot en rysk gangster hittas det frysta liket av en liten flicka. Finns det ett samband knutet till viljan att behålla sina döda hos sig?

Från doktor Klimkes horisont

av Håkan Nesser. Inläst ur Bonnier, 2005 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 8 tim., 9 min..

Fem noveller som kretsar kring fiktionens verklighet och verklighetens fiktion, om människor som drabbas av det oförutsedda och oförutsägbara. Språkläraren som får ett handskrivet meddelande från en kvinna som varit död i trettio år, författaren som reser till Venedig och dras in i ett älskande pars självmordspakt, historieprofessorn som förföljs av svartsjukan gentemot sin hustru.

Den falske vännen

av Henrik B. Nilsson. Inläst ur Norstedt, 2009 av Lars Nygren. Talboken omfattar 23 tim., 26 min..

Wien 1905. Den pensionerade förlagsredaktören Hermann Freytag får i uppdrag att reda ut manuset till den storsäljande författaren Boris Barschs nya bok, Den falske vännen. Vad Freytag ännu inte vet är att boken innehåller politiskt sprängstoff som gör honom till en bricka i ett farligt spel. Raffinerade intriger samsas med filosofiska resonemang i en väl förankrad tid- och miljöbeskrivning.

Kommer aldrig att få veta om hon hör

av Kerstin Norborg. Inläst ur Norstedt, 2009 av Anna Godenius. Talboken omfattar 4 tim., 11 min..

Hur berättar man när det knappt finns några minnen kvar? En liten flicka lämnas bort eftersom modern är döende. Som vuxen, medelålders kvinna försöker hon genom att skriva återerövra sin förlorade familjs historia. Det blir en berättelse om modern, Estrid från Lund, som kommer till en by i Hälsingland för att arbeta som lärarinna. Där möter hon bondsonen Johannes. En roman om saknad och längtan efter tillhörighet.

Baby Jane

av Sofi Oksanen. Inläst ur Bazar, 2008 av Rebecca Ferguson. Talboken omfattar 5 tim., 22 min..

Piki, en ung kvinna, lider av panikångest och isolerar sig i sin lägenhet i Helsingfors. Berättarjaget är en kvinna som älskar Piki och som från början inte förstår vad som är fel. Långsamt inser hon vad det innebär att leva med en sådan sjukdom. En kantig kärlekshistoria växer fram ur glappet mellan det kända och okända. Skratt, passion och svartsjuka mynnar ut i ensamhet och resignation.

Morden i Betlehem

av Matt Rees. Inläst ur Alfabeta, 2008 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 8 tim., 31 min..

Omar Yussef undervisar i historia i Betlehem och försöker lära sina elever tolerans och vidsynthet. Men när hans gamla elev, George Saba, anklagas för att vara israelernas medhjälpare vid mordet på en palestinsk motståndsman, tar hans tålamod slut. Den invecklade konflikten blir hans egen och han för en kamp mot klockan för att rädda sin vän. Paranoian växer i denna pusseldeckare som utspelas i ett laglöst samhälle.

Klockan

av Aleksej Remizov. Inläst ur Murbräckan, 2008 av Kristina Rådström. Talboken omfattar 4 tim., 11 min..

Boken skrevs i Ryssland 1904, vid tiden för det moderna genombrottet. I form av en bisarr dröm, en värld utan nåd, skildrar A.R. några beklagansvärda existenser i en stad under tsartiden. Den mobjudande Kostia, hela stadens hackkyckling, har uppdraget att dra upp visarna i stadens klocktorn varje kväll. Driven av hämndlystnad växer tanken fram att stoppa tiden och bli mänsklighetens frälsare. A.R., 1877-1957, rysk förf.

Begravt i glömska

av Nora Roberts. Inläst ur Bonnier, 2008 av Carin Andersson. Talboken omfattar 17 tim., 50 min..

Skådespelerskan Cilla McGowan har tröttnat på den cyniska Hollywood-världen och dragit sig tillbaka till Virginia, där hon köpt mormodern Janet Hardys egendom. Janet, på sin tid skandalomsusad aktris, hittades död för trettio år sedan. Var det självmord? På vinden hittar Cilla gamla brev som gör att hon tvivlar på det som sagts om Janets död. Men någon i närheten vill inte att omständigheterna kring Janets död undersöks.

Passage till Danzig

av Bodie Thoene. Inläst ur Mediagruppen, 1999 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 23 tim. 31 min..

Del 5 i serien inledd med Upptakt i Wien. Medan Berlins synagogor brinner och judiska hem plundras, möter 2 familjer livets verklighet i Tredje riket. Anna Lindheims syster Helen och hennes man, pastor Karl Ibsen, arresteras för att de hjälpt judar. Deras barn Lori och Jackie måste finna ett sätt att undkomma sina förföljare och ta sig igenom de järngrindar som håller dem inspärrade i Tyskland.

Swede

av Pauline Wolff. Inläst ur Bonnier, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 7 tim., 37 min..

Den svenskfödde Jan "Swede" Anderson, en prisjägare i ständig kamp mot ondskan, lever i det sena 1800-talets karga Mellansvästern. Han har tre fiender i systrarna Steen som är ute efter hämnd för en gammal oförrätt. Deras vägar korsas oupphörligen och systrarna använder både list och sex som vapen i denna laglösa värld, ett vilda västern som bara lämnar plats för dem som är bäst lämpade att överleva.

