Nya talböcker december 2009

Nya talböcker december 2009

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 95 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

En gyllene tid

av Tahmima Anam. Inläst ur Norstedt, 2009 av David Zetterstad. Talboken omfattar 10 tim., 11 min..

Roman om Bangladeshs svåra väg till självständighet, skildrad genom huvudpersonen Rehana. Hon är en nybliven änka som tvingas lämna ifrån sig sin dotter och sin son. När hon till sist lyckas få barnen tillbaka är de tonåringar som ger sig in i striden på rebellernas sida, och även Rehana blir steg för steg indragen i kampen. Prisbelönad debutroman. T.A., 1975- , född i Bangladesh men numera boende i England.

Städerna inuti Hall

av Johannes Anyuru. Inläst ur Norstedt, 2009 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 4 tim., 27 min..

En bok om den lilla, vassa metallbiten som snurrar längst inne i varje stad. Om det artificiella, om nylon och polymerkedjor, om värde och värdelöshet. Om lag som inte vill vara lag. Om att inte orka se andra i ansiktet. Men det är också en bok om Aeneas som besöker underjorden och möter Roms hela ättelinje; tusentals generationer av kejsare och mördare. En bok om hegemoni och ändlös makt. J.A., 1979- . Förlaga. Norstedt, 2009.

Den svarta löparen

av Kristina Appelqvist. Inläst ur Alfabeta, 2009 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 9 tim., 20 min..

Nyblivna rektorn för universitetet i Skövde, Emma Lundgren, hittar sin sekreterare Vera mördad i förvaltningsbiblioteket. Hon tillkallar polisen och samlar en krisgrupp. Kriminalkommissarie Filip Andersson och hans medarbetare har svårt att finna ett motiv för mordet. En schackpjäs som hittats vid de arkeologiska utgrävningarna i Varnhem blir en viktig ledtråd.

Den poetiska hunden

av Tomas Arvidsson. Inläst ur Damm, 2009 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 5 tim., 20 min..

Svenne och Kenneth är två numera hederliga skurkar. Den förre är datorexpert, den andre är specialist på kassaskåp, valv och smarta stötar. Svenne driver en stiftelse som heter Fångarnas kör (med tj-ljud) - och till den behöver han pengar. Kenneth har en frimärksaffär som sinar ekonomiskt. När tavlor ska förflyttas från det gamla till det nya konstmuséet i Kalmar försvinner några på vägen. Humoristisk deckare utan våld.

Den inbjudna

av Simone de Beauvoir. Inläst ur Norstedt, 2009 av Anna Godenius. Talboken omfattar 16 tim., 11 min..

Pierre driver tillsammans med livskamraten Françoise en teaterensemble i 1940-talets Paris. De delar allt i livet; kärleken och passionen för teatern. När en ung studentska kommer för att bo på samma hotell förändras allt och förhållandet börjar svikta. Förf:s skönlitterära debut från 1943, för första gången på svenska, tar upp alla de teman som skulle komma att prägla hennes banbrytande författarskap. Förlaga. Norstedt, 2009.

Den mörka hemligheten

av Saga Borg. Inläst ur Schibsted, 2006 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 7 tim., 48 min..

Del 2 i serien som inleds med Tiggarens förbannelse. Agnes är lycklig över äktenskapet hon just ingått. Nu ska det hållas gästabud och hon njuter av livet. Men samtidigt fortsätter det att hända märkliga och oförklarliga ting. Karin, hennes tidigare kammarjungfru, som mördats så brutalt, börjar visa sig för Agnes om nätterna. Gästerna hinner knappt lämna Kullagård förrän Alexander blir kallad ut i Sten Stures krig.

Tiggarens förbannelse

av Saga Borg. Inläst ur Schibsted, 2006 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 8 tim., 32 min..

Berga socken i maj månad nådens år 1494. Agnes är sina föräldrars ögonsten och enda dotter på Saxegård, en herrgård på svenska landsbygden. På kyrkbacken blir hon en söndag utsatt för en okänd tiggares förbannelse och undrar vilken betydelse denne tiggare kommer att få för henne i framtiden. Men när Agnes möter Alexander Falk, godsägaren på Kullagård, glömmer hon allt annat.

"Anteckningar från kriget"

av Marguerite Duras. Inläst ur Modernista, 2009 av Anna Godenius. Talboken omfattar 11 tim., 27 min..

Kort före förf:s, 1914-1996, bortgång hittade man ett kuvert där hon lagt fyra häften med anteckningar och utkast skrivna under och kort efter kriget. Texterna berör centrala händelser i D:s liv - uppväxten, första barnets och broderns död, engagemanget i motståndsrörelsen och sonen Jeans födelse. Här finns hennes sträva exakthet, besatthet, nakna nyfikenhet och stränghet i dess mest ursprungliga form. Förlaga. Modernista, 2009.

Hotet från norr

av David Anthony Durham. Inläst ur Norstedt, 2008 av Anna Döbling. Talboken omfattar 25 tim., 39 min..

Del 1 av en planerad trilogi. I det tusenåriga imperiet, Akacien, regerar Leodan Akran. Imperiet med på ytan ädla ideal vilar egentligen på slaveri och droghandel. Krigare från norr, ledda av Hanish Mein, störtar tyranniet, men inget förändras för de stora massorna, handelsmännen är världens härskare. Leodan Akrans fyra barn växer upp på olika håll och frågan är om någon av dem kommer att leda kampen för en bättre värld.

Egypten berättar: Den rättvisande spegeln

Inläst ur Tranan, 2008 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 7 tim., 9 min..

Antologi med 29 noveller i urval och översättning av arabister med koppling till Göteborgs universitet. Fokus ligger på den yngre generationen med avstamp i 1960-talets politiska omvälvningar. De flesta novellerna är politiska eller psykologiska allegorier över samtiden. Även om en del kan vara svårbegripliga i sin ofta mardrömslika surrealism består antologin av renodlad ordmagi. Med författarpresentationer.

Den mirakulöse mandarinen

av Asli Erdogan. Inläst ur Rámus, 2008 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 5 tim., 20 min..

A.E., 1967-, räknas som ett av den samtida turkiska litteraturens främsta och mest kontroversiella namn. Boken innehåller två historier som handlar om exil, längtan, Istanbul och Genève. I den första driver en enögd turkisk kvinna omkring på Genèves gator och betraktar livet och människorna, berättaren i den andra är en man med turkisk bakgrund som på ett kafé i Genève funderar över sitt stora svek.

De svarta molnens tid

av Erik Eriksson. Inläst ur Ordupplaget, 2009 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 10 tim., 53 min..

