Nya talböcker mars 2010

Nya talböcker mars 2010

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 141 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Graceland

av Christopher Abani. Inläst ur Celander, 2009 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 12 tim., 19 min..

16-årige Elvis Oké lever med sin alkoholiserade far i ett slumområde i Lagos. Han drömmer om ett liv i frihet, utanför slummen och bortom faderns kontroll. Han försöker försörja sig som Elvisimitatör men när det inte lyckas, dras han in i kriminell verksamhet. Om en pojkes uppväxt i det postkoloniala landet Nigeria, sliten mellan traditionella normer och den amerikanska kulturens lockelser. C.A,, 1966- , nigeriansk förf.

Mordet på Ragnhildsholmen

av Mats Ahlstedt. Inläst ur Kabusa, 2009 av Anita Molander. Talboken omfattar 9 tim., 52 min..

Några ungdomar har åkt till Ragnhildsholmen för att fira studenten, men festen får ett abrupt slut när de finner en mördad man ute vid den gamla borgruinen. Ett äldre par som bor i området hittas senare döda - mord eller självmord? När några gamla brev hittas föårstår polisen att svaret kan finnas långt bort i tiden. Fjärde boken om kommissarie Sören Högström och hans kollegor vid länskriminalen i Göteborg.

Näktergalen sjunger falskt

av Berndt Andersson. Inläst ur Libra Artic, 2009 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 13 tim., 3 min..

Fjärde boken i serien om en hemlig spionorganisation som byggdes upp i Sverige under andra världskriget under ledning av major Fredric Barnetoft. Nu är det 1952, det kalla kriget pågår, och den amerikanske jakten på information om sovjetiska radarinstallationer intensifieras. Barnetofts bästa agent, Lene Sørensen, får i uppdrag att lokalisera en svensk radarexpert som försvunnit. Spionroman med verklighetsbakgrund.

Fiender

av Renzo Aneröd. Inläst ur Leopard, 2009 av Håkan Julander. Talboken omfattar 10 tim., 56 min..

Sista delen i en trilogi om unga människors vilsenhet i ett Göteborg präglat av våld, missbruk och kriminalitet. Man får möta personer inom extrema rörelser; nazister, vänsterextremister och kriminella invandrargäng som konfronterar varandra i hårda gatustrider och ömsesidigt hat. Vid sidan står föräldrar och myndigheter handfallna. Samhällskritisk skildring där trots allt oväntade kärleksband kan ge hopp. E. A., 1969- .

Stillheten

av Attila Bartis. Inläst ur Norstedt, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 7 tim., 55 min..

Andor har just begravt sin mor, en gång en firad skådespelerska som sedan hamnade i den politiska kylan när dottern flydde till väst från det kommunistiska Ungern. Under sina sista femton år vägrade modern att lämna lägenheten, där hon och sonen levde i ett symbiotiskt förhållande. Skildrar med svart humor en familjetragedi i ett totalitärt samhälle. A.B., född 1968 i Rumänien men bosatt i Budapest.

Uggla

av Aase Berg. Inläst ur Bonnier, 2009 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 12 tim., 53 min..

Ett antal essäer tidigare publicerade i tidningar och litteraturtidskrifter under en tioårsperiod, fram till 2009. De sex huvudrubrikerna är: Asocialia, Kastration och kärlek, Barn och banalism, Djur och natur, Poetisk forskning och Döden. Texterna präglas av ett associativt tänkande språk. Förf. är litteraturkritiker och poet. Nyskrivet förord, som förf. ser som en nyckel till sitt eget skrivande.

Botad oskuld

av Ulla Bjerne. Inläst ur Bonnier, 1961 av Anita Molander. Talboken omfattar 9 tim., 17 min..

Del 3 i förf:s självbiografiska serie inledd med Livet väntar dej. Den 23-åriga Cilla befinner sig i Paris där hon i inackorderingsrum och rangliga ateljéer i Quartier Latin stretar med sitt skrivande. Tiden är åren runt första världskriget och hon umgås med en rad svenska konstnärer och skribenter där några uppträder under verkliga namn. Öppenhjärtig skildring där förf. varken skonar sig själv eller andra. U.B., 1890-1969.

Den glada otryggheten

av Ulla Bjerne. Inläst ur Schildt, 1958 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 10 tim., 8 min..

Del 2 i förf:s självbiografiska serie inledd med Livet väntar dej. Cilla har brutit upp från sin barndoms Söderhamn och hamnat i Malmö som kontorist. Trelleborg och Köpenhamn är ytterligare yttre etapper på pojkflickans väg mot frimodighet, livslust och djärvhet. På Malmös årliga maskerad på Hippodromen möter hon den charmige Steve. U.B., 1890-1969.

Änglamakerskan

av Saga Borg. Inläst ur Schibsted, 2007 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 8 tim., 1 min..

Del 5 i serien som inleds med Tiggarens förbannelse. Kyrkan är fullsatt och Agnes står redo att gifta sig med Nataniel Torn. Då slår kyrkporten upp med full kraft och till allas bestörtning störtar Alexander in. Nataniel beger sig i vredesmod till Himmelriket med frågorna hopandes och väljer ut ett offer för att stilla sin frustration och på Kullagård njuter Agnes och Erik av att ha Alexander hos sig igen.

Inget att förlora

av Lee Child. Inläst ur Damm, 2009 av Björn Löfgren. Talboken omfattar 15 tim., 53 min..

Jack Reacher, före detta militärpolis, är på luffen genom USA. I en håla i Colorado, Despair - där han hamnat i brist på lift, hotar polisen att åtala honom för lösdriveri om han inte frivilligt avlägsnar sig från staden. Men då Reacher vägrar körs han till stadsgränsen och lämnas där. Det är uppenbart att den lilla staden har någonting emot främlingar och Reacher tänker ta reda på varför.

Berätta inte för någon

av Harlan Coben. Inläst ur Forum, 2003 av Erik Hammar. Talboken omfattar 11 tim., 30 min..

Läkaren David Becks hustru Elizabeth mördas efter ett överfall, då de är unga och nygifta. Åtta år efteråt får han ett meddelande i sin e-post, som endast Elizabeth kan ha skrivit och hoppet väcks att hon lever. När han börjar undersöka hennes död blir han själv misstänkt för hustrumord och en jakt med många inblandade och misstänkta börjar. Dramatisk thriller.

Släpp inte taget

av Harlan Coben. Inläst ur Forum, 2009 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 11 tim., 20 min..

Mike och Tia Baye hade aldrig kunnat föreställa sig att de skulle spionera på sin 16-årige son Adam. Men sedan en av hans vänner tagit livet av sig förändras Adam. De installerar ett spionprogram på hans dator och inser att han är inblandad i något fruktansvärt. Då försvinner Adam spårlöst. Tryggheten i den idylliska förorten är en illusion. Mike och Tia måste hitta sin son innan det är för sent.

Samtal med smärtan

av Tito Colliander. Inläst ur Natur och kultur, 1956 av Anita Molander. Talboken omfattar 1 tim., 17 min..

T.C., 1904-1989, finlandssvens prosaist och lyriker, skrev romaner och självbiografiska verk, men även religiöst färgade skrifter om valet mellan ljus och mörker. Svaren söks i den grekisk-ortodoxa mysticismen. Denna bok ställer frågor om smärtan. Var går gränsen mellan det som kan uthärdas och det outhärdliga? Hur långt kan förmågan att lida tänjas ut? Är det illusionen av ett smärtfritt livs om ger ångestropen dess skärpa?

Sjömannen från Gibraltar

av Marguerite Duras. Inläst ur Bonnier, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 8 tim., 48 min..

I en ingivelse att förändra sitt liv går en man ombord på en lustjakt. Den tillhör en kvinna om vilken det sägs att hon färdas över haven på spaning efter en man hon en gång känt. Han följer henne och kvinnans livsuppgift blir hans. Roman med humor och smärta, där "sjömannen" blir en sinnebild för det ouppnåeliga idealet, det man rastlöst söker i varje ny partner. Utkom i original 1952, här för första gången på svenska.

Nicolina Teresia

av Bengt Eriksson. Inläst ur Budrik, 2009 av Anna Godenius. Talboken omfattar 10 tim., 58 min..

Dokumentärroman om Sveriges mest framgångsrika sol-och-vårare. Under en rättegång 1941 uppenbarades skandalen. I den åtalade Inez Magnussons, eller Nicolina Teresia Johannesdotters, spår uppenbarades rader av män med krossade hjärtan och tömda plånböcker, många av dem adliga. Här berättas historien om den utfattiga torpardottern från Jämtland som via prostitution i Stockholm kom att arbeta sig upp i samhällets översta skikt.

Mot ännu en sommar

av Janet Frame. Inläst ur Bonnier, 2010 av Marika Bergström. Talboken omfattar 7 tim., 9 min..

Grace Cleave, nyzeeländsk författare i 30-årsåldern, är bosatt i London. Hon är socialt osäker men tackar ändå ja till en inbjudan att tillbringa en weekend på landet hos redaktör Philip Thirkettle och hans familj. Hennes ångest växer under de två dagarna och hon reser i minnet tillbaka till sin barndoms landskap. Vacker roman om hemlöshet och flykt men också om livsmod och fantasins magiska kraft. J.F., 1924-2004.

Skandalen på Bentwood

av Ann Gilmer. Inläst ur Kometförlaget, 1970 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 6 tim., 21 min..

Romantisk historia som utspelas på ett sjukhus. Stilig kirurg möter blond sjuksköterska, varvid tycke och förvecklingar uppstår. Skvaller och rykten sprids: Finns det mörka hemligheter i det förflutna? A.G., pseud för Dan Ross, 1912-1995, storsäljande kanadensisk författare som skrev mer än 300 böcker i olika populärgenrer.

Vit sorg

av Peter Gissy. Inläst ur Rabén Prisma, 1997 av Håkan Persson. Talboken omfattar 16 tim., 2 min..

