Nya talböcker augusti 2009

Nya talböcker augusti 2009

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 108 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Ändå måste jag gå

av Nils Bolander. Inläst ur Libris, 2002 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 2 tim., 3 min..

N.B., 1902-1959, var och är en av Sveriges mest lästa kristna poeter. Han skriver om kallelse, om tvekan, om mänskligt sett övermäktiga krav samt om brinnande kärlek. I boken återfinns ett urval dikter från hans nio diktsamlingar.

Hemligheter

av Laila Brenden. Inläst ur Schibsted, 2008 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 9 tim., 17 min..

Del 21 i släktsagan om Hannah som nu är klar med tjänstgöringen i Kristiania och reser med tvillingbrodern Knut till Danmark för att bo på familjegodset Sörholm. Dern vackra bokskogen runt Sörholm bär på hemligheter: det försiggår möten i skogen som inte tål dagens ljus: möten mellan en ung kvinna från enkla förhållanden och en av herrarna på Sörholm. Det de inte vet är att Hannah ofrivilligt blir vittne till ett möte.

Nattbarn

av Laila Brenden. Inläst ur Schibsted, 2008 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 9 tim., 13 min..

Del 22 i släktsagan om Hannah. En sen kväll under juletid bankar det på Lundebys dörr. Hannah tror inte sina ögon när hon ser vem som står utanför. Har Fabian verkligen kommit hela den långa vägen bara för att träffa henne? På Rudningen planerar Ola för ungdomarnas framtid. Han har bestämda önskningar framför allt för Knut. Åshild blir förfärad då hon inser hur långt husbonden är villig att gå för att få det som han vill.

Orädd

av Laila Brenden. Inläst ur Schibsted, 2008 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 9 tim., 2 min..

Del 23 i släktsagan om Hannah, som har mycket att tänka på i Köpenhamn. Påträngande friare och uppblåsta fruar, men lyckligtvis har Hannah mycket av sin farmor i sig. På Rudningen går de sommaren till mötes. Åshild stryker sig lyckligt över den växande magen och Ola gläder sig åt att bli far igen. Bara han får saken med Ivars far ur världen, så kan äntligen de sista brickorna fallit på plats.

Sirila gentlemän sökes

av Karin Brunk-Holmqvist. Inläst ur Kabusa, 2008 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 7 tim., 1 min..

Två äldre damer i Tomelilla, 81 och 79 år, söker äventyr och publicerar en kontaktannons. Ordet "Sirila" har de själva hittat på. I väntan på trevliga män vänder Alma och Margit upp och ned på Solgläntans äldreboende, där de bor temporärt i väntan på en permanentbostad. Den bitska föreståndaren Ulla och politikern Kjell får problem med damerna. Med humor och värme om vad som timar på det idylliska Österlen.

Kopparåldern

av Xueqin Cao. Inläst ur Atlantis, 2009 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 32 tim., 56 min..

Del 3 i serien Drömmar om röda gemak inledd med Guldåldern. Denna digra serie romaner är det litterära verk som de flesta kineser uppger har påverkat deras liv mest. Händelserna i denna del äger rum under 1700-talet i aristokratisk miljö och kvinnornas situation blir belyst; såväl de förnäma damernas som tjänsteflickornas. Fascinerande berättelse med ett myller av gestalter. Utförligt förord av översättaren.

Flyktfåglar

av Charlotte Cerps. Inläst ur Forum, 2008 av Anna Döbling. Talboken omfattar 10 tim., 18 min..

Debutroman baserad på förf:s lettiska familjs öden under nazistiskt och kommunistiskt förtryck. Till grund ligger autentiska berättelser som kretsar kring letternas deportation till Sibirien, andra världskrigets vedermödor med bl.a. ryssarnas invasion, exilen i Sverige och baltutlämningen. Men den rymmer även barndomssomrar, kärlek, lycka och förlust på det privata planet och berättar om sångens betydelse för lettisk kultur.

De bästa svenska dikterna

Inläst ur Bonnier, 2007 av Anna Godenius. Talboken omfattar 29 tim., 21 min..

Jan Olov Ullén, litteraturhistoriker, lyfter i antologin fram de starkaste och mest levande dikterna ur nära 400 år av svensk diktkonst - från Stiernhielm till Aspenström. Samtidigt presenterar han poeterna och deras författarskap, diskuterar vad som gör poesin till poesi och kommenterar de valda dikterna. En rik introduktion till den lyriska traditionen i Sverige.

Löftet

av Jude Deveraux. Inläst ur Richter, 2000 av Ove Ström. Talboken omfattar 7 tim., 46 min..

Hela England jublade på hennes bröllopsdag, men Judith svor på att aldrig frivilligt göra några eftergifter för sin make. Vid det blomstertäckta altaret tände deras första beröring en förtärande passion hos dem, men han hade lovat bort sitt hjärta till en annan. Förödmjukad och övergiven i ett främmande slott beslutade Judith att aldrig medge sin rädsla för att förlora honom.

Slutna rum

av Jennifer Egan. Inläst ur Bonnier, 2008 av Kristina Rådström. Talboken omfattar 9 tim., 21 min..

Livstidsfången Ray går på en skrivarkurs i fängelset och får genom sitt skrivande kontakt med sina inre världar. Han skriver om Danny, från New York, som reser till sin kusin Howards medeltida slott i Östeuropas bergstrakter. Men slottets avskildhet och tystnad är skrämmande; här finns hemligheter och ouppklarade händelser från kusinernas barndom spökar. Olika berättelser flätas ihop och skapar en drömlik atmosfär.

Djävulsklyftan

av Colin Forbes. Inläst ur Forum, 2008 av Ove Ström. Talboken omfattar 5 tim., 34 min..

Tweed med hela SIS-styrkan är tillbaka. De brutala morden på två vackra kvinnor leder SIS-styrkan till en ödslig och vild trakt där allt styrs av fadern till de mördade kvinnorna. Området är fullt av märkliga människor, en del till synes onda och farliga. Trots att Tweed och hans medhjälpare är färre till antalet lyckas de ändå slå till mot skurkarnas basläger där all stulen olja förvaras.

Dö med mig

av Elena Forbes. Inläst ur Forum, 2008 av Rebecca Ferguson. Talboken omfattar 13 tim., 43 min..

En tonårsflicka hittas död i en förfallen stenkyrka i London. Det ser ut som ett självmord men den rättsmedicinska undersökningen visar något annat. Snart inträffar liknande dödsfall och i flickornas datorer finns det mejl från en man som lockar med kärlek och omtanke. Kommissarie Mark Tartaglia inser snart att han jagar en seriemördare som njuter både av att bli jagad, och sin egen jakt efter nästa offer.

Lik en bäck som aldrig sinar

av Stig Fred. Inläst ur GA-förlaget, 2008 av Håkan Julander. Talboken omfattar 12 tim., 28 min..

Roman om profeten Amos som levde och verkade på 700-talet f. Kr. då konung Ussia regerade i Juda och Jerobeam II i Israel. De dåvarande judiska rikena var materiellt välmående men präglades av hänsynslös maktutövning och förtryck av de svagaste i samhället. Amos reagerade mot detta och predikade rätt och rättfärdighet samt upprättelse för de förtryckta.

Stråk av rött

av Elizabeth George. Inläst ur Norstedt, 2009 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 28 tim., 6 min..

Uppföljare till När ingen ser. Kommissarie Thomas Lynleys liv är i spillror och själv har han dragit sig undan världen. På en vandring längs Cornwalls kust råkar han på en kropp som tycks ha fallit från en hög klippa. Det verkar vara en förolyckad bergsklättrare. Lynleys polisinstinkt väcks till liv och han beger sig till en stuga för att slå larm. Motvilligt dras han in i utredningen som snart visar sig handla om ett mord.

