Nya talböcker februari 2010

Nya talböcker februari 2010

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 86 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Högvatten

av Inga Abele. Inläst ur Ariel, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 7 tim., 34 min..

I.A., 1972- , lettisk prosaist, poet och dramatiker. Flera människoöden flätas i romanen samman med varandra genom huvudpersonen Ievas liv. Hennes problematiska relationer med släkten, maken Andrej, dottern Monta och älskaren Aksels skildras i ett överraskande baklängesperspektiv från 2000-talet till 1970-talet. I bokens inledning möter vi det fria moderna Lettland, sedan forslas läsaren bakåt till Sovjettiden.

Klockan 21:37

av Karin Alfredsson. Inläst ur Damm, 2009 av Kerstin Andersson. Talboken omfattar 9 tim., 25 min..

Tredje boken om läkaren Ellen Elg. Ständigt övertidsarbetande Ellen har trappat ned på arbetet och är mammaledig med sitt andra barn. När hon får en förfrågan om att följa med det holländska skeppet Aurora till Polen kan hon inte tacka nej. Ombord finns en kvinnoorganisation som genomför aborter på internationellt vatten. En ung polsk gravid kvinna behöver hjälp. Samtidigt klättrar en man med ett uppdrag ombord på båten.

Månsystrar

av Brunonia Barry. Inläst ur Forum, 2009 av Anna Godenius. Talboken omfattar 12 tim., 50 min..

Towner Whitney härstammar från en rad kvinnor i den lilla kuststaden Salem i New England, som har förmågan att spå i spetsmönster. En dag får hon veta att hennes älskade styvmor Eva är spårlöst försvunnen. För första gången på femton år återvänder hon till sin hemstad för att reda ut vad som hänt. Hon förstår då att det finns hemligheter i det förflutna, inte minst kring hennes tvillingsysters tragiska död.

Livet väntar dej

av Ulla Bjerne. Inläst ur Bonnier, 1955 av Kristina Rådström. Talboken omfattar 10 tim., 37 min..

Självbiografisk skildring där Cilla berättar om miljö och människor i sin barndomsstad Söderhamn. Det är i början av 1900-talet och pengar och position är nyckelord. Hon opponerar mot omgivningen genom att bli ett enfant terrible hemma och i skolan. Modern blir hennes tillflykt undan den domderande fadern. När Cilla bryter upp blir en prosaisk kontorsplats i Malmö språngbrädan ut i världen. U.B., 1890-1969.

Finnvedens orakel

av Saga Borg. Inläst ur Schibsted, 2007 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 8 tim., 7 min..

Del 4 i serien som inleds med Tiggarens förbannelse. Året är 1495. På Kullagård kämpar Agnes vidare. Hon är gravid och saknaden efter Alexander stor. Ständigt nya beslut måste fattas och ofta känner hon sig otillräcklig. Nataniel besöker ständigt Agnes, vilket hon inte känner sig helt tillfreds med. Ännu har hon inte gett upp hoppet om att Alexander, som ligger medvetslös i ett torp i Finnveden, fortfarande är vid liv.

Mordet på Park hotell eller Vi som går köksvägen

av Lennart Brohed. Inläst ur Slussen, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 5 tim., 21 min..

Den sjunde boken om överkonstapel Göran Persson i Lysekil. En junidag 1938 kommer ett resande teatersällskap till staden för att spela en komedi. De tar in på Park Hotell. Men komedin byts snart i tragedi. En medlem av truppen hittas brutalt mördad på sitt rum. Döden har gästat hotellet. Under en mörk vecka sker sedan flera oförklarliga mord och överkonstapeln och hans kollegor får fullt upp.

Sötvatten

av Paul Charles. Inläst ur Sandelin, 2009 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 11 tim., 46 min..

John Riley är spårlöst försvunnen. Familjen är förtvivlad och det finns ingen synbar anledning till försvinnandet. Den nordirländske kriminalinspektören Christy Kennedy, i Camden Town i London, får hand om fallet. Fader Vincent O'Connor hjälper till i utredningen men när en person i O'Connors närhet blir mördad riktas misstankar mot prästens krets. Pusseldeckare i lugnt berättartempo.

Den motvillige kommunisten

av Colin Cotterill. Inläst ur Bra böcker, 2009 av Marika Bergström. Talboken omfattar 8 tim., 22 min..

Året är 1976 i folkrepubliken Laos. Kungen har avsatts, den nya kommunistiska regimen har tagit över och dr Siri Paiboun utses till coroner trots att han är över 70 år och inte har några kvalifikationer till jobbet. Han gör dock sitt bästa tillsammans med sina två assistenter, sjuksköterskan Dtui och herr Geung. Annorlunda deckare, som skildrar en politiskt speciell period, är fylld av spänning, humor och mystik.

Katt i Warszawa och andra berättelser om livet under kommunismen

av Slavenka Drakulic. Inläst ur Natur och kultur, 2009 av Anna Godenius. Talboken omfattar 4 tim., 58 min..

Essäer om livet under och efter kommunismen. Fantasifyllt anläggs perspektiven utifrån olika djurs perspektiv. Titos papegoja, en gammal byracka i Bukarest, en vetgirig mullvad under Berlinmuren och en katt i Warszawa. Det är några av huvudpersonerna i dessa stillsamt humoristiska betraktelser över hur vi ser på det förflutna, vad vi kan lära av det som hänt och vad vi gör av våra erfarenheter. S. D., kroatisk förf. 1949- .

Rain - ingen utväg

av Barry Eisler. Inläst ur Bra böcker, 2007 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 12 tim., 1 min..

Fjärde boken om yrkesmördaren John Rain som hoppas kunna sona sina brott genom att använda talangerna till något gott. När hans samvete får honom att misslyckas med ett uppdrag, får han veta att hans nya arbetsgivare, Mossad, har honom själv som måltavla. Och när Delilah, den israeliska agenten, först hans fiende och sedan hans älskarinna, åter dyker upp, är det då för att hjälpa honom eller röja honom ur vägen?

Trött, fet & 50

av Täppas Fogelberg. Inläst ur Lind & Co, 2008 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 5 tim., 42 min..

