Nya talböcker januari 2010

Nya talböcker januari 2010

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 103 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Det lockande stålet

av Joe Abercrombie. Inläst ur Damm, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar Bok 2: 9 tim., 37 min..

Igelkottens elegans

av Muriel Barbery. Inläst ur Sekwa, 2009 av Kerstin Andersson. Talboken omfattar 9 tim., 42 min..

Den vresiga portvakterskan Renée Michel är lågutbildad men älskar de sköna konsterna. Tolvåriga Paloma Josse är brådmogen, överbegåvad och försöker förgäves smälta in bland sina jämnåriga. Hon tänker ta livet av sig på sin trettonårsdag. De båda kvinnornas vägar korsas när en japansk affärsman flyttar in i deras fastighet i Paris välbärgade kvarter. Kritikerrosad berättelse som översatts till många språk. M.B., 1969- .

Övergiven

av Marinette Bohman. Inläst ur Megamanus, 2009 av Rebecca Ferguson. Talboken omfattar 6 tim., 59 min..

Adelia är sjubarnsmamma och man får följa hennes vardag under två år. Det är tidigt 1950-tal och Adelia är gift med en alkoholiserad man som våldtar och misshandlar henne. När hon förälskar sig i en granne beslutar hon sig för att lämna man och barn. Romanens andra del skildrar Sofia, Adelias dotterdotter. Året är nu 2004 och Sofia åker till Nossebro för att fina sanningen om sin mormoders död. Debutroman.

Brödraskapet

av Saga Borg. Inläst ur Schibsted, 2006 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 7 tim., 52 min..

Del 3 i serien inledd med Tiggarens förbannelse. Snön yr på Kullagård när Agnes kammarjungfru Eva en morgon hittar sin älskade lillebror inne hos fru Agnes. Hon har redan tagit honom till sitt hjärta, men hur ska nu Eva kunna berätta sanningen? Agnes och Valdemar tillbringar mycken tid tillsammans i det hemliga rummet. Alexander och Erik, som kämpar vidare i kriget i den fruktansvärda kylan, börjar längta hem.

Maktlös

av Laila Brenden. Inläst ur Schibsted, 2009 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 8 tim., 34 min..

Del 25 i släktsagan om Hannah. Fabian är lycklig över att Ola inte hade invändningar mot frieriet och har inte tankar på annat än Hannah när vagnen kör iväg från Rudningen. Tanken på varma sommardagar på Kristianias gator med Hannah vid sin sida lockar, och han lägger inte märke till att Ola segnar ner på gårdsplanen bakom honom. Det blir ett hårt slit på gården. Men Ola är stark och uthärdar smärtorna.

Utrop

av Céline Curiol. Inläst ur Sekwa, 2008 av Anna Döbling. Talboken omfattar 7 tim., 45 min..

En ung, namnlös kvinna arbetar på Gare du Nord i Paris, där hon ropar ut tågens ankomster och avgångar. Hon väntar på en man, som älskar en annan kvinna. Under tiden utsätter hon sig för slumpmässiga och ibland rent av farliga möten med främlingar i storstadens skumma kvarter. Skuggan av ett övergrepp i tonåren förföljer henne ständigt. Boken är helt centrerad kring huvudpersonens tankar och känslor. Förf:s debutroman.

Familjelyckan

av Carina Dahl. Inläst ur Efron & dotter, 2008 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 17 tim., 21 min..

Del 1 i en planerad skröna om två familjer från en liten svensk stad. Fragrancia Fernández och Richard Persson föds samtidigt. Redan från början blir de fiender och Richard är alltid inblandad då olyckor drabbar Frangrancias fattiga familj. När hennes förståndshandikappade bror försvinner vet hon att Richard är skyldig. Hon bestämmer sig för att hämnas och vägen dit är kantad av både osannolika och hemska händelser.

Fattigt folk

av Fedor Michajlovitj Dostojevskij. Inläst ur Akvilon, 2009 av Lars Nygren. Talboken omfattar 7 tim., 11 min..

Dostojevskijs debutbok i nyöversättning är en skildring av fattigdomen i 1840-talets Petersburg. En äldre man och en medelålders kvinna som lever under enkla omständigheter skriver till varandra. De berättar om sin hälsa, sin svåra lott och känslan av underlägsenhet och förnedring. Breven formas till monologer med rop på en människovärdig tillvaro. Hågkomster från barndomens idyll kontrasterar mot storstadens kyla. Förlag: Akvilon, 2009.

Den vita kungen

av György Dragomán. Inläst ur Bromberg, 2009 av Bo Green. Talboken omfattar 8 tim., 35 min..

När Dsjata är 11 år hämtas hans pappa en dag av säkerhetspolisen. Dsjata väntar och längtar, men förstår snart att han inte kommer att se sin pappa mer. Under åren som följer lever han i en hård värld som genomsyras av brutalitet och frustration. G. D., numera bosatt i Ungern, har växt upp i 1980-talets Rumänien under Ceausescus regim och hans erfarenheter skildras i denna prisbelönta bok.

Kjell

av Kjell Eriksson. Inläst ur Forum, 2009 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 7 tim., 27 min..

Självbiografisk roman där förf. skildrar sin uppväxt i ett radhuskvarter i Stockholmsförorten Täby. Han plågas av övervikt och beskriver känslan av att vara utanför, bli retad av jämnåriga och tvingad till diet av skolsköterskan. Så småningom blir arbete på radion en väg till upprättelse. Berättelse om kampen för att få vara sig själv. Passar även unga vuxna. K.E., 1975- , journalist och programledare.

Öppen grav

av Kjell Eriksson. Inläst ur Ordfront, 2009 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 8 tim., 35 min..

Tionde och sista kriminalromanen med polisen Ann Lindell. En pensionerad professor i Uppsala får nobelpriset i medicin. Avundsjukan och oron sprider sig bland kollegor i den akademiska världen och i det fina villaområdet Kåbo i Uppsala. När en trädgårdsmästare spårlöst försvinner dras Ann Lindell in i fallet som visar sig vara komplicerat. Hon har just haft ett uppslitande möte med sitt livs stora kärlek, Erland.

Kanonen

av Cecil Scott Forester. Inläst ur Bonnier, 1948 av Marika Bergström. Talboken omfattar 6 tim., 38 min..

En besegrad spansk armé är på snabb reträtt längs de otillgängliga bergsvägarna i norra Spanien undan Napoleons förföljande styrkor. I kolonnens kö rullar en väldig, fyra meter lång belägringskanon, dragen av ett dussin uttröttade mulåsnor. Plötsligt fastnar kanonens ena hjul på en sten, ett sista våldsamt ryck av mulorna och bjässen tippar över och välter.

Hjärtats blinda fläckar

av Julia Franck. Inläst ur Bonnier, 2009 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 17 tim., 45 min..

I slutet av kriget lämnar Helene sin son på en järnvägsstation i en sönderbombad stad i östra Tyskland. Hon har hemlighållit sitt judiska ursprung, men situationen blir ohållbar och hon bestämmer sig för att försöka fly. Drabbande familjeepos om Helene och systern Martha, deras uppväxt och ungdom i Berlin liksom om kampen för överlevnad under andra världskriget. Prisbelönad roman om kärlek, ondska och överlevnad.

