Nya talböcker oktober 2009

Nya talböcker oktober 2009

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 161 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Elden väcker ingen

av Inga Abele. Inläst ur Ariel, 2008 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 7 tim., 33 min ..

Florence är uppvuxen i ett nedslitet postsovjetiskt Riga tillsammans med brodern Mareus och deras kamrater, nästan alla utsatta för olyckor eller mystiska försvinnanden. Efter att ha drabbats av panikångest och utsatts för misslyckade vårdinsatser, blir det till slut en vedgubbe som återger henne livet. I hans by möter Florence egenartade människor. Roman på gränsen till saga och myt. Debutroman. I.A., 1972- , lettisk förf.

Privata liv

av Lars Ardelius. Inläst ur Ordfront, 2009 av Anna Godenius. Talboken omfattar 6 tim., 4 min..

Noveller som ansluter till förf:s I vitögat. Här möter man bl.a. Selma Lagerlöf som våndas över sitt Nobeltal och över vem som ska hjälpa henne att finna en lämplig klänning, Émile Zola som inte vet hur man ska kunna ta med sig sin hustru till en bordell inför arbetet med Nana och Henrik Ibsen och Fjodor Dostojevskij som båda tyckte om att sitta på kafé Stern i Dresden. Personliga porträtt av några stora författare.

Doktor Mumbai

av Jukka Behm. Inläst ur Forum, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 6 tim., 22 min..

Satish Rao är en indiskfödd barnpsykiater bosatt i Helsingfors. Denna decemberdag blir oerhört stressig, allt verkar hända samtidigt: Hans fru väntar barn, hans mamma är på besök från Indien, han får patienter vars föräldrar aldrig slutar prata, han ska besöka sin älskarinna, han ska medverka i TV och han får ett mejl med ett mordhot. Burlesk och satirisk skildring som fått ett finskt pris för bästa samtidsroman.

Gräsmattans hämnd

av Richard Brautigan. Inläst ur Bakhåll, 2009 av David Zetterstad. Talboken omfattar 4 tim., 43 min..

R.B., 1935-1984, räknas som en av USA:s mer säregna författare. I sina noveller, infallsrika och kärvt humoristiska, iakttar han människor på håll, med skarp blick men samtidigt med ett varmt accepterande av allt och alla. De korta, förtätade berättelserna beskriver udda vardagshändelser som ger glimtar av en hållbar mening mitt i livsmysteriet. Efterord av Jonas Ellerström.

Gryning

av Laila Brenden. Inläst ur Schibsted, 2009 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 9 tim., 12 min..

Del 24 i släktsagan om Hannah. Åshild kan inte fatta det: Jörn har givit henne en gåva. De plågsamma minnena från tiden med silversmeden sliter i henne, men nu har han tagit det första steget mot försoning. Kanske hon äntligen kan lägga allt bakom sig? Hannah längtar efter Fabian, men hon är osäker på vad hon ska göra om han frågar efter hennes hand. Är han verkligen den rätte, eller bör hon ta tiden till hjälp?

Det händer här

av Henrik Bromander. Inläst ur Ordfront, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 9 tim., 24 min..

I fyra långa noveller skildras några unga människors liv. Sjuttonåriga Jennie drabbas av sin frånskilda pappas dåliga samvete, mobbingoffret Thomas reser till Lanzarote där han träffar värstingen Petri, överklassflickan Amanda existerar i en värld av känslokyla och tröstande shopping och Robert lämnar hemstaden Karlskrona för att träna thaiboxning i Bangkok och leva ut sin sexuella lust med en ladyboy. H.B., 1982- . Debut.

Hornsgatan

av Ernst Brunner. Inläst ur Bonnier, 2009 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 9 tim., 20 min..

Skröna om staden och dess människor, koncentrerad kring Hornsgatan och Mariatorget på Södermalm i Stockholm. Likt en arkeolog avslöjar förf. det som dolts i avlagringar och hemliga tunnlar. Där finns konstnären Dressler, som i sina tavlor frammanar såväl gårdagens myller som vår tids Prideparader, arkeologen Gus Gustavo som gräver sig ned genom stadens skikt och Hårde Harry som ristar budskap i medborgarnas hud.

Heartsick

av Chelsea Cain. Inläst ur Forum, 2008 av Stefan Marling. Talboken omfattar 10 tim., 56 min..

En kvinnlig, sadistisk seriemördare härjar. Kriminalpolis Archie Sheridan tillfångatas av mördaren Gretchen, men skonas efter grov tortyr. Med Gretchen i fängelse på livstid äger nya mord rum på samma sätt. Nu är det skolflickor som är offer. Kan det finnas en koppling till Gretchen? Archie fascineras av sin plågoande och besöker henne regelbundet i fängelset. Samtidigt ska en journalist skriva om Archies arbete.

Den ståndaktige prinsen

av Pedro Calderón de la Barca. Inläst ur Ljus, 1904 av Anna Godenius. Talboken omfattar 2 tim., 49 min..

Klassiskt drama, från 1629 av den spanske prästen och hovmannen Calderón, 1600-1681. Pjäsen betraktas som ett av de främsta i förf:s produktion av comedias divinas, filosofiskt djuplodande ödesdramer. Här behandlas moraliska problem ur katolsk synvinkel och de dygder som hyllas är idealitet, ridderlighet och pliktmedvetenhet. Förord av översättaren Theodor Hagberg.

Främlingen

av Albert Camus. Inläst ur Bonnier, 2009 av Håkan Julander. Talboken omfattar 3 tim., 32 min.. DAISY text och ljud.

En ung fransk kontorist i Alger råkar genom tillfälligheternas spel döda en infödd arab. Han anklagas för mord och vid rättegången vänds alla hans tidigare handlingar emot honom. Suggestiv, klassisk existentiell roman från 1942, om en person som är främling både för andra och för sig själv. A.C., fransk förf., 1913-60. Nobelpris i litteratur 1957. Nyöversättning av Jan Stolpe. Efterord av Michael Azar.

Den allra sista gården

av Naiqian Cao. Inläst ur Atlantis, 2009 av Håkan Julander. Talboken omfattar 4 tim., 44 min..

Förf. är polis i gruvstaden Tatong i norra Kina. Genom sitt arbete har han på nära håll upplevt vad fattigdom kan göra med människor. Det makabra får stor plats i dessa kärva noveller som delvis bygger på självupplevda händelser. Men det finns även andra tongångar som i den delvis självbiografiska Buddhas ensamhet, som skildrar vänskapen mellan en ung skolpojke och en gammal munk som blir offer för kulturrevolutionen.

En rysk roman

av Emmanuel Carrère. Inläst ur Bonnier, 2009 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 8 tim., 58 min..

Med utgångspunkt i ett autentiskt filmreportage som E.C. gjorde om en sedan decennier bortglömd ungersk krigsfånge i Ryssland, beskriver han sin egen släkthistoria. Samtidigt manipulerar han sig själv och sin fästmö, med hjälp av en erotisk novell, mot en slags etisk och estetisk nollpunkt där allt bryter samman och han kan börja om på nytt. I Frankrike kallas denna typ av konstruerad litterär självbiografi auto-fiction.

Rött stoft

av Ann Cleeves. Inläst ur Bonnier, 2009 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 10 tim., 50 min..

På ön Whalsey på Shetlandsöarna pågår en arkeologisk utgrävning som rör öns 1400-talshistoria. En gammal dam, på vars ägor utgrävningen äger rum, hittas död - till synes vådaskjuten av en kaninjägare. Efter ytterligare ett dödsfall ställs frågan om lösningen finns i nuet eller i det förflutna. Den välspunna historien innehåller även historia - "Shetlandsbussar" var de småbåtar som byggdes på ön för norska motståndsrörelsen.

Piraten

av Joseph Conrad. Inläst ur Anderson pocket, 2009 av Helena Gripe. Talboken omfattar 10 tim., 34 min..

Piraten från 1923 blev Joseph Conrads sista roman. Den utspelar sig under Napoleontiden när England och Frankrike ligger i krig med varandra. Det är berättelsen om före detta sjörövaren Peyrol, den unge sjöofficeren Réal, men också om den stackars Arlette vars föräldrar mördades under massakrerna i Toulon efter den brittiska evakueringen av staden i slutet av 1793. J.C., 1857-1924, polsk-brittisk förf.

Sjunk

av Junot Díaz. Inläst ur Bonnier, 1998 av Håkan Julander. Talboken omfattar 4 tim., 46 min..

Tio suggestiva noveller om unga människor från Dominikanska republiken, invandrare i USA eller ännu kvar i sitt hemland. Texterna andas en vrede mot ett system som splittrar familjer, gör barnen faderlösa och håller fattigt folk i armod. Språket är på en gång sparsmakat och målande, kryddat med spanska och karibiska inslag. J.D. , 1968- , föddes i Dominikanska republiken och kom som sex-åring til USA med sina föräldrar.

Domaren och andra berättelser från Afrika

Inläst ur SIDA, 1974 av Silja Danielsson. Talboken omfattar 3 tim., 47 min..

7 av de bästa novellerna i en novelltävling utlyst av SIDA 1973. Förf:na är från Etiopien, Kenya, Tanzania och Zambia. Kort presentation av förf:na ingår.

Den sista konkubinen

av Lesley Downer. Inläst ur Damm, 2009 av Rebecca Ferguson. Talboken omfattar 23 tim., 15 min..

Japan, 1861. En dag reser en prinsessa genom Sachis by och tar henne med sig till kvinnornas palats i Edo. Sachi tvingas anpassa sig till ett nytt liv som konkubin. Palatset är fyllt av intriger och maktspel - 3000 kvinnor och bara en man: shogun. Men ett inbördeskrig bryter ut och Sachi tvingas fly. Hon får hjälp av en samuraj, en ung man som väcker känslor till liv trots att Sachi vet att hon lovat bort sig till en annan.

Svenska flicka

av Liw Enqvist. Inläst ur Normal, 2008 av Rebecca Ferguson. Talboken omfattar 9 tim., 49 min..

Om en ung kvinna med akademisk medelklassbakgrund, som efter magisterexamen reser till Rom för att arbeta som tolk. Men hon väljer istället att arbeta som prostituerad av det skälet att hon då tjänar så mycket mer. Läsaren får följa henne från bar till bar, från en torsk till nästa. En halvdokumentär berättelse och första delen i en trilogi om en sexsäljare i Rom.

Ensamhetens broar

av Augustin Erba. Inläst ur Bonnier, 2009 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 6 tim., 2 min..

Två barndomsvänner gör militärtjänsten samtidigt och slits isär av systemet. Den ene försöker följa reglerna. Den andre följer med strömmen och tror att han kan förbli opåverkad om han bara låter bli att lägga sig i det som pågår. Romanens nutid utspelas 20 år efteråt, när berättarjaget når ett vägskäl i livet och känner sig tvungen att berätta om det förfärliga som inträffade. Romandebut. A.E., 1968- , journalist.

Familjehemligheter

av Niclas Ericsson. Inläst ur Norstedt, 2009 av Håkan Julander. Talboken omfattar 7 tim., 33 min..

Det är sommar och Patrik har börjat sin praktik som reporter på kändissidorna på KvällsKuriren. Ett mord äger rum och Patrik hoppar in som kriminalreporter. Kändisfrisören René har hittats död i sitt hem. Polisen misstänker hatbrott, men Patrik som har insikter i gay-världen misstänker något annat. När ytterligare ett mord inträffar kopplas han bort från fallet - men vägrar släppa taget. Polisen är honom hack i häl.