T.P., 1951- , känd från tv och radio skildrar underhållande i romanform hur han vid fyllda femtio tvingas ta itu med sitt liv, möta sina demoner och bli vuxen. När historien börjar slipar romanens Teddy på livslögnen. Han dricker, tar droger och blir alltmer deprimerad över sin tilltagande blindhet. Han tycker synd om sig själv. Efter en skilsmässa kommer han på bättre tankar och börjar sin resa mot en helare tillvaro.

Sista evangeliet

av David Gibbins. Inläst ur Norstedt, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 17 tim., 3 min..

Marinarkeolog Jack Howard och hans medhjälpare från tidigare äventyr letar efter aposteln Paulus skeppsvrak när de gör ett sensationellt fynd. Vid en annan arkeologisk expedition kommer en antik artefakt i dagen vars innehåll kan komma att skaka den kristna världen i dess grundvalar. När Jacks team söker efter sanningen kommer de i konflikt med en hemlig internationell konspiration inom kyrkan. Förlag: Norstedt, 2009.

Dottern

av Maria Gustavsdotter. Inläst ur Isaberg, 2008 av Anna Godenius. Talboken omfattar 9 tim., 25 min..

Del 1 i serien Fem pärlor till jungfruns krona. Året är 1527. Kryddhandlaren Hans Lübecker, hustrun Dorotea och dottern Gertraud lever i Kalmar under Gustav Vasas regeringstid. Gertraud får uppleva sin mors död i barnsäng. Fadern gifter snart om sig med Katarina och Gertrauds liv förändras. Historisk skildring om hur det är att växa upp till kvinna under svåra förhållanden. Förlag: Isaberg, 2008.

Hustrun

av Maria Gustavsdotter. Inläst ur Isaberg, 2009 av Anna Godenius. Talboken omfattar 15 tim., 27 min..

Del 2 i serien Fem pärlor till jungfruns krona. Gertraud är nu en vuxen kvinna. Året är 1531 och hon gifter sig med sin älskade Nils. Deras liv kantas av lust och kärlek men med en växande familj blir Gertrauds dagar fyllda med arbete och hon hinner sällan brodera på altarduken hon lovat Jungfrun. Dackefejden bryter ut och leder till att Gertrauds familj splittras.

Tårtgeneralen

av Filip Hammar. Inläst ur Bonnier, 2009 av Erik Olsson. Talboken omfattar 6 tim., 41 min..

Den 13 november 1984 utser Jan Guillou Köping till Sveriges tråkigaste stad. Medan bygden lamslås och ett helt land skrattar bestämmer sig den nyinflyttade Hasse P för att motbevisa Stockholmsjävlarna. Hans idé är lika galen som genial. Han tänker bygga världens längsta smörgåstårta. Köping ska in i Guinness Rekordbok. Underhållande om livet i en småstad och om en man som betalar ett högt pris för sin strävan att stanna tiden.

I drottningens tjänst

av Anthony Hope. Inläst ur B. Wahlström, 1939 av Ove Ström. Talboken omfattar 6 tim., 53 min..

Trots att A.H., 1863-1933, var en produktiv författare, speciellt av äventyrsromaner (32 utgivna verk), är han främst ihågkommen för två böcker: Fången på Zenda samt den här uppföljaren som i original heter Rupert of Hentzau. Även detta verk utspelar sig i det fiktiva, europeiska kungariket "Ruritanien". Utkom första gången i bokform år 1898.

Frostnätter

av Arnaldur Indriðason. Inläst ur Norstedt, 2009 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 7 tim., 48 min..

Sjätte översatta deckaren med isländske kommissarien Erlendur Sveinsson. En kvinna hittas en kulen höstkväll hängd vid sin sommarstuga. När Erlendur får ett inspelat kassettband från en seans kvinnan deltagit i strax före sin död blir han tvungen att ta reda på varför hennes liv fick ett så plötsligt och tragiskt slut. Samtidigt dras Erlendur med gamla olösta fall och får även tampas med spöken ur sitt eget förflutna.

Karolus Karlssons liv och verk

av Kjell Johansson. Inläst ur Weyler, 2009 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 6 tim., 40 min..

Skröna från Midsommarkransen i Stockholm och det frambrytande 1900-talets svenska folkhem. Karolus och hans storebror John-Erik blir barnhemsbarn, fostrade med ordning, reda och Tegnérs dikt Det eviga. De flyr barnhemstillvarons disciplin tillsammans med Maria, som hellre buktalar än talar på vanligt vis, och hamnar först i cirkuslivets hårda, fantasieggande tillvaro, därefter i bondkomikernas kringflackande liv.

Pappas flicka

av Catharina Kjellberg. Inläst ur Tre böcker, 2006 av Anna Döbling. Talboken omfattar 8 tim., 11 min..

Privatdetektiv Roberta Löfström har lovat sig själv att i fortsättningen undvika allt vad våldsbrott heter. Men när bäste vännen Bosse ber om hjälp med att rentvå en mordmisstänkt släkting kan hon inte säga nej. Hon reser till Stockholm och får två udda medhjälpare: James Hall, som sitter i sin villa på Lidingö och samlar på information om brott och brottslingar samt Anja, en ung kvinna med ett oklart förflutet.

Jag är bröderna Walker

av Jan Kjærstad. Inläst ur Atlantis, 2009 av Håkan Julander. Talboken omfattar 16 tim., 54 min..

Odd Walaker är en udda pojke i 1980-talets Oslo. Efter en olycka har hans sinnesförnimmelser blivit extremt rika och komplexa. Hans självkänsla har stegrats, och ingenting ter sig omöjligt för honom. Tre decennier senare är han den mäktigaste mannen i Norge. När han ställs inför en stor politisk kris återvänder han till ungdomsårens dagböcker för att finna lösningen. Roman om fantasins oundgänglighet och kraft.

Gamla synder [Ljupptagning]

av May Grethe Lerum. Inläst ur Schibsted, 2009 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 8 tim., 47 min..

Del 9 i serien Livets döttrar. Då Justitian kom tillbaka från Köpenhamn med sin hustru Nadjana, förstod Marja att hennes planer på hämnd mot prästen Revelin inte skulle lyckas. I stället fann hon oväntat en kärlek hon aldrig hade drömt om, kärleken till Karl och barnen.