Ödehuset

av William Paul Young. Inläst ur Libris, 2009 av Nils Pihlblad. Talboken omfattar 8 tim., 50 min..

Mack Phillips bär på en oförlöst sorg sedan hans dotter Missy kidnappades och mördades för fyra år sedan. Övriga medlemmar av familjen har alla, var och en på sitt sätt, försökt bearbeta traumat. Mack får en dag ett meddelande, undertecknat "Pappa", där han uppmanas att bege sig till det hus där Missy troligen mördats. Han vet inte vad han ska tro, men vistelsen i det öde huset förändrar hans liv. Är det Gud själv han möter?

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Politiken i mediesamhället

av Mats Ekström. Inläst ur Liber, 2006 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 19 tim., 27 min..

I den mediala offentligheten gäller det för politiker att vinna popularitet genom att synas i medier så mycket som möjligt. Det sker främst genom intervjuer och agerande framför fotografers kameror. Den journalistiska intervjutekniken har utvecklats enormt under 1900-talet. M.E., prof. i medie- och kommunikationsvetenskap, studerar denna utveckling genom ett stort antal exempel på hur politiska ledare presenterats i media.

Berättelser om det okända

av Clas Svahn. Inläst ur Semic, 2008 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 15 tim., 56 min..

C.S., journalist och expert på okända och övernaturliga fenomen, berättar om svårförklarliga ufon, mystiska sädescirklar och gäckande spöken. Andra fenomen är havsmonster, tidsresor, sierskor, uppenbarelser på himlavalvet, Atlantis och mycket mer. Utförliga fotnoter finns för den som vill fördjupa sig i ämnet. Framställningen kännetecknas av fascination, noggrannhet och objektivitet, blandat med viss skepticism.

Filosofi och psykologi

Personlighetspsykologi

av Preben Bertelsen. Inläst ur Studentlitteratur, 2007 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 6 tim., 31 min..

Hur och varför utvecklas en människas personlighet på ett visst sätt? Hur och varför skiljer sig människors personligheter från varandra? Detta är frågor som personlighetspsykologin ägnar sig åt. P.B. presenterar här de viktigaste teoretiska traditionerna - egenskapsteori, psykoanalys, radikal behaviorism, social inlärning, kognitiv teori, humanistisk psykologi, existentialism.

Melankoliska rum

av Karin Johannisson. Inläst ur Bonnier, 2009 av Christina Hellman. Talboken omfattar 14 tim., 7 min..

Melankoli har alltid funnits, med olika namn under skiftande tider. Förf., professor i idé- och lärdomshistoria, undersöker melankolin ur såväl ett historiskt som ett nutida perspektiv. Genom det långa perspektivet visar hon hur känsloregistren varierat, men också hur de mörka känslorna kunnat rymmas inom det normala. Ju mer sårbarheten benämns med diagnostiska namn, desto mer riskerar vi att krympa normaliteten.

Kritik av det praktiska förnuftet

av Immanuel Kant. Inläst ur Thales, 2004 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 9 tim., 53 min..

I denna Kants andra kritik, som utkom 1788, behandlas förnuftet i dess praktiska bruk, dvs i dess bestämmande av vilja och påverkan på handlingen. Här presenterar Kant det berömda kategoriska imperativet: "Handla så att maximen för din vilja alltid kan gälla som princip för en allmän lag". Denna pliktetik lägger all vikt på det individuella samvetet och öppnar för nya möjligheter att göra upp med yttre auktoriteter.

Verklig lycka

av Martin E. P. Seligman. Inläst av Bo Green. Talboken omfattar 19 tim., 7 min..

M.S., amerikansk professor, är den ledande företrädaren i världen för ett nytt forskningsområde som kallas positiv psykologi. I denna grundbok presenterar han sina vetenskapligt baserade teorier kring hur människans psykiska hälsa är beroende av våra olika förmågor att bygga upp lycka och välbefinnande. Resonemangen är tankeväckande, gediget underbyggda och håller sig på en lättfattlig akademisk nivå.

Kunskapsteori

av Rudolf Steiner. Inläst ur Antroposofiska bokförlaget, 1986 av Bo Green. Talboken omfattar 5 tim., 17 min..

Rudolf Steiners bok om antroposofins kunskapsteori kom ut på tyska första gången 1886. Några år senare disputerade han på en avhandling i ämnet. Här utvecklas Steiner sin syn på erfarenheten, tänkandet, vetenskapen, kunskapen om naturen och de humanistiska vetenskaperna och deras betydelse för kunskapsteoribildningen. R.S., österrikisk skriftställare och antroposofins grundare, 1861-1925.

När surpuppan log

av P. G. Wettsjö. Inläst ur Liber, 2008 av Lo Iweborg. Talboken omfattar 10 tim., 9 min..

Om skillnaden mellan positiv och negativ kommunikation, och vad det är som påverkar vårt sätt att kommunicera. Boken riktar sig både till den som behöver lära sig att kommunicera bättre i arbetslivet som till den som behöver lära sig att bli en gladare, öppnare och mer positiv person. I bokens slutkapitel finns tipslistor, tankelistor och modeller vid svåra kommunikationssituationer. Förf:na är båda verksamma som föreläsare.

