Nya talböcker april 2010

Nya talböcker april 2010

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 156 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Sändebudet

av Kader Abdolah. Inläst ur Norstedt, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 5 tim., 26 min..

Kort efter Mohammads död blir Zayed kallad till Omar, islams främste ledare. Av honom får Zayed uppdraget att samla sändebudets uppenbarelser och nedteckna det som ska bli Koranen. Arbetet leder Zayed till Mekka och Medina där han talar med många människor. Utifrån dessa pusselbitar växer sakta bilden av sändebudet Mohammed fram; en drömmare och livsnjutare, mer människa än profet.

Havshotellet

av Ulf Ahlner. Inläst ur GML Print on Demand, 2009 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 5 tim., 59 min..

Burlesk skälm- och rövarberättelse om några medelålders män som tar sig fram i affärsvärlden genom att helt enkelt strunta i flera av det svenska rikets lagar. Herrarna betraktar allt arbete som slavarbete och vägrar i det längsta att bli vuxna. En roman med garanterat politiskt inkorrekt innehåll.

Håpas du trifs bra i fengelset

av Susanna Alakoski. Inläst ur Bonnier, 2010 av Kerstin Andersson. Talboken omfattar 9 tim., 12 min..

Berättelse full av sorg och vrede över drogers makt och samhällets utstötningsmekanismer. I centrum står en utsatt familj i Malmö som saknar pengar, men knappast alkohol. Anni och Sami är syster och bror. För Anni ordnar sig livet med arbete, man och barn. För Sami blir tillvaron dystrare. Långa perioder har de ingen kontakt, men Anni längtar ständigt efter att få tillbaka sin bror som "egentligen var mycket begåvad".

Lockbetet

av David Albahari. Inläst ur Tranan, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 4 tim., 58 min..

En serbisk poet i kanadensisk exil försöker nedteckna sin moders porträtt. Hon miste sin första man och sina barn i andra världskriget och vet vad det innebär att förlora allt och tvingas börja om från början. Poeten utgår från inspelningar han gjort med sin mor, men han blir alltmer förtvivlad över sin oförmåga att gestalta hennes livshistoria. Berättelse om exil, ensamhet och minnets konturer. D.A., 1948- , serbisk förf.

Porslinsguvernanten

av Margery Allingham. Inläst ur Saxon & Lindström, 1963 av Rebecca Ferguson. Talboken omfattar 10 tim., 39 min..

Timothy Kinnit är rik, stilig och förmögen. Han har allt man kan önska sig. Då han plötsligt får reda på att han är adopterad blir han besatt av att ta reda på vem han egentligen är. I sökandet bakåt i tiden hittar han många hemligheter, och det är någon som försöker hindra honom från att få fram sanningen. Detektiv Albert Campion får hjälpa till att nysta i härvan. Pusseldeckare från 1962. M.A., 1904-66, brittisk förf.

Vad händer på Apron Street

av Margery Allingham. Inläst ur Saxon & Lindström, 1949 av Kristina Rådström. Talboken omfattar 10 tim., 8 min..

Apron Street är en liten sömnig gata i utkanten av London. Men här händer konstiga saker. När detektiv Albert Campion ska undersöka hur Ruth Palinode har dött finner han sig själv omgiven av udda människor. Champion, och hans medhjälpare Magersfontain Lugg, står inför många kluriga gåtor. Och Luggs svåger, begravningsentreprenören, får mycket att göra. Pusseldeckare från 1949. M.A., 1904-66, brittisk förf.

Förrädarna

av David Baldacci. Inläst ur Bra böcker, 2010 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 11 tim., 54 min..

Kamelklubben är en äldre grupp män som engagerar sig i att rätta till samhällets misstag, bekämpa korruption och avslöja oförrätter begångna av myndigheter. Genom att hålla ett vakande öga över ledarna i Washington D.C. har gruppen fått både anhängare och fiender. Ledaren Oliver Stone är fruktad och respekterad, men när en serie mord inträffar på män ur Stones förflutna blir läget för Kamelklubbens ledare kritiskt.

Intrång

av Ulla Bolinder. Inläst ur Sivart, 2009 av Christina Hellman. Talboken omfattar 6 tim., 56 min..

Det är högsommar och Roine Palm, en man i 40-årsåldern, hittas svårt skadad i sitt hem. Han avlider senare och oklara omständigheter gör att polisen börjar utreda om ett brott ligger bakom. Journalisten David Weber följer brottsutredningen genom intervjuer med poliser, grannar samt anhöriga till vittnen och misstänkta. Efterhand framkommer dunkla och skakande hemligheter, kopplade till det till synes så lugna villaområdet.

Åren innan

av Vibeke Bolinder. Inläst ur Meyer, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 7 tim., 6 min..