Från fjärran land det kom ett bud

av Alberto Manguel. Inläst ur Ordfront, 2009 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 9 tim., 22 min..

Ana är redan före katastrofen bortglömd av sina föräldrar. Fadern är en pensionerad officer från franska armén och sedan familjen dragit sig tillbaka till Québec har modern levt innesluten i sig själv. Den enda Ana kan ty sig till är Rebecca, den argentinska barnflickan. När Ana är 10 år sprängs familjens hem i luften och hennes värld rasar samman. Berättelsen spänner över fyra decennier och över lika många kontinenter.

Nattåg till Lissabon

av Pascal Mercier. Inläst ur Bonnier, 2009 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 17 tim., 10 min..

Efter ett dramatiskt möte med en kvinna på en bro i Bern bryter Raimund Gregorius, lärare i klassiska språk, upp från sitt invanda liv och tar nattåget till Lissabon. Med sig har han en bok om människan, konsten och livet. När han kommer dit börjar han söka efter svar på vem bokens författare är. För varje nytt möte och med varje ny historia växer svaret fram. Filosofisk spänningsroman. Förf. är verksam som filosof.

Bunker 145

av Henry Nilsson. Inläst ur Libra Artic, 2009 av Anna Godenius. Talboken omfattar 7 tim., 20 min..

Bianca Björnklou, en 36-årig kvinna, sitter bakfull på polisstationen i Arvika och berättar om hur hennes tjugo år äldre man Gunnar försvunnit kvällen innan. En utredning sätts igång och när man hittar hans bil övergiven skogen förstår man att ett brott begåtts. Det blir ett fall för den lokala polisen med kommissarierna Mogärd och Ljundberg i spetsen. Fristående fortsättning på Pass 123.

Fabrikör Liljeroos luftskepp

av Arto Paasilinna. Inläst ur Bromberg, 2009 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 7 tim., 55 min..

När kommundirektör Hemmi Elstelä ska fyra av startskottet för ett medeldistanslopp råkar han själv sätta av i full fart och vinna loppet - iförd grå kostym! Han får sparken från sitt arbete, men misströstar inte då han snart får nytt jobb och blir tegelfabrikör Lars Liljeroos högra hand. Uppdrag ett blir att fånga in tegelbrukets reklamballong som slitit sig. Inne i luftskeppet sitter hårdrockbandet Black Shotton instängt.

Nekromantikerns flykt

av Nik Perumov. Inläst ur Ersatz, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 8 tim., 10 min..

Del 5 i serien Svärdens väktare, inledd med Diamantsvärdet och Träsvärdet 1. Dödsbesvärjaren Fess och hans anhängare söks fortfarande av Inkvisitionen. De vandrar allt längre in på den Mörka Vägen. Fess tvingas utföra allt hemskare dåd för att rädda deras liv. Stridsmagikern Klara Kummel har materialiserats på Norra Beten och i södra träskmarkerna fortsätter Kejsaren att leta efter sin bortrövade hjärtevän.

Nekromantikerns irrfärder

av Nik Perumov. Inläst ur Ersatz, 2008 av Ove Ström. Talboken omfattar 10 tim., 27 min..

Staden Arvest har gått under. Allt som återstår är en svartbränd krater. Bakom katastrofen står åkallan av den legendariske svartmagikern Saldoréens fruktansvärda arv. Fess och hans följeslagare, som överlevt eldstormen, räddar sig undan den Heliga inkvisitionens exekutorer genom att ge sig ut på vägarna på jakt efter en fristad. När de kommer till Narn, mörkalvernas skogsrike, får de nya fiender och nya bundsförvanter.

Vindens namn

av Patrick Rothfuss. Inläst ur Damm, 2008 av Örjan Blix. Talboken omfattar D. 1: 15 tim., 24 min. : mono.

Del 1 av "Vindens namn" som är första delen i trilogin "Berättelsen om kungadråparen". Kvothe, det snabblärda och extremt kvicktänkta underbarnet, växte upp i en kringresande artisttrupp när en dag de fasansfulla Chandrierna tvingade honom till ett ensamt och fattigt liv på stadens gator. Hela tiden har han ett enda mål i sikte: att ta sig till den berömda skolan för magi och där söka de svar han behöver för att få sin hämnd.

Spaning mot Arras

av Antoine de Saint-Exupéry. Inläst ur Bonnier, 1942 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 6 tim., 6 min..

En fransk pilot skildrar en spaningsflygning över den brinnande staden Arras 1940. Det är under ett slag där Frankrike besegras och snart har nazisterna ockuperat landet. Dokumentärroman med moralfilosofiska reflexioner kring humanism och civilisation. Det är ett gripande dokument där förf. betraktar katastrofens konsekvenser ur olika synvinklar. A. d. S-E., 1900-1944, fransk förf.

Dyngkåt och hur helig som helst

av Mia Skäringer. Inläst ur Frank, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar {}. DAISY text och ljud.

En samling med krönikor ur tidningen Mama samt delar ur förf:s blogg. M.S., skådespelare och skribent, öppnar dörren till sitt eget liv och delar med sig av erfarenheter av skilsmässa, föräldraskap och nytt familjebildande. Om dåligt samvete, prestationsångest och vacklande självförtroende men också om lyckan som kan infinna sig när och var som helst.

Upptäckten av currywursten

av Uwe Timm. Inläst ur Thorén & Lindskog, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 5 tim., 53 min..

Berättarjaget tycker sig ha ätit currywurst i Hamburg strax efter kriget och tror att det måste vara en äkttysk delikatess. För att få klarhet söker han upp före detta korvkioskföreståndarinan Lena Brücker som berättar sin historia om korven, kriget och kärleken som förändrade hennes liv. Under krigets sista dagar gömde hon en ung soldat inför vilken hon låtsades att kriget ännu inte var över. Tysk bästsäljare. U.T., 1940- .

Baba Jaga la ett ägg

av Dubravka Ugresic. Inläst ur Bonnier, 2009 av Anna Godenius. Talboken omfattar 11 tim., 2 min..