Pepparkakshuset

av Carin Gerhardsen. Inläst ur Ordfront, 2008 av Per Godenius. Talboken omfattar 9 tim., 47 min..

På kort tid inträffar flera bestialiska mord i Mellansverige. När kriminalkommissarie Conny Sjöberg vid Hammarbypolisen i Stockholm börjar ana att de hör ihop blir han iskall inombords. Det finns en människa därute vars drivkrafter är mycket personliga och som inte kommer att backa undan för något. Första delen i Hammarbyserien. Debutroman.

Sanningens svärd

av Terry Goodkind. Inläst ur Damm, 2008 av Ove Ström. Talboken omfattar D. 19: 10 tim., 57 min. : mono.

Del 19 i serien Sanningens svärd. När Rickard nu kämpar för att överleva - gåvan som ger honom magiska krafter håller på att försvinna och det gift som han fått i sig ser ut att ta hans liv- är varje timme värdefull. Sökandet efter motgift, striden för att hjälpa Bandakars folk undan den fruktade kejsar Jagangs män och kampen mot ondskan blir en hård kamp för Rickard.

Någon sorts frid

av Camilla Grebe. Inläst ur W&W, 2009 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 9 tim., 24 min..

Siri är en 34-årig psykoterapeut som driver en praktik tillsammans med två kollegor på Söder i Stockholm. Efter makens död i en dykolycka lever hon ensam i en stuga vid havet. Vardagen är präglad av sorg och i sitt professionella arbete möter hon många trasiga själar hon vill hjälpa. När en av Siris patienter hittas död i vattnet nedanför hennes hus sviktar självförtroendet och hennes värld rasar samman. Debutroman.

Befriad

av Catharina Ingelman-Sundberg. Inläst ur Forum, 2009 av Birgitta Smiding. Talboken omfattar 11 tim., 31 min..

Fristående forts. på Förföljd. Året är 1395. I Stockholm härjar tyskar, danskar och svenskar och på Östersjön pirater. När Hansan tvingar Anna Persdotter att lämna sitt handelshus beger hon sig med barnen till Bergslagen för att finna försörjning. Där möter hon italienaren Leonardo som tar henne med till Konstantinopel. Skeppet kapas av sjörövare och Ana hamnar på Gotland. Spännande skildring av livet i det medeltida Europa.

Hypnotisören

av Lars Kepler. Inläst ur Bonnier, 2009 av Björn Löfgren. Talboken omfattar 19 tim., 12 min..

En man hittas brutalt mördad. Sedan återfinns hans fru och dotter ihjälhuggna i familjens radhus. Men sonen överlever, svårt skadad. När kriminalkommissarie Joona Linna inser att ännu en familjmedlem, en syster, finns kvar i livet förstår han att det är bråttom med att hitta henne. Joona tar hjälp av läkaren Erik Maria Bark, hypnosexpert. Erik har svurit på att aldrig hypnotisera igen och en skrämmande kedja av händelser tar sin början.

Sju stenar till den otrogna hustrun

av Vénus Khoury-Ghata. Inläst ur Grate, 2009 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 5 tim., 24 min..

En biståndsarbetare kommer till Khouf, en by vid öknens rand i Libanon. Där väntar Noor, en ung, gravid trebarnsmamma på sitt straff. Efter att ha blivit våldtagen har hon befunnits skyldig till äktenskapsbrott och är dömd att stenas till döds. Sliten mellan respekt för uråldriga traditioner och sin strävan efter frihet inväntar hon sitt oundvikliga öde. Förf. är född i Libanon men numera bosatt i Frankrike.

Det mörka tornet

av Stephen King. Inläst ur Bra böcker, 2009 av David Zetterstad. Talboken omfattar 34 tim., 48 min..

Den avslutande delen av berättelsen om Det mörka tornet inledd med Det mörka tornet 1: Revolvermannen. Här får läsaren äntligen veta hur det går för Roland och hans följeslagare i deras sökande. Magisk blandning av fantasy och skräck, western och science fiction.

Nattfjäril

av Jessica Kolterjahn. Inläst ur Forum, 2009 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 7 tim., 19 min..

Den 24 november 1892 tar en ung, vacker kvinna in på Hotel del Coronado i Kalifornien. Hon uppträder märkligt, verkar sjuk och frågar upprepade gånger efter sin bror, som aldrig kommer. Fem dagar senare hittas hon död i en stentrappa utanför hotellet. Bredvid finns en revolver. Coronern rubricerar snabbt dödsfallet som självmord, men snart hopar sig frågorna, och han finner sig indragen i en historia om död, hämnd och åtrå.

Tandläkarnas afton

av Johanna Limme. Inläst ur Mälaröbörsen, 2006 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 7 tim., 28 min..

Östersjöfestivalen närmar sig och den lilla kuststadsidyllen Karlshamn håller som bäst på att planera för ett par hundratusen besökande turister. Då hittas en lokal tandläkare mördad hemma i sin bostad. Den döde verkar ha levt ett lugnt och anspråkslöst liv, och det som från början verkat handla om ett slumpartat rånmord förvirrar Torgny Palm och hans kollegor vid Karlshamnspolisen. De söker desperat efter en förklaring.

Yarden

av Kristian Lundberg. Inläst ur Symposion, 2009 av Håkan Julander. Talboken omfattar 3 tim., 10 min..

Självbiografisk berättelse om en omvänd klassresa. Fångad i en snara av skulder söker Kristian, författare, arbete på uthyrningsföretaget Yarden i Malmö hamn. Sakta blir återgången till det kroppsarbete som inledde hans yrkesverksamma liv en resa tillbaka till barndomen, men också en uppgörelse med det moderna arbetslivets villkor. Om utsatthet och överlevnad, om arbetets villkor och om pengar.

Lärlingstid

av L. E. Modesitt. Inläst ur B. Wahlström, 2007 av Ove Ström. Talboken omfattar 8 tim., 14 min..

Del 1 i serien Särlands historia, Ordningens magi 1, Lärlingstid. I Särland härskar ordning och alla är nöjda, utom en grupp ungdomar. Snickaren Lerris visar sitt missnöje och förvisas till den farliga kontinenten Candar där en ständig kamp mellan ordning och kaos pågår. Lerris måste lära sig behärska sin svarta ordningsmagi och snart upptäcker han att han kan använda den. Och därmed får han fiender.

Mästarprov

av L. E. Modesitt. Inläst ur B. Wahlström, 2007 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 10 tim., 2 min..

Del 2 i delen Ordningens magi som inleder serien Särlands historia. I Candar lämnar Lerris kuststaden Fristad och beger sig till staden Fenard i inlandet. Där tar han arbete som snickarlärling. Samtidigt arbetar han på att lära sig den svarta ordningsmagin vilket gör honom till den vita kaosmästaren Antonins fiende. Den unge gesällen står nu inför sitt mästarprov.

Rymd utan stjärnor

av Jonas Moström. Inläst ur Lind & Co, 2009 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 10 tim., 45 min..

När en överläkare försvinner under mystiska omständigheter, blir det inte ett fall vilket som helst för polisen i Sundsvall. Åtminstone inte för kriminalinspektör Sofia Waltin, eftersom Pia Fjällstedt är hennes faster. Dessutom har Sofias pappa länge haft en allvarlig konflikt med sin syster och hamnar högt på listan över dem som kan tänkas ha med försvinnandet att göra. Även kollegan Johan får problem med yrkesroll och privatliv.