Lingonstigen 114

av Maria Fagerberg. Inläst ur Forum, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 5 tim., 31 min..

När Susanne och Niklas köper radhuset på Lingonstigen hoppas de på en trygg och lycklig framtid för familjen. Barnen är fortfarande små och ska få bästa tänkbara uppväxt i en bra förort. Åren går och en dag blir 15-åriga Embla som förbytt. När Susanne upptäcker att hon börjat skära sig för att få bort den ångest hon känner, förvandlas den trygga tillvaron till ett mörkt helvete. Om unga människors skrämmande utsatthet.

Den vita ormen

av Göran Falk. Inläst ur Boknöje, 1989 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 7 tim., 9 min..

Del 2 i serien Vallonerna. Här möter man unga , viljestarka kvinnor, den säregna bonden Trä-Jesus, desperata svedjefinnar, den arrogante storbonden, en misslyckad upprorshär - och den vita ormen. Det blev inte mycket tid över för kumpanerna Pierre och Jean att leta malm för att infria drömmen om omätliga rikedomar.

Natthökarnas flykt

av Raymond E. Feist. Inläst ur Damm, 2008 av Stefan Marling. Talboken omfattar 13 tim., 25 min..

Del 1 i serien Bärare av ondska. Även i denna serie utspelar sig händelserna i Midkemia och flertalet personer känns igen från serien Skuggornas väktare. Här dyker det upp ett nytt hot från en annan värld, Dasatiernas värld, Det är de mystiska talnoyerna som är svarta rustningar som har fått liv och är vägvisare för en hel invasion av främmande inkräktare.

Krigens barn

av Per Anders Fogelström. Inläst ur Bonnier, 1985 av Gösta Grevillius. Talboken omfattar 17 tim., 34 min..

Del 2 i serien inledd med Vävarnas barn. Den omspänner tiden 1788-90 under svensk-ryska krigen, Napoleonkriget i Tyskland 1812-1813 och norska fälttåget 1814. Fältväbeln Håkan Larsson-Rapp finns med på många välkända krigsskådeplatser. Diktade personer blandas med verklighetens, kända händelser i Stockholm och landsorten passerar revy.

Råttfångerskan

av Inger Frimansson. Inläst ur Norstedt, 2009 av Jenny Nilsson. Talboken omfattar 11 tim., 2 min..

När förläggaren Titus Bruhn på sin dödsbädd en sista gång vill träffa sin exhustru Rose för att försonas med henne, skickar han sin fru Ingrid till Roses ensliga stuga för att försöka övertala henne att komma. I stugan lever Rose ett isolerat liv i sällskap med några råttor hon försöker tämja. När Ingrid knackar på dörren blir det upptakten till ett kusligt kidnappningsdrama där också råttorna får spela en stor roll.

Lyckan är en sällsam fågel

av Anna Gavalda. Inläst ur Bonnier, 2009 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 15 tim., 41 min..

Charles är en framgångsrik arkitekt som lever för sitt jobb, ständigt på väg mot nya projekt och sällan hemma längre tid än det tar att hämta kemtvätten. En dag kommer ett brev som tvingar Charles att minnas sin barndom med Alexis och hans första kärlek Anouk. Han söker upp Alexis och hamnar hos en mycket ovanlig familj - och särskilt Kate som ger honom en chans att omvärdera sitt liv. Om människans ensamhet och sökande.

Den sista dagen

av Caroline Giertz. Inläst ur Normal, 2008 av Rebecca Ferguson. Talboken omfattar 8 tim., 59 min..

Mona har levt ett halvt århundrade och kommit fram till att barn är en investering som inte garanterar någon avkastning, inte heller 25 års trohet, och att livet är hårdare än hon någonsin trott. De enda som hör av sig är kronofogden och tingsrätten. Ett skeende speglar Monas sista dag fram till det planerade självmordet. Ett annat följer livet från nygift hemmafru i Saltsjöbaden fram till besattheten av den unge Alexander.

Lone - en liten tösabit

av Lilian Gimnell. Inläst ur B4press, 2008 av Anna Godenius. Talboken omfattar 7 tim., 42 min..

Självbiografisk berättelsen om sexåriga Lone och hennes älskade mormor. Handlingen utspelar sig i Malmö under mellankrigstiden och persongalleriet är stort med föräldrar, släktingar, kusiner, personal på sjukhus och barnhem - och inte minst Lones första egna vän. Alla är de med och påverkar Lones syn på tillvaron. Debutroman och intressant tidsdokument, skrivet med ett enkelt och vackert språk.

Scarabeo

av Michele Giuttari. Inläst ur Norstedt, 2008 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 11 tim., 6 min..

Förf., 1950- , är hög polischef i Florens. Han ledde utredningen av ett stort antal seriemord på älskande par från slutet av 1960-talet ända in på 90-talet och han har nu påbörjat en rad verklighetsbaserade deckare med sitt alter ego Michele Ferrara, chef vid Florens mordrotel, som huvudperson. I boken ställs Ferrara inför problemet med att lösa gåtan med en rad mord, vilka till en början helt tycks sakna samband.

Feberkurva

av Friedrich Glauser. Inläst ur Ersatz, 2009 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 7 tim., 11 min..

Överkonstapel Studer firar nyåret 1933 i Paris och dras in i en mördarjakt som sätter hans förstånd på hårda prov. En klärvoajant främlingslegionär, en gåtfull feberkurva, en gudsförgäten militärpostering i Marocko - inget är vad det synas vara. Okända makter som bedriver ett gäckande spel med särlingen från kantonpolisen i Bern. Andra boken om Studer, utkom i original 1935. F.G., schweizisk förf., 1896-1938.

Utpressningen

av John Grisham. Inläst ur Bonnier, 2009 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 13 tim..

Kyle McAvoy växer upp med en far som har en advokatfirma i York, Pennsylvania. Han spås en lysande framtid i faderns fotspår. Men efter en episod på college bär Kyle på en mörk hemlighet. Och den hamnar i händerna på fel personer. Kyle tvingas ta ett jobb han inte vill ha, på världens största juristfirma på Wall Street. Hans uppgift är att ljuga, stjäla och lämna ut information. Annars får han plikta med sitt liv.

Minnen av framtiden

av Stefan Gurt. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2009 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 8 tim., 53 min..

Li från Huddinge arbetar på en restaurang i Beijing i en tid då jorden blivit gammal och är på väg att dö ut. Plötsligt börjar hon minnas saker som verkar ha inträffat i framtiden. En natt möter hon Steven Newhouse, en rockstjärna och hennes idol i ungdomen. Det märkliga är att han dog elva år tidigare. Också han talar om framtiden. Han påstår att han känt henne där.

Vivi, jag och alla de andra

av Pegge Haggren. Inläst ur Recito, 2009 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 7 tim., 55 min..

Självbiografisk berättelse om en uppväxt i 1940-talets Sverige, framförallt i det fattiga Hagalund i Solna och på Söder i Stockholm. Man får en levande bild av en kärleksfull familj, som trots många problem som alkohol, trassliga familjeförhållanden, ändå präglas av kärlek och omtanke. Dessutom skildras samhället runt omkring med skola, kamrater, barnarbete m.m.

Död tills mörkret faller

av Charlaine Harris. Inläst ur Stjärnfall, 2008 av Anna Godenius. Talboken omfattar 11 tim., 1 min..

Sookie Stackhouse jobbar deltid som servitris i en småstad i Louisiana. Hon dejtar sällan eftersom hon har ett problem: Hon kan läsa andras tankar. När hon möter Bill upptäcker hon att hans tankar är helt blockerade för henne. Det skulle vara perfekt om inte Bill hade sina egna problem - han är inte bara vampyr utan hänger också med ett gäng där alla är misstänkta för mord. Boken förlaga till TV-serien True Blood.

GPU-fängelset

av Sven Hassel. Inläst ur Bergh, 1986 av Örjan Blix. Talboken omfattar 12 tim., 21 min..

Krigsskildring från den tyska östfronten under andra världskriget. Manskapsbristen i den tyska krigsmakten fick Hitler att utnyttja varje möjlighet att ta ut folk till krigstjänst. Dömda och straffade utgjorde inget undantag och de tvingades utkämpa ett krig som ingen av dem trodde på. En lös sammansatt grupp tvångskommenderas till 27:e pansarstraffregementet Den groteska verkligheten skildras med galghumor.

Jag såg dem dö

av Sven Hassel. Inläst ur Bergh, 1986 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 12 tim., 41 min..

Krigsberättelse från Hitlers fälttåg mot Moskva. Boken följer en sammansvetsad grupp soldater under 2:a världskriget - soldater som tvångskommenderats till den tyska krigsmaktens straffregemente, där de tvingas utkämpa ett krig ingen av dem tror på.

Älska mej din jävel

av Lars Hesslind. Inläst ur Tre böcker, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 11 tim., 4 min..

Självbiografisk roman där förf. återvänder till sitt liv i Göteborgs barnrikehus från slutet av 1930-talet fram till mitten av 1950-talet. Livet som småbuse, son, bror, gängledare, dansör, industriarbetare, musiker och författare skildras. Här framträder dofter och ljud från gator och bakgårdar, trånga lägenheter och barnsliga gömslen. Brukslitteratur som gestaltar betydande delar av dagens historiska och sociala arv.

Den skalliga primadonnan

av Eugène Ionesco. Inläst ur Natur och kultur, 1982 av Bodil Granlid. Talboken omfattar 1 tim., 27 min..

E.I., 1909-1994, rumänsk-fransk förf., tillhör de främsta inom den absurdistiska dramatiken. Han debuterade 1950 med denna "Antipjäs eller protest mot teatern" som lär ha skrivits med utgångspunkt i en kursbok i engelska. Pjäsen har egentligen ingen handling utan består av spridda konversationer mellan två par i en borgerlig engelsk miljö. I denna utgåva, avsedd i första hand för skolungdom, är texten förkortad och arrangerad.

Italien berättar: En förebådande dröm

Inläst ur Tranan, 2009 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 7 tim., 15 min..

16 noveller skrivna av 14 av det nutida Italiens mest intressanta författare, etablerade som debutanter Stil och tematik skiftar liksom författarnas ålder, kön och geografiska hemvist. Titelnovellen är en framtidsskildring som från 400-talet f.Kr. kastar ett kritiskt öga på vår tid. Andra ämnen: kärlek, åldrande, generationsklyftor, utanförskap och kriminalitet. I slutet av boken finns korta presentationer av författarna.

En vass obändig längtan

av Marianne Jeffmar. Inläst ur Podium, 2009 av Marika Bergström. Talboken omfattar 3 tim., 11 min..

Brita och Johan är unga när de möts i en prästgård i Ångermanland på 1920-talet. Hon är piga, han vill bli läkare. Förälskelsen blir ögonblicklig. Men hindren för deras kärlek är många. Störst är det rop som Johan bär inom sig och som Brita ålägger sig att tysta. Berättelsen, om en kärlek med många ansikten, knyter tematiskt an till några av förf.s tidigare självbiografiska romaner.

Sista resan

av Carsten Jensen. Inläst ur Bonnier, 2009 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 10 tim., 22 min..