Del 4 i serien inledd med Det brinnande havet. Grisslehamn i Uppland åren 1939 till 1945. Den handlingskraftiga Gerda förmedlar tillsammans med den gamle ungdomskamraten Oskar, nu styrman på en bevakningsbåt, uppgifter till engelsmännen om den tyska lasttrafiken utanför den lilla orten. Kärleken är stark och livskraftig mellan de båda, för andra är tillvaron ett osäkert famlande i en mörk och problematisk tid.

Ut kom vargarna

av Jesper Ersgård. Inläst ur Kalla kulor/Cosy Crime, 2009 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 11 tim., 2 min..

Två poliser, Julia Wikman och William Franzén, får ett riskfyllt uppdrag av SÄPO. De ska åka till S:t Petersburg för att spåra upp en svensk bankrånare som gömmer sig där och i hemlighet föra honom tillbaka till Sverige. Men ingenting är som det först verkar och snart är de jagade av både en den ryska polisen och maffian. Alla inblandade tycks ha en dold agenda och beredskap att döda för den. Våldsam thriller.

Estland berättar: Hur man dödar minnet

Inläst ur Tranan, 2007 av Lars Nygren. Talboken omfattar 9 tim., 28 min..

Antologi med smakprov på estnisk kortprosa från framför allt 1990- och 2000-talen. Innehåller bidrag av elva av de främsta nutida prosaförfattarna. Urvalet spänner från väletablerade äldre eller medelålders berättare som Jaan Kross, Ene Mihkelson, Maimu Berg, Tiia Toomet och Viivi Luik till yngre förmågor som Jüri Ehlvest, Andrus Kivirähk och Mehis Heinsaar. De flesta är ej tidigare översatta till svenska.

Anna, Hanna och Johanna

av Marianne Fredriksson. Inläst ur W&W, 1994 av Anne Asplund. Talboken omfattar 10 tim., 30 min..

Genom tre kvinnors levnadsöden skildras fängslande kvinnors villkor och roller under det omvälvande sekel då det moderna Sverige växer fram. Hanna är född på 1870-talet i Dalsland. Hennes dotter Johanna växer upp i Göteborg, en snabbt växande storstad. Anna, Johannas dotter, är en modern yrkeskvinna. Hon jämför sitt liv med mammans och mormoderns. Hon ser skillnaderna, men också likheterna.

Korphjärta

av David Gemmell. Inläst ur Damm, 2009 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 18 tim., 38 min..

Del 3 i serien inledd med Stormsvärd. Riganterna är ett besegrat folk. Deras land ingår nu i det Varkiska imperiet. De är förbjudna att bära vapen och lever som andra klassens medborgare i sitt eget land. Endast en person fortsätter att följa det gamla sättet att leva. Det är Önskskogens wyrd. Hon känner till den ondska som kommer att släppas lös över deras land. Hoppet står till två starka män - Jaim Grymauch och Kaelin Ring.

Sanningens svärd

av Terry Goodkind. Inläst ur Damm, 2008 av Ove Ström. Talboken omfattar D. 18: 10 tim., 21 min.: mono.

Imperiordens makt ökar i takt med att kejsar Jagang lägger under sig allt mera mark. Det ser ut som om Rickard, bärare av Sanningens svärd, är på väg rakt in i en fälla, samtidigt som trollkarlen Zedd fångats i sin fästning och Ann, ledare för Ljusets systrar, fängslats i folkets palats. Den ondskefulle Nicholas Glidaren har ett sinne fyllt av mörker och planer som vi bara sett början av.

Grekland berättar: Fikonträdets sång

Inläst ur Tranan, 2007 av Lars Nygren. Talboken omfattar 6 tim., 58 min..

26 noveller vilka speglar det samtida Grekland. I förordet presenteras den grekiska novellkonsten i stora drag. Bland författarna finns kända namn som Sotiris Dimitriou, Thodoris Gonis och Ersi Sotiropoulou, medan andra är mer okända. Många ämnen täcks in såväl geografiskt som socialt, från kriminella och fattiga i Aten och Thessaloniki till landsbygdsmiljöer och emigrantkretsar. Urval och översättning av Jan Henrik Swahn.

Vad som än händer

av Kristin Hannah. Inläst ur Bonnier, 2009 av Carin Andersson. Talboken omfattar 18 tim., 17 min..

Sommaren 1974 får den blyga, tysta tonåringen Kate Mularkey en ny granne. Snygga, populära Tully Hart flyttar in i huset mittemot. På yan är de varandras motsatser, men de blir ändå bästa vänner och följs åt genom skola och universitet. Tully har ambitioner och vill bli känd och beundrad. Kate bildar familj med sitt livs kärlek.Mot alla odds håller de sin vänskap vid liv i år efter år. Om löften, hemligheter, svek och djup vänskap.

Den vita döden

av Björn Hellberg. Inläst ur Lind & Co, 2009 av Dan Kandell. Talboken omfattar 8 tim..

Sportjournalisten Kim Stockman ska skriva en omfattande dokumentär bok om tennis. Hon går entusiastiskt in i projektet, men får snart annat att tänka på. Sommaren 1991 blev hon uttagen till Båstad för en sammandragning för lovande tennisspelare. Nu vill någon i efterhand tillfoga gruppen skada. Den vita sporten förvandlas till den vita döden för de före detta lägerdeltagarna och Kim själv befinner sig i riskzonen.

Den tionde gåvan

av Jane Johnson. Inläst ur Bonnier, 2009 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 15 tim., 55 min..

Roman med parallell handling i nutid och på 1600-talet. I avskedsgåva av sin älskare får Julia en gammal dagbok skriven av en kvinna i Cornwall på 1600-talet som var skicklig brodös. Hennes liv förändras dramatiskt när hon tillsammans med andra bybor tillfångatas av muslimska slavhandlare och förs till Marocko. Julia fascineras av dagboken som leder henne både till Cornwall och Marocko för att söka svar på bokens mysterium.

Reskamrater

av Erland Josephson. Inläst ur Ruin, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 2 tim., 58 min..

Vad döljer sig egentligen bakom vardagens gester och konversationer? Vilka krafter rycker i trådarna till våra liv? Och vad ska det hela tjäna till? Lågmält och med varm humor tecknas dessa noveller om livets dramatik, vardagens stilla tristess och åldrandets melankoli.

Dimman

av Stephen King. Inläst ur Bra böcker, 2008 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 6 tim., 30 min..

