Nya talböcker november 2009

Nya talböcker november 2009

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 153 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Det lockande stålet

av Joe Abercrombie. Inläst ur Damm, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar Bok 1: 9 tim. : mono.

Chicago

av Ala al-Aswani. Inläst ur Bonnier, 2009 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 11 tim., 47 min..

Vid universitetet i Illinois lever några egyptiska gästforskare och utbytesstudenter. Shaymaa försöker leva efter islamiska regler men inleder en utomäktenskaplig förbindelse och blir gravid. Nagi förföljs och stämplas som terrorist. Rafat, som anammat en amerikanska livvstil, omprövar allt när hans dotter fastnar i drogmissbruk. Färgstark historieväv där religiösa och politiska mönster bryts mot och speglas i varandra.

Kvinnorna på stranden

av Tove Alsterdal. Inläst ur Lind & Co, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 10 tim., 42 min..

En svart thriller om människohandel i Europa. Svenska Terese snubblar över liket av en afrikansk man på en strand i Spanien. I närheten kliver Mary iland efter att ha smugglats över havet och Ally från New York reser till Europa för att söka efter sin försvunna man, en journalist som skriver om människohandel. De tre kvinnornas vägar korsas och en värld uppdagas där människor kan köpas, säljas, byta skepnad eller dö.

Samlade dikter

av Paul Auster. Inläst ur Lind & Co, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 2 tim., 32 min..

P.A., 1947- , har med sina romaner kommit att bli en av Amerikas främsta författare. Han började dock sin bana som poet. Här möter läsaren den då drygt tjugoårige poeten och får följa honom på den väg som ska leda fram till hans prosatexter. Dikterna kastar ljus över A:s romaner och synliggör teman såväl som kontinuiteten i författarskapet. Ledtrådar ges till vad det är som ger hans senare berättelser deras laddning.

Malina

av Ingeborg Bachmann. Inläst ur Salamonski, 2009 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 13 tim., 13 min..

En kvinna lever i ett slags symbios med två män: älskaren Ivan och den gåtfulla Malina, som hon delar våning med. Förhållandet till männen väcker hennes tankar om plågsamma övergrepp som länge legat bortträngda. Malina blir allt viktigare för henne i beslutet att konfrontera sin förtvivlan och självdestruktivitet. Om kärlek och mod, minne och skuld. I.B, 1927-1973, räknas som en av Österrikes stora författare.

Kvinnan i klippan

av Annika Banfield. Inläst ur B C Books, 2008 av Anita Molander. Talboken omfattar 13 tim., 44 min..

Malins son Loke håller på att dö och läkarna står maktlösa. Förtvivlad återvänder hon till sina barndomstrakter i Bohusläns skärgård. Hon får se en mystisk kvinna från forntiden och dras in i en värld fylld av ceremonier och ritualer, av gudar och gudinnor och av magiska symboler inristade i klipporna. En roman om bronsålderns mystik, om hemlighetsfulla budskap från våra förfäder och om kampen mellan ljus och mörker.

Den förlorade symbolen

av Dan Brown. Inläst ur Bonnier, 2009 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 19 tim., 53 min..

Fristående uppföljare till Änglar och demoner. Harvardprofessorn i religiös symbolik, Robert Langdon, ska föreläsa i Capitolium. Då hittas ett föremål med kryptiska koder i byggnadens rotunda. Langdon förstår att det handlar är en uråldrig åkallan att lockas in i en förlorad värld av hemlig visdom. När Langdons mentor kidnappas inser Langdon att det enda sättet att rädda dennes liv är att följa den mystiska uppmaningen.

Kvävande död

av Thomas Brylla. Inläst ur Bombus, 2009 av Anita Molander. Talboken omfattar 8 tim..

Privatutredaren Peter Bromander är återigen i centrum i denna fristående del av Thomas Bryllas kriminalserie förlagd till Uppsala. Ett mord sker, den gamle kontorschefen Tore Brogren hittas kvävd i sin säng av ett biträde från hemtjänsten och Bromander och polisen frågar sig om Brogren bar på hemligheter som gjorde honom till ett offer.

Lacrimosa - du underbara

av Lena Böving. Inläst ur Atremi, 2008 av Christina Hellman. Talboken omfattar 9 tim., 16 min..

Fristående fortsättning på En sådan gåva., romanen om vänskapen mellan Eva och Karin. Annikas liv förändras dramatiskt: hennes tarmsjukdom förvärras och modern dör. Döttrarna flyttar hemifrån och själv blir hon kär i Joel. Hon utför med glädje församlingsarbetet och sjunger i olika körer. Höjdpunkterna blir när hon och Joel får sjunga ur Mozarts Requiem tillsammans. L.B., 1936- , låtskrivare och musiklärare.

Desirada

av Maryse Condé. Inläst ur Leopard, 2009 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 11 tim., 10 min..

Marie-Noëlle har alltid undrat vem hennes far är. Modern Reynalda är bara femton år när dottern föds. Reynalda lämnar henne på Guadaloupe för att söka lyckan i Paris. När Marie-Noëlle är tio år vill modern att de ska återförenas i Frankrike. I Paris grå förorter väntar ingen öppen famn, modern är avvisande och plågas av minnen från det förflutna. Genom åren upphör Marie-Noëlle aldrig att grubbla över sin mors hemlighet.

Den förlorade staden

av Clive Cussler. Inläst ur Damm, 2008 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 13 tim., 48 min..

Äventyrsroman om kampen mellan gott och ont. Austin, Zaval och andra medarbetare i Nationella marinarbetarbyrån NUMA bekämpar den franska vapenfamiljen Fauchard som försöker uppnå världsherravälde genom kemiska experiment som skapar kaos i naturen, men också tillfredsställer Fauchards strävan efter odödlighet. Anslagen mot världssamfundet utgår från ett undervattensområde i norra Atlanten kallat "Den förlorade staden".

Vi tre

av Jean Echenoz. Inläst ur Fischer & Co, 2007 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 3 tim., 43 min..

På väg till Marseille träffar Louis på en vacker, rödhårig kvinna invid vägkanten, vars bil gått sönder. När staden sedan drabbas av en jordbävning träffas de igen. De flyr tillbaka till Paris men går återigen skilda vägar utan att han blivit klokare på vem den hemlighetsfulla kvinnan är. Först när ödet fört dem samman en tredje gång avslöjas hennes identitet för honom. En roman om flykt, från staden och från jordklotet.

Cirkus Pilo

av Will Elliott. Inläst ur Ordfront, 2009 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 11 tim., 45 min..

Jamie, en ung man i Brisbane, råkar i händerna på några galna clowner och tvingas göra ett inträdesprov för att börja på deras cirkus. Han klarar provet, blir hämtad och fraktas i en liksäck till cirkusen från helvetet. Den ondska han möter på cirkusen genomsyrar snart honom själv. Han blir den grymmaste clownen av alla, i en värld fylld av våld, magi och grym komik. Prisbelönad, australiensisk debutroman.

36 dagar

av Roger Jon Ellory. Inläst ur Ordbilder, 2009 av Per Godenius. Talboken omfattar 12 tim., 41 min..

Daniel Ford har 36 dagar kvar att leva innan han ska avrättas för mordet på sin bäste vän, den svarte Nathan Verney. Deras vänskap växer fram under efterkrigstidens USA, en tid fylld av rasmotsättningar och politiska spänningar i världen. Till hans cell på Death Row i fängelset Sumter kommer fader John Rousseau. Daniel berättar om sitt liv för fader Rousseau. Prästen blir ett stöd för Daniel under hans sista tid i livet.

Den blå stranden

av Erik Eriksson. Inläst ur Forum, 2007 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 10 tim., 38 min..

Del 2 i serien inledd med Det brinnande havet, som utspelas i trakten kring Grisslehamn. Året är 1854 och Johanna är nu en åldrad farmor. Barnbarnet Kristina står i centrum för berättelsen. I Europa pågår Napoleonkrigen och en deserterad engelsman, Robert, tas om hand av Kristina. Snart har kärleken mellan dem växt sig stark och de väntar ett barn. Då måste Robert fly igen. Gripande berättelse med väl tecknade personkaraktärer.

Det brinnande havet

av Erik Eriksson. Inläst ur Forum, 2006, ISBN 91-37-12892-2, 978-91-37-12892-4 (genererat) av Dodo Parikas. Talboken omfattar 11 tim., 32 min..

Året är 1799 och fiskaren Nils Nygren försvinner under en postrodd till Åland. Den tonåriga dottern Johanna får börja som piga i Grisslehamns posthus. Här möter hon Kristofer, en ung sergeant på genomresa, och blir förälskad. Men kriget kommer emellan och när ryssarna intar Åland försvinner Kristofer. Skildringen följer Johanna fram till 1821 då hon blivit en stark och kraftfull kvinna. Första delen i en planerad släktkrönika.

Rätt åt dig!

av Jane Fallon. Inläst ur Forum, 2009 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 12 tim., 24 min..

Stephanie är gift och bor med sin man och son i London. Katie bor på landet med sin pojkvän. Vad de inte vet är att de är kära i samma man. James lever ett dubbelliv och när det uppdagas beslutar de sig för att hämnas. Tillsammans bestämmer de sig för att utarbeta den ultimata hämnden och göra James liv till ett helvete, utan att avslöja att de känner till hans hemlighet. Frågan är dock om hämnden är så ljuv som de trott?

Den siste greken

av Aris Fioretos. Inläst ur Norstedt, 2009 av David Zetterstad. Talboken omfattar 15 tim., 39 min..

Med ett encyklopediskt och brett perspektiv tar romanens berättare sig an ett sekelöverskridande ämne: den grekiska diasporan. Huvudperson är Jannis Georgiadis som hamnar som invandrare i skånska Bromölla där han får visst fotfäste i tillvaron. Tillbakablickarna i hans och hans släkts historia leder läsaren till bland annat Smyrna och turkarnas förföljelse av grekerna samt till den grekiska landsbygden. A.F., 1960- .

Armringens förbannelse

av Jan Folkegård. Inläst ur Axplock, 2009 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 7 tim., 49 min..

Handlingen utspelas i trakten av Mälardalen och i jylländska Hejdeby under senare hälften av 1000-talet e.Kr. Det är en brytningstid där en statsmakt håller på att träda fram och den gamla asatron möter kristendomen. I centrum för handlingen står Torkel och hans utveckling från att vara asen Ulls redskap till att bli presignad av sin hustru Ulvhild i hennes kyrka.

Primtalens ensamhet

av Paolo Giordano. Inläst ur Forum, 2009 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 8 tim., 45 min..

