Nya talböcker juli 2009

Nya talböcker juli 2009

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 91 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Flod

av Ampai. Inläst ur Tranan, 2008 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 4 tim., 51 min..

Ambai f.1944, pseudonym för C. S. Lakshmi, hör till de främsta tamilska författarna idag. Samlingen, som är hennes första bok på svenska, innehåller tio berättelser som handlar om kvinnor ur olika generationer och utspelar sig i södra Indien. Ambai gestaltar kvinnornas längtan efter frihet, drömmen om kärlek, deras uppror mot gamla livsmönster som pågår under en till synes stillsam yta.

Oskuldens och erfarenhetens sånger

av William Blake. Inläst ur Allhem, 1960 av Anna Döbling. Talboken omfattar 59 min..

W.B., 1757-1827, räknas idag som en av de stora inom engelsk konst- och litteraturhistoria. Han återgav sina egna syner, en värld befolkad av andeväsen. I Oskuldens och erfarenhetens sånger beskriver han sin mystiska vision. Oskuld ställs mot erfarenhet men bildar tillsammans en oskiljbar enhet.

Silveråldern

av Xueqin Cao. Inläst ur Atlantis, 2007 av Gunnel Nornholm. Talboken omfattar 32 tim., 14 min..

Del 2 i eposet Drömmar om röda gemak som inleddes med Guldåldern. C.X., 1715-63, beskriver livet i 1700-talets Kina. Det är en bred skildring i aristokratisk miljö under kejsartiden. Vardagslivet i den förmögna familjen skildras långsamt och utförligt; det myllrar av personer, miljöer och detaljer. Centralgestalt är Bayou med tydliga drag av författaren själv. Betraktas som en av de största klassikerna i Kina.

Insekt

av Claire Castillon. Inläst ur Sekwa, cop. 2007 av Helena Gripe. Talboken omfattar 3 tim., 54 min..

I nitton noveller berättas, ur olika perspektiv, om mödrar och döttrar. En kvinna får tvillingflickor och bestämmer sig för att göra sig av med den ena, en dotter blir förgiftad av sin egen mor. Språket är mörkt med absurdistiska undertoner. Om begär, våld och mörka hemligheter, men även om kärlek. C.C., 1975- , fransk förf.

Hotet

av Michael Connelly. Inläst ur Norstedt, 2009 av Björn Löfgren. Talboken omfattar 7 tim., 10 min..

Harry Bosch ställs inför ett katastrofläge: en tunna med dödligt radioaktivt cesium har hamnat i orätta händer genom mordet på en vetenskapsman som haft tillgång till det livsfarliga ämnet. Det spektakulära mordet tar Harry Bosch tillbaka in från kylan på Cold-case-avdelningen. Dags för comeback. Och snart hotas hela staden av radioaktivitet. Harry och hans mannar ställs inför något de aldrig upplevt: det ultimata terrorhotet.

Dantes gudomliga komedi

av Dante Alighieri. Inläst ur Bokgillet, 1962 av David Zetterstad. Talboken omfattar Text: 15 tim., 18 min. : mono.

Den gudomliga komedien skrevs under åren 1302-1321 och har alltsedan sin tillkomst betraktats som ett av världslitteraturens stora verk. Den är skriven med terziner och omfattar hundra sånger fördelade på tre avdelningar: Helvetet, Skärselden och Paradiset. Handlingen försiggår år 1300 och hela verket är präglat av medeltidens talmystik. Professor Edvard Lidforss' klassiska översättning utkom första gången 1902-1903.

Rosettanyckeln

av William Dietrich. Inläst ur Forum, 2009 av David Zetterstad. Talboken omfattar 13 tim., 23 min..

Året är 1799 och Napoleon är beredd att invadera Det heliga landet. Mot honom står en allians av engelsmän, muslimer och franska rojalister. Mitt bland dem finns äventyraren och vetenskapsmannen Ethan Gage som i sökandet efter sin älskade Astiza hunnit liera sig och byta sida med samtliga grupperingar. Samtidigt letar han efter Thots bok som sägs ge ägaren oändlig visdom och makt. Därför är han inte ensam om jakten på boken.

Lyckohjulet

av Ramona Fransson. Inläst ur Anomar, 2009 av Håkan Julander. Talboken omfattar 9 tim., 16 min..

Spaningschef Greger Thulin i Skärhamn på Tjörn njuter av en välförtjänt kortsemester med solsken och stilla hav. Men ledigheten blir kort. En död man i en yacht blir upptakten till en lång och varm sommar i mördarens fotspår. Ytterligare ett mord inträffar i samma familj och en son blir skadad i en bilbomb. Polisen misstänker ett familjedrama men det finns även kopplingar till kriminella gäng.

Glöm inte kannibalerna

av Erik Grundström. Inläst ur Lejd, 2008 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 6 tim., 32 min..

Einar, 15 år, bor i en norrländsk småstad. Familjen tillhör en frikyrka, pappan är missionär och mamman sitter oftast med bibeln i knäet. Einar har svårt att få sin värld att gå ihop; modern slår honom samtidigt som hon är klen, och han måste ofta ringa och sjukanmäla henne. Instängdhet och konventioner står mot Einars frihetslängtan och brådmognad. Första delen i en planerad romantriptyk om ordets och berättandets makt.

Efter festen

av Jamel Hamou. Inläst ur Efron & dotter, 2009 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 7 tim., 3 min..

Martin har precis landat i Stockholm efter att ha varit modell i New York. Paul längtar efter sitt arv, istället för de månatliga utbetalningarna som inte räcker för den livsstil han villa ha. CJ jagar ständigt nya erövringar och ser inte poängen med djupare kontakt med andra människor. De är kungar runt Stureplan i Stockholm och lever för sex och droger. Nutidsskildring om olika aspekter av ytlighet och egoism.

Den blinda ugglan

av Sadiq Hidayat. Inläst ur Tranan, 2008 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 5 tim, 10 min..

S.H., 1903-1951, är portalfigur i modern persisk litteratur och denna kortroman från 1937 är hans mest kända verk. I en lång monolog berättar en medelålders man om sitt liv. Det handlar bl.a. om splittringen mellan en förstelnad patriarkalisk kultur och ungdomens vilja till förnyelse, om synen på kvinnan i det gamla samhället m.m. En mångbottnad roman med influenser bl.a. från den persiska folksagan och från Kafka och Poe.

Döden löser alla problem

av Reginald Hill. Inläst ur Minotaur, 2009 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 20 tim., 33 min..