När David och hans son åker till stormarknaden omsluts staden av dimma. En rad skrämmande händelser inträffar kort därpå, och stadens invånare inser med fasa att det rör sig om okända varelser i det ogenomträngligt vita. David och sonen blir fast inne på stormarknaden, och snart bildas olika grupperingar. De som vägrar tro på det som händer, och de som hävdar att endast ett blodsoffer kan häva förbannelsen.

Mörkermannen

av Unni Lindell. Inläst ur Piratförlaget, 2009 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 11 tim., 3 min..

Sjunde romanen om kriminalkommissarie Cato Isaksen. En kvinna knuffas ut från sjunde våningen i ett höghusområde utanför Oslo. Flera personer har blivit vittnen till händelsen och Cato som får hand om utredningen tvingas än en gång samarbeta med den nya kollegan Marian Dahle. Samtidigt, en bit utanför staden, försöker en sommarjobbande ung kvinna somna in i sitt enkla rum på campingplatsen när hon anar någons närvaro.

Ödets lek

av Judith Michael. Inläst ur Egmont Richter, 1999 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 14 tim., 11 min..

Tvillingparet Sabrina och Stephanie genomför sin hemliga dröm och byter identitet. Båda njuter av sina roller, men det som från början är en hemlig lek förvandlas snart till en tragedi då Stephanie omkommer i en båtolycka. Chockad beslutar sig Sabrina för att fortsätta leva som sin syster. Hon har kommit att älska systerns man och de två barnen och vill stanna hos dem. Men det blir inte som hon tänkt sig.

Hallonbåtsflyktingen

av Miika Nousiainen. Inläst ur Bromberg, 2009 av Håkan Julander. Talboken omfattar 7 tim., 45 min..

Mirkko Virtanen har ett problem; han är finländare men besatt av allt svenskt och längtar efter en svensk identitet. Han hittar en man som är villig att byta och blir Mikael Andersson, en trygg äkta man och tvåbarnsfar i Göteborg. Men han spelar ett högt spel och går över lik för att få leva i världens bästa land präglat av folkhemmet, Pippi Långstrump och Drottning Silvia. Humoristisk satir över olika nationella särdrag.

Tema på tiden

av Percival. Inläst ur Cavefors, 1971 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 5 tim., 28 min..

Förf., 1931- , kallar sig själv helhetskonstnär och har varit verksam som kompositör, bildkonstnär, teaterman och författare. Boken är ett berättande diktverk där texterna bildar ett helhetsspråk. Centrala teman är främlingskap och längtan, fantasi och skapande.

En snabbköpskassörskas bekännelser

av Anna Sam. Inläst ur Karneval, 2009 av Marika Bergström. Talboken omfattar 3 tim., 10 min..

I åtta år arbetade fransyskan A.S. som snabbköpskassörska på en stormarknad. Efter att ha startat en blogg där hon skrev om sina erfarenheter förändrades hennes liv. På kort tid fick hon över en miljon läsare och erbjudande att ge ut bloggen som bok . Vass och humoristisk, rappt skriven rapportbok av en av "de osynliga men alltid närvarande" som förf. själv karaktäriserar sin yrkesgrupp.

De fattiga i Lódz

av Steve Sem-Sandberg. Inläst ur Bonnier, 2009 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 22 tim., 4 min..

Roman om gettot i den polska staden Lódz och om dess av nazisterna utsedde ledare Chaim Rumkowski. Skildrar hans svårutredda och tvetydiga roll i förintelsen av de polska judarna samt livet i den avspärrade stadsdelen med dess kadaverdisciplin, mördande slavarbete och de instängdas utsiktslösa flyktförsök. Men också om paradoxal överlevnadskonst och livsvilja, som t.ex. framväxten av den kollektivt skrivna Gettokrönikan. Augustpriset 2009.

Armand V.

av Dag Solstad. Inläst ur Ordfront, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 6 tim., 44 min..

Armand, en åldrande diplomat i slutet av sin karriär som ser tillbaka på sitt liv, har haft en omväxlande tillvaro i många av världens huvudstäder. Han studerade språk och historia vid Oslo universitet, berättar om studier och kamratliv och ger sin syn på politiska, samhälleliga och estetiska frågor. Armand granskar också utvecklingen i Norge under "rymdåldern" och "oljeåldern" - både kritiskt och med "hemlandskänsla".

Den sista läsaren

av David Toscana. Inläst ur Atlas, 2009 av Marika Bergström. Talboken omfattar 5 tim., 43 min..

En dag hittar Remigio en flicka i sin brunn. Hon är ung, söt - och död. Remigio berättar om sitt fynd för sin pappa Lucio, Icamoles bibliotekarie. Lucio ägnar dagarna åt att läsa nyinkomna böcker för att bestämma vilka som förtjänar sin plats i hyllorna. Polisen inleder sina efterforskningar och får oväntad hjälp av Lucio. Lösningen tycks finnas i bibliotekets böcker. Prisbelönad roman av D.T., 1961- , mexicansk förf.

Tyskland berättar: Den mindre halvan av världen

Inläst ur Tranan, 2007 av Anna Godenius. Talboken omfattar 6 tim., 45 min..

17 noveller av yngre tyska författare skrivna under de senaste åren. Bland namnen: Zsuzsa Bánk, Tanja Dücker, Ines Geipel, Ralf Rothmann. Berättelserna rör sig över gränserna; både nationella och internationella, historiska och politiska. Alissa Walsers, 1961- , text har gett antologin dess namn. Här beskrivs två kvinnors privata kärleksbekymmer som orsakats av strukturellt förtryck. Författar- och översättarpresentationer.

Domen

av Joseph Wambaugh. Inläst ur Prisma, 1985 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 19 tim., 21 min..

En kuslig berättelse om två unga polismän och två unga rånare vars vägar så ödesdigert korsas en natt i mars på ett lökfält utanför Los Angeles. Men händelserna där blir bara preludiet till ett förunderligt spel, som resulterar i staten Kaliforniens längsta rättsfall. Bygger på fakta om ett polismord i Los Angeles i början av 1960-talet.

Hollywood Station

av Joseph Wambaugh. Inläst ur Ordupplaget, 2009. 978-91-85785-40-7, 91-85785-40-7 (genererat) av Anna Godenius. Talboken omfattar 12 tim., 47 min..

Den första boken av tre i förf:s comeback efter många års tystnad. Hans tidigare böcker har bl.a. inspirerat tv-serien Spanarna på Hill Street. Poliserna och brottslingarna i Hollywoods polisdistrikt är som alltid kärleksfullt beskrivna. Nytt är att de kvinnliga detektiverna tar mer plats än i tidigare böcker. J.W. har själv varit verksam polis.