Tidningsmannen Kent Mortland och hans dotter Paula dras in i en härva av våld och ond bråd död när Paula blir åskådare till en nynazistisk demonstration i Göteborg. Den tyske demonstrationsledaren blir mördad, och den svenska polisen griper mördaren, som också är tysk. Kommer han att berätta sanningen? Från Tyskland skickas en torped med uppdrag att tysta gärningsmannen för gott. Thriller.

Levande död i Dallas

av Charlaine Harris. Inläst ur Stjärnfall, 2009 av Anna Godenius. Talboken omfattar 9 tim., 34 min..

Servitrisen Sookie Stockhouse bor i Bon Temps i Louisiana i en tid där vampyrer lever sida vid sida med människorna. Hon har telepatiska förmågor och är förälskad i den 173-årige vampyren Bill Compton. När en kollega till Sookie mördas blir hon indragen i en härva som innebär att hon måste åka till Dallas för att söka efter en försvunnen blodsugare. Del 2 i en serie som bildar underlag till TV-serien True Blood.

Iakttagelserna

av Jane Harris. Inläst ur Damm, 2008 av Christina Hellman. Talboken omfattar 19 tim., 18 min..

Skottland 1863. Bessy Buckley är på flykt från sitt förflutna som prostituerad. Av en slump får hon jobb som hembiträde hos den vackra Arabella. Bessy fascineras av sin nya matmor och av hennes ovanliga önskemål och konstiga befallningar. Hon inser snart att Arabella döljer något. Och snart inser Bessy vad som hänt den förra tjänsteflickan och bestämmer sig för att hämnas. Spänningsroman där skräckromantik och realism blandas.

Hans nådes tid

av Eyvind Johnson. Inläst ur Bonnier, 2000 av Håkan Julander. Talboken omfattar 17 tim., 42 min..

En storm drar fram över Adriatiska havet år 775 och kanske finns det ett samband med den politiska storm som sveper över världen då Karl den store utvidgar sitt rike. Johannes Lupigis, en lärd hovman från Lombardiet, går i Karl den stores tjänst. Han är en mästare i att överleva, en stoiker som lär sig uthärda sina olycksöden. Storslaget historiskt epos som debatterar friheten och våldets problem, och om hur människan förmår att härda ut.

Samlade pjäser

av Sarah Kane. Inläst ur Teatertidningen, 2004 av Anna Godenius. Talboken omfattar 6 tim., 15 min..

Den brittiska dramatikern Sarah Kane, 1971-1999, skrev fem omskakande och epokgörande pjäser under sitt korta liv. De är fyllda av mänskliga, sexuella och politiska katastrofområden. Men de våldsfyllda scenerna blandas med poetiskt starka och vackra bilder. Våldet har närmast mytologisk styrka, som om antikens hämndtörstande gudar blivit grannar med oss.

Den perfekte vännen

av Jonas Karlsson. Inläst ur W&W, 2009 av Johan Svensson. Talboken omfattar 7 tim., 6 min..

Novellsamling som avhandlar hjärnspöken och gåtfullheter, möten och missförstånd, manlig vänskap och andra pinsamheter. Om bagatellartade hemskheter och livsavgörande orosmoln, positioner som förskjuts och självbilder som haltar. J.K. har ett absolut gehör i dialogerna och en blick för de små detaljerna. Humoristiskt med många bottnar.

Gäst hos verkligheten

av Pär Lagerkvist. Inläst ur Aldus/Bonnier, 1961 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 3 tim., 1 min..

Självbiografisk barn- och ungdomsskildring, från 1925, som tillhör 1900-talets yppersta svenska prosaverk. Förf. tecknar det enkla hemmet med dess tänkesätt och seder, föräldrar och syskon, morföräldrarna på sin lilla lantgård, livet vid järnvägsstationen. Den känslige, egenartade pojken gör sina första bittra erfarenheter av livet och bryter så småningom som individualist sig ut ur den gammaldags omedvetna kollektiva tillvaron.

Uppror

av May Grethe Lerum. Inläst ur Schibsted, 2009 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 9 tim., 30 min..

Del 10 i serien Livets döttrar. Sogndal 1713: År av missväxt och tryckande skatter hade gjort de fattigas vardag till ett helvete av svält och nöd. Marja försöker hjälpa så gott hon kan men måste ständigt se sjuka människor dö i sina händer. En man ger folket hopp, den vithårige upprorsledaren Niels Kvithovud, som leder dem fram i kampen mot ett bättre liv.

Den röda soffan

av Michèle Lesbre. Inläst ur Sekwa, 2009 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 3 tim., 25 min..

Anne har inte hört av sin gamla kärlek Gyl på veckor. Han har flyttat till en liten by vid Bajkalsjön för att leva enligt sin ungdoms ideal. När hans brev plötsligt upphör att komma blir Anne orolig och tar transsibiriska järnvägen till Irkutsk för att söka upp honom. Men ju närmare hon kommer Gyl, desto mindre viktigt blir det för henne att återse honom. Det viktiga blir de människor hon möter och de tankar hon tänker.

Facklan

av Elin Lindqvist. Inläst ur Piratförlaget, 2009 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 10 tim., 35 min..

Leon Larsson, 1883-1922, var en frontfigur bland de anarkistiska ungsocialisterna i Sverige. Han skrev i tidningen Brand och blev snabbt en populär skald. Men han stred inte bara med pennan utan involverade sig i mer handgripliga konflikter. Tillsammans med några finska revolutionärer hyste han planer på att bygga en bombfabrik i Stockholm. Det fick långtgående konsekvenser för Leon, både som människa och författare.

Ölandstokar

av Gull-May Lindström. Inläst ur Gull-May Lindström, 2008 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 6 tim., 18 min..

År 1947 fyller Amanda 70 år och firas med stort kalas med släktingar, barn och barnbarn. Förf. har gjort en grundlig släktforskning och med utgångspunkt från Amanda har hon byggt sin historia om fattigfolket från Öland som utvandrade till en rad olika platser för att överleva. Hon har använt sig av ett digert källmaterial och utifrån dessa dokument skrivit en intressant historia om hur människorna levde sina liv.

Det som ska sonas

av Olle Lönnaeus. Inläst ur Damm, 2009 av Dan Kandell. Talboken omfattar 12 tim., 56 min..

Efter ett kidnappningsdrama där en nära kollega blivit skjuten har journalisten Konrad Jonsson förlorat fotfästet. När så hans adoptivföräldrar mördas måste han återvända till det Skåne som han sedan länge lämnat bakom sig. Tillbaka i Tomelilla börjar han fundera över vad som hände hans biologiska mamma, polskan som var utstött i trakten och som sedan försvann. För att få svar på alla frågor måste Konrad följa trådarna bakåt.

Skördedrottningen

av Andreas Marklund. Inläst ur Järnringen, 2007 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 11 tim., 56 min..

Den unge historikern Olof får ett paket av en vän som han inte har hört av på mer än tio år. I sin jakt efter vännen dras Olof in i en mystisk härva av lögner och glömda förbrytelser. En lång mörk resa tar sin början och jakten på sanningen slutar först i skuggan av andra världskriget. Komplex berättelse som utspelas på olika tidsplan som är en blandning av thriller och historisk roman.

Djuraffär

av Marie Norin. Inläst ur Norstedt, 2010 av Rebecca Ferguson. Talboken omfattar 3 tim., 2 min..

Två kortromaner i en volym. En äldre man med en djuraffär river bort en matta efter en fuktskada och hittar en lucka, bakom vilken han finner något oväntat och skrämmande. I den andra berättelsen möter vi några människor i en stad och får följa deras liv, parallellt, under några timmar. De människor som skildras är alla lite tilltufsade, ett slags restvarelser instängda i sina isolerade universum. Absurd, gripande text.

Amfitryon

av Ignacio Padilla. Inläst ur Tranan, 2009 av Lars Nygren. Talboken omfattar 6 tim., 39 min..

Var det Adolf Eichmann som 1960 ställdes inför rätta i Israel? Eller var det en dubbelgångare som offrades likt en schackpjäs? Med hjälp av fyra röster beskriver förf. olika identitetsbyten och dubbelgångare vid tiden för de båda världskrigen. Centralt är det nazistiska Amfitryon-projektet där olika nazistkoryféer fick varsin dubbelgångare. Thriller om spel, identitet och minne. I. P., 1968- , mexikansk förf.

Ett barn till låns

av Bente Pedersen. Inläst ur Schibsted, 2007 av Anna Godenius. Talboken omfattar 6 tim., 39 min..

Ingrid är försvunnen. I Målselvdalen letar folk överallt efter henne, även om de flesta fruktar att hon har drunknat i den strida älven. På vinterns boplats föder Aile sin förstfödda, skenbart alldeles för tidigt. Med Arons hjälp ger hon sig iväg på en lång och farofylld färd som kommer att avgöra hennes dotters - och många andras - öde, innan hon vänder tillbaka till sina egna. Till slut når Aron Tromsö.

Skenverk

av Christopher Priest. Inläst ur Järnringen, 2006 av Örjan Blix. Talboken omfattar 12 tim., 10 min..

När en dagbok från en avlägsen släkting hamnar i Andrew Westleys händer dras han in i ett mysterium som kommer att förändra hans liv för alltid. Dagboken berättar den fascinerande historien om rivaliteten mellan två scenmagiker, som under en ödesdiger kväll i slutet av 1800-talet startar en fejd som ska följa dem livet ut. I försöken att förgöra varandra pressas de allt längre ut i vetenskapens och förnuftets gränsland.

Jag skänker dig mina vackraste ord

av Björn Ranelid. Inläst ur Beijbom Books, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 5 tim., 27 min..

B.R. har gjort en sammanställning av aforismer, metaforer och brottsstycken ur sin egen litterära produktion. "Världens kortaste och längsta resa går mellan ögat och hjärtat, och där emellan krävs varken pass eller visum" är ett exempel på en aforism. Texterna är på fyra språk: svenska, franska, engelska och tyska.

Tittaren

av Mattias Ronge. Inläst ur Ordfront, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 8 tim., 50 min..