Ingen kommer till paradiset

av Michael Gimre. Inläst ur Bokpro, 2008 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 8 tim., 7 min..

Romanen utspelar sig i Kristianstadstrakten och handlar om Fredrik, fastighetsmäklare i fyrtioårsåldern, vars liv gått i stå; ett kraschat äktenskap och dålig kontakt med sina tonårsbarn. Dessutom blir han omsprungen på jobbet och får inte det chefsjobb som varit vikt för honom. Men när han får uppdraget att sälja ett hus vid sjön Immeln, vars ägare varit försvunnen i två år, börjar det hända saker i hans liv. Debut.

De oskyldigas orden

av Michele Giuttari. Inläst ur Norstedt, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 10 tim., 40 min..

Kommissarie Michele Ferrara vid Florenspolisen utreder ett fall med en tonårsflicka som dött av en överdos. När hans barndomsvän Massimo plötsligt försvinner och tillsammans med sin älskarinna efterlyses för mord, tar Ferrara ledigt för att göra egna efterforskningar. Cirklarna vidgas alltmer och spaningarna omfattar efter hand såväl sicilianska mafiosi som albanska knarksmugglare, trafficking och pedofiler.

Kinesen

av Friedrich Glauser. Inläst ur Ersatz, 2009 av Rebecca Ferguson. Talboken omfattar 8 tim., 38 min..

Novemberimman vilar tät över den lilla orten Pfründisberg: ett värdshus, en trädgårdsskola, en fattigvårdsanstalt, en kyrkogård. Och två döda. Överkonstapel Studer från kantonpolisen i Bern anländer till platsen och finner många besynnerligheter. Han är en känslig iakttagare av mänskliga svagheter; en både resignerad och lidelsefull kännare av livet Utkom i original 1938 F.G., schweizisk förf., 1896-1938.

Berätta för mig

av David Grossman. Inläst ur Bonnier, 2009 av Rebecca Ferguson. Talboken omfattar 12 tim., 42 min..

Två kortromaner där olika kärleksmotiv vävs samman med föreställningar om beroende och kommunikation. I den första får en medelålders man skjuts efter en olycka av sin svägerska och talar om sitt sargade äktenskap. Resans mål är oklart och färden blir en form för deras samtal. I den andra berättelsen läser en författare för sin döende mor ur den bok hon skriver om sig själv som ung. D.G., israelisk förf., 1954- .

Rum vid havet, rum i staden

av Frode Grytten. Inläst ur Natur och kultur, 2009 av Lina Nyman. Talboken omfattar 4 tim., 14 min..

En dag tar livet en oväntad vändning. Den här dagen kommer någon gång i varje människas liv och i bokens tio noveller skildras dagen då allt vände. Människor älskar varandra med ömhet, gör varandra illa, går eller stannar kvar. Med utgångspunkt i tio målningar av Edward Hopper, känd för sina samtidsskildringar av ensamhet och frusna relationer, skildrar F.G. avskalat och nära hur dessa människor rör sig kring sin smärtpunkt.

Odöda, odrömda

av Magnus Hedlund. Inläst ur Bonnier, 2008 av Örjan Blix. Talboken omfattar 3 tim., 41 min..

En gammal kvinna på ett så kallat äldreboende i en europeisk stad kan inte förklara sitt eget liv på annat sätt än att hon har blivit en zombie. Med sitt sviktande närminne förväxlar hon drömmar med händelser i vardagen. Men i minnesbilderna från sitt tidigare liv är hon glasklar. Hon har fått lämna sitt hemland efter ett politiskt, socialt och personligt sammanbrott. En gripande skildring av minnets undanglidande natur.

Portalen

av Tracy Hickman. Inläst ur Damm, 2008 av Helena Gripe. Talboken omfattar 7 tim., 17 min..

Del 5 i serien Bronskoralerna, inledd med Uppvaknandet. Mystikerna har blivit en stark kraft i riket. Vätten Lunid öppnar en portal till gudarnas värld. Dwynwyn kämpar bland älvorna för att hålla samman de dödas rike. Hoten närmar sig från flera håll och gränserna mellan världarna blir allt lättare att forcera. Försöket att gifta samman Valana och Treijan går i stöpet då prinsen försvinner under märkliga omständigheter.

Livets aviga och räta

av Kate Jacobs. Inläst ur Damm, 2007 av Anna Döbling. Talboken omfattar 12 tim., 43 min..

Georgia, hennes dotter Dakota och deras vänner i stickklubben träffas i Georgias garnaffär varje fredag. Deras gemensamma intresse stickningen för samman dem också på ett vänskapsplan och när den svåra verkligheten närmar sig stöttar de och ställer upp för varandra. Vardagsnära roman om stickning och kvinnors vänskap.

Du läser, jag berättar

av André Jarz. Inläst ur Wieslaw Jarzebowksi, 2008 av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 4 min..

Självbiografisk roman som berättar om de bekymmer som drabbar den synskadade Wieslaw som föds 1955 i Polen och invandrar till Sverige 1963. 1978 avslutar han sina studier och börjar försörja sig som pianostämmare. Wieslaw berättar om de svåra depressioner som drabbar honom då han bryter komplicerade relationer till kvinnor. Hjälp i svåra situationer finner Wieslaw hos sina kärleksfulla föräldrar.

Vill du ha barn med mig?

av Åsa Jinder. Inläst ur Forum, 2008 av Anna Döbling. Talboken omfattar 5 tim., 27 min..

Nora, känd programpresentatör på en stor TV-kanal, lever singelliv fyllt av jobb, träning och kändispartyn. Men när hon träffar Joakim blir hon förälskad, och det föds en längtan hos henne att bli med barn. Att bli gravid är inte så lätt som hon trott, och paret dras snart in i en karusell av hormonbehandlingar och inseminationer. Nora blir alltmer besatt av tanken på att bli mamma och relationen sätts på hårda prov.

Eterneller

av Viktor Johansson. Inläst ur Modernista, 2008 av Örjan Blix. Talboken omfattar 2 tim., 20 min..

På en experimentell prosa med lyriska inslag berättas om fyra kvinnor ombord på en rymdfarkost. De har flytt från en apokalyptisk händelse på planeten jorden. De fyra kvinnorna har på olika sätt stannat i växten, eller i fel förhållande till varandra. I texten återges deras tankar, minnen och fantasier. Kanske handlar det ytterst om människans förhållande till den oundvikliga döden. V.J., 1983- . Romandebut.

Gamarna

av Maria Küchen. Inläst ur Ordfront, 2009 av Ann Katrin Andréasson. Talboken omfattar 10 tim., 58 min..

Tre mord inträffar i succéförfattaren Sannas närhet. Offren är framgångsrika karriärkvinnor och Sanna anar att hon själv kan stå i tur. Hon börjar nysta i fallet, men när det fjärde offret är en man, bryts mönstret. Samtidigt stjäls Sannas senaste manuskript, en tidstypisk avslöjardagbok som hon ångrar, från hennes såphale litteräre agent. Handlingen utspelas i Stockholm år 2016, men har ett påtagligt nutidsbrus.

Panama Pride

av Josef Magnusson. Inläst ur Axplock, 2008 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 7 tim., 15 min..

Panama Pride är en fraktbåt som transporterar en stor pappersmaskin över Atlanten, ett normalt och oskyldigt uppdrag som spelar vissa subversiva krafter i händerna. Polisen Erik Lennef och bokhandelsanställda Elly Tonner har bägge anknytning till den firma som förmedlat affären och de upplever en spirande kärlekshistoria allt medan spänningen stiger och gåtfullheten tätnar.

Brukshunden, krokodiltämjaren och jag

av Leif Möller. Inläst ur Mälaröbörsen, 2003 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 3 tim., 52 min..

