Nya talböcker september 2009

Nya talböcker september 2009

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 66 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Australien berättar: Drömtidens framtid

Inläst ur Tranan, 2009 av Anita Döbling. Talboken omfattar 7 tim., 4 min..

Australiens litteratur är å ena sidan yngst i världen, å andra sidan äldst. Dess urbefolkning har den längsta obrutna kulturhistorien av jordens alla folkslag. Men ur ett västerländskt perspektiv är den australiensiska litteraturen i stort sett nyfödd. I novellantologin sjunger nitton australienska författare ur samtiden, skapar världen på nytt och får den att se lite annorlunda ut.

Spionen som dog två gånger

av Michael Bar-Zohar. Inläst ur Bernce, 1977 av Christina Hellman. Talboken omfattar 7 tim., 55 min..

Spionroman. Huvudpersoner är dels Jeff Saunders från CIA, dels den döde sovjetagenten Dennis Egleton, vars lik påträffas på Haiti, trots att Saunders närvarat vid hans begravning i England ett år tidigare. Romanen utspelas i Washington, London, på Haiti och i Spanien. Två ryska dubbelagenter spelar också en viktig roll.

Masker

av Andrej Belyj. Inläst ur Murbräckan, 2009 av Lars Nygren. Talboken omfattar 22 tim., 33 min..

A.B., 1880-1934, var en av de främsta ryska symbolisterna. Han ansåg att musiken var den främsta konstarten och försökte i sitt skrivande efterlikna musikaliska tolkningar. Masker skrevs 1930 och är andra bandet av romanen Moskva. Översättaren Kjell Johansson säger i en inledning: "Belyjs text kräver sin läsare, en som vågar ge sig hän, en som låter sig förvånas, förbryllas, förskräckas och förföras".

Låt barnen komma till mig

av Mikael Bergstrand. Inläst ur Forum, 2008 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 14 tim., 2 min..

Deckare med handlingen förlagd till dagens Malmö. Ett nystartat politiskt parti säger sig stå på barnens sida. Snart visar sig sprickor i den perfekta fasad som partiledaren, den f.d. skådespelaren Josefine Mjörner, visar upp. Skyddar hon en utlämningshotad familj för deras eller sin egen skull? I denna, liksom i föregående del, kretsar händelserna kring journalisten Leyla Abdallah.

Trubbel

av Lee Child. Inläst ur Damm, 2009 av Björn Löfgren. Talboken omfattar 15 tim., 5 min..

Elfte Reacher-thrillern. Före detta militärpolisen Jack Reacher, ensamvarg och "på luffen" efter den 11 september 2001 som helt förändrade hans tillvaro, blir indragen i en terroristjakt där delar av det förflutna dyker upp i form av tidigare kollegor. Reacher löser problemen med hjärn- och muskelkraft. Han är en supermacho, men på ett mycket charmerande sätt, och påminner om en annan populär litterär kämpe - Lisbeth Salander.

Mordets praktik

av Kerstin Ekman. Inläst ur Bonnier, 2009 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 5 tim., 45 min..

Omdiktning av Hjalmar Söderbergs roman Doktor Glas. Här är det Söderbergs föreställda förlaga till romanens huvudperson som står i centrum: Pontus Revinge, en fattig läkare med ett trist förflutet. När han blir presenterad för Hjalmar Söderberg sätts ett märkligt händelseförlopp igång. Revinge blir närmast besatt av Söderberg och börjar själv agera på ett sätt som påminner om Doktor Glas'. Skicklig lek med deckarfiktionen.

Svart marmor

av David Ericsson. Inläst ur Ordfront, 2009 av Rebecca Ferguson. Talboken omfattar 9 tim., 33 min..

Den tredje, fristående, boken om långtradarchauffören Jack. Jack, som nu lever med fru och barn, återupptar kontakten med sin före detta flickvän, konstnären Lea. Men Lea lever ett vilt liv med en betydligt äldre älskare och hans inflytelserika vänner. När hon inser att männen tillhör samma slutna ordenssällskap som en man från hennes förflutna dras hon och Jack in i ett livsfarligt spel.

Columbus

av Leif Eriksson. Inläst ur Lind & Co, 2008 av Anna Godenius. Talboken omfattar 6 tim., 17 min..

Kristoffer jobbar som nattportier på ett nedslitet hotell i Stockholm. Hans flickvän har precis tänt eld på sin lägenhet i ett misslyckat självmordsförsök och nu önskar han sig lite lugn och ro. Men en brokig skara gäster dyker upp på hotellet: gymnasieläraren som kommit till staden för att bli poet, krymplingen på jakt efter den stora kärleken, indianflickan som gått vilse. Natten blir både händelserik och dramatisk.

Blodstenen

av Göran Falk. Inläst ur Boknöje, 1989 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 7 tim., 53 min..