Vibeke Bolinder, 1939-2009, journalist, beskriver hur det var att växa upp i tonåren med en mamma som tidigt fick prognosen Alzheimer. Kunskapen om sjukdomen fanns inte i någon större utsträckning på 1950-talet och Vibekes pappa, som var präst i Sandviken och Gävle, fick slåss både mot sjukdomen och folks oförståelse. En skakande berättelse om en svår sjukdom men också en kärlekshistoria samt en tonårsskildring.

Liemannen

av Saga Borg. Inläst ur Schibsted, 2007 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 8 tim., 23 min..

Del 6 i serien som inleds med Tiggarens förbannelse. Alexander har upptäckt det hemliga rummet och stämningen mellan honom och Agnes är spänd. Ska hon anförtro honom allt vad hon upptäckt där? Tvillingarnas födsel skingrar tankarna, men på Kullagård rasar ovädret då förlossningen sätter igång, och märkliga saker inträffar vid det ena barnets födelse. Är det förbannelsen som gör sig påmind?

En spik, en ros och andra berättelser

av Madeleine Bourdouxhe. Inläst ur Grate, 2009 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 5 tim., 44 min..

M. B., 1906-1996, tecknar i denna novellsamling en rad starka kvinnoporträtt. Flera av novellerna är skrivna under krigsåren och är av surrealistisk karaktär. Våld och otrygghet tränger ofta upp till ytan. Novellen "Under Pont Mirabeu" är hennes självbiografiska skildring av flykten med sin nyfödda dotter från ett sjukhus i Bryssel över till Frankrike under andra världskrigets tyska ockupation.

Trohet

av Laila Brenden. Inläst ur Schibsted, 2009 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 8 tim., 43 min..

Del 26 i släktsagan om Hannah där olyckorna fortsätter att drabba henne. Någon försöker fördärva för henne och de sista dagarna i Kristiania blir inte trevliga. Men till slut kan hon och Fabian resa till Hemsedal, där det går mot vår och mycket skall ordnas innan det stora bröllopsfirandet. Knut har stora kval. Emma är förlovad med prästen och han är rädd att han har förlorat sin stora chans att uppleva kärlek i livet.

Den sista konferensen

av Marc Bressant. Inläst ur Grate, 2009 av Lars Nygren. Talboken omfattar 8 tim., 6 min..

När delegater från Öst- och Västeuropa i oktober 1989 träffas på en konferens i London vet de inte att det kalla krigets dagar är räknade och att Berlinmuren snart kommer att falla. Konferensen, som är fritt uppfunnen men som kunde ha ägt rum i verkligheten, skildras i dagboksform av den franske delegationschefen. Med ironi och humor beskriver han en samling fängslande och originella personligheter från Europas alla hörn.

Ratners stjärna

av Don DeLillo. Inläst ur Atlantis, 2009 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 21 tim., 24 min..

Billy Twilling, fjortonårigt matematikgeni från Bronx, ställs inför uppgiften att koda ett meddelande från rymden, från Ratners stjärna. Försöket att lösa problemet tvingar honom att konfrontera matematikens, språkets och mystikens grunder och villkor; gör honom bekant med alternativ fysik och astronomi som öppnar sig mot existensfilosofi. I fiktionens form diskuteras de eviga frågorna om vetandets väsen, mål och mening.

Ögat som ser

av Giorgio Faletti. Inläst ur Bazar, 2009 av Rebecca Ferguson. Talboken omfattar 15 tim., 21 min..

New York skakas av en rad brutala mord på rikemansbarn. Offren placeras i groteska ställningar som för tankarna till serien Snobben. Poliserna är förbryllade. Samtidigt börjar den italiensk-amerikanska kommissarien Maureen Martini, efter en komplicerad ögonoperation i Rom, få oförklarliga och fruktansvärda bilder på sin näthinna. Hon anar efter ett tag att det finns ett samband mellan hennes märkliga syner och morden.

Döden skall du tåla

av Karin Fossum. Inläst ur Forum, 2010 av Carin Andersson. Talboken omfattar 8 tim., 7 min..

Tionde kriminalromanen med kommissarie Konrad Sejer. En varm sommardag i ett norskt villaområde lägger en ung mamma sin bäbis att sova i trädgården. Själv är hon i köket och vet med sig att hon skulle höra om inte allt stod rätt till. Hon hittar barnet i en pöl av blod, men läkarna kan inte hitta något fel. Blodet är någon annans. Samma dag hittar Konrad Sejer ett meddelande utanför sin dörr där det står "Helvetet börjar nu!"

Metro 2033

av Dmitrij Gluchovskij. Inläst ur Ersatz, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 18 tim., 16 min..

Världen ligger i ruiner efter ett atomkrig. Moskva är en kontaminerad ruinstad, bebodd av mutanter. I stadens tunnelbanesystem finns de enda människor som överlevt katastrofen eftersom de befann sig där när bomberna föll. Stationerna har omvandlats till små enklaver med egna styrelseskick. När mutanterna hotar att utplåna tunnelbanefolken hänger överlevnaden på den unge Artiom. Originell dystopi.