Det dagliga livet hos familjen Möller förändras totalt när en hundvalp av rasen riesenschnauzer införskaffas. Den glupska hunden äter allt, till och med husses personsökare. På brukshundsklubben visar schnauzern hur man kan vägra att göra allt som instruktören vill att hundarna ska lära sig. Inte ens de goda råden från grannen, krokodiltämjaren, hjälper. Kåserande om glädjen och besvärligheterna med att ha hund.

Två sjöar

av Johan Nilsson. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2009 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 11 tim., 38 min..

Stefan växer upp i Granbacka, ett litet brukssamhälle i Västsverige. Det är 1980-tal och Stefan tillbringar det mesta av sin tid med vännerna Micke och Carina. Efter gymnasiet är Stefan den ende som blir kvar på hemorten. Åren går och en dag återvänder Micke. En vemodig berättelse om övergången från barndom till vuxenliv, ett Sverige i förändring och om livet i en småstad.

Förtrollad

av Hilary Norman. Inläst ur Bonnier, 91-43-00073-8, 978-91-43-00073-3 (genererat) av Helena Gripe. Talboken omfattar 15 tim., 33 min..

Madeleine Gabriel, dottern i en rik bankirfamilj, styrs av passionerade känslor. När hon vid 16 års ålder rymmer till Paris för att söka efter sin far, avstår hon från hela sitt arv, utom den juvelbesatta skulpturen Eternité. Där möter hon den stora kärleken men lyckan krossas. Hon flyr till New York med sin lille son, men det finns någon i hennes närhet som vill döda henne för att få tag i det vackra konstverket.

Utan ord

av Kenth Olsson. Inläst ur Bokpro, 2008 av Christina Hellman. Talboken omfattar 10 tim., 57 min..

Om författaren Stig Dagerman och de tre månade han tillbringade på Österlen i Skåne 1951. Romanen skildrar hans tankar, växlingen mellan dröm och verklighet och mellan ångest och förtvivlan. Parallellt skildras ett sovjetiskt fångläger där en svensk, möjligen Raoul Wallenberg, sitter fängslad.

Herr Cevdet och hans söner

av Orhan Pamuk. Inläst ur Norstedt, 2008 av Bo Green. Talboken omfattar 30 tim., 3 min..

Klassisk familjekrönika. I centrum står familjen Bey i tre generationer med början i det Osmanska riket 1905. Man möter Cevdet Bey, en affärsman som blir förmögen genom giftet med dottern till en pascha, sonen Osman samt sonsonen Ahmet. Slutar 1971 - det moderna Turkiet står inför sin andra militärkupp på ett decennium. O.P, 1952- , turkisk förf., nobelpris i litteratur 2006. Detta är hans debutroman från 1982.

Brustna vingar

av Bente Pedersen. Inläst ur Boknöje, 1987 av Helena Gripe. Talboken omfattar 7 tim., 51 min..

Del 2 i serien om Raija, som finner sig väl tillrätta i sitt nya hem. Om Karl inte riktigt var den stora kärleken, så tycker hon i alla fall mycket om honom. Och hon avgudar sin dotter Maja. Men Raija som är van vid stora vidder, där hon kan springa i kapp med vinden, blir aldrig riktigt förtrolig med de höga fjällen och den mörka skogen. Och hon kan inte glömma sin ungdoms älskade.

Golddiggers

av Tasmina Perry. Inläst ur Norstedt, 2008 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 22 tim., 8 min..

Adam Gold är rik och mäktig och kvinnor dras till honom. Karin som blir hans fästmö är framgångsrik i sitt yrke och lever ett liv i de rikas sfär. Erin, den begåvade flickan från landet, är hans sekreterare. Molly, supermodell från 1980-talet med dyra drogvanor, skulle behöva honom. Hennes dotter Summer, lovande modell faller också för Adam och blir gravid. Så sker ett mord. Förlag: Norstedts, 2008.

Mord med ett leende

av J. D. Robb. Inläst ur Bonnier, 2008 av Anna Döbling. Talboken omfattar 9 tim., 35 min..

År 2058 i USA. TV har ersatts av virtuell verklighet och droger som används för att förändra känslor och sinnestillstånd är lagliga. Eve Dallas, polis, är nygift när hon dras in i ett mystiskt dödsfall. En rymdtekniker tros ha begått självmord när han lekt med utrustning för virtuell verklighet. Utrustning som tillverkas av hennes makes företag. Eve tror något annat och snart uppdagas tre liknande fall.

Efter alla år av saknad

av Peter Robinson. Inläst ur Minotaur, 2003 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 15 tim., 19 min..

Efter 35 år återfinns skelettet av Graham Marshall, en ung pojke som försvann sommaren 1965. Överkommissarie Alan Banks har aldrig kommit över sin väns försvinnande. När polisen samtidigt får in en anmälan om en saknad tonårspojke ser han ett samband mellan händelserna. Utredningen för honom tillbaka till barndomshemmet. Suggestiv kriminalroman med övertygande miljö- och personbeskrivningar.

Tre sekunder

av Anders Roslund. Inläst ur Piratförlaget, 2009 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 15 tim., 6 min..

Ett polskt maffiasyndikat behärskar i stort sett hela marknaden för narkotika i Stockholm. Mänskliga kurirer smugglar i stor skala in amfetamin och andra droger till en marknad som aldrig tycks få nog. På fängelserna har man sedan länge arbetat med infiltratörer och de svenska polismyndigheterna tillämpar samma metoder. Allt löper enligt planerna om det inte hade varit för den egensininge kriminalkommissarien Ewert Grens.

Änglalik

av Veronica von Schenck. Inläst ur Ordfront, 2008 av Rebecca Ferguson. Talboken omfattar 8 tim., 38 min..

Althea Molin har i många år arbetat som gärningsmannaprofilerare i USA. Men efter att blivit brutalt överfallen flyttar hon tillbaka till Stockholm. Hon är tveksam om hon någonsin kan arbeta igen, men när barndomskamraten Rickard, numera polis, ber henne om hjälp ställer hon upp. Skräcken sprider sig över Stockholm efter att tre flickor fallit offer för en seriemördare. Det blir en intensiv och farlig utredning.

Aska

av Yrsa Sigurðardóttir. Inläst ur Damm, 2008 av Anna Godenius. Talboken omfattar 14 tim., 51 min..

Tredje boken om advokaten Thóra Gudmundsdóttir. Under ett vulkanutbrott på Västmannaöarna 1973 begravdes flera hus i aska. När man nu inleder en arkeologisk utgrävning av platsen gör man en makaber upptäckt. I en källare hittar man resterna av tre kroppar och ett avhugget huvud. Samtidigt dör en kvinna i Reykjavik i vad som visar sig vara ett mord. Kvinnan kopplas samman med vulkanutbrottet trettio år tidigare.

Sammanflöden

av Jonas Sjöstedt. Inläst ur h:ström, 2009 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 7 tim., 39 min..

En EU-parlamentariker i Bryssel hittas brutalt mördad. En ung tjänsteman från Tyskland med turkiskt ursprung blir misstänkt. Snart blir även två svenska EU-anställda inblandade och handlingen förs framåt till bl.a. Mexiko, Berlin och de norra delarna av Sverige. Kriminalroman, och initierad skildring av vardagens byråkrati, med hela världen som spelplats. Förf. var ledamot i EU-parlamentet från 1995 till 2006.

I de lugnaste vatten

av Viveca Sten. Inläst ur Månpocket, 2008. Talboken omfattar 10 tim., 49 min..