Andy Dalziel, återhämtar sig i den lilla badorten Sandytown efter att ha varit nära döden i en explosion. Han får hjälp av psykologen Charlotte, och de blir mycket goda vänner. Så inträffar ett mord i den lilla staden. Kriminalöverkommissarie Pascoe tillkallas för att utreda brottet och får ovälkommen hjälp av Dalziel och Charlotte. Pascoe upptäcker att mörka krafter lurar under ytan i Sandytown.

Drottningoffret

av Hanne-Vibeke Holst. Inläst ur Bonnier, 2009 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 23 tim., 51 min..

Fristående fortsättning på Kungamordet. Elisabeth Meyer är partiledare för socialdemokraterna och Charlotte Damgaard partiets politiska taleskvinna. Det har precis utlysts nyval och socialdemokraterna är i opposition. En hotbild mot partiledaren finns eftersom hon är judinna och på grund av de danska trupperna i Afghanistan. Det finns också motsättningar mellan danskar och invandrare, och en konflikt mellan karriär och familj.

Långt ifrån död

av Peter James. Inläst ur Damm, 2009 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 16 tim., 44 min..

Natten då Bran Bishop mördade sin fru var han långt ifrån mordplatsen - och dessutom sov han. Åtminstone hävdar han det själv när han blir förhörd av kommissarie Roy Grace. Samtidigt får Roy veta att hans sedan länge försvunna fru varit synlig på en semesterort. Det blir en mystisk händelse för mycket i kommisariens liv. Den tredje boken om Roy Grace och hans kollegor vid polisen i Brighton bjuder på överraskande vändningar.

Patienten

av Phyllis Dorothy James. Inläst ur W&W, 2009 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 14 tim., 40 min..

Rhoda Gradwyn, en fruktad undersökande journalist, skriver in sig på en exklusiv privatklinik för att avlägsna ett missprydande ärr i ansiktet. Operationen går som planerat, men dagen därpå hittas hon död på sitt rum. Polisintendent Adam Dalgliesh och hans kollegor vid Scotland Yard kallas in för att utreda fallet. När en vän till Rhoda också hittas död ställs Dalgliesh inför svårare frågor än vem som egentligen är skyldig.

Först när givaren är död

av Anna Jansson. Inläst ur Norstedt, 2009 av Carin Andersson. Talboken omfattar 11 tim., 12 min..

Många anser att Frida Norrby har blivit förvirrad efter makens död. Natt efter natt ger hon sig ut för att gräva enligt de kartor hon fann i hans bankfack. Hon inser att de dokument hon fått i sin hand kan skriva om Sveriges historia. En natt brinner hennes stuga ner och Frida tros ha omkommit. Samtidigt inser kriminainspektör Maria Wern att distriktssköterskan Ingrid är försvunnen, hon som var den sista som såg Frida i livet. Förlaga. Norstedt, 2009.

Ryssdisco

av Wladimir Kaminer. Inläst ur Ersatz, 2008 av Helena Gripe. Talboken omfattar 4 tim., 10 min..

Ett femtiotal anekdotiska skrönor. Med sig själv som utgångspunkt skildrar förf. med halsbrytande humor staden Berlins mångkulturella storstadsmix där det mesta är möjligt. Persongalleriet består av udda gestalter, antihjältar som mirakulöst överlever motigheter med bibehållen värdighet. K. som har rysk-judisk bakgrund föddes 1967 och tillhör den sista generationen med sovjetisk uppväxt. 1990 emigrerade han till Berlin.

Havets vägar

av May Grethe Lerum. Inläst ur Schibsted, 2008 av Rebecca Ferguson. Talboken omfattar 6 tim., 16 min..

Del 6 i serien Livets döttrar. Meisterplassen, 1689: Randar tycker inte livet är värt att leva efter att Maria sänts till fiskelägren i norr. Ändå står han ut för deras lilla dotters skull. Det skulle krossa Lill-Marjas hjärta om fadern lämnade henne, men Randar är rädd för att bli galen om han aldrig får återse kvinnan han älskar.

Öga för öga

av May Grethe Lerum. Inläst ur Schibsted, 2008 av Rebecca Ferguson. Talboken omfattar 7 tim., 56 min..

Del 7 i serien Livets döttrar. Meisterplassen, 1703: Marja hatar prästen Revelin av hela sitt hjärta. Det var hans ondska som hade gjort så att hon räknades som föräldralös, och redan som barn hade hon svurit att hämnas. Prästen är en mäktig man, men han kan drabbas genom andra.

På allmän sal

av Gertrud Lilja. Inläst ur Bonnier, 1937 av Anna Döbling. Talboken omfattar 4 tim., 33 min..

Noveller som med realism och precision kommer nära människor och miljöer. Titelnovellen återger sjukdomens avgränsade värld; de fasta rutinerna, de särartade förnimmelserna efter en operation och det omedelbara kamratskapet mellan patienterna. Det vardagsbanala höjs upp till något allmängiltigt där människor visar sitt rätta ansikte, på gott och ont. G.L., 1887-1984.

Den röda himlen

av Lotta Lotass. Inläst ur Bonnier, 2008 av Helena Gripe. Talboken omfattar 3 tim., 17 min..

När första världskriget tog slut 1918 hade sexton miljoner människor, civila och soldater, dödats. I en enda oavbruten, hundra sidor lång, mening, utan början och utan slut, beskriver L.L. skyttegravskrigets speciella fasor; instängdheten, den ofrånkomliga döden, mörkret, leran och ledan.

Vita

av Melania G. Mazzucco. Inläst ur Norstedt, 2008 av Marika Bergström. Talboken omfattar 18 tim., 48 min..

Diamante har inte fyllt femton när han friar till sin kusin, tolvåriga Vita, på stranden vid Coney Island i New York 1906. Tillsammans har de färdats över Atlanten och stigit i land på Ellis Island, dit de skickats av sina fattiga italienska föräldrar. Men immigranttillvaron blir hård. De glider isär och skiljs åt. Decennier senare möts de igen i Rom. En släktsaga om illusioner, förhoppningar, grymhet och besvikelser.

Kryptan

av Kate Mosse. Inläst ur Norstedt, 2009 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 24 tim., 21 min..

Till gården Domoaine de la Cade utanför Rennes-les-Bains kommer Léonie Vernier och hennes bror Anatole på hösten 1891. Syskonen hör talas om ett mystiskt vilddjur som härjar i trakten och Léonie upptäcker en krypta på egendomen. Över hundra år senare anländer Meredith Martin till staden för att forska om Claude Debussys liv. Men när hon gjort en annan upptäckt kommer hennes undersökning att handla om Léonie Verniers liv.