Sånt man bara säger

av Helena von Zweigbergk. Inläst ur Norstedt, 2009 av Ann Katrin Andréasson. Talboken omfattar 9 tim., 30 min..

Susanne lämnar man och tre bonusbarn och drar sig undan till torpet på landet. Nu ska hon få tid för sig själv. Men fristen blir kort. Systern Louise ber henne att ta hand om den femtonårige sonen Jonas en kort tid, medan hon får ordning på sitt röriga liv. Det blir ett ofrivilligt möte mellan en medelålders kvinna och en ung pojke som båda har vänt livet ryggen. Roman om livet som tränger sig på och om vad som verkligen betyder något.

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Empati och engagemang

Inläst ur Tusculum, 2008 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 13 tim., 26 min..

1808 föddes Wendela Hebbe, Sveriges första kvinnliga yrkesjournalist och en pionjär inom den journalistiska genren socialreportage. I samband med jubileet 2008 utkommer denna antologi där 19 kvinnliga skribenter skriver fritt utifrån ledorden empati och engagemang. Bidragen kan delas in två områden: skildringar av vilka villkor som kvinnliga journalister kämpat under och personliga samtidsreportage.

När Janne Josefsson ringer

av Paul Ronge. Inläst ur Optimal, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 6 tim., 21 min..

Den granskande journalistiken har aldrig varit hårdare i Sverige än den är idag, menar förf., journalist och PR-konsult med specialisering på medieträning. Journalister med dolda kameror provocerar fram "avslöjanden" och det är inte bara politiker och makthavare som drabbas utan även "vanligt folk". Här får man lära sig hur man förbereder sig på ett mediadrev och hur man hanterar eventuell nervositet.

Religion

Mitt himla liv

av Olle Carlsson. Inläst ur Bonnier Existens, 2009 av Håkan Julander. Talboken omfattar 5 tim., 40 min..

O.C., kyrkoherde i Katarina församling i Stockholm, berättar öppenhjärtigt om vägen från det frikyrkliga barndomshemmet via missbruk fram till den djupa tro som han idag känner. Det var först när han nått botten som den egna tron fick mening. I en liten privat bönegrupp startade läkningsprocessen och ur nätverket som bildades växte Sveriges mest välbesökta mässa, Allhelgonamässan, fram.

Gå med dig

av Lars H. Gustafsson. Inläst ur Libris, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 41 min..

L.H.G., känd barnläkare, föreläsare och författare, skriver om glädjen i att vara medmänniska och om de mänskliga möten som kan uppstå överallt, även där man minst anar det. Författarens kristna engagemang och Bubers tankar kring "Jag och Du" finns med som viktiga bidrag. Han tar också upp sitt arbete på Rosengård, Malmö, och visar att vad vi ser beror på vad vi tror om de andra.

Buddhistisk meditation

av Paramananda. Inläst ur Bodhi förlaget, cop. 2002 av Christina Hellman. Talboken omfattar 7 tim., 24 min..

Lättillgänglig vägledning i buddhistisk meditation. Genom utövande av två grundläggande meditationer, kroppsmeditation och kärleksmeditation, kan man utveckla klarhet och vänlighet. Nybörjaren får råd om den rätta sittställningen, om motivationen och etiken. Förf. som är engelsman och undervisar i meditation och buddhism lyckas både väcka nyfikenhet och främja förståelse för denna grundläggande buddhistiska praktik.

Hela din framtid

av Alberto Villoldo. Inläst ur ICA, cop. 2008 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 8 tim., 22 min..

Förf., kubansk psykolog och författare, förespråkar en neo-schamanistisk världsbild och praxis. Här berättar han om hur människan på olika sätt kan läka sig själv och sina närstående med hjälp av metoder som har använts av amerikanska schamaner. De gamla schamanerna kallade dessa kraftfulla processer för inre resor.

Filosofi och psykologi

25 filosofer

av Gunnar Fredriksson. Inläst ur Norstedt, 2009 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 7 tim., 41 min..

Titeln på denna bok är aningen missvisande eftersom förf. i 25 kapitel, vart och ett benämnt med en filosofs efternamn, behandlar runt hundratalet tänkare. Eftersom upplägget huvudsakligen är kronologiskt har boken närmast filosofihistorisk karaktär. Vissa filosofer behandlas mer anekdotiskt och andra mer analytiskt. Boken väcker intresset för filosofi och är lämplig inte bara för initierade utan även för nybörjare.

Att sätta gränser

av Bengt Grandelius. Inläst ur Natur och kultur, 2006 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 14 tim., 57 min..

Om vanlig konflikthantering mellan barn och vuxna. Förf., leg. psykolog, framhåller att vi vuxna måste tro på oss själva och stå för vår vuxenhet. Genom att sätta gränser lär vi våra barn att de ibland måste dela med sig, lyssna på andra samt avstå från en del av sina önskningar. I den här omarbetade utgåvan behandlar författaren även problem kring neuropsykiatriska funktionshinder och barnfetma.

Litteraturvetenskap

Poeten Nils Ferlin

av Åke Runnquist. Inläst ur Bonnier, 1958 av Kerstin Thorek. Talboken omfattar 7 tim., 58 min..

Instruktiv och lättläst introduktion till förf:s liv och verk.

Ögonblick av frihet

av Virginia Woolf. Inläst ur Grate, 2008. (tr. 2009) av Anna Godenius. Talboken omfattar 32 tim., 59 min..

Virginia Woolf, 1882-1941, en av 1900-talets största författare, skrev förutom romaner, noveller, essäer och recensioner också regelbundet dagbok. Innehållet i denna bok utgör ett urval ur de fem band som dagböckerna i original omfattar. Inför varje nytt år i dagboken görs en kort presentation av var Woolf befinner sig i tillvaron. I den svenska utgåvan har också förklarande noter och ett omfattande personregister lagts till.

Konst, musik, teater och film

Playground Sweden

av Ivar Andersen. Inläst ur Dokument, cop. 2007 av Benny Nilsson & Miguel Escribano. Talboken omfattar 5 tim., 9 min..

Varför är vissa konstnärliga uttryck i det offentliga rummet mer accepterade än andra? Här berättar trettio av Sveriges mest intressanta gatukonstnärer öppenhjärtligt om sina verk och visioner. Författarna har under ett år följt konstnärerna i aktion och diskuterar i efterföljande kapitel en samtidskonst som vägrar följa givna regler. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

Boken om Anna Book

av Anna Book. Inläst ur Sportförlaget i Europa, cop. 2008 av Anna Döbling. Talboken omfattar 3 tim., 45 min..