Det är en het julimorgon på Sandhamn i Stockholms skärgård. En manskropp inlindad i ett fisknät flyter i land på öns västra strand. En vecka senare hittas en kvinna brutalt mördad inte långt därifrån och Thomas Andreasson från Nackapolisen får ta sig an fallet. Ledtrådarna är få. Vad har de döda för anknytning till Sandhamn? En mördare går lös i sommaridyllen och polisen måste finna den skyldige innan fler liv går till spillo.

Välkommen till Miami, doktor Leal

av René Vázquez Díaz. Inläst ur Ordfront, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 6 tim., 5 min..

En satirisk thriller om USA:s Kubapolitik och kamp mot terrorism. Huvudpersonen, den kubanskättade läkaren Otto Leal från Uppsala, är på väg till Miami där hans lillebror ska begravas. Hans fru har just lämnat honom. Leal stoppas i passkontrollen och blir utsatt för hotfulla förhör. Han släpps men känner sig bevakad och är säker på att telefonen är avlyssnad. R.V.D, 1952- , född på Kuba, är bosatt i Sverige.

Julie

av Gunilla O. Wahlström. Inläst ur Runa, 2006 av Rebecca Ferguson. Talboken omfattar 8 tim., 1 min..

Julie Larssons mamma är psykiskt sjuk och vardagen för Julie och hennes lillebror är oberäknelig, brutal och kaotisk. Julie får axla vuxenansvar och ta hand om både mamman och brodern. Verklighetsbaserad berättelse i skönlitterär form som förlagts några decennier tillbaka i tiden.

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Gustaf Fröding och "Vackra Vivi"

av Louise Ekelund. Inläst ur Proprius, 2008 av Christina Hellman. Talboken omfattar 6 tim., 57 min..

Gustaf Fröding var i sin ungdom förälskad i Olivia Petersson, kallad Vivi, som arbetade på restaurang i Karlstad. Han friade men fick nobben. Hon blev hans sångmö och många kärleksdikter är riktade till henne. SVT gjorde en dokumentär om deras kärlekssaga, ett program som enligt författarna innehöll många sakfel. De gör en genomgång, jämför med existerande forskning, och kritiserar SVT:s framställning.

Religion

En resa till Verkligheten

av Anthony Bloom. Inläst ur Pro Veritate, 1973 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 3 tim., 47 min..

Bilden av det kristna livet tecknas här som en resa. Efter förberedelserna inför avfärden får läsaren följa med vid de olika stationerna, exemplifierade genom berättelser och liknelser ur Bibeln, fram till målet som är mötet med den uppståndne Kristus. A.B., 1914-2003, tjänstgjorde under många år som läkare vid ett Paris-sjukhus för att sedan utses till ärkebiskop över rysk-ortodoxa kyrkan i Storbritannien och Irland.

Guld, rökelse, myrra

av Kerstin Elworth. Inläst ur Veritas, 2009 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 5 tim..

Med den senaste invandringen från öster och sydost om Medelhavet har svensk kristenhet mött olika orientaliska katoliker med egna liturgier och traditioner som på många sätt skiljer sig från den latinska riten. Här reds begreppen ut på ett lättfattligt, pedagogiskt sätt. Del ett är en kyrkohistorisk överblick med tabeller och översikt över viktiga årtal och kyrkomöten. Del två ger några glimtar ur svenska församlingars liv.

Att gestalta tro

av Tony Guldbrandzén. Inläst ur Verbum, 2005 av Lina Nyman. Talboken omfattar 4 tim., 36 min..

Herdabrev till församlingarna i Härnösands stift från biskop Tony Guldbranzén. T.G har varit verksam som församlingspräst under många år, domprost i Storkyrkan i Stockholm och sedan 2001 är han biskop i Härnösand. Temat för herdabrevet är andlig vägledning. Förf. vill medverka till reflektion kring hur tron och Guds närvaro i vardagslivet kan gestaltas i 2000-talets början. Varje kapitel avslutas med en andlig övning.

Filosofi och psykologi

Att hantera det ohanterbara

av Gunilla Brattberg. Inläst ur Värkstaden, 2008 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 7 tim., 18 min..

Om att leva med smärta och olika former av sjukdomssymtom och om processen att bli livsduglig trots sitt lidande. Förf., läkare, smärtspecialist och professor i rehabiliteringspedagogik, beskriver här en s.k. copingförmåga - förmågan att leva med psykologisk stress utan att förtvivla. Syftet är att ge kunskap om olika profana och religiösa copingstrategier med vilka man kan lära sig att hantera det ohanterbara.

Tre frågor

av Ellen Hollender Bergman. Inläst ur Leopard, 2006 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 2 tim., 45 min..

"Hur upplever du detta att bli gammal/äldre? Hur vill du helst dö? Vad väntar du dig efter den så kallade döden?" Dessa tre frågor skickade E.H.B., regissör och dramatiker, till vänner och bekanta och sammanställde svaren. 48 mycket olika och oliktänkande, kända och okända, män och kvinnor berättar om sina tankar och funderingar. Om rädsla och förväntan, om livets skeenden i allvar och skämt, och om tro och att inte tro.

Lyckans verktyg

av Sonja Lyubomirsky. Inläst ur Natur och kultur, 2008 av Klara Gripe. Talboken omfattar 17 tim., 12 min..

Vad består lyckan av, vilket är dess mysterium? Är det möjligt att bli lyckligare och att fortsätta vara lycklig? Förf., professor i psykologi, sammanfattar egen och andras forskning i ämnet och presenterar enkla självtest och tolv lyckostrategier. Fem nycklar till att "hålla kvar" lyckan beskrivs också, och vikten av en positiv livsattityd framhålls.

Ekofilosofi - att forma en ny livstaktik

av Henryk Skolimowski. Inläst ur Akademilitteratur, 1982 av Bo Green. Talboken omfattar 7 tim., 3 min..

H.S., professor i filosofi vid Michigan universitetet i USA, pekar här på den moderna, akademiska filosofins benägenhet att syssla med t ex meningen med ordets mening i stället för meningen med livet. Själv vill han forma en ny, livsbejakande etik. Ekofilosofin är miljömässigt och ekologiskt medveten, andligen levande, politiskt medveten, socialt engagerad, uppmärksam på hälsan.

Litteraturvetenskap

En liten skrift till Dantes lov

av Giovanni Boccaccio. Inläst ur Atlantis, 2009 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 3 tim., 51 min..

Giovanni Boccaccio, 1313-75, skrev denna bok i tre versioner under tiden 1351-72. Med den ville hen ge en bild av Dante Aligheri, 1265-1321, som människa och skald. Framställningen är livfull och präglad av B:s gränslösa beundran för Dante och hans förtrogenhet med dennes litterära verk. Översättaren Paul Enoksson har skrivit ett informativt förord. Notapparat, bibliografi och namnregister avslutar.

1.001 böcker du måste läsa innan du dör

av Göran Hägg. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2008 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 38 tim., 3 min..

G.H., författare, kritiker, litteraturvetare, har gjort en subjektiv sammanställning på 1001 böcker som han anser att alla bör läsa. Den är avsedd att ge tips och råd till den läslystne, inte att skapa en kanon över världslitteraturens stora. Huvuddelen utgörs av romaner - men den omfattar i princip allt man kan nöjesläsa, inklusive historia, biografier och filosofiska verk. Kronologiskt uppställd. Förlagan rikt illustrerad.

Alla de andra som också skrev

av Thomas Nydahl. Inläst ur Tusculum, 2009 av Bodil Granlid. Talboken omfattar 7 tim., 25 min..

T.N., poet, romanförfattare och essäist, bjuder här in till tretton olika författarskap. Om texternas ursprung, författarnas passion och själva kärnan. Kända författare som Naipaul, Bernhard och Kertész, behandlas men även mer okända som den vitryska poeten Valzhyna Mort och den argentinska poeten Alejandra Pizarnik. I den andra delen bjuder han in läsaren till de egna, helt vanliga dagarna med skrivande, läsande och liv.