Mattia är en överintelligent pojke med en förståndshandikappad tvillingsyster, Michaela. En dag försvinner systern, efter att Mattia lämnat henne ensam i en park. Alice är en flicka som liksom Mattia bär på en mörk hemlighet. Mattia och Alice möts och de blir som primtalstvillingar, nära men aldrig tillräckligt för att vidröra varandra. Prisbelönad, psykologiskt laddad italiensk debutroman om lojalitet, vänskap och kärlek.

Om jag så måste resa till Los Alamos

av Anita Goldman. Inläst ur Natur och kultur, 2009 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 8 tim., 17 min..

I Los Alamos, i New Mexicos öken, samlades Robert Oppenheimer och hans kollegor med ett uppdrag så hemligt att de från början inte själva visste vad det gick ut på - att tillverka en atombomb. Tankeväckande och personlig skildring av en omskakande resa i atombombens spår. I dokumentärromanens form berättas historien om männen som skapade det slutgiltiga vapnet och om kvinnorna som stod bakom dem.

Knulp

av Hermann Hesse. Inläst ur Bakhåll, 2009 av Lars Nygren. Talboken omfattar 3 tim., 38 min..

Knulp är en kringluffande vagabond, en frihetsälskande vandrare. Läsaren möter honom i olika livsskeenden, först som ung och svärmande, slutligen som gammal och sjuk. Vart han än kommer tas han emot som en glädjespridare och i varje by finns en vän han kan övernatta hos. Officiellt är han gesäll med gesällbok i fickan. Typiskt tema för H.H. är konflikten mellan individens fulla frihet och inordnandet i konventionerna.

Tomtar

av Wil Huygen. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2003 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 3 tim., 43 min.. DAISY text och ljud.

En fantasifull beskrivning av de uråldriga tomtarnas liv och gärning. Tomtarnas utseende, kroppsbyggnad, kläder, husbygge, seder och bruk samt deras relationer till djur, människor och andra skymnings- och nattvarelser beskrivs. Nio avslutande berättelser om tomtars äventyr förhöjer ytterligare denna fantasifulla bok.

Kolmilan

av Alex Isaksson. Inläst ur Lindqvist, 1959 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 2 tim., 47 min..

Familjen Göransson bor i en skogsby i norra Sverige, där utkomsterna är få. Fadern arbetar som kolare. Sonen Åke, 16 år, arbetar med sin far vid milan och drömmer om att bli författare. Dottern Anna blir uppvaktad av en rallare. Åke misstänker att rallaren förför henne och hotar denne med pistol. Efter en olycklig tjuvjakt på ren blir Åke tagen av polisen, men rymmer. Och milan slår.

Hat

av Inger Jalakas. Inläst ur Normal, 2009 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 9 tim., 1 min..

En drunknad ung man flyter iland på Lindholmen och hittas av kriminalinspektör Margareta Nordin när hon är på promenad med sin hund. Mannen hör till den undre världen och har blivit mördad. Margareta, kollegan och partnern Camilla och de andra på polishuset i Göteborg får nysta upp en härva av nazism, grupptryck och hatbrott. Ensamhet och rädsla kan driva människor till fasansfulla handlingar.

Foxy Lady I-V

av Ida Jessen. Inläst ur Kabusa, 2005 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 4 tim..

Den erotiskt laddade vreden genomsyrar luften i bergsbyn Fox. I byn lever fem kvinnor, vars vägar korsar varandra i bokens fem historier. Central är Adele, som blir faderslös i en olycka och växer upp hos den rika, feta och maktgiriga Gabriella, som påstårs sig vara hennes farmor. Roman med surrealistiska inslag om kärlek, sexualitet och längtan. I.J., 1964- , dansk förf.

Bergets döttrar

av Anna Jörgensdotter. Inläst ur Bonnier, 2009 av Anna Godenius. Talboken omfattar 16 tim., 55 min..

Tre systrar och två bröder växer upp i en by vid Kungsbergets fot. När berättelsen börjar står den främmande fröken Filipssons hus i lågor. Ett år senare bryter 2:a världskriget ut. Läsaren får följa syskonen på vägen mot framtiden - in till staden; till lägenheter, arbete och äktenskap. En kollektivroman från Sandviken med omnejd under tjugo år av 1900-talet. Om längtan, gemenskap och om möjligheten att bryta sig loss.

Frankenstein

av Dean R. Koontz. Inläst ur Kriminalförlaget, 2007 av Peter Mattsson. Talboken omfattar Den förlorade sonen: 10 tim., 11 min. : mono.

Den urgamla legenden om Frankensteins monster, här i modern tid där historien får en helt ny dimension. Den tatuerade mystiske Deucalion har ett gåtfullt förflutet och ett skrämmande yttre. Han dyker upp på New Orleans gator samtidigt som staden hemsöks av en manisk seriemördare. Carson O'Connor är en tuff snut som inte backar för några brottslingar. Men den här gången är hon rädd att lösningen verkar alltför svår.

Mina revolutioner

av Hari Kunzru. Inläst ur Bonnier, 2008 av Anita Molander. Talboken omfattar 12 tim., 9 min..

Huvudpersonen Mike Frame lever ett lugnt liv med sambon och styvdottern. Vad sambon inte vet är att Mike egentligen heter något annat och att han i slutet av 60-talet var engagerad i vänsterrörelsen. När gruppen blev allt våldsammare lämnade han allt och flydde till Asien. Men nu, när han snart ska fylla femtio, börjar det dyka upp personer från hans förflutna och han inser att han inte längre kan dölja sin sanna identitet.

Pingvin försvunnen

av Andrej Kurkov. Inläst ur Natur och kultur, 2007 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 14 tim., 19 min..

Fristående fortsättning på Döden och pingvinen. Journalisten Viktor återvänder från sitt gömställe i Antarktis till Kiev och börjar leta efter sin vän pingvinen Misja. Under sitt desperata sökande träffar han flera märkliga personer, bl.a. en maffialedare som lovar Viktor upplysningar om pingvinen i utbyte mot att Viktor hjälper honom i hans valkampanj. En absurd samhällssatirisk och samtidigt underhållande roman.

Vinterfrukt

av May Grethe Lerum. Inläst ur Schibsted, 2009 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 8 tim., 10 min..

Del 8 i serien Livets döttrar. Karl Oppdal älskar sin vackra hustru, men han måste erkänna att äktenskapet inte har blivit som han hade hoppats. Han bryr sig inte om att folk hånar honom för att han sköter hemmet medan Marja styr med sitt. Värre är det att hon bryr sig så lite om tvillingarna, Karl Martin och Amelia. Karl börjar ana att hon inte kan älska någon.

Lettland berättar: Människomuseet

Inläst ur Tranan, 2008 av Anna Döbling. Talboken omfattar 6 tim., 16 min..

Dagens litterära Lettland presenteras i fjorton noveller. Gemensamt för antologins författare är en slags återgång till en ny sorts realism, som dock inte är främmande för det absurda, magiska eller metaforiska. Författarna söker inte enbart erövra sin samtid utan också återerövra det nyligen förflutna.

Drömfångar

av Cecilia Lindemalm. Inläst ur Bonnier, 2008 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 11 tim., 26 min..

Hanna, Jonas, Bernhard och Walid: fyra individer som brottas med sina inre röster och drömmar. Kring dem rör sig Don Giovanni och hans kvinnliga motspelerskor som sjungande demoner - eller änglar. Kalejdoskopisk roman om sorg som kan vara outhärdlig och förluster som kan accepteras, om att gå in och ut ur andras liv för att kanske, någon gång, nå fram.

Eldvin

av Barbro Lindgren. Inläst ur Bonnier, 1972 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 2 tim., 41 min..

Roman med handlingen förlagd till ett gammalt ålderdomshem på Öland, en plats vid sidan av livet för de utslagna, vilsegångna, de alltför glömska och långsamma. Till dem hör Eldvin. Ömsint om människors utanförskap. Oförklarlighet och tydlighet står sida vid sida i texten, utan försök till förklaring.

Om sorgen och den lilla glädjen

av Barbro Lindgren. Inläst ur Karneval, 2009 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 2tim., 2 min..

Om människor från författarinnans hemtrakt, Glömminge på Öland. Många av dessa har hon känt sen hon var barn. Genom muntliga berättelser låter hon dem komma läsaren nära med både smärtsamma och lyckliga minnen. Språket är enkelt, konstaterande, men väl avvägt för de avgrundsdjupa känslor och livsavgörande vändningar som hennes berättarkonst gestaltar.

Jag går över det frusna gräset

av Margareta Lindholm. Inläst ur Kabusa, 2009 av Rebecca Ferguson. Talboken omfattar 3 tim., 12 min..

Bokens jag, Saga, har en kluven personlighet. Vi möter hennes andra jag som en berättelse i berättelsen. Saga har fått lämna mentalsjukhuset och inkvarterats i prästgårdens källare. Prästfrun Inger har tagit som sin uppgift att hjälpa Saga. Identifikationen mellan dem blir allt starkare. En kritik av institutionsvården men också en kärleksförklaring till en människas utsatthet.

Matilda - 24 gånger med barn

av Tyra Helena Lindström. Inläst ur Barents Publisher, 2008 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 10 tim., 49 min..

Förf. träffade sin farfars mor Matilda på 1940-talet, då hon själv var barn. När hon fick veta att Matilda varit gravid 24 gånger blev hon intresserad av hennes livsöde och beslutade sig för att skriva en bok. Matilda föddes 1863 i Tornedalen, gifte sig ung och födde sitt första barn vid 17 års ålder. Livet var hårt och åtta av Matildas barn dog tidigt. Boken sträcker sig fram till 1908 då hon födde sitt sista barn.

Michael

av Jack London. Inläst ur B. Wahlström, 1984 av Anna Godenius. Talboken omfattar 8 tim., 27 min..

En sjöroman från Söderhavet, men också en berättelse om en irländsk terrier som oförfärat ger sig in i vilka äventyr som helst om hans herre befaller honom. Han skulle ha kunnat bli en cirkushund, spårhund eller vakthund och fullgjort sina plikter utan anmärkning. Nu tvingas han av ödet att bli en allt-i-allo-hund och som sådan visar han prov på både mod och påhittighet.

Minerva

av Heinrich Mann. Inläst ur Svenska andelsförlaget, 1920 av Lars Nygren. Talboken omfattar 10 tim., 22 min..