Tanternas, damernas och flickornas berättelser är utgångspunkterna för denna kontrasternas roman. En realistisk och fabulös, allvarlig och dråplig uppgörelse med historieberättandet, i det stora och det lilla formatet. Läsaren dras med på en resa, från en starinvasion i Zagreb till ett friskvårdscenter i Tjeckien. Personlig tolkning av den mytiska karaktären Baba Jaga, vars ursprung och mytologiska natur är omdiskuterad.

Matthandlare Olssons död

av Karin Wahlberg. Inläst ur W&W, 2009 av Carin Andersson. Talboken omfattar 15 tim., 12 min..

Sjunde boken om kriminalkommissarie Claes Claesson. En svensk matthandlare mördas på en färja under en affärsresa till Istanbul. Det brutala mordet blir upptakten till en historia om mörka familjehemligheter, en okänd dotter och en exklusiv matta. Claesson, som är nybliven tvåbarnsfar borde vara hemma, men tvingas brådstörtat ge sig av till den turkiska metropolen för att gräva i den mördades förflutna.

Bokslut

av Aleksander Wat. Inläst ur Modernista, 2006 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 3 tim., 27 min..

Den polske poeten Aleksander Wat, 1900-1967, var årsbarn med 1900-talet. Hans författarskap tar sin början i dadaismen, futurismen och andra tidiga strömningar men får sin prägel av seklets historiska katastrofer. Från slutet av 1950-talet levde han i exil i Frankrike. I hans diktning lyser tiden fram med sitt våld och sin terror, men de gör även humorn. Samlingsvolym som sträcker sig över hela författarskapet.

Främlingar

av Taichi Yamada. Inläst ur Natur och kultur, 2009 av David Zetterstad. Talboken omfattar 4 tim., 45 min..

Den nyskilde tv-manusförfattaren Harada gör en kväll en utflykt till sitt barndomskvarter i Tokyo. Under en teaterföreställning träffar han en man som är en exakt kopia av hans sedan länge bortgångne pappa. En märklig kedja av händelser tar vid, där Harada får möjlighet att lära känna sina föräldrar på nytt. Trots att de båda är döda sedan länge verkar de leva ett alldeles vanligt liv i en lägenhet dit Harada blir bjuden.

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Horisontessäer

av Percival. Inläst ur Cavefors, 1969 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 5 tim., 20 min..

Samling av kortare texter, lyriköversättningar, studier i den romantiska och surrealistiska litterära traditionen m.m. Ett avsnitt består av essäer om författare som Samuel Beckett, James Joyce, Nelly Sachs, Gunnar Ekelöf, Saint-John Perse. Percival, 1931- , svensk konstnär och författare, är en kulturell mångsysslare som i skiftande former gestaltat främlingskap och längtan hela tiden med fantasin och skapandet i centrum.

Religion

Vid Guds hjärta

av Christer Andersson. Inläst ur BV-förlag, 2008 av Christina Hellman. Talboken omfattar 6 tim., 16 min..

C.O.R., 1816-1868, var en av förgrundsfigurerna i den omfattande folkväckelse som uppstod i Sverige i mitten och slutet av 1800-talet. Här får läsaren möta människan Rosenius, lära känna hans bakgrund, uppväxt och familj. Hans predikoresor, författarskap, själavårdande verksamhet och utveckling till andlig ledare beskrivs också. En kronologisk sammanfattning över viktiga händelser i hans liv samt källförteckning avslutar.

Filosofi och psykologi

Mindfulness för föräldrar

av Heidi Andersen. Inläst ur Bonnier Existens, 2009 av Anna Godenius. Talboken omfattar 4 tim., 45 min..

Här får föräldrar inspiration och verktyg att leva i nuet och inte någon annanstans i tankarna. Genom att reflektera över sin egen barndom och göra annorlunda kan man lära sig att undvika vissa mönster. Till sist gäller det att våga släppa kontrollen och acceptera livet som det faktiskt är. H.A. ät mindfulnessinstruktör och lärare i stressreduktion och A-M S. är författare och reporter.

Vetenskap och moral

av Birgitta Forsman. Inläst ur Nya Doxa, 2002 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 10 tim., 17 min..

Kan vi lita på att forskare säger sanningen? Har forskningsfusk blivit vanligare? Vad händer när kommersiella krafter får inflytande över forskningen? Detta är några av de frågor som ställs i denna bok som bygger på intervjuer med 22 kända professorer med lång erfarenhet. B.F. är docent i vetenskapsteori och har tidigare skrivit om olika aspekter på forskningsetik.

Tio år senare

av Bodil Jönsson. Inläst ur Bromberg, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar {}. DAISY text och ljud.

10 år har gått sedan Tio tankar om tid utkom. Då talade man om ställtid, upplevd tid och att hitta en livsrytm. Hur gick det sedan? B. J. tar här upp ett nytt begrepp, prenässans, som innebär att vi gett upp ambitionen att skilja ut nuet från det kommande. Längtan till något längre fram särskiljs inte från det upplevda skeendet. Allt flyter. Förf. ifrågasätter om det är en lycklig värld.

Gåvan att vara till

av Marianne Williamson. Inläst ur Energica, 2004 av Anita Molander. Talboken omfattar 6 tim..

M.W., är känd för sin bok Åter till kärleken som handlar om Mirakelkursen (A course in miracles), en av new age- rörelsens centrala skrifter. Hennes världsbild bygger på att våra tankar skapar den verklighet vi lever i. Här vidareutvecklar hon tankegångarna om att det är vår livshållning i vardagen som bestämmer hur vi själva formas och hur andra ser oss.

Litteraturvetenskap

En mästare förklädd

av Bo Gräslund. Inläst ur Balderson, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 7 tim., 11 min..

Pseud. Bo Baldersons deckare var under 1968-1990 stora bästsäljare. Under åren är det många som försökt att avslöja vem som låg bakom pseudonymen; flera kända personer har utpekats men ingen har erkänt. Här försöker B.G, prof, em. i arkeologi vid Uppsala univ., leda i bevis att det var Sven Delblanc som var Balderson. Det gör han genom att rada upp en rad likheter mellan författarskapen, både stilistiska och tematiska.

Åke Hodell

av Magnus Haglund. Inläst ur Natur och kultur, 2009 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 10 tim., 35 min..