Er tid skall komma

av Ana Luisa Valdés. Inläst ur Ordfront, 2008 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 6 tim., 3 min..

A.L.V., 1953- , fängslades som 19-åring i sitt hemland Uruguay. Fyra år senare släpptes hon och kom som politisk flykting till Sverige. Hon debuterade 1984 med novellsamlingen Albatrossernas krig. Här berättar hon om sin barndom och uppväxt i en akademisk familj och på en klosterskola i tysk regi. Men framför allt skildrar hon upplevelserna under fängelsetiden, med utblickar över flera av medfångarnas vidare öden.

Konst, musik, teater och film

Då kan man lika gärna kittla varandra

av Johan Erlandsson. Inläst ur Atlas, 2009 av Anna Godenius. Talboken omfattar 8 tim., 11 min..

En bok om skådespelaren, författaren och regissören Allan Edwall, 1924-1997, och hans väg från en liten bruksort i Jämtland till ett teaterliv i Stockholm. Utifrån intervjuer, brev och tidningsklipp framträder en bild av en mångsidig konstnär - folkkär genom alla sina filmroller och ständigt nyfiket utforskande i sin verksamhet på teatern, inte minst som chef på Teater Brunnsgatan Fyra.

Jan Johansson

av Erik Kjellberg. Inläst ur Gidlund, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 20 tim., 35 min.. DAISY text och ljud.

J. J., 1931-1968, blev bara 37 år, men hann sätta bestående avtryck i svenskt musikliv. Han var tillsammans med Bengt Hallberg den mest anlitade jazzpianisten i Sverige på 1960-talet och skivan "Jazz på svenska" är fortfarande en klassiker. Här fokuseras på J:s musik, men biografin vänder sig till en bred publik. Omfattande diskografi. Den tryckta bokens CD-bilaga ingår ej i talboken.

Bögarnas Zarah

av Tiina Rosenberg. Inläst ur Normal, 2009 av David Zetterstad. Talboken omfattar 11 tim., 9 min..

Zarah Leander, 1907-81, var en storslagen diva som det stormade kring samtidigt som hon dyrkades av sin publik. T.R., professor i genusvetenskap, utreder divabegreppet och gayvärldens divakult ur ett genusperspektiv. Det blir en studie över divan Leander, hennes ikonicitet och hennes queera femininitet. Genom att titta på gaykulturens kärlek till film, mode, teater och musik utforskas vad som gjorde Leander till en ikon.

Historia

Vi vill upplysa er om att vi kommer att dödas i morgon tillsammans med våra familjer

av Philip Gourevitch. Inläst ur Atlas, 2009 av Bo Green. Talboken omfattar 16 tim., 9 min..

I april 1994 mördades närmare en miljon människor i Rwanda. Folkmordet var välplanerat och välorganiserat, målet var att utrota tutsierna i landet. Mördarna var hutuer. Båda folkgrupperna delar språk, kultur och religion. Klassisk reportagebok, från 1998, där P.G., fransk journalist, gör det obegripliga och brutala folkmordet fattbart. Han framför också en svidande kritik över FN:s och omvärldens passivitet.

Nordfronten

av Asbjørn Jaklin. Inläst ur Forum, 2008 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 16 tim., 46 min..

A.J., norsk journalist, ger en sammanfattande skildring över hur andra världskriget fortskred på Nordfronten -norra Norge, norra Finland och Murmanskområdet. Han beskriver soldaterna på slagfältet, intrigerna i stormakternas högkvarter och de civilas tillvaro i stridsområdet. Det handlar också om norska motståndsmän som utför våghalsiga kommandoräder mot tyska installationer och om fiskare som är brittiska spioner.

Kleopatra

av Allan Klynne. Inläst ur Prisma, 2009 av Marika Bergström. Talboken omfattar 19 tim., 46 min..

Biografi över Kleopatra, 69-30 f.Kr. Ur medelhavsregionens geo- och storpolitiska väv seklet före Jesu födelse har förf. dragit ut trådar för att skilja den egyptiska drottningens liv från myten. Fokus ligger på hennes karisma och politiska begåvning under stormaktsspelet kring det sönderfallande romarriket och dess tre mäktigaste män - Julius Caesar, Marcus Antonius och den blivande kejsare Augustus.

Sionismen

Inläst ur Atlantis, 2009 av Bo Green. Talboken omfattar 11 tim., 56 min..

Flertusenåriga förföljelser av judarna gav upphov till sionismen, en ideologi som uttryckte judarnas längtan efter en egen stat. Samtidigt har sionismen ifrågasatts, inte minst bland assimilerade judar. Här får man stifta bekantskap med olika sidor av sionismen utifrån texter av bland andra Theodor Herzl, Vladimir Jabotinsky, David Ben Gurion, Menachem Begin. Förord av den israeliske förf. Abraham B. Yehoshua.

I sovjetspionagets skugga

av Mika Waltari. Inläst ur Söderström, 1942 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 8 tim., 6 min..

Om den hart när otroliga uppviglings- och spionageverksamhet som den sovjetryska legationen organiserade och bedrev i Helsingfors före vinterkriget, och i synnerhet under tiden efter Moskvafreden. Skildringen, utgiven 1942, går tillbaka ända till tiden efter Dorpatfreden 1920, men huvudvikten ligger på perioden mellan 13 mars 1940 och det nya krigsutbrottet i juni 1941.

Weimartyskland

av Eric D. Weitz. Inläst ur Dialogos, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 21 tim., 51 min..

Gedigen skildring av Weimarrepublikens Tyskland, det vill säga den period på 1920-talet och fram till 1933 då Tyskland försökte komma på fötter igen efter nederlaget i första världskriget. Om hur demokratiska institutioner skapades och Berlin förvandlades till centrum för avantgardistisk konst. De sociala förhållandena behandlas liksom kulturliv, sexologi och till och med kroppskultur. Förf. historieprofessor i Minnesota.

Biografi med genealogi

Förlorad frihet

av Marcus Cimmini. Inläst ur Sportförlaget i Europa, cop. 2007 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 9 tim., 52 min..

Förf. bodde med fru och dotter i svärmoderns radhus och arbetade som tankbilsförare. Lönen gick åt till avbetalningar. Här berättar han ingående om sitt dubbelliv som svårt kriminell i början av 1990-talet. Han förde sin familj bakom ljuset genom att låtsas jobba extra då han pendlade från Sverige till Norge för att plundra bankboxar på miljontals kronor. Idag har han förlorat både sin frihet och sin familj.

Förlorad frihet - straffet

av Marcus Cimmini. Inläst ur Sportförlaget i Europa, cop. 2008 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 7 tim., 19 min..

Fortsättning på Förlorad frihet - stölderna. Här berättar förf., skyldig till omfattande bankboxrån i Norge i början på 1990-talet, om sina upplevelser under den tid han avtjänade sitt straff på olika fängelser i Norge och Sverige. Som läsare får man inblick i en okänd värld med hierarkier bland intagna och oskrivna regler för att inte råka illa ut. Även jämförelser mellan svensk och norsk kriminalvård görs.

Den osannolika strippan

av Diablo Cody. Inläst ur Tivoli, 2008 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 6 tim., 1 min..

D.C., journalist och f.d. strippa, vann 2007 en Oscar för sitt manus till filmen Juno. Här berättar hon humoristiskt om sin karriär som strippa; hur hon arbetar som kontorist och börjar strippa på olika klubbar i Minneapolis för att få spänning. Från början känner hon sig osäker, men hon blir allt bättre och börjar tjäna bra med pengar. Man får veta vad som händer på en strippklubb, både under föreställningarna och bakom scenen.