Del 1 i serien Vallonerna, en berättelse om Joanna, Jean, Jacob, Pierre och de andra vallonernas möten med svenskarna. De fransktalande vallonerna med sitt mörka hår var ett främmande inslag i de svenska brukssamhällena på 1600-talet. De beblandade sig med svenskarna, och kärleken tog ingen hänsyn till hårfärg eller språk. Människorna var vidskepliga och en magisk blodsten fick en avgörande betydelse.

Styggelsen

av Amanda Hellberg. Inläst ur h:ström, 2008 av Anna Döbling. Talboken omfattar 5 tim., 39 min..

Det är höstmarknad i det fiktiva västgötska samhället Skardala. Året är 1956 och den synska lilla flickan Singa underhåller och skrämmer publiken. Men föreställningen blir hennes sista; hon kidnappas av ett ondsint syskonpar som tjänar pengar på hennes förmågor. Fyra decennier senare börjar Maja Grå, städerska i Skardala, hemsökas av Singa. Psykologisk skräckskildring av en ondska som finns mitt i en solkig svensk vardag.

Noshörningen

av Eugéne Ionesco. Inläst ur Bonnier, 1961 av David Zetterstad. Talboken omfattar 4 tim., 11 min..

E.I., 1909-1994, fransk-rumänsk förf., betraktas som en av de främsta representanterna för den absurdistiska teatern. Denna pjäs, från 1960, utspelas i en stad som på ett skrämmande sätt byter skepnad när dess invånare en efter en förvandlas till noshörningar. Vardagsmänniskan Beringer ser hur alla i hans omgivning avsäger sig sin mänskliga natur och går upp i noshörningarnas rike. Om konformism och diktaturers offer.

Belägring

av James Jackson. Inläst ur Norstedt, 2009 av Lina Nyman. Talboken omfattar 12 tim., 50 min..

Våren 1565 landstiger en väldig ottomansk armé på Malta, i fast förvissning om att erövra ön på några dagar. Motståndarna är några hundratal riddare av Johanniterorden. Men striden sträcker sig över hela sommaren och blir ohyggligt blodig. I händelsernas centrum står en ung engelsk äventyrare, riddare och pirat som vet hur man hanterar allehanda vapen. J.J. har doktorerat i militärhistoria och skrivit flera thrillers.

Den dubbla tystnaden

av Mari Jungstedt. Inläst ur Bonnier, 2009 av Jenny Nilsson. Talboken omfattar 8 tim., 56 min..

Tre par som bor grannar med varandra i ett välmående villaområde i Visbys utkant, och som umgåtts i många år, åker iväg för att tillbringa några semesterdagar tillsammans. Omgivningen är Fårö och nära Ingmar Bergmans hem och forna ateljéer. När tre personer hittas mördade kostar det mycken möda för kommissarie Anders Knutas och hans medhjälpare Karin Jacobsson att till slut finna lösningen.

Borta bäst

av Sara Kadefors. Inläst ur Piratförlaget, 2009 av Suzanna Santrac. Talboken omfattar 8 tim., 7 min..

Sylvia är en välsminkad medelålders kvinna med dyr kappa och exklusiv handväska. Ingen kan ana att hon bor i en bil i en dunge utanför Ikea. Varje morgon promenerar hon in i det stora varuhuset där hon lånar toaletterna, tvättar sig, dricker morgonkaffe och snattar mat. Men vem är Sylvia och vilken katastrof har fått henne att fly från sitt liv som inte för så längesedan inte var mer annorlunda än andras?

En förtjusande man

av Marian Keyes. Inläst ur Norstedt, 2009 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 29 tim., 46 min..

Alla minns var de befann sig när de fick veta att Paddy de Courcy skulle gifta sig. Men för fyra kvinnor har nyheten om den karismatiske politikern särskild betydelse. Stylisten Lola, journalisten Grace och hennes syster Marnie samt Paddys blivande hustru Alicia. Alla har de en mörk hemlighet som binder dem samman med denne vansinnigt förtjusande man. Handlingen utspelar sig i modevärldens och vardagstristessens Dublin.

Sången om Susannah

av Stephen King. Inläst ur Bra böcker, 2009 av David Zetterstad. Talboken omfattar 15 tim., 49 min..

Del 6 av 7 i serien Det mörka tornet, inledd med Revolvermannen. Susanna som kontrolleras av den gravida demonen Mia har gått genom en port till New York 1999 där Den röde kungens hantlangare vill ta emot barnet. Fader Callahan, Jake Chambers och Billy-Bumbler Oy följer efter för att rädda Susannah. Roland och Eddie däremot hamnar i Main 1977 och söker upp den person som styr deras liv: författaren Stephen King.

Stormvarning

av Michael Katz Krefeld. Inläst ur Forum, 2009 av Anna Godenius. Talboken omfattar 14 tim., 37 min..