Mörka skuggor i Sunderbyn

av Majvor Müller. Inläst ur PUF-förlag, 2008 av Anna Godenius. Talboken omfattar 10 tim., 7 min..

Journalisten Hanna Storm blir åter indragen i en brottsutredning, där kollegan Janne Borg försvinner spårlöst efter ett akutbesök på Sunderbyns sjukhus i Luleå och återfinns i en makaber omgivning. Under utredningen, ledd av kommissarie Junkka, framgår att han framkallat hat och hämndbegär i sin omgivning genom sin grävande journalistik och sitt uppförande. Även om ett havererat familjeliv, mutor och politiskt mygel.

Hebbershålsapokryferna

av Nikanor Teratologen. Inläst ur Vertigo, 2003 av Håkan Julander. Talboken omfattar 10 tim., 36 min..

I andra till femte Morfarsboken förkunnar morfar Lucifers lära och önskar att människor liksom naturen ska nå bortom ont och gott. Till sin hjälp har han gudarna Pan, Dionysos, Priapos och engelska rocktexter. Förf., pseud. för Niclas Lundkvist, 1964- , gestaltar nihilismens yttersta gränser; texten är skriven på västerbottnisk dialekt och innehåller grov erotik, gåtfull mystik, kannibalism samt påhopp på namngivna kändisar.

Ingen väg tillbaka

av Bente Pedersen. Inläst ur Schibsted, 2007 av Anna Godenius. Talboken omfattar 6 tim., 41 min..

Aile är hemma hos familjen på vinterns boplats när de får ett mystiskt besök: En okänd man ligger svårt skadad på morbror Antes släde. Efterhand förstår Aile vem det är. Stina är fortfarande övertygad om att hon ska gifta sig med Iver. Det är enda sättet att rädda Ailes barn. Samtidigt inser hon att hennes hjärta tillhör Johannes, och i det varma gårdsrummet på hans bageri förstår hon att han känner på samma sätt.

Nekromantikerns födelse

av Nik Perumov. Inläst ur Ersatz, 2008 av Ove Ström. Talboken omfattar CD-ROM (14 tim., 53 min.).

Del 3, fristående i serien inledd med Diamantsvärdet och träsvärdet. Efter sammandrabbningen mellan kejsaren och magikerorden vanställs Melinvärlden. Svärden är försvunna och Fess finner sig utkastad i en annan värld, Evial. Hans minne är utraderat och på Akademien för högre magi, där han antas, tror man att han kommer utifrån och förebådar Mörkrets invasion, som omtalas i Saladoréens bannlysta traktat. Förlaga Ersatz, 2008.

Dzjan

av Andrej Platonov. Inläst ur Ersatz, 2009 av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 38 min..

Dzjan är en folkspillra som vandrar omkring i Turkmenistans öknar. Det är tvångskollektiviseringens tid, Sovjetunionen på 1930-t., och Nazar Tjagatajev, ung ekonom skickas ut för att undsätta dzjan. Han är en ung vacklande stalinist som finner ett samhälle där medborgare bryts ner i namn av en utopisk lycka. A.P., 1899-1951, rysk förf., var länge censurerad men räknas numera till en av den ryska litteraturens klassiker.

Mörkrets alla färger

av Peter Robinson. Inläst ur Minotaur, 2009 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 12 tim., 55 min..

Några skolbarn hittar ett manslik hängande i ett träd i en skog i Yorkshire. Det visar sig vara en scenograf och kostymdesigner vid man Mark Hardcastle. Allt tyder på självmord, men när Marks älskare, Laurence Silbert, hittas ihjälslagen blir fallet mer komplicerat. Silbert visar sig ha varit spion åt M16 och underrättelsetjänsten gör allt för att försvåra utredningen. Nionde deckaren med poliskommissarie Alan Banks.

Skuggor över slätten

av Alf Ronnby. Inläst ur Vulkan, 2009 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 7 tim., 22 min..

Roman om livet i en sydskånsk by på 1950-talet dit en prästfamilj flyttat från Lund. Prästen Axel Erlandsson är idérik, hustrun Elisabeth engagerar sig i församlingsarbetet och sonen Håkan umgås med sin trogna hund, uppkallad efter Fantomens Devil. När Axel träffar den vackra bondhustrun Astrid syndar han mot sjätte budet. Håkan själv blir alltmer intresserad av flickor och träffar så småningom den erfarna Eva.

Ängelns lek

av Carlos Ruiz Zafón. Inläst ur Bonnier, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 15 tim., 15 min..

Barcelona på 1920-talet. David Martin bor i ett förfallet tornhus. Han arbetar som journalist och skriver skräckromantiska berättelser. Men han får problem med sina förläggare och inget blir som han tänkt. Då får han ett erbjudande från en man som heter Andreas Corelli. Om David skriver en bok åt honom ska han bli rikligt belönad. Men vem är egentligen Corelli? Ingår han ett avtal med en ängel eller med djävulen själv?

Förtrollerskan från Florens

av Salman Rushdie. Inläst ur Bonnier, 2009 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 14 tim., 22 min..

En ung man från Europa, Mogor dell'Amore, dyker upp vid stormogulen Akbars hov i 1500-talets Indien. Han berättar en förtrollande historia om Akbars gammelfaster, Kara Qöz, som en gång var älskarinna till en av Florens mäktigaste män. Men är historien sann? Historia och saga går upp i varandra i en överdådig roman om mötet mellan öst och väst, om det hedonistiska mogulriket och det motsägelsefulla Florens.

Sasjenka

av Simon Sebag-Montefiore. Inläst ur Norstedt, 2009 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 22 tim., 7 min..

1994 sätts ett anslag upp på Moskvas universitet. En ung historiker söks för ett uppdrag. Det är upptakten till en bred skildring av Rysslands 1900-tals historia, skildrad ur ett perspektiv som åskådliggör ett av de många kvinnoöden som gömmer sig i de ryska statliga arkiven, numera öppna för forskning. Den unga Sasjenka träder fram som en varm och levande person, hämtad ur arkivens torra och sakliga noteringar.

Kodnamn Kyril

av John Trenhaile. Inläst ur B. Wahlström, 1984 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 10 tim., 43 min..

Högste chefen för Sovjets säkerhetstjänst, KGB, misstänker att det finns en läcka inom organisationen. Han ordnar därför en fälla, där han utan samvete tänker offra en av sina bästa agenter.

Topaz

av Leon Uris. Inläst ur Geber, 1968 av Lars Nygren. Talboken omfattar 13 tim., 39 min..

En fransk agent avslöjar på uppdrag av Förenta staternas underrättelsetjänst, CIA, ryska raketbaser på Kuba och kommer samtidigt en sovjetisk spionorganisation, Topaz, på spåren. Thriller som filmatiserades av Alfred Hitchcock 1969.

Skuggor i natten

av Joseph Wambaugh. Inläst ur Ny utg.. Prisma, 1987 av Christina Hellman. Talboken omfattar 15 tim., 34 min..