I skuggan av tronen

av Bo Eriksson. Inläst ur Prisma, 2009 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 23 tim., 35 min..

Biografi över Per Brahe den äldre, 1520-1590, systerson till Gustav Vasa och en dynastigrundare som skulle förvandla släkten till en av Riddarhusets mest prominenta adelssätter. Som gunstling till Gustav Vasa kom Brahe att lägga grunden för ett godskomplex som med tiden skulle bli ett av Sveriges största. Efter statskuppen mot Erik XIV 1568 omfattade grevskapet Visingsborg över 500 bondehemman.

Albert Speer

av Joachim Fest. Inläst ur Fischer & Co, 2009 av Lars Nygren. Talboken omfattar 24 tim., 52 min..

Albert Speer, 1905-1981, var arkitekt och rustningsminister i Nazityskland. Vid Nürnbergrättegångarna 1946 dömdes han till 20 års fängelse för brott mot mänskligheten. Speer förnekade att han kände till Förintelsen. I denna biografi skildras välformulerat den gåtfulla personen Speer, som i andra världskrigets slutskede inte heller drog sig för att motarbeta Hitler. Bibliografi och notapparat. Förord av Jan Mosander.

Michelle Obama

av Liza Mundy. Inläst ur Norstedt, 2009 av Anna Godenius. Talboken omfattar 9 tim., 44 min..

Michelle Obama, hustru till Barack Obama som valdes till USA:s president 2008, växte upp i en arbetarfamilj i Chicago, i ett område präglat av rasmotsättningar. Här beskrivs hennes väg från den kommunala skolan för högpresterande elever till juridikstudier på Princeton och hur hon mötte sin make. Ett möte som kom att styra hennes livsval och göra henne till den hon är idag.

Masthugget, Moskva, Madrid

av Jonas Sjöstedt. Inläst ur Carlsson, 2009 av Bo Green. Talboken omfattar 8 tim., 5 min..

Bengt och Greta Segerson, båda födda 1914, berättar om sina liv inom den kommunistiska rörelsen. Bengt berättar om uppväxten i Skåne, deltagandet i spanska inbördeskriget, interneringen under andra världskriget och livet som byggarbetare. Greta berättar lågmält om samma politiska engagemang, studierna i Moskva, uppväxten och livet i Masthugget i Göteborg. Två livsöden där politik, arbete och privatliv varit sammanvävda.

Den röde prinsen

av Timothy Snyder. Inläst ur Bonnier, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 18 tim., 9 min..

Wilhelm von Habsburg, 1895-1948, kom från en familj som hade styrt det habsburgska Europa sedan 1200-talet. Som tronarvinge upplevde han denna kejsardynastis dödsryckningar. Han levde äventyrligt, var bisexuell och inblandad i sex- och finansskandaler. Under första världskriget engagerade han sig för Ukrainas frigörelse, tillfångatogs så småningom i Sovjetunionen för spionage och dog i fängelse.

Man lever bara två gånger

av Åke Stolt. Inläst ur Sportförlaget i Europa, cop. 2008 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 6 tim., 48 min..

Percy Nilsson, 1943- , entreprenör, byggmästare, idrottsledare och mångsysslare, är en känd profil i Malmö med omnejd. Å.S., sportjournalist, beskriver N:s liv som är en dramatisk berättelse med inslag av maktkamp, penningsvindel, kvinnoaffärer, konkurs och domstolsdramatik. Mycket handlar om engagemanget i ishockeyklubben Malmö IF. Trots många kriser, personliga och yrkesmässiga, har N. alltid kommit tillbaka.

När vinden vände

av Kjell Östberg. Inläst ur Leopard, 2009 av Marika Bergström. Talboken omfattar 22 tim., 15 min..

Andra delen av en biografi över Olof Palme, 1927-1986, vars första del, I takt med tiden, utkom 2008. Här skildras tiden från att han tillträdde som partiordförande och statsminister 1969, fram till det att han mördades på öppen gata i Stockholm 28 februari 1986. Bygger på gedigen forskning samt lyfter fram både framgångar och bakslag, som t.ex. det internationella engagemanget och de många politiska nederlagen inrikes.

Geografi

Vandra med vinden

av Bruno Kämpe. Inläst ur Saxon & Lindström, 1966 av Lars Nygren. Talboken omfattar 5 tim., 7 min..

Förf. berättar om sina upplevelser i skog och fjäll, från fiskefärder och jaktturer till ensamma strövtåg med kameran. Om vårnätternas vaka vid orrspel och fågelmyrar och kyliga höstmorgnar med röda ljunghedar i ödefjällen. En betraktelse över vildmarkens skiftande stämningar.

Polarnattens leende

av Svante Lysén. Inläst ur Vildmarksbiblioteket : 2008 av Håkan Julander. Talboken omfattar 14 tim., 25 min..

S.L. berättar medryckande om hur han och hans flickvän tillbringade drygt ett år på Spetsbergen. Hur är det att leva enbart på naturens villkor, med isbjörnar runt knutarna? Hur klarar man av att ordna mat och värme och hur hanterar man den fyra månader långa polarnatten? Boken inleds med en berättelse om en ensampaddling längs den stora öns västra kust.

Barndomsbyn

av Josef Magnusson. Inläst ur Axplock, 2008 av Håkan Julander. Talboken omfattar 3 tim., 8 min.. DAISY text och ljud.

Friterad orm i Guangzhou och andra matnyttiga reseberättelser

av Stephan Rössner. Inläst ur Bauer bok, 2008 av Håkan Julander. Talboken omfattar 3 tim., 24 min..

S.R., fetmaforskare, kåserar om olika händelser han varit med om på sina resor runt om i världen. Berättelserna har, i en vid mening, anknytning till mat i någon form. Han är en god iakttagare med sinne för tillvarons komiska sidor. Bland rubrikerna: Gulasch i Budapest, Helsvält i Hultsfred, Kattlik i Kalifornien, Smakligt på Svalbard, Snabbmat i Shanghai, Sockerkaka i Sundbyberg, Svinaktigt i största allmänhet.

Samhälls- och rättsvetenskap

När framtiden redan hänt

av Jenny Andersson. Inläst ur Ordfront, 2009 av Bo Green. Talboken omfattar 8 tim., 59 min..

J.A., ekonomihistoriker, analyserar socialdemokratins grundtankar. Hon går igenom de traditionella centrala begreppen som folkhemstanken, frågan om politikens eller marknadens ledande roll, den svenska modellen, synen på kunskapssamhället, utbildningens syfte, solidaritetsfrågor m.m. Kan socialdemokratin förnya sig själva i globaliseringens tidevarv? Debattinlägg om de vägväl politiken står inför.

Jakten på en mördare

av Tobias Barkman. Inläst ur Bonnier, 2009 av Bo Green. Talboken omfattar 14 tim., 19 min..

Dokumentär berättelse av T.B., kriminalreporter på Sydsvenskan, som handlar om en grupp mordutredare - med kommissarie Per-Åke Åkesson som chef - som under ett femtontal år löser ett 10-tal mord, varav det på Helén Nilsson i Hörby varit det mest omtalade. Detaljerade inblickar ges i det vardagliga, grävande polisarbete. Bl.a. en detaljerad beskrivning av hur Heléns mördare slutligen fastnade i nätet och dömdes.

Apokalypsens gosiga mörker

av Anders Bolling. Inläst ur Bonnier, 2009 av Anita Molander. Talboken omfattar 11 tim., 50 min..

Världen går inte under idag, menar förf. i en personligt hållen debattbok om hur det var förr, hur det har blivit och varför människan inte vill inse att vi faktiskt fått det bättre. Det är medierna och de intellektuella som har ett ansvar för vår förvridna självbild, menar A.B., själv journalist. Goda nyheter säljer inte, det gör däremot de onda.