Maja Holm har tagit tjänst som läkare i ett litet samhälle på Norges västkust efter ett misslyckat äktenskap i Danmark. En akutpatient, före detta missbrukare, avlider. Alla utom Maja är övertygade om att en överdos är orsaken. Efter ytterligare två brutala våldsbrott är Maja säker på att det handlar om mord, och att händelserna har ett samband. Tillsammans med lokalreportern Stig Norland börjar hon undersöka saken.

Jag, Helga Gregorius

av Birgitta Lindén. Inläst ur Ord & visor, 2008 av Anna Godenius. Talboken omfattar 14 tim., 30 min..

Roman som går i dialog med Hjalmar Söderbergs roman Doktor Glas. Berättarperspektivet är Helga Gregorius och skeendet ses genom hennes ögon. Äktenskapet som en trygg hamn blir en chimär för Helga. I sin nöd vänder hon sig till doktor Glas. Men vem är denne man egentligen? Helga riktar sina blickar mot hans händer, hans tablettburkar och medicinskåp.

De dödas bok

av Marie Lundquist. Inläst ur Bonnier, 2008 av Anna Godenius. Talboken omfattar 51 min..

Liv och dikt kan sägas gå ihop och mötas i denna förf:s sjunde diktsamling. I korta dikter tilltalas bl.a. bibliska gestalter och bortgångna författare. Gripande om ordet och språket i kontrast till stumheten och döden. "Jag skriver fortfarande / för din röst / de små bågarna / den långsamma fraseringen / beskheten / som inte går att dricka.". M.L., 1950- .

Sista kulan sparar jag åt grannen

av Fausta Marianovic. Inläst ur Bonnier, 2009 av Suzanna Santrac. Talboken omfattar 10 tim., 22 min..

Vittnesskildring från kriget i Bosnien ppå 1990-talet. Förf. berättar om en familj som lever ett vanligt liv tills den dag då de står villrådiga inför den uppdelning i kroater, serber och muslimer som drabbas deras land och som snart ska ställa vänner och grannar på varsin sida i en konflikt på liv och död. En pacifistisk mamma beger sig till fronten för att hämta hem sin son. F.M., 1956- , sedan 1992 bosatt i Sverige.

Det varsamma bruket av komplimanger

av Alexander McCall Smith. Inläst ur Damm, 2009 av Carin Andersson. Talboken omfattar 8 tim., 23 min..

Fjärde boken om Isabel Dalhousie, filosof och redaktör i Edinburgh. Isabel, 40 plus, har fått en son med sin älskare, den unge fagottläraren Jamie. Isabel räknar sig som lycklig trots att hennes liv inte är helt okomplicerat och det strular till sig då hon får sparken från den filosofiska tidskrift hon sedan länge lett. Hon trasslar även in sig i en härva med konstförfalskning och en mystiskt försvunnen konstnär.

Antonius och Kleopatra

av Colleen McCullough. Inläst ur Forum, 2008 av Bodil Granlid. Talboken omfattar 30 tim., 55 min..

Året är 44 f.Kr. och romarriket är åter delat, den här gången mellan Antonius, Octavianus och Lepidus. Men Rom vill ha en enda kejsare som kan axla Julius Caesars mantel. I Egypten sörjer Kleopatra sin älskare och har bara ett mål: Att deras son Caesarion ska överta Roms tron. Initierad och engagerad historisk roman som avslutas med en ordlista över romerska institutioner, uttryck och svordomar.

Syster och bror

av Agneta Pleijel. Inläst ur Norstedt, 2009 av Anders Hogeman. Talboken omfattar 8 tim., 30 min..

Del 3, fristående, i serien om förf:s egen släkt, inledd med Drottningens chirurg. Det är 1830-tal. Isaac Berg är sånglärare på operan och gift med Lina. De väntar sitt första barn och stora musikaliska förhoppningar fästs vid pojken, som dock visar sig vara döv. Lillasystern Helena är mycket musikalisk, men tvingas offra sin sångkarriär för sin familj. De två syskonen lever sina liv under helt skilda villkor.

Sprängskiss

av Carl Henrik Svenstedt. Inläst ur Rönnells antikvariat, 2007 av Bo Green. Talboken omfattar 4 tim., 33 min..

När den svenske diplomaten Henri besöker den ryska kyrkan i Nice sprängs han i bitar av en tjetjenisk terrorist. Hans son Frédéric upptäcker att varje fragment av fadern är ett köttsligt minneschips som kan avlyssnas. Parallellt finns historien om Carlo, Henris bättre jag, en kameraman som filmat seklets alla stora män. Så utvecklas "en blodig självbiografi" i 30 olika förgrenade sekvenser. Experimentell metaroman. Förlaga Rönnells antikvariat, 2007.

De lemlästade

av Hermann Ungar. Inläst ur Alastor press, 2008 av Bo Green. Talboken omfattar 7 tim., 21 min..