Palatsmordet

av Jan Mårtenson. Inläst ur W&W, 2009 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 10 tim., 3 min..

När landets konsthistoriker samlas under ett symposium kring familjen Tessin, är stämningen irriterad. Antikhandlare Johan Kristian Homan har som vanligt ögon och öron öppna under middagen i en av Tessinska palatsets pampiga salar. Men när han nästa dag får reda på att en av deltagarna blivit strypt i palatsträdgården under natten vill han inte bli indragen. Men det var innan det där intressanta telefonsamtalet.

Människosaker

Inläst ur Karavan, 2008 av Marika Bergström. Talboken omfattar 6 tim., 45 min..

Ett fyrtiotal berättelser och dikter skrivna av författare från Afrika, Asien och Latinamerika. De handlar om livets stora och små frågor och riktar sig framför allt till de unga, men inte bara. De flesta av texterna har tidigare varit publicerade i tidskriften Karavan. Författarpresentationer, frågor att fundera över samt länk till en lärarhandledning underlättar för skolorna att använda boken i undervisningen.

Den jag ville ha

av Sheila O'Flanagan. Inläst ur Pocketförlaget, 2008. 978-91-86067-08-3, 91-86067-08-7 (genererat) av Anna Döbling. Talboken omfattar 14 tim., 50 min..

Vänskapen mellan Nieve och Darcey, som bor i Dublin, brister då Nieve och Darceys pojkvän, Aidan, fattar tycke för varandra och blir ett par. Efter många år får Darcey plötsligt en inbjudan till bröllopet mellan Nieve och Aidan, vilket leder till att Darcey tar chansen att stå öga mot öga med personerna som sårat henne mest. När Darcey försonats med det förflutna kan förhoppningsvis även hon hitta den sanna kärleken.

Bombyx

av Anne Rambach. Inläst ur Sekwa, 2009 av Lina Nyman. Talboken omfattar 10 tim., 54 min..

Frilansreportern Diane Harpmann försöker döva sorgen efter en personlig tragedi genom att skriva ytliga livsstilsreportage. Under ett jobb på restaurang Bombyx i Paris Chinatown hamnar hon mitt i en blodig eldstrid. Hon klarar sig undan med kameran full av avslöjande foton. Snart dras hon in i en farlig undersökning där hon själv blir måltavla. Hårdkokt, annorlunda kriminalroman.

Önskeleken

av Göran Schildt. Inläst ur W&W, 1944 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 5 tim., 21 min..

Förf:s, 1917-2009, debutroman från 1944. Man får bevittna romanhandlingens framväxt under diskussion mellan den fingerade författaren och hans motspelare i en korsu (skyddsrum) vid den finsk-ryska fronten. En stark kontrastverkan uppnås genom att fabuleringen inriktar sig på en solig italiensk förkrigsmiljö där två nordiska ungdomar leker en kurragömmalek som för den kvinnliga parten innebär en smula allvar.

Svindel, känslor

av Winfried Georg Sebald. Inläst ur Bonnier, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 5 tim., 31 min..

Essäroman i fyra avsnitt: En levnadsbeskrivning av författaren Stendahl och omöjlig kärlek ; Om Kafkas besök i en italiensk kurort ; Tankar kring en resa som författaren gör tur och retur över Alperna 1980 ; Skildring av ett besök i sin bayerska hemby efter 30 års frånvaro. Allt bildar en enhet; i vindlande meningar skapas - lärt, filosofiskt, melankoliskt och underhållande - en väv av fakta och fiktion. W.G.S., 1944-2001.

Stockholmssägner

av Danny Wattin. Inläst ur Piratförlaget, 2006 av Håkan Julander. Talboken omfattar 4 tim., 4 min..

Noveller som utspelas i ett samtida Stockholm. Ett genomgående tema är uppbrott och tvära vändningar i livet. Vissa figurer återkommer och berättelserna är bitar i ett pussel. Oftast är utgångspunkten Dödens sunkiga kontor; sedan gestaltas ett 30-tal levnadsöden och deras desperata jakt efter ungdom, rikedom, virilitet och lycka. Många drastiska situationer som utvecklas genom dialoger.

Fritt fall

av Juli Zeh. Inläst ur Weyler, 2009 av Kristina Rådström. Talboken omfattar 11 tim., 6 min..

Fysikprofessorn Sebastians son kidnappas. En läkemedelsskandal anas i bakgrunden och professorn tvingas röja en läkare ur vägen. Kommissarie Schilf kopplas in. Men det som börjar som en kriminalhistoria för snart läsaren in på andra banor. Pastichartad roman som med absurd humor diskuterar frågor om filosofi, naturvetenskap och människans fria vilja.

Facklitteratur

Allmänt och blandat

En svensk presshistoria

av Claes-Göran Holmberg. Inläst ur Esselte studium, 1983 av Lars Nygren. Talboken omfattar 8 tim., 36 min..

Överskådlig och heltäckande tidningshistoria från 1620-talet till 1980-talet. Pressens roll som nyhetsförmedlare, propagandist, maktens tjänare och kritiker redovisas mot bakgrund av den politiska historien. Även veckopressen behandlas.

De otroliga tefaten

av Eugen Semitjov. Inläst ur Askild & Kärnekull, 1982 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 10 tim., 48 min..

E.S., 1923-87, var journalist, författare och illustratör, med stora kunskaper om rymdforskning. Här gör han en genomgång, och analyserar, 16 olika episoder där man trott att så kallade flygande tefat har varit inblandade. Det gäller såväl från marken observerade fenomen som flygares och astronauters iakttagelser. Han är skeptisk till alla fantasifulla påståenden men anser att det finns bevis för att det funnits UFO.

Religion

Vem tänder stjärnorna?

av Per Ewert. Inläst ur Authentic Media Nordic, 2008 av Christina Hellman. Talboken omfattar 12 tim., 27 min..

Här vill P.E., gymnasielärare och frilansskribent, ta ett helhetsgrepp på nutidsmänniskans existentiella frågeställningar. Frågor som tas upp är t. ex.: Är materia det enda som finns eller ligger en personlig andlig verklighet bakom allting? En systematisk genomgång görs av de olika svar som livshållningarna ateism, panteism och kristendom ger på frågeställningarna. Förf. själv företräder en kristen hållning.

Ljusår och mörkrum

av Hakon Långström. Inläst ur GA-förlaget, 2008 av Lars Nygren. Talboken omfattar 9 tim., 5 min..