Makt

av Mats Börjesson. Inläst ur Liber, 2009 av David Zetterstad. Talboken omfattar 6 tim., 2 min..

Makt är ett centralt begrepp inom det samhällsvetenskapliga fältet. Boken utgör en introduktion till teorierna och sätten att se på makt, i det stora, i det lilla och i det osynliga. De två huvuddelarna handlar om att studera och förstå makt samt om makt, språk och motstånd.

Med våldsam hand

av Torsten Daun. Inläst ur Gotlandica, 2008 av Anita Molander. Talboken omfattar 12 tim., 59 min..

Boken skildrar dråp, mordbrand och andra grova brott på Gotland under 1800-talets första hälft. Brott som bestraffades med döden. Berättelserna bygger i huvudsak på material ur de gotländska domstolsarkiven. Jämförelser görs mellan de olika domstolsärendena och de olika tidsskedena. Förf. har bl.a. arbetat som chef inom kriminalvården på Gotland.

Försäkringsboken

av Madeleine Randquist. Inläst ur Bilda, 2008 av talsyntes. Talboken omfattar 15 tim., 5 min.. DAISY text och ljud.

Specialutgåva av försäkringsboken som är tänkt att användas som studiematerial av de medarbetare på bankerna som arbetar med förmedling av försäkringar. Den är också användbar som uppslagsbok i det dagliga arbetet. Bakgrunden till denna utgåva är den lag om försäkringsförmedling som trädde i kraft den 1 juli 2005. Lagen ställer bl.a. kunskapskrav som ska uppfyllas av alla som yrkesmässigt ägnar sig åt försäkringsförmedling.

Mobbning på arbetsplatsen

av Kristina Östberg. Inläst ur Uppsala Publishing House, 2009 av Inga Pyk. Talboken omfattar 4 tim., 45 min..

Mobbning förekommer också i vuxenvärlden och på arbetsplatser. Vänder sig till alla som känner sig mobbade på jobbet, men även till alla som kommer i kontakt med mobbning och vill kunna förstå och hantera den. Syftet är att visa på mobbarens strategier. Därmed kan den drabbade lättare förstå sina egna reaktioner och lära sig att avväpna en mobbare. En handbok i konsten att slå tillbaka och komma igen.

Teknik, industri och kommunikationer

Windows Vista utan och innan

av Ed Bott. Inläst ur Pagina, 2007 av Allan Lindkvist. Talboken omfattar 2 CD-ROM (71 tim., 18 min.).

Referensverk om den version av Microsofts operativsystem som kallas Vista. Sakkunnigt och pedagogiskt upplagd av tre kända IT-journalister, men för att få fullt utbyte krävs grundkunskaper i Windows. Belöningen blir en djupare förståelse av systemet och mängder av praktiska tips, både på hur man löser problem och effektiviserar sitt arbete. Eftersom boken täcker in ett så stort område passar den kanske bäst som uppslagsbok.

Ekonomi och näringsväsen

Rörstrand i Stockholm

av Carl-Henrik Ankarberg. Inläst ur Stockholmia, 2007 av David Zetterstad. Talboken omfattar 27 tim., 45 min..

En sammanfattande redovisning av Rörstrands porslinsfabrik och dess historia: från tegeltillverkningen på 1270-talet via 1700-talets fajansproduktion och över sekelskiftet 1900 då Rörstrand var en storindustri med internationella framgångar. Här skildras också den ursprungliga gården Rörstrand i Solna socken norr om Stockholm, som senare skulle bli ett komplext fabriksområde. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

Kopparkungen

Inläst ur Stockholmia, 2006 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 23 tim., 35 min..

De stora handelshusen i Stockholm under den gustavianska tiden spelade en viktig roll i moderniseringen av Sverige. Handelshuset Björkman var ett av de viktigaste och här skildras dess utveckling åren 1789-1824. Förutom den detaljerade företagshistorien ges en fyllig information om tidens sociala, ekonomiska och politiska förhållanden. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Råd till rådgivare

av Alf-Peter Svensson. Inläst ur Svenska fondhandlareföreningen, 2008 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 3 tim., 18 min..

Den nya lagen om finansiell rådgivning till konsumenter trädde i kraft den 1 juli 2004. Bokens syfte är att vara en praktisk handledning i hur den nya lagen skall tillämpas i daglig verksamhet och att ge läsaren kunskap om den principiella inriktning en rådgivning bör ha. Innehåller exempel för att tydliggöra lagen samt ett supplement rörande lagen om värdepappersmarknaden, som infördes den 1 juli 2007.

Naturvetenskap

Växternas hemliga liv

av Peter Tompkins. Inläst ur Lindqvist, 1976 av Örjan Blix. Talboken omfattar 16 tim., 47 min..

En rad forskare har gjort fascinerande upptäckter som visar att växternas liv är sällsammare än vi anat. Växterna omges av energifält som är mycket känsliga för påverkan. "Växternas hemliga liv" är en sammanställning av forskningsmaterial fram till mitten av 1970-talet när bokens original gavs ut.

Medicin

Att acceptera det oacceptabla

av Gunilla Brattberg. Inläst ur Värkstaden, 2006 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 4 tim., 42 min..

Hur lär man sig att leva med värk och smärta? Förf., läkare, smärtspecialist och professor i rehabiliteringspedagogik, menar att det börjar med att man accepterar sin situation. När man accepterat sina symtom kan man leva med dem istället för emot dem. Här presenteras olika vägar man kan gå för att lära sig acceptans. Även ett träningsprogram för att uppnå medveten närvaro samt ett träningsprogram i meridianterapi.

Bröstcancer

Inläst ur Karolinska Institutet University Press, 2007 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 6 tim., 48 min..

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen i världen bland kvinnor. Boken är författad av läkare, forskare och psykologer med bred klinisk och vetenskaplig erfarenhet. Innehållet behandlar riskfaktorer, diagnostik, behandling samt aktuell forskning. Reaktioner i samband med diagnosbeskedet och problem vid behandlingen behandlas insiktsfullt.

Vad händer med Kalle

av Fredrik Hjelm. Inläst ur Cura, 2008 av Örjan Blix. Talboken omfattar 4 tim., 48 min..

Kalle har alltid varit som andra barn, glad och öppen, tycker hans föräldrar. Men en dag vill dagis prata om Kalle och deras oro vaknar. Efter ett antal undersökningar och tester får han diagnosen autism. Kalles pappa skriver om sin oro, sorg, förnekelse och ilska samt behovet av kunskap och träning. En personlig och ömsint berättelse om ett barn med funktionsnedsättning.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Exit Oz

av Catherine Forde. Inläst ur Argasso, 2008 av Örjan Blix. Talboken omfattar 1 tim., 6 min.. DAISY text och ljud.

När den lilla majsormen Oz, 40 centimeter lång och 8 månader gammal, en dag försvinner ner i avloppet får tonåringen Declan problem. Hans dödsrockare till storebror ger honom skulden för Oz försvinnande. Hans mamma vågar inte längre gå på toaletten. Vad göra? Declan utarbetar en plan för att få tillbaka Oz. Planen har något med möss att göra.

Spökjägarna får det hett om öronen

av Cornelia Funke. Inläst ur Bergh, 2004 av Anna Döbling. Talboken omfattar 1 tim., 57 min.. DAISY text och ljud.

Andra fristående boken om Spökjägarna: Tom Trulson, 11 år, Hedvig Hallongren och det någorlunda Otäcka spöket Hugo. Hotellet Strandpärlan hemsöks av eldspöken och hotelldirektör Pamp tillkallar spökjägartrion för att gästerna inte ska skrämmas iväg från hotellet. Spökexperten Hedvig och hennes två assistenter lyckas med spöktricks överlista de elaka eldspökena.