Del 1 i en trilogi från 1903 som fortsätter med Minerva och Venus. Handlingen utspelar sig under 1800-talets sista kvartal och leder till Zara, kungariket Dalmatiens huvudstad i dubbelmonarkin Österrike-Ungern, Rom, Venedig och Neapel med omnejd. I centrum står den lidelsefulla hertiginnan Violante av Assy på jakt efter politisk frihet (Diana), konst (Minerva) och kärlek (Venus). H.M., tysk förf., 1871-1950.

Här fattas det en högvuxen lind

av Vasco Graça Moura. Inläst ur Almaviva, 2009 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 1 tim., 18 min..

V.G.M, 1942- , framträdande portugisisk poet och kulturpersonlighet, presenteras här med ett urval företrädesvis sena dikter. Marianne Sandels, som översatt och gjort urvalet av dikterna, har även skrivit ett instruktivt förord. Hans poesi spänner över vardagsförankrade lyriska iakttagelser till att handla om historiska personer och skeenden såsom Michelangelo eller Scarlattis samtal med en portugisisk tonsättare.

Trilogi

av Tuija Nieminen Kristofersson. Inläst ur Bonnier, 2006 av Anna Godenius. Talboken omfattar 2 tim., 26 min..

Den första delen i trilogin utgörs av samlingen Någon gång regn i Ngorongoro, som kom ut 2004. De två andra delarna är nyskrivna. Hav och land utforskas i dikterna, som beskriver områden kring Kattegatt, det finländska Tavastlandet och Afrika, massajernas land. Ljus och sinnlighet med andliga stråk utmärker texten. T.N.K., 1955- .

Syskonkärlek

av Sheila O'Flanagan. Inläst ur Lind & Co, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 13 tim., 2 min..

Romy måste motvilligt lämna sitt jobb som arkeolog i Australien för att åka hem till Irland och hjälpa sin nyopererade mor. Plötsligt måste konfrontera de hon velat fly från och hemkomsten blir mer problemfylld än hon kunnat ana. Syskonen motarbetar henne och gamla konflikter rivs upp. Men trots alla oenigheter lyckas de ändå hitta varandras goda sidor och känna sig, om än bara stundtals, som en familj.

Askungar

av Kristina Ohlsson. Inläst ur Piratförlaget, 2009 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 11 tim., 26 min..

En flicka försvinner från ett tåg på Stockholms Central. I en annan del av Sverige lever en ung kvinna gömd, rädd för mannen hon en gång såg som en prins och befriare. Hon vet bättre än någon annan varför flickan är försvunnen. Polisutredningen leds av den legendariske kommissarien Alex Recht. Snart växer fallet, som kantas av utstuderad ondska. Och vem är den okända kvinnan som figurerar i utredningens utkant? Debut.

Tålamodets sten

av Atiq Rahimi. Inläst ur Leopard, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 3 tim., 10 min..

Tålamodets sten är benämningen på en magisk sten till vilken man kan anförtro sina hemligheter och sina bekymmer..

Stygn

av Lenke Rothman. Inläst ur Gidlund, 2001 av Inga Pyk. Talboken omfattar 2 tim., 50 min..

L.R., 1929-2008, kom som 16-årig överlevande från Förintelsen till Sverige och blev känd som bildkonstnär. I denna tankebok av civilisationskritisk karaktär nagelfars vår moderna tillvaro i drabbande formuleringar. Tankar och infall avlöser varandra i ett oavbrutet flöde där associationerna är snabba. Texten är språkligt djärv och suggestiv och övergår ibland till prosalyriska avsnitt med upprepningar och omtagningar.

Kretsen

av Veronica von Schenck. Inläst ur Ordfront, 2009 av Anna Godenius. Talboken omfattar 8 tim., 33 min..

Andra boken om Althea Molin, gärningsmannaprofilerare. En IT-tekniker har hittats skjuten i närheten av den bank där han arbetade. I hans mun fanns ett tarotkort - Djävulen. När Althea och vännen Emelie börjar undersöka dödsfallet upptäcker de att en hacker stulit miljontals kronor från banken. Och snart sker ett andra mord. Men är hackern och seriemördaren samma person?

Presidentens hustru

av Curtis Sittenfeld. Inläst ur Wahlstörm & Widstrand, 2009 av Anna Godenius. Talboken omfattar 24 tim., 54 min..

Alice, skolbibliotekarie och demokrat, möter den charmige och festglade Charlie från en gammal republikansk släkt. De gifter sig och Alice får vänja sig vid ett helt nytt liv. När Charlie blir president hamnar hon i en ny ställning. Till sist måste hon ta itu med motsättningarna i sitt liv. Vad ska hon göra när hennes privata jag hamnar i konflikt med rollen som Amerikas första dam? Romanen bygger delvis på Laura Bushs liv.

I den innersta kretsen

av Viveca Sten. Inläst ur Forum, 2009 av Ann Katrin Andréasson. Talboken omfattar 10 tim., 31 min..

Del 2 i deckartrilogin som inleds med I de lugnaste vatten. I centrum står de båda barndomsvännerna kriminalinspektör Thomas Andreasson och jurist Nora Linde. En av tävlingsdeltagarna i kappseglingen Gotland runt skjuts samtidigt med startskottet. Handlingen är förlagd till Sandhamn i Stockholms skärgård och temat är den rika klassens prestige och ambitioner, hemligheter och lögner.

Svenska folkets bästa ursäkter

Inläst ur Känguru, 2009 av Håkan Julander. Talboken omfattar 1 tim., 33 min..

Samling av ursäkter och bortförklaringar som använts i olika sammanhang. Det handlar om mer eller mindre trovärdiga förklaringar till varför man t.ex. åkt utan biljett, fastnat i fartkontroller, presterat dåliga idrottsresultat eller gjort sig skyldig till svartbygge. "Jag har rätt SL-kort men fel jacka. Kortet är i min röda jacka men idag tog jag den svarta. Det borde jag inte straffas för".

Dikter från Bullaren

av Svante Söder. Inläst ur Bullarens intresseförening, 1988 av David Zetterstad. Talboken omfattar 3 tim., 54 min..

Förf., 1887-1976, var en bohuslänsk skald som försörjde sig som skomakare i Bullaren. Detta är ett urval dikter från hans penna som sammanställts och givits ut efter hans död. En del av den mängd dikter han åstadkom har även tonsatts av Mikael Samuelsson, sångare och skådespelare.

Sånger från äldreomsorgen

av Ragnar Thoursie. Inläst ur Bonnier, 2009 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 1 tim., 11 min..

R.T., född 1919, var som ung ansedd som en av de viktigaste lyrikerna inom den moderna poesin. Efter ett långt yrkesliv inom statsförvaltningen återkom han som författare efter sin pensionering. Här gör poeten och ämbetsmannen ett särpräglat inlägg i samhällsdebatten om åldrandets villkor i Sverige. Han kallar det själv för "ett poetiskt remissvar på Äldreboendedelegationens slutbetänkande från 2008".

Löparna

av Olga Tokarczuk. Inläst ur Ariel, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 11 tim., 50 min..

Roman som på ett plan handlar om resandet och rörelsen, om det eviga sökandet. Samtidigt är den en studie i människolivet och dess ändpunkt, i anatomins innersta skrymslen, i världskartornas makrokosmos och sambanden mellan allt som rör jorden och jordelivet. Boken består av ett antal fristående historier där vissa återkommer. Det underliggande temat är rörelsen som ibland sträcker sig in i döden. O.T., polsk förf., 1962- .

Sirenen och andra berättelser

av Giuseppe Tomasi di Lampedusa. Inläst ur Bonnier, 1962 av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim., 25 min..

T.d.L., 1896-1957, var siciliansk prins och officer i italienska armén under första världskriget men levde sedan i utlandet. Först efter hans död fann man manuskriptet till Leoparden, den lysande romanen om den sicilianska feodaladeln. I hans kvarlåtenskap fanns också de noveller och självbiografiska skisser som samlats i denna bok. Titelnovellen är en variant på romantikens Undinetema och ett mästerverk i litet format.

Krigets vindar över Nordkalotten

av Henny Utsi Åhlin. Inläst ur Faun, 2009 av Lars Nygren. Talboken omfattar 6 tim., 51 min..

På Nordkalotten innebar 2:a världskriget en svår och tidvis kaotisk orostid. Över gränserna till Sverige kom flyktingar från Norge och Finland på strapatsfyllda vägar för att undfly förföljelse, krig och död. Förf. , 1930- , växte upp i byn Mertajärvi i Karesuando församling. I 25 noveller berättar hon om de dramatiska åren. En fristående fortsättning på Nordkalotten brinner.

Skära för sten

av Abraham Verghese. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2009 av Håkan Julander. Talboken omfattar 22 tim., 47 min..

Tvillingpojkarna Marion och Shiva föds i Etiopien 1954, frukten av en kärlekshistoria mellan en indisk nunna och en brittisk kirurg. Modern dör i barnsäng och fadern försvinner spårlöst. Pojkarna är oskiljaktiga till den dag de blir kära i samma kvinna. Marion flyr till Bronx i New York. När det förflutna kommer ikapp honom tvingas han anförtro sitt liv åt dem han litar minst på: fadern som övergav och brodern som svek.

Pepparkakshuset

av Antonia White. Inläst ur Trevi, 1985 av Anna Godenius. Talboken omfattar 9 tim., 2 min..

.D 3 i serien inledd med Frost i maj. Den unga flickan Clara har blivit kvinna och är färdigutbildad skådespelerska. Liksom under uppväxttiden är hon aldrig riktigt säker på att hon valt rätt i livet. Denna känsla följer C. också när hon är förälskad, blir sviken och får en ny beundrare.

Mördaren gör intrång eller Ludde och Pommac-mysteriet

av Leif Woxlin. Inläst ur Blommaberg, 2008 av Christina Hellman. Talboken omfattar 11 tim., 56 min..

Polisen i Hudiksvall får ett anonymt samtal om att det sker ett inbrott på en gård på landsbygden utanför Delsbo. När de är på plats hittar de en låda i ett garage - i lådan ligger en död människa. Poliskollektivet - Johan Thule, Sofia Berger och Ludde Markh - har först inga spår men efterhand börjar ett mönster utkristallisera sig. Femte fristående berättelsen i romanserien En Hälsingedeckare.

Och allt är förvridet

av Emma Ångström. Inläst ur Alfabeta, 2009 av Kristina Rådström. Talboken omfattar 7 tim., 15 min..