Memoarer skrivna av H.L, tidigare domprost i Stockholm. Här redovisar han sin bild av det händelseförlopp som ledde till att han 2006 avgick i förtid från sin tjänst som domprost i Stockholms domkyrkoförsamling. Den utlösande faktorn var konflikten kring en utställning med provocerande foton av Jesus. Han skriver också om uppväxten på västkusten, sitt stora intresse för foto och film och om möten med kända och okända.

Ett hjärta större än världen

av Magnus Malm. Inläst ur Libris, 2009 av Christina Hellman. Talboken omfattar 12 tim., 17 min..

Med utgångspunkt i Bergspredikan, beskriver M.M. vad det innebär att följa Jesus i början av 2000-talet. Han påpekar att texten bör läsas långsamt så att den får sjunka in i medvetandet eftersom den är så radikalt avvikande från allt vi har vant oss vid i den här världen. Jesus vänder upp och ner på våra perspektiv. M.M. arbetar med retreater och andlig vägledning för församlingsarbete och har skrivit flera böcker i ämnet.

Pingströrelsen

Inläst ur Libris, 2007 av Timothy Gibran. Talboken omfattar D. 2: 2 CD-ROM (50 tim., 43 min.) : mono.

Den svenska pingströrelsen är en del av den internationella pingstväckelsen som bröt fram i USA vid 1900-talets början. Väckelsen fick från 1906 en snabb spridning i Sverige och vid mitten av åttiotalet var pingströrelsen den största frikyrkorörelsen med dryga 100.000 medlemmar. Del 2 innehåller artiklar som behandlar verksamheter och teman ur rörelsens historia och avlutas med register över missionssatsningar och årtal.

Pingströrelsen

Inläst ur Libris, 2007 av Timothy Gibran. Talboken omfattar D. 1: 2 CD-ROM (63 tim., 20 min.) : mono.

Den svenska pingströrelsen är en del av den internationella pingstväckelsen som bröt fram i USA vid 1900-talets början. Väckelsen fick från 1906 en snabb spridning i Sverige och vid mitten av åttiotalet var pingströrelsen den största frikyrkorörelsen med dryga 100.000 medlemmar. Del 1 skildrar rörelsens hundra år ur ett kronologiskt perspektiv och avslutas med ett unikt församlingsregister.

Bortom alla begrepp

av Sante Poromaa. Inläst ur Red Dot publishing, 1997 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 3 tim., 32 min..

Relativt lättillgänglig framställning av i sig ganska svårtillgänglig buddhistisk filosofi och psykologi. Här finns också praktiska anvisningar för buddhistisk zenmeditation. Boken bygger på föreläsningar hållna av S.P på en buddhistisk kursgård i Västmanland. S.P., 1958- , har studerat och utövat zen under Philip Kapleaus och dennes efterträdares Sensei Bodhin Kjolhedes ledning sedan 1982.

Filosofi och psykologi

Till struntpratets lov

av Viveka Adelswärd. Inläst ur Bromberg, 2009 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 6 tim., 15 min..

Finns det ett värde i struntprat? Förf., professor i kommunikationsvetenskap, synar småpratets betydelse som redskap för kommunikation människor emellan. I arbetslivet, i relationer och i social samvaro kan småpratet göra det lättare att formulera tankar och åsikter. Det viktiga, menar hon, är inte alltid vad vi säger utan att vi faktiskt pratar med varandra.

Familjens projektledare säger upp sig

av Gunilla Bergensten. Inläst ur Månpocket, 2008 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 3 tim., 39 min..

Känslor av ilska, frustration och sorg emanerar ur denna uppgörelse med rollen som projektledare i en familj bestående av två heltidsarbetande vuxna, ett skol- och ett dagisbarn. Kvinnan, projektledaren, registrerar under sex månader vad arbetet innebär av ansvar för att allt skall klaffa med mat, tvätt, kläder, presenter, kontakter med skola, dagis m.m. Ständigt finns en oro för att ha glömt något viktigt.

Gör dig kvitt dina heliga kor

av Camilo Cruz. Inläst ur ICA, 2009 av Anita Molander. Talboken omfattar 3 tim., 19 min..

Berättelsen om en ko som för all framtid förändrar en ung mans liv och tankar. Kon är en metafor för varje bortförklaring och rädsla som hindrar oss från att leva det liv vi vill och förtjänar. Vänder sig till entreprenörer, lärare, föräldrar och alla andra som har en möjlighet att påverka andra.

Att läsa Karl Popper

av Håkan Holmberg. Inläst ur Timbro, 1983 av Per Jonebrink. Talboken omfattar 2 tim., 41 min..

Elementär och kortfattad introduktion till vetenskapsteoretikern Karl Poppers tänkande. Bokens första hälft ägnas åt Poppers allmänna vetenskapsteori. Andra hälften behandlar hans historiefilosofi och politiska filosofi.

Hypnos

av Frederick Lawrence Marcuse. Inläst ur Prisma, 1985 av Marika Bergström. Talboken omfattar 10 tim., 59 min..

Vad är fria fantasier och vad är sanning när det gäller hypnos?.Förf. försöker här reda ut begreppen. Han förklarar hur hypnosen används inom kropps- och själsläkekonst och hur den kan missbrukas av charlataner. En del föreställningar om hypnos visar sig bero på vidskepelse eller okunnighet men det som återstår är tillräckligt märkligt för att man ska förstå hur myten om hypnotisören som svartkonstnär uppkommit.

Jag älskar dig men jag är inte förälskad längre!

av Andrew G. Marshall. Inläst ur Månpocket, 2008 av Helena Gripe. Talboken omfattar 11 tim., 12 min..

Vad gör man när förhållandet stagnerar och man ser sin partner mer som en god vän än som älskare? Familjerådgivaren A. M. beskriver de kriser och övergångar mellan olika stadier i en relation, som kan uppstå. Bristande öppenhet, p.g.a. konflikträdsla är ett vanligt tema liksom olika sätt att uppfatta varandra. Förf. varvar sina teorier med exempel, sammanfattningar och övningar enligt 7-stegsmetoden.

Det liv du kan rädda

av Peter Singer. Inläst ur Fri tanke, 2009 av Inga Pyk. Talboken omfattar 9 tim., 25 min..

Det har alltid funnits rika och fattiga, men aldrig förr har det varit lika svårt att vara fattig och de rika haft så mycket pengar. Förf., etikfilosof, utforskar den växande klyftan mellan rika och fattiga och ställer bl.a. frågorna: Är det vår skyldighet att utrota fattigdomen? Hur kan vi försvara att vi konsumerar restaurangmat, dyra resor och trendiga kläder, när pengarna i stället skulle kunna rädda livet på barn?