Spännande thriller med stora inslag av lidande och en ibland nästan patetisk kamp för rättvisa, en kamp mot våld med våld. Förf., som har ett förflutet som polisman i Los Angeles, bygger ofta sina berättelser på autentiska fall. Den här dokumentärromanen utspelas bland de mexikaner som illegalt försöker ta sig in i Förenta staterna i jakt på försörjning och som ofta utsätts för rån, våldtäkter och mord.

Ursäkta, men din själ dog nyss

av Danny Wattin. Inläst ur Piratförlaget, 2009 av Håkan Julander. Talboken omfattar 8 tim., 3 min..

Benjamin lever i en värld av vackra, välformade människor där den ledande klassen förverkligar sina ideal genom noggranna val av arvsanlag och fattiga kvinnor agerar surrogatmödrar. Han bär på Albert Einsteins arvsanlag, men är ändå inte accepterad. Istället söker han sig till andra avvikare och när han träffar överklassflickan Julia inträffar en rad händelser som får stora konsekvenser för hela samhället. D.W., 1973- .

Svart kvark

av Annica Wennström. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2009 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 14 tim., 51 min..

Om kvällarna får Josefas själ liv. På klipporna vid havet talar hon sig varm för kvinnosaken och världen bortom Holmsund tillsammans med Sandor, Nikanor och Mildred. Fyrtio år senare är Josefa försvunnen och drömmen om en bättre värld punkterad. Men mellan tonåringen Alexandra och den åldrade Mildred växer en udda vänskap fram. Roman om ett norrländskt brukssamhälles uppgång och fall, om kärlek, uppror och frihet.

Fröken Sonja

av Anders Wilson. Inläst ur Recito; 2009 av Anna Godenius. Talboken omfattar 22 tim., 34 min..

Historien tar sin början under 1840-talet när Johan Björklöf träffar Britta. Familjen får åtta barn. Huvudpersonen Sonja är den andra i barnaskaran. Som ung arbetar Sonja som hushållselev i Stockholm där hon träffar sin blivande man Arne. Familjen sätter bo och åren går. När Sonja insjuknar i cancer vill hon inte tillbringa livets sista stunder i staden. Därför reser hon till barndomens trakter och slutar där sitt liv.

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Skönhet och helvete

av Roberto Saviano. Inläst ur Bromberg, 2009 av David Zetterstad. Talboken omfattar 8 tim., 16 min..

R.S., 1979- , italiensk författare som efter sin bok Gomorra lever med ett ständigt livvaktsskydd efter dödshot från den italienska maffian. Men han har inte slutat skriva. Här är en samling texter skrivna mellan 2004 och 2009. Det är essäer och artiklar i vitt skilda ämnen: andra författare, skrivandet och ordens makt, mötet i Svenska Akademien med Salman Rushdie, fotbollsspelaren Messi, och om den italienska maffian.

Religion

Ortodoxi

av Gilbert Keith Chesterton. Inläst ur Artos, 2008 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 7 tim., 34 min..

G. K. Chesterton, 1874-1936, är känd som förf. till deckare och galghumoristiska romaner. Hans paradoxer och liknelser har gett upphov till flera bevingade ord. Ortodoxi, som utkom 1908, är ett personligt hållet försvar för en humanistisk kristendom. Kritiken mot tidens individualism, framstegsoptimism, agnosticism och nyandlighet vädjar till läsarens sunda förnuft och intuition. Nyöversättning med förord av Per Beskow.

Guds ord bär icke bojor

Inläst ur Lindblad, 1945 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 7 tim., 30 min..

En samling tal och predikningar hållna inom den norska kyrkan under 2:a världskriget. Enligt förordet har man valt ut tal och predikningar "som står i ett speciellt förhållande till den aktuella situationen bland folket och i kyrkan vid det tillfälle då de hölls, antingen så att de grep in i händelsernas gång eller så, att de kommenterade dem". Bland författarna: Eivind Berggrav, Arne Fjellbu, Kristian Schjelderup m.fl.

De mörka glasögonens tid

av Magnus Malm. Inläst ur Libris, 2008 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 6 tim., 25 min..

M.M., retreatledare och skribent, medverkade under åren 1997-2007 som krönikör i Göteborgs-posten. Här har 90 av dessa texter samlats. Texterna presenteras kronologiskt och innehållet är knutet till söndagarnas evangelietexter. Förf. har sett det som en utmaning att i det mediebrus som den moderna människan lever i försöka nå fram med ett kristet buskap. Boken kan, om man så vill, användas för daglig läsning under 3 månader.

Filosofi och psykologi

Förlåtelsens fem språk

av Gary Chapman. Inläst ur Marcus, 2007 av Marika Bergström. Talboken omfattar 7 tim., 50 min..

Författarna, båda psykoterapeuter, visar att det finns fem grundläggande aspekter på att ge och ta emot förlåtelse. Hur vi uttrycker förlåtelsen är avgörande för hur relationer utvecklas. De speglar utmaningen i att be om förlåtelse med vad förlåtelse kan göra med oss och dem vi älskar. Förlåtelse är först och främst ett val och inte en känsla.

Lycka nu

av Titti Holmer. Inläst ur Bonnier existens, 2009 av Christina Hellman. Talboken omfattar 8 tim., 52 min..

Vad kan man göra för att leva ett lyckligare liv? Förf., psykolog, visar hur man kan använda tekniken mindfulness för att hantera stress, ångest, missbruk, smärta, sorg, ilska, sömnstörningar och impulsivitet. Det är ett förhållningssätt som handlar om här och nu. Genom att vara medvetet närvarande i nuet, menar hon, kan vi påverka vår tillvaro, välja annorlunda och skapa det liv vi vill leva.

Habermas, påven och tron

av Ulf Jonsson. Inläst ur Artos & Norma, 2009 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 12 tim., 6 min..

Jürgen Habermas, Tysklands idag kanske mest kände filosof, och den katolske teologen Joseph Ratzinger, numera påve under namnet Benedictus XVI, möttes i München 2004 för att diskutera religionens roll i dagens kultur och samhällsliv. Här presenteras och analyseras deras respektive sätta att se på dessa frågor. En överraskande grad av samsyn i många frågor bryts mot skarpt skilda uppfattningar i andra.

Ta skit! Och gör det till guld

av Annika R. Malmberg. Inläst ur Soderpalm Publishing, 2009 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 5 tim., 3 min..

Många har lärt sig att inte ta skit från någon. Inte från chefer, kollegor, kunder, familj eller vänner. A.M. menar att vinsterna med att bli bättre på att ta och ge kritik leder till att vi utvecklas snabbare och får bättre relationer. Genom att läsa checklistorna i boken och göra övningarna lär man sig att rikta energin, så att det som från början gör ont kan användas till att man blir starkare och mer framgångsrik.

Kärlekens energi

av Ingalill Roos. Inläst ur Forum, 2008 av Anna Godenius. Talboken omfattar 7 tim., 13 min..

Efter boken Energitjuvar, som blev en bestseller och handlade om människor som dränerar oss på energi skriver I.R., socionom och samtalsterapeut, denna gång om människor som fyller oss med positiv energi. De som gör att vi mår bra och utvecklas. Med bland annat fallbeskrivningar visar hon hur vi genom att lära känna oss själva kan bryta negativa mönster och i stället öppna oss för ett liv fyllt av kärlekens energi.