Dold i buskarna sitter Erik utanför sin gamla lägenhet och bevakar Mina, kvinnan som lämnade honom för den man han själv anlitat för att testa deras kärlek. Förlamad av sorg försöker Erik ordna en ny tillvaro och sluta drömma om Mina. Men inte bara Erik har svårt att släppa taget om det förflutna. Psykologisk spänningsroman om hämnd, svartsjuka och maktspel inom ett förhållande. Debutroman. E.Å., 1982- .

Österrike berättar: Varma och kalla bad

Inläst ur Tranan, 2007 av Lars Nygren. Talboken omfattar 8 tim., 31 min..

Essäer och korta prosaberättelser av 19 olika österrikiska författare med födelseår från tidigt på 1900-talet fram till 1960-talet. Några är uppburna och översatta till svenska som Thomas Bernhard, Elfriede Jelinek och Marlen Hauhofer, medan andra är okända hos oss. Bland de senare finns Gert Jonke, Radek Knapp, Melitta Breznik och Dimitré Dinev. Förord, urval, författarpresentationer och översättning av Yvonne Ihmels.

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Mitt nyfikna jag

av Margaret Atwood. Inläst ur Prisma, 2007 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 18 tim., 4 min..

M.A., 1939- , kanadensisk författare och kritiker, har här samlat ett 50-tal texter från 1970 till 2005. Det är en blandning av artiklar, recensioner, föreläsningar och essäer i skilda ämnen, men med tonvikten lagd på litteratur och skrivande. Här återfinns exempelvis artiklar om 1960-talets London, feminism, en reseberättelse från Afghanistan och recensioner av Gabriel García Márquez, Toni Morrison och Orhan Pamuk,

Religion

Om Jesus

av Jonas Gardell. Inläst ur Norstedt, 2009 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 12 tim., 40 min..

Om Jesus och Nya Testamentet. Framställningen är tydligt inspirerad av den historisk-kritiska bibelforskningens försök att nå fram till kunskap om den historiske Jesus. Gardell relaterar även på ett mycket personligt sätt till sin egen kristna tro och till Jesusbilden i uppväxtens baptistförsamling. Jesus skildras framför allt som en folklig profet som tog de utsattas parti och predikade ett nära förestående Guds rike.

Gud och det utvalda folket

Inläst ur Verbum, 2009 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 14 tim., 12 min..

Vad innehåller böckerna i Gamla testamentet? Hur kom dessa böcker till och vad vet vi om de samhällen i vilka de kom till? Detta är några frågor som läsaren kan få svar på genom att läsa denna introduktionsbok till GT med fokus på historiska, litterära och teologiska frågeställningar. Avslutningsvis följer en presentation av hur GT:s texter tolkas i vår samtid.

Bengt Lindwall om ett herrans liv

av Bengt Lindwall. Inläst ur Isaberg, 2009 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 8 tim., 46 min..

Kyrkoherde emeritus Bengt Lindwall ger här en mycket personlig skildring av sitt eget händelserika liv. B. L. har ända sedan sin prästvigning 1969 figurerat i media på olika sätt och bland annat varit känd under epitetet "paketprästen". I kåserande form får man följa förf. från tidigaste barndom fram till den senaste striden 2009, som gäller rätten att en gång få begravas på kyrkogården i Näshult. Förlaga : Hestra, 2009.

Filosofi och psykologi

Anknytningsteori och psykoanalys

av Peter Fonagy. Inläst ur Liber, 2007 av Elisabet Lindberg. Talboken omfattar 17 tim., 55 min..

Förf. är ledare för institutionen för klinisk hälsopsykologi vid University College i London. Här ges en introduktion till de viktigaste resultaten inom anknytningsteoretisk forskning. Därefter går förf. igenom beröringspunkter och skillnader mellan anknytningsteorin och de viktigaste psykoanalytiska teoribildningarna. Bokens sista kapitel sammanfattar hur anknytningsteorin kan dra fördel av psykoanalysens insikter.

Himmel, helvete och allt däremellan

av Anna Kåver. Inläst ur Natur och kultur, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 5 tim., 50 min..

Vad är glädje, rädsla, skam, nyfikenhet egentligen? Hur känns dessa känslor i kroppen, vilka budskap ger de dig och hur läser du av dem hos andra? A.K., som försöker besvara dessa frågor, är leg. psykolog, psykoterapeut, handledare i KBT och specialist i klinisk psykologi. Med goda kunskaper i känslolivet blir tillvaron, du själv och dina medmänniskor både mer begripliga och mer spännande, menar hon.

Tankar om glädje och vardagslycka

av Görel Kristina Näslund. Inläst ur Optimal, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 7 tim., 27 min..

Kan en människa själv göra något för att bli lite lyckligare och känna ett större välbefinnande? Ja, menar förf., psykolog, och hänvisar till forskning från området positiv psykologi. Om varför vi känner glädje och lycka och vad vi själva kan göra för att uppleva dessa känslor oftare, längre och mer beständigt. Konkreta råd och litteraturtips avslutar varje kapitel.

Duktighetsfällan

av Joanna Rose. Inläst ur Prisma, 2008 av Anna Godenius. Talboken omfattar 8 tim., 40 min..

Allt fler människor, framför allt unga kvinnor, drabbas av stress och utbrändhet. De har tydliga symptom på utbrändhet, som sömnsvårigheter, trötthet, magproblem, infektioner och depressioner. Boken vill beskriva de psykologiska krafter och samhällsmekanismer som gör att så många unga kvinnor drabbas, men också visa på vägar ut ur duktighetsfällan och hur man finner balans mellan egna krav och andras förväntningar.

Conway

av Cecilia Rosengren. Inläst ur Glänta, 2009 av Bo Green. Talboken omfattar 13 tim., 34 min..

Filosofen Anne Conway, 1631-1679, var en stor tänkare, men det är först på senare tid som hon har börjat få den uppmärksamhet hon förtjänar. Hon kritiserade den mekaniska världsuppfattning som rådde på 1600-talet och det dualistiska perspektivet på världen. Hennes främsta impulser kom från Origenes och hon bemötte den filosofi som lagts fram av Hobbes, Descartes och Spinoza. Samtidigt påverkade hon Leibniz med sin monadlära.

Vem gråter vid din grav?

av Robin Sharma. Inläst ur Natur och kultur, 2009 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 4 tim., 48 min..

Vi ska leva våra liv på ett sådant sätt att världen gråter när vi dör och vi själva känner glädje över att vi levt ett storslaget liv. Det menar förf., tidigare advokat och numera verksam inom områdena personlig utveckling och ledarskap. En praktisk vägledning i konsten att leva, där jordnära råd samsas med mer abstrakta och övergripande.

Uppfostran och undervisning

Hjälp ditt barn att klara skolan

av Fredrik Wastesson. Inläst ur Natur och kultur, 2008 av Örjan Blix. Talboken omfattar 2 tim., 1 min..

Förf. är socionom med erfarenhet som skolkurator. Vad behöver en elev för stöd från vuxenvärlden för att klara av skolarbetet? Här ges svar som vill bidra till ökad förståelse, mellan föräldrar och lärare, för varandras svårigheter och möjligheter i kontakten med unga människor. Här ges råd om vardagliga frågor (som mat, motion och sömn) samt råd i mer allvarliga situationer när kontakten mellan hem och skola inte fungerar.

Litteraturvetenskap

Komma bort

av Lennart Hagerfors. Inläst ur Norstedt, 2009 av Lars Nygren. Talboken omfattar 8 tim., 5 min..

Fristående fortsättning på boken Längta hem. L.H. är missionärsbarn och tillbringade barndomen i Kongo. I april 1960 landar den 14-årige ynglingen i Sverige för gott och placeras på Drott, ett hem för missionärsbarn på Lidingö. Anpassningen blir svår och han slits mellan den värld han lämnat och det Sverige han vill bli en del av. Fängslande berättelse om att aldrig riktigt höra hemma.

Edmondstone Street 12

av David Malouf. Inläst av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 4 tim., 36 min..

Fyra berättelser som alla har en självbiografisk bakgrund. Den längsta, som gett samlingen dess namn, skildrar författarens uppväxtmiljö i staden Brisbane i Australien, dit hans farfar kom från Libanon på 1880-talet. Huset där han växte upp förvandlas i hans barndomsskildring till den egentliga berättaren. Varje rum har sin egen historia. Huset är inte bara ett hem utan ett helt universum.

Gnistor kring en rimsmed

av Gun Wigström. Inläst ur S. Söder, 1993 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 4 tim., 21 min..

Ett porträtt av Svante Söder, 1887-1976, bohuslänsk bygdeskald. Förf. har utgått från protokoll, arkivmaterial m.m. samt tidningsartiklar och annan litteratur. Även ett stort antal intervjuer med människor som kunnat berätta om skalden, som i slutet av boken själv kommer till tals genom några av sina dikter.

Ögonvittnen om Gunnar Ekelöf

Inläst ur Gunnar Ekelöf-sällskapet, 2009 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 5 tim., 24 min..

En pendang till den postumt utgivna En självbiografi. Tänkt att vara ett inlägg från en mångfacetterad skara människor om Gunnar Ekelöf, 1907-68, och hans verksamhet. Vänner, förläggare, författarkolleger och journalister m.fl. har på ett personligt sätt vittnat om Ekelöfs aktiviteter, vad han sagt och gjort. Vissa bidrag har tidigare varit publicerade.

Konst, musik, teater och film

Jenny Nyström

av Gunnel Forsberg Warringer. Inläst ur Ordalaget, 2008 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 4 tim., 36 min.. DAISY text och ljud.

Jenny Nyström föddes i Kalmar 1854 och utbildade sig till konstnär på Konstakademien i Stockholm. Här får vi möta henne, som den skickliga konstnärinna hon var, genom hennes oljemålningar, vykort, tidningsillustrationer, bokomslag, bilder till barnböcker och diktsamlingar. Hon var en av sin tids mest produktiva konstnärer och något så ovanligt som en yrkeskvinna som ensam försörjde sin familj.

Starka musikupplevelser

av Alf Gabrielsson. Inläst ur Gidlund, 2008 av Anita Molander. Talboken omfattar 33 tim., 52 min..

Förf., psykologiprofessor, redovisar resultaten av en intervjuundersökning gjord från slutet av 1980-talet till några år in på 2000-talet. Syftet var att ge en bild av vilka reaktioner starka musikupplevelser kan ge. 950 personer intervjuades och av dem återges här 565. Urvalet representerar ett brett spektrum både ålders- och utbildningsmässigt. Vänder sig till alla med intresse för sig för musik och musikens betydelse.

Scar tissue

av Anthony Kiedis. Inläst ur Reverb, 2007 av Håkan Julander. Talboken omfattar 17 tim., 8 min..