Uppfostran och undervisning

Älskade, förbannade tonåring

av Birgitta Kimber. Inläst ur NoK, 2009 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 6 tim., 44 min..

Förf:na, med akademiska meriter i ämnet, utgår från en rad vardagssituationer som de flesta tonårsföräldrar kan känna igen. Tonåringen talar inte, hjälper inte till, bråkar med syskon och vill mest vara med sina vänner. Till det kommer oro för grupptryck, dåliga skolresultat och missbruk. Här får föräldrarna mer kunskap om tonåringens utveckling, hur de bäst kan kommunicera och även förstå sina egna reaktioner.

Litteraturvetenskap

Arvet

av Lennart Frick. Inläst ur Kvint, 2004 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 3 tim., 59 min..

L.R., 1939- , tar sin utgångspunkt i gamla fotografier, brev och dokument när han beskriver den miljö där han växte upp och hur den påverkade honom. Personliga tankar om äldre släktingars liv i Västerbottens inland blandas med egna barndomsupplevelser till en melankolisk betraktelse över det arv som formar en människa. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Näset var min hemby i Ragunda socken

av Göte Ingelman. Inläst ur Göte Ingelman, cop. 2008 av Bo Green. Talboken omfattar 8 tim., 32 min..

En krönika över livet och händelserna i Näsets by i Ragunda socken i Jämtland från åren 1925 till 1936. Ett tidsdokument som beskriver invånarnas inbördes förhållanden och livsstil. Det samhälle som beskrivs är ett där Jantelag, revirtänkande och klasstänkande råder.

"En konstnärs rätta namn det är hans verk"

av Styrbjörn Järnegard. Inläst ur Norma, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 20 tim., 46 min..

Den första bok som Verner von Heidenstam ger ut - diktsamlingen Vallfart och vandringsår, 1888 - leder direkt till framgång och berömmelse. I denna doktorsavhandling studeras olika motivkretsar i detta, den svenska nittiotalismens, portalverk. Framför allt lyfter förf. fram utvecklingen hos bokens pilgrimsgestalt - han utgår från nordisk poetik, fortsätter i en österländsk pilgrimsfärd och slutar i ett meditativt tillstånd.

Konst, musik, teater och film

Lars-Erik Larsson

av Carlhåkan Larsén. Inläst ur Atlantis, 2008 av Örjan Blix. Talboken omfattar 9 tim., 50 min.. DAISY text och ljud.

Den svenska konsertpubliken har länge uppskattat Lars-Erik Larssons Pastoralsvit och Förklädd Gud. Här får man följa L:s, 1908-1986, utveckling som människa, tonsättare, dirigent och kritiker. Enkelhet och klarhet som ledstjärnor var inte okontroversiellt på 1930-talet och L. och hans generationskamrater fick utstå hård kritik. C.L., 1938- , ger en väldokumenterad beskrivning, även om okända verk för bl.a. film och teater.

Sanningen om Zarah Leander

av Bosse Schön. Inläst ur Bosse Schöns förlag, 2008 av David Zetterstad. Talboken omfattar 6 tim., 17 min..

Vad är sant i allt som sagts om sångerskan och divan Zarah Leander, 1907-1981? Tankade verkligen nazityska u-båtar utanför hennes gods vid Bråviken? Hade hon en hakkorsflagga på vinden? Och vilka spionerade hon egentligen för - tyskar, ryssar eller de allierade? Själv menade hon att hon var politiskt naiv och bara ville sjunga. Den hemligstämplade Säpo-akten visar att anklagelserna mot Zarah Leander var falska.

Skärseld

av Nick Tosches. Inläst ur Reverb, 2008 av Håkan Julander. Talboken omfattar 7 tim., 35 min.. DAISY text och ljud.

Biografi över Jerry Lee Lewis, 1935- , legendarisk amerikansk rock- och countrymusiker. Han skivdebuterade 1956 och blev känd för sin maniska sångstil och sitt vilda pianospel. Han föddes i Lousiana, in i en släkt märkt av stort mod och galenskap. Under sitt liv har han slitits mellan pingströrelsens stränga Gud och alkoholens, drogernas samt rock'n'rollens Djävul. Hans våldsamma liv har gett honom smeknamnet "The Killer".

Är det Saltmannen?

Inläst ur Kartago, 2009 av Nils Pihlblad. Talboken omfattar 2 tim., 50 min..

Tusentals svenskar har skickat in sina felsjungna låtar till webbsidan Saltmannen.se. De roligaste bidragen finns här: allt från Carola som fångas i ett korvskinn och Bryan Adams sexdrömmar till E-Types flygande bävrar och Mauro Scocco med säd i näven. Namnet Saltmannen kommer från en felhörd textrad där hiphoparen Petter rappar "är det sant, mannen?".

Historia

Antilopernas list

av Jean Hatzfeld. Inläst ur Weyler, 2009 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 8 tim., 31 min..

Förf., fransk journalist, 1949- , låter överlevande från folkmordet i Rwanda 1994 komma till tals. De berättar om hur dödandet gick till: Hur kvinnor, barn och åldringar, som inte kunde springa så fort, blev nedhuggna av dödspatrullerna; hur de gömde sig i träsk bland redan dödade för att undgå upptäckt. Nästan en miljon mördades av hutuerna. Även några av dessa kommer till tals i denna knappast uppbyggliga, men viktiga bok.

I säng och säte

av Malin Lennartsson. Inläst ur Lund University press, 1999 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 23 tim., 41 min..

Akademisk avhandling som behandlar synen på förhållandet mellan kvinna och man i äktenskapet, sexualiteten och kärleken under 1600-talet. Vi möter smålänningar inför den kyrkliga rätten och några häradsrätter, i ärenden då de önskade bryta en trolovning eller ett äktenskap, men också då de kämpade för rätten att få leva tillsammans.

Eleonore av Akvitanien

av Johan A. Lybeck. Inläst ur Sellin, 2006 av Anna Westberg. Talboken omfattar 16 tim., 33 min..

Eleonore av Akvitanien, ca 1122-1204, var en kvinna som hade viss betydelse i Europa. Hon ärvde hertigdömet Akvitanien i nuvarande Frankrike 1137 och gifte sig med den blivande Ludvig VII. Han misstänkte att hon var otrogen och fick äktenskapet upplöst 1152. Hon äktade då den blivande Henrik II av England och gav honom sju barn, bl.a. Rickard Lejonhjärta och Johan utan land. Förf., ekonomiprofessor, 1944- .