After eighty - på gott och ont

av Kajsa Telander. Inläst ur Instant Book, 2008 av Anna Döbling. Talboken omfattar 4 tim., 29 min..

Förf, själv 88 år, reflekterar charmfullt och ibland lite självironiskt om den utsatthet man kan befinna sig i när man nått en hög ålder. Om svårigheten "att gilla läget", då man riskerar att bli bortglömd samtidigt som hälsan sviktar. 80-plussarna är en stark grupp, som bara växer och är snart uppe i en halv miljon. Politiskt och medialt diskuteras om de äldres boende och vård men lite hörs om deras livsinnehåll.

Uppfostran och undervisning

Lagarbete och tidig läs- och skrivutveckling

av Birgitta Lidholt. Inläst ur Skolverket ; Fritze distributör, 2003 av talsyntes. Talboken omfattar 4 tim., 34 min.. DAISY text och ljud.

Litteraturvetenskap

Den vingabrödna

av Mary Andersson. Inläst ur Lindelöw, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 12 tim., 23 min..

M. A., 1929- , föddes i en syskonskara på sju, växte upp i Malmö och har haft över femtio jobb genom åren. På 1970-talet debuterade hon som arbetarförfattare med Maria från Borstahusen. Här berättar hon om sitt liv; hur hon i hastigt tempo rusar hon från det ena jobbet till det andra. Alltid de sämsta och lägst betalda. Det övriga livet; familj, kärlek - och inte minst Malmö - finns på ett suggestivt sätt i bakgrunden.

Artaud, Beckett, Blake

av Percival. Inläst ur Carlsson, 1992 av Håkan Julander. Talboken omfattar 6 tim., 55 min..

Djuplodande essäer och tolkningar av tre stora författarskap: William Blake - den skapande fantasins profet. Antonin Artaud - den nya teaterns visionär. Samuel Beckett - mellanrummens och tystnadens diktare. Mottot för deras produktion anser Percival vara "konsten som liv och livet som konst".

Konst, musik, teater och film

Min kamp

av Ernst Billgren. Inläst ur DN, 1999 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 3 tim., 30 min..

Om kaos och vånda och sökandet efter inspiration inför arbetet med en stundande konstutställning. Billgren, konstnär född 1957, rör sig här mellan sin vardagsmiljö i ateljén och Stockholms kändisvärld. Personerna är lätta att identifiera då de figurerar med eget namn. Bland dessa finns Carina Rydberg, som senare gav ut ett svar på skildringen av henne själv i sin bok Djävulsformeln.

Enkel, vacker, öm

av Klas Gustafson. Inläst ur Leopard, 2009 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 16 tim., 18 min..

En utförlig biografi om Monica Zetterlund, 1937-2005. Särskilt ingående skildras 1960- och 1970-talen då hon hade sina största artistiska framgångar. Hon levde under den tiden ett hektiskt liv. Hälsoproblem tvingade henne senare att dra ner på tempot. Utförlig källredovisning och kronologiska förteckningar över skivor, scenföreställningar, filmer och tv-produkter avslutar.

En blå hyacint i Paris

av Charlotte Klingberg. Inläst ur Rönnells antikvariat, cop. 2009 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 5 tim., 7 min..

G.R. ,1864-1939, var gift med målaren Gottfrid Kallstenius och syster till konsthistorikern Johnny Roosval. Här skildras hennes liv genom barndomens Kalmar, åren på konstakademien och i Paris, Storängen i Nacka och i brunnsorten Källvik i Tjusts skärgård. Hon har jämförts med Anders Zorn och uppmärksammats för sin fina koloristiska begåvning och säkra formkänsla. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

Kulning

av Susanne Rosenberg. Inläst ur Udda toner, 2007 av Susanne Rosenberg. Talboken omfattar 4 tim., 18 min..

Kulning, en locksång med kraftig tonansats och vibratofri ton i extremt högt register, förekom vid de svenska fäbodarna som en utpräglad kvinnokultur. I denna handbok får man lära sig att ropet är utgångspunkt för rätt röstteknik och hur man kan improvisera egna kulningar. Innehåller röstövningar, om historik och forskning i ämnet, olika sångsätt samt musikalisk analys. Den tryckta bokens CD-bilaga ingår ej i talboken.

Äkta eller falskt?

av Sepp Schüller. Inläst ur Parnass, 1960 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 12 tim., 54 min..

Vad det är som driver en människa att ägna sig åt konstförfalskning har intresserat författaren och här skildras kända fall ur historien och från hela världen. Boken innehåller kapitel som Egypten - konstförfalskarnas paradis, Dürerförfalskningar, Konstförfalskningar i Tredje riket, Vinsten lockar och Falska förfalskningar. Förf. har verkat som konstkritiker.

Hoola bandoola

av Örjan Svedberg. Inläst ur Ordfront, 2009 av Håkan Julander. Talboken omfattar 7 tim., 24 min.. DAISY text och ljud.

Hoola Bandoola Band var en av 1970-talets mest betydelsefulla grupper. Åren 1971-75 gjorde de över 550 spelningar och fyra LP-skivor; de var socialister och den svenska musikrörelsens främsta företrädare. Förf. väver samman sin egen uppväxt i Malmö med gruppens utveckling och beskriver ett politiskt uppvaknande präglad av samarbetspolitik och oförståelse inför nya rörelser. Den tryckta bokens CD-bilaga ingår ej i talboken.

Karin Lannby

av Anders Thunberg. Inläst ur Natur och kultur, 2009 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 15 tim., 29 min..

Skådespelerskan Karin Lannby, 1916-2007, var den bortskämda borgarflickan från Ålsten som blev vänsterradikal, hamnade i inbördeskrigets Spanien och värvades som agent och spion vid fransk-spanska gränsen. Under 2:a värdskriget var hon tillbaka i Sverige. Privat levde hon i en stormig relation med Ingmar Bergman och hon fortsatte att verka som hemlig agent för den svenska försvarsstaben. Ett dramatiskt livsöde presenteras.

Arkeologi

Egyptens pyramider

av Nils Billing. Inläst ur Carlsson, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 21 tim., 49 min..

Om Egyptens pyramider. Förf. är egyptolog och har deltagit i ett flertal arkeologiska undersökningar i landet. Han beskriver kortfattat Egypten och hur synen på den egyptiska kulturen har växlat genom tiderna m.m. Huvuddelen ägnas åt en omfattande och detaljerad genomgång av det egyptiska pyramidbyggandet under de olika dynastierna. Vänder sig till en intresserad allmänhet. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Historia

Skyldig till skuld

av Henrik Arnstad. Inläst ur Norstedt, 2009 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 9 tim., 28 min..

Förf., historiker, behandlar i 23 prosastycken skuld och ansvar, myter, lögner och politik i olika länders historia under andra världskriget: Finland, Tyskland, Italien, Österrike och Sverige. Ämnen som historikerstriden i Tyskland, Kurt Waldheim - generalsekreteraren i FN och hans förflutna, midsommarkrisen och järnmalmsexporten i Sverige. Även intressanta upplysningar om den finländske pacifisten Arndt Pekurinens öde.