Marinmålaren Carl Rasmussen nådde stora framgångar med sina målningar av segelfartyg, himmel och hav. Men år 1893 ville han göra upp med det idylliska och hitta tillbaka till konsten. Han reste till Grönland men resan ledde till hans sammanbrott. C.J. har läst Rasmussens brev, talat med människor som kände honom och tolkat hans målningar. En gripande skildring av en bildkonstnärs kamp med sig själv, sitt liv och sina uttrycksmedel.

Samma flod

av Jaan Kaplinski. Inläst ur Natur och kultur, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 15 tim., 42 min..

Den huvudsakliga handlingen i denna starkt självbiografiska roman utspelas i 1960-talets Sovjetestland. Läsaren får följa en ung student som söker svaret på livets stora frågor. Han träffar Läromästaren Alo K., hos vilken en utvald skara ungdomar samlas för att diskutera poesi, språk, religion och historia. I denna krets finns också den vackra Ester som attraherar studenten på ett sätt han aldrig tidigare upplevt.

Ett år i varje klass

av Kar de Mumma. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 1977 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 2 tim., 19 min..

En liten humoresk från skolorna på det tidiga 1900-talets Östermalm. Man får möta de gamla polarna från Två år i varje klass: Sigge Nilsson, Dudde, Sillen, Tärnan och andra. Och så de kära magistrarna förstås.

Vi ses igen

av Kar de Mumma. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 1968 av David Zetterstad. Talboken omfattar 3 tim., 5 min..

Fortsättning på Kar de Mummas, 1904-1997, succébok från tonåren "Två år i varje klass". Småtrevlig samling minnen nedtecknade på den kultiverade prosa som är förf:s skriftställarmärke. Pojkårens äventyr varvas med dagsaktuella kommentarer där gnälligheten mot det nya är nedtonad. Det avslutande kapitlet, Den sista studenten, är en topp i K:s produktion.

Duma Key

av Stephen King. Inläst ur Bra böcker, 2009 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 23 tim., 27 min..

Ed Freemantle råkar ut för en svår olycka och förlorar sin högra arm, mister en del av talförmågan och drabbas av partiell minnesförlust. Hela hans liv kraschar. För att få en nystart bosätter han sig på ön Duma Key utanför Floridas kust. Han börjar måla och upptäcker snart en märklig talang - han kan förutse saker, och påverka verkligheten genom tavlorna. Förmågorna kan användas för att styra framtiden, på gott och ont.

Venus Anadyomene

av Emil Kléen. Inläst ur Ellerström, 2008 av Stefan Marling. Talboken omfattar 5 tim., 9 min..

E.K., 1868-1898, har för eftervärlden blivit känd som en typisk representant för sekelskiftets trötta dekadenter. Berättelsen om den unge bohemen Helmer som delar sin tid mellan utsvävningar och litterära försök har tydliga självbiografiska drag. Ger en stämningsfull bild av dåtidens Stockholm och inblick i det sena 1800-talets livssyn och atmosfär. Manuskriptet funnet 2006. Förord och kommentar.

Presidentens sista kärlek

av Andrej Kurkov. Inläst ur Natur och kultur, 2009 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 18 tim., 16 min..

En tragikomisk politisk satir som utspelar sig i Ukraina före och efter Sovjetunionens sönderfall. Berättelsen växlar mellan tre olika tidsplan. Det första skildrar den unge Sergej Bunins liv under 1970- och 80-talet. Han blir involverad i det politiska spelet och börjar en resa mot toppen. Det andra utspelar sig under tidigt 2000-tal då han har kommit upp sig och det tredje under 2010-tal då han blivit landets president.

Du kommer inte undan-

av Christina Larsson. Inläst ur Tre Böcker, 2009 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 10 tim., 52 min..

Handelsstuderande Lina Wikman klarar ekonomin med städjobb hos stadens besuttna borgare. Under en snöstorm finner hon arbetsgivaren Erik W. Sternheg naken och ihjälslagen i sitt hem i Örgryte. Klienter och familjemedlemmar skärskådas och otäcka hemligheter uppdagas. Kriminalkommissarie Ingrid Bergmans privata värld är också en virvel av skilda problem och hon får svårt att hålla alla bollar i luften.

Dikter & porträtt

av Else Lasker-Schüler. Inläst ur Ersatz, 2008 av Anna Döbling. Talboken omfattar 3 tim., 32 min..

Else Lasker-Schüler, 1869-1945, är central i tysk expressionism och skrev dikter, dramatik och essäer. Här presenteras ett urval i nyöversättning av Peter Handberg. Dikterna är strama, behärskade och pregnanta med klassiska motiv som kärleken, döden, Gud och själens ensamhet. Bildspråket är känslosamt och expressivt. Även kortporträtt av samtida författarkollegor, t.ex. Gottfried Benn, ingår. Dikterna även i tyskt original.

Monsunens sista regn

av Minh Khuê Lê. Inläst ur Tranan, 2009 av Marika Bergström. Talboken omfattar 6 tim., 17 min..

Lê Minh Khuês författarskap är präglat av Vietnamkriget. Hon tog värvning som femtonåring, grävde skyttegravar och arbetade som krigskorrespondent. Kriget trasade sönder landet och smulade sönder glädjen. Sorgen över det förlorade går som ett smärtsamt stråk genom de tio novellerna, ibland med ett satiriskt perspektiv. Novellen "Avlägsna stjärnor" är en självupplevd skildring av tre unga flickors liv vid fronten.

Marta, Marta!

av Sara Lidman. Inläst ur Bonnier, 1970 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 2 tim., 3 min..

Pjäs i den allegoriska folksagans form. I konkret gestaltade situationer åskådliggörs hur relationerna mellan Marta-folket, Agnar-rörelsen och Possido-kapitalet förändras genom historien. S.L., 1923-2004, utgår från ett rikt historiskt material om arbetarrörelsens framväxt. Pjäsen skrevs 1970 i samarbete med Västerbottensensemblen. Den blev en dundrande succé och gavs under spelåret 1970-71 i hela 475 föreställningar.

Sjuårskrisen

av Josie Lloyd. Inläst ur Månpocket, 2008 av Anna Döbling. Talboken omfattar 10 tim., 24 min..

Amy och Jack har levt tillsammans i sju år. De är numera gifta och har en tvåårig son, Ben, ihop. Jack jobbar som trädgårdsmästare och Amy är hemma med Ben. Dagarna kretsar kring barnmat, blöjor och barnprat. Vardagslivet sliter på relationen och trots att de älskar varandra uppstår frågor som: Är gräset grönare på andra sidan? Kommer relationen att hålla? Berättas med vartannat kapitel ur Jacks resp. Amys perspektiv.

Fru Freud och jag

av Anna Lytsy. Inläst ur Normal, 2009 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 14 tim., 24 min..

En kvinna i trettioårsåldern lever i en stormig relation med konstnären Leo. Hon påbörjar en sjuårig psykoanalys. Så småningom förälskar hon sig handlöst i arbetskamraten Nika, samtidigt som hon väntar Leos barn. Tillsammans med sin analytiker diskuterar bokens jag kärlek, sexualitet och kön. En inifrånskildring av en psykoanalys, på en gång ett lustmord på och en kärleksförklaring till densamma.

Fyrvaktaren

av Camilla Läckberg. Inläst ur Forum, 2009 av Jenny Nilsson. Talboken omfattar 13 tim., 53 min..

En kvinna kastar sig in i sin bil, händerna på ratten är blodiga. Med sin son i baksätet flyr hon mot den enda trygga plats hon vet: ön Gråskär utanför Fjällbacka. Ett par dygn senare mördas en man. Han var kommunens nyanställde ekonomichef, som återvänt till sin barndoms Fjällbacka. Polisen erfar snart att han bar på många hemligheter. Och innan han dog besökte han Gråskär, eller Gastholmen som ön kallas i folkmun.

Mot strömmen

av Van Khang Ma. Inläst ur Tranan, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 10 tim., 22 min..

Ma Va Khang, född 1936, är både en uppskattad och kontroversiell författare i Vietnam. Romanen ger en bild av ett korrupt samhälle där individens rättigheter begränsas starkt. Huvudpersonen Khiem är direktör för kulturenheten Departement T, som består av byråkrater. När han ger ut sin egen roman växer avundsjukan mot honom och han blir avstängd från sitt arbete. Den enda han har att ty sig till är korrekturläsaren Hoan.

Den orolige mannen

av Henning Mankell. Inläst ur Leopard, 2009 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 16 tim., 2 min..

Den 60-årige Ystadspolisen är mer livstrött, men lika envis och intensiv som någonsin tidigare. När en hög marinofficer och dennes hustru, blivande svärföräldrar till Kurts dotter Linda, oförklarligt försvinner under en promenad i Lilljanssskogen i Stockholm, dras Wallander in i ett fall som inte ligger inom hans polisområde. Handlingen tar sin början i ubåtsincidenterna under tidigt 1980-tal och rör sig drygt 25 år framåt.

Diana

av Heinrich Mann. Inläst ur Svenska andelsförlaget, 1920 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 10 tim., 10 min..

Del 1 i en trilogi från 1903 som fortsätter med Minerva och Venus. Handlingen utspelar sig under 1800-talets sista kvartal och leder till Zara, kungariket Dalmatiens huvudstad i dubbelmonarkin Österrike-Ungern, Rom, Venedig och Neapel med omnejd. I centrum står den lidelsefulla hertiginnan Violante av Assy på jakt efter politisk frihet (Diana), konst (Minerva) och kärlek (Venus). H.M., tysk förf., 1871-1950.

Venus

av Heinrich Mann. Inläst ur Svenska andelsförlaget, 1920 av Helena Gripe. Talboken omfattar 9 tim., 10 min..

Del 3 i en trilogi från 1903 vars övriga delar heter Minerva och Venus. Handlingen utspelar sig under 1800-talets sista kvartal och leder till Zara, kungariket Dalmatiens huvudstad i dubbelmonarkin Österrike-Ungern, Rom, Venedig och Neapel med omnejd. I centrum står den lidelsefulla hertiginnan Violante av Assy på jakt efter politisk frihet (Diana), konst (Minerva) och kärlek (Venus). H.M., tysk förf., 1871-1950.

Mer självkänsla än du kan hantera!

av Petra Mede. Inläst ur Frank, 2008 av Anna Döbling. Talboken omfattar 2 tim., 5 min..

Parodi på självhjälpsböcker. Förf:na, komiker, vill befria läsaren från förväntningarna att vara smarta, snygga och politiskt korrekta. Läsaren guidas till ett bättre liv av Anna, småbarnsförälder mitt i karriären, och Petra, ensamstående karriärkvinna, vilka båda finner det ibland svårt att hitta tid för inre harmoni och att förlösa sin sexuella lust. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Röster i Elvira eller Val i Västindien

av Vidiadhar Surajprasad Naipaul. Inläst ur Bergh, 1975 av Anna Döbling. Talboken omfattar 8 tim., 7 min..

Handlingen är förlagd till en hetsig valkampanj på Trinidad 1950. En av kandidaterna besöker Elvira, ett valdistrikt dit demokratin nått först fyra år tidigare. Nu är förvirringen total; den erhållna rösträtten överraskar alla. Orden liksom rommen flödar och när två kvinnliga Jehovas vittnen dyker upp blir valdeltagarnas redan illa åtgångna klarsynthet ytterligare tilltygad. V.S.N., 1932- . Nobelpris i litteratur 2001.

Krigets skola

av Alexandre Najjar. Inläst ur Grate, 2009 av Lars Nygren. Talboken omfattar 2 tim., 23 min..