Anna Book, schlagersångerska som slog igenom med "ABC" i Melodifestivalen vid 15 års ålder 1986, berättar om sitt liv. Det handlar om löpsedelrubriker, svek, avundsjuka och den egna vikten bland annat. Men hon berättar även om de ljusa sidorna som glädjen att stå på scen, fansen och musiken. Livet bakom kulisserna och den lyckade återkomsten i tv- programmet Let's dance är annat man får ta del av.

Tessin

av Jan Mårtenson. Inläst ur Bonnier fakta, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 7 tim., 50 min..

Historien om familjen Tessin är unik. Tre generationer kom att få en avgörande betydelse för svensk arkitektur, konst, kultur och historia från 1600-talets första decennier till mitten av 1700-talet. Nicodemus den äldre och den yngre var framstående arkitekter och ritade Stockholms slott, Drottningholms slott m.fl. och Carl Gustafs stora konstsamling blev så småningom grunden till Nationalmuseum i Stockholm.

Pilblad i strömmen

av Fu Shen. Inläst ur Geber, 1961 av Bengt Sundmark. Talboken omfattar 3 tim., 54 min..

Denna självbiografiska berättelse om ett kinesiskt konstnärsäktenskap daterar sig till slutet av 1700-talet. Stilen är förvånansvärt modern och problemet evigt aktuellt, nämligen konstnärens svårighet att bli accepterad av samhället.

Arkeologi

Hem till Jarlabanke

Inläst ur Historiska media, 2008 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 21 tim., 37 min..

Inför byggandet 2002-2008 av Norrortsleden i norra Storstockholm, bekostade vägverket de arkeologiska undersökningarna som här presenteras av en grupp arkeologer, kulturgeografer och geologer. Boken är indelad i tre avsnitt från 200 e. Kr. till sent 1000-tal där fynden av ett stort gårdskomplex samt runstenar från järnåldern gett stoff till analyserna. Vänder sig till en intresserad allmänhet, men bitvis akademisk.

Historia

Europa i krig

av Norman Davies. Inläst ur Forum, 2008 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 29 tim., 17 min..

N. D., brittisk historiker, anser att en snäv och sanerad syn kring andra världskriget har tilltagit. Han har invändningar mot historieskrivningens tillstånd och uppdelningen i ett "västligt" och ett "sovjetiskt synsätt". Davies eftersträvar en helhetssyn på kriget och skildrar inte bara storpolitik, krigföring och civilbefolkningens lidande utan även hur kriget framställts i efterhand i historieskrivning, litteratur och filmer.

Nordkorea mer än bara ett hot

av Linus Hagström. Inläst ur Utrikespolitiska institutet, 2009 av Marika Bergström. Talboken omfattar 1 tim., 12 min..

Nordkorea utmålas i ofta som en skurkstat vars nyckfulla regim både terroriserar sin egen befolkning och grannländerna. Nordkoreanska kärnvapen utgör ett reellt hot mot omvärlden, men det finns också krafter som gagnas av att det laddade läget består, hävdar förf:na. USA får möjlighet att ha trupp i regionen, Japan skäl att samarbeta med USA om ett missilförsvar och Kina att behålla Nordkorea som buffertzon mot Sydkorea.

Kleopatra

av Joyce Tyldesley. Inläst ur Ekerlid, 2008 av Anna Döbling. Talboken omfattar 11 tim., 34 min..

Biografi över Kleopatra VII Thea Filopater , 69 f Kr-30 f Kr, känd för den breda allmänheten som Kleopatra drottning av Egypten. Förf. försöker här ge en initierad och faktarik skildring av Kleopatra som person, men även av Egypten vid tiden för hennes regerande. I ett särskilt kapitel behandlas den mytbildning kring Kleopatra som fortfarande är levande. En omfattande notapparat och personregister avslutar.

Hitler mot Stalin

av Niklas Zetterling. Inläst ur Prisma, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 19 tim., 20 min..

N.Z., forskare vid Försvarshögskolan skildrar förloppet på östfronten under 2:a världskriget, dvs kampen mellan Hitlers Tyskland och Stalins Sovjet, en utdragen militär kraftmätning där två personer styr hela utvecklingen. På ett spänstigt och livfullt språk återges såväl enskilda soldaters upplevelser som de övergripande sammanhangen. Förf. ifrågasätter gamla sanningar i historieböcker och avlivar många myter.

Biografi med genealogi

De ska ju ändå dö

av Gunnar Ekberg. Inläst ur Fischer & Co, 2009 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 18 tim., 15 min..

Om förf:s arbete som infiltratör i svensk vänsterrörelse på 1960- och 70-talen. G.E., som gick under jorden i samband med IB-affären 1973, berättar initierat inte bara om fraktionsstrider inom KFML- och Palestinarörelsen, utan även om internationella kontakter och uppdrag i Mellanöstern. Flera kända namn som Jan Guillou, Staffan Beckman och Göran Rosenberg passerar revy liksom palestinska terrorledare som Wadie Haddad.

Carin Göring skriver hem

av Björn Fontander. Inläst ur Carlsson, 2009 av Helena Gripe. Talboken omfattar 13 tim., 58 min..

Om kärlekshistorien mellan den svenska överklasskvinnan Carin Kantzow, 1888-1931, och Hermann Göring, som kom att bli Hitlers närmaste man. De möttes på Rockelstad slott 1920 och Carin lämnade make och son för att leva ett kringflackande vagabondliv i Europa med den morfinberoende Hermann. Boken utkom första gången 1990 och denna utökade upplaga innehåller bland annat nya uppgifter om Carins försvunna kvarlevor.

Fem år av mitt liv

av Murat Kurnaz. Inläst ur Ordfront, 2008 av Mattias Pleijel. Talboken omfattar 9 tim., 4 min..

Skildring av förf:s femåriga fångenskap i fängelsebasen Guantánamo på Cuba. Kurnaz, turkisk medborgare men född och uppvuxen i Tyskland fängslades efter en vistelse hos en pakistansk koranskola hösten 2001. Han utelämnades till USA och fördes till Guantánamo. Här beskrivs de förhör och den behandling han utsattes för. Frigivandet komplicerades av att regeringen Schröder inte önskade att han fick återvända till Tyskland.

Dörrar till främmande rum

av Lars Lönnroth. Inläst ur Atlantis, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 22 tim., 31 min..

L. L., 1935- , litteraturprofessor, skriver trevligt om sitt liv och sin akademiska karriär. Porträtt ges av forskarkollegor och minnen förmedlas från vitt skilda miljöer som Uppsalaakademien, studentupprorens Berkeley, den svenska, militära tolkskolan och Verdandis redaktion. Misstron mot etablerade "sanningar" inom litteraturvetenskapen förde L. i konflikt med isländsk nationalism och konventionell Bellmansforskning m.m.