Folkhemsbyggare

av Henrik Björck. Inläst ur Atlantis, 2008 av Örjan Blix. Talboken omfattar 20 tim., 45 min..

Om framväxten av det svenska folkhemmet. Förf., idéhistoriker, analyserar det tidiga bruket av några nyckelord i svensk 1900-talshistoria. I en studie skildras hur det tyska "Volksheim" kom in i Sverige som ord och institution runt sekelskiftet 1900, parallellt med att Folkets hus växte fram. I en annan studie följs den "sociale ingenjör" som samtidigt dök i svenskan.

Centraleuropa - 20 år efter 1989

av Påhl Ruin. Inläst ur Utrikespolitiska institutet, 2009 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 1 tim., 4 min..

Kommunismens fall 1989 väckte hopp bland Centraleuropas länder om att återuppväcka det regionala samarbetet. Tjugo år senare har inte mycket hänt även om handel, investeringar och turism bidrar till att väva samman regionen. Här ges en bild av den politiska och ekonomiska utvecklingen i området. Vilka är de stora frågorna och hur skiljer sig Polen, Tjeckien, Slovakien, Ungern och Slovenien från EU:s gamla medlemsstater?

Ett land, två folk

av Sören Wibeck. Inläst ur Historiska media, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 21 tim., 52 min..

Israel-Palestinakonflikten har pågått i 100 år och även om landet är heligt för tre religioner så söker förf. visa att konflikten inte är religiös utan har nationalistiska orsaker. S. W., journalist på Sveriges Radio, söker inte efter "den skyldige", utan presenterar de argument som respektive sida själv framför för sitt agerande. En stor del av utrymmet ägnas åt konflikter och fredsprocesser de senaste 30 åren.

Biografi med genealogi

Aldrig mera äcklig

av Constance Briscoe. Inläst ur Damm, 2009 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 9 tim., 2 min..

Frist. forts. på Äcklig. Constance har blivit äldre och trots den ständiga både fysiska och psykiska misshandeln hon tvingats utstå av modern har hon haft styrka att gå vidare. Hon har tagit en universitetsexamen i juridik. Hon har också haft möjlighet att bekosta ett flertal kosmetiska operationer för att förbättra sitt utseende. Hon arbetar idag som domare - den första svarta kvinnliga domaren i Storbritannien.

Hammerstein eller Egensinnet

av Hans Magnus Enzensberger. Inläst ur Norstedt, 2009 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 15 tim., 12 min..

Dokumentärroman om general Kurt von Hammerstein, 1878-1943, som avgick som tysk arméchef 1933 efter att ha blivit varse Hitlers planer på att ta över makten. Avhoppet och delaktighet i planer på att störta Hitler, försatte Hammersteins familj i stora svårigheter. Den spännande framställningen om denne man, som föredrog förnedring och degradering framför att stödja nazisterna, baserar sig på omfattande arkivforskning.

Vi har ju hemligheter i den här familjen

av Therése Eriksson. Inläst ur ICA, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 8 tim., 31 min..

T. E. växer upp i en trygg tillvaro i en villa i Enskede, men när hon är elva år får hon veta att modern är alkoholist. Med utgångspunkt från sina dagböcker beskriver hon hur det är att växa upp med en missbrukande och psykiskt sjuk förälder. Om rädsla och sömnlösa nätter, om depressioner och självmordsförsök, men också om att kunna välja rätt väg och att ta ansvar för sitt eget välbefinnande.

Från bruket till Bryssel

av Anita Gradin. Inläst ur Premiss, 2009 av Anita Molander. Talboken omfattar 7 tim., 29 min..

En feministisk mormor, finska krigsbarn och fartyg från främmande länder väckte tidigt bruksarbetardotterns intresse för världen utanför, för politik och för samhällets orättvisor. I memoarboken berättar A.G., 1933- , om hur politiken formade hennes liv från uppväxten i Hörnefors i Västerbotten via SSU, studentklubben, kvinnoklubben, arbetarekommunen, riksdag och regering till EU-kommissionen i Bryssel.

Danse macabre

av Nora Keizer. Inläst ur Megilla-förlaget, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 13 tim., 43 min..

Holländsk-judiska Nora Keizer var 22 år när hon 1942 skickades till Westerbork, Auschwitz och Ravensbrück. Under lägeråren upplevde hon svält, medicinska experiment och dödsmarsch - tunt klädd i bister vinterkyla. Att hon överlevde berodde på slumpen och att hon var omgiven av stöttande kvinnor Manuset som skrevs redan 1946/47 ger stark närvarokänsla. Efter befrielsen 1945 bodde förf. i Sverige till sin bortgång 2006.

Ljuva sommarlov och gömd verklighet

av Karl-Heinz Schröder. Inläst ur Futurum, 2003 av Ove Ström. Talboken omfattar 5 tim., 26 min..

Förf., sedan 1956 svensk medborgare, berättar om sin barndom och uppväxt i tyska Wolgast i Pommern och de skrämmande upplevelserna i den sovjetiska ockupationsmaktens specialläger Sachsenhausen nära Berlin där han tillbringade fyra år i internering efter krigsslutet. Lägrets konstruktion redovisas liksom administration, straffmetoder och hierarkin bland fångarna. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Russinkungen

av Fredrik Sjöberg. Inläst ur Nya Doxa, 2009 av Bo Green. Talboken omfattar 6 tim., 42 min..

Fristående avslutning på förf:s trilogi som inleds med Flugfällan. Här berättas om zoologen Gustaf Eisen, 1847-1940, som var bekant med Darwin, lärde Strindberg måla tavlor, räddade sequoiaträden i Kalifornien, samlade insekter i Guatemala och skrev böcker om russinodling m.m. Eisen var framstående i allt han företog sig, men lyckades aldrig bli rik. Slutligen trodde han sig kunna bevisa att han funnit den heliga graal.

K2 - på liv och död

av Fredrik Sträng. Inläst ur Forum, 2009 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 7 tim., 25 min..

Sommaren 2008 ingick bergsbestigaren Fredrik Sträng i en internationell grupp som besteg världens näst högsta berg, K2 i Pakistan. Det började bra med vackert väder men snart förändrades situationen och kaos utbröt. När det på väg upp blir köbildning vänder Fredrik neråt. Ett flertal ovana klättrare gjorde situationen farlig. Sammanlagt omkom elva personer i laviner, stenras och fall.

Margot Wallström

av Emily von Sydow. Inläst ur Ekerlid, 2009 av Anna Godenius. Talboken omfattar 7 tim., 59 min..

Förf., journalist, har följt Margot Wallström under hela hennes tid som EU-kommissionär i Bryssel, talat med ett hundratal människor från olika politiska läger och skildrar här hennes politiska och personliga strider, framgångar och förluster samt hennes hatkärlek till makten och offentligheten. Fram träder bilden av en kvinna full av motsägelser, folklig och exklusiv, ytlig och tänkande, lättillgänglig men ändå privat.

Min stroke

av Jill Bolte Taylor. Inläst ur Bra böcker, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 6 tim., 37 min..