Vägen mot kaos

av Ahmed Rashid. Inläst ur Svenska Afghankommittén, 2008 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 28 tim., 16 min..

USA:s antiterrorismpolitik i Afghanistan och Pakistan blir här föremål för kraftfull kritik. Förf., känd pakistansk journalist, menar att USA:s politik, tvärtemot avsikten, ofta lett till ett stärkande av terroristorganisationerna. Hittillsvarande fokusering på Irak har låtit både opiumekonomin och extremistgrupper som talibanerna växa i Afghanistan samt förvärrat situationen i Pakistan.

Biografi med genealogi

Allt har sin tid

av Gösta Arvidsson. Inläst ur Carlsson, 2009 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 6 tim., 10 min..

Folke Berglund skildrar sin livsresa. Från Hästvedas lilla tågstation till kungliga ämbetsrum, Grands glittrande salar och inte minst hemlighetsfulla ordenssällskap. Man får ta del av möten, bl.a. med revolutionären Anton Nilsson, och upplevelser, allt berättat med humor och självdistans för Gösta Andersson som nedtecknat. Den strikte ämbetsmannen och den kreative företagaren var båda integrerade delar i F.B.:s humanism.

När jag fyller 40 ska jag vara snygg, rik och lycklig (och yngre)

av Gunilla Bergensten. Inläst ur Forum, 2009 av Bo Green. Talboken omfattar 6 tim., 41 min..

Gunillas dagbok från de 365 sista dagarna som 39-åring. Det är en turbulent period i livet och målgruppen är kvinnor runt fyrtio som befinner sig i överviktsåldern. Igenkänningsfaktorn är hög: Förf. reflekterar över sin egen och sina väninnors klimakterieångest, problem med att hoppa i studsmattor, skilsmässor samt oändliga renoverings- och tillbyggnadsprojekt. Skrivet med en humoristisk och sorgmodig ton.

Snälla mamma - sluta dricka

av Britta Berggren Ericson. Inläst ur Månpocket, 2007 av Anna Westberg. Talboken omfattar 6 tim., 28 min..

Förf., journalist, berättar om sin missbrukskarriär. Barndom vävs ihop med nutid. I skildringen av alkoholistvardagen förbluffas man över uppfinningsrikedomen när det gäller att smussla med supandet. Mest berör förhållandet till barnen, hur illa de farit, men även hur deras hårda krav hjälpt henne att sluta dricka. För alla som vill försöka förstå alkoholism. Medicinskt kapitel av alkoholläkaren Lars Söderling.

Dagböcker

av Tage Erlander. Inläst ur Gidlund, 2008 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 1958: 20 tim., 50 min. : mono.

År 1958 inträffar det sällsynta i svensk politik att den socialdemokratiska regeringen upplöser andra kammaren och utlyser nyval efter att en proposition i tjänstepensionsfrågan avslagits. Frågan om Sverige ska skaffa sig atomvapen väcker stor debatt liksom riksdagsbeslutet att kvinnor ska kunna bli präster i svenska kyrkan. Nobelpriset i litteratur går till Boris Pasternak och VM i fotboll spelas i Stockholm.

Miss Kay

av Kaj Fölster. Inläst ur Fri tanke, 2008 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 5 tim., 18 min..

Som nittonåring reser Kaj Fölster med ett lastfartyg från Genua till Indien, genom Suezkanalen. Nästan 60 år senare hittar hon dagboken hon då skrev. Vi möter här genom hennes ögon en brokig samling människor: en kolonial teodlare, en väderbiten fältmarskalk, en dykande historieprofessor med flera. Livsöden och åsikter blandas med äventyrliga historier. Dessa möten lär henne att misstro klichéer och fördomar.

Bill Gates citerad

av Janet Lowe. Inläst ur Svenska förlaget, 1999 av Håkan Julander. Talboken omfattar 8 tim., 18 min..

Om entreprenören som startade Microsoft, världens största programvaruföretag i databranschen. Uppväxt, studier vid Harvard skildras liksom utvecklandet av det första programmet för persondatorer och Microsofts utveckling till världsomspännande koncern. Även om Gates kontroversiella ledarstil och affärsverksamhet som resulterat i flera rättsprocesser genom åren samt om mer personliga tankar om livet och framtiden.

Vi köpte ett zoo

av Benjamin Mee. Inläst ur Forum, 2009 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 9 tim., 4 min..

En sann historia om journalisten B.M., vars liv förändras när han och familjen köper ett fallfärdigt zoo på den engelska landsbygden. Ett galleri av udda karaktärer möter läsaren, bl.a. Zak, en varghanne på dekis och Ronnie, den känslosamma tapiren. Samtidigt blir förf:s hustru svårt sjuk. En originell berättelse om arbetet med att få djurparken att fungera, men också om den sorg som drabbar familjen.

Ord som himlen når

av Karin Monié. Inläst ur Atlantis, 2008 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 21 tim., 54 min..

Väldokumenterad biografi över C.A. Hagberg, 1810-1864, mannen bakom de klassiska Shakespeare-översättningarna. H. var en begåvad språkman som blev docent i grekiska i Uppsala och professor i estetik och moderna språk i Lund. Skildrar även förhållandena vid de svenska universiteten vid 1800-talets mitt och konflikten mellan Atterboms och fosforisternas tyskorienterade Uppsalaromantik och Tegnérs mer lundensiska måttfullhet.

Lyckliga familjen

av Judith O'Reilly. Inläst ur Forum, 2009 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 13 tim., 10 min..

Svarthumoristisk dagbok baserad på journalisten Judith O'Reillys blogg Wifeinthenorth.com. Här berättar hon om hur hon blir övertalad av sin man att lämna sitt älskade London och sin karriär som politisk reporter för att flytta 50 mil norrut med deras två små barn och ett tredje på väg. Vad mannen inte berättat är att han kommer att behålla sitt jobb i London och bara vara hemma var tredje helg.

En stor man

av Thomas Steinfeld. Inläst ur Atlantis, 2009 av Lo Iweborg. Talboken omfattar 8 tim., 42 min..

Essäistisk, snarare än biografisk, skildring av hur Axel Munthe lyckades iscensätta sitt liv mellan fantasi och verklighet. Boken består av ett trettiotal kapitel som ofta utgår från en situation eller händelse i Munthes liv.. Efterhand formas ett psykologiskt porträtt av den på Capri bosatte svenske läkaren och författaren. T.S., 1954- , är kulturchef på tyska Süddeutsche Zeitung. Förord av Bengt Jangfeldt.

Dan Broström

av Olof Traung. Inläst ur Nautic, 1948 av Bo Green. Talboken omfattar 14 tim., 58 min.Hmono.