Den libanesiske förf. A. N. var åtta år när inbördeskriget bröt ut i Beirut och pågick åren 1975-1989. Han beskriver de svåra minnen han har från de många krigsåren fram till tidigt vuxenliv. Boken består av korta, pregnanta berättelser som utgår från en person eller händelse. Han betecknar kriget som en lång mardröm men också en krigets och livets skola, och att dessa erfarenheter gett honom en annan syn på vad lycka är.

Ödets hav

av Elisabet Nemert. Inläst ur Forum, 2009 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 15 tim., 13 min..

Roman med handlingen förlagd till 1300-talets och Valdemar Atterdags Visby respektive ryska Novgorod. Den vackra Aurora gifter sig med Claus Pleskow och sköter med fast hand handelshuset. Äktenskapet blir en besvikelse och efter makens död hamnar Aurora hos farbrodern i Novgorod där hon snart får en uppgift vid sidan av affärsverksamheten; att skydda kvinnor från våld. Ett skenäktenskap för med sig den riktiga kärleken.

Maskarna på Carmine Street

av Håkan Nesser. Inläst ur Bonnier, 2009 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 7 tim., 11 min..

Författaren Erik Steinbecks och hans hustru Winnie Masons dotter Sarah försvinner en dag in i en grön bil med en främmande man. Händelsen gör att de lämnar sitt gamla land för en nystart i New York. Där börjar saker hända. Genom ett medium silas subtila antydningar om att Sarah lever över det förkrossade föräldraparet. Klurig historia om ett bortrövat barn tillika om huvudpersoner med akuta kommunikationsproblem.

Mamma minns du mig

av Elisabet Norin. Inläst ur Isaberg, 2009 av Kristina Rådström. Talboken omfattar 4 tim., 56 min..

Clara är ensamstående mamma med snart vuxna barn. En dag börjar hennes mamma, Dagmar, visa tecken på personlighetsförändring. Diagnosen är Alzheimer. I och med detta börjar en lång resa där Dagmars yttre och inre förfall mer och mer blir familjens problem. Sakta förvandlas Clara till en frustrerad och sorgsen förälder åt sin egen mamma. Hon får allt svårare att balansera sin tillvaro. Samtidigt får hon själv diabetes.

Döden inpå livet

av Maureen O'Brien. Inläst ur Grate, 2009 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 11 tim., 15 min..

Den vackra och framgångsrika tv-stjärnan Liza Drew hittas död i ett obebott hus i London. Mord eller självmord? Kriminalkommissarie John Bright kopplas in på fallet och upptäcker att det finns flera personer som kan vara skyldiga till hennes död. Psykologisk pusseldeckare, med knivskarp dialog, som utspelas i teatermiljö. Förf:s debut från 1989. Första delen i en kriminalserie med Bright som huvudperson.

Nightmare Abbey

av Thomas Love Peacock. Inläst ur CKM, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 5 min..

På det spöklika herresätet Nightmare Abbey, ödsligt beläget mellan hav och träskmark, träffas en samling poeter, filosofer och andra osorterade kufar. De äter och dricker gott, diskuterar filosofi, trasslar med kärleksförvecklingar, fiskar sjöjungfrur och sjunger sånger. Boken, från 1818, riktar sin satiriska udd mot tidens svärmeri för skräckromantik. T.L.P., 1785-1866, betraktas som den engelska romantikens store humorist.

Tyst längtan

av Paula Penttinen. Inläst ur Sahlgren, 2008 av Anna Godenius. Talboken omfattar 15 tim., 56 min..

Riitta växer upp i en lanthandelsmiljö i efterkrigstidens Finland, omgiven av en brokig skara släktingar och grannar. Modern är sömmerska och fadern, som nyss återvänt från fronten, kör taxi. Riitta uppfostras i en gudsfruktig anda. Hon lovar att "aldrig bli en herrskapsdam". Samtidigt konfunderas hon av de vuxnas motstridiga uppträdande i olika sammanhang och försöker finna sin egen väg.

Minnets eko

av Richard Powers. Inläst ur Norstedt, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 18 tim., 35 min..

Mark Schluter råkar ut för en bilolycka och hamnar i koma. När han vaknar upp har han råkat ut för en form av minnesförlust. Hans syster Karin kommer till Nebraska för att vårda honom men han tror att hon är en främling som är en del i en konspiration mot honom. Båda funderar över vad som egentligen hände natten då olyckan inträffade. Det utvecklar sig till en psykologisk thriller om sökandet efter det egna jaget.

Avocadovillan

av Mari Rickardsson. Inläst ur Vulkan, cop. 2008 av Anna Döbling. Talboken omfattar 4 tim., 50 min..

Malin är gift med Per och lever ett lugnt och tryggt liv med honom och deras två döttrar. Då dyker Pers gamla vän Eric från studietiden upp. Eric är också gift och har familj, men när han och Malin möts finns det inget som kan hejda den förälskelse som börjar växa mellan dem. Underhållningsroman om kärlek och relationer. Förlaga. Vulkan, 2008.

Olivia och Jai

av Rebecca Ryman. Inläst ur Forum, 1994 av Christina Hellman. Talboken omfattar 37 tim., 31 min..

Året 1848 tillbringar 20-åriga Olivia O'Rourke hos sin moster, Lady Bridget Templewood i Calcutta, som gärna vill se henne gift med någon passande engelsman. Men Olivia mår illa av inskränktheten hos stadens välbärgade kolonialtjänstemän och längtar tillbaka till Amerika där hon växt upp. Så möter hon Jai Raventhorne, frukten av en förbindelse mellan en okänd engelsman och en indisk tjänsteflicka, och förälskar sig våldsamt.

Vid stadens utkant

av Marcus Sakey. Inläst ur Natur & kultur, 2009 av Anna Godenius. Talboken omfattar 12 tim., 36 min..

Efter en svår period som soldat i Irak återvänder Jason Palmer hem till Chicago. Vid hemkomsten omkommer Palmers bror i en mystisk brand. Palmer får ansvaret för sin åttaårige brorson, men någon verkar vara ute efter denne. Palmer dras in i en härva som leder till såväl de kriminella förortsgängen som stadens politiska makthavare. Temat är makten som korrumperar och förf. pekar på att krig rasar inte bara i Irak.

Storljugarna och 19 andra sanningar

av Saki. Inläst ur Six Memos, 2008 av Anna Döbling. Talboken omfattar 3 tim., 56 min..

20 noveller av den engelske förf. Saki, 1870-1916. De flesta utspelar sig i den engelska övre medelklassen och förf. är en rolig, elak och skarpsinnig iakttagare av människorna han har omkring sig. Man får möta Tobermory, katten som kan prata men inte lärt sig att hålla inne med sådant som inte bör sägas, en man som berättar sagor för barn vuxna inte gillar, en kvinna som av misstag blir tagen för en guvernant m.m.

Margita

av Birgitta Sandberg-Hultman. Inläst ur Sjunde boken förlag, 2008 av Anna Döbling. Talboken omfattar Bok 4: 8 tim., 28 min. : mono.

Bok 4 i flerbandsverket om Margita. Året är 1960, Margita är 18 år och på gränsen till vuxenlivet. Hon tar körkort, avslutar sina Hermodsstudier, bryter upp från föräldrahemmet i Sydsverige och flyttar till Stockholm. Hon har många förälskelser och kärleksbekymmer. Innehåller mycket vardagsreflektioner och tidstypiska detaljer.

Sanatoriet Timglaset

av Bruno Schulz. Inläst ur Prisma, 1987 av Lars Nygren. Talboken omfattar 10 tim., 29 min..

Fristående fortsättning på Kanelbutikena. I tretton rapsodiska berättelser skildras gymnasisten Józef, författarens alter ego, och hans liv i den lilla polska staden Drohobycs. Det är en sagolikt skimrande värld där minnen, dröm och myt flätas samman. Fadern glider in i en sinnessjukdom och dör på ett sanatorium. B.S., 1892-1942, polsk-judisk teckningslärare, mördad av SS-soldater. Hans författarskap, två titlar, har fått stor uppmärksamhet - han har liknats både med Kafka och med Proust.

Sick-sack mellan pomeransträden

av Ersi Sotiropoulou. Inläst ur h:ström, 2009 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 7 tim., 45 min..

E.S., 1953- , är en av Greklands mest kända samtida författare. Romanen, som är både realistisk och absurd, är hennes första på svenska. Den handlar om Lia som ligger på sjukhus i en mystisk sjukdom, Sotiris, en manlig sjuksköterska, Lias bror Sid samt tolvåriga Nina i Sotiris hemby. Boken ansågs vara en av 1990-talets bästa grekiska romaner och blev prisbelönad, men samtidigt åtalades den för sin oanständighet.

Kniv och flod

av Eva Ström. Inläst ur Bonnier, 2009 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 2 tim., 7 min..

En samling korta, prosapoetiska berättelser som kan ses som meditationer över drömmen om paradis, skönhet och ursprung. Dock går det inte att bortse från den kniv som är beredd att beskära drömmen. Historiska detaljer och nutida fenomen synliggörs i texterna, där saga, sanning och verklighet ställs mot varandra. E.S., 1947- .

Den store mannens skugga

av Björn Sundell. Inläst ur Söderström, 2006 av Bo Green. Talboken omfattar 13 tim., 45 min..

Journalisten Peter Hellberg lämnar sitt arbete på teve för att bli informationschef på Fircotronics, ett bolag med produkter som väntas revolutionera bilindustrin. Firmans VD och grundare Timo Manner ses av de flesta som en hjälte och en imperiebyggare. Men en dag dyker han inte upp vid den kongress där han själv är huvudtalare. Oegentligheter kommer i dagen och Peter kämpar med sitt rättvise- och sanningspatos.

Vinterbäcken

av Carin Svensson. Inläst ur Forum, cop. 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 6 tim., 9 min..

Konrad Harg, konstnär, lämnar Sverige och blir vykortsmålare och följetongsillustratör i New York och London, går på konstskola i Paris och återvänder till Amerika med sin ungdomskärlek Siri. De slår sig ner i Connecticut. Siri tar hand om en växande barnaskara och Konrad blir framgångsrik silversmed. Men måleriet är hans passion och han ställer sig ständigt frågan varför han inte lyckas. En roman om skapandets villkor.

Osynliga händer

av Stig Sæterbakken. Inläst ur Vertigo, 2009 av Stefan Marling. Talboken omfattar 6 tim., 21 min..

I ett regnigt, smutsigt och trasigt Oslo undersöker polisinspektören Kristian Wold en 14-årig flickas försvinnande. Utan att komma närmare fallets lösning, inleder han en förbjuden relation med flickans mamma. Samtidigt som Wold slits sönder av dubbelspelet och den moraliska ambivalensen, blandas hans kärlek med våld och hans hopplöshet med en förtvivlad livsvilja.

Ingenting har hänt

av Katja Timgren. Inläst ur Bonnier, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 6 tim., 26 min..

Sju år gammal flyttar Julia med sina föräldrar och sin lillebror till en liten norrländsk kustby. Där växer hon upp, alltmer tillbakadragen och innesluten i sig själv - en duktig flicka som inte syns Hon lever i en enda lång nedskruvad väntan på någonting annat. Skildring, fylld med vardagliga precisa detaljer, av en klaustrofobisk uppväxt. Men också om vägen därifrån och modet att våga erkänna sin egen längtan.