Terapeuten

av Anette Nyman. Inläst ur Norstedt, 2009 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 10 tim., 17 min..

I samband med en livskris lämnar Anette sitt liv som journalist i Stockholm och flyttar till en kursgård, här kallad Läketorpet, med verksamhet specialiserad på alternativ kroppsterapi. Inspirerad av den karismatiske ledaren bestämmer hon sig för att bli kvar på gården. Snart är hon indragen i en terapeutisk sekt, byggd på lögner, maktkamp och svarta pengar. Dokumentär berättelse baserad på förf:s egna erfarenheter.

Mirakelmannen João de Deus

av Robert Pellegrino-Estrich. Inläst ur Reincarnation Books, 2008 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 5 tim., 19 min..

Mediet och helbrägdagöraren João Teixeira da Faria är främst omtalad för de spektakulära operationer han genomför utan bedövning och ofta med sina bara händer. Hans mål är att övertyga människor om att det existerar en andlig värld och att det är viktigt för oss att leva på rätt sätt här på jorden för att slippa fler reinkarnationer. Boken avslutas med en kommentar av den svenske utgivaren Gösta Montelius.

Har du träffat Hitler?

av Jovan Rajs. Inläst ur Norstedt, 2009 av Håkan Julander. Talboken omfattar 6 tim., 11 min..

J.R., är pensionerad rättsläkare och en av dem som överlevde koncentrationslägren under 2:a världskriget. Boken består av sex löst sammanknutna texter som handlar om Förintelsen och om hans egna erfarenheter. Han berättar om sina barndomsminnen från provinsen Banatet, om smärtsamma upplevelser i koncentrationslägret Bergen-Belsen och om de möten han har haft med elever när han föreläst i skolor.

På väg

av Göran Skytte. Inläst ur Libris, 2009 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 5 tim., 6 min..

Fortsättning på Omvänd. Här berättar G.S., 1945- , om hur han började jobba i "Guds firma" och blev kristen författare och resande förkunnare. Att bli omvänd innebär inte att man sätter sig bekvämt till rätta i en andlig hammock och inväntar sin saligförklaring, utan att man ger sig ut på en ny väg man inte känner. Det är ett storslaget äventyr, menar han, men periodvis också en svår resa in i okänt land.

Woodstock

av Elliot Tiber. Inläst ur Norstedt, 2009 av Örjan Blix. DAISY text och ljud.

mitten av augusti 2009 är det 40 år sedan Woodstockfestivalen ägde rum med sitt budskap om fred, musik - och droger. Närmare en halv miljon människor var där och såg på artister som Janis Joplin, Jimi Hendrix, The Band och Crosby, Stills, Nash & Young. E.T, som var en av festivalens arrangörer, berättar om, som det står i undertiteln av boken, "tre dagar som förändrade världen - och mitt liv".

Främling i folkhemmet

av Lars Tobisson. Inläst ur Atlantis, 2009 av Bo Green. Talboken omfattar 28 tim., 20 min..

Under sina första år i partipolitiken utmålades Lars Tobisson, 1938- , av motståndare som ett högerspöke. När han lämnade partipolitiken hade han sedan länge positionen som en av Sveriges mest respekterade politiker. Här berättar han om sitt liv och sin politiska karriär som började med att han blev partisekreterare 1976 i moderata samlingspartiet och 1981 partiets förste vice ordförande, en post han innehade i 18 år.

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Snarsmon

Inläst ur Bohusläns museum, 2008 av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 2 min..

Resande romer är en av Sveriges officiella minoriteter, vars historia saknar monument och har få skriftliga vittnesbörd. Boken beskriver ett dokumentationsarbete utfört av Bohusläns museum i samarbete med resande och lokalbefolkning kring Snarsmon i norra Bohuslän. Ger en inblick i utforskandet av ett resandesamhälle och dess kultur och visar på det svenska samhällets förhållningssätt under olika tider.

Begrav mitt hjärta vid Udtjajaure

av Udtja Lasse. Inläst ur Emma Publishing, cop. 2007 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 2 tim., 57 min..

Förf., tidigare ambassadör i Genève, fick 2003 av svenska regeringen i uppdrag att sköta förhandlingar med Norge om en ny renbeteskonvention. I boken berättas om rättsövergrepp som samerna utsatts för under århundraden. Deras hävdvunna rättigheter har under historiens gång tagits ifrån dem. Förf. anser att samerna har rätten på sin sida, han ifrågasatte regeringens handlande och avsattes därmed.

Geografi

Okänt land

av Jørgen Bitsch. Inläst ur Bonnier, 1962 av Boy Wiberg. Talboken omfattar 7 tim., 41 min..

Intryck och upplevelser i folkrepubliken Mongoliets huvudstad Ulan-Bator och bland mongoliska nomader.

I Stanleys spår

av Thomas Sterling. Inläst ur Prisma, 1961 av Sven-Göran Alw. Talboken omfattar 9 tim., 58 min..

Förf. har upprepat Stanleys klassiska resa tvärs över den afrikanska kontinenten från Zanzibar till Kongo-flodens mynning. H. S., 1841-1904, engelsk-amerikansk journalist.

Vågspel i det inre

av Laurens Van der Post. Inläst ur Ving, 1954 av Curt Kärrby. Talboken omfattar 9 tim., 46 min..

Förf. berättar målande, intressant och spännande om en resa till Nyasaland i Centralafrika år 1949. L. V. d. P., eng. förf., f. och uppvuxen i Sydafrika, 1906-.

Samhälls- och rättsvetenskap

Maffian i Havanna

av T. J. English. Inläst ur Karneval, 2008 av Örjan Blix. Talboken omfattar 19 tim., 59 min..

Kartläggning av maffians verksamhet i Havanna på Kuba före Castros maktövertagande 1959. Förf. bygger framställningen på böcker och dokument samt intervjuer med överlevande maffiabossar och deras underhuggare. Här påvisas bl.a. Frank Sinatras och John F. Kennedys kontakter med maffiakretsarna under diktatorn Batistas tid. T. J. E., amerikansk journalist som specialiserat sig på dokumentära kriminalhistorier.

Folkhemmets balkanisering

av Håkan Eriksson. Inläst ur Ekerlid, 2009 av Anna Godenius. Talboken omfattar 4 tim., 40 min..