Uppfostran och undervisning

Tre koppar te

av Greg Mortenson. Inläst ur Marcus, 2008 av Ove Ström. Talboken omfattar 14 tim., 4 min..

G. M., äventyrare och bergsklättrare, gör 1993 ett misslyckat försök att bestiga K2. Han skadar sig och kommer vilse i det enorma Karakorammassivet i norra Pakistan där han hittar in i en fattig by. Människorna i byn blir hans räddning. Byns barn saknar skola, särskilt flickorna får ingen utbildning. Innan G. M. tar avsked lovar han byledaren Haji Ali att ge byn en skola. Han grundar sedan över 50 skolor i Pakistan.

Problemlösning/inlärning

av Hans Nilsson. Inläst ur Kritan, 1997 av Per Måhlén. Talboken omfattar 6 tim., 18 min..

En av få böcker på svenska om hur man övar upp sin inlärnings- och problemlösningsförmåga när det gäller naturvetenskapliga studier. Målgruppen är gymnasie- och universitetsstuderande. Vikten av noggrann organisation av studierna betonas och många konkreta förslag ges. Man får även ta del av exempel på hur inlärnings- och problemlösningsförmågan kan effektiviseras genom god strukturering och planläggning.

Liten och aktiv

av Jackie Silberg. Inläst ur Idébiblioteket, 2008 av Lina Nyman. Talboken omfattar 2 tim., 6 min..

Boken är tänkt som en inspirationskälla för föräldrar och andra vuxna som umgås med småbarn. Här finns 140 övningar, sånger, rim och ramsor. De är grupperade i tremånadersintervaller från 12-24 månader. Vissa är välkända i Sverige medan andra kanske mer leks i förf:s hemland USA. Varje lek beskrivs detaljerat. Förf. hävdar att man genom lekarna tränar barnets självkännedom, upptäckarglädje och språkutveckling.

Tänk - studiestrategier för gymnasiet

av Anna Tebelius Bodin. Inläst ur Hjärna utbildning, 2007 av Christina Hellman. Talboken omfattar 2 tim., 35 min..

Förf. vill ge de som börjar gymnasiet redskap och strategier för lyckade studier. I förordet nämner hon sina egna lässvårigheter och boken är särskilt tänkt för elever med läs- och skrivsvårigheter. Metoderna delas in under rubrikerna: Att tänka, Att se sig själv, Att planera, Att läsa, Att skriva, Att minnas. Det mesta är välkänd studieteknik.

Språkvetenskap

Att övertyga mellan raderna

av Anders Sigrell. Inläst ur Rhetor, 2001 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 22 tim., 18 min..

Avhandling om hur det underförstådda kan användas för politisk påverkan. Det underförstådda har tidigare utgjort en föga utforskad domän inom studiet av politisk kommunikation. Centrala begrepp inom retoriken behandlas och idag tongivande forskningsinriktningar beskrivs. Den klassiska retorikens begrepp appliceras på dagens politiska verklighet och talare som Carl Bildt, Lars Leijonborg och Göran Persson skärskådas.

Konst, musik, teater och film

Bildkompendium

av Lars Fahlén. Inläst ur FOJO - Nämnden för fortbildning av journalister, 1980 (tr. 1983) av Maria Malmquist. Talboken omfattar 46 min..

Elementära grundregler för bildbehandling och bildredigering. Behandlar enbart den fotografiska bilden. Kompendiet vänder sig till journalister.

Som jag ser det

av Peter Freudenthal. Inläst ur Almlöf, 2008 av Örjan Blix. Talboken omfattar 13 tim..

Originell självbiografi av Peter Freudenthal, 1938- , svensk konstnär med judiska rötter i Centraleuropa och verksam inom det abstrakta geometriska måleriet. Han växte upp i Norrköping i en kosmopolitisk miljö färgad av släktingars minnen från tiden kring Förintelsen. Fadern Heinz var chefsdirigent för Norrköpings symfoniorkester. Även om konstnärskollegor som Lars Erik Falk och den beundrade Olle Baertling.

Svenska biografer

av Kjell Furberg. Inläst ur Prisma, 2000 av David Zetterstad. Talboken omfattar 16 tim., 6 min..

Bio är inte bara film, också miljön är betydelsefull för filmupplevelsen. K.F., har rest runt i Sverige och i ord och bild dokumenterat 122 biografer, från Saga i Kalmar invigd 1906 till Filmstaden i Malmö byggd 1998. Biografen är ett offentligt rum som är typiskt för 1900-talet. På ett unikt sätt åskådliggör biografen utvecklingen inom arkitektur, inredning och formgivning. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Tokio Hotel

av Béatrice Nouveau. Inläst ur Reverb, cop. 2008 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 1 tim., 16 min..

Tokio Hotel är ett popband från Tyskland som bildades 2001 och fick sitt genombrott 2005 med låten "Durch den Mosun". De har på några år blivit kolossalt populära i hela världen med utsålda konserter på många platser. Här ges kort information om bandmedlemmarna, deras intressen och hur bandet har utvecklats genom åren. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

En liten bok om dansband

av Liselotte Sivertsen Carlson. Inläst ur Carlson MTL, 2006 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 5 tim., 16 min..