Osäkerhetsrelationen

av Helena Granström. Inläst ur Natur och kultur, 2009 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 2 tim., 1 min..

Versroman som tar sin utgångspunkt i den moderna fysikens framväxt och i omvandlingen av det vetenskapliga språket. För att omfatta en ogripbar verklighet krävs inte en tång utan ett famntag; språket ska nyttjas som instrument och inte som precisionsredskap. Med vetskap om att här, nu och vara egentligen saknar betydelse måste vi ändå fortsätta yttra dessa ord. H.G., 1983- , fil.lic. i matematisk fysik, skribent och dramatiker.

Sista beställningen på Balto

av Faïza Guène. Inläst ur Norstedt, 2010 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 3 tim., 43 min..

Joël Morvier hittas mördad på sitt café, som ligger i en sömnig liten förort, i slutet av en pendeltågslinje utanför Paris. Och frågan uppstår, vem utförde dådet? Utifrån denna händelse lär man känna personerna i kvarteret, deras liv och relationer sinsemellan. Sanningen blandas friskt med lögnen och förf. visar upp en ny och mörkare sida. Rappt språk, svart humor och social satir.

Jag ensam

av Björn Håkanson. Inläst ur Bonnier, 2010 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 7 tim., 56 min..

Fristående fortsättning på förf:s självbiografiska Hur det började. Berättarjaget har upptäckt litteraturen och drömmer om att bli författare. Efter att ha fått en dikt publicerad i Clarté beger han sig till Paris för att satsa på skrivandet. Det får bära eller brista - det är nu han ska se hur långt begåvningen räcker. Berättelse full av händelser och vardagsdramatik från ett Europa som inte längre finns. B. H., 1937- .

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

av Jonas Jonasson. Inläst ur Piratförlaget, 2009 av Per Godenius. Talboken omfattar 12 tim., 39 min..

Allan Karlsson skall fylla 100 år. Personalen på äldreboendet planerar att fira dagen med pompa och ståt. Men födelsedagsbarnet vill inte vara med utan kliver ut genom fönstret och försvinner. I hastigheten får han med sig en väska som han bara skulle vakta ett slag och strax har han både tjuvar och poliser efter sig. Humor och samhällssatir kännetecknar denna brett anlagda skälmroman.

Över allt förnuft

av Eric Knight. Inläst ur Bonnier, 1943 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 15 tim., 27 min..

Clive Bragg har under tiden mellan världskrigen fått uppleva hur alla de löften som gavs åt de från kriget hemvändande sveks; hur arbetslöshet, halvsvält och överklassförtryck blev lönen för krigsmödan. Han är underklass och känner ett revolutionärt hat till den klassegoism som råder i hans engelska hemland. Han beslutar sig för att vägra vara med i andra världskriget.

Valdemarsdag

av Kim Leine. Inläst ur Forum, 2009 av Anna Godenius. Talboken omfattar 6 tim., 38 min..

15 juni 1938: Det är Valdemarsdag, Danmarks nationaldag. Erik Rasmussen mördar sin frus älskare och flyr ut i Köpenhamn. Det blir Eriks sista timmar i frihet. Han blir snart gripen och dömd till livstids fängelse. Erik Rasmussen var förf:s egen farfar och det brutala mordet skedde i verkligheten. I dokumentär stil varvas återblickar på Eriks liv med polisens vittnesförhör i detta familjedrama om ett svartsjukemord.

Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats

av Eli Levén. Inläst ur Norstedt, 2010 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 2 tim., 49 min..

Det är Valborg i Vitabergsparken när Sebastian möter den gåtfulle Andreas. De inleder ett passionerat och omstörtande förhållande. Men innerst inne bär Sebastian en annan person inom sig, någon som han själv men ingen annan ser. Hon heter Ellie och ska en dag resa sig ur askan av honom. Debutroman som beskriver en ung människas sexuella uppvaknande och det sköra sökandet efter en ny könsidentitet.

Världar runt hörnet

av Dénis Lindbohm. Inläst ur Aleph, 2005 (tr. 2006) av Britt Örnehed. Talboken omfattar 4 tim., 19 min..

Åtta SF-noveller av D.L., 1927-2005, tidigare publicerade i tidskrifter, 1958 till 1986. Enkel, rak stil och fyllda av välanvända tankefigurer. Tidsperspektiven är hisnande, tekniken förbluffande, planeterna fjärran, människorna trångsynta, krafterna oanade, varelserna förvånande, sexualiteten överraskande, våldet påtagligt och avslutningarna ofta smått tragiska.

Dårens dotter

av Mian Lodalen. Inläst ur Forum, 2008 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 13 tim., 19 min..

Connie växer upp hos sin moster och hennes man i ett miljonprogram i frikyrkometropolen Jönköping. Hennes pappa dyker bara upp när det passar honom själv. Connie hittar snart en själsfrände i jämnårige Kalle. Tillsammans slår de in på en allt farligare väg. Omedvetet börjar Connie härma sin pappa - charmören, bohemen och fängelsekunden. Delvis självbiografisk roman om en flickas villkorslösa kärlek till sin far.