Ett barn av alla folk

av Pramoedya Ananta Toer. Inläst ur Leopard, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 11 tim., 23 min..

Fortsättning på Människans jord. Tillsammans med två ytterligare delar bildar romanerna Buru-kvartetten som skildrar landets moderna historia från åren kring sekelskiftet 1900. Toer framförde ursprungligen berättelserna muntligt för sina medfångar under åren som politisk fånge. Efter att ha sett hur bönderna behandlas av kolonisatörerna inser huvudpersonen, javanesen Minke, att han måste ta ställning för sitt eget folk.

En bråkdel av det hela

av Steve Toltz. Inläst ur Norstedt, 2009 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 27 tim., 27 min..

Från sin fängelsecell berättar Jasper Dean den osannolika historien om sin sluge far Martin och hans galne bror, farbror Terry, och hur de alla tre lyckas reta upp en hel kontinent och tvingas fly från Australien. Berättelsen om familjen Dean rymmer det mesta: föräldraskapet, både det goda och det dåliga, en labyrint, den första kärleken, en handbok för kriminella, en metod att göra alla rika samt en explosiv förslagslåda.

Sigrids hemlighet

av Karin Wahlberg. Inläst ur Historisk media, 2009 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 11 tim., 58 min..

Släktkrönika som utspelar sig på 900- och 1000-talet runt Sigtuna under sen vikingatid med stora förändringar ute i Europa. Via Sigrids öden får man följa en ung flickas väg, hennes tidiga gifte, roll i rikemanssläkten och nya liv som börjar bli medeltid. Kopplingen till farmodern, som kom från ett förnämt sidenhandlarhem i Kiev, ger ett speciellt perspektiv. Romanen ingår som del 2 i förlagsserien Släkten.

Många människor dör som du

av Lina Wolff. Inläst ur Bonnier, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 5 tim., 10 min..

Hårt skruvade noveller, som oftast utspelas i Spanien men även i Sverige. Något är skevt i verkligheten; det handlar om gränser som flyter, om sexualitet och rollspel. Berättelserna är rapporter inifrån olika existenser som alla är sysselsatta med sökandet efter livsluft i det trånga utrymme som tillvaron skapat åt dem. Svart humor blandas med en inträngande psykologisk blick. Debut. L.W., 1973- .

Regnperioden

av Hung-gil Yun. Inläst ur Tranan, 2009 av David Zetterstad. Talboken omfattar 4 tim., 39 min..

Yun Hung-gil, 1942- , betraktas som en av Sydkoreas främsta efterkrigsförfattare. Boken består av tre noveller som ger inblickar i det koreanska vardagslivet. Titelnovellen skildrar händelser under Koreakriget ur ett barns perspektiv, den andra, Bränslebrist, består av korta texter på temat nöd och köld och den tredje, Vind för våg, beskriver några prostituerades svåra situation när de amerikanska soldaterna lämnar landet.

Facklitteratur

Religion

Att vinna en tro och förlora sig själv

av Anders Haag. Inläst ur Natur och kultur, 2009 av David Zetterstad. Talboken omfattar 10 tim., 16 min..

Om sekter, religioner som avviker från de stora traditionernas teologiska norm. A.H. är journalist och f.d. medlem i Krishnarörelsen, bakgrund som präglar hans bok. Med hjälp av religionsvetenskaplig, psykologisk och samhällsvetenskaplig forskning visar han hur både individer och grupper påverkas av styrande normer, gemensamma föreställningar och av ledarens utstrålning. Förord av Owe Wikström, professor i religionspsykologi.

Om Bibeln haft rätt-

av Wolfgang Hinker. Inläst ur Verbum, 1971 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 4 tim., 23 min..

Om Bibeln haft rätt översvämmade syndafloden hela världen, stod Röda havets vatten som burar, satt Jona i valfiskens buk. Detta är några av de välkända bibelberättelser som författarna relaterar till. De menar att man inte skall försöka bevisa de bibliska berättelsernas riktighet utan att man i stället skall söka efter vad dessa berättelser kan säga om Gud. Harald Riesenfeld, professor i NT:s exegetik, har skrivit förordet.

Slaveri under bibeln

av Jonatan Magnus Ollén. Inläst ur Norlin, 1948 av Bo Green. Talboken omfattar 8 tim., 6 min..

Mamma kyrkan berättar

av Carl-Erik Sahlberg. Inläst ur Stanley media, 2008 av Marika Bergström. Talboken omfattar 13 tim., 9 min..

Kyrkohistorien framställd i 20 kapitel, ett för vart århundrade. Förf., präst i S:ta Clara församling i Stockholm och docent vid Uppsala universitet, lyfter fram representanter för varje århundrade i form av dokument och intressanta personer. I varje kapitel lyfts också en kvinna särskilt fram. En fiktiv person, Stefan av Trier, får visa hur de kyrkohistoriska trenderna påverkar en enskild kristen i Europa.

När tron blir sång

av Inger Selander. Inläst ur Artos, 2008 av Anna Döbling. Talboken omfattar 14 tim., 25 min..

Vad är en psalm? Talar psalmens bildspråk till vår samtid? Vad betyder melodin? Förf., litteraturdocent och hymnolog, skildrar bl.a. arbetet med psalmförnyelse som började 1960, porträtterar psalmdiktarna Arne H. Lindgren, Nils Frykman och Siri Dahlquist, analyserar psalmer med texter av Lindgren, Eggehorn, Martinson och Setterlind samt återger en intervju med Britt G. Hallqvist och Egil Hovland.

Du ska bli präst

av Lina Sjöberg. Inläst ur Verbum, 2008 av Marika Bergström. Talboken omfattar 5 tim., 29 min..

1958 fattade kyrkomötet det historiska beslutet att kvinnor kan bli präster inom Svenska kyrkan. I samband med 50-årsjubiléet beslutade kyrkomötet att ge ut en bok för att spegla tiden som gått genom ett antal personliga porträtt. 20 kvinnor, prästvigda under åren 1960-2007, berättar om sina erfarenheter av arbetet som präst, men även om familjeliv och vardagsliv.

Filosofi och psykologi

Första inledningen till vetenskapsläran

av Johann Gottlieb Fichte. Inläst ur Daidalos, 1987 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 8 tim., 42 min..

J.G.F., 1762-1814, var vid sidan av Kant, Schelling och Hegel den tyska idealismens ledande företrädare. Han anses ofta vara den som spänner en bro mellan Kant och Hegel. Själv ansåg han att han arbetade i Kants efterföljd och bara befriade dennes system från inre motsägelser. Men Kant riktade skarp kritik mot F:s blandning av kunskapsteori och metafysik såsom den utvecklades i hans Vetenskapslära som utkom 1794.

David Hume

av Gunnar Fredriksson. Inläst ur Leopard, 2009 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 6 tim., 25 min..

D.H., 1711-1776, en av upplysningens främsta filosofer och klassisk skeptiker. Med tidens moderna vetenskap som grund kritiserade han fördomar och mystifikationer. Han blev känd som kritiker av religion och kyrka och förföljdes av teologerna. Han var också en betydande moralfilosof som betonade känslornas roll. G.F. har skrivit en personligt hållen, populärvetenskaplig introduktion till den inflytelserike skotske filosofen.

Föräldraskap från hjärtat

av Inbal Kashtan. Inläst ur Friare liv, 2006 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 2 tim., 58 min..

Förf. är samordnare för föräldraskapsprojektet vid Center for Nonviolent Communication. Här förmedlas genom praktiska exempel en uppfostringsmetod där den vuxne tar hänsyn både till sina egna och barnets känslor. Metoden kallas Nonviolent Communication, NVC. Metoden ska enligt förf. hjälpa den vuxne att inte hamna i en maktkamp med barnet utan istället få förståelse för vad barnet egentligen vill kommunicera.

Livets rytm

av Matthew Kelly. Inläst ur Damm, 2005 av Örjan Blix. Talboken omfattar 9 tim., 25 min..

Om existentiella frågor på ett personligt och lättillgängligt sätt. Den centrala frågan är hur man blir det förf. kallar sitt bästa jag, den man är ämnad att vara, sitt sanna jag. Människan har fri vilja och kan leva enligt sin kallelse och ta hänsyn till sina autentiska behov. Bara då blir hon lycklig. För den andliga sökaren som skräms bort av ett kristet språkbruk men gärna tar till sig visdom i mer vardaglig språkdräkt.

Om fulhet

Inläst ur Bromberg, cop. 2008 av Örjan Blix. Talboken omfattar 18 tim., 18 min.. DAISY text och ljud.

U.E. - kulturfilosof, professor i semiotik, författare - gav för några år sedan ut boken Om skönhet. Nu gör han en liknande genomgång av fulhetens historia. Vad är egentligen fulhet och hur har den skildrats i konst och litteratur? Han utforskar vad som under historiens gång uppfattats som mörkt, monstruöst och groteskt. Och varför kan det fula upplevas som så kittlande och underhållande? Förlagan är rikt illustrerad.

Om skönhet

Inläst ur Bromberg, cop. 2005 av Anna Westberg. Talboken omfattar 15 tim., 51 min.. DAISY text och ljud.

Vad är skönhet? Och vad är konst, smak och mode? U.E. - kulturfilosof, professor i semiotik och författare - skriver lärt och inspirerande om skönhetens historia. Genom många spännande exempel på hur idealen för det sköna har växlat med tiden guidar han läsaren genom århundraden, från klassisk tid fram till våra dagar. Här finns rikliga citat på hur olika författare beskrivit skönhet. Förlagan är rikt illustrerad.

Det inre ljuset

av Johan Wretman. Inläst ur Vattumannen, 2008 av Bo Green. Talboken omfattar 10 tim., 3 min..

Mörker är potentiellt ljus. Längtar vi efter mer ljus i våra liv bör vi vända oss mot våra skuggsidor, menar förf., lärare och psykoterapeut. Till detta krävs mod och beslutsamhet. Att möta det begränsade jagets rädsla och motstånd utan att fly från det vi ser. En hyllning till ljuset inom oss och en vägledning till insikt bortom jaget. Vi bär alla på gudomlig insikt i våra hjärtan. Förlaga. Vattumannen, 2008.

Uppfostran och undervisning

Kommunikation i grupp

av Boel Heister Trygg. Inläst ur Hjälpmedelsinstitutet, 2002 av talsyntes. Talboken omfattar 5 tim., 38 min.. DAISY text och ljud.

Språkvetenskap

Ett träd med vida grenar

av Ola Wikander. Inläst ur Prisma, 2008 av Karin Benecke. Talboken omfattar 11 tim., 9 min..

Språkhistorisk skildring av de indoeuropeiska språken, deras inbördes släktskap och utveckling ur den hypotetiska urindoeuropeiskan. Förf. försöker bibringa ett slags kulturhistoria genom att visa vad vi med hjälp av lingvistiken möjligen kan säga om vad urindoeuropéerna var för slags människor. Han räds inte redogörelser för ljudlagar, verbböjningsparadigmer och deklinationstabeller. Kräver elementära kunskaper i lingvistik.

Litteraturvetenskap

Isländska samtal

av Håkan Boström. Inläst ur Bäckström, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 4 tim., 49 min..