Försök till äreräddning av den förhånade dansbandsmusiken. Lättsamma och självironiska berättelser om dansbandslivet. Det där du inte visste eller känner igen allt för väl, beroende på vilken sida om scenkanten du befinner dig. Här finns allt från den nystartade orkesterns första trevande steg mot ära och berömmelse i Dansbandsland till det trötta kapellet som efter år av oglamoröst slit bestämt sig för att lägga av.

Arkeologi

Slagfältet

av Bo Knarrström. Inläst ur Efron & dotter, 2006 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 6 tim..

Förf är arkeolog och har introducerat slagfältsarkeologin i Sverige. I boken redovisas detta forskningsområde och tillämpas i en undersökning vid Ylleshed utanför Landskrona. Läsaren får en levande bild av hur den enskilde soldaten upplevde de våldsamma händelserna. Fynden från Landskrona berättar vad som egentligen hände när två stora arméer drabbade samman år 1677.

Historia

ANC och demokratin

av Vincent Dahlbäck. Inläst ur Utrikespolitiska institutet, 2009 av Bo Green. Talboken omfattar 1 tim., 31 min..

På senare år har det sydafrikanska regeringspartiet ANC alltmer kritiserats för maktfullkomlighet och intolerans. Det mesta talar för att partiet kommer att vinna parlamentsvalet i april 2009, även om konkurrensen om väljarna har hårdnat, inte minst sedan ett nytt parti, Cope, har bildats av ANC-avhoppare. Händer inget blir Jacob Zuma Sydafrikas näste president, trots att han är åtalad för korruption.

Europa & skulden

av Niklas Ekdal. Inläst ur SNS, 2008 av Elisabet Andersson. Talboken omfattar 6 tim., 33 min..

Förf., f.d. politisk redaktör i DN, skisserar den historiska bakgrunden till dagens utrikespolitiska situation, inte minst i Mellanöstern. Första världskriget var en konflikt som brutaliserade de europeiska samhällena. Det Osmanska riket gick under efter långvarigt förfall, och de svaga och outvecklade arabländerna styckades upp av västmakterna, något som skapat grogrund för revanschism och muslimsk fundamentalism.

Kalabaliken i Bender

av Peter From. Inläst ur Historiska media, 2009 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 7 tim., 47 min..

Den sista fristående boken i förf:s trilogi om Karl XII. Livfullt skildras karolinernas farofyllda flykt undan sina ryska förföljare, den diplomatiska snårskogen i Turkiet och inte minst den dramatiska upplösningen - den stora kalabaliken i Bender.

Den stora utvandringen

av Lars Ljungmark. Inläst ur Sveriges radio, 1965 av Anna Westberg. Talboken omfattar 8 tim., 13 min..

Studiecirkelmaterial, utgivet av Sveriges radio 1965, som behandlar den svenska invandringen till Förenta staterna åren 1840-1925. Tar upp frågor som: Européer omformade ny världsdel, Grupputvandringen från Sverige, Massutvandringen från Sverige, Lockande varor i Amerika, De sålde Amerika, Vad innebar Amerikaresan? Vilka var de? Varifrån kom de? Svenskarna blev amerikaner, Emigrationens följder i Sverige.

700 dagar i Bagdad

av Laura Macdissi. Inläst ur Ordfront, 2009 av Anita Molander. Talboken omfattar 10 tim., 41 min..

L.M., journalist uppväxt i Beirut, tidigare verksam på bl.a. Sveriges Radio. I det fria reportagets form rör hon sig mellan politiskt och privat. Hon skildrar ett Bagdad plågat av sekteristiskt våld där minoriteterna drabbas värst, och beskriver samtidigt en psykiskt krävande vardag i den relativt säkra gröna zonen. Även en skildring av en kvinnas privata och professionella erfarenheter i en mansdominerad kontext.

En kunglig tragedi

av Mats Wickman. Inläst ur Fischer & Co, 2009 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 14 tim., 42 min..

Gustav IV Adolf, en av den svenska kungalängdens mer tragiska gestalter, avled i Sankt Gallen i Schweiz 1836 under pseudonymen "överste Gustafsson". Efter avsättningen som kung och landsförvisningen 1809 förde han ett kringflackande liv i Europa. Eftervärldens syn på den avsatte kungen var länge negativ, men har efterhand nyanserats. Förf., kulturhistoriker, lyfter fram både goda och dåliga sidor hos kungen.

Biografi med genealogi

Överlevare mot alla odds

av Barbara Biggs. Inläst ur Pocketförlaget, 2009 av Lina Nyman. Talboken omfattar 10 tim., 29 min..

Barbara växer upp med mamma, mormor och syskon i en amoralisk miljö utan sociala kontakter. Hon säljs till en pedofil, en känd australisk advokat, och lär sig allt om sex utan känslor, och fortsätter bl.a. som lyxprostituerad i Japan. Efter att som 22-årig spårvagnskonduktör ha blivit förstasidesstoff då hon vägrat ansluta sig till facket påbörjar hon en universitetsutbildning efter att ha konstaterats ha en IQ på 142.

Svarta nejlikan

av Mats Fors. Inläst ur Prisma, 2009 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 16 tim., 24 min..

Svarta nejlikan, den svenske diplomaten Harald Edelstam, 1913-89, blev något av en folkhjälte på grund av sina modiga räddningsaktioner efter militärkuppen i Chile 1973. Vad drev honom och varför var han så hemlighetsfull om sina insatser? Förf. tecknar ett porträtt av en man som ständigt, och med fara för sitt eget liv, befann sig i händelsernas centrum, bl a i andra världskrigets Berlin, i det ockuperade Norge.