I tunga vintrars mage

av Andrea Lundgren. Inläst ur Natur och kultur, 2009 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 5 tim., 10 min..

Pojken Riga är fyra år den vinter mamma lämnar honom och pappa i huset i skogen. Ingen vill berätta varför hon försvinner och Riga växer upp i det tomrum hon lämnat. När Riga är nitton träffar han Charlie på en konstkurs, flickan som målar i olja och är allt han själv inte är. Hon lovar att aldrig överge Riga, vad som än händer. Debutroman om kärlek och den allt överskuggande rädslan för att bli lämnad. A.L., 1986- .

Postcard killers

av Liza Marklund. Inläst ur Piratförlaget, 2009 av Johan Svensson. Talboken omfattar 6 tim., 48 min..

De är unga, vackra och välutbildade - och de skär halsen av unga människor över hela Europa. De kallas The Postcard Killers eftersom de postar ett vykort till en journalist i varje stad där de har dödat. När Dessie Larsson, journalist på Aftonposten, får ett kort inser hon att mördarna har kommit till Stockholm. Tillsammans med Jacob Kanon, mordutredare från New York, dras hon motvilligt in i våldsverkarnas värld.

Betty

av Valter Mattsson. Inläst ur Sagt och gjort, 2009 av Rebecca Ferguson. Talboken omfattar 7 tim., 38 min..

Betty arbetar på ett natthärbärge för hemlösa i Norrtälje. Hon är en godhjärtad och klok person med stor handlingsförmåga. Då hon drabbas av sorg och förlust samlas ett nätverk av människor kring henne och räddar henne från myndigheternas likgiltighet. Författaren ser boken som ett inlägg i debatten kring den sociala nedrustningen i samhället och som en hyllning till enskilda individer som orkar engagera sig.

Fettpärlan

av Guy de Maupassant. Inläst ur Fabel, 1994 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 2 tim., 2 min..

Fettpärlan är namnet på en fyllig prostituerad flicka. Hon är en av passagerarna i en diligens med personer ur olika samhällsskikt som är på flykt undan oroligheter i det tysk-franska kriget år 1870. När passagerarna råkar i knipa är det Fettpärlan som räddar dem. En klassisk novell om värderingar och dubbelmoral. G.d.M., fransk förf., 1850-1893.

Espressoberättelser

av Alexander McCall Smith. Inläst ur Damm, 2009 av Maria Kjellberg. Talboken omfattar 13 tim., 41 min..

Del 2 i en följetongsroman, inledd med Livet på Scotland Street 44. I hyreshuset i Edinburgh bor en brokig samling människor. Bruce har fått sparken och tänker inleda en ny karriär som vinhandlare. Pat, som han delar lägenhet med, tror inte på idén men orkar inte riktigt engagera sig. Hennes största bekymmer är om hon ska följa med på en nudistpicknick som hon blivit bjuden på. Humoristiskt och underhållande.

Skuggsteg

av Jens Nordqvist. Inläst ur Damm, 2009 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 10 tim., 26 min..

Thomas Åkesson bor i Nacka och är gift med Sara. Sara och dottern Agnes befinner sig i Teheran, när Saras bror Reza ringer och berättar att de blivit kidnappade och hålls fångna i ett iranskt fängelse. Reza har skickat några papper till Thomas, dokument som berättar om olagliga vapenaffärer mellan Iran och västvärlden och där Sverige spelar en avgörande roll. Lamslagen försöker Thomas förstå hur allt hänger ihop. Politisk thriller.

Händelser vid Green Oaks galleria

av Catherine O'Flynn. Inläst ur Alfabeta, 2009 av Kristina Rådström. Talboken omfattar 8 tim., 15 min..

År 1984. Tioåriga Kate Meaney tillbringar dagarna i ett köpcentrum där hon leker detektiv och observerar allt som händer. Hennes bästa vän är Adrian som jobbar i en tidningskiosk. När Kate försvinner blir han misstänkt. Tjugo år senare börjar Lisa, som är butikschef i en affär i gallerian, intressera sig för Kates försvinnande. Tillsammans med säkerhetsvakten Kurt engagerar hon sig i fallet. Prisbelönad debutroman.

Visslaren

av Ondjaki. Inläst ur Tranan, 2009 av Anita Molander. Talboken omfattar 2 tim., 38 min..

Ondjaki (pseud.), född 1977 i Angola, portugisiskspråkig poet och prosaist. Berättelsen utspelar sig i en liten by i Angola dit en främling anländer en dag i ihållande regn. Han söker skydd i byns kyrka och börjar vissla en melodi som är så vacker, att fåglarna tystnar i sin sång och folket i byn stannar i sina rörelser. Tonerna väcker byn till liv och när främlingen efter några dagar lämnar byn har allas liv förändrats.