Minnen och möten med tio isländska författare och deras verk i svensk översättning: Gudbergur Bergsson, Pétur Gunnarsson, Halldór Laxness, Kristin Ómarsdóttir, Ævar Örn Jósephsson, Sjón, Steinn Steinarr, Einar Már Gudmundsson, Kristin Marja Baldursdóttir, Thor Vilhjámsson, Jóhann Hjálmarsson. Innehållsligt diger volym som väcker intresset för isländsk litteratur och kultur.

Ärret efter drömmen

av Horace Engdahl. Inläst ur Bonnier, 2009 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 7 tim., 16 min..

Essäer och artiklar skrivna 1989-2004. Förf. rör sig obehindrat mellan olika epoker och konstnärliga uttryck. Med stilistisk elegans och högt bildningsideal lyfter han fram känslan av att konst och litteratur är något livsnödvändigt. Spännvidden är stor: Undergångelsens lockelse hos Lord Byron, Almqvist och det demoniska, Mullers och Schuberts sångcykel Winterreise, Ulf Linde, Stig Larssons lyrik, Ola Billgrens måleri.

Ordets makt och vanmakt

av Jan Guillou. Inläst ur Piratförlaget, 2009 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 19 tim., 7 min..

Självbiografi av J.G., 1944- , där han berättar om sitt yrkesliv - 40 år som journalist, författare och samhällsdebattör. Han skildrar möten med högerliberala redaktörer, politiskt korrekta kamrater på Folket i Bild/Kulturfront, tevechefer och bokförläggare. Öppet och underhållande om IB-affären, andra förbluffande avslöjanden, heta debatter och stora framgångar med böckerna om agent Hamilton och korsriddare Arn.

Kommer strax in på spår fyra

av Jan Lundius. Inläst ur Bakhåll, 2009 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 8 tim., 32 min..

Jan Lundius, religionsvetare och skönlitterär författare, bosatt i Italien berättar minnen från resor och arbeten som forskare och konsult i olika länder för SIDA och UNDP. Texten är en blandning av essäer, skildringar av erfarenheter och möten med spännande människor.

En författares krets

av Vidiadhar Surajprasad Naipaul. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2009 av David Zetterstad. Talboken omfattar 6 tim., 49 min..

Essäsamling om fem texter som ger en bra bild av Naipauls tankevärld. Språket är sirligt och välvårdat. Förf., en mästare på formuleringskonst, berättar om livet som författare och livsvillkoren som samtida intellektuell. Han skriver både om eget och andras författarskap, däribland sin far, samt om det västerländska kontra det indiska sättet att se på tillvaron. Nobelpris i litteratur 2001. V.S.N., 1932- .

Konst, musik, teater och film

Emil Sjögren

av Anders Edling. Inläst ur Atlantis, 2009 av Lars Nygren. Talboken omfattar 8 tim., 42 min..

Emil Sjögren, 1853-1918, ansågs som Sveriges förnämste tonsättare runt 1900. Detta är den första biografin över honom sedan 1918. S., som tidvis bodde i Paris, var bl.a. organist i Johanneskyrkan i Stockholm där han blev känd som improvisatör. Hans produktion omfattar framför allt verk i det mindre formatet och särskilt omtyckta blev sångerna och de fem violinsonaterna. A.E., bibliotekarie och musikforskare.

Karin Larsson och blommorna i Sundborn

av Christina Högardh-Ihr. Inläst ur Prisma, 2008 av Marika Bergström. Talboken omfattar 4 tim., 17 min. DAISY text och ljud.

Konstnärsparet Larssons gård i Sundborn är sinnebilden av ett vackert hem. Carl målade familjelivet och Karin broderade, vävde textilier för hemmet, och gjorde vackra blomsterarrangemang. Vi möter Karin som ung kvinna, konstnärshustru och sjubarnsmor. Intervjuer med barnbarn och släktingar liksom brevväxling mellan makarna ligger till grund för boken där målningar och nytagna växtbilder kompletterar bilden av Karins liv.

M

av Carl-Johan Malmberg. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 15 tim., 13 min..

Historia

Flykten västerut

av Matts Andersén. Inläst ur Sahlgren, 1987 av Bodil Granlid. Talboken omfattar 6 tim., 54 min..

Att många deserterade ur Finlands armé under det så kallade fortsättningskriget, i synnerhet sommaren 1944, har skymtat i romaner, biografier och andra skildringar. Här redogörs mer samlat, med statistik och intervjuer, för alla dem som båtledes flydde till Sverige; över tusen människor från de svenskspråkiga kustbygderna i Österbotten. Några avvisades, men från nyår 1944 fick flertalet stanna.

Hugenotternas värld

av Fredric Bedoire. Inläst ur Bonnier, 2009 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 24 tim., 42 min..

Hugenotterna i Frankrike, som var kalvinister, utsattes för stor förföljelse under 1500- och 1600 talet vilket kulminerade i Bartolomeinatten 1572. Under 1600-talet utvandrade därför många till Nordamerika, Sydafrika, Schweiz, Tyskland och några även till Sverige. F.B., själv hugenottättling, berättar här deras historia. Många var arkitekter, konstnärer samt köpmän och bidrog aktivt till samhällsutvecklingen i Sverige.

Ryktbara förfalskningar

av Sonia Cole. Inläst ur AWG, 1957 av Bodil Granlid. Talboken omfattar 8 tim., 54 min..

Ett urval av uppseendeväckande förfalskningar inom olika områden: arkeologiska, konstnärliga och litterära. Förf. tar sikte på de psykologiska bevekelsegrunder som driver förfalskarna - det är inte alltid snikenhet som är drivkraften; motiven kan vara äregirighet, sensationslystnad eller lust att integrera. I många fall kan man notera hur godtrogna köparna är, det kan nästan finnas en lust till att bedras.

September 1808

av Nils Erik Forsgård. Inläst ur Atlantis, 2009 av Bo Green. Talboken omfattar 13 tim., 20 min..

Med hjälp av dagböcker, brev och officersrapporter tecknar N.E.F., docent i idéhistoria vid Helsingfors universitet, en levande bild av händelserna under finska kriget i september 1808, en dramatisk månad i Österbotten. I bakgrunden mullrar de stora europeiska Napoleonkrigen. I Orvais och vid Jutas drabbar svenska trupper samman med ryska förföljare i två av det finska krigets mest kända slag.

Riket sprängs 1809

av Jan Linder. Inläst ur Infomanager, 2008 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 5 tim., 11 min..

År 2009 har det gått 200 år sedan Finska kriget. Då förlorade Sverige rikets östra halva till Ryssland och finländarna måste föra över sin lojalitet från den svenske kungen till den ryske tsaren. Förf. beskriver och förklarar detta krig som är inflätat i kejsar Napoleons krigiska epok 1804-1815. Han ger en kort och åskådlig presentation av händelserna före 1808 samt av följderna av krigen för de nordiska länderna.

I mörka vatten

av Mathias Mossberg. Inläst ur Leopard, 2009 av Marika Bergström. Talboken omfattar 7 tim., 8 min..

I Hårsfjärden jagade marinen ubåtar i början 1980-talet och 1981 gick den sovjetiska U137 på grund utanför Karlskrona. Sovjetunionen utpekades som ansvarig för kränkningarna men det har senare framkommit att västmakterna också testade den svenska marinen. M.M., sekreterare i ubåtsutredningen 1982 och f.d. diplomat i Moskva, har gått igenom allt material och gör en personlig betraktelse av händelseförloppet.

I bödlarnas fotspår

av Aapo Roselius. Inläst ur Leopard, 2009 av Inga Pyk. Talboken omfattar 13 tim., 55 min..

Undersökning av den vita sidans terror efter finska inbördeskriget 1918. Grymheterna, som båda sidor gjorde sig skyldiga till, tog inte slut efter kriget då den vita sidan satte igång en hänsynslös straffkampanj. Ingen av förövarna har blivit straffad för sin delaktighet och händelserna har skapat djup bitterhet under flera generationer i Finland. Förf. historiker som forskar i minneskulturen kring finska inbördeskriget.

Signums svenska kulturhistoria

Inläst ur Signum, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 1900-talet: 31 tim., 13 min. : mono.

Del 8 i serien om svensk kulturhistoria. 1900-talet är folkhemmets, stadsplaneringens, konsumismens, tekniktrons och miljötänkandets mångskiftande århundrade. Spännvidden på bidragen är stor: Det handlar bland annat om synen på sexualitet, Du-reformen, film, bilism, mångkultur, populärmusik, idrott, turismens utveckling och körsång som folkrörelse. Välskrivna essäer som ger nya perspektiv på en motsägelsefull epok.

Biografi med genealogi

Krigsbarn i Tyskland

av Hans Bergstedt. Inläst ur B4 press, 2009 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 5 tim., 48 min..

Ett tiotal intervjuer med tyskar födda mellan 1928 och 1941 och som var vanliga barn utan ansvar för nazismen, och heller inte förföljda. De berättar om hur de upplevde sin barndom. Helt naturligt riktar de stort intresse mot krigets slutskede då allt var kaos. Slående är att fäderna i hög grad var frånvarande, inte bara bokstavligt; även när de återförenats med familjen kunde de upplevas som främmande. Med kommentarer.

Självbiografi

av Charles Darwin. Inläst ur Natur och kultur, 2009 av Håkan Julander. Talboken omfattar 4 tim., 28 min.. DAISY text och ljud.

Charles Darwins, 1809-1882, självbiografi anses som ett av världslitteraturens främsta självporträtt. Här får man en spännande inblick i Darwins tankevärld. Han berättar om sin uppväxt, sina studier, sin jordenruntresa och om sitt berömda verk Om arternas uppkomst. Moderniserad översättning av Gösta Åberg. Förord av Nils Uddenberg.

Det amerikanska löftet

av Martin Gelin. Inläst ur Atlas, 2009 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 14 tim., 34 min..

Förf., frilansjournalist bosatt i New York, skildrar valkampanjen som ledde fram till Barack Obamas valseger 2008. Förf. besökte 27 delstater och hundratals platser runt om i landet samt arbetade som volontär för Obama. Han nyanserar den i Sverige omhuldade myten av den ointresserade och okunnige amerikanske väljaren och redovisar kontakter med såväl etablissemanget inom t.ex. media och politik som olika väljargrupper.

Modiga människor

av Lars Grönborg. Inläst ur Faun, cop. 2009 av Håkan Julander. Talboken omfattar 3 tim., 18 min..

Bok som inspirerar genom exempel. Frågan som ställs är: vad gör man av sitt liv? Vi tar ofta del av enastående framgångar förmedlade av media och låter oss förundras hur somliga nått dit de har. Hur fungerar de egentligen, hur ser deras mål ut och vilka drivkrafter finns? Här kommer tolv personer till tals som gjort sig bemärkta genom sina prestationer, bland andra Carolina Klüft, Cyndee Peters och Mats Birgersson.

Guccikrigen

av Jenny Gucci. Inläst ur ICA, 2009 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 10 tim., 56 min..

Gucci förknippas med dyra handväskor, påkostade modevisningar och exklusivitet. Men bakom all glamour döljer sig en familjehistoria av svek och avundsjuka. Här avslöjar J. G., en före detta "Guccifru" hur det var att leva i denna familj. Hon förälskade sig i Gucci-arvtagaren, Paolo, och de gifte sig efter en kort bekantskap. Deras äktenskap var lyckligt ändå tills de mörkare sidorna av hans personlighet trädde fram.

Einstein

av Walter Isaacson. Inläst ur Bonnier, 2009 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 32 tim., 10 min..