Å. H., 1919-2000, är flygaren som störtade, överlevde och blev centralgestalt inom svensk konkretistisk dikt på 1960-talet. Här berättar musik- och kulturjournalisten M. H. om hans liv och verk., karaktäriserat av ohämmad fantasirikedom, gränsöverskridande språkexperiment och frän, politisk satir. Hodell ansåg att revolutionär konst även måste vara ny till formen och blev känd för sina radiodramer och text-ljud-kompositioner.

Dossier K.

av Imre Kertész. Inläst ur Weyler, 2007 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 5 tim., 29 min..

Självbiografi i form av en dialog där förf. själv är både utfrågare och intervjuad. Spänner från den svåra ungerska barndomen och tiden i tyskt koncentrationsläger till vuxenlivet i det kommunistiska Ungern och åren i Tyskland. Inträngande skildring av att vara människa under förtryckande förhållanden. Även om författarrollen och förhållandet till sitt stoff. I.K., 1929- , ungersk-judisk förf. Nobelpris i litteratur 2002.

Världen som var Kungsholmen

av Olov Svedelid. Inläst ur Forum, 1993 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 8 tim., 4 min..

Kvarteret Göken, S:t Eriksgatan och Kungsholmen i Stockholm var förf:s hela värld på 1930- och 40-talen. Tillsammans med kamraterna utforskar han den handgripligen och lär sig behärska den ofta svåra verkligheten. Stämningar, minnen, sinnesintryck och människornas skiftande öden skildras osentimentalt men engagerat. En kärleksförklaring till Kungsholmen och Stockholm. O.S. 1932-.

Konst, musik, teater och film

Vinna hela världen

av Jenny Berggren. Inläst ur Libris, 2009 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 11 tim., 43 min..

J.B., 1972- , var sångerska i popgruppen Ace of Base när de fick sitt internationella genombrott 1993. Det ledde till en tillvaro som innebar ett liv i rampljuset, ständigt påpassad av media. Här berättar hon om hur hon upplevde framgångens pris med ett sviktande självförtroende och närgångna fans. Var fanns glädjen i musiken och livet? Personlig berättelse om tro, självbild, integritet och att vara älskad precis som man är.

Fredrik Blom

av Thomas Roth. Inläst ur Signum, 2009 av Bo Green. Talboken omfattar 10 tim., 53 min..

Fredrik Blom, 1781-1853, överste, arkitekt, professor och överintendent, är idag mest känd för att ha infört den prefabricerade byggnadstekniken. Han var en av de mest inflytelserika arkitekterna i Karl Johan-tidens Sverige. Byggnader som Skeppsholmskyrkan och Rosendals och Strömsholms slott är några av hans verk. Förf. är militärhistoriker och förste intendent vid Armémuseum. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Arkeologi

Bronsåldersmordet

av Jonathan Lindström. Inläst ur Norstedt, 2009 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 25 tim., 19 min..

1953 grävde en lantarbetare upp en ihjälslagen bronsåldersman i en vattensjuk åker några mil nordväst om Stockholm. Händelsen blev ett halvsekel senare upptakten till en mordutredning med oanade konsekvenser. I jakten på mördaren har arkeologen J. L. konsulterat DNA-analytiker, meteorologer och livräddare och lyckats kartlägga offrets liv i detalj. För första gången kommer man här en forntida människa riktigt nära.

Historia

Djupets fångar

av Alex Kershaw. Inläst ur Natur och kultur, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 6 tim., 47 min..

Den amerikanska flottans ubåt Tang var 1944 redan legendarisk genom sina djärva attacker och räddningsinsatser för nedskjutna flygare i Stilla havet. På den femte patrullen avfyrades en torped som vände i rundbana och träffade ubåten. Hälften av besättningen dog omedelbart. En gastkramande skildring av hur nio man överlevde och trampande vatten i åtta timmar innan de hamnade i hård japansk fångenskap.

Berliner Republik

av Carl Tham. Inläst ur Atlas, 2007 av Håkan Julander. Talboken omfattar 10 tim., 35 min..

Förf., f. d. folkpartistisk, numera socialdemokratisk, politiker och 2002 till 2006 svensk ambassadör i Berlin, gör här en inträngande analys av senare års tyska situation. Mot bakgrund av en genomgripande analys av det tyska efterkrigstraumat skildras den politiska och ekonomiska utvecklingen, framför allt åren 1998 till 2007. I fokus står problemen med återföreningen av de båda tyska halvorna efter 1989.

Obama i motvind

av Mats Wiklund. Inläst ur Utrikespolitiska institutet, 2010 av talsyntes. Talboken omfattar {}. DAISY text och ljud.

2009 har varit ett prövningarnas år för USA:s president Barack Obama. Först ställdes han inför uppgiften att rädda den amerikanska ekonomin, därefter fick han ägna sig åt sin omdebatterade sjukvårdsreform och utrikespolitiska prioriteringar som Afghanistan. Men trots ansträngningarna visade opinionsundersökningar hösten 2009 på sviktande stöd för Obama. Det bådar inte gott för demokraterna inför kongressvalet 2010.

Biografi med genealogi

En lyssnares röst

av Susanne Björkman. Inläst ur Carlsson, 2009 av Anna Godenius. Talboken omfattar 9 tim., 12 min..

I mer än tre decennier har S. B. rört sig mellan olika genrer. Många av hennes radiodokumentärer har blivit klassiker. Här berättar hon om sitt arbete, sitt liv och om konsten att samtala. Man får även träffa personerna som deltog i dokumentärerna och ta del av hur programmen vuxit fram och vad som sedan hände. Det är också en nära berättelse om en journalists utveckling. Den tryckta bokens CD-bilaga ingår ej i talboken.

Blodsbröder

av Tommy Deogan. Inläst ur Bra böcker, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 6 tim., 21 min..

I juli 2002 blev Tony Deogan det 1:a dödsoffret för fotbollshuliganism i Sverige. Inför en match mellan AIK och IFK Göteborg misshandlades han så svårt att han senare avled. Inga vittnen vågade framträda och åklagaren lade ner förundersökningen. Tommy, Tonys bror, berättar om deras uppväxt i förorten Hallonbergen. En tillvaro präglad av våld, droger, kriminalitet och i total avsaknad av vuxna förebilder.