Franz Polzer är en diskret tjänsteman på en bank. Han följer alltid noga sina rutiner, han har aldrig missat en arbetsdag och hans största skräck är att något ska rubba hans invanda liv. Helt plötsligt inträffar flera saker; han får en kostym till skänks, hans arbetskamrater tror att han vunnit på lotto och han inleder en förbindelse med sin hyresvärdinna. H.U., 1893-1929, har i sitt författarskap jämförts med Kafka.

-och döda ligger ner

av Mary Willis Walker. Inläst ur Forum, 2001 av Carin Andersson. Talboken omfattar 13 tim., 54 min..

Kriminalreporter Molly Cates far dog när hon var tonåring. Hon har aldrig kunnat förlika sig med tanken på att det var ett självmord. Hon är övertygad om att han blev mördad och börjar åter gräva i den snart 30-åriga historien när nya fakta dyker upp. Efterforskningarna leder till oväntade upptäckter och tvingar henne till radikala omvärderingar. I thrillerns form gestaltas det moraliskt etiska dilemmat: hämnd - förlåtelse.

Facklitteratur

Religion

Bränn broarna!

av Gunnar Lundqvist. Inläst ur Kulturhistoriska bokförlaget, 2008 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 6 tim., 3 min..

Skildring av hur livet i Frälsningsarmén under 1950-talet kunde gestalta sig. G.L var 17 år när han för första gången trädde in genom porten till Frälsningsarméns krigsskola. Från och med den dagen var det arméns order och reglementen som bestämde hans liv. Efter en lång tids trogen tjänstgöring beslutar sig till sist G.L. tillsammans med sin fru att lämna Frälsningsarmén.

Afrikansk religiositet

av Olof Pettersson. Inläst ur Natur och kultur, 1982 av Anna Westberg. Talboken omfattar 6 tim., 32 min..

Om de afrikanska stamreligionerna och om huvudlinjerna i den afrikanska tros- och livsuppfattningen. I framställning tas vissa grundbegrepp, som förekommer i de afrikanska religionerna, upp och belyses. De gamla religionerna i det klassiska Egypten och Etiopien är inte medtagna. O.P., 1920-1986, var professor i religionshistoria vid Lunds universitet.

Filosofi och psykologi

En andeskådares drömmar i ljuset av metafysikens drömmar

av Immanuel Kant. Inläst ur Gleerup, 1921. av Örjan Blix. Talboken omfattar 4 tim., 11 min..

Skrift publicerad 1766 av den tyske filosofen Immanuel Kant, 1724-1804. Verket tillkom under Kants så kallade empirism- och skepticismperiod då inflytandet från David Hume och Rousseau var tydligt. Han utgick från Swedenborg och påvisade likheter med den dogmatiska fysiken. Skriften filosofens viktigaste verk från denna period. Utförlig inledning av översättaren Efraim Briem.

Schillers estetiska brev

av Friedrich von Schiller. Inläst ur Kosmos, cop. 1995 av Håkan Julander. Talboken omfattar 5 tim., 24 min..

Verk skrivet 1795 där F.S., 1759-1805, varnar för att revolutionära förändringar av samhället utan motsvarande förvandling av människan inte åstadkommer något varaktigt gott. Friheten finns i ett fält i människans mitt, det estetiska område som medlar mellan motsatserna kaos och form, ande och materia - ett område för lek eller spel: konsten.

Spinoza

av Fredrika Spindler. Inläst ur Glänta, 2009 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 5 tim., 56 min..

Baruch Spinoza, 1632-77, nederländsk filosof, en av de mest framträdande bland de s.k. rationalistiska tänkarna. Filosofen F.S. skärskådar i åtta kapitel den etiskt och politiskt omvälvande potentialen i Spinozas tänkande och dess aktualitet i vår samtid. Med hjälp av hans begrepp och tankar kan vi förhålla oss till vår egen samtid, våra egna samhällen, vår egen självförståelse, vår värld, argumenterar förf. i förordet.

Sorgerådgivning och sorgeterapi

av J. William Worden. Inläst ur Svenska institutet för sorgbearbetning, 2006 av Elisabet Andersson. Talboken omfattar 14 tim., 18 min..

Förf., professor i psykologi, har länge forskat kring sorg och sorgeterapi. Här beskriver han, utifrån forskningen och kliniskt arbete, hur sorgen yttrar sig, vilka orsaker och uppgifter sörjandet har samt hur man hjälper den sörjande att komma igenom sin sorg. Han visar också hur oförlöst sorg kan leda till problem samt hur man behandlar bl.a. överdriven, kronisk, maskerad och fördröjd sorg.

Uppfostran och undervisning

Den kompletta guiden till Högskoleprovet

av Lukas Holmegaard. Inläst ur ProVision, 2007 (tr. 2008) av talsyntes. Talboken omfattar 12 tim., 16 min.. DAISY text och ljud.

Det går att förbättra sig på högskoleprovet och förberedelser lönar sig. Här bereds man möjlighet att göra detta. Boken innehåller en kompakt och lättillgänglig sammanfattning av de specifika kunskaper som krävs för att klara av högskoleprovets olika delar tillsammans med ett stort antal övningar. Både enklare och svårare exempel ges för att passa olika ambitionsnivåer.