Marcus Tirén är drygt trettio år och har allt: fru, dotter och en karriär som kriskonsult. Men då börjar det. Vardagssituationer blir plötsligt till oöverstigliga prövningar. Familjen blir ett fängelse. Framgången har fått ett pris. Marcus tar till den enda strategi han kan, att springa ännu snabbare. Debutroman om karriärstress, management-mani och om vad som händer när en människa med kontrollbehov tappar all kontroll.

Flickan från ovan

av Alice Sebold. Inläst ur W&W, 2003 av Carin Andersson. Talboken omfattar 13 tim., 22 min..

När berättelsen börjar är huvudpersonen, 14-åriga Susie Salmon, redan död efter att ha våldtagits och styckmördats av en granne. Från sin plats i himlen följer hon nu sin förtvivlade familj och hon hoppas att polisutredningen ska leda fram till en lösning på det brutala mordet. Där från ovan beskriver hon med medkänsla de människor som lämnats kvar, och hon gör det utan vrede eller hämndlystnad. Om förlust och saknad, men också om kärlek och glädje.

Glasdockorna

av Jorun Thørring. Inläst ur Natur och kultur, 2008 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 13 tim., 16 min..

Kriminalinspektör Aslak Eira får hand om utredningen då två studentskor i Tromsö hittas döda. Han erinrar sig ett fall ett år tidigare då en ung kvinna försvann och aldrig hittades. Men Eira och hans kollegor kör fast och under tiden är de bevakade av press och media, och någon mer som följer varje steg de tar. Så försvinner ännu en ung kvinna.

Släktet

av Guillermo del Toro. Inläst ur Bra böcker, 2009 av Anna Godenius. Talboken omfattar 16 tim., 47 min..

En Boeing 777 landar i New York när strömmen plötsligt bryts. Kontrolltornet tappar kontakten med piloten och ingen aktivitet märks inifrån planet. En grupp specialister tillkallas för att ta sig in i planet, då man befarar ett livsfarligt virusangrepp. Livlösa människor ligger överallt. Under transporten från flygplatsen upptäcker man att fyra personer fortfarande lever. Men inget är vad det ser ut att vara.

Korgossarna

av Joseph Wambaugh. Inläst ur Bonnier, 1980 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 14 tim., 13 min..

1960-74 arbetade förf. som polis i Los Angeles. Han studerade samtidigt och har senare levt på att skriva böcker som ofta bygger på autentiska rättsfall. Detta är dock en mer renodlad fiktionsroman, där förf. tagit Joseph Hellers absurda roman Moment 22 som utgångspunkt för en berättelse om hur en grupp poliser träffas på fritiden för att koppla av från sitt arbete. Samvaron går dock snart över styr.

Den stenlagda vägen

av Allan Willny. Inläst ur Gaudete, 2009 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 8 tim., 47 min..

John, en medelålders lärare som tappat engagemanget för sitt jobb, tar en sista-minuten-resa till ön Patmos. Naturligtvis vet han att Patmos var den ö där den gamle Johannes skådade Uppenbarelsebokens vilda syner. I bagaget har han en kristen tro från ungdomsåren som nu sover rätt djupt. På Patmos upplever han ett övervälvande möte med Kristus. Han inser att för att nå ett nytt liv krävs en andlig vägledare.

Resan ut

av Virginia Woolf. Inläst ur Bonnier, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 17 tim., 43 min..

Lyrisk och satirisk berättelse om den unga och oerfarna Rachel Vinrace. Under en resa mot Sydamerika upptäcker hon politiken, kärleken och sexualiteten i en värld som är mycket större och mer komplex än hon trodde. Romanen utkom i original 1915, på svenska första gången 2010. V.W., 1882-1941, anses som en av 1900-talets viktigaste engelskspråkiga författare.

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Det är du själv som bestämmer!

av Sven Delblanc. Inläst ur h:ström, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 12 tim., 59 min..

Ett fylligt urval av debattören Sven Delblancs texter, som speglar hans utveckling både vad gäller intresseinriktning och värderingar. Inläggen spänner över vida områden, rör både inrikes- och utrikespolitik liksom frågor om litteraturens uppgift, den intellektuelles ansvar och kritikerns uppdrag. Texterna bär spår av allvar och vrede, humor och svart ironi. S.D., 1931-92.

Emilia Fogelklou

av Emilia Fogelklou. Inläst ur Cordia, 2009 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 9 tim., 14 min..

E.F., 1878-1972, tog som första kvinna i Sverige teol kand-examen 1909 och 1941 blev hon den första kvinnliga hedersdoktorn i teologi. Hon var också lärare, psykolog, essäist, skönlitterär författare, kväkare, fredsaktivist m.m. I denna antologi med texter från tiden 1901-58, sammanställd och med ett förord av författaren och journalisten Ulrika Knutsson, får läsaren möta många olika sidor av E.F.

Mål med mening

av Lars Hogedal. Inläst ur SISU, 2003 av Lo Iweborg. Talboken omfattar 2 tim., 33 min..

En bok för eftertanke och reflexion kring organisationers verksamhetsidé. Innehållet behandlar själva idén, värdegrund, vision, mål och strategi. Är främst avsedd som ett hjälpmedel inom idrottsrörelsen med målsättningen att vitalisera och utveckla värderingar och arbetssätt. Den mångsidiga handboken kan användas i många olika sammanhang, inte bara inom idrottsrörelsen.

Kvarstadsresan, Fabler och Societeten i Stockholm samt andra prosatexter 1880-1889

av August Strindberg. Inläst ur Norstedt, 2009 av David Zetterstad. Talboken omfattar 37 tim., 47 min..

Drygt 40 prosatexter som Strindberg skrev under 1880-talet för tidningar och tidskrifter. Texterna är av varierande slag: I "Kvarstadsredan" ger han i dagbokens form sin skildring av Giftasprocessen. I "Fabler" prövar han en ny genres satiriska möjligheter. I "Societeten i Stockholm" presenteras Sveriges politiska och konstnärliga liv för en internationell publik. Nationalupplagan med en omfattande kommentardel.

Religion

101 berättelser om änglavakt och övernaturliga ingripanden

av Anita Barker Andersen. Inläst ur OmegaSkrift, 2008 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 7 tim., 22 min..

Änglavakt är ett uttryck som man ofta kan träffa på i medierna när någon mirakulöst överlevt en olycka. Här finns berättelser om änglar i människogestalt, skyddsänglar osynliga för en själv men som vittnen kan berätta om, riktiga änglar i vita kläder, oförklarliga krafter som ingripit i nödens stund. Det är observationer som gjorts av människor i vardagens Sverige. Bibelcitaten i texten är hämtade ur Svenska folkbibeln.

Bortom Birgitta

av Emilia Fogelklou. Inläst ur Bonnier, 1941 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 5 tim., 54 min..

Studier över den heliga Birgitta och hennes uppenbarelser. Förf. undersöker uppenbarelserna ur sociologiskt perspektiv och studerar särskilt några enskilda motivkretsar. Bland rubrikerna: Birgitta och landskapslagarna, Irlands Brigida och Roms Agnes, Barnsbörd från uppenbarelsernas horisont. Emilia Fogelklou, 1878-1972, Sveriges första kvinnliga teologie kandidat. Teologie hedersdoktor vid Uppsala universitet 1941.

En lekman ser på Herrens bön

av Phillip Keller. Inläst ur Semnos, 2007 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 5 tim., 14 min..

Genomgång vers för vers av den kristna bönen Fader vår i Svenska folkbibelns översättning. P.K., uppvuxen i Östafrika som missionärsbarn och utbildad till agronom i Canada, blev sedan verksam som lekmannapredikant i ett karismatiskt kristet samfund i Canada. Här delar han med sig av vad bönen betytt för honom själv. Boken publicerades ursprungligen på engelska 1976.

Tvivel växer på oväntade ställen

av John Ortberg. Inläst ur Libris, 2009 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 5 tim., 53 min..

J.O., presbyteriansk pastor, menar att det är omöjligt för honom som troende att låta bli att också tvivla. Han måste få lov att ställa alla svåra frågor och göra invändningar mot det som upplevs som ologiskt. Han skriver utmanande, tröstande och inspirerande om hur uppriktighet inför livets svåraste frågor kan vidga förståelsen och kunskapen och leda den kristne in i en mer tillitsfull och ärligare relation med Gud.

Präst i Fruängen

av Anne Sörman. Inläst ur LL-förlaget, 2006 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 35 min..

I Fruängens centrum ligger tillsammans med affärer och tunnelbanestation också Fruängens kyrka. Där arbetar Ann-Christine Johansson som präst. Läsaren får möta henne på arbetsplatsen i hennes dagliga arbete, men också ta del av hennes liv fram till dess hon bestämde sig för att bli präst. Här ges också en bild av alla de verksamheter som kyrkan bedriver, kyrkoårets färger och kyrkans betydelse för många människor i Sverige.

Nåden

av Owe Wikström. Inläst ur Cordia, 2004 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 52 min..

O.W., professor i religionspsykologi och präst, gör här en koncentrerad framställning av nådens väg. Denna process har olika namn i skilda kristna traditioner. Gemensamt är att människan förs genom olika stadier fram till en fördjupad tro. Ofta börjar den i en diffus andlig otillfredsställelse, ibland kallad hjärtats oro, för att leda fram till en stark övertygelse. Längtan, frid, tvekan, melankoli är alla delar av vägen.

Filosofi och psykologi

Konsten att bedöma människor

av Kjell Ekstam. Inläst ur Liber, 2006 av Elisabet Andersson. Talboken omfattar 5 tim., 18 min..

K.E., legitimerad psykolog och psykoterapeut, har mångårig erfarenhet av arbete med människors utveckling i och utanför arbetslivet. Här förmedlar han viktiga grundkunskaper för den som använder personbedömningar som ett instrument i sin yrkesverksamhet. Förf. framhåller vikten av en etisk och ödmjuk inställning. Boken vänder sig förmodligen främst till personalrekryterare och ledare inom näringsliv och offentlig verksamhet.

Alltings mått

av Helena Granström. Inläst ur Ruin, 2008 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 2 tim., 42 min..