Red Hot Chili Peppers, amerikanskt rockband som bildades 1983, har blivit kända för sin råa funk, sina kaotiska spelningar, interna stridigheter och drogproblem. A.K., sångare och låtskrivare, har varit med i bandet hela tiden. Här berättar han om sitt liv - barndomen i ett lantligt Michigan, stökiga tonår hos en knarklangande far i Kalifornien och om sin ständiga jakt efter nya kickar i form av musik, kvinnor och droger.

The heroin diaries

av Nikki Sixx. Inläst ur BTM Books, 2009 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 10 tim., 53 min..

Nikki Sixx, 1958- , bildade 1981, tillsammans med vännen Tommy Lee, rockbandet Mötley Crüe. De hade ambitionen att bli det ultimata hårdrockbandet och levde fullt ut rockdrömmen med allt vad det innebär av "sex, drugs and rock'n'roll". I denna brutalt öppenhjärtiga dagbok beskriver han de ständiga turnéerna, där han föll mot botten i drogmissbruk och paranoida vaneföreställningar men till slut orkade resa sig igen.

Arkeologi

Efter 4.000 år

av C. W. Ceram. Inläst ur Forum, 1956 av Susanne Hagerman. Talboken omfattar 7 tim., 47 min..

Fängslande skildring av utgrävningarna i det gamla hettiterriket och dechiffreringen av de hettitiska hieroglyferna, varigenom det blev möjligt att kartlägga detta mäktiga välde, som sträckte sig från Palestina till Svarta havet.

Vittene

av Tina Fors. Inläst ur Institutionen för arkeologi och antikens kultur, Universitetet, 2008 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 7 tim., 18 min..

1995 blev det känt att en guldhalsring hade hittats vid trädgårdsarbete några år tidigare i Vittene söder om Hunneberg i Västergötland. Marken runt fyndplatsen söktes av med metalldetektor och ytterligare tre guldringar fanns. Det visade sig vara fynd från tiden från före vår tideräknings början med möjligt ursprung i den keltiska världen. Akademisk avhandling om en utgrävning.

Historia

Frillor, fruar och herrar

av Pia Gadd. Inläst ur Fischer & Co, 2009 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 10 tim., 59 min..

Kring män i historien finns ibland en frilla omnämnd. Dessa relationer var inte hemliga utan ett socialt accepterat sätt att hantera makthavares sexualitet. Frilloskapet var en institition som reglerades i svensk lagstiftning fram till 1734. Att bli frilla till en mäktig man kunde vara fördelaktigt för kvinnan. Barnen erkändes och fick ofta höga positioner i samhället. Ett okänt stycke kvinnohistoria lyfts här fram.

Döda vita män

av Johan Hakelius. Inläst ur Atlantis, 2009 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 15 tim., 31 min..

Förf., journalist, lider enligt egen uppgift av anglomani, besatthet av det engelska. Här porträtterar han 1900-talets England speglat genom 14 döda vita män. Excentriska, spännande, ibland skrämmande och märkliga levnadsöden tecknas, av bl.a. skådespelaren Alec Gunness, fascistledaren Oswald Mosley och författarna Evelyn Waugh och George Orwell.

Karl IX

av Lennart Hedberg. Inläst ur Prisma, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 16 tim., 39 min.. DAISY text och ljud.

Vem var entligen Karl IX, 1550-1611. Den frågan försöker historikern L.H. besvara i sin tematiska biografi över hertigen och kungen. Han skildrar hertig Karl som en rastlöst verksam entreprenör vid järnbruk och slottsbyggen, men han beskriver också det komplicerade triangeldramat mellan hertigen, rådet och kung Sigismund som ledde till att Karl tog över makten i Sverige och gjorde sig till envåldshärskare.

Kampen om Sveriges västra kust

av Bertil Holmström. Inläst ur Warne, 2008 av Inga Pyk. Talboken omfattar 11 tim., 20 min..

I dramadokumentär form skildrar förf. vad han kallar "brödrafolkens blodstider". Perioden omfattar tiden från Roskildefreden 1658 och det okända Slaget vid Strömmesäter 1659, vilket räddade Bohuslän kvar i Sverige, fram till belägringen av Göteborg i ett förhärjat Västsverige 1676.

Svensk säkerhetspolitik i supermakternas skugga 1945-1991

av Olof Kronvall. Inläst ur Santérus, 2005 av talsyntes. Talboken omfattar 13 tim., 1 min.. DAISY text och ljud.

Sveriges konungar och drottningar genom tiderna

av Birger Nerman. Inläst ur Svensk litteratur, 1952 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 16 tim., 54 min..

Samlingsverk med korta presentationer av Sveriges regenter från äldsta tid till och med kung Gustaf VI Adolf, skrivna av tidens välrenommerade historiska forskare. Regentlängder, bildindex och personregister avslutar verket.

Dambusters

av Michael Tamelander. Inläst ur Prisma, 2009 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 11 tim., 49 min..

Flygraiden mot Ruhrdammarna den 17 maj 1943 tillhör de legendariska krigshändelserna under 2:a världskriget. Förlusterna för de allierade blev stora och inga fler raider gjordes. Genom fiktiva samtal skildras händelserna på ett dramatiskt sätt. Vad som är påhitt och inte försöker författaren förklara i en efterskrift och i noter. På den tyska sidan omkom 1300 personer. De tre dammar som raserades byggdes snabbt upp igen.

Biografi med genealogi

Armlös, benlös men inte hopplös

av Mikael Andersson. Inläst ur Norstedt, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 9 tim., 4 min..

Mikael Andersson var dömd till ett liv på institution när han föddes armlös och benlös för drygt 40 år sedan. Här får man följa hans väg från barndomens kamp mot rådande fördomar fram till hans liv idag som egen företagare och trebarnsfar. Genom Mikaels mycket personliga berättelse får man inblick i betydelsen av drivkraft, aktiva val och eget ansvar för att nå det mål han tidigt satte upp i livet.

Thomas Quick är död

av Sten-Ove Bergwall. Inläst ur Blue Publishing, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 5 tim., 38 min.. DAISY text och ljud.

I otaliga böcker artiklar och tv-reportage har seriemördaren Thomas Quicks kriminalhistoria skildrats. Här ger Quick själv, alias Sture Bergwall, tillsammans med brodern, sin egen version av denna "affär" som förmodligen aldrig kommer att lösas. Det är en partsinlaga om bristfälligt arbete av åklagare och polis samt hur massmördaren "föddes" av terapi och medicinering. Ansvaret ligger även på media, menar förf:na.

Jag låter mig inte skrämmas

av Lydia Cacho. Inläst ur Natur och kultur, 2009 av Anita Molander. Talboken omfattar 8 tim., 13 min..

L. C., mexikansk journalist och människorättskämpe, berättar här om sitt liv. Hon lever under dödshot efter att ha avslöjat korruption och pedofili bland de styrande i landet. Det är ingen självbiografi i vanlig mening utan merparten av boken handlar om hur hon bekämpar en grupp mäktiga och förmögna pedofiler som utnyttjar minderåriga. Boken belyser den ständigt aktuella kampen för det fria ordet.

Lauri Törni

av J. Michael Cleverley. Inläst ur Svenskt militärhistoriskt bibliotek, 2008 av Örjan Blix. Talboken omfattar 17 tim., 4 min..

L.A.T., född 1919 i Viborg, död 1965 i Vietnam. Finsk löjtnant under vinterkriget och fortsättningskriget, känd som soldaten som kämpade under tre olika flaggor: Finland, Nazityskland och USA. Omtalad för såväl sin oförmåga att leva ett normalt liv som för sin ignorans för militär disciplin. Efter 2:a världskriget blev han amerikansk medborgare och hamnade i specialförbandet "De gröna baskrarna".

Emma & jag

av Sheila Hocken. Inläst ur Norstedt, 1980 av Christina Hellman. Talboken omfattar 7 tim., 19 min..

Sheila Hocken har medfödd grå starr. Under sin uppväxt uppfattar hon omvärlden genom en ständigt tätnande dimma och i 19-årsåldern är hon helt blind. En dag kommer ledarhunden Emma in i hennes liv. Med labradoren Emma kommer friheten att kunna röra sig ute i världen på egen hand. Trots den relativa friheten är Sheilas högsta dröm att en gång kunna se igen. Gripande, men ändå osentimental, skildring av livet som synskadad.

Motstånd

av Agnès Humbert. Inläst ur Norstedt, 2009 av Anna Godenius. Talboken omfattar 12 tim., 27 min..

När Paris föll, sommaren 1940, startade A. H. tillsammans med nio kollegor den första organiserade motståndsrörelsen i Frankrike. Gruppen kom att heta Résistance. År 1941 förråddes gruppen och togs till fånga av Gestapo. Motstånd är hennes dagbok från juni 1940 till juni 1945. Den är en hyllning till hennes nära vänner, som kämpade och dog i rättvisans namn, skriven av en kvinna som vägrade sluta tro på mänskligheten.

Al Capone

av Henrik Höjer. Inläst ur Bonnier, 2009 av Marika Bergström. Talboken omfattar 13 tim., 1 min..

Al Capone, 1899-1947, blev under 1920-talet ledare för den organiserade brottsligheten i Chicago. Han började som en småkriminell tjuv men, genom ett ständigt krig mot andra brottssyndikat, tar han 1929 kontrollen över den undre världen. Han såg sig som folkets välgörare, älskade lyx och kändisskap men dömdes 1931 till 11 års fängelse för skattebrott. H.H., historiker, ger en bred skildring av dåtidens amerikanska samhälle.

Hans Ruin

av Olof Ruin. Inläst ur Atlantis, 2009 av Bo Green. Talboken omfattar 7 tim., 51 min..

Hans Ruin, 1891-1980, växte upp i den finlandssvenska kulturkretsen och var aktiv inom denna samtidigt som han ständigt besökte Sverige. Hösten 1945 fick han en professur i Lund, flyttade dit och erhöll senare svenskt medborgarskap. Ruin hörde hemma inom flera olika discipliner och gav ut skrifter av olika karaktär och utformning, främst verket "Poesins mystik".

Den blinde skaparen

av Sverker Sörlin. Inläst ur Weyler, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 9 tim., 42 min..

Essäbok där förf., idéhistoriker, söker svar på vem människan Charles Darwin, 1809-1882, egentligen var. Som urtypen för det ensamma geniet förstod han bättre än alla andra hur viktigt nätet han verkade i var. Förf. undersöker Darwins rika släkt och dess sociala förbindelser, hustruns tvekan inför hans ifrågasättande av Guds ordning , lusten till vetenskapen, hans tvivel och hans längtan.