Litteraturvetenskap

Brev

av Hjalmar Bergman. Inläst ur Bonnier, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar D. 1: 37 tim., 26 min. : mono.

Med Brev I, 1897-1908 inleds utgivningen av samtliga bevarade brev av Hjalmar Bergman, inalles cirka 1500. Ytterligare tre delar skall följa. Utgivningen sker i samarbete med Hjalmar Bergman samfundet. Redaktörer är Kerstin Dahlbäck och Sverker R. Ek, båda Bergmanforskare. De bidrar också med två essäer som på olika vis kastar ljus såväl över Bergmans författarskap som över hans brevkonst.

Vägen till landet som icke är

av Jan Häll. Inläst ur Atlantis, 2006 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 12 tim., 56 min..

J.H., filosofie doktor i idè- och lärdomshistoria,ger här sin bild av Edith Södergrans liv och diktning. Med stöd i ett tidigare okänt källmaterial visar han att hennes engagemang i Rudolf Steiners andevetenskap, antroposofin, var långt mer genomgripande än man hittills trott. Södergrans sista år undersöks och förf. blottlägger det själs- och idédrama som leder fram till den avslutande fromma naturdiktningen.

Nya lovtal

av Per Wästberg. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2009 av Bo Green. Talboken omfattar 9 tim., 32 min..

P.W. har här samlat 28 tal som han hållit i samband med litterära prisutdelningar. Det är personliga och underhållande betraktelser över en rad väsentliga författarskap: Nobelpristagarna J.M. Coetzee, Doris Lessing och Harold Pinter samt bl.a. Lars Gustafsson, Inger Christensen, Sture Linnér, Jesper Svenbro, Ronny Ambjörnsson, Christine Falkenland, Anders Paulrud, Chinua Achebe och Ryszard Kapuscinski.

Konst, musik, teater och film

Hundens blick

av Olle Granath. Inläst ur Carlsson, 2008 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 14 tim., 26 min..

Förf., tidigare chef för Moderna museet och Nationalmuseum, har här samlat egna publicerade texter om samtidskonstnärer, ibland med referenser till konsthistorien. Längre och kortare artiklar och minnesord med namn som de äldre Goya, Cezanne och Velasquez tillsammans med samtidens Eddie Figge, Siri Derkert, Evert Lundquist, Karin Mamma Andersson, August Strindberg och Ragnar Sandberg med många flera.

Att vara Per Gessle

av Sven Lindström. Inläst ur Bonnier, cop. 2007 av Håkan Julander. Talboken omfattar 20 tim., 20 min..

Historien om Per Gessles liv berättas genom en mängd intervjuer med såväl Per Gessle själv som ett antal personer i hans närhet. En väldokumenterad skildring av ett spännande levnadsöde och en viktig bit rockhistoria. Personregister och diskografi avslutar. Den tryckta boken är rikt illustrerad. Den tryckta bokens CD-bilaga ingår ej i talboken.

Min mamma är en persisk prinsessa

av Sanna Sjöswärd. Inläst ur Norstedt, 2009 av Anita Molander. Talboken omfattar 9 tim., 5 min..

Sanna adopteras som fyraåring från Iran till Sverige och växer upp på Lidingö. Hon känner sig ibland annorlunda och utanför. Efter ett antal livskriser börjar hon söka sina rötter i Iran. Mötet med den annorlunda kulturen blir omtumlande och svaren på varför hon blivit bortlämnad skapar en känsla av att ha blivit bortvald. Samtidigt möts hon av stor kärlek. Mitt emellan två kulturer försöker Sanna hitta sin egen väg.

Dora Maar och Picasso

av Britt Ståhlberg Norée. Inläst ur Norstedt, 2008 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 9 tim., 41 min..

Dora Maar, 1907-1997, var utbildad konstnär och fotograf och blev en av fotokonstens kvinnliga pionjärer. Hon var också en av kvinnorna i Picassos liv under nästan tio år fram till 1945. Under denna tid skapade Picasso målningen Guernica och Maar dokumenterade tillkomsten i bilder. Här skildras parets kärleksrelation och konstnärskap i ett ockuperat Paris. Förf. är frilansjournalist och bosatt i Frankrike.

Historia

Elitens maktkamp skapar kaos i Thailand

av Jesper Bengtsson. Inläst ur UI, 2009 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 1 tim., 7 min..

Bilden av Thailand som turistparadis har på senare år fått sig en rejäl törn. På Bangkoks gator slåss rödskjortor mot gulskjortor. I bakgrunden finns militären och i centrum står den korruptionsdömde förre premiärministern Thaksin Shinawatra. Här beskrivs hur folkets missnöje över att inte ha fått del av det ökade välståndet utnyttjas av krafter inom eliten som försöker positionera sig inför ett oundvikligt skifte på kungatronen. Förlaga UI, 2009.