J.B.T., hjärnforskare, drabbades vid 37 års ålder av en kraftig stroke när ett blodkärl brast i vänstra hjärnhalvan. Inom loppet av några timmar försvann förmågan att tala, läsa, skriva och gå och hennes minne var i det närmaste helt utraderat. Tack vare sin envishet, sin kunskap om hur den mänskliga hjärnan fungerar och med hjälp av sin mor lyckades hon efter åtta år få tillbaka det liv hon en gång hade.

Värda respekt

av Ulla-Bell Thorin. Inläst ur Rosenbergs tolkservice, 2004 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 21 tim., 22 min..

Skolan för dövstumma stod färdig i Växjö 1896 och hade Öland och Småland som sitt upptagningsområde. När staten 1938 helt övertog ansvaret för dövstumsundervisningen blev Växjöskolan en fortsättningsskola för flickor från hela landet. Här beskrivs fem döva flickors tid på skolan. Förf. skildrar hur ensamma, utelämnade och utsatta de var samt den brist på respekt de bemöttes med.

Geografi

En bok om Kungsholmen

av Per Anders Fogelström. Inläst ur Bonnier, 1980 av David Zetterstad. Talboken omfattar 5 tim., 13 min..

Populärt om Kungsholmens historia från medeltiden till våra dagar. Skildringen börjar på platsen för nuvarande Stadshuset och följer den framväxande bebyggelsen västerut. Många generationers liv kallas fram. På 16- och 1700-talen var Kungsholmen en lantlig idyll och på 1800-talet blev det en slumstadsdel. Förf. berättar även om Eldkvarn och kungens jaktvarv, om de judiska begravningsplatserna och Piperska muren m.m.

Samhälls- och rättsvetenskap

Jorden de ärvde

av Björn af Kleen. Inläst ur Weyler, 2009 av Håkan Julander. Talboken omfattar 8 tim., 43 min..

Om adelns och godsägarnas jordegendomar i Syd- och Mellansverige. Här analyseras det kvarlevande fideikommissystemet, som betecknas som en kvarleva från feodal tid, hos oss 1700-talet, och som numera bara existerar i Sverige. Hur allt detta förvaltas och förs vidare från generation till generation skildras bl.a. genom intervjuer med storgodsägare. Adeln utgör endast två och en halv promille av Sveriges befolkning.

Monarkins makt

av Cecilia Åse. Inläst ur Ordfront, 2009 av Marika Bergström. Talboken omfattar 6 tim., 53 min..

Att Sverige är en monarki tas oftast för givet; något självklart och naturligt. Kungafamiljen får stor uppmärksamhet, bevakas i pressen och anses vara bra representanter för Sverige. Det finns en stark föreställning att de inte har en reell makt och inget politiskt inflytande. C.Å., statsvetare, gör en kritisk genomgång av monarkin som institution och hur den fungerar som symbolisk och politisk maktfaktor.

Ekonomi och näringsväsen

Drömmen om ett orangeri

av Paula Ahlsén Söder. Inläst ur Infotain & Infobooks, 2007 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 4 tim., 7 min..

Visar hur man konkret går till väga när man bygger och inreder sitt eget orangeri samt ger odlingsförslag och råd om skötsel av växterna. Här finns också aptitretande recept på hur man använder både skörden och orangeriet för lustfylld samvaro i större eller mindre sällskap. Dessutom historik och tips om sevärda orangerierer runt om i Sverige.

Odla exotiskt i din trädgård

av Ludvig Johansson. Inläst ur Prisma, 2007 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 9 tim., 20 min..

Genom resor söderut har många nordbor fascinerats av exotiska växter som bananer, palmer, vin och bambu. Många av dessa kan faktiskt även odlas i Sverige bara man vet hur. Boken berättar om växtval, tropisk trädgårdsdesign, påverkan av härdigheten hos olika växter samt ger en fyllig presentation av ett hundratal arter med växtbeskrivning, odlingstips och råd om förökning.

Ledarskap med Cesar

av Cesar Millan. Inläst ur Natur och kultur, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 11 tim., 6 min..

C.M., mexikansk hundetolog, har gjort sig ett namn genom sin teveshow Mannen som talar med hundar. Han beskriver hur hundägaren ska utveckla sin "lugna och säkra energi" för att bli en god flockledare för sin hund. Det handlar om att ägaren ska kunna se sin hunds egenheter och vad som är i obalans. Han går igenom vad som är skillnad på korrigering och bestraffning och sin syn på olika uppfostrings- och inlärningshjälpmedel.

Njut av mexikansk mat

Inläst ur Parragon, cop. 2007 av Anna Godenius. Talboken omfattar 4 tim., 24 min..

Det mexikanska köket är ett spännande cross over-kök som skapats och utvecklats av azteker, tolteker, zapoteker, olmeker och mayaindiander. På 1500-talet anlände de spanska erövrarna med medelhavstraditioner och satte sin prägel på den lokala kosten. Här bjuds på ett urval av de bästa traditionella mexikanska recepten. 112 läckra recept uppdelade på fem typer av rätter.

Naturvetenskap

Svampbok för vanligt folk

av Bert Karlsson. Inläst ur Heja Sverige, cop. 2008 av Marika Bergström. Talboken omfattar 2 tim., 55 min.. DAISY text och ljud.

En lättfattlig guide i svampplockandets ädla konst varvat med goda recept för att tillreda dem. Dessutom låter förf. kända och okända svenskar dela med sig av sina bästa historier från svampskogen.

Vad händer med världen utan oss?

av Alan Weisman. Inläst ur Prisma, 2008 av Anita Molander. Talboken omfattar 15 tim., 31 min..

Hur kommer vår planet att utvecklas om alla människor på jorden plötsligt försvinner? Utifrån denna fråga funderar den amerikanske vetenskapsjournalisten A.W. och skissar på olika scenarior. Städerna kommer att vittra sönder men under ytan kommer det finnas spår kvar i tusentals år, t.ex. bryts plast och glas ner väldigt långsamt. Fascinerande tankeexperiment som bygger på forskning från en mängd olika områden.

Medicin

Hälsan finns mellan våra öron

av Svend Andersen. Inläst ur Neurologiskt handikappades riksförbund, 2009 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 3 tim., 44 min..

Att leva med en kronisk sjukdom innebär att man resten av livet behöver anpassa sig till nya faser i sjukdomens utveckling. Boken vill visa hur man kan påverka och behålla ansvaret för sitt liv trots sjukdom. Det är inte sjukdomens svårighetsgrad som bestämmer livskvaliteten, menar förf., utan hur man förhåller sig till situationen. Beskriver olika faser i sjukdomsförloppet sett ur ett psykologiskt perspektiv.

Den kompletta guiden till Aspergers syndrom

av Tony Attwood. Inläst ur Cura, 2008 (tr. 2009) av Benny Nilsson. Talboken omfattar 22 tim..

Handbok för alla som själva har eller som arbetar med Aspergers syndrom. Sammanställer information om alla de aspekter som kan finnas om syndromet. Bland annat behandlas orsaker och indikation, diagnosen och dess effekt på individen, effekten på språkliga och kognitiva färdigheter, sensorisk känslighet, rörelse- och koordinationsförmåga. Förf. är psykolog.

Stenålderskost på 2000-talet

av Michael R. Eades. Inläst ur Optimal, 2003 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 6 tim., 40 min..