Ett porträtt av Albert Einstein, där många sidor av denna fascinerande person uppmärksammas: vetenskapsmannen, privatpersonen och den politiskt medvetne medborgaren. Han är en genial vetenskapsman som efterhand blir alltmer isolerad genom sitt avståndstagande från kvantmekaniken. Relationerna till de närmaste präglas av spänningen mellan å ena sidan kärlek och lojalitet och å den andra den vetenskapliga lidelsen.

Tito

av Björn Kumm. Inläst ur Historiska media, 2009 av Håkan Julander. Talboken omfattar 10 tim., 25 min..

Tito, 1892-1980, eller Josip Broz som han egentligen hette, var i 35 år Jugoslaviens regeringschef och härskare. Under kalla kriget hyllades han för sin alliansfria utrikespolitik, men beskylldes för demokratins misslyckande och fick efter sin död bära en del av ansvaret för Jugoslaviens sönderfall. Framställningen följer Titos levnadsbana och ger en bred bakgrund till Jugoslaviens turbulenta 1900-talshistoria.

Från Warszawa till Värnamo

av Josef Mehlmann. Inläst ur Judiska museet, 2009 av David Zetterstad. Talboken omfattar 3 tim., 8 min..

J.M., 1914-1993, tillhörde en judisk medelklassfamilj som sysslade med handel i Warszawa. När Tyskland invaderade Polen 1939 flydde den 23-årige Josef tillsammans med andra judiska ungdomar österut. Här berättar han om arbetsläger och tvångsarbete i Sovjet, hur han uttogs som soldat i den nybildade polska armén, träffade sin blivande tyska hustru Anneliese och så småningom hamnade i Sverige och småländska Värnamo.

Tillfälligheternas spel

av Inger Possenius Bichara. Inläst ur Sivart, 2009 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 11 tim., 23 min..

Ingrid Possenius Bichara, f. 1918, gifte sig i början av 1950-talet med en egyptisk-koptisk senator, läkare och jordägare och flyttade till Egypten. Där bodde hon dels i en villa i Kairo, där hon med tiden blev granne med presidenten, dels på en farm nära Luxor där tillvaron nästan var oförändrad sedan faraonernas tid. Här berättar hon med stor detaljrikedom en svunnen värld och ger en unik skildring inifrån maktens centrum.

Fidel & Che

av Simon Reid-Henry. Inläst ur Norstedt, 2009 av Håkan Julander. Talboken omfattar 22 tim., 14 min..

Biografi om vänskapen mellan Fidel Castro och Che Guevara, från deras möte 1955 fram till Ches död 1967. Här skildras deras uppväxt, deras möte i Mexico och utvecklingen på Kuba. Inblickar ges i det vardagliga arbetet med att bygga en socialistisk stat, konspirationerna i maktens korridorer och diplomatiska förvecklingar. Bygger på forskning och intervjuer med nyckelpersoner.

Rädda Felix

av Helena Richardson. Inläst ur Frank, 2009 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 7 tim., 47 min..

Fyraårige Felix riskerar att dö i en obotlig sjukdom om inte familjen får ett nytt syskon som kan donera benmärg. Felix äldre bror Mathias är redan döende. För Felix är det en kamp mot tiden om ett syskon med passande arvsanlag kan skaffas. Sverige går i täten för denna kontroversiella provrörsteknik tillsammans med Storbritannien och Belgien. En självutlämnande bok, skriven i jag-form.

I ljuset spricker alla spöken

av Lou Rossling. Inläst ur Efron & dotter, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 9 tim., 23 min..

Förf., föreläsare och pedagog, delar med sig av sin positiva livssyn. Men hon avslöjar också att det bakom hennes lyckade yttre funnits många mörka och svåra hemligheter. Öppenhjärtigt berättar hon om sin mamma som försvann när Lou var en liten flicka, om sorgen att förlora ett barn, om bedrägeri och svek - och om förträngningens fatala konsekvenser.

Blasius König - borgmästaren

av Kjell Öhman. Inläst ur KI-information, 2009 av Inga Pyk. Talboken omfattar 11 tim., 25 min..

Biografi över Blasius König, som var en framgångsrik och speciell person vid slutet av 1600-talet. Blasius kom från finska Viborg och blev en betydelsefull makthavare i Blekinge. 1675 blev han kronans befallningsman, "vår man" i landskapet och under skånska kriget blev han känd som en framgångsrik snapphanejägare. 1678 utnämndes han till borgmästare i Ronneby och strax efteråt detsamma i den nya staden Kalskrona.

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Ambivalenta upplevelser & mångtydiga berättelser

av Susanne Nylund Skog. Inläst ur Josk media, 2003 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 12 tim., 9 min..

Akademisk avhandling som behandlar förlossningsberättelser, vad människor berättar om barnafödande. Här analyseras förlossningsberättelser från 1950- och 60-talen, en barnmorskas berättelser samt nyblivna mammors muntliga berättelser från 1990-talet. Även skildringar i dagspress, film och på Internet diskuteras. Vilka uppfattningar om kvinnlighet och sexualitet kommer till uttryck? Vad framställs som betydelsefullt?

Geografi

Världens äventyrare

av Andrea De Porti. Inläst ur Ström, 2008 av Bo Green. Talboken omfattar 9 tim., 51 min..

Presentation av 53 äventyrare och upptäcktsresande - med början i sökandet efter Nilens källor på 1850-talet till månlandningarna 120 år senare. I kortfattade texter kan man läsa om ökenfarare, polarfarare, djungelexpeditioner, äventyr till havs och just vår tids månfärder. Som Ola Skinnarmo skriver i sitt förord så sammanfaller dessa expeditioner och resor med fotografiets utveckling. Den tryckta boken är rikt illustrerad..

Hemma i Ingenstans

av Sören Sommelius. Inläst ur Carlsson, 2008 av Håkan Julander. Talboken omfattar 8 tim., 18 min.. DAISY text och ljud.

Författaren och resenären Sören Sommelius berättar om olika städer, bl.a. Paris, Gondar, Trieste, Lima, Vukovar, Shanghai, La Paz. Han söker efter sammanhang, städernas själ och levnadsförhållanden samt knyter ihop äldre historik med sentida händelser och visar på många svåra förhållanden under städernas utveckling. Han gör nedslag i varje stad ser problemen och skönheten och samtalar med människorna.

Bergen är våra enda vänner

av Tord Wallström. Inläst ur Norstedt, 1975 av Gösta Grevillius. Talboken omfattar 5 tim., 44 min..

Både resereportage från Kurdistan och en analys av det kurdiska folkets tragiska belägenhet.

Samhälls- och rättsvetenskap

Den siste gudfadern

av John Follain. Inläst ur Forum, 2009 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 15 tim., 48 min..

Om Corleonemaffians uppgång och fall. Under efterkrigstiden tar klanen Corleone makten över Cosa Nostra och manövrerar sig in i det hemliga brödraskapets innersta cirkel. Med en våg av terror går de till attack mot sina fiender. Storhetstiden varar fram till år 2006, då en av ledarna arresteras. Boken baseras på juridiska dokument, förhörsprotokoll och intervjuer med avhoppade medlemmar, ansvariga poliser och åklagare.

Vid 20 börjar den ruttna

av Maria Hagberg. Inläst ur Premiss, 2009 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 4 tim., 21 min..

M.H., socialarbetare m.m., har länge arbetat med utsatta barn, ungdomar och kvinnor. Hon är en av initiativtagarna till nätverket mot hedersrelaterat våld. Fem unga kvinnor berättar om sina liv. Det är bilder av en uppväxt full av bestraffningar, kontroll och förbud, som lärt dem både att ljuga, förtvivla och känna sig mindervärdiga. Hedersvåldet är mer än mäns våld mot kvinnor eftersom hela familjen ofta är delaktig.

Al-Qaida inför tiotalet

av Aron Lund. Inläst ur Utrikespolitiska institutet, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 1 tim., 12 min..

Av det al-Qaida som bildades av Usama bin Ladin i krigets Afghanistan på 1980-talet återstår en spillra. Ändå tycks hotet från organisationen inte ha minskat, det ser bara annorlunda ut. Krigen i Irak och Afghanistan har liksom Palestinakonflikten bidragit till att sprida al-Qaidas budskap. Ett globalt nätverk har uppstått där Bin Ladin ochb hans närmaste man, Ayman al-Zawahiri, mer fungerar som symboler än som faktiska ledare.

Blekingegadeligan

av Peter Øvig Knudsen. Inläst ur Karneval, 2009 av Håkan Julander. Talboken omfattar [D.] 1: 14 tim., 34 min. : mono; 350 s. : ill. $bc. DAISY text och ljud.

I mitten på 1970-talet inträffade i Köpenhamn en rad väpnade rån som skulle komma att gäcka dansk polis under lång tid. Kännetecknande för tillslagen mot banker, värdetransporter och varuhus var att de var mycket professionellt utförda. Först 1989 framkom att Blekingegadeligan bedrev sin kriminella verksamhet av politiska skäl, och att de var en del av samma nätverk som Baader-Meinhof-ligan och Röda Brigaderna.

Teknik, industri och kommunikationer

Effektivare Linux

av Gareth Anderson. Inläst ur HME Publishing, cop. 2008 (tr. 2009) av Per Sandhammar. Talboken omfattar 12 tim., 58 min..

I operativsystem som Linux och Mac OS X är kommandoraden ett kraftfullt alternativ till grafiska gränssnitt för att arbeta med datorn. Här utgås från flera populära Linux-distributioner och presenteras en stor del av de vanligast förekommande kommandona. Boken är tänkt som referens och ej för sträckläsning, men för en erfaren användare kan bläddrande i boken ge kunskap om tidigare okända kommandon.

MC-boken

Inläst ur Landskrona : Sveriges trafikskolors riksförbund, 2008 av Marika Bergström. Talboken omfattar 5 tim., 17 min..

Teoribok för den som ska ta A-körkort, ett körkort som berättigar till körning av motorcykel. Körkortsålder är beroende av motorcykelns storlek - 16 år för lätt och 18, 20 eller 21 för tung. Körprovet består av fyra delar: fordonskännedom/manövrering, miljö/sparsam körning, trafikregler, trafiksäkerhet/beteende. Facklitteratur för seende. Den tryckta boken används jämsides.

Ekonomi och näringsväsen

Så här kan alla svenskar bli miljonärer

av Per H. Börjesson. Inläst ur Aktiespararna kunskap, 2008 av Bo Green. Talboken omfattar 7 tim., 22 min..

Hur blir man rik? Några enkla principer: 1) Börja varje månad med att spara 10 % till dig själv. 2) Ha lägre kostnader än intäkter. 3) Köp aktier eller aktiefonder. 4) Behåll innehaven. 5) Var försiktig när du lyssnar på mäklare och rådgivare. Förf. förklarar också hur finansbranschen tjänar pengar på att göra enkla saker komplexa. Vilket i sin tur är anledningen till att de tjänar stora pengar på just dig.

Trädgården vid Drömmens

av Sten Dunér. Inläst ur Prisma, 2005 av Bodil Granlid. Talboken omfattar 6 tim..

I en vildvuxen skogsglänta på Småländska höglandet har förf:na skapat en lustgård med välansad gräsmatta, köksträdgård, kryddgård och dammar. De berättar om trädgården idag men även om livet förr på kyrkohemmanet Drömmens och om människorna som bodde där när åkrar och ängar fortfarande brukades. Initierat och inspirerande om odling och trädgårdskonst.