Släkten, pengarna och Caroline Gother

av Marja Taussi Sjöberg. Inläst ur Atlantis, 2009 av Anita Molander. Talboken omfattar 7 tim., 52 min..

De rika handelssläkterna på 17- och 1800-talen kunde genom giftermål föra vidare sitt inflytande över generationerna. Framgångsrika svärsöner garanterade döttrarnas välfärd och familjerna bibehöll sin ekonomiska makt genom dem. Men Caroline Gother, 1761-1836, förblev ogift trots att hon var en av Sveriges rikaste kvinnor. Här berättas om makt och pengar i dåtidens Stockholm, en tid lika ekonomiskt dramatisk som vår egen.

Samhälls- och rättsvetenskap

Fogelstad

Inläst ur Norstedt, 1956 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 9 tim., 29 min..

Den kvinnliga medborgarskolan på Fogelstad grundades 1921 av den s.k. Fogelstadgruppen, och regelbundna kurser hölls mellan 1925-1954. Gruppen stod också bakom Frisinnade kvinnors förbund och tidskriften Tidevarvet. Syftet vara att utbilda kvinnor att ta tillvara sina medborgerliga rättigheter. I boken berättas skolans historia av de som var med: grundarna, lärarna samt eleverna.

Kokerskan och kannibalen

av André Glucksmann. Inläst ur Alba, 1978 av Lars Nygren. Talboken omfattar 10 tim., 55 min..

Förf., som hör hemma bland 1970-talets "nya franska filosofer", ifrågasätter marxismen genom att bedöma den efter dess gärningar. Han ställer frågor som: Hur kan marxismen i sig inrymma koncentrationslägren? Hur kan en ideologi som utlovar en jämlik framtid utan människors förtryck av människor deportera, tortera och förinta med extrem känslolöshet? Förf. tar utgångspunkt bl.a. i Solsjenitsyns vittnesbörd om Gulagarkipelagen.

Sveriges afrikanska krig

av Bengt Nilsson. Inläst ur Timbro, 2008 av Bo Green. Talboken omfattar 12 tim., 14 min..

I närmare femtio år har Sverige skänkt bistånd till Afrika. Lika länge har krig och konflikter härjat kontinenten. Förf., journalist med mångårig erfarenhet av Afrika, menar i denna debattskrift att vi svenskar ofta bidrar till våld och död när vi tror att vi skänker pengar till fred, utveckling och demokrati. Särskilt granskas biståndet till Etiopien.

De apatiska

av Gellert Tamas. Inläst ur Natur och kultur, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 19 tim. 13 min..

G.T., författare och journalist, skriver om apatiska flyktingbarn med utgångspunkt i ett uppmärksammat fall 2003. Han blottlägger hur tjänstvilliga politiker, aningslösa journalister, organiserade högerextremister och högt uppsatta läkare gemensamt skapar en bild av de så kallade apatiska barnen. En bild byggd på fördomar och vandringssägner, som till slut uppfattas som en sanning. Uppmärksammad reportagebok.

Ekonomi och näringsväsen

Surdegsbröd

av Martin Johansson. Inläst ur Natur och kultur, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar {}. DAISY text och ljud.

Att baka med surdeg är enkelt men samtidigt något av ett mysterium. Förf. reder ut begreppen kring surdeg, beskriver olika sorters degar, visar hur man startar och matar en surdeg, och ger råd på hur man bakar för att uppnå det bästa resultatet. Här finns recept på ljusa, mellanmörka och mörka bröd, samt några specialbröd. Han ger även svar på de vanligaste frågorna om surdeg.

Naturvetenskap

Astronomica

Inläst ur Tandem Verlag i samarbete med H. F. Ullmann, 2008 av Anna Westberg. Talboken omfattar 39 tim., 33 min..

Den ämnesindelade uppslagsboken om rymden redogör för solsystemet, stjärnorna, galaxerna, modern kosmologi, astronomins historia och rymdforskning. Även om att studera himlen och slutligen tabeller, ordlista och register. Detaljrik bok där den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

Kråkan som var en mes

av Lennart Nilsson. Inläst ur Ellerström, 2008 av Bo Green. Talboken omfattar 8 tim., 43 min..

L.N., ornitolog och författare, reder ut begreppen kring fåglars artbildning, olika syn på vad en art är och hur arter utvecklas åt olika håll i olika omgivningar. Frågan hur många arter som finns är inte lätt att besvara då man varje år hittar nya fågelarter och då forskare inte kan enas om en definition av begreppet art. Lärorik bok med ett avslutande kapitel om termer och begrepp inom ämnet ornitologi.

Medicin

Stress- och utmattningsproblem

av Niclas Almén. Inläst ur Studentlitteratur, 2007 (tr. 2008) av talsyntes. Talboken omfattar {}. DAISY text och ljud.

Handbok som på ett konkret sätt beskriver hur stress- och utmattningsproblem kan förebyggas och behandlas. Förf. redovisar en mängd problemområden och metoder samt ger en introduktion till kognitiv beteendeterapi (KBT). Många exempel och illustrativa modeller visar på hur problem utlöses och vidmakthålls. Vänder sig till yrkesverksamma inom området samt studerande på universitets- och högskolenivå.

Hantera din depression

av Paul Gilbert. Inläst ur Prisma, 2005 av Anna Döbling. Talboken omfattar 15 tim., 17 min..

Depression och nedstämdhet kan ta sig många olika uttryck och orsakas av en mängd faktorer. Här beskrivs olika sorters depressioner, vad som utlöser dem samt hur man lär sig att hantera dem. En självhjälpsbok som utifrån KBT, kognitiv beteendeterapi, ger praktiska tips om hur man tar kontroll över sin depression. Innehåller ett flertal fallbeskrivningar samt råd som kan följas steg för steg.

I arbete med våldsutsatta kvinnor

av Josefin Grände. Inläst ur Gothia, 2009 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 7 tim., 5 min..