Alvas bästa födelsedag

av Pernilla Gesén. Inläst ur B. Wahlström, cop. 2007 (tr. 2008) av Britt Örnehed. Talboken omfattar 2 tim., 34 min.. DAISY text och ljud.

Alva vill börja på ridskola. Egentligen tycker hon inte om hästar, men både Julia och Hilda ska börja, så då vill Alva också. Mamma och pappa säger att det kanske kan bli en födelsedagspresent eftersom hon snart fyller 8 år. Men Alva vill inte vänta, så hon börjar ridskolan ändå. Allt blir knasigt först, men som tur är ordnar det upp sig.

Alvas kompis blir sjuk

av Pernilla Gesén. Inläst ur B. Wahlström, 2008 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 3 tim., 19 min.. DAISY text och ljud.

Alvas kompis, Hilda, blir allvarligt sjuk och får läggas in på sjukhus. Det visar sig att Hilda har diabetes och hon ska inte alls dö som Alva varit orolig för. Samtidigt som Hilda ligger på sjukhus får en annan av Alvas kompisar en lillasyster. Det tycker Alva verkar jätteroligt. Men Alvas pappa berättar att hans nya tjej också väntar en bebis så är det inte lika roligt med småsyskon längre.

Temaveckan

av Cathy Hapka. Inläst ur Egmont Kids, 2007 av Lo Iweborg. Talboken omfattar 2 tim., 13 min.. DAISY text och ljud.

Det är temavecka på skolan East High. På dansen på lördagen ska skolans kung och drottning krönas. Det är tjejerna som ska bjuda killarna till dansen. Troy tackar nej till alla som frågar och undrar varför Gabriella inte frågar honom. Det är ju med henne han vill gå. Men Gabriella har tankarna på helt annat håll - är det sant som hon misstänker att hennes mamma vill att de ska flytta igen? Nu när hon trivs så bra.

Dimman

av Göran Holmqvist. Inläst ur Gondolin, 2002 av Nils Pihlblad. Talboken omfattar (12 tim. ). DAISY text och ljud.

Två ungdomar i femtonårsåldern förs till en annan värld för att förhindra att en ond härskare tar makten. Ludvig är bron mellan världar och tider och Rebecca är bäraren av den åtrådda amuletten. De kommer till den underjordiska staden Mingold för att återbörda och desarmera amuletten tillhörande Den Namnlöse, det vill säga ondskan själv.

Cirkelns bok

av A. J. Lake. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2009 av Håkan Julander. Talboken omfattar 7 tim., 42 min.. DAISY text och ljud.

Avslutande del 3 i serien inledd med Mörkrets tid. Edmund och Elspeth har misslyckats att döda den onde Loki. Med hjälpare från människors och alvers riken drar de vidare för att fånga honom igen. Vad de inte vet är att den lille pojke de tagit hand om är Loki, som återigen bytt gestalt. Elspeth oroas av att hennes magiska kristallsvärd, det enda som kan förgöra Loki, inte ger sig tillkänna.

Så länge vi båda andas

av Stephenie Meyer. Inläst ur B. Wahlström, 2009 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 23 tim., 32 min..

Del 4 i serien som börjar med Om jag kunde drömma. Tonåringen Isabella Swan har förälskat sig i vampyren Edward Cullen. Men Bella har också en speciell vänskap med Jacob. Ska hon verkligen kunna ge upp sitt vanliga mänskliga liv för en hotfull men också lockande tillvaro som vampyr? I så fall finns ingen återvändo. Hennes val sätter igång en kedja av händelser som påverkar alla hennes närmaste.

Skärvor av kristall

av Solveig Olsson-Hultgren. Inläst ur Opal, 2007 av Marika Bergström. Talboken omfattar 7 tim., 6 min.. DAISY text och ljud.

Del 6 i serien som börjar med Siden, sammet, trasa, lump- . det är nu slutet av 1930-talet. Louises mamma har precis gått bort efter att ha legat på mentalsjukhus hela Louises liv. Louise verkar vara den enda som är ledsen. Hennes pappa, major Stjärnstedt, är som vanligt militäriskt oberörd. Han ogillar mammans systrar. Men Louise känner att hon vill veta mer om sin mamma och söker upp systrarna.

Fiender och försvarare

av Mikael Thörnqvist. Inläst ur B. Wahlström, 2008 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 6 tim., 7 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Fotboll och kyssar. Serien Bollkänsla handlar om Emma och hennes lagkompisar i Udden BK. Tränaren Lasse åker på semester och Johan tar tillfälligt över. Det skär sig snabbt mellan honom och spelarna. Han vill toppa laget. Några elever verkar plötsligt ha bildat ett stökigt gäng i skolan. För Emma känns det inte ens tryggt hemma numera. Pappa har varslats från sitt arbete.

Straffar och strul

av Mikael Thörnqvist. Inläst ur B. Wahlström, 2009 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 4 tim., 59 min.. DAISY text och ljud.

Del 5 i serien som börjar med Fotboll och kyssar. Serien Bollkänsla handlar om Emma och hennes lagkompisar i Udden BK. Laget far iväg till Gothia cup i Göteborg, världens största fotbollsturnering. Förväntningarna är skyhöga. Förutom en massa fotboll ska de förstås gå på det traditionella discot, vad kommer att hända där? Det blir både skratt och gråt.

Tacklingar och tårar

av Mikael Thörnqvist. Inläst ur B. Wahlström, 2007 av Anna Döbling. Talboken omfattar 4 tim., 29 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Fotboll och kyssar. Serien Bollkänsla handlar om Emma och hennes lagkompisar i Udden BK. Emma, 11 år, lär sig att tacklas - både på och utanför planen. Sommaren närmar sig och det innebär fler träningar och matcher för laget. Emma får höra att hon måste sluta vara rädd för bollen och att hon inte ska vara rädd att tacklas. Emmas bästis Sara har hittat en ny kompis. Emma gråter av saknad.

Gossip girl

av Cecily Von Ziegesar. Inläst ur B. Wahlström, 2008 av Anna Döbling. Talboken omfattar 4 tim., 58 min..

Tonåringarna Blair, Serena, Nate, Jenny, Dan och Vanessa är alla väldigt rika och bor i de mest fashionabla kvarteren i centrala New York. De ägnar sig åt att shoppa, fika, skvallra och festa. Allt handlar om utseende, pengar, de rätta märkeskläderna, vem som är ihop med vem, svartsjuka och identitetssökande.

Cherry Ames, sköterskeelev

av Helen Wells. Inläst ur Bonnier, 1970 av Helena Gripe. Talboken omfattar 4 tim., 52 min..

18-åriga Cherry Ames lämnar sin hemstad för att påbörja utbildningen till sjuksköterska. Hon har tänkt och funderat länge på sitt yrkesval och nu är hon på väg till Spencer School, en välrenommerad sjuksköterskeskola. Doktor Joe i hemstaden har inspirerat henne genom sitt viktiga arbete för traktens sjuka och den forskning han bedriver. Nostalgisk läsning för vuxna.

Facklitteratur

Filosofi och psykologi

Take a look at dig själv

av Lena Victorin. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2008 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 2 tim., 51 min..

Förf., journalist och TV-producent, debuterar med en faktabok om civilkurage, där hon fokuserar på åskådarna. Den centrala frågan är: Vad hindrar oss från att ingripa? Förf. vill belysa det glapp som finns mellan hur vi vill vara och hur vi faktiskt beter oss. I psykologiska experiment avslöjas hur vi fungerar och vad som får oss att aktivera civilkuraget. Facklitteratur för seende. Den tryckta boken används jämsides.