Stalins arkiv

av Jonathan Brent. Inläst ur Ekerlid, 2009 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 9 tim., 33 min..

Förf., verksam vid Yale-universitetet i USA, var den första västerländska forskare som fick tillgång till Stalins personliga arkiv, material som aldrig publicerats varken i Ryssland någon annan stans. Dokumenten kastar nytt ljus på centrala händelser i rysk 1900-talshistorien, som mordet på Sergej Kirov 1934 som utlöste utrensningarna av miljoner partitrogna. Även om Raul Wallenberg och den mytomspunna Kutozov-akten.

Blåsta

av Gustav Fridolin. Inläst ur Ordfront, 2009 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 13 tim., 24 min..

Förf. beskriver vad som har kallats för Generation Y; den generation som växte upp på 1990-talet och drabbades av besparingar och nerskärningar. Förf., född 1983 och f.d. riksdagsledamot för Miljöpartiet, arbetar som miljöjournalist. Han berättar detaljerat och ingående om sin egen generation, allt de drabbades av på grund av krisen de tvingades genomlida, och framförallt hur det fortfarande påverkar dagens samhälle.

Barbarerna

av Terry Jones. Inläst ur Karneval, 2009 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 15 tim., 23 min..

Bygger på en BBC-serie, och är en arg men humoristisk populärhistorisk debattbok. Amatörhistorikern Terry Jones och Alan Ereira, BBC-producent specialiserad på historia, vill bryta vad de menar är en vår felaktiga syn på Rom som civilisationens vagga, omgivet av "barbarer", och avslöja Romarriket som ett destruktivt och brutalt imperium. Historikern Dick Harrison har skrivit förordet. Noter och referenser ingår.

Kinas nya satsning i Afrika: hot eller möjlighet

av Johan Lagerkvist. Inläst ur UI, 2009 av Håkan Julander. Talboken omfattar 1 tim., 10 min..

Under de sista tio åren har Kina stärkt sin ställning i Afrika. Handeln har mångdubblats samtidigt som nya sjukhus, vägar och hamnar har byggts med kinesiska biståndspengar. Kineserna är aktiva i så gott som alla afrikanska länder, men mineralrika stater som Angola, Sydafrika, Sudan och Kongo-Kinshasa prioriteras. Risken är att de afrikanska staterna blir råvaruproducenter åt Kina och att sittande politiska eliter gynnas.

Biografi med genealogi

Existensrapporter 13.11.71-1.1.73

av Rolf Ekman. Inläst ur Rolf Ekman bokprodukter, 1977 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 8 tim., 59 min..

Förf., som var filosofilektor i Göteborg, skrev dagbok under drygt ett år. Anteckningarna handlar om hans dagliga liv och bekanta, men även om böcker, musik, politik, mat, erotik m.m. Han värderar både Marx och Marcuse, men ogillar den dåtida vänsterindoktrineringen i massmedia och tror inte att absolut jämlikhet vare sig är möjlig eller eftersträvansvärd. En odogmatisk, individualistisk humanism i Vilhelm Ekelunds anda.

Judiskt krigsbarn i Sverige

av Antonie Frey. Inläst ur Judiska museet, 2006 av Elisabet Andersson. Talboken omfattar 3 tim., 42 min..

Antoine Frey var ett av de judiska krigsbarn som lämnade Wien vid tiden strax före andra världskriget. När fadern fängslats av nazisterna sände modern Antoine och systern till Sverige där syskonen skiljdes åt. Efter en relativt idyllisk tid i Sandviken förflyttades Antoine, utan att bli tillfrågad, till Palestina där hon blev soldat i israeliska armén. Med sin nybildade familj återvände hon så småningom till Sverige.

Ruth Maiers dagbok

av Ruth Maier. Inläst ur Norstedt, 2009 av Christina Hellman. Talboken omfattar 19 tim., 56 min..

Österrikiska Ruth Maier, 1920-1942, kallad Norges Anne Frank, växte upp i Wien i en intellektuell, judisk familj. Hon tillbringade tre år i norsk exil och mördades vid 22 års ålder i Auschwitz. I Norge hade hon en kärleksrelation med den kände poeten Gunvor Hofmo. Dagböckerna återspeglar relationer till väninnor och sorgen efter fadern, men även de mörka händelserna i Europa. Sammanställd av poeten Jan-Erik Vold.

Spionen som svek

av Joachim Volckerts. Inläst ur Norstedt, 2009 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 8 tim., 19 min..

Spionhistoria och beskrivning av nazitiden i Tyskland utifrån Albert Volckerts, en antinazistisk affärsmans, perspektiv. Uppvuxen i Hansastaden Hamburg och genom rollen som trippelagent för nazismen, Sverige och USA kom denne att få ingående inblickar i hur nazismen fungerade. Dokumentär i romanform, författad av spionens son på basis av dennes efterlämnade anteckningar, olika säkerhetstjänsters arkiv och egen hörsägen.