Poetisk essä om kroppsliga dimensioner av språket och språkliga dimensioner av kroppen. Utifrån företeelser som pornografi, konsumism, teknik, stadsmiljö och modern fysik undersöker förf. hur det västerländska kulturarvet separerat individen från sin omvärld och människorna från varandra. H.G., född 1983 är teoretisk fysiker och matematiker.

15 typer av kvinnor - och vad de säger till psykologen

av Mattias Lundberg. Inläst ur Uppsala Publishing House, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 3 tim., 38 min..

Psykologerna M. Lundberg och A. Wahlberg beskriver 15 typer av kvinnor som sökt hjälp för små eller stora funderingar eller problem, och vad de sagt vid samtalen. De lyfter fram vanliga kvinnotyper - som t.ex. karriärkvinnan, den kärlekskranka, plastmorsan, den evigt unga, världsräddaren, den överanalyserande - och resonerar kring det typiskt kvinnliga, liksom samspelet mellan man och kvinna.

17 typer av män - och vad de säger till psykologen

av Mattias Lundberg. Inläst ur Uppsala Publishing House, 2008 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 5 tim., 10 min..

Förf:na, psykologer, beskriver 17 typer av män som har sökt hjälp för mindre eller större problem. De berättar underhållande om stereotyper som sportfånen, mammas pojke, kvinnojägaren, reptilhjärnan, 40-åringen, den otrogne, martyren med flera. Varje typ beskrivs utifrån en man som besöker psykologen och lägger fram sina bekymmer. Därefter beskrivs själva mötena och vilken lösning som man gemensamt kommer fram till.

Skrifter

av Platon. Inläst ur Atlantis, 2009 av Bo Green. Talboken omfattar Bok 6: 24 tim., 7 min..

Med Bok 6 avslutar Jan Stolpe sin svenska översättning av Platons samlade skrifter, en utgåva som innehåller alla skrifter som gått under Platons namn. Många av texterna i denna bok har aldrig tidigare översatts till svenska. J.S. har skrivit förord och kommenterande noter till alla texter. Volymen avslutas med ett fullständigt namnregister till alla de sex böckerna i utgåvan.

Leva etiskt

av Annika Spalde. Inläst ur Karneval, 2009 av Anna Godenius. Talboken omfattar 7 tim., 10 min..

I det västerländska samhället anses lönearbete och konsumtion vara ramen för ett normalt liv. Här vill förf. ge redskap för en alternativ livsstil där engagemang i samhällsfrågor som global rättvisa och djurrätt och en nedtrappning i lönearbete och konsumtion bildar norm. En mängd konkreta exempel på hur man kan förändra sitt liv ges i form av olika övningar. Boken avslutas med läs- och filmtips.

Familjens livscykel

av Björn Wrangsjö. Inläst ur Mareld, 2009 av Christina Hellman. Talboken omfattar 5 tim., 53 min..

Familjens livscykel fungerar som modell för att förklara och förstå förändring och utveckling av individer och familjer. . Den bygger på kunskap som utvecklats inom traditionell systemteori och familjeterapi. Förf. för även resonemang om anknytning och intersubjektivitet, begrepp som står i fokus inom den kliniska psykologin idag. B.W. är docent i barn och ungdomspsykiatri och har arbetat 40 år inom BUP i Stockholm.

Cirkus 50

av Charlotta von Zweigbergk. Inläst ur Kalla kulor, cop. 2009 av Marika Bergström. Talboken omfattar 1 tim., 37 min..

I en tid när tidningarna matar oss av bilder på femtioåringar som försöker vara tjugoåtta målar C.v.Z., författare och journalist, upp det smarta och sköna alternativet: att njuta av det du är i stället för det du en gång kanske var. I förordet sägs: Den här boken vänder sig inte till dig som vill verka yngre än vad du är, den vänder sig i stället till dig som vill njuta av den ljuva medelåldern.

Litteraturvetenskap

Min vän Stieg Larsson

av Kurdo Baksi. Inläst ur Norstedt, 2010 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 4 tim., 14 min..

Stieg Larsson, 1954-2004, arbetade under många år på tidskriften Expo samtidigt som han skrev deckarna i den s.k. Millennium-serien. K.B. var under många år kollega med L. och skriver ett personligt porträtt av sin vän. Han ger en bild av en människa som oavbrutet och hängivet hävdade alla människors lika värde och inte räddes något i sitt opinionsbildade arbete. Men han kunde också vara mycket krävande mot omgivningen.

Thomas Manns Josef och hans bröder

av Olle Holmberg. Inläst ur Bonnier, 1944 av Gunar Johnson. Talboken omfattar 2 tim., 5 min..

O.H., 1893-1973, ger en principöversikt över Thomas Manns bibliska romansvit Josef och hans bröder, tillkommen 1933-1943. I de fyra delarna återberättar Mann, 1875-1955, den bibliska sagan om den förlorade och återfunne Josef samt sätter in den i dess tidsmiljö ca 1300 år f. Kr. Här ges en exposé över verkets egendomliga tillkomsthistoria, analyseras grundtankar och påvisas förhållanden till Manns övriga författarskap.

Mobergland

av Jens Liljestrand. Inläst ur Ordfront, 2009 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 17 tim., 4 min..

Akademisk avhandling där J.L. visar hur Mobergs utvandrarserie, ett personligt och politiskt romanprojekt utgivet under åren 1949-1959, i själva verket säger mer om sin egen tid än om 1800-talet. De självbiografiskt färgade romanerna speglar den åldrande förf.s hat mot den svenska byråkratin och sökandet efter lycka och oberoende i USA. Sviten, menar L., är en del av 1950-talets svenska och amerikanska kallakrigskultur.

Som det kan bli

av Jan Mårtenson. Inläst ur Carlsson, 2009 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 13 tim., 19 min..

Memoarer av J.M., 1944- , författare, poet och journalist. Uppvuxen i Tidaholm kom han, via arbete som volontär på flera landsortstidningar, till Arbetet i Malmö 1966. Där mötte han många stora profiler - Harry Martinson, Rio-Kalle, Nils Poppe, Karen Blixen, Vilhelm Moberg, Cornelis m.fl. - som han snabbporträtterar. Privat handlar det om stor spritkonsumtion, psykoser och notorisk otrohet.

Allt var rött

av Ture Nerman. Inläst ur KF, 1950 av Ove Ström. Talboken omfattar 12 tim., 50 min..

Del 2 i serien inledd med Allt var ungt. Förf. redogör i denna del, som sträcker sig mellan 1909 och 1929, för sitt förhållande till arbetarrörelsen, kontakten med författare som Martin Koch, Ellen Key, Harry Blomberg, Ragnar Jändel, John Reed m.fl., för resor och splittringen inom den socialistiska arbetarrörelsen på 1920-talet. T.N.,1886-1969.

Om myter, motiv och mordgåtor

av Ingrid Nettervik. Inläst av Benny Nilsson. Talboken omfattar 8 tim., 23 min..

Lärobok i litteraturläsning. Kap. 1 - berättandet i centrum med myter och sagor, fabler och legender, sägner och skrönor. Kap.2 - behandlar tre odödliga teman: Föräldrar och barn, Kärlek genom tiderna, Gott och ont. Kap. 3 - handlar om genrer: fantasy, science fiction, äventyrs- skräck- och kriminalromaner. Kap. 4 - närläsning av dikter, noveller och romaner. Berättartekniska termer och begrepp förklaras.

Från en värld till en annan

av Percival. Inläst ur CKM, cop. 2004. Talboken omfattar 12 tim., 33 min..

Ett sextiotal korta texter, essäer, som till största delen består av presentationer av olika författarskap och böcker. Den historiska överblicken är omfattande - världens äldsta epos, medeltida litteratur, renässans, latinamerikansk- och europeisk litteratur; författarskapen är många - Adonis, Artaud, Beckett, Dante, Hesse, Camus, Handke, Kerouac. Allt andas en djup förtröstan på litteraturens och konstens befriande kraft.

Böcker som förändrade världen

av Andrew Taylor. Inläst ur Ordalaget, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 12 tim., 19 min..

Kan böcker förändra världen? Har vissa böcker påverkat utvecklingen och format våra tankar? A.T, engelsk journalist, presenterar ett urval av femtio böcker som han menar har förändrat världen. Urvalet sträcker sig från Homeros och Iliaden till J.K. Rowling och Harry Potter. Varje bok presenteras med beskrivningar av bokens innehåll, uppgifter om författaren och utdrag ur boken. Bearbetad för svenska förhållanden.

Vidare med Vilhelm Moberg

Inläst ur Carlsson, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 6 tim., 46 min..

Åtta skribenter tecknar här olika sidor av Vilhelm Mobergs författarskap. Genom dem får läsaren möta Moberg som debattör, verklighetsskildrare, historieberättare och diktare. Ingrid Nettervik och Anna Williams har redigerat volymen och även skrivit var sitt kapitel. I.N. intresserar sig för sambandet mellan Mobergs eget liv och hans dikt. A.W. undersöker meningen med tiden i Din stund på jorden.

Konst, musik, teater och film

Welcome to the jungle

av Stephen Davis. Inläst ur Tivoli, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 14 tim., 58 min..

Hårdrockbandet Guns N' Roses bildades i Los Angeles 1985 och hade sin storhetstid i början av 1990-talet, då de betraktades som en av världens ledande rockgrupper. Frontfigurerna Axl Rose och Slash var lika kända för sin musik som för sina skandaler, kvinnoaffärer, drogmissbruk och psykiska problem. S.D., rockjournalist som skrivit flera rockbiografier, beskriver närgånget gruppens historia med dess fram- och motgångar.

Större än så här

av Liv Elf Karlén. Inläst ur Atlas, 2008 av talsyntes. Talboken omfattar 4 tim., 5 min.. DAISY text och ljud.

En liten konstnär

av Lars Lerin. Inläst ur Natur och kultur, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 2 tim., 22 min..

Konstnären Lars Lerin, 1954- , berättar om sin uppväxt i det lilla värmländska samhället Munkfors. Om den slingriga vägen till vuxenlivet och om upptäckten att det var pojkar han förälskade sig i. En stark, osminkad skildring av en tid som inte tålde några avvikelser. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad med Lerins akvareller.