Väninnan

av Eva Franchell. Inläst ur Bonnier, 2009 av Susanne Karlsson. Talboken omfattar 9 tim., 30 min..

E.F., pressekreterare hos Anna Lindh, skriver om sina år i regeringens närhet. Om vänskap och politik, makt och maktspel. Skildrar en rad av uppmärksammade politiska händelser från insidan och berättar om det tragiska mordet på utrikesministern i september 2003.

Hitler

av Ian Kershaw. Inläst ur Bonnier, 2008 av Lars Nygren. Talboken omfattar 2 CD-ROM (60 tim., 10 min.).

Förkortad utgåva av den brittiske historikerns biografi, som i original bestod av två delar. Struktur och helhetstolkning är dock intakt. K., vars arbete räknas till de verkligt betydande Hitlerbiografierna, sätter mer energiskt än tidigare in Hitlers politiska agerande och maktutövning i ett sammanhang med tidens sociala krafter och politiska strukturer. Första versionens notapparat är struken, men primärkällorna är kvar.

Med andra ord

av Anita Mäki. Inläst ur Books-on-demand, cop. 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 4 tim., 35 min..

Fristående fortsättning på Alla har något att berätta. Berättelsen börjar med några små dikter där förf. bland annat talar om förhållandet till sin största fiende. Även i denna bok ges exempel på att glädjen och sorgen är oskiljaktiga vänner, som när personer som betyder mycket för en avlider. Förf., som är blind och rörelsehindrad, lever i Luleå.

Att leva som en hund

av Arne Säll. Inläst ur Bokboden, 2008 av Bo Green. Talboken omfattar 4 tim., 38 min..

Dokumentär skildring i brevform som berättar om Rigmor Hellsing, 1921-1997, från byn Nackaberg i Grangärde finnmark i Dalarna. A.S. brevväxlade med henne under 20 år efter att ha svarat på en annons i Falukuriren där signaturen "Sub specie aeternitatis" sökte "en handledare på tankens väg" . Rigmor var en originell person. Hennes passion var läsning, skrivande. De flesta breven är hennes och handlar om livets stora frågor.

Mandom, mod och mänskliga möten

av Anders Wiman. Inläst ur Anders Wiman, 2004 av Bo Green. Talboken omfattar 6 tim., 8 min..

Anders, den sanne entreprenören, var mitt uppe i skapandet av sitt företag. Helena, den personliga pedagogen, var mitt uppe i sitt arbete som skolledare. Deras möte blev början på en flera år lång dialog om sig själva, om människor de mött och vad de lärt sig under resan. De bestämde sig för att skriva om sina erfarenheter. För lärare och elever, företagsledare och skolledare, politiker och alla nyfikna.

Etnografi, socialantropologi och etnologi

I ohälsans tid

av Jonas Frykman. Inläst ur Carlsson, 2009 av Bodil Granlid. Talboken omfattar 8 tim., 25 min..

En paradox är att svenskar är mest sjukskrivna i Europa samtidigt som vi också är mycket friskvårdsmedvetna; äter nyttigt och tränar. Förf:na har i denna etnologiska undersökning, baserad på observationer och intervjuer med lokala beslutsfattare, kartlagt attityder till sjukskrivningar i fem kommuner i två landskap: Gislaved, Nässjö och Mullsjö i Småland och Östersund och Strömsund i Jämtland.

Geografi

På kinesiskt vis

av Ingrid Booz Morejohn. Inläst ur ICA, 2008 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 5 tim., 11 min..

I.B.M., fotograf, reseledare och Kinakännare är sedan många år bosatt i Kina. Här belyser hon vardagsbeteenden, seder och bruk, vett och etikett och hur man undviker kulturkrockar. Det är t.ex. viktigt att veta att känna till hur man uppför sig vid måltider. Ett kapitel finns om den himmelska drycken te, ett annat om den kinesiska djurkretsen - horoskopet och årsdjuren. Förlagan är rikt illustrerad.

Kärleksgraven

av Peter Handberg. Inläst ur Natur och kultur, 2008 av David Zetterstad. Talboken omfattar 13 tim., 39 min..

Fristående fortsättning på Undergångens skuggor. Kombinerat resereportage och essä med perspektiv på de tre baltiska staterna som helhet. Förf. reser omkring i städer och på landsbygd, håller sig i bakgrunden, men kan även träda fram och intervjua. Märklig tjusning av en civilisation i sönderfall: ruiner, gråhet och kollektiva minnen av förfluten storhet blandas med sorg, alkoholism, kriminalitet och glimtar av obändig styrka.

Pehr Kalms Västgöta och bohuslänska resa

av Pehr Kalm. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 1960 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 17 tim., 44 min..

P.K., 1716-1779, Linnés lärjunge, senare professor i Åbo, gav sig som 26-åring ut på en forskningsresa till Västergötland och Bohuslän för att "uppteckna varjehanda" i naturalhistoria och ekonomi samt skaffa rara växter till akademiträdgården i Uppsala. Förf. var dock en vetgirig yngling som gav sig i samspråk med alla slags människor som kom i hans väg, så boken blev därför för eftervärlden av stor betydelse som tidsdokument.