Biografi över D.B., 1870-1925, skeppsredare och politiker. Han blev delägare i firman Axel Broström & Son 1898 och var helägare från 1905 till sin död. Under hans tid utvecklades verksamheten mycket kraftigt, bl.a. genom inrättandet av Svenska Amerika Linien 1915. I riksdagen tillhörde han liberala samlingspartiet, var ledamot i bevillningsutskottet och engagerade sig inte minst i sjöfarts- och handelspolitik.

Rött land, röd jord

av Ming Wang-Sonnerup. Inläst ur Bra böcker, 2008 av Anita Molander. Talboken omfattar 22 tim., 22 min..

Ming är född samma år som Mao Zedong tog makten i Kina och hennes uppväxt präglades av hans idéer. Hon är toppstudenten som har fel klassbakgrund, alltså borgerlig, och under kulturrevolutionen skickas hon därför ut på landet, där hon tvingas bli textilarbetare. En skakande skildring av en uppväxt och en levande skildring av hur Ming och hennes familj, liksom många andra, kämpade för att överleva.

Samhälls- och rättsvetenskap

Brottets bana

av Michael Connelly. Inläst ur Norstedt, 2007 av David Zetterstad. Talboken omfattar 9 tim., 12 min..

M.C., amerikansk deckarförfattare som bl.a. belönats med en Edgarstatyett för "Svart eko", den första romanen om Hieronymus Bosch. Han har även ett förflutet som kriminalreporter innan deckarskrivandet tog över. Den här samlingen trycktes ursprungligen som samlarutgåva i liten upplaga och innehåller kriminalartiklar från South Florida Sun-Sentinel 1984-1987 samt Los Angeles Times 1987-1992.

Sexualitetens omvandlingar

Inläst ur Daidalos, 2003 av talsyntes. Talboken omfattar 13 tim., 10 min.. DAISY text och ljud.

Teknik, industri och kommunikationer

Digital fotografi

av Scott Kelby. Inläst ur Pagina, cop. 2007 (tr. 2009) av Christer Bjärehag. Talboken omfattar [D. 1]: 8 tim., 40 min. : mono.

Förf., känd för sina böcker om digital bildhantering, har gjort en bok för nybörjare. På ett enkelt sätt förklarar han komplicerade ting, eftersom hans tes är att man inte behöver veta varför allt fungerar som det gör. Det viktiga är att veta vad som händer om man gör på ett visst sätt. T.ex. ges råd om hur man gör för att ingen skall blinka när man tar en gruppbild. Men även om avancerade inställningar i Photoshop.

Digital fotografi

av Scott Kelby. Inläst ur Pagina, 2008 av Inga Pyk. Talboken omfattar D. 2: 7 tim., 9 min. : mono.

Korta texter där förf. lär ut knep som är användbara för alla som vill bli bättre fotografer. Den här andra boken inleds med en del som handlar om blixt och studiofotografering. Andra kapitel är natur- och resefotografi, porträtt- och bröllopsfotografi. Råden spänner över ett brett fält: från hur man får en modell att slappna av till hur man i Photoshop skapar en panoramabild av flera delbilder.

Bygg ikapp

av Elisabet Svensson. Inläst ur Svensk byggtjänst, cop. 2008 (tr. 2009) av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 14 tim., 37 min..

För att åstadkomma en tillgänglig och användbar miljö för personer med funktionsnedsättning behövs insikt och förståelse för människors olikheter, samt hur miljön kan utformas för att inte innebära hinder. Detta är en handbok och en uppslagsbok som innehåller information om gällande regler och som ger en fördjupad kunskap för att göra miljön tillgänglig och användbar. Innehåller en mängd exempel på lösningar.

Ekonomi och näringsväsen

Från bostadsbubbla till finanskris

av Lars-Georg Bergkvist. Inläst ur Utrikespolitiska institutet, 2009 av Lo Iweborg. Talboken omfattar 1 tim., 19 min..

Den globala finanskrisen blev akut när investmentbanken Lehman Brothers kollapsade hösten 2008. Men långt dessförinnan rasade de amerikanska bostadspriserna och villaägare tvingades flytta när de inte kunde betala räntorna på sina högrisklån. Då lånen låg till grund för värdepapper som sålts till placerare världen över spred sig krisen blixtsnabbt och i förlängningen har även den amerikanska affärsmodellen ifrågasatts.

Fru Blomqvists matbok

av Agneta Blomqvist. Inläst ur Atlantis, 2008 av Marika Bergström. Talboken omfattar 6 tim., 21 min.. DAISY text och ljud.

Fristående uppföljning av Herr Gustafssons familjebok. Lustfyllt och humoristiskt där mat, dryck och restaurangliv är gemensam nämnare. Ämnesvalet är skiftande, men alltid intresseväckande - texten rör sig ofta inom smått aparta områden med hög nostalgifaktor. Titelrubriker bland andra: Absint, Dambuffet, Gammelost, Hötorget, Liturgiskt godis samt Västeråsgurka.

Placeringsrådgivning

av Gabriel Oxenstierna. Inläst ur Studentlitteratur, 2009 av talsyntes. Talboken omfattar CD-ROM (15 tim., 23 min. ). DAISY text och ljud.

G.O., fil.dr. i nationalekonomi, redogör för den finansiella marknaden och ger råd om hur man på olika sätt kan placera sina pengar. Centrala teman är rådgivning till privatpersoner samt etik och normbildning i finansbranschen. Han förmedlar också insikter i makroekonomi och grundläggande finansiell ekonomi. De finansiella instrumenten, med dess egenskaper och risker, beskrivs. Även om hur värdepapper hanteras och omsätts.

Lurad av laxen

av Marit Paulsen. Inläst ur Bromberg, 2009 av Anita Molander. Talboken omfattar 4 tim., 17 min..

Marit Paulsen har länge engagerat sig i frågor om våra livsmedel. Att producera mat är något av det mest energikrävande som finns och det manar till eftertanke, liksom det faktum att vi slänger stora mängder mat. Begrepp som ekoodlat, genmanipulerat, besprutat och konstgödslat reder M.P. ut och pekar även på att den stora utmaningen ligger i hur vi ska kunna producera mat så att den räcker åt alla.

Naturvetenskap

Alkemins skam

av Carl-Michael Edenborg. Inläst ur No fun, 2004 av Bo Green. Talboken omfattar 26 tim., 35 min..