Alf Robertson

av Börje Lundberg. Inläst ur Reverb, 2009 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 7 tim., 53 min..

Alf Robertson, 1941-2008, berättar öppenhjärtigt för Börje Lundberg, journalist och författare, om sitt vindlande liv; från sjöman och uteliggare till folkkär underhållare och storsäljande skivartist. Han slog igenom 1968 med "Riv inte vårt kvarter", en av alla de låtar som hamnade på Svensktoppen under åren. Innehåller diskografi, skivrecensioner i korthet och en förteckning över Alf i press och tv.

Den långa vägen ut ur helvetet

av Marilyn Manson. Inläst ur Pocketförlaget, 2009 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 10 tim., 17 min..

M.M., artistnamn för Brian Warner, 1969- , slog igenom i början av 1990-talet och blev känd för sin blandning av hårdrock och spektakulära scenshower. Han berättar för journalisten Neil Strauss om sin uppväxt med svår mobbning i skolan, olycklig kärlek och upptäckten av rockmusik som präglat hans val av livsstil. Han ser sig själv som en djävulens budbärare som ger tonåringar en skräckupplevelse. Boken ursprungl. utg. 1998.

När barnet lagt sig

av Michael Nyqvist. Inläst ur Norstedt, 2009 av Björn Löfgren. Talboken omfattar 5 tim., 7 min..

Förf. är en av Sveriges mest omtyckta och framgångsrika skådespelare. I radioprogrammet Sommar 2007 berättade han sin egen historia om hur han adopterades bort som barn, om sökandet efter sina biologiska föräldrar och efter sin egen identitet. I denna självbiografi fördjupar han sin berättelse. Resultatet blir en gripande berättelse om längtan, saknad och livsval.

Arkeologi

Det medeltida Östergötland

av Rikard Hedvall. Inläst ur Historiska media, 2007 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 7 tim., 59 min..

Guidebok som behandlar det medeltida Östergötland ur ett arkeologiskt perspektiv. Förf:na beskriver landskapets borgar, däribland Stegeborg och Ulfåsa. De visar vad som utmärker det östgötska jordbruket och skärgården. Även om de medeltida städerna Hästholmen, Linköping, Norrköping, Skänninge, Söderköping och Vadstena. I ett avslutande avsnitt skrivs utförligt om kyrkor och kloster.

Historia

De som viskade

av Orlando Figes. Inläst ur Historiska media, 2009 av Bo Green. Talboken omfattar 49 tim., 28 min..

Hur levde människor under Stalins terrorregim i Sovjetunionen? O.F., engelsk historiker, har läst i myndigheters och privatpersoners arkiv samt gjort intervjuer om hur det var att leva i det sovjetiska samhället under tidsperioden 1917-2006. Vilka var folks innersta tankar och känslor? Vilket sorts liv var möjligt i trånga bostäder där varje samtal kunde avlyssnas? Vittnesdokument med många människoöden.

Spanien

av Thomas Gustafsson. Inläst ur Carlsson, 2009 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 31 tim., 25 min..

Närgånget och kunnigt berättar Spanienkännaren T.G. om Spaniens historia från forntid till nutid. Med det förflutna som fond sätter han in aktuella händelser i sitt sammanhang. Med faktarutor, utförlig kronologi, litteraturanvisningar och register fungerar boken även som referens- och uppslagsverk. Detta är den första fristående delen i en planerad trilogi om Spanien.

Maktskifte i Japan

av Linus Hagström. Inläst ur Utrikespolitiska institutet, 2009 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 1 tim., 14 min..

När de japanska väljarna i augusti 2009 röstade fram Demokratiska partiet till makten var det ett tydligt ställningstagande mot det Liberaldemokratiska partiet som regerat Japan nästan oavbrutet i ett halvsekel. Målet är förändring och att rasera byråkratstyret samt den traditionella maktstruktur som befäst LDP:s långa regeringsinnehav. En process har inletts som kan komma att förändra det problemtyngda Japan i grunden.

Släpp ingen levande förbi

av Peter Handberg. Inläst ur Natur och kultur, 2009 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 18 tim., 39 min..

Under Berlinmurens existens 1961 till 1989 försökte många fly till väst. Deras öden tystades ned, men här får man möta dem som trotsade farorna och dem som tvingades skapa sig en vardag vid den farliga gränsen. Förf., själv med tysk familjeanknytning, kom redan som barn i kontakt med östtyskar och den delade staden Berlin. Välgjort reportage tillika lysande stilistisk uppgörelse med den forna östtyska historieförfalskningen.

Det bysantinska riket

av Judith Herrin. Inläst ur Agering, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 22 tim., 9 min..

J.H., brittisk historiker, berättar om ett av världshistoriens stora riken på ett nytt sätt. Tyngdpunkten ligger på tiden 600-1453 e. Kr. Historien skrivs inte kronologiskt utan utifrån olika tema. Det handlar bl.a. om byggandet av Hagia Sofia, den civiliserande gaffeln och den fruktade grekiska elden. Det är en värld av eunucker, purpurfödda prinsessor och hovbyråkrati. Ledigt och medryckande med många spännande detaljer.

Fyra som förde krig

av Svante Nordin. Inläst ur Atlantis, 2009 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 15 tim., 4 min..

Andra världskriget var ett krig mellan ideologier. Nazism och fascism med Hitler, kommunism med Stalin och liberal demokrati, representerat av Churchill och Roosevelt, förde en kamp om ideal, samhällssystem och livsstil. Förf. tolkar och omvärderar dessa kraftfulla skeenden och följer de fyra ledarnas liv under krigsåren: Vilka målsättningar de hade och vilka avgörande beslut som bestämdes av omständigheterna.

Splittrat Serbien söker ny identitet

av Ulla Nordlöf-Lagerkranz. Inläst ur Utrikespolitiska institutet, 2009 av talsyntes. Talboken omfattar 1 tim., 12 min. DAISY text och ljud.

Serbien befinner sig i en identitetskris. Genom Jugoslaviens sönderfall och krigen på Balkan blev landet isolerat och förlorade sin tongivande roll i regionen. Sanktioner och finanskris gör att ekonomin haltar och de sociala klyftorna växer. Dessutom har Kosovo, av många betraktat som nationens vagga, utropat sin självständighet. Allt tyder på att Serbien nu tvingas ompröva sin gamla roll och även vill komma med i EU.

Efter Roskildefreden 1658

av Hanne Sanders. Inläst ur Makadam, 2008 av Håkan Julander. Talboken omfattar 5 tim., 46 min..

Akademisk studie över vad som hände efter Roskildefreden 1658 och hur Skånelandskapen integrerades i Sverige efter krigets slut. För människorna i Skåne, Halland och Blekinge handlade det om att skapa en fungerande vardag där de var födda och ville bo. Det var inte många som valde att flytta till Danmark. Svenska kronan önskade trogna undersåtar i riket och eftersträvade bästa möjliga förhållande för folket.

Vinterkriget 1939-40 ur min synvinkel

av Harald Öhquist. Inläst ur Söderström, 1949 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 21 tim., 13 min..

Förf., 1891-1971, finländsk militär, var under vinterkriget mot Sovjetunionen, 1939-40, armékårschef på Karelska näset. Här ger han en bild av händelseförloppet närmast före och under vinterkriget sådant det tedde sig från hans eget perspektiv, samt gör några betraktelser över krigets slutresultat och lärdomar beträffande småstaters försvarsmöjligheter. Baserad på egna dagboksanteckningar.

Biografi med genealogi

Inom och utanför ramarna

av Per-Olov Börjeson. Inläst ur Buenaventura, 2009 av David Zetterstad. Talboken omfattar Bd 1: 20 tim., 27 min. : mono.

Första delen av en självbiografi som spänner över vida fält, från förf:s barn- och ungdomsår i Skåne till resor över världshaven med kryssningsfartyget Stella Polaris och till Colombia, där han lyckades överleva i sexton år. Tillbaka i Sverige etablerade han sig som affärsman. Fängslande berättelse om hur han gick från försäljare till industriman och grossist.

En mot hundra

av Jay Dobyns. Inläst ur Optimal, 2009 av Håkan Julander. Talboken omfattar 12 tim., 7 min..

Året var 2002. J.D. hade lång erfarenhet som federal agent inom ATF (Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives) när han fick det svåraste uppdraget hittills: att infiltrera Hells Angels. Målet var att bli en fullvärdig medlem i HA-klubben Skull Valley i Arizona. För att nå dit dricker han hårt, säljer vapen och misshandlar konkurrerande bikers.

Tio tusen sorger

av Elizabeth Kim. Inläst ur B. Wahlström, 2000 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 8 tim., 59 min..

I denna självbiografiska skildring berättar Elizabeth om sin barndom i Korea där hon fick uppleva hur hennes mor mördades av Elizabeths morfar och hon blev placerad på barnhem. Hon adopterades senare av ett amerikanskt pastorspar. Adoptivföräldrarnas fundamentalistiska gudstro krävde ovillkorlig lydnad och hårt arbete annars följde misshandel såväl fysisk som psykisk.

Constantin Karadja - bara ett liv till

av Joakim Langer. Inläst ur Sivart, 2009 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 12 tim., 8 min..

Berättelsen om den rumänske diplomaten Constantin Karadja, 1889-1950, som medverkade till att 51000 judar räddades undan koncentrationsläger under andra världskriget. Hans morfar var den svenske brännvinskungen L.O. Smith och hans pappa var turkisk prins. I Israel och USA har han jämförts med Oscar Schindler och Folke Bernadotte, men i Sverige är Karadja relativt okänd. Förf:na rekonstruerar hans livsöde.

Människor det varit synd om

av Kalle Lind. Inläst ur Roos & Tegnér, 2009 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 8 tim., 41 min..

K.L., mångsysslande kulturarbetare som står bakom en känd blogg, gisslar ett 50-tal människor som på olika sätt antingen gjort bort sig eller blivit bortgjorda. Det är människor som någon gång i livet och karriären har varit ömkansvärda - ställt till det för sig själv och andra. Skruvade iakttagelser som på ett humoristiskt sätt redogör för historier hämtade från källor som kvällspress, skvallertidningar och memoarer.