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Väverskor och mästare

av Eva Bergström. Inläst ur Stockholmiana, 2007 av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 47 min..

Sedan år 1833 vävde man tyger i K.A. Almgrens sidenväveri i Stockholm. Män och fr.a. kvinnor sökte sin försörjning inom sidenindustrin. Vilka var de och hur lärde de sina yrken? Boken berättar om arbetarna i väveriet, om de villkor de hade att leva under och ger en skildring av några specifika sidenarbetares levnadsöden.

Geografi

Livet i gamla världen - Palestina

av Fredrika Bremer. Inläst ur Atlantis, 1995 av Inga Pyk. Talboken omfattar 22 tim., 26 min..

55 år gammal ger sig F.B., 1801-1865, ut på en fem år lång resa till länder som Schweiz, Italien Palestina, Turkiet och Grekland. Hon för dagbok över sina upplevelser vilken senare publiceras i tre delar. Den här boken är ett utdrag ur dagboken och behandlar bara resan i Palestina. Med förord av Knut Ahnlund och ett längre avsnitt med ordförklaring och kommentarer.

Aktse - på nio rökars håll

av Mats Gärling. Inläst ur Ord och visor, 2009 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 6 tim., 1 min..

Beskriver det mytomspunna nybygget Aktse i Rapadalens mynning och de samer som anlade hemmanet. Läsaren får följa släkten Läntas dramatiska historia från början av 1800-talet och fram till idag. Förf. delar också rikligt med sig av egna möten med djur och natur i detta unika fjällområde.

Där korpen inte svalt-

av Kenth Olsson. Inläst ur Bjärnums bokproduktion, 2004 av Anna Westberg. Talboken omfattar 7 tim., 39 min..

Historiska episoder med koppling till Kristianstadstrakten och Österlen. Bokens 28 berättelser är nedslag i en lång historia - från tidiga vikingaslag till baltutlämningen efter 2:a världskriget. Om prinsessan på Araslöv, språkgeniet Johan Otter samt Elvira Madigan och Sixten Sparre. Även om hyttefolket, förbudsringen och tiden då Kristianstad var Sveriges Hollywood.

Samhälls- och rättsvetenskap

Bara funktionshindrad?

Inläst ur Gleerup, 2008 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 12 tim., 55 min..

Antologi som behandlar ett intersektionellt perspektiv i forskningen om funktionshinder. Här diskuteras hur funktionshinder samspelar med andra dimensioner som kön, klasstillhörighet, sexualitet och etnicitet. Ger också exempel på hur metodologiska perspektiv, som kritisk realism och konstruktivism, kan bidra till intersektionell forskning om funktionshinder.

God dag kampsyster!

av Maria Blomquist. Inläst ur Atlas, 2009 av Elisabet Andersson. Talboken omfattar 9 tim., 12 min..

Reportage som ger en unik inblick i den nazistiska rörelsen i Sverige. Läsaren får bl.a. lära känna Anna och Emelie, två unga kvinnor som gått med i rörelsen. Dessutom granskas kvinnornas roller i både nazistiska grupper och främlingsfientliga partier, såväl historiskt som i dag. Författarna försöker klargöra vad som lockar dessa kvinnor till en rörelse som framstår som så kvinnofientlig!

Världens lyckligaste folk

av Lena Sundström. Inläst ur Leopard, 2009 av Elisabet Lindberg. Talboken omfattar 15 tim., 11 min..

Dansk Folkeparti har i flera år haft vågmästarrollen i Danmark. Partiets politik har satt djupa spår i landets politiska liv. Vad har det inneburit för danskarna? Hur har det påverkat medierna, de övriga partierna och vardagen för helt vanliga människor? Förf. flyttade till Danmark för att söka svar på dessa frågor och berättar om sina många möten med danskar, inte minst med politiker och redaktörer.

Svenska minoriteter

Inläst ur Aldus, 1967 av Tuthsie Henning. Talboken omfattar 14 tim., 13 min..

I bokens första del behandlas svensk utlänningspolitik (T. Hammar), invandringsproblemet i Sverige ur juridisk synvinkel (Hilding Eek), tvåspråkighet (E. Oksaar), kriminalitet (K. Sveri) m.m. I den andra delen ges bilder av olika minoritetsgrupper i Sverige.

Tron på förändring

Inläst ur Bonnier, 2009 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 9 tim..

Valet av Barack Obama som USA:s president markerar en förändring i landets historia. I sin tredje bok förklarar Obama sin plan för förändringar av amerikansk politik, som t.ex. ekonomin, välståndet, en ny utrikespolitik aamt hur han vill stärka sammanhållningen i landet. Sedan följer nio av de tal han höll under valkampanjen. Det första där han tillkännager sin kandidatur och det sista, som är hans installationstal. Nobels fredspris 2009.

"Du kan glömma bort ditt eget barn"

av Christina Wahldén. Inläst ur Carlsson, 2009 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 11 tim., 12 min..

Förf., som tillsammans med fotografen Malin Hoelstad på Röda Korsets uppdrag rest runt i olika krigsområden, skildrar hur kvinnor och barn på olika sätt blivit offer för våld och övergrepp. Ger även en överblick över hur lagar om brott mot mänskligheten och krigsbrott tillämpas vid internationella brottmålsdomstolar. Tyngdpunkten ligger på Kongo, men också andra krigshärdar behandlas. Den tryckta boken är illustrerad.

Smärtpunkten

av Elisabeth Åsbrink. Inläst ur Natur och kultur, 2009 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 14 tim., 8 min..

Våren 1999 sköts två polismän brutalt till döds i Malexander. En av gärningsmännen, Tony Olsson, hade under 1998 och vintern 1999 medverkat i ett teaterprojekt - pjäsen Sju tre av Lars Norén - som instuderades på Tidaholmfängelset och sedan visades för allmänheten i Riksteaterns regi. E.Å., journalist, har intervjuat många av de inblandade och diskuterar om det fanns ett samband mellan teaterarbete och brott.

Teknik, industri och kommunikationer

Dykaren som exploderade

av Christian Catomeris. Inläst ur Norstedt, 2008 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 10 tim., 26 min..

En berättelse i reportageform om de förhållanden som rådde kring dykningarna inom den norska oljeindustrin på 1970- och 80-talen. För att svetsa samman konstruktionerna för oljeplattformarna och oljeledningarna anställdes djuphavsdykare. Ett yrke där pengar, status och manlighet spelar en stor roll men där konsekvenser som syrebrist, överhettning, nedkylning och lungsprängning sällan kompenserades av den norska staten.

Ekonomi och näringsväsen

Rätt vist

av Karin Cedersjö. Inläst ur Cordia, 2007 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 4 tim., 32 min..

Hur ska man leva för att inte utnyttja sina medmänniskor och tära på miljön? Det är frågor som många ställer sig. Förf. har valt att arbeta inom Rättvisenätverket Speak som ett uttryck för sin hållning. Konkreta tips, personliga reflektioner och fakta samsas med intervjuer av engagerade personer som Alice Bah Kuhnke. Stefan Edman, biolog och författare och Penny Davies, sakkunnig vid Diakonia, bidrar med egna texter.

Ett kök i Arkadien

av Annelie Ewers. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2002 av Marika Bergström. Talboken omfattar 2 tim., 46 min.. DAISY text och ljud.

A. E., journalist, med passion för internationella kök, berättar om tavernan vid havet i den grekiska byn Sabatiki. Här finns ett kök någonstans på vägen mellan Italien och Mellanöstern - med italienska råvaror, arabiska kryddor och med smak för det enkla och lättlagade. Innehåller ett 60-tal typiskt grekiska rätter fördelade på sex kapitel: Förrätter och tilltugg, Grönsaker, fisk och skaldjur, Kött, Pajer, Bröd och Dessert.

EG - den nya supermakten

av Johan Galtung. Inläst ur Prisma, 1973 av Erik Hammar. Talboken omfattar 12 tim., 10 min..

Förf. studerar EG - den europeiska ekonomiska gemenskapen - från ett globalt perspektiv. Som huvudämne tar han upp maktrelationerna inom organisationen och dess attityder till omvärlden. Boken ingår i Prismas socialistiska serie Det nya samhället.

Mina gästers mat

av Paolo Roberto. Inläst ur Bonnier fakta, 2009 av Håkan Julander. Talboken omfattar 3 tim.. DAISY text och ljud.

Mångsysslaren P.R. bjuder in ett antal gäster på grillmiddagar. Han utgår från sina italienska fastrars grillrecept, rätter som också går att tillaga vid spisen. Det är okomplicerad mat med naturliga smaker och fräscha råvaror - grönsaksgrillspett, rosmaringrillad kyckling, pampig tonfiskfilé och kryddiga kalvkotletter, men också mustiga pastarecept och smaskiga efterrätter. Förlagan är rikt illustrerad.

Ät dig yngre

av Cathrine Schück. Inläst ur Fitnessförlaget, 2009 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 3 tim., 18 min.. DAISY text och ljud.

C.S. bjuder på den nya supermaten, som hon menar gör dig yngre och bromsar tiden. Recept ges på 60 rätter, smårätter, sallader, soppor, vegorätter, varmrätter och desserter, alla späckade med antioxidanter, bra fett, protein, fibrer och vitaminer. De 20 bästa råvarorna listas och man får lära sig hur man blir hormonsmart.

Idrott, lek och spel

Den nya världsfotbollen

av Erik Niva. Inläst ur Modernista, 2008 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 18 tim., 33 min..

Reportage om fotboll som E.N., sportjournalist på Aftonbladet, publicerat mellan 2003-2008. Utgångspunkten har varit att sätta in fotbollen socialt i ett globalt perspektiv. Han har varit i 170 städer i 40 länder och intervjuat spelare, ledare, publik och makthavare. Det är en samling som innehåller ögonblicksbilder, analyser och uppföljande fördjupningar både politiskt och historiskt.

Allt om träning, kost & hälsa

av Camilla Porsman. Inläst ur Hälsoförlaget/Stevali, 2006 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 9 tim., 15 min..

Fakta om träning, kost och hälsa. C.P., fitnessexpert, svarar på 250 vanliga frågor. Bland rubrikerna: Fettförbränning och viktnedgång. Specifika träningsformer. Vardagsmotion. Komma igång med träning. Motivation för motion. Styrketräning. Kost och kosttillskott. Hälsa och välbefinnande. Skador och sjukdomar. Huden, utseendet. Ätstörningar och träningsberoende.