Huldreplatsen

av Bente Pedersen. Inläst ur Boknöje, 1988 av Lina Nyman. Talboken omfattar 6 tim., 53 min..

Del 3 i serien om Raija som inleds med Främmande fågel. Snöstormen piskade och kölden bet som isnålar i huden. Raija och hennes följe kämpade sig fram över det platta, långsträckta landskapet - mot nord - mot Havlandet. De höll på att missa vägskälet då de plötsligt stötte på den övergivna gården, Huldreplatsen. Raija visste inte då att det stället skulle märka henne för livet.

Julen på jorden

av Percival. Inläst ur Carlsson, 2000 av Lina Nyman. Talboken omfattar 4 tim., 30 min..

Skådespel som utspelas på en bondgård i Norrland från slutet av 1940-talet fram till julen 1955. Pjäsen är en tvåaktare med ett tjugotal roller - i centrum står "Hedningen", som först är en sjuklig liten pojke men som utvecklas till en världsmedborgare med andlig erfarenhet. Innehåller många scen- och regianvisningar men passar kanske bäst som ett "läsdrama".

Carpe jugulum

av Terry Pratchett. Inläst ur Damm, 2009 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 11 tim., 7 min..

Mektiger Hafre kunde inte ha valt en sämre tid att bli präst. Han trodde att han skulle komma till bergsriket Lanker för en enkel, religiös ceremoni. Men nu har han hamnat mitt i ett krig mellan vampyrer och häxor, och han är inte säker på att det finns en rätt sida. Vampyrerna är intelligenta och låter sig inte påverkas av de kämpande häxornas kurer. 23:e boken i serien om Skivvärlden.

Synden

av Björn Ranelid. Inläst ur Bonnier Alba, 1994 av Gunnar Johnson. Talboken omfattar 11 tim., 50 min..

Förtätad jagberättelse kring ett skuldtema, med upprinnelse i en liten ort på skånska Österlen. Julius Rodhe - utsatt för ett olycksfall som barn - penetrerar som vuxen de dolda traumata som omgivit hans uppväxt i en inskränkt miljö. Där finns Irma, hans ungdoms förälskelse, åsidotagen till mentalsjukhus, hans egen olycka och andra oförätter. Tid: 1940- och 1950-talet. B.R., 1949- .

Tröst för ett tigerhjärta

av Margareta Renberg. Inläst ur Norstedt, 2009 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 1 tim., 38 min..

M.R., 1945-2005, bildkonstnär och poet, gav endast ut en diktsamling under sin levnad. Gunnar Harding har här skrivit förord och sammanställt ett urval av hennes efterlämnade dikter från 1970-talet. Innehåller även några sena dikter samt debutboken En tatuerad dams memoarer, som utkom 1974. I dikterna kombineras fantasins piruetter med en metallisk skärpa. Tillvaron betraktas med en mörk och genomskådande blick.

Rolandsången

Inläst ur Brandgul, 2009 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 5 tim., 33 min..

Verseposet Rolandssången skapades på 1000-talet av en anonym diktare. Det är medeltidens kanske mest inflytelserika verk och det handlar om Karl den stores strider mot morerna i Spanien. Professor Dick Harrison skriver i förordet om det historiska förlopp som leder fram till Rolands och frankernas nederlag i Roncevalpasset år 778. Jens Nordenhök har gjort en stilsäker översättning från fornfranskan av det kompletta verket.

Vindens namn

av Patrick Rothfuss. Inläst ur Damm, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar D. 2: 16 tim., 1 min..

Del 2 av "Vindens namn" som inleder trilogin "Berättelsen om kungadråparen". Kvothe bedriver nu studier på universitetet. De går bra men han är utfattig och måste hitta ett sätt att finansiera skolgången och sitt liv. Han söker desperat efter kunskap om de ondskefulla makterna i världen. Hans vuxna berättarjag, som är nykomling i en håla på landsbygden där han driver ett välsorterat värdshus, hotas också av "demoner".

Fara vill

av Elin Ruuth. Inläst ur Bonnier, 2010 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 1 tim., 15 min..

Med drastiska formuleringar, humor och desperation tecknas de korta betraktelserna i boken, som beskriver den tid i en ung människas liv då man "känner på den hårfina skillnaden mellan ett flickrum och ett andrahandskontrakt, ett luftslott och ett kastell". Den prosalyriska berättelsen går i små och stora cirklar, runt Malmö och Luleå, i hjärnan, språket och världsrymden. Debut. E.R., 1986- .

Vargens lilla lamm

av Margit Sandemo. Inläst ur Boknöje, 2001 av Anna Döbling. Talboken omfattar 7 tim., 4 min..