Den lilla flickan i Vintervelodromen

av Annette Muller. Inläst ur Perenn, 2009 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 2 tim., 39 min..

Förf:s föräldrar kom från polska Galizien till Frankrike 1929. I hemmet drev de en syateljé när fransk polis två julidagar 1942 griper 13000 icke-franska judar i Paris. Många av dem fördes till den så kallade Vintervelodromen. Förf., hennes bröder och mor var bland dem som transporterades vidare till förintelselägren i öst. Tack vare sin far undviker den 9-åriga Annette "den slutgiltiga lösningen". Efterord av U. Irheden.

Sundsfrun

av Arne Nilsson. Inläst ur B. A. Nilsson, 1998 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 10 tim., 31 min..

Elin Sundberg, 1880-1965, guldgrävardottern som kallades Sundsfrun i folkmun, var en originell kvinna på Tjörn i Bohuslän. Som välutbildad, konstnärlig och egensinnig spiritist trodde hon ändå inte på läkarkonsten utan förespråkade naturläkemedel. Hon samlade även frimärken och hade ett stort socialt engagemang. 1915 lät hon bygga ett stort stenhus på en öde myr med utsikt mot Pater Noster. Idag är huset museum.

Johan Puke

av Hans Norman. Inläst ur Atlantis, 2008 av Anita Molander. Talboken omfattar 11 tim., 9 min..

Biografi över J.P., 1751-1816, som fattig tioårig pojke gick till sjöss, steg i graderna till generalamiral och slutade som statsråd. Förf:na, historiker, följer P. under hela hans omväxlande liv; en social klättring som saknar motstycke. Framställningen av hans levnad kopplas till den militära utvecklingen i Sverige under en tid då det satsades mycket på flottan och en stor del av krigen skedde till havs.

Hitler var min chef

av Christa Schroeder. Inläst ur Fischer & Co, 2009 av Qina Hermansson. Talboken omfattar 19 tim., 56 min..

Christa Schroeder, 1908-1984, var Hitlers sekreterare ända från nazisternas maktövertagande 1933 till slutet 1945. Självbiografin, som utkom på tyska 1985, är en viktig källa till information om Hitler och hans närmaste krets. Man får inte bara inblickar i det vardagliga livet runt Führern. Förf. berättar även om Hitler som privatperson, om festerna på Obersalznerg, om fälttågen och den sista tiden i bunkern. Förord.

Berömda kärlekspar på resa

av Iris Schürmann-Mock. Inläst ur Ordalaget, 2009 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 6 tim., 31 min..

Läsaren får följa 14 berömda och förälskade par på resor till Europas smultronställen. Det är berättelser om fascinerande platser och personligheter. Möt bl.a. Frida Uhl och August Strindberg i Tyskland, Ingrid Bergman och Roberto Rossellini i Italien, George Sand och Fréderic Chopin i Spanien och Clara och Robert Schumann i Schweiz. Även en utförlig reseguide, med tips på färdvägar, hotell, restauranger och museer.

Tantafällan [Ljupptagning]

av Bodil Stefansson. Inläst ur Guidning på Bjäre, 2008 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 4 tim., 34 min..

B. S. är sjukgymnast och lokal guide med natur och kulturhistoria som specialitet. Under barndomens 1950-tal ville Bodil fånga "tanter" som kom som turister till skånska Torekov. Idag är hon själv en "tant" med utflugna barn, åldrande föräldrar och ett icke-fungerande äktenskap. Mitt i livet inser hon att den som vill förändra något måste släppa taget. En bok för framför allt kvinnor att finna styrka i.

Från periskop och brygga

av Bror Stefenson. Inläst ur Magnus Ullman, 2007 av Ove Ström. Talboken omfattar 5 tim., 2 min..

Förf., 1929- , amiral i svenska flottan åren 1948 till 1991, återger minnesbilder från sin yrkeskarriär som i stort sammanföll med det kalla krigets epok. Han ser det kalla kriget ur ett personligt perspektiv och beskriver hur svenska yrkesmilitärer uppfattade Sverige och den svenska marinens situation, de försvarspolitiska besluten och de problem som fanns. Särskild uppmärksamhet ägnas åt 1980-talets ubåtskränkningar.

Min pappa - ett krigsbarn

av Katarina Vastamäki. Inläst ur Books-on-demand, 2009 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 7 tim., 11 min..

1942 kom ett ensamt flyktingbarn till Sverige för att stanna. Han var ett av totalt 70000 finska barn som skickades till Sverige under åren 1939-1945. Hur påverkade den tidiga separationen pojken? K.V. tecknar här historien om sin pappa, krigsbarnet, och hans båda familjer, den finska och den svenska. Pappan behöll banden till båda familjerna hela livet, men rotlösheten präglade ändå tillvaron på många sätt.

Gustaf Mannerheim och de vita emigranterna

av Leonid Vlasov. Inläst ur Schildt, 2007 av David Zetterstad. Talboken omfattar 8 tim., 26 min..

Fältmarskalk Gustaf Mannerheims, 1867-1951, liv kan inte förstås utan hans tjänst i den tsarryska regimen. Han utnämndes till överste under rysk-japanska kriget 1905 och deltog i första världskriget i Karpaterna. Efter revolutionen i Ryssland återvände han till Finland. Under kriget fick M. brev, många publicerade här, från f.d. tsarryska officerare. Annars var han förtegen om sin "ryska" tid - även i sina memoarer.

Jag flydde från Auschwitz

av Rudolf Vrba. Inläst ur Schibsted, 2007 av Örjan Blix. Talboken omfattar 11 tim., 51 min..

På kvällen den 7 april 1944 började sirenerna tjuta i Auschwitz. Två fångar hade flytt, Rudolf Vrba och Alfred Wetzler, vilka senare avgav den kända Vrba-Wetzler-rapporten eller Auschwitzprotokollen, den första ögonvittnesskildringen från utrotningslägret. Här är Vrbas, 1924-2006, egen berättelse om livet, och döden, i Auschwitz - och om flykten därifrån. Utkom första gången 1963 med titeln "I cannot forgive".

Mannen som älskade Kina

av Simon Winchester. Inläst ur Ordfront, 2009 av Inga Pyk. Talboken omfattar 16 tim., 27 min..

Joseph Needham, 1900-95, var vetenskapsmannen från Cambridge som på 1930-talet blev trollbunden av den kinesiska kulturen. Han avbröt en lysande naturvetenskaplig karriär och ägnade resten av sitt liv åt att berätta för världen om det gamla Kina och dess mirakler. I denna biografi berättas historien om en brinnande kärleksaffär mellan en man och ett land. Detaljrikt och spännande om ett ovanligt människoöde.

Längtans brev

av Bennie Åkerfeldt. Inläst ur Vitterleken, 2009 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 4 tim., 23 min..

Biografi om hur tysk-svenska Inga Hansings, 1930- , familj splittrades på grund av föräldrarnas skilsmässa och andra världskriget. Inga togs hand av släktingar i Hälsingland, medan hennes bröder blev kvar i Tyskland på barnhem, i fosterfamilj och i Hitlerjugend. Pappan stupade i kriget och mamman arbetade sedan som sjuksyster i Röda Korset. Efter kriget återförenades familjen, inte helt friktionsfritt, i Sverige.

Geografi

Med Molly i ett hörn av Afrika

av Vincent Dahlbäck. Inläst ur Carlsson, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 22 min.. DAISY text och ljud.

Förf. var tidigare utrikeskorrespondent i Afrika med ett bevakningsområde som omfattade 46 länder, inbördeskrig, svältkatastrofer, fattigdom. Däremellan levde han i Johannesburg, i en av världens farligaste städer. Efter ett inbrott skaffade han hunden Molly som ofta är huvudperson i hans berättelser. Samtidigt som boken skildrar vardagslivet vid sidan av nyhetsrapportering, ger den läsaren en hel del kunskap om Afrika.

Europeiska kulturlandskap

av Urban Emanuelsson. Inläst ur Formas, 2009 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 26 tim., 54 min..

Europas kulturlandskap ser ut som det gör på grund av samspelet mellan människa och natur. Historiska kartor över geologi, topografi, vegetation och bebyggelse inleder framställningen. Gödsel- och bevattningstekniker samt odlingssystem har påverkat avkastning och påverkat markfördelning. Även krig och naturkatastrofer har fått konsekvenser för landskapets utveckling. Den tryckta boken rikt illustrerad.

Samhälls- och rättsvetenskap

Jack Uppskäraren

av Glenn Gustaf Lauritz Andersson. Inläst ur Pocketförlaget, 2009 av Marika Bergström. Talboken omfattar 13 tim..

1888 härjade Jack Uppskäraren i Londons fattiga East End. Han mord och stympningar av fattiga prostituerade satte skräck i stadens invånare. Morden utgjorde sprängstoff för tidningarna och ledde till att Jack Uppskäraren blev världens mest ryktbare seriemördare. Än idag är hans identitet ett mysterium och den långa raden av mord blev ett nationellt trauma. Förf. har använt sig av polisiära arkiv, tidningsartiklar m.m.

Mellan massan och Marx

av Stefan Dalin. Inläst ur Institutionen för historiska studier, Umeå universitet, 2007 av talsyntes. Talboken omfattar CD-ROM (21 tim., 12 min). DAISY text och ljud.

Akademisk avhandling om fackföreningsrörelsen i bruksorten Hofors åren 1917 till 1946. I orten, som ligger mellan Gävle och Borlänge, innehades viktiga delar av den fackliga makten av partierna till vänster om socialdemokraterna. Syftet med avhandlingen är att problematisera och diskutera frågan om vad som kännetecknade och möjliggjorde den här avvikelsen. Vad karaktäriserade förhållandena i en sådan lokalfacklig miljö?.

Nazismen i Skaraborgs län 1930-1945

av Henrik Dammberg. Inläst ur Bolum, cop. 2009 av Anna Westberg. Talboken omfattar 5 tim., 54 min..