Hur agerar man i sin profession om man misstänker att en kvinna utsätts för våld av sin partner? Hur ställer man frågor och vad gör man när kvinnor väl berättar? Här tas upp hur man observerar signaler på våld och ger bra praktiskt stöd. Motiverande och bearbetande samtal med våldsutsatta kvinnor behandlas också. Underlag för diskussioner och utvecklande av rutiner på arbetsplatsen eller i organisationen finns också med.

Psykos

av Lars Helldin. Inläst ur Janssen-Cilag, 2005 av Marika Bergström. Talboken omfattar 4 tim., 9 min..

Syftet med boken är att ge grundläggande kunskaper om den psykotiska sjukdomsgruppen. Vänder sig till personer som har få eller inga kunskaper om psykiatri i allmänhet och psykotisk sjukdom i synnerhet. Målet är att på ett enkelt sätt förklara svåra sjukdomstillstånd. Förf. är läkare och specialist i allmänpsykiatri.

Godis åt folket

av André Persson. Inläst ur Andersson Pocket, 2009 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 5 tim., 39 min..

Svenskarna äter mest godis i världen. På 20 år har konsumtionen av karameller och choklad ökat med nära 50 %. Under samma tid har medelsvenskens vikt ökat med ca fem kilo. Förf:na anser att en avgörande faktor är lanseringen av plockgodis i de svenska butikerna sedan mitten av 1980-talet. Ökad exponering, större godispåsar och extrem prispress har varit skickligt genomförda marknadsstrategier.

En överlevnadsguide för personer med Asperger syndrom

av Marc Segar. Inläst ur Riksföreningen Autism, 1999 av Marika Bergström. Talboken omfattar 1 tim., 40 min..

Förf. har själv diagnosen Asperger syndrom. Här ger han råd och tips till personer med samma diagnos. Syftet är att visa på sådana regler och förhållningssätt som är allmänna och inte förändras. Vänder sig även till anhöriga och personal i skola, boenden och liknande.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian

av Sherman Alexie. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2008 av Örjan Blix. Talboken omfattar {}. DAISY text och ljud.

Junior, 14 år, är den nördigaste indianen i hela Spokane-reservatet. Han läspar, stammar och sitter helst av allt hemma och ritar serier. En dag får Junior besök av sin lärare, Mister P, som har ett enda råd att ge honom: Åk härifrån, så fort du kan. Trots att nästan alla på reservatet ser Junior som en förrädare, lyder han rådet och börjar på en helvit medelklasskola. De enda indianerna där är han själv och skolmaskoten.

Flickan, Snömannen och den vita slädhunden

av Inger Brattström. Inläst ur Tiden, 2009 av Lo Tamborini. Talboken omfattar {}. DAISY text och ljud.

Tonåringen Lucie tillbringar jullovet på en hundgård i norra Norrland, norr om polcirkeln. Där ska polarhunden Nell läras och tränas till en bra slädhund. Nell är egentligen inte Lucies hund. Hon har henne bara till låns och Lucie oroar sig för hur det ska gå för Nell bland de halvvilda slädhundarna på gården. Men mest oroas hon över vad som ska hända sedan. Kommer Nell att säljas?

Ögat över månskäran

av Libba Bray. Inläst ur B. Wahlström, 2007 av Lo Tamborini. Talboken omfattar {}. DAISY text och ljud.

När 16-åriga Gemma, år 1895, flyttar från Indien till det viktorianska England och kommer till en engelsk internatskola för överklassflickor bär hon med sig traumatiska upplevelser: moderns plötsliga död och sina egna, märkliga visioner. Ensam och kontaktsökande får hon två bästisar med samma intresse för det övernaturliga. De ingår ett hemligt systerskap och upptäcker sin magiska förmåga bl.a. genom en upphittad dagbok.

Nu gäller det!

av Eva Callenbo. Inläst ur LL-förlaget, 2008 av Lo Tamborini. Talboken omfattar {}. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Vilma och Happy, den vilda ponnyn. Vilma har räddat Happy från att gå till slakt. Sedan dess åker hon varje helg till sin kusin Lisa och hennes man Lasse, som äger Happy. Men nu ska familjen flytta, så Happy måste säljas! Vilma får höra att Åsa på ridskolan ska få en egen häst. Egentligen hade hon aldrig tänkt sätta sin fot i stallet igen, men nu går för att titta på den nya hästen.

Vampyrens märke

av P.C. Cast. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar {}. DAISY text och ljud.

Hostattackerna är det första tecknet på att Zoey håller på att bli något annat än en vanlig high school-tjej. Det andra tecknet är att en död kille står och väntar vid hennes skåp i skolan. Hans uppgift är att spåra upp blivande vampyrer och märka dem med månskäran, som är tecknet på att man är en vampyr. När den finns i ens panna måste man lämna allt och ta sig till Nattens hus. Första delen i en planerad serie.

Sju sagor

av Tito Colliander. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 34 min.Hmono.

Den ryskfödde, finlandsvenske förf. berättade sagor för sina egna barn under 1940- och 1950-talen. De publicerades sedan i olika tidskrifter och i folkskolans läseböcker. Det är främst djursagor där förf. vill få läsaren att se det fantastiska i vardagen och i naturen. Mest kända är sagorna Igelkotten som gick till skomakaren och Gubben som for till Terijoki.

Svikarens spel

av B. R. Collins. Inläst ur Alfabeta, 2009 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 1CD-ROM {}. DAISY text och ljud.

Michael och Francis har en gemensam hemlighet: De har skapat en fantasivärld, Evgard, som ingen annan känner till. I den ritar de kartor, hittar på länder och folkslag. Men Evgard är en brutal värld som alltmer trasslar in sig i deras egen verklighet. När Michael en dag tror att Francis har avslöjat deras gemensamma hemlighet hämnas han. Konsekvenserna blir förödande. Berättelse om vänskap, lojalitet och mörka hemligheter.

Fatta eld

av Suzanne Collins. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar {}. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Hungerspelen. Katniss trodde att en vinst i Hungerspelen var lika med framgång, lycka och berömmelse, men istället skulle det bara leda till fruktan och att hon blev ökänd. Huvudstaden är inte nöjd med henne. Hennes prestationer på arenan har gjutit mod i rebellstyrkorna - och i takt med att upproret växer sig starkare, ökar också riskerna för Katniss och de hon älskar.