Naturvetenskap

Global nedkylning

av Fredrik Charpentier Ljungqvist. Inläst ur Norstedt, 2009 av Anita Molander. Talboken omfattar 15 tim., 2 min..

En klimathistorisk skildring av förändringar regionalt och globalt sedan den senaste istiden tog slut. De senaste årens forskning har avslöjat vad som faktiskt hände med klimatet under olika tider, på olika platser under en period på 10 000 år. Många olika folk och kulturer, babylonier, romare, mayaindianer och vikingar har under historiens gång varit utsatta för klimatförändringar.

Nyfiken på jorden?

av Per Enghag. Inläst ur Liber, cop. 2008 (tr. 2009) av Anita Molander. Talboken omfattar D. 2: 18 tim., 47 min. : mono.

Framställningen är uppdelad på två böcker. Del 1 behandlar geovetenskapens fasta förutsättningar, medan del 2 behandlar de dynamiska processer som formar jordens utseende. Här behandlas specifikt ämnen som vulkanutbrott, det hydrologiska kretsloppet, klimatvariationer, vindar och havsströmmar samt livets början. Några intressanta frågor som tas upp är t.ex. flygets miljöproblem, hur ozonhalten mäts samt Döda havets hydrologi.

Nyfiken på jorden?

av Per Enghag. Inläst ur Liber, cop. 2008 (tr. 2009) av Anita Molander. Talboken omfattar D. 1: 15 tim., 21 min. : mono.

Framställningen är uppdelad på två böcker. Del 1 behandlar geovetenskapens fasta förutsättningar, medan del 2 behandlar de dynamiska processer som formar jordens utseende. Här behandlas jordens ursprung, ålder och geologi, samt solens och månens ursprung. Dessutom presenteras hur jordens magnetfält fungerar samt värdefulla mineraler. Frågor som tas upp är t.ex. hur jordens omkrets mäts samt hur magnetfältet vägleder fåglar.

100 sätt att rädda världen-

av Johan Tell. Inläst ur Ström, 2007 (tr. 2008) av Marika Bergström. Talboken omfattar 2 tim., 22 min.. DAISY text och ljud.

Hundra råd hur man kan minska sin negativa miljöpåverkan. Det handlar mycket om att ändra, men även minska sin konsumtion genom att t.ex. köpa bra kvalitet som håller länge - och välja kvalitetsmärkt ekoturism eller en lyxig herrgårdshelg på hemmaplan istället för en weekend i Sydeuropa. Förf. påtalar vikten av att påverka politiker, producenter och försäljare. Internetadresser ingår. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Gränsvarelser

av Nils Uddenberg. Inläst ur Natur och kultur, 2009 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 9 tim., 39 min..

Människor har i alla tider fascinerats av apor; ibland förskräckta över likheterna man ser med människan. N.U., professor och läkare, presenterar i åtta vindlande essäer de tankar och känslor som under mer än två tusen år förknippats med apor. En underhållande exposé med både fantasifulla skrönor och spännande forskningsresultat. Här figurerar Darwin och Linné sida vid sida med Nicke Nyfiken och King Kong.

Medicin

Anta din viktigaste utmaning - LCHF

av Annika Dahlqvist. Inläst ur Pocketförlaget, 2009 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 5 tim., 46 min..

I boken ger A.D., läkare i allmänmedicin, handfasta råd för att komma igång med LCHF-kost. Det står för Low Carb/High Fat och rekommenderas av författaren för den som vill bli av med sin övervikt och komma till rätta med sjukdomar som diabetes, ledbesvär och mag- och tarmsjukdomar. Hon förespråkar en kolhydratfattig men fettrik kost och ställer sig kritisk till det hon menar är bristen på forskning i dessa frågor.

Sex

av Johan Ekenberg. Inläst ur ICA, 2007 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 3 tim., 17 min..

Hur lever man ett bra liv, där sex har en djupare mening och innebörd? Förf., kursledare och föredragshållare, bjuder läsaren på en resa som han menar kan leda till personlig utveckling. Extatiskt sex kan leda till andligt uppvaknande. Praktiska sängövningar varvas med beskrivningar av många års arbete med par och singlar som sökt livet magi.

Evas revben

av Marianne Legato. Inläst ur Forum, 2003 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 13 tim., 39 min..

Förf., amerikansk professor i klinisk medicin, behandlar medicinska skillnader mellan kvinnor och män. Hon menar att ämnesomsättning, immunförsvar, hjärtfunktion, smärtupplevelser och effekter/bieffekter av medicinering kan te sig olika mellan könen. Olika organsystem behandlas ur genusforskningsperspektiv.

Mindfulness

Inläst ur Natur och kultur, 2008 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 13 tim., 13 min..

Förf:na presenterar ett självhjälpsprogram, där de förklarar varför det inte går att tänka sig ur negativa känslor. Men genom att vara medvetet närvarande, tillåta sig att känna och inte kritisera sig själv kan man uppleva mer glädje i livet. Metoden, menar de, ger effektiv lindring från nedstämdhet och depressioner samt ökad motståndskraft mot framtida depressioner. Den tryckta bokens CD-bilaga ingår ej i talboken. Förlaga. NoK, 2008.

Istället för doping!

av Frank Nilsson. Inläst ur Optimal, 2009 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 11 tim., 14 min..

Vilken kost är bäst för att den som tränar ska uppnå maximala resultat? Förf. förespråkar LCHF-kost (Low carb high fat), mat med låg andel kolhydrater och mycket naturligt fett och menar att den kosten är den som främjar bästa möjliga hälsa och viktkontroll.

Barnövervikt i praktiken

av Paulina Nowicka. Inläst ur Studentlitteratur, cop. 2006 (tr. 2007) av talsyntes. Talboken omfattar 10 tim., 56 min.. DAISY text och ljud.

Boken presenterar ett evidensbaserat verktyg - en familjeviktskola - för den som vill starta behandling av barnfetma. Med detta program, som riktar sig till ungdomar mellan 12 och 18 år, kan man behandla familjegrupper enligt en strukturerad och vetenskapligt utvärderad modell.

Massage för barn och ungdomar

av Eva Sanner. Inläst ur Prisma, 2002. Talboken omfattar 3 tim., 35 min.. DAISY text och ljud.

En introduktion för den som vill arbeta med massage i sitt arbete och för den förälder som vill massera sitt barn hemma. Massage, menar förf., förbättrar kroppskännedom och främjar individens utveckling. Här ges enkla massageprogram, fakta om effekterna av massage och reportagetexter från skolor och förskolor.

Til at stwdera läkedom

Inläst ur Sekel, 2008 av Örjan Blix. Talboken omfattar 37 tim., 22 min..

Antologi där idé- och lärdomshistoriker berättar om svensk läkekonst och medicinhistoria under tusen år. En inledande översiktlig historik skapar sammanhang och pekar ut teman. Det handlar bl.a. om skendödens historia, religionens makt, människomaskiner, pesten, kurorter, hygien, piller och medicinska instrument. Essäerna visar hur synen på människokroppen samt relationen läkare och patient förändrats genom åren.

Sluta älta och grubbla

av Olle Wadström. Inläst ur Psykologinsats, 2007 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 4 tim., 18 min..

O.W., psykolog och psykoterapeut inriktad på KBT, gör här en analys av människors ältande. Varför man ältar, vad som driver människor till det och varför det är svårt att stoppa, Han beskriver också hur man ska göra för att sluta älta, ger olika verktyg för detta samt förklarar varför man ska använda hans metod.

Smärta i fokus

av Karin Öckert. Inläst ur Solrosen, 2006 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 10 tim., 17 min..

Förf. är tandläkare som övergick till att vara verksam inom alternativmedicinsk behandling med ett helhetsperspektiv. I handboken vill hon lära läsaren att ta sin hälsa i egna händer med hjälp av det funktionsmedicinska konceptet, som fokuserar på faktorer som livsstil och omgivning. Riktar in sig på vad som kan försvåra kroppens försvarssystem, som t.ex. toxiner, amalgam, allergener, mikroorganismer och försurning.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Rex Milligan i farten

av Anthony Buckeridge. Inläst ur Rabén & Sjögren, 1956 av Örjan Blix. Talboken omfattar 4 tim., 38 min..

Rex går i läroverket i norra London i början av 1950-talet. Han har en förmåga att råka i trubbel. På skolan finns den stränge läraren Birkinshaw, kallad gamle Birkie. Han drivs nästan till vansinne av Rex och de andra pojkarnas upptåg. Men det finns milda lärare också, som läraren i franska, herr Frisby. Nostalgisk läsning för vuxna.

I vampyrens våld

av Margaret Clark. Inläst ur B. Wahlström, 1998 av David Zetterstad. Talboken omfattar 2 tim., 29 min..

Den trevliga skolbibliotekarien har slutat och elever och lärare vid Glenbrooksskolan väntar spänt på hennes ersättare. Deras värsta farhågor besannas när miss Pryvam spänner ögonen i Brittany och hennes klasskamrater. Hon verkar känna till allt om försvunna och förstörda låneböcker samt sprider skräck och olust omkring sig. När sedan ett antal dödsfall inträffar undrar alla: Vem är egentligen miss Pryvam?

Bronsåldern

av Rob Kidd. Inläst ur Egmont Kids, 2007 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 2 tim., 5 min.. DAISY text och ljud.

Del 5 i serien om Jack Sparrow. Äventyr bland sjörövare, sjövidunder, spökskepp och magiska händelser som baseras på berättelserna i filmerna Pirates of the Caribbean. Denna del utspelar sig före Den svarta pärlans förbannelse och sjörövarkaptenen Jack Sparrow är bara en tonåring.

Den gyllene staden

av Rob Kidd. Inläst ur Egmont Kärnan, 2008 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 1 tim., 52 min.. DAISY text och ljud.

Del 7 i serien om Jack Sparrow. Äventyr bland sjörövare, sjövidunder, spökskepp och magiska händelser som baseras på berättelserna i filmerna Pirates of the Caribbean. Denna del utspelar sig före Den svarta pärlans förbannelse och sjörövarkaptenen Jack Sparrow är bara en tonåring.

Sirenernas sång

av Rob Kidd. Inläst ur Egmont Kärnan, 2008 av Marika Bergström. Talboken omfattar 1 tim., 53 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien om Jack Sparrow. Äventyr bland sjörövare, sjövidunder, spökskepp och magiska händelser som baseras på berättelserna i filmerna Pirates of the Caribbean. Denna del utspelar sig före Den svarta pärlans förbannelse och sjörövarkaptenen Jack Sparrow är bara en tonåring.