Företagens redovisning

av Hans Edenhammar. Inläst ur Iustus, 2009 av talsyntes. Talboken omfattar 9 tim., 26 min.. DAISY text och ljud.

I boken, här i sin sjätte upplaga, förklaras de grundläggande principerna för värdering av tillgångar och skulder i balansräkningen, för redovisning av intäkter, kostnader och resultat i resultaträkningen samt hur företagets kassaflöden beskrivs i kassaflödesanalysen. Vidare beskrivs grunderna för koncernredovisningen samt olika sätt att analysera årsredovisningen och hur den kan komma till användning vid olika värderingsmodeller.

Nätdejting

av Marie Hagberg. Inläst ur Lind & Co, 2008 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 4 tim..

Om konsten att nätdejta, där en av skribenterna erbjuder sina expertråd som dejtingkonsult och ger handfasta, konkreta förslag på hur man lyckas. Den andre i sin tur delar med sig av analyser av Internet, baserade på hennes erfarenhet som journalist. De slår båda hål på myter om nätdejting, visar hur man skriver bra mejl samt vilka fallgropar man ska undvika. Även om fortsättningen - hur dejtar man IRL - in real life?

Mauds bästa tårtor och pajer

av Maud Onnermark. Inläst ur Prisma, 2007 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 3 tim., 15 min.. DAISY text och ljud.

En bok fylld av läckra tårtor. M.O., välkänd som TV-kock och matskribent, har här samlat sina egna favorittårtor, pajer och klassiker. Boken innehåller 50 tårtrecept med olika smakkombinationer som frukt, bär, choklad och nötter; 19 av recepten är dessutom glutenfria. Det finns tårtor för alla tillfällen: Midsommar, jul, stor födelsedagsfest, student, bröllop m.m. Recepten är lätta att laga och kan förberedas i god tid.

Roten till det goda

av Roland Persson. Inläst ur ICA, 2008 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 1 tim., 24 min.. DAISY text och ljud.

Presentation av ett tiotal olika sorters rotsaker med vegetariska recept för både vardag och fest. Det är dels lite ovanligare rötter som rättika, svartrot, persiljerot, jordärtskocka och majrova, men även potatis, rödbetor och morötter har ett eget avsnitt. Recepten kompletteras med tips på tillbehör som kött eller korv av olika slag.

Global ekonomi mellan börsen & bushen

av Staffan Roselius. Inläst ur Futurum, 2000 av Marika Bergström. Talboken omfattar 13 tim., 24 min..

Om hur den globala ekonomin fungerar, samtidigt vill förf. även uppmuntra läsaren att engagera sig aktivt för att stoppa, exempelvis genom köpbojkotter, vissa ekonomiska aktiviteter som leder till skadligt barnarbete. Det gäller att tygla marknadskrafterna, de finansiella spekulationerna och den doktrinära nyliberalismen, menar han. Förf., folkhögskollärare och observant u-landsresenär. Även för studiecirklar.

Pengarna & makten

av Gunnar Wetterberg. Inläst ur Atlantis, 2009 av Bo Green. Talboken omfattar 29 tim., 10 min..

Sveriges Riksbank är världens äldsta centralbank och bildades 1657 under namnet Stockholm Banco. Huvudsyftet var att finansiera den svenska statens stormaktsambitioner. Riksbankens mål och medel har förändrats över tiden. Idag har den ansvar för betalningssystemets stabilitet och har ett inflationsmål på 2 %. Det senaste decenniet har banken ensamt fått utforma den svenska penningpolitiken genom förändringar i reporäntan.

Naturvetenskap

Vilket väder!

av Madeleine Westin. Inläst ur ICA, 2008 av Anna Westberg. Talboken omfattar 4 tim., 25 min.. DAISY text och ljud.

M.W., meteorolog, redogör för hur de globala klimatförändringarna kommer att påverka Sverige. Hon skissar på vilka effekterna kommer att bli på vädret, landskapet, bebyggelsen och näringarna i olika regioner, fram till nästa sekelskifte. Tankeväckande fakta om oroande förändringar som kanske inte är så avlägsna. Förlagan är rikt illustrerad.

Medicin

Den dagen min dotter blev galen

av Michael Greenberg. Inläst ur Bonnier, 2009 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 7 tim., 9 min..

Sommaren 1996 drabbas förf:s 15-åriga dotter Sally av svår psykisk sjukdom. Hon rusar ut i trafiken på Manhattan, övertygad om att hon drabbats av kosmisk insikt och kan stoppa bilarna. Sally har manisk psykos och hennes beteende ändras från excentriskt till akut oberäkneligt. Hon får sluten psykiatrisk vård. Osentimentalt och självutlämnande skriver fadern om det kaos som följer och om den starka kärleken till dottern.

Diabetes, inte

av Lars-Erik Litsfeldt. Inläst ur Optimal, 2009 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 3 tim., 52 min..

Det går att bromsa insjuknandet i diabetes och normalisera blodsockervärdena, menar förf. I boken förordar han en kost som kallas LCHF, förkortningen står för LowCarb-HighFat, en kost som innehåller en låg andel kolhydrater och en hög andel naturligt fett. Genom kost med lite kolhydrater och mycket fett kan värdena avsevärt förbättras.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Vår vän Jennings

av Anthony Buckeridge. Inläst ur Bonnier, 1965 av Anahí Giacaman-Ríos. Talboken omfattar 4 tim., 46 min..

Jennings och Darbishire är bästa vänner och går på internatskola i England på 1950-talet. Lärarna är inte alltid så nöjda med Jennings. Han får de mest vansinniga infall, som när han vill låna startpistolen till uppsättningen av Darbishires mästerverk "Girigbukens hemlighet" eller när han och Darbi ska grilla kastanjer i källaren. Nostalgisk läsning för vuxna.

Taynikma

av Jan Kjær. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2007 av Marika Bergström. Talboken omfattar 1: 1 CD-ROM. (41 min.) : mono; 61 s. : ill. ($bc). DAISY text och ljud.

Första delen i den mangaillustrerade serien Taynikma. Söder om bergen, norr om havet ligger landet Tayklanien. Här härskar ljusets odödliga furstinna sedan snart 100 år. Huvudpersonen i serien är den 14 årige Koto. Han ger sig av till staden för att sälja familjens arvegods. Om han inte får en stor summa pengar blir han och föräldrarna utkastade till vintern. Många vill komma åt Kotos arv och han får stora problem.

Monsterflickan

av Stefan Ljungqvist. Inläst ur B. Wahlström, 2008 av Lo Tamborini. Talboken omfattar Bok 4: 2 tim., 59 min. : mono; 126 s. : ill. $bc. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien om flickan Miras kamp för att nå insikt om vem hon egentligen är. Hunden Rufsus har blivit förgiftad. Miras bror Sylvester ger sig av för att finna ett botemedel ovetande om att Mira är på väg till samma apotek. Hon ska hämta den medicin som ska rädda deras mamma. Båda har mindre än en dag på sig. Men dramatiska händelser gör att de istället måste våga sig in i fiendeland - Monsterministeriet.

Amiralens arvinge

av Chris Mould. Inläst ur Bergh, 2008 av Håkan Julander. Talboken omfattar 1 tim., 54 min.. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Hemligheten på Crampton Rock. Stanley Buggles, 11 år, ärver en herrgård av den gåtfulle amiralen Bartolomeus Swift. Huset ligger på ön Crampton Rock och Stanley åker ensam dit på sommarlovet. Han möts på stationen av hushållerskan fru Carelli. Ganska snart börjar Stanley undrar över alla konstigheter på ön. Varför måste han vara inomhus före skymningen? Varför är hundarna trebenta? Vad vill de skumma piraterna?

Svartkrut och eld

av Naomi Novik. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2008 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 12 tim., 1 min..

Del 3 i serien som börjar med Hans majestäts drake. Efter äventyret i Kina blir Laurence och hans drake Temeraire informerade om ett hemligt uppdrag. Storbritannien har köpt tre värdefulla drakägg från det ottomanska imperiet. Därför ska de ta en omväg via Istanbul på väg hem från Kina. De måste eskortera den värdefulla lasten tillbaks till England. Deras resa hotas dock av den ondskefulla kinesiska draken Lien.

Hetsad

av Francine Pascal. Inläst ur B. Wahlström, 2001 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 4 tim., 47 min.. DAISY text och ljud.

Tredje boken i serien Identitet X om flickan Gaia Moore som sedan födseln saknar förmågan att känna rädsla. Någon har kidnappat Sam för att komma åt Gaia. Hon har tre timmar på sig att hitta honom och kidnapparna. Annars kommer Sam att dö.

Graalens väktare

av Michael P. Spradlin. Inläst ur B. Wahlström, 2008 av Håkan Julander. Talboken omfattar 5 tim., 55 min.. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Den yngste tempelriddaren. Tiden är 1100-talet. 16-årige Tristan har levt hela sitt liv i klostret St Albans. Han lämnades som nyfödd på klostrets trappa med en lapp med en bön om munkarnas beskydd. Tristans liv förändras för alltid när några tempelriddare anländer till klostret. En av riddarna, sir Thomas Leux, fattar tycke för Tristan och erbjuder honom att följa med till det heliga landet.

Kleo och Underjordens gåta

av Jesper Tillberg. Inläst ur LL-förlaget, 2008 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 3 tim., 48 min.. DAISY text och ljud.

Fristående fortsättning på Mumien som inte kunde sova. Kleo, 14 år, älskar egyptisk historia. Hon är så ofta på Medelhavsmuseet att hon känner personalen där. En dag får museet besök av en mystisk katt. Katten flyttar hem till Kleo och konstiga saker börjar hända. Klockor stannar och de döda viskar från sina gravar. Kleo blir indragen i ett äventyr där hon måste kämpa mot en ond fiende för att rädda sitt liv.

De rätta

av Scott Westerfeld. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2009. Talboken omfattar CD-ROM ( m). DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Ful. Tally har nu blivit en Cutter. Därför har hon nu kraftigt förstärkta sinnen och hennes kropp är resistent mot alla sjukdomar. Tallys kompis Shay är ledare för "Cutters". Han tar med henne på ett party för fulingar. Syftet med besöket är att beslagta nanofyllda piller. När Tally försöker gripa den som har pillren, blir hon tillfångatagen.

Valpar till salu

av Siv Widerberg. Inläst ur Eriksson & Lindgren, 2008 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 4 tim., 2 min.. DAISY text och ljud.

Maihsa kommer ofrivilligt några valpsmugglare på spåren. Smugglarna försöker på ett grymt sätt tjäna pengar på de insmugglade hundarna och bryr sig inte ett dugg om att de då också för in sjukdomar i Sverige. Med hjälp av sina vänner Enea och Anton försöker Maihsa hjälpa tullen att sätta dit hundsmugglarna. Boken avslutas med ett faktaavsnitt om insmugglade hundar.

Galoppmysteriet

av Martin Widmark. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2009 av Jenny Nilsson. Talboken omfattar 43 min..

En kapplöpning ska äga rum på Vallebys kapplöpningsbana. Vinstsumman är 50000 kronor! Loppet startar, men snart inträffar den ena konstigheten efter den andra. Proffshäst nummer ett somnar, den andra hästen verkar ha bly i benen och när det gäller den tredje hästen lossnar ryttarens stigbygel. När amatören Sara Bernard från Vallebys café vinner loppet anar Lasse och Maja oråd.