Herr Svante har fem döttrar men ingen förmögenhet och nöden står för dörren. Han söker därför gifta bort döttrarna och inbjuder till gästabud. Många män dras till festen. De mörka och mystiska Strelka-bröderna kommer med klingande mynt som herr Svante får i utbyte för två av sina vackra döttrar. Tillsammans ger de sig iväg till trollslottet i skogen, den ena gråtande i förtvivlan, den andra finnande sig i sitt öde.

Precious

av Sapphire. Inläst ur Noble Entertainment, 2009 av Kristina Leon. Talboken omfattar 9 tim., 48 min..

Precious Jones, en 16-årig analfabet i Harlem New York, har hela sitt liv varit osynlig. Osynlig för pappan som våldtar henne och mamman som slår henne. Men när hon möter en beslutsam och radikal lärare väcks något inom henne. Och i takt med att P. lär sig läsa och skriva växer hennes självkänsla och hon tar tillbaka det liv som egentligen aldrig varit hennes. Även det engelska originalet Push ingår.

Ett ljus i mörkret

av Agneta Sjödin. Inläst ur Forum, 2009 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 7 tim., 51 min..

Redan innan Lucia föds vet hennes mor att det är något mycket speciellt med barnet hon väntar. Och Lucia växer upp med en inre godhet som påverkar alla hon möter. Men i romartidens Syracusa lever många i misär, och när Lucia ser lidandet som drabbar de fattiga bestämmer hon sig för att lindra deras plågor. Men de kristna förföljs och rykten om hennes goda gärningar leder till livsfara. Roman om godhet, ondska, kärlek och hat.

I den innersta kretsen

av Viveca Sten. Inläst ur Forum, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 8 tim., 53 min..

IDel 2 i deckartrilogin som inleds med I de lugnaste vatten. I centrum står de båda barndomsvännerna kriminalinspektör Thomas Andreasson och jurist Nora Linde. En av tävlingsdeltagarna i kappseglingen Gotland runt skjuts samtidigt med startskottet. Handlingen är förlagd till Sandhamn i Stockholms skärgård och temat är den rika klassens prestige och ambitioner, hemligheter och lögner.

Spiggen

av Erik Thulin. Inläst ur Cosy Crime, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 11 tim., 52 min..

Elon Appelgren har äntligen fått jobb på Aftonbladet och hoppas därmed ha lämnat lokaljournalistiken bakom sig. Men när någon stjäl Spiggen, Sveriges enda miniubåt, tvingas den självutnämnde stjärnreportern åka till Karlskrona för att göra ett scoop på storyn. Men vägen går via Jönköping och Smålandsskogarna där ett mord har inträffat. Kriminalkommissarie Lennart Eliasson, Elons gode vän, utreder mordet.

Tjeckien berättar: I sammetens spår

Inläst ur Tranan, 2009 av Marika Bergström. Talboken omfattar 6 tim., 42 min..

Sammetsrevolutionen 1989 förändrade på ett omvälvande sätt litteraturens villkor i Tjeckien. Novellerna i denna samling ger en bra introduktion till den nya tjeckiska samtidprosan och visar likheterna och olikheterna mot den tidigare litteraturen vad gäller teman, miljöerna och berättartekniken. Samlingens berättelser är skrivna av både etablerade författare och debutanter, de flesta inte tidigare översatta till svenska.

Förlossningen

av Måns Wadensjö. Inläst ur Modernista, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 8 min..

Ögonblicksbilder, dialoger och iakttagelser från en förlossningsavdelning. Det är ömsint berättat, och samtidigt mycket sakligt. Men detta är inte i första hand en bok om förlossning utan om Regeln, den som styr varje arbetsplats, som bestämmer hur saker och ting görs, var saker ställs, vem som får veta vad och hur. Debutbok av M.W., 1988- , som tilldelades Katapultpriset 2010.

Sigrid - röd som skam

av Ann-Marie Wikander. Inläst ur Ord & visor, 2009 av Kristina Rådström. Talboken omfattar 9 tim., 22 min..

Sigrid är tio år och oäkting. Men i hennes tigande värld får hon ingenting veta om sitt ursprung utan lever med en känsla av att inte duga eller höra till. Bara i kammaren, hos den sängliggande farmodern, törs hon vara barn. Och under sommaren på fäbodvallen lär hon känna Greta. Tillsammans med henne kan hon skratta, gråta, sjunga och dansa. Roman som utspelas i Jämtland. Många dialektala inslag.

Lowboy

av John Wray. Inläst ur Alfabeta, 2009 av Lina Nyman. Talboken omfattar 9 tim., 11 min..

Tidigt en morgon stiger sextonårige Will Heller, "Lowboy", ner i New Yorks tunnelbana. Han är utskriven från ett mentalsjukhus, men vägrar ta sina mediciner. Han kommer allt längre ner i tunnlarna och allt längre bort från den förnuftiga världen ovanför. Samtidigt tar hans mamma och en kriminalinspektör upp jakten på honom. Tunnelbanan blir världen i ett mikrokosmos. Och var går gränsen mellan friskt och sjukt?