Vi är Serbiens hjärta

av Christina Wassholm. Inläst ur Silc, 2008 av Anita Molander. Talboken omfattar 8 tim., 44 min..

Här presenteras ett annat Serbien. Outtröttliga demokratiarbetare, gränsöverskridare och motståndskämpar vägrar låta sig tystas av nationalister och machomaffia. Genom demonstrationer på gator och torg kräver de utlämning av krigsförbrytare och riskerar sina liv för att ordna queerklubbar. En guide till klubbar, kultur och hangouts finns med.

Samhälls- och rättsvetenskap

Kris i välfärdsfrågan

av Daniel Ankarloo. Inläst ur Nixon, 2005 av Christina Hellman. Talboken omfattar 5 tim., 40 min..

Hur ska välfärden kunna räddas inför framtiden? Är det ens möjligt? Och om inte, vad ska vänstern göra då? I boken ger förf., ekonomihistoriker och lektor i socialpolitik vid Malmö högskola, en kritisk analys av ett antal uppfattningar om välfärdens "utmaningar inför framtiden". Kritiken utmynnar i alternativa perspektiv som kombinerar den vardagliga kampen för välfärdsförbättringar med kampen för socialism.

Nextopia

av Micael Dahlén. Inläst ur Volante QNB, cop. 2008 av Örjan Blix. Talboken omfattar 7 tim., 25 min..

Hur kan iPhone utses till världens bästa telefon innan den nått handeln? Enligt förf. är svaret förväntningar. Dessa har också lett till att "imorgon blivit viktigare än idag". I en tid när allt är tillgängligt har vi, menar han, blivit allt mer intresserade av vad som väntar runt hörnet. Boken vill hjälpa läsaren att förstå varför människan strävar mot ett nextopia. Förf. är professor på handleshögskolan i Stockholm.

Från idiot till medborgare

av Karl Grunewald. Inläst ur Gothia, 2009 av Inga Pyk. Talboken omfattar 23 tim., 36 min..

K.G., tidigare medicinalråd och chef för Socialstyrelsens byrå för funktionshindrade, var en drivande kraft i omvandlingen från anstaltsvård till social service under andra hälften av 1900-talet. Här skildrar han historiken kring barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning från antiken till nutid. Han visar också på hur sociala, ekonomiska och politiska attityder i samhället påverkar synen på människovärdet.

Skräckens hus

av Allan Hall. Inläst ur Forum, 2008 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 13 tim..

Den 73-årige Josef Fritzl, bosatt i den lilla industristaden Amsetten i Österrike, höll sin dotter, och deras tre gemensamma barn, inlåsta i en källare i 24 år. A.H., engelsk journalist, beskriver i en sorts halvdokumentär och sensationslysten ton hur Josef Fritzl växte upp till en ond och skräckinjagande person och hur han utsatte dottern för den mest ohyggliga behandling man kan tänka sig.

Om den eviga freden

av Immanuel Kant. Inläst ur Norstedts akademiska förlag, 2008 av Elisabet Andersson. Talboken omfattar 3 tim., 56 min..

Traktat publicerad 1795, i början av en tjugoårig period av europeiska krig. Det är en av Kants mest kända politiska skrifter och har på ett djupgående sätt påverkat fredstanken i Europa. I form av ett fredsfördrag skisserar Kant förutsättningarna för ett etablerande av den permanenta freden. Nyöversättning av Alf W. Johansson som även inleder boken med en innehållsrik och belysande essä om fredstanken i Europa.

Slaget om svenskheten

av Anna-Lena Lodenius. Inläst ur Premiss, 2009 av Lina Nyman. Talboken omfattar 12 tim., 4 tim..

Om partiet Sverigedemokraternas politik och ideologi. Boken vill vara en inspirations- och kunskapskälla för dem som vill ta debatten med partiet och ha rejäla fakta i bagaget. Bygger på författarnas intervjuer med partiföreträdare på olika nivåer samt på läsning av partiprogram, motioner, uttalanden, artiklar, hemsidor etc. Ger i 25 kapitel en bild av SD:s politik när det gäller kultur, religion, familj, skola, EU m.m.

Sverigedemokraterna in på bara skinnet

av Pontus Mattsson. Inläst ur Natur och kultur, 2009 av Bo Green. Talboken omfattar 17 tim., 30 min..

I början av 1990-talet demonstrerade Sverigedemokraterna med nazister som gjorde Hitlerhälsningar. Sedan dess har partiet genomgått en förvandling, men det oförsonliga motståndet mot invandring och det mångkulturella samhället består. Här får man följa med bakom kulisserna och se hur partiet lägger upp taktiken. Möten med partiets företrädare beskrivs, såväl ledning som vanliga medlemmar. Vilka är de? Vad står de för?

Hell's Angels

av Hunter S. Thompson. Inläst ur Reverb, 2008 av Håkan Julander. Talboken omfattar 11 tim., 57 min..

H.S.T., 1937-2005, legendarisk journalist känd för sina reportage där hans egen person oftast fanns i centrum, tillbringade en längre tid hos Hells Angels i mitten av 1960-talet. Han försöker reda ut vad som är sanning och vad som är myt bland ryktena kring det ökända motorcykelgänget. De satte en ära i ett bryta med alla normer, blev specialbevakade av polisen och var allmänt fruktade. Klassisk reportagebok.