Debattbok där förf:na, kommunikationsrådgivare resp. samhällsanalytiker, menar att det har utvecklats en diskrimineringskultur i Sverige som är överkänslig, egocentrisk och intolerant till sin natur. Den ställer grupp mot grupp och uppmuntrar till splittring och motsättningar. I dag, 2009, är det bara en dryg tiondel av befolkningen i Sverige som inte anses behöva särskilt skydd mot diskriminering, hävdar de.

Varför mördar man sin dotter?

av Emre Güngör. Inläst ur Norstedt, 2009 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 10 tim., 46 min..

Förf:na, socionom och journalist, har träffat fäder och manliga släktingar till Fadime, Pela och Sara som alla mördades i hederns namn. De beskriver vad heder är i olika kulturer då och nu, samt redogör för debatten mellan dem som anser att hedersförtryck är ett specifikt problem och dem som anser att det är en del av det gängse patriarkala förtrycket. Lämpad för jurister, poliser, socionomer, lärare och vårdpersonal.

Vinna eller försvinna

av Annette Rosengren. Inläst ur Carlsson, 2009 av Anita Molander. Talboken omfattar 14 tim., 19 min..

Förf., fil. dr. i etnologi och forskare, är i sin bok starkt kritisk mot handläggningen av asylärenden på Migrationsverket. Hon har under flera år följt ett hundratal asylsökande män, kvinnor och barn i en förläggning i Mellansverige. Hon skildrar deras vardag och har tagit reda på vad som hänt dem som utvisats. Boken beskriver svensk asylhistoria och flyktingpolitik både ur flyktingars och ur svenska hjälpares perspektiv.

Teknik, industri och kommunikationer

Boken om Volkswagens sagolika historia

av Horst Mönnich. Inläst ur Evangeliska fosterlandsstiftelsen, 1960 av Bo Green. Talboken omfattar 15 tim., 6 min..

Bok, från 1960, om det tyska bilmärket Volkswagens historia. Den första prototypen av bilen byggdes 1932 av Ferdinand Porsche, 1875-1951. En fabrik i Wolfsburg anlades under Hitler-tiden men det var först efter andra världskrigets slut som den stora produktionen av folkbilen sattes igång. Personlig framställning som har karaktären av en dokumentärroman. Förord av C-G Hammarlund.

Ekonomi och näringsväsen

Bankbluffen

av Joel Dahlberg. Inläst ur Ordfront, 2009 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 9 tim., 45 min..

Betalar du höga avgifter för att göra bankens jobb? Har du köpt en fond med aktiv förvaltning fastän ett vanligt bankkonto kan vara bättre? Eller är du en av dem som blivit snuvad på bolånerean? Förf., ekonomijournalist, granskar fonder, bolån, bankkonton och korttjänster. Han listar de dolda avgifterna, avslöjar knepen och berättar vad de råd du får från banken egentligen betyder.

I pengarnas tid

av Niall Ferguson. Inläst ur Bonnier, 2009 av Marika Bergström. Talboken omfattar 19 tim., 35 min..

N.F., brittisk professor i ekonomisk historia, beskriver finansvärldens historia. Här introduceras det moderna finanssystemets nyckelbegrepp. I olika kapitel redogörs för pengar och långivning, obligations- och aktiemarknaderna, försäkringssystem, fastighetsmarknaden och den internationella finansens fluktuationer. Han diskuterar enskilda ekonomer, återkommande ekonomiska mönster och synar dagsaktuella företeelser.

Citrus i kruka

av Eva Rönnblom. Inläst ur ICA, 2009 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 2 tim., 56 min..

Hur lyckas man bäst med att odla citrusträd? Förf. är trädgårdsjournalist och tecknare med många års erfarenheter från citrusodling. Tips om jordsorter, vilka arter det är lättast att lyckas med, hur man frösår och vinterförvaring. En stor del av boken ägnas åt beskrivning av 15 olika arter och sorter av citrus som kalamondin, kumquat, småcitrus, citrontörne, fingercitron. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Sälj hela skiten! eller Hur privatiseringarna raserar den gemensamma välfärden

Inläst ur Ordfront, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 7 tim., 5 min..

Debattskrift om den gemensamma välfärden som privatiseras. Det mesta står på spel, menar förf:na: vård, skola, omsorg, bostäder, statlig verksamhet och infrastruktur. Vilka är vinnarna: medborgarna eller den transnationella privatiseringsindustri som gör vinst på människors behov? Vad händer när välfärden blir en marknad? När kommersiella bolag tar över skola, sjukvård och äldreomsorg?

Militärväsen

Blackwater

av Jeremy Scahill. Inläst ur Norstedt, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 23 tim., 28 min..

Säkerhetsföretaget Blackwater, grundat av elitsoldaten och miljardären Erik Prince, blev känt för världen i september 2007, efter en massaker på sjutton civila i Bagdad. Historien om företaget börjar i maktens korridorer i Washington. Om världens största privatarmé, om privatiseringen av den amerikanska militären och om den kristna extremhögern. Också en berättelse om krigets, demokratins och statsskickets framtid.

Naturvetenskap

Lavar och mossor

av Ingmar Holmåsen. Inläst ur Interpublishing, 1988 (tr. 2004) av Anna Döbling. Talboken omfattar 55 min..

Presentation av 52 vanliga arter av lavar och mossor som finns i Sverige. Varje art beskrivs kortfattat med tonvikt på dess utseende. Indelad i avsnitt utifrån växtplats: granskogen, gammelskogen, tallskogen, block i tallskogen, lövskogen, allén, block på åkrar och ängar, skogsbrynet, bäcken, kärret, mossen, klippkusten. Förlagan är rikt illustrerad.

Krig om vattnet

av Vandana Shiva. Inläst ur Ordfront, 2003 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 7 tim., 46 min..

Förf., kärnfysiker som blivit miljö- och människorättsaktivist, är engagerad i frågor som berör global miljö och utveckling. 1993 fick hon det alternativa nobelpriset. I boken analyserar och beskriver hon världens vattenkris som en konsekvens av globaliserad handel och ökade samhällsklyftor. Bl.a. diskuteras vattenrättigheter, växthuseffekten, hur vatten i stora floder hanteras samt Världsbankens roll i dessa frågor.

Medicin

Doktor Carlander i praktiken

av Gudrun Nyberg. Inläst ur Carlsson, 2009 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 29 tim., 51 min..