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Rapport från Sopornas planet

av Stefan Jonsson. Inläst ur Norstedt, 2010 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 11 tim., 42 min..

I tolv essäer behandlas teman som politik och estetik, den nordiska identiteten, kampen om kulturarvet, försöken att återupprätta den europeiska idén, marxismens återkomst, globalisering och rasism. S.J. tar avstamp i enskilda bilder, författarskap och händelser där de stora historiska rörelserna avspeglar sig och förtätas. Förf. är bl.a. DN-kritiker och prisbelönt kulturjournalist.

Stick i väg, Jack!

av Jan Kotschack. Inläst ur Premium Publishing, cop. 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 14 tim., 55 min.. DAISY text och ljud.

1961-62 sände piratradiostationen Nord populärmusik, nyheter och reklam från en båt på internationellt vatten. Många lyssnare gillade vad de hörde, men politikerna hotade att stoppa sändningarna. Jack Kotschack var den som drev projektet tills det blev ett reklamförbud. Sonen J.K. ger här ett porträtt av fadern och Radio Nord.

Kära lyssnare

av Ylva Mårtens. Inläst ur Carlsson, 2009 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 4 tim., 4 min..

Y.M., producent på Sveriges Radio, skriver om radions roll i samhället, förr och nu. Genom intervjuer med psykologer, medieforskare, radiolyssnare m.fl. beskriver hon hur radiovanorna förändrats - från hur hela familjen samlades kring den magiska lådan fram till radion som ljudkuliss, den står på medan vi sysslar med annat. Radion har varit och är ett viktigt medium - som sällskap, informationsförmedlare och avkoppling.

Möten med det okända

av Clas Svahn. Inläst ur Semic, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 11 tim., 48 min..

C.S., journalist och ordförande för en förening som kritiskt rapporterar om UFO, har intervjuat en rad personer som mött skrämmande och oförklarliga fenomen. Här finns bl.a. människor vars bilar slutat att fungera när ett okänt ljus uppenbarat sig, som sett ett dinosaurieliknande djur med två meter lång hals och mött ljusklot som paralyserat dem. Förf. återger berättelser och diskuterar möjliga naturliga förklaringar.

Religion

Fångad av hopp

av Anita Barker Andersen. Inläst ur OmegaSkrift, 2009 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 11 tim., 58 min..

Förkunnaren Anita Barker Andersen berättar öppet, humoristiskt och med självdistans om sitt liv. Hennes livsväg är kantad av såväl törnen som rosor. Trots att hon har förlorat sin syn, genomgått svårigheter med ekonomi, familj, hälsa och äktenskap, är budskapet att inte ge upp. Oavsett vilken situation en människa befinner sig i finns det alltid en väg igenom svårigheterna.

Naturligt övernaturligt

av Anita Barker. Inläst ur Omega skrift, 2004 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 9 tim., 8 min..

A. B., förf. och förkunnare med lång erfarenhet, berättar om övernaturliga händelser ur sitt eget liv och andras. Profeten Elias under kommenteras och dessutom berättas om oförklarliga Gudsingripanden från vår tid. Lärdomar att leva i det övernaturliga och att ta emot Guds hjälp på alla områden i livet beskriver förf. som en naturlig del av sitt eget liv som synskadad.

Den tredje Jesus

av Deepak Chopra. Inläst ur ICA, 2009 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 8 tim., 17 min..

Den kände indisk-amerikanske läkaren och förf. D.C. menar att det finns tre svar på vem Jesus egentligen är. Det finns en historisk Jesus som vi egentligen inte vet särskilt mycket om. Det finns den religiöse Jesus som är den institutionaliserade religionens. Men det finns också en tredje, kosmisk, Jesus som förf. menar är en upplyst andlig mästare och vägledare vars undervisning ger oss upplysningens gåva.

Enhet under påven?

av Tomas Dixon. Inläst ur Gospel Media Sweden, 2008 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 5 tim., 35 min..

Ett stort intresse för katolsk och ortodox teologi och liturgi har på senare år blivit trend inom väckelsekristna strömningar i Svenska kyrkan och frikyrkorna: Även katolska vallfarter, Jungfru Maria och påven omfattas av intresset. T.D. vill visa på konsekvenser som ett närmande till påven skulle kunna få. Han menar att kyrkosynen även påverkar vår självbild, Gudsbild och synen på demokrati i samhället.

Drottning Silvias bönbok

Inläst ur Verbum, 2009 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 1 tim., 42 min..

Böner i urval av drottning Silvia i samarbete med Hovförsamlingen. Kortare och längre böner på svenska och flera andra språk för livets alla skiften. Många av bönerna har varit utgivna tidigare men flera är också nyskrivna. Bland bönerna återfinns en liten bön på tyska skriven av drottningen som 11-åring. Den tryckta förlagan innehåller fotografier tagna av kung Carl XVI Gustaf.