Nabus bok

av Zizou Corder. Inläst ur B. Wahlström, 2009 av Håkan Julander. Talboken omfattar {}. DAISY text och ljud.

Ficktjuven Lee har stulit Nabus bok. En bok som existerat i tusentals år. Den innehåller varje berättelse och legend som någonsin berättats och den är ovärderlig! Inte nog med det - boken är magisk. Nu måste han fly för att undkomma en mördare. Färden går genom Londons gator och stadens illaluktande kloaker. Lee är dyslektiker och kan inte läsa, men då läser boken högt för honom och en helt ny värld öppnar sig.

Så värt

av Martin Jern. Inläst ur X Publishing, 2007 av Örjan Blix. Talboken omfattar {}. DAISY text och ljud.

Aron, 15, är inte nöjd med den han är, men vet heller inte vem det är han vill vara. Han berättar öppet och ofta utan självdistans om hur "värt" och hur värdelöst det är att vara en outsider. Han berättar om en tonårsvärld där spelreglerna är suddiga men där allt samtidigt är svart eller vitt. Men en sak vet han: Han vill gärna nå fram till Nora.

Disa, dimälvan [Elektronisk version]

av Daisy Meadows. Inläst ur B. Wahlström, 2006 av Lo Tamborini. Talboken omfattar {}. DAISY text och ljud.

Del 5 i serien om väderälvorna. Kung Bore har stulit de sju väderälvornas magiska fjädrar och ställt till med oreda i Älvlandet. Nu behöver älvorna hjälp av flickorna Kristin och Rebecka för att hitta fjädrarna och få ordning på vädret igen. Disa, dimälvan, har kommit bort i dimman och hittar inte tillbaka utan sin magiska fjäder. Snart har också Rebecka och Kristin gått vilse.

Flinga, snöälvan

av Daisy Meadows. Inläst ur B. Wahlström, 2006 (tr. 2008) av Britt Örnehed. Talboken omfattar {}. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien om väderälvorna. Vad är det som händer på Kristins sommarställe? Plötsligt börjar det snöa mitt i sommaren! Det är Kung Bore som har stulit de sju väderälvornas magiska fjädrar och ställt till med oreda i Älvlandet. Nu behöver älvorna hjälp av Kristin och hennes vän Rebecka för att hitta fjädrarna och få ordning på vädret igen.

Stormens förgörare

av Pearl R. Morrison. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2008 av Anna Döbling. Talboken omfattar {}. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Vindens mästare. Archie, 10 år, leker ute på piren och får då syn på några hotfulla varelser i havet. Archie börjar se märkliga skuggor och höra konstiga ljud som av marscherande arméer. Det är skygglorna som har legat i dvala på Nordsjöns botten i hundratals år. Men nu har de vaknat. Archie och hans morbror Rufus får utkämpa en ny kamp på liv och död.

En natt på Daemon Hall

av Andrew Nance. Inläst ur Alfabeta, 2009 av Håkan Julander. Talboken omfattar {}. DAISY text och ljud.

Den kände thrillerförfattaren Ian Tremblin flyttar till den lilla staden Maplewood och bjuder in fem ungdomar till en novellpristävling. De ska tillbringa en kväll med Tremblin på den spöklika herrgården Daemon Hall, och vinnaren bland dem ska få sin historia publicerad. Men Kara, Demarius, Chelsea, Chris och Wade känner redan från början att något inte är som det ska. Kommer de att kunna ta sig ut från herrgården igen?

Sune i Grekland

av Sören Olsson. Inläst ur Egmont Kärnan, 2009 av Håkan Julander. Talboken omfattar {}. DAISY text och ljud.

Sunes familj åker inte på den vanliga semestern till Myggträsk, utan styr kosan till Grekland. Spänningen är stor och frågorna många. Kommer de att klara säkerhetskontrollen? Vad händer på planet och vad gör Sune när han upptäcker att världens sötaste tjej är i samma barngrupp som Håkan? Sunes familj blir också bekanta med en grekisk familj som är lika galen som Sunes, med en klantig pappa som gillar att fiska.

Trollflickan

av Josefine Ottesen. Inläst ur Bonnier utbildning, 2007 av Lo Tamborini. Talboken omfattar {}. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien om Enya. Det är medeltid. Enya är fosterbarn hos den elaka Marta. Hon får slita hårt. Landets prins, Rami, ska gifta sig. Då får Enya en av sina magiska upplevelser. Hon ser en syn som visar henne att det går illa om prinsen gifter sig. Kan hon förhindra det?

Delfinernas sång

av Lauren St. John. Inläst ur B. Wahlström, 2008 av Anna Döbling. Talboken omfattar {}. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Den vita giraffen. Martine har nu lärt sig mycket om den afrikanska naturen och insett att hon har förmågan att tala med djur. Tillsammans med sin klass reser hon med båt mot Mozambique för att studera delfiner. Men efter en storm som får båten att kapsejsa vaknar Martine och några av hennes klasskamrater upp på en öde strand. De har räddats av delfiner. Nu måste barnen överleva på ön.

Den vita giraffen

av Lauren St. John. Inläst ur B. Wahlström, 2007 av Lo Tamborini. Talboken omfattar {}. DAISY text och ljud.

Martine är 11 år när hennes föräldrar dör. Hon skickas till Sydafrika för att bo med mormor, som hon aldrig har träffat. Hennes nya hem är Sawubona, ett viltreservat där hemligheterna är många och stämningen tryckt. Trots detta tycker Martine att platsen är vacker och hon känner en samhörighet med djuren. En natt när Martine sitter ensam och tittar ut genom fönstret ser hon en ung giraff som verkar titta på henne.

Skuggan

av Lee Weatherly. Inläst ur Argasso, 2008 av Marika Bergström. Talboken omfattar {}. DAISY text och ljud.

Sarah blev övergiven av sin mamma för sju år sedan. Nu bor de bara några kilometer ifrån varandra i den brittiska staden Milton - ändå vill Sarahs mamma inte träffa henne. Men Sarah kan se henne, bevakar henne och tänker hämnas. Om en ung flickas problem med depression och övervikt, och om familjehemligheter som hon börjar nysta i - med oanade följder.