Geografi

Tibet

av Giuseppe Tucci. Inläst ur Rabén & Sjögren, cop. 1967 av Marika Bergström. Talboken omfattar 11 tim., 15 min..

Tibet har under århundraden fört ett självständigt liv och utvecklat en särpräglad kultur med inflytande från Kina, Mongoliet och Indien. Religionen, lamaismen som är en variant av buddismen, satte sin prägel på samhället och de kulturella yttringarna. Den kinesiska ockupationen på 1950-talet medförde en radikal omvälvning. Den här skildringen är en minnesteckning över Tibet och dess kultur under landets självständighetstid.

Samhälls- och rättsvetenskap

"Samhället måste försvaras"

av Michel Foucault. Inläst ur Tankekraft, 2008 av David Zetterstad. Talboken omfattar 15 tim., 49 min..

M.F., 1926-1984, en av 1900-talets mest namnkunniga filosofer, som åren 1970-1984 höll ett antal föreläsningar i egenskap av professor vid Collège de France. I boken diskuteras krigets och rasismens problem i den västerländska historien. Del 1 av tretton planerade volymer.

Medbestämmandelagen

av Dan Holke. Inläst ur Norstedts akademiska förlag, 2008 av talsyntes. Talboken omfattar 22 tim., 2 min.. DAISY text och ljud.

Nya vägval för EU

av Jakub Swiecicki. Inläst ur UI, 2009 av Elisabet Andersson. Talboken omfattar 1 tim., 18 min..

När EU nu har vuxit till 27 medlemsländer och utvecklandet av en gemensam marknad och valutasamarbetet nått långt väcks frågan om vilka mål unionen ska ha inför framtiden. Samtidigt återstår problem som utformandet av en gemensam politik gentemot omvärlden, att hålla ihop den interna solidariteten i finanskrisens spår och förhållandet till Ryssland i skuggan av det nya partnerskap som EU erbjuder t.ex. Ukraina.

Teknik, industri och kommunikationer

Sjömansboken

Inläst ur Sjöfartsforum, 1999 av Helena Gripe. Talboken omfattar [1]: 7 tim., 25 min. : mono.

Samling av dikter, skrönor, minnen, noveller och korta memoarer som alla på olika sätt handlar om livet till sjöss. Många bidrag kommer från personer som i sin ungdom arbetat på olika båtar och som sedan gått vidare till högre befattningar inom sjöfartsnäringen. Här finns också bidrag av mer kända skribenter som Ove Allansson och Gunnar Fredriksson.

Ekonomi och näringsväsen

Mat med tryck

av Anna Skipper. Inläst ur DaSkipper, 2009 av Anna Westberg. Talboken omfattar 4 tim., 1 min.. DAISY text och ljud.

I TV-programmet "Du är vad du äter" har A.S. gjort sig känd som förespråkare för god och funktionell mat. Man kan äta nyttigare och godare genom att lära sig mer om gourmetnytta. Alla recept i boken går att tillaga på traditionellt sätt, men tryckkokaren har blivit en favorithjälpreda i köket. Med den kan man förenkla matlagningen, förvandla långkok till kortkok, få ut mer av råvarorna samt spara energi och tid.

Med sikte på 10:an

av Niina Svartberg. Inläst ur Svartbergs hundkunskap, 2006 av Örjan Blix. Talboken omfattar 10 tim., 19 min.. DAISY text och ljud.

Inom hundvärlden finns en mängd olika tävlingsformer, det finns bland annat möjlighet att tävla i lydnad. Författarna, med stor erfarenhet av hundar, beskriver hur man med hjälp av belöningar får hunden aktiv, initiativrik och positiv under såväl tävling som träning. Målsättningen är att lära hunden att utföra snygga prestationer som ger höga betyg på träningsplanen. En heltäckande bok om tävlingslydnad.

Militärväsen

Segelfartygens tid

av Claes Bernes. Inläst ur Medström, 2008 av Anita Molander. Talboken omfattar 25 tim., 46 min..

En populärhistorisk skildring av den svenska flottans historia från slutet av 1700-talet fram till tidigt 1800-tal. Genom att studera arkiv och museer har förf. hämtat en mängd förstahandsredogörelser för livet ombord på fartygen. Besättningens rapporter och brev till hemmahamnen har ställts samman till en bok för den sjöhistoriskt intresserade allmänheten. Boken har källförteckning, notapparat och register.

Spioneri

av Tore Forsberg. Inläst ur Hjalmarson & Högberg, 2009 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 4 tim., 31 min..

Förf. var fram till sin pensionering 1998 anställd vid Svenska säkerhetspolisen (SÄPO) och forskade därefter inom ämnesområdet spioneri. I boken beskrivs ett antal kända spionerifall i Europa, några med anknytning till Sverige. I slutet ges även några exempel på hur spioneri går till på 2000-talet, med den teknik som finns att tillgå idag.