Alkemin, den metalliska mystiken med drömmen om att skapa guld och evig lycka, var en självklar företeelse i Europa fram till slutet av 1700-talet. Genom olika kampanjer från upplysningstidens företrädare försvann alkemin ur offentligheten. I den här doktorsavhandlingen diskuterar förf. orsaken till detta. Han menar att det i mycket var politiska, kulturella och sociala faktorer som var avgörande.

Arvet från Darwin

av Birgitta Forsman. Inläst ur Fri tanke, 2009 av Anita Molander. Talboken omfattar 10 tim., 11 min..

Charles Darwin publicerade sin bok Om arternas uppkomst 1859. Redan tjugo år innan tycks han ha haft sin evolutionsteori klar. Varför dröjde publiceringen så länge? Om detta och om det indirekta hotet mot religionen och de religiösas farhågor över evolutionsteorin beskrivs. I fokus står en bred diskussion om vad D. och andra hävdar om religion, moral och människans plats i världen. B.F, vetenskapsteoretiker.

Svampar för alla

av Håkan Hallander. Inläst ur LT, 1982 av Barbro Selving. Talboken omfattar 1 tim., 37 min..

Säkrast och lättast lär man sig svamp om man koncentrerar sig på ett litet antal arter. Här är ett "bassortiment" på c:a 25 arter. Vi lär oss vad en svamp är och hur den fungerar i naturen. Vidare grundläggande regler om när och var man hittar svamp, hur den plockas och rensas. Varje art presenteras överskådligt och med informativ text. Dessutom ett avsnitt om förvaring och anrättning av svamp. Inläsning från SRF, Studiegruppen.

Efter klimatlarmet

av Gabrielle Walker. Inläst ur ICA, 2008 av Marika Bergström. Talboken omfattar 12 tim., 34 min..

Författarna gör en lättfattlig presentation av faktaunderlag och pågående forskning, för att bringa reda i informationen om den globala uppvärmningen. Olika argument synas utifrån dagens kunskapsläge och behandlar både naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga aspekter. De myter och missuppfattningar som sprids behandlas i ett kapitel. Ordförklaringar och noter avslutar.

Medicin

Fri från depression med kost, motion och sömn

av Helena Kubicek. Inläst av Lena Thyberg. Talboken omfattar 5 tim., 46 min..

Förf., psykolog, förklarar varför de dagliga vanorna är så viktiga för hur vi mår och visar hur enkelt det kan vara att införliva nya vanor. Här presenteras tips till självhjälpsprogram för att hjälpa en deprimerad människa att förändra sina vanor och på så sätt bli fri från, eller komma en bit på vägen ut ur, sin depression.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Den blodiga origamifjärilen

av Thomas Hoobler. Inläst ur Wahlström, 2008 av Örjan Blix. Talboken omfattar 5 tim., 7 min.. DAISY text och ljud.

Del 3, fristående, i serien Samuraj som utspelar sig i Japan på 1700-talet. En mäktig samurajlord har mördats. Förövaren måste hittas och rättvisa skipas. På uppdrag av shogunen kommer domare Ooka till platsen för att undersöka brottet. Med sig har han sin lärling och adoptivson, Seikei, 14 år. Den enda ledtråden är en origamifjäril, fläckad av blod. En farofylld färd för Seikei tar sin början.

Tillsammans

av Håkan Larsson. Inläst ur Gondolin, 2004 av Anna Döbling. Talboken omfattar 7 tim., 18 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Nära oss. Efter den dramatiska seglatsen som slutade med rättegång har Loving rest till Nya Zeeland för att få distans till händelserna. Patrik finns kvar hemma i Skåne och ägnar sig alltmer åt musiken. Hur deras känslor ska kunna överleva separationen är de inte riktigt säkra på, men Patrik skriver låttexter fulla med kärlek till flickvännen Loving.

Vatten och eld

av Håkan Larsson. Inläst ur Gondolin, 2004 av Anna Döbling. Talboken omfattar 8 tim.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Nära oss. 17-årige Patrik följer med sin flickvän Loving och hennes föräldrar på segelsemester. Den trevliga segelturen runt Sveriges sydkust förvandlas snart till något av en mardröm när Loving skadas i en diskoteksbrand som utbryter i det idylliska lilla Oskarshamn. Branden visar sig vara anlagd av nynazister och Loving och Patrik dras in i en spiral av våld.

Blunda och öppna ditt fönster

av Ngoc Thuân Nguyên. Inläst ur Trasten, 2007 av Örjan Blix. Talboken omfattar 3 tim., 30 min.. DAISY text och ljud.

10-årige Dung bor i en liten by i Vietnam. Här berättar han själv om livet i byn utan TV eller datorer. Familjen betyder mycket för Dung, men också kompisarna. Även om livet i byn är stillsamt finns det gott om spännande händelser som han och kamraterna råkar ut för. Att döden och kärleken är lika närvarande i livet blir särskilt tydligt när kompisen Ti blir biten av en orm. Gripande berättelse med poetiskt språk.

Här kommer Pysen

av Marie Louise Rudolfsson. Inläst ur BW, 1976 av Anahí Giacaman-Ríos. Talboken omfattar 3 tim., 9 min..

Mimmi, eller Camilla som hon egentligen heter, är snart tolv år och bor med sin barska gammelfaster Bojan. Mimmis föräldrar dog i en bilolycka när Mimmi var 1 år. Hon känner sig ofta ensam, men som tur är har hon en egen häst, Fanfar, som hon älskar över allt annat. Men så händer något som ingen räknat med, allra minst Mimmi själv.

Fotboll och kyssar

av Mikael Thörnqvist. Inläst ur B. Wahlström, 2007 av Anna Döbling. Talboken omfattar 3 tim., 27 min.. DAISY text och ljud.

Första delen i serien Bollkänsla. När 11-åriga Emma börjar spela fotboll i Uddens BK händer något. Nu får hon fart under dobbarna, mod i hjärtat och börjar förstå att hon kanske klarar av allt som man måste. Det är inte bara att markera och nicka som Emma måste lära sig. Det är också att till exempel våga kyssa en söt kille, sova över hos en kompis eller gå förbi tuffaste gänget på skolan.

Svarta bruden

av Gudrun Wessnert. Inläst ur LL-förlaget, 2008 av Anna Döbling. Talboken omfattar 1 tim., 9 min.. DAISY text och ljud.

Det spökar på pensionat Bockfoten. Den som spökar är Marigold, den Svarta Bruden, som längtar efter sitt barn som togs ifrån henne när hon murades in levande i väggen. Nu har chansen kommit som Marigold har väntat på. Ett gossebarn bor på pensionatet. Kanske kan barnet bli hennes?