Doktor Christofer Carlander verkade i Göteborg och förde journal över sina patienter mellan 1793-1814. Förf. bygger sin framställning på dessa journaler och låter läsaren ta del av läkarens arbete, hans syn på sjukdomarna, behandlingsmöjligheterna och hans ansträngningar att nå ny kunskap. Levande medicinhistoria i ett porträtt av en omsorgsfull och uppoffrande läkare och medmänniska.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Blodsarv

av Tom Becker. Inläst ur B. Wahlström, 2008 av Lo Tambori. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Darkside. Jonathan har hittat Londons mystiska "baksida", ett skräckkabinett befolkat av de ondskefulla ättlingarna till 1800-talets värsta brottslingar. Jonathan blir vän med den märkliga varelsen Carnegie, Darksides bästa kriminaldetektiv. Tillsammans försöker de ta reda på vad som hände Jonathans mamma. Men en brutal mördare går lös och Darksides gator har blivit ännu farligare.

Faderns synder

av Rob Kidd. Inläst ur Egmont Kärnan, 2008. DAISY text och ljud.

Del 10 i serien om Jack Sparrow. Äventyr bland sjörövare, sjövidunder, spökskepp och magiska händelser som baseras på berättelserna i filmerna Pirates of the Caribbean. Denna del utspelar sig före Den svarta pärlans förbannelse och sjörövarkaptenen Jack Sparrow är bara en tonåring.

Poseidons berg

av Rob Kidd. Inläst ur Egmont Kärnan, 2008 av Marika Bergström. DAISY text och ljud.

Del 11 i serien om Jack Sparrow. Äventyr bland sjörövare, sjövidunder, spökskepp och magiska händelser som baseras på berättelserna i filmerna Pirates of the Caribbean. Denna del utspelar sig före Den svarta pärlans förbannelse och sjörövarkaptenen Jack Sparrow är bara en tonåring.

Silverskeppet

av Rob Kidd. Inläst ur Egmont Kärnan, 2008 av Marika Bergström. DAISY text och ljud.

Del 6 i serien om Jack Sparrow. Äventyr bland sjörövare, sjövidunder, spökskepp och magiska händelser som baseras på berättelserna i filmerna Pirates of the Caribbean. Denna del utspelar sig före Den svarta pärlans förbannelse och sjörövarkaptenen Jack Sparrow är bara en tonåring.

Tidmätaren

av Rob Kidd. Inläst ur Egmont Kärnan, 2008 av Lo Tamborini. DAISY text och ljud.

Del 8 i serien om Jack Sparrow. Äventyr bland sjörövare, sjövidunder, spökskepp och magiska händelser som baseras på berättelserna i filmerna Pirates of the Caribbean. Denna del utspelar sig före Den svarta pärlans förbannelse och sjörövarkaptenen Jack Sparrow är bara en tonåring.

Timmarnas dans

av Rob Kidd. Inläst ur Egmont Kärnan, 2008 av Lo Tamborini. DAISY text och ljud.

Del 9 i serien om Jack Sparrow. Äventyr bland sjörövare, sjövidunder, spökskepp och magiska händelser som baseras på berättelserna i filmerna Pirates of the Caribbean. Denna del utspelar sig före Den svarta pärlans förbannelse och sjörövarkaptenen Jack Sparrow är bara en tonåring.

De ansiktslösa

av Derek Landy. Inläst ur B. Wahlström, 2009 av Lo Tamborini. DAISY text och ljud.

Del 3, fristående, i serien som börjar med Skulduggery Pleasant. Stephanie, 13 år, också känd som Valkyrie Cain, kämpar mot ondskan tillsammans med Skullduggery Pleasant, den skarpe skelettdetektiven. Den här gången träffar de på Fletcher Renn, en 17-årig kille som liksom Stephanie besitter en speciell gåva. Han är född teleportör och onda makter är ute efter att utnyttja hans förmåga.

Tornseglarna

av Kristoffer Leandoer. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2002 av Britt Örnehed. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien som börjar med Änglar i hissen. 13-åriga Ursula, lillasyster till David, åker med sina föräldrar till Öland. Familjen de besöker har under mystiska omständigheter förlorat en av sina söner, Nikolaj, ute på Alvaret. Ursula inser efter en rad märkliga händelser att verkligheten har fler dimensioner än hon varit medveten om. Tiden har sprickor och världarna är flera.

Fallet från tornet

av Garth Nix. Inläst ur B. Wahlström, 2002 av Marika Bergström. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Det sjunde tornet. Tal, 13 år, tillhör de utvalda och bor i Slottet med sju torn i Mörkervärlden. Tals far är spårlöst försvunnen, hans mor blir allt svagare av sin sjukdom och själv riskerar han att förpassas ner till undermänniskorna i Slottets mörkaste hålor. Det finns bara ett sätt för Tal att rädda sig själv och sin familj - han måste skaffa en ny solsten, en magisk sten som kan ge ljus och värme.

Ismännen

av Garth Nix. Inläst ur B. Wahlström, 2002 av Marika Bergström. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Fallet från tornet. Tal, 13 år, tillhör de utvalda och bor i Slottet med sju torn i Mörkervärlden. Tal måste ta sig över isen för att komma tillbaka till Slottet. Men han kan inte göra det ensam - han behöver ha med sig Milla som känner till isens och mörkrets faror. Kan han lita på henne? De är båda ute efter samma sak: Att så fort som möjligt hitta en solsten.

Återkomsten till slottet

av Garth Nix. Inläst ur B. Wahlström, 2002. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Fallet från tornet. Tal, 13 år, från Mörkervärlden har slagit sig ihop med Milla från Ismännen för att ta sig tillbaka till Slottet med de sju tornen. Långt uppe på Ljusberget ser de det svaga ljuset från Slottet. Men hur ska de komma dit? Enligt skriften på benplattan som Tal har hittat ska det finnas en hetluftstunnel i berget som leder in i Slottet.

Krigets skuggor

av Torben Poulsen. Inläst ur Författarhuset, 2002 av Britt Örnehed. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Le, Smilja. Smilja, 17 år, har flytt från inbördeskriget i Bosnien tillsammans med sin mamma och pojkvännen Marko. Det är svårt att vänja sig vid att leva i det nya landet. Marko, som varit serbisk soldat, känns igen av en bosnisk flykting och blir brutalt misshandlad. Medan Smilja kämpar för att få Marko tillbaka till livet fryser de andra flyktingarna ut henne och hennes mamma.

Svart elfenben

av Arne Svingen. Inläst ur Damm, 2007 av Håkan Julander. DAISY text och ljud.

Två unga, desperata män sätter sig på ett plan med destination Elfenbenskusten. För att få pengar till resan har de rånat en man. Hotat honom med kniv och tagit alla hans besparingar. Det är en minnesbild som nu svårt plågar den norske mannen. Men Sam plågas av helt andra minnen, oändligt svarta scener från sin tid som barnsoldat i hemlandet Liberia. Efter sju år i exil i Norge hoppas Sam nu återse sin mor.