Förf:na propagerar för en kolhydratfattig kost och menar att det är fettsnåla och fettfria kolhydrater som ligger bakom ökningen av förekomsten av höjt blodsocker, övervikt och höga blodtryckvärden. Recept ges på rätter med högt proteininnehåll, främst baserade på ägg, kött, fågel och fisk. Även en måltidsplan för 30 dagar samt listor och tabeller över protein- och kolhydratinnehåll.

Hjärnspark

av Anna Josephson. Inläst ur Karolinska Institutet University Press, 2009 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 2 tim., 32 min..

Bokens syfte är att synliggöra alla de situationer där den unga människans hjärna riskerar att skadas, med livslånga funktionsstörningar som följd. Här beskrivs det fysiska våldets verkliga effekter, det kemiska våldet och det psykiska våldet. Nervsystemet beskrivs översiktligt samt vad som händer när en hjärnskadad person kommer till akutmottagningen. Begreppet hjärndöd förklaras.

Aspergers syndrom

av Gunnel Norrö. Inläst ur Intermedia Books, 2006 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 2 tim., 44 min..

En kortfattad och lättillgänglig bok om Aspergers syndrom, skriven av en person som själv har fått diagnosen. Här finns förklaringar på hur personer med detta funktionshinder kommunicerar och fungerar. Läsaren påverkas till större förståelse och tolerans genom författarens sätt att se på funktionshindret. En litteraturlista och länkar avslutar.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Alice i Underlandet

av Lewis Carroll. Inläst ur Aldus/Bonnier, 1971 av David Zetterstad. Talboken omfattar 2 tim., 54 min..

Engelsk klassiker om en resa in i fantasiens värld. 7-åriga Alice följer efter en vit kanin genom ett kaninhål ner i underjorden. Hon skiftar storlek efter behov och upplever de otroligaste situationer.

Stöld på Tistelvägen

av Petrus Dahlin. Inläst ur Tiden, 2008 av Ove Ström. Talboken omfattar 1 tim..

Del 4, fristående, i serien som börjar med Ugglor i Bagarmossen. Kalle Skavanks gamla klasskompisar Maja och Doris Marklund har blivit oskyldigt anklagade för stöld. Deras granne anklagar dem för att ha stulit pengar hemma hos dem, när Maja och Doris vaktade deras hus. Alla bevis pekar mot systrarna och nu behöver de Kalles hjälp. Som vanligt får Kalle hjälp av kusin Dilsa att lösa mysteriet.

Belägring

av Ann Jungman. Inläst ur Argasso, 2007 av Marika Bergström. Talboken omfattar 46 min.. DAISY text och ljud.

Mitt under andra världskriget tar syskonen Ivan och Varyas liv en skrämmande vändning. Den tyska armén invaderar deras stad, Leningrad. Stadens kontakt med omvärlden är bruten och medan bomberna regnar över dem gör de allt de kan för att överleva. Det finns ingen el och ingen mat, och snart är vinterkylan över dem. Hur ska Ivan och Varya klara sig?

När ingen ser

av Rolf Kratz. Inläst ur Runa, 2000 av Håkan Julander. Talboken omfattar 5 tim., 25 min.. DAISY text och ljud.

Markus är en liten och vek kille som går i åttan på en skola i Vällingby. Han är mobbad av ett kriminellt gäng i skolan som också tvingar honom att begå brott. De vuxna omkring honom verkar inte förstå allvaret i det som pågår. Ingen ser och förstår hur Markus har det och han får kämpa själv för att bli fri från gängets förtryck.

Hundarna i stenen

av Kristoffer Leandoer. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2001 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 5 tim., 17 min.. DAISY text och ljud.

Del 3, fristående, i serien som börjar med Änglar i hissen. När David, 16 år, är på den sedvanliga skolutflykten till Sanntunas berömda runsten händer något dramatiskt. Stenen klyvs av ett blixtnedslag och tre stora hundar, eller snarare bestar, släpps lösa in i vår värld. David vet att det är honom de är ute efter och att det enda rätta vore att fly, men kan han lämna Sanntuna och låta ondskans hundar härja fritt?

Monsterhämnden

av Dean Lorey. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 6 tim., 55 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Mardrömsakademien, som är en skola för barn som har gåvor utöver det vanliga. Charlie Benjamin har alltid varit lite annorlunda. Det värsta är att han kan släppa in mardrömsmonster i vår värld. Nu ska Charlie, Violet och Theodore visa vad de har lärt sig på akademien. Men något går snett. De namnlösa har rest sig igen och den här gången är de riktigt arga.

Fruset blod

av Richelle Mead. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 9 tim., 30 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Vampire Academy som börjar med Törst. Halvvampyren Rose ska gå igenom ett lämplighetstest för beskyddare. Men det är något som är väldig fel när de når fram till det ensligt belägna huset där Rose ska testas. Upptäckten försätter S:t Vladimirs skola i högsta beredskap. Eleverna skickas till en avlägsen skidort för att kunna fira en säker jul tillsammans. Men det blir inte som de tänkt sig.

Törst

av Richelle Mead. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 8 tim., 59 min.. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Vampire academy. Rose och Lissa går på S:t Vladimirs skola, en internatskola för unga vampyrer, moroi, och halvvampyrer, dhampirer. Lissa Dragomir är en moroiprinsessa, en dödlig vampyr med magiska krafter. Hon måste hela tiden skyddas mot de odödliga och farliga strigoi. Rose Hathaways har både människoblod och vampyrblod i en kraftfull blandning. Roses uppgift är att beskydda Lissa mot strigoi.

Sam

av Francine Pascal. Inläst ur B. Wahlström, 2000 av Marika Bergström. Talboken omfattar 4 tim., 25 min.. DAISY text och ljud.

Andra delen i serien Identitet X om Gaia Moore som sedan födseln saknar förmågan att känna rädsla. 17-åriga Gaia som aldrig drar sig för att hamna i gatufighter på nedre Manhattan hotas till livet av ett gäng nynazister. Eftersom hon vet att livet kanske snart tar ett hastigt slut vill hon tala ut med Sam. Ed är hennes ende och bäste vän, men känslorna för Sam är av ett helt annat slag.

Orm

av Jeff Stone. Inläst ur B. Wahlström, 2008 av Håkan Julander. Talboken omfattar 4 tim., 20 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Tiger. I Kina år 1650 invaderas Cangzhentemplet av fiender, men fem tonåriga krigarmunkar: Fu, Seh, Hok, Long och Malao lyckas fly. De har alla djurnamn - förutom Seh, Ormen är det Tigern, Tranan, Apan och Draken. Här följer vi Seh, mästare i orm-stilen i kung fu. Han använt sina skarpa sinnen att samla kunskap. Men nu är Sehs värld slagen i spillror.

Cherry Ames, sjuksköterska

av Helen Wells. Inläst ur Bonnier, 1970 av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 2 min..

Fortsättning på serien som börjar med Cherry Ames, sköterskeelev. Cherry studerar vid sköterskeskolan på Spencer-sjukhuset och efter tre års studier och praktik avlägger hon sin sköterskeexamen. Hon vet nu att hon kommer att älska det yrke hon valt. Doktor Joe Fortune, forskare, uppfinner ett nytt läkemedel och får hjälp av doktor Lex Upham, som är förälskad i Cherry. Nostalgisk läsning för vuxna.