Om hur nazismen hittade till Skaraborg, spred sig och slutligen marginaliserades under 2:a världskriget. På läroverken i Skara och Skövde fanns ett starkt stöd för nazismen, och i militära kretsar i Skövde och Karlsborg hade ideologin ett visst stöd. Bönderna var dock den största gruppen och en lantbrukare från Fägre skrev i nazistisk press. Även om den antisemitiska kampanjen mot den judiske tidningsredaktören Isak Goldman.

Ceausescus barn

av Kent Klich. Inläst ur Journal, 2001 av David Zetterstad. Talboken omfattar 1 tim., 10 min..

Fotografen Kent Klich reste åren 1994-99 runt i Rumänien för att dokumentera det fasansfulla efterspelet till Ceausescus skräckvälde. Han berättar om de undernärda barn som behandlades med transfusioner av okontrollerad blodplasma och därför smittades med hiv-virus. Elva barns särskilda levnadsöden presenteras. I första hand en fotobok. Förord av Herta Müller.

Barrikaden valde oss

av Ada Nilsson. Inläst ur Axel Holmström, 1940 av Marika Bergström. Talboken omfattar 5 tim., 40 min..

A.N., 1872-1964, läkare och pionjär inom kampen för kvinnors rättigheter. Ofta anlitad föredragshållare vid den Kvinnliga medborgarskolan på Fogelstad och en av initiativtagarna till föreningen Frisinnade kvinnor. I anslutning till föreningens 25-årsjubileum skrev hon denna minnesskrift, där historien tecknas och medlemmar presenteras. Även om Fogelstadgruppen och tidskriften Tidevarvet.

Utanförskap

av Carina Nilsson. Inläst ur Hjalmarson & Högberg, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 10 tim., 2 min..

C.N., psykolog som arbetat som utredare på LO, ger sin bild av sjukskrivnas och arbetsskadades arbetsförmåga och de nya riktlinjerna inom socialförsäkringen. En allt hårdare behandling riskerar att ytterligare försämra hälsa och arbetsförmåga. Många enskilda fall återges. Hon är starkt kritisk till de nya riktlinjerna och vill istället se större satsningar på arbetsmiljön, tidigt insatt rehabilitering samt arbetsanpassning.

Allmänningen som samhällsinstitution

av Elinor Ostrom. Inläst ur Arkiv, 2009 av Anna Westberg. Talboken omfattar 19 tim., 9 min..

E.O., 2009 års nobelpristagare i ekonomi, analyserar här de situationer där människor gemensamt använder resurser. Hon utmanar de uppfattningar som bara ser två lösningar på "allmänningens tragedi": privatisering eller statlig reglering och visar på en tredje väg. Genom frivillig organisering kan människor skapa livskraftiga institutioner som förmår att förvalta ömtåliga resurser. Förord av professor Lennart J. Lundqvist.

Det kidnappade kapitalet

av Olle Rossander. Inläst ur Leopard, 2007 av Håkan Julander. Talboken omfattar 7 tim., 15 min..

Skandiaaffären används som ett samlingsbegrepp på ett antal oegentligheter som förekom i försäkringsbolaget Skandia i slutet av 1990-t. och början av 2000-t. O.R., ekonomijournalist, försöker förklara vad som egentligen hände bakom kulisserna. Hur kunde hundratals miljoner rulla mellan bolagen - och några ner i fickorna på cheferna? Han avrundar med att fundera över hur inte en liknande affär ska kunna uppstå igen.

Tolktrubbel

av Ulla-Bell Thorin. Inläst ur Nea, 2003 av Elisabet Andersson. Talboken omfattar 17 tim., 25 min..

Historisk exposé över hur dövtolktjänsten utvecklats och fungerat - eller inte fungerat - från 1900-talets början fram till idag. Förf. redogör utifrån egna erfarenheter för den ilska och vanmakt hon ofta känt i tolksituationen samt för omvärldens okunskap och brist på respekt. Ett avsnitt innehåller dövas berättelser om olika tolksituationer.

Teknik, industri och kommunikationer

Dagens rätt

av Gunnar Brulin. Inläst ur Bilda, 2009 av Anna Westberg. Talboken omfattar 9 tim., 50 min..

Över 800 miljoner människor i världen svälter dagligen. Ett stort problem för matförsörjningen är att makten över livsmedelsindustrin koncentrerats till större företag inom handel och distribution. Kritisk reportagebok där förf:na, journalister på Livsmedelsarbetarförbundets tidning Mål & Medel, beskriver vilka villkor som gäller inom livsmedelsindustrin på olika håll i världen - både för enskilda arbetare och lokala företag.

Ekonomi och näringsväsen

Spara mindre - få ut mer

av Claes Hemberg. Inläst ur Santérus, 2009 av Håkan Julander. Talboken omfattar 4 tim., 19 min..

Dina sparpengar är ditt livs viktigaste affär. Ändå är det få som ägnar ens en timme per år åt detta. Vi sparare tror att det är svårt att spara pengar, och att man därför behöver hjälp, något som man får till priset av höga avgifter. Men sparandet behöver inte vara svårt när man har kunskaperna, menar förf. Här får man råd om hur man kan göra sparandet enkelt och billigt. C. H. har många års erfarenhet som sparekonom. Förlaga : Santérus, 2009.

Som man frågar får man svar

av Allan Pease. Inläst ur Kontrast, cop. 2003 av Örjan Blix. Talboken omfattar 2 tim., 29 min..

Förf. är en av världens mest kända experter på kroppsspråk och har skrivit en rad bästsäljare inom området. Här har han dokumenterat sina framgångsrika metoder inom nätverksmarknadsföring. Genom att tillägna sig hans tekniker och strategier, där bland annat kunskap om kroppsspråk ingår, utlovas att man kan bygga upp sin affärsverksamhet och uppnå en inkomst som kan ge ekonomiskt oberoende för resten av livet.

Till matens försvar

av Michael Pollan. Inläst ur Ordfront, 2008 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 8 tim., 47 min..

"Ät mat. I måttliga mängder. Huvudsakligen från växtriket." Med dessa åtta ord vill M.P. amerikansk professor i journalistik, beskriva hur vi bör förhålla oss till mat. Han menar att forskarna är inne på fel väg. De undersöker varje näringsämne för sig och inte hur de samverkar med varandra. Sunt förnuft har ersatts med förvirring och det har lett till en fixering vid näringsämnen, kosthållning och att äta rätt.

Boken om Bokmässan

av Ulf Roosvald. Inläst ur Arena, 2009 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 9 tim., 51 min..

Beskriver den historiska utvecklingen av bokmässan i Göteborg, från dess början 1985 fram till 2009. Mässan har genom åren transformerats och förändrats och har idag en ställning som en institution inom bokbranschen. Roliga anekdoter men även en del kritik mot bokmässan behandlas. Viktiga personligheter som Bertil Falck och Conny Jacobsson, som startade det hela, beskrivs inom historien om själva mässan.

Vad gör man när någon dör?

av Charlotte Sifvert. Inläst ur Alfabeta, 2009 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 4 tim., 12 min..

C.S., författare och tv-producent, har skrivit en slags handbok om döden. Hon har samlat fakta, erfarenheter och berättelser utifrån eget perspektiv och från sin egen omgivning. En bok om stort och smått som omger död och begravning. Förf:s förhoppning är att boken ska ge människor mod att prata och fundera kring dessa frågor som man ofta inte vill låtsas om.

Idrott, lek och spel

Coriolis

av Mattias Lilja. Inläst ur Järnringen, 2008 av talsyntes. Talboken omfattar Regelbok: 19 tim., 9 min. : mono; 235 s. : ill. ($bc). DAISY text och ljud.

Coriolis är ett rollspel som utspelar sig i stjärnsystemet i den tredje horisonten, sammanlänkade av portaler efterlämnade av en sedan länge utdöd civilisation. Regelboken innehåller alla regler som behövs för att komma igång med spelet. Kapitelrubriker: Skapa en hjälte; Fördelar och nackdelar; Färdigheter; Strid; Vapen och rustningar; Utrustning; Farkoster och rymdstrid; Kampanj; Spelledare och öde.

Naturvetenskap

I fåglarnas värld

av Magnus Ullman. Inläst ur Bilda, 2008 av Örjan Blix. Talboken omfattar 8 tim., 58 min..

Fågelexperten Magnus Ullman berättar om hur våra vanliga svenska fåglar beter sig: om födosök, parbildning, bon, ägg, ruvning och vård av ungar. Han lär även ut grunderna för hur man identifierar olika arter med hjälp av speciella kännetecken. Hoten mot fågelfaunan och hur farlig fågelinfluensan är för fåglarna diskuteras, liksom klimatförändringarnas inverkan på fågellivet.

Medicin

Inbjudan till trance

av Björn Enqvist. Inläst ur Mareld, 2004 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 6 tim., 36 min..

Förf., psykoterapeut med kognitiv inriktning, har doktorerat på en avhandling om hypnos i samband med kirurgi. Här visar han hur tillstånd av trance och ökad mottaglighet för påverkan finns med i många vardagliga situationer och ger praktisk vägledning för den som vill veta hur man kan använda hypnos i psykoterapeutiskt och medicinskt arbete. Risker med användning av hypnos utanför den terapeutiska ramen behandlas också.

Problemskapande beteende vid utvecklingsmässiga funktionshinder

av Bo Hejlskov Jørgensen. Inläst ur Studentlitteratur, 2009 av talsyntes. Talboken omfattar 8 tim., 55 min.. DAISY text och ljud.

Problemskapande beteende stör det normala samspelet mellan människor, och förekommer ofta vid psykiska eller neuropsykiatriska störningar av olika slag. Boken ger dels en ram för förståelse av olika typer av problemskapande beteende, dels enkla metoder för att förebygga och hantera dessa beteenden. Vänder sig till blivande och yrkesverksamma psykologer, pedagoger och omsorgspersonal samt till föräldrar och anhöriga.

Hästpojken

av Rupert Isaacson. Inläst ur ICA, 2009 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 15 tim., 58 min..