Medicin

Livet kan inte vänta

av Sara Natt och Dag. Inläst ur Prisma, 2009 av Bodil Granlid. Talboken omfattar 3 tim., 4 min..

Förf., kurator på Radiumhemmet, skriver om Hanne, Sabine och Ulrica, tre unga kvinnor som mitt i livet insjuknar i cancer. Läsaren får följa dem och deras familjer på nära håll; i det stora och det lilla, i vardag och kaos. Om sjukdom, behandling och förmågan att gå vidare. Kommentarer av cancerläkare Peter Strang och pastor Per Lewin Ronnås.

För att överleva

av Sofia Åkerman. Inläst ur Natur och kultur, 2009 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 8 tim., 18 min..

Utifrån egna erfarenheter skriver här S.Å. om självskadebeteende, med syftet att skapa större förståelse för detta beteende. Hon började skada sig själv som fjortonåring i slutet av 1990-talet och tillbringade flera år på sjukhus. Boken är skriven ur ett personligt perspektiv där patienterfarenheter, teori och praktiska råd varvas med varandra. Den riktar sig till såväl drabbade som anhöriga, skol- och sjukvårdspersonal.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Alva blir kär

av Pernilla Gesén. Inläst ur B. Wahlström, 2008 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 2 tim., 16 min.. DAISY text och ljud.

Alva har sommarlov mellan ettan och tvåan och börjar vänja sig vid att bo i Henriksdal. Hon lär känna Fabians storebror, Henrik. När han finns i närheten blir Alva varm i kroppen. Men en dag när Alva är hemma hos Fabian ringer det på dörren. En flicka som heter Jasmine vill träffa Henrik. Hon har en jättefin röd flamencoklänning på sig. En likadan som Alva har fått av sin mormor.

Krossat glas

av Sally Grindley. Inläst ur Berghs, 2008 av Örjan Blix. Talboken omfattar 6 tim., 25 min.. DAISY text och ljud.

Förr gick Suresh och hans yngre bror Sandeep i skolan varje dag i den indiska lilla byn. Fint klädda i vita skjortor, snygga byxor och skor på fötterna. Men det var innan deras far blev arbetslös. Innan han fick sina svåra vredesutbrott. En dag får bröderna nog och flyr hemifrån. En soptipp i en stad många mil bort blir deras nya hem. Att samla och sälja krossat glas till giriga köpare blir deras sätt att överleva.

Killar, kompisar och snobbiga prinsessor

av Cathy Hopkins. Inläst ur B. Wahlström, 2008 av Anna Döbling. Talboken omfattar 3 tim., 18 min.. DAISY text och ljud.

Tonåringen Nesta tycker att hon har träffat den perfekta pojkvännen. Han är snygg, rolig, cool och snäll mot henne. Men Simon har en annan bakgrund än hon. Hans familj har gott om pengar och ett hus i ett fint område i London. Simons kompis Cressida är snobbig och snorkig. Nesta vill inte ge upp Simon, trots hans vänners attityd mot henne. Hon är fast besluten om att imponera på gänget från Portobello.

Rött hav under röd himmel

av Scott Lynch. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2008 av Håkan Julander. Talboken omfattar 25 tim., 17 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Locke Lamoras lögner. Locke Lamora, den skickligaste bedragaren genom tiderna, har tillsammans med Jean Tannen tvingats fly från sin hemstad Camorr. De beger sig till stadsstaten Tal Verrar med planerna på en kupp mot Syndspiran - det mest exklusiva spelhuset. På Syndspiran finns bara en regel: Fusk är lika med döden. Det avskräcker dock inte de båda gentlemannatjuvarna.

Självmål med konsekvenser

av Gunnar Nordström. Inläst ur B. Wahlström, 2008 av Håkan Julander. Talboken omfattar 1 tim., 58 min.. DAISY text och ljud.

Lagkaptenen i Seattle Wonders, Mike O'Connor, gör årets självmål mot sin bästa vän målvakten Adam Wallgren. Det är i slutminuten i säsongens premiärmatch mot Edmonton och Seattle förlorar. Tre dagar senare är Mike såld till Toronto. Spekulationerna tar genast fart i media och bland lagkamraterna. Adam känner sig dessutom både medskyldig och upprörd. Mike är ju dessutom gift med Adams syster Susanna.

Finalen

av Glenn Ringtved. Inläst ur Hegas, 2009 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 1 tim., 18 min.. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien som börjar med Mot nya mål. 12-årige Erik har flyttat med sin familj till Spanien. Där spelar han fotboll i Drömlaget. Laget blir bara bättre och bättre. Nu är det dags för skolans finalmatch. Det är inte bara äran som står på spel. De som vinner får åka till Malaga och spela! Erik tror att de har en chans, särskilt med Nick i mål. Men det är fler som har upptäckt lagets målvaktstalang.