Vem ger verkligheten namn?

av Åke Thörn. Inläst ur Hjalmarson & Högberg, 2008 av Ove Ström. Talboken omfattar 8 tim., 10 min..

Bistånd till fattiga länders forskning om hälsa har blivit en viktig fråga under de senaste årtionden. Å.T, läkare, beskriver hur svenskt bistånd till forskarutbildning inom social- och yrkesmedicin varit en del av ett större stöd till forskning inom hela folkhälsoområdet vid universitet i Nicaragua. Arbetet har varit framgångsrikt och lett till flera avhandlingar, men det finns också frågor om biståndet används på bästa sätt.

Teknik, industri och kommunikationer

Entreprenad- och konsulträtt

av Lars-Otto Liman. Inläst ur Svensk byggtjänst, 2007 av talsyntes. Talboken omfattar 18 tim., 49 min.. DAISY text och ljud.

Boken förmedlar grundläggande kunskaper inom det avtalsrättsliga området, anpassade till byggandets vardag. Om rättsreglerna bakgrund och funktion, deras samspel med andra regler samt med tekniska förhållanden i den process som modernt byggande utgör. Framställningen riktar sig både till tekniker och jurister.

Ekonomi och näringsväsen

En perfekt storm

av Johan Norberg. Inläst ur Hydra, 2009 av Anna Westberg. Talboken omfattar 9 tim., 33 min..

En perfekt storm kallas det när en rad väderfenomen råkar förstärka varandra till ett katastrofalt oväder. Den globala finanskrisen är en sådan, menar förf. Den amerikanska drömmen om att äga sin bostad, låga räntor m.m., råkade tillsammans blåsa upp till oväder. Det talas mycket om en kris för kapitalismen, men vi har i ännu högre utsträckning att göra med en kris för politiken och för staten, är slutsatsen.

Fisketur och turfiske

av Gösta Unefäldt. Inläst ur Bonnier, 1974 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 6 tim., 19 min..

Deckarförfattaren Gösta Unefäldt, 1926- , berättar om storfångst i sin hemliga norrländska sjö och om duster med öring och röding i jämtländska fiskevatten och laxfiske i Sverige, Norge och på Island. I de bohuslänska hemmavattnen har han fiskat torsk på drag. En sann sportfiskares skildring av högtidsstunder vid skilda fiskevatten.

Idrott, lek och spel

Blått ett lag

av Mats Weman. Inläst ur Sportförlaget i Europa, cop. 2005 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 10 tim., 2 min..

Malmö FF är ett av Sveriges bästa fotbollslag genom tiderna. Rent statistiskt kan de visa på strålande resultat: 18 allsvenska segrar och 14 cupsegrar är i en klass för sig. M.W., författare och journalist, har tagit ut sin drömelva och porträtterar de bästa spelarna från lagets snart hundraåriga historia. Mellan personporträtten, indelade i fem storhetsperioder, beskrivs tränare, ledare och samhällsutveckling.

Medicin

14 år till salu

av Caroline Engvall. Inläst ur Pocketförlaget, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 7 tim., 47 min..

14-åriga Tessan lever ett vanligt liv i en mellansvensk stad. Hon trivs med skolan och med hästarna i stallet. Men så en kväll raseras allt. Hon blir våldtagen av en jämnårig pojke men berättar aldrig för någon vad som hänt. När en kompis föreslår att de ska sälja sex på Internet för att tjäna snabba pengar tvekar hon inte. Tessan dras in i en ond cirkel av självförnedring och prostitution.

Välfärdslandets gåta

av Frank Lindblad. Inläst ur Carlsson, 2009 av Inga Pyk. Talboken omfattar 6 tim., 51 min..

Många svenska barn beskriver oro, livsleda, sömnsvårigheter och smärtsymtom. Varför, frågar sig förf:na, barnläkare respektive barn- och ungdomspsykiatriker, och hittar sina förklaringar i det goda samhällets ambitioner. De beskriver välfärdsstatens biverkningar med diagnoser som hälsomani, stresspanik, välfärdsapati och individfixering.

Läkande massage

Inläst ur Bonnier Impact, 2007 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 6 tim., 19 min..

En handbok i läkande massage. Sex massagetekniker presenteras: klassisk massage, zonterapi, akupressur, huvudmassage, thaimassage samt shiatsu. Syftet är att lära ut hur man masserar bort krämpor, stress och smärta. Exempel ges på enkla övningar att tillämpa på sig själv eller på andra.

Till Gertrud

av Kjell Sundstedt. Inläst ur Frank, 2009 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 4 tim., 37 min..

Kjell Sundstedts mamma Gertrud och hennes syskon växte upp som fattiga statarbarn i 1930-talets Sverige. Tidigt stämplades de som sinnesslöa. Flera av Gertruds syskon blir omhändertagna och tvångssteriliseras på 1940-talet. Gertrud klarade sig undan och Kjell försöker i boken förstå varför hans släktingar blev stigmatiserade. En varm och innerlig berättelse och en stor kärleksförklaring till en mor.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Månflickan och främlingen

av Britt Engdal. Inläst ur Opal, 2007 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 1 tim., 32 min.. DAISY text och ljud.