När sonen Rowan får diagnosen autism fruktar Rupert Isaacson att han aldrig kommer att kunna kommunicera med sitt barn. Han tycker sig märka att Rowans tillstånd förbättras av nära kontakt med hästar. Därför reser Rupert, hans fru Kristina och Rowan till Mongoliet, där hästar och shamansk healing förenas. Ger kunskaper om shamaners tankevärld och om Mongoliet. Boken är dock inte att betrakta som en ren fackbok om autism.

Lust

av Malena Ivarsson. Inläst ur ICA, 2008 av Anna Westerg. Talboken omfattar 6 tim., 19 min..

M.I., sexolog, presenterar ett antal fall där kvinnor upplever att den erotiska gnistan försvunnit. Varje fallbeskrivning följs av skräddarsydda råd och förslag på hur just det specifika lustproblemet kan tacklas. I bokens andra del beskrivs samspelet mellan hjärna och kropp, tips ges på sexleksaker och läsaren får ett åttaveckorsprogram med övningar som skall hjälpa till att finna glädjen i sexlivet igen.

Före sin tid

av Olov Lindahl. Inläst ur GML, 2009 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 7 tim., 48 min..

Läkaren och professorn Olov Lindahl, 1919-1991, framförde i många föredrag och debattartiklar stark kritik mot skolmedicinen. Kritiken gällde både det han menade var en okritisk användning av läkemedel och skolmedicinens syn på vetenskap och beprövad erfarenhet och han försvarade den alternativa medicinen. Här återfinns en sammanställning av några av artiklarna och föredragen.

Melanom

Inläst ur Karolinska Institutet University Press, 2008 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 3 tim., 54 min..

Malignt hudmelanom är en av de cancerformer som ökar mest i vårt land. För 50 år sedan var det en ovanlig sjukdom och dödligheten var hög. I dag kan de flesta botas med ett enkelt ingrepp, om hudförändringen upptäcks och behandlas i tid. Risken för att utveckla melanom minimeras genom att man begränsar den tid man vistas ute i stark sol. Författarna, läkare och forskare, ger här goda råd.

KBT

av Åsa Palmkron Ragnar. Inläst ur Palmkron, 2006 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 7 tim., 2 min..

Handbok i KBT, kognitiv beteendeterapi. Boken kan läsas utan tidigare psykoterapeutiska kunskaper och användas som självhjälpsbok vid egenbehandling. Grundläggande teori och övningar bildar en helhet och ger en modell för stödsamtal inom primärvård, socialtjänst och psykiatrisk vård. Den kan också användas som kurslitteratur vid grundläggande utbildningar och kan även vara en inspirationskälla för legitimerade terapeuter.

Gå ner i vikt med kognitiv beteendeterapi

av Lisbeth Stahre. Inläst ur Viva, 2007 av Elisabet Andersson. Talboken omfattar 7 tim., 32 min..

Övervikt handlar i första hand inte om mat utan om självbild, stress och negativa känslor, menar förf., KBT-pedagog med mångårig erfarenhet av överviktsbehandling vid Karolinska Institutet. Bokens syfte är att hjälpa människor att en gång för alla komma till rätta med sin övervikt. I nio steg ges kunskap om hur man stärker sin självkänsla, löser vardagsproblem och långsiktigt förändrar sitt ätbeteende. Innehåller även recept.

Ansiktet bakom masken - att vara borderline

av Jouanita Törnström. Inläst ur Mareld, 2004 av Anna Döbling. Talboken omfattar 4 tim., 5 min..

Termen borderline används för att beteckna tillstånd med starka känslosvängningar och instabila relationer. Boken har ett inifrånperspektiv. Här talar en människa som går igenom en lång inre kamp. Läsaren får dela vrede, sorg och förtvivlan men också livsmöjligheter och glädjeämnen. DBT, dialektisk beteendeterapi, är den behandling som förf., sjuksköterska, genomgår medan boken kommer till.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Den mystiska besökaren

av Gunilla Banks. Inläst ur LL-förlaget, 2008 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 1 tim., 28 min.. DAISY text och ljud.

Erik bor med sin mamma. Han har en egen nyckel och går ofta hem själv efter skolan. Men en dag känner han en mystisk närvaro i lägenheten. Först blir Erik rädd. Vad ska han göra? Ringa polisen? Ringa mamma? Men han vill inte göra henne orolig i onödan. Kanske inbillar han sig bara. Men det är inte inbillning. Hur ska han bära sig åt för att avslöja besökaren? Med besökaren avslöjas också en familjehemlighet.

Drakens vrede

av Adam Blade. Inläst ur Bergh, 2008 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 1 tim., 49 min.. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Beast Quest. Kungariket Avantien är i fara. Vidundren som beskyddar landet har blivit förhäxade av en lömsk trollkarl som förvandlat dem till ondskefulla bestar. Folket lever i skräck och bara den modigaste av hjältar kan befria dem från den onda kraften. Är den unge Tom den rätte för uppdraget? Följ med på hans första utmaning - kampen mot draken.

Sju hiskliga historier

av Heddi Böckman. Inläst ur B. Wahlström, 2009 av Marika Bergström. Talboken omfattar 2 tim., 45 min.. DAISY text och ljud.

En samling småruggiga historier där den vanliga verkligheten plötsligt blir något helt annat. Viktor och hans familj hemsöks av en spökhäst i historien Takteglet. Varför det är klokt att inte gå in i andras hus lär du dig i berättelsen Omvägen. Isak blir förflyttad till en svunnen tid i Månskensmusik och Louise och Amanda träffar på oknytt i Mörkmåne. Möt sedan den godisälskande vålnaden i Det sjunde Halloweenspöket.

Alice i Underlandet

av Lewis Carroll. Inläst ur B. Wahlström, 2009 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 3 tim., 51 min..

Alice och hennes syster sitter under ett stort träd. Alice har tråkigt eftersom hennes syster bara läser och läser. Plötsligt ser hon en vit kanin, fullt påklädd, som har väldigt bråttom. Hon följer efter honom genom ett kaninhål ner i underjorden. Där skiftar hon storlek efter behov och upplever de otroligaste situationer. Den klassiska sagan om Alice i ny översättning.

Skogens systrar

av Petrus Dahlin. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2009. Talboken omfattar m. DAISY text och ljud.

Del 1 i en planerad serie. Tom gillar inte att vara i nya sommarstugan. Den ligger ensligt, han har ingenting att göra och gillar inte skogen. Men plötsligt börjar det hända mystiska saker. Det försvinner mat från jordkällaren. När Tom badar i sjön tar någon hans kläder och sprider ut dem i skogen. En tidig morgon ser han en flicka springa i dimman över deras tomt. Nästa gång han är i skogen känns det som om han inte är ensam.

Teddy i huset

av Lin Hallberg. Inläst ur R&S, 2008 av Sara Henriz. Talboken omfattar 1 tim., 8 min..

Andra boken om den lilla busiga hästen Teddy och Elsa. Nu har den lilla tjocka ponnyn Teddy flyttat in på gården. Han ska vara sällskap till Santos och bli Elsas alldeles egna häst. Men saker och ting går inte alls som Elsa tänkt sig. Teddy är nämligen argsint och dum mot Santos. Han vill inte lyda och är alldeles för stark.

Teddy till salu

av Lin Hallberg. Inläst ur R&S, 2007 av Sara Henriz. Talboken omfattar 1 tim., 25 min..

Elsa är 8 år och hästtokig. Hemma på gården finns ponnyn Santos, men han är egentligen Mikaelas. Dessutom så kanske Santos måste flytta. Han trivs inte med att vara ensam häst och känner sig olycklig. En dag hittar flickorna en annons i tidningen där det står att en barnponny är till salu. Nu gäller det att övertala mamma och Johan.

Brisingr eller Eragon Skuggbanes och Saphira Bjartskulars sju löften

av Christopher Paolini. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 24 tim., 44 min..

Del 3 i serien som börjar med Eragon. Kampen mot Imperiet blir allt intensivare. Samtidigt hotas alliansen av inbördes slitningar. Dvärgarna är splittrade, och mellan människor och kuller blir stämningen allt mer spänd. Om den ondskefulle Galbatorix ska kunna störtas måste alla Alagaësias släkten enas. Men ännu vet ingen hur man ska kunna besegra den mäktiga fienden.

Inkräktarna

av E. E. Richardson. Inläst ur Tiden, 2008 av Håkan Julander. Talboken omfattar 4 tim., 55 min.. DAISY text och ljud.

Tonårssyskonen Joel och Cassie flyttar in ett stort gammalt hus tillsammans med sin delvis nya familj. Mamma har träffat en ny man, med två tonårssöner, som också flyttar in. Joel tycker att det känns ok, men inte Cassie. Hon ser dem som inkräktare. Efter en kort tid i huset märker Joel att allt inte står rätt till. Han börjar se syner på dagarna och drömmer våldsamma drömmar. Vad är det för mörk hemlighet huset ruvar på?

MSN - Maja söker Noa

av Eva Salqvist. Inläst ur LL-förlaget, 2009 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 1 tim., 35 min.. DAISY text och ljud.

Maja går i klass 6B på Hagaskolan. Hon är duktig i skolan och gör det mesta rätt. Men tjejgänget tycker hon är töntig som inte vågar chatta - för det gör ju alla! Speciellt med Noa, killen som ska börja i klassen efter jullovet. En dag bestämmer hon sig för att kontakta Noa. Men vem är Noa och vad vill han egentligen? En bok om ett angeläget ämne, grooming, om hur unga luras till kontakt med äldre via internet.

Du och jag, Speedy

av Malin Stehn. Inläst ur Stabenfeldt, 2008 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 4 tim., 23 min.. DAISY text och ljud.

Sofie, 13 år, blir förtvivlad när hon får veta att familjen ska flytta tillbaka till Sverige. Hon måste lämna London där hon bott i 10 år. Byn hon hamnar i är dessutom full med hästar, som hon alltid har varit rädd för. När föräldrarna ordnar sommarjobb på travstallet Humlebygården blir det nästan mer än Sofie klarar av. Tanken på att tjäna ihop pengar till en flygbiljett för att hälsa på bästisen håller henne uppe. Förlaga Stabenfedlt, 2008.