Vålnaden

av Rob Kidd. Inläst ur Egmont Kärnan, 2008 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 1 tim., 52 min.. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien om Jack Sparrow. Äventyr bland sjörövare, sjövidunder, spökskepp och magiska händelser som baseras på berättelserna i filmerna Pirates of the Caribbean. Denna del utspelar sig före Den svarta pärlans förbannelse och sjörövarkaptenen Jack Sparrow är bara en tonåring.

Taynikma

av Jan Kjær. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2006 (tr. 2008) av Örjan Blix. Talboken omfattar D. 3: 59 min. : mono; 61 s. : färgill. $bc. DAISY text och ljud.

Del 3 i den mangaillustrerade serien Taynikma. Söder om bergen, norr om havet ligger landet Tayklanien. Här härskar ljusets odödliga furstinna sedan snart 100 år. Huvudpersonen i serien är den 14-årige Koto. I den här delen träffar Koto den unga soldaten Monto. Han letar efter sin farbror som har försvunnit under mystiska omständigheter. Ingen vill hjälpa honom och han blir tillsagd att strunta i alltsammans.

Taynikma

av Jan Kjær. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2007 av Örjan Blix. Talboken omfattar D. 5: 56 min. : mono; 61 s. : färgill. $bc. DAISY text och ljud.

Del 5 i den mangaillustrerade serien Taynikma. Söder om bergen, norr om havet ligger landet Tayklanien. Här härskar ljusets odödliga furstinna sedan snart 100 år. Huvudpersonen i serien är den 14-årige Koto. Djupt under byn Klanaka har en arena legat gömd i flera hundra år. Nu ska mäster Gecko och de tre pojkarna Koto, Moto och Artan ner i det okända.

Taynikma

av Jan Kjær. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2007 av Örjan Blix. Talboken omfattar D. 7: 1 tim., 3 min. : mono; 61 s. : färgill. $bc. DAISY text och ljud.

Del 7 i den mangaillustrerade serien Taynikma. Söder om bergen, norr om havet ligger landet Tayklanien. Här härskar ljusets odödliga furstinna sedan snart 100 år. Huvudpersonen i serien är den 14-årige Koto. Koto är på väg in i en fälla. I försöken att rädda honom tvingas Monto och vännerna Artan och Sarina in i de farliga Nomernas skog.

Taynikma

av Jan Kjær. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2007 av Örjan Blix. Talboken omfattar D. 9: 57 min. : mono; 61 s. : färgill. $bc. DAISY text och ljud.

Del 9 i den mangaillustrerade serien Taynikma. Söder om bergen, norr om havet ligger landet Tayklanien. Här härskar ljusets odödliga furstinna sedan snart 100 år. Huvudpersonen i serien är den 14-årige Koto. De mörka krafterna i Skuggornas skog splittrade de fyra klanvännerna åt och nu måste Kotos vän Sarina klara sig själv. Hon har ingen aning om vilket hemskt öde som väntar henne.

Taynikma

av Jan Kjær. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2006 (tr. 2008) av Örjan Blix. Talboken omfattar D. 2: 54 min. : mono; 61 s. : färgill. $bc. DAISY text och ljud.

Del 2 i den mangaillustrerade serien Taynikma. Söder om bergen, norr om havet ligger landet Tayklanien. Här härskar ljusets odödliga furstinna sedan snart 100 år. Huvudpersonen i serien är den 14-årige Koto. Den skräckinjagande tjuvligan Råttorna har stulit Kotos dyrbara arvegods. Nu måste han riskera allt för att ta det tillbaka. Men nere i Råttornas gångar väntar större faror än vad Koto kunnat föreställa sig.

Taynikma

av Jan Kjær. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2007. Talboken omfattar D. 4: 1 tim., 5 min. : mono; 61 s. : färgill. $bc. DAISY text och ljud.

Del 4 i den mangaillustrerade serien Taynikma. Söder om bergen, norr om havet ligger landet Tayklanien. Här härskar ljusets odödliga furstinna sedan snart 100 år. Huvudpersonen i serien är den 14-årige Koto. Artan måste vinna kristallkampen för att bli förstelärling vid Flodklanens akademi. Men han behöver hjälp av Koto och soldaten Monto om han ska klara sin värsta rival.

Taynikma

av Jan Kjær. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2007 av Örjan Blix. Talboken omfattar D. 6: 1 tim., 3 min. : mono; 61 s. : färgill. $bc. DAISY text och ljud.

Del 6 i den mangaillustrerade serien Taynikma. Söder om bergen, norr om havet ligger landet Tayklanien. Här härskar ljusets odödliga furstinna sedan snart 100 år. Huvudpersonen i serien är den 14-årige Koto. Nu ska den stora turneringen avgöras. De fyra klanerna gör sig redo för finalen medan mäster Gecko smider nya planer. Men ett fruktansvärt hot närmar sig.

Taynikma

av Jan Kjær. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2007 av Örjan Blix. Talboken omfattar D. 8: 57 min. : mono; 61 s. : färgill. $bc. DAISY text och ljud.

Del 8 i den mangaillustrerade serien Taynikma. Söder om bergen, norr om havet ligger landet Tayklanien. Här härskar ljusets odödliga furstinna sedan snart 100 år. Huvudpersonen i serien är den 14-årige Koto. Kotos föräldrar tillfångatas av Väktarna. Tillsammans med vännerna Artan, Sarina och Monto beger sig Koto iväg för att rädda dem. Men i Skuggornas skog gömmer sig något mörkt och ondskefullt.

Taynikma

av Jan Kjær. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2007 av Örjan Blix. Talboken omfattar D. 10: 50 min. : mono; 62 s. : färgill. $bc. DAISY text och ljud.

Del 10 som avslutar den mangaillustrerade serien Taynikma. Söder om bergen, norr om havet ligger landet Tayklanien. Här härskar ljusets odödliga furstinna sedan snart 100 år. Huvudpersonen i serien är den 14-årige Koto. Äntligen har Koto, Monto, Artan och Sarina kommit fram till furstinnans fästning. Ingenting visar sig vara som de trott. Vem är vän och vem är fiende? Vem ska utkämpa den sista kampen?.

Bara roligt i Bullerbyn

av Astrid Lindgren. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2003 (tr. 2007) av Britt Örnehed. Talboken omfattar 3 tim., 20 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Alla vi barn i Bullerbyn. Nu är det vår och sommar i Bullerbyn. Lisa får ett lamm som hon föder upp själv, och Olle får hjälp att dra ut en lös tand. Barnen gör utflykt och jagas av en arg bagge, de säljer körsbär och fiskar kräftor.

Ludde gör en Zlatan

av Viveca Lärn. Inläst ur R&S, 2009 av Björn Löfgren. Talboken omfattar 2 tim., 43 min..

Del 6 i serien som börjar med Ludde blir en lirare. När målvakten Henrys farfar vinner pengar på travet bjuder han hela fotbollslaget på en resa till Milano där Zlatan ska spela fotboll. När de kommer fram väntar en vänskapsmatch och den stora attraktionen: att se Zlatan på hemmaplan. När Ludde blir stor ska han också bli proffs och spela på de stora arenorna. Han har en plan hur han ska få världen att upptäcka honom redan nu.

Domen

av Clem Martini. Inläst ur Alfabeta, 2008 av Marika Bergström. Talboken omfattar 6 tim., 49 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien Kråkornas rike som börjar med Stormen. Efter en ödesdiger eldsvåda försöker Kyp och resterna av kråkflocken att samla ihop sig igen. Den hämndlystne kråkledaren Kuper och hans gangstergäng jagar Kyp och hans flock söderut. Svårigheter att få tag på mat och att ständigt vara på flykt tär på kråkorna. Ska Kyp kunna leva upp till förväntningarna på honom att vara en vis ledare och Väljare för flocken?

Sunes tusen tjusarknep

av Sören Olsson. Inläst ur R&S, 2008 av Peter Öberg. Talboken omfattar 1 tim., 54 min..

25:e boken om Sune. Mamma Karin ska till bokmässan i Göteborg för att arbeta och resten av familjen följer med. Sune får hosta och ont i hjärnan bara han ser en bok. Men han upptäcker att bokmässan inte bara är full av gamla dammiga böcker. Där finns också massor av tjejer att tjusa. Men det enda de verkar vilja prata om är böcker. R&S, 2008.

Besatt

av Francine Pascal. Inläst ur B. Wahlström, 2001 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 5 tim., 37 min.. DAISY text och ljud.

Fjärde boken i serien Identitet X om flickan Gaia Moore som sedan födseln saknar förmågan att känna rädsla. David är farlig, mystisk, intelligent och intressant. Men han är ju inte Sam. Gaia gör en ny bekantskap som hon inte vet vad den kommer att leda till.

Sanning

av Francine Pascal. Inläst ur B. Wahlström, 2002 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 5 tim., 41 min.. DAISY text och ljud.

Sjätte boken i serien Identitet X om flickan Gaia Moore som sedan födseln saknar förmågan att känna rädsla. Gaia tror inte på uppriktighet. Hon har aldrig mött en riktigt ärlig människa. Hennes far övergav henne. Hennes farbror verkar ha bevakat henne sedan hon föddes men dyker bara upp när Gaia nästan är på väg att dödas. Vem kan hon lita på?

Sökandet

av Angie Sage. Inläst ur B. Wahlström, 2008 av Helena Gripe. Talboken omfattar 14 tim., 16 min..

Del 4 i serien som börjar med Magi. Merrin Meredith har återvänt med mörka planer för Septimus Heap. Men det är inte Septimus enda bekymmer. Den allra första Ärkearkivariens spöke, Tertius Fume, vill skicka Septimus på en dödligt farlig prövning. Men Septimus och Jenna har andra planer - de är på väg till det mystiska Foryxhuset, en plats där all Tid möts. Där hoppas de finna Nicko och Snorri som har fastnat i tiden.

Facklitteratur

Historia

Barnens svenska historia

av Sonja Hulth. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2004 av Anna Döbling. Talboken omfattar När människorna kom: 45 min. : mono; [62] s. : färgill. $bc. DAISY text och ljud.

Del 1 i en serie för barn om Sveriges historia. Den börjar för 70.000 år sedan och går fram till ca år 1.000 efter Kristi födelse. Förf. förmedlar fakta på ett spännande sätt. Målsättningen är att på ett lustfyllt sätt berätta hur man levde förr, och på det sättet även hjälpa oss att förstå varför vi lever som vi gör idag. Vi är alla en del av historien! Passar för år F-3.