Del 3, fristående, i serien som börjar med Månens sång. Det dyker upp en främling i stenåldersbyn. Han söker upp Sång och överlämnar ett honungsgult smycke format som en nymåne. Bärnsten är nytt för byborna. Det är många som gärna byter smycken mot mat och hudar. Mötet med främlingen Stein, och hans son Gro, påverkar dem alla. Många är nyfikna, en del är kritiskt avvaktande.

Den flytande stadens demon

av Thomas Hoobler. Inläst ur B. Wahlström, 2007 av Lo Iweborg. Talboken omfattar 5 tim., 2 min.. DAISY text och ljud.

Del 2, fristående, i serien Samuraj som utspelar sig i Japan på 1700-talet. 14-årige Seikei drömmer om att bli samuraj. Sedan han hjälpt domare Ooka, en av shogunens mest betrodda tjänstemän, att reda upp en stöld har han blivit adopterad av domaren. Nu får han följa med adoptivfadern till Edo, shogunens stad, där tre vackra geishor har mördats och mystiska eldsvådor och en fasansfull demon skrämmer slag på invånarna.

Spöket på värdshuset Tokaido

av Thomas Hoobler. Inläst ur B. Wahlström, 2007 av Anna Döbling. Talboken omfattar 5 tim., 10 min.. DAISY text och ljud.

Del 1, fristående, i serien Samuraj som utspelar sig i Japan på 1700-talet. 14-årige Seikei drömmer om att bli samuraj. Egentligen en omöjlighet eftersom han inte är av samurajsläkt, utan son till en handelsman. På resa med sin far blir Seikei vittne till hur en värdefull ädelsten bli stulen. Den tillhör en mäktig shogun. Kanske kan drömmen om att bli samuraj bli verklighet om han hjälper shogunen att lösa mysteriet med stölden?

Nya byxor

av Kristina Murray Brodin. Inläst ur Gleerup, 2006 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 17 min.. DAISY text och ljud.

Leyla åker med sin mamma in till stan. De ska köpa nya byxor till Leyla. Men det är svårt att bestämma vilka byxor, för mamma tycker inte som Leyla. Ska de hitta några byxor som mamma tycker är okej?

Schack och matt

av Kristina Murray Brodin. Inläst ur Gleerup, 2006 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 17 min.. DAISY text och ljud.

Mariam kan bara lite svenska. Men hon är bäst på schack i sin klass. Varje torsdag efter skolan spelar Mariam schack. Erik är tränare. Mariam lär sig både svenska och schack. En lördag blir det en stor schacktävling. Hur ska det gå för Mariam?

Offside

av Glenn Ringtved. Inläst ur Hegas, 2007 av Aksel Morisse. Talboken omfattar 1 tim., 5 min..

I den andra boken om Erik och drömlaget är Erik och hans familj på väg till Spanien där pappa ska arbeta ett tag. Erik vill inte följa med dit och har bestämt sig för att överge den älskade fotbollen. Eriks lillasyster har ledbesvär och sitter i rullstol och det är något Erik bland skäms för.

Tuffa tag

av Glenn Ringtved. Inläst ur Hegas, 2008 av Lo Iweborg. Talboken omfattar 4 tim., 6 min.. DAISY text och ljud.

Eriks lag Drömlaget är i cup-final. Livet är härligt och Erik börjar äntligen trivas efter flytten till Spanien. Och så har han fått några vänner. Men vem är den mystiske Manuel som de träffar på stranden? Han är också jätteduktig på fotboll. En dag blir Eriks fotboll stulen, och Manuel var där.

Jorden runt på 80 dagar

av Jules Verne. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2001 av Lo Iweborg. Talboken omfattar 6 tim., 30 min.. DAISY text och ljud.

Phileas Fogg satsar sin förmögenhet på ett vad i Reformklubben: Han skall resa jorden runt på 80 dagar. Hinder hopar sig i hans väg - tyfoner, tågöverfall, folkupplopp, en utmaning på duell. Orubblig fortsätter Fogg resan med sin trogne betjänt Passepartout.

Tsarens kurir

av Jules Verne. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2004 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 4 tim., 50 min.. DAISY text och ljud.

Förkortad och bearbetad version av en känd klassiker. Tiden är 1800-talet och den unge kuriren Mikael Stroganoff sänds iväg för att varna tsarens bror, storfursten, för ett uppror. Tatarerna hotar att lägga under sig stora delar av Sibirien. På väg till storfursten tvingas han gång på gång riskera sitt liv för att nå fram med sitt brev.

Gangsta rap

av Benjamin Zephaniah. Inläst ur Alfabeta, 2005 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 8 tim., 14 min.. DAISY text och ljud.

Ray, 15 år, har problem i skolan, och hemma. Men så är alla problem plötsligt borta, tror han. Eftersom han och hans vänner inte får gå kvar i den vanliga skolan. Nu kan de helt ägna sig åt musiken. Men vad händer då? En berättelse om tre inte helt välanpassade ungdomar i det invandrartäta östra London; om att vara ung och finna en riktning i livet. Bygger på författarens egna erfarenheter.

Igelkottens hus

av Gull Åkerblom. Inläst ur Opal, 2008 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 43 min.. DAISY text och ljud.

En blåsig höstdag blåser en stor lövhög bort från skolgården. Kvar ligger en igelkott, vars hem försvunnit. Klassen vill göra ett nytt hem till igelkotten. Fröken tar med dem till biblioteket där de får lära sig hur man bygger ett nytt igelkottshus.