Du store Gud?

av Christopher Hitchens. Inläst ur Fri tanke, 2008 av Per Godenius. Talboken omfattar 12 tim., 11 min..

Svidande uppgörelse med den organiserade religionens inflytande över människors livsvillkor och ett försvarstal till det sekulära samhället och vetenskapen som grundval för samhället. Utifrån religiösa texter dokumenterar förf. hur religionen återspeglar alltigenom mänskliga agendor, hur den förvränger sexualiteten och hur felaktigt den uppmanar oss att förhålla oss till världen.

Minnen från vägen

av Alf Härdelin. Inläst ur Fredestad, 2010 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 7 tim., 27 min..

I denna självbiografi av A.H. , teolog och medeltidsforskare, får läsaren följa ett långt innehållsrikt liv samtidigt som han får ta del av ett stycke svensk kyrkohistoria. A.H. började sin bana som präst i Svenska kyrkan men konverterade år 1963 till katolska kyrkan. Han har varit verksam som docent i praktisk teologi vid Uppsala universitet och även översatt fornkristna och medeltida teologiska texter till svenska.

Det odelade livet

av Maria König. Inläst ur Libris, 2009 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 7 tim., 30 min..

Den fjärde boken i Libris kommentarserie Nya testamentets budskap (NTB). Jakobs brev har en särpräglad karaktär bland Nya testamentets böcker. Brevet innehåller anspelningar på vad Jesus sa, men är i stort sett tyst när det gäller hans person. Innehållet berör sociala orättvisor, diskriminering och våldsamma konflikter både bland de troende och samhället i stort. Kommentaren passar både för enskild läsning och studiegrupper.

Res upp ett bönealtare

av Kjell Sjöberg. Inläst av Timothy Gibran. Talboken omfattar 2 tim., 42 min..

K.S., 1933-1997, pastor och missionär, beskriver här sin vision av hur enskilda kristna och församlingar i Sverige ska arbeta med förbön. Själv tog han initiativet till organisationen Förebedjare för Sverige som verkade under 1970-och 80-talen. Han menar att det är viktigt att kristna samlas över samfundsgränserna för att be för sin bygd eller något annat särskilt ändamål. Texten bygger på bibelcitat hämtade ur Folkbibeln.

Filosofi och psykologi

Inte perfekt men fri och lycklig

av Christophe André. Inläst ur Natur och kultur, 2008 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 18 tim..

Fransk bästsäljare som handlar om självkänsla och om att lära sig njuta av livet. C.H., psykiater med KBT-inriktning, hävdar att vi lever i en självupptagen tid där vi sällan är nöjda. Hur skall vi hantera kraven på att vara snygga, framgångsrika och perfekta? Förf. menar att lösningen inte är att tänka mindre på sig själv, utan att tänka annorlunda. Han ser självkänsla som en grundläggande tillit, något man kan träna upp.

Hur jag lärde mig älska mina värsta känslor

av Inger Edelfeldt. Inläst ur Optimal, 2009 av Marika Bergström. Talboken omfattar 5 tim., 47 min..

Den nyutvecklade Zen Coachingen delar sina rötter med såväl mindfulness som ickevåldskommunikationen, NVC. Det handlar om ett förhållningssätt som bl.a. bygger på acceptans, avslappning och insikt i den positiva intentionen bakom negativa känslor. Med utgångspunkt i sin egen livsberättelse beskriver I. E., förf. och konstnär men också diplomerad Zen Coach, möten med många olika terapier och gemenskaper.

Jag tar det på kroppen jag

av Stina Hammar. Inläst ur Mareld, 2009 av Lina Nyman. Talboken omfattar 9 tim., 24 min..

Litteraturvetaren och pedagogen S.H. använder likt Swedenborg drömmen som kunskapsform. Den är en outsinlig och outnyttjad resurs och det gäller inte bara det personliga livet. I denna bok om sonen Henriks självmord 1989 förenar hon de spår och skrifter som Henrik lämnade efter sig med tolkningar av de drömmar hon drömde under de viktiga åren.

Fågel, fisk eller fjäril?

av Else-Britt Kjellqvist. Inläst ur Carlsson, 2007 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 7 tim., 48 min..

Sjutton essäer där flertalet handlar om skapande. De följer i stort sett en rörelse som utgår från frågan om skapandets ursprung (fiskens djup), om skapandet medan det pågår (fjärilen), och om meningen med allt (fågeln), då den skapande upplever en förening med något högre. Essäerna betecknas som ett "bidrag till det eviga samtalet om konsten, konstnärerna och skapandet". E.-B.K., författare och psykoanalytiker.

Det du önskar kan du få

av Noelle Oxenhandler. Inläst ur Natur och kultur, 2008 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 12 tim., 9 min..

N.O., amerikansk författare och universitetslärare i creative writing, bestämmer sig för att under ett år medvetet undersöka möjligheten att genom tankens kraft få tre önskningar uppfyllda. Hon önskar sig ett hus, en man och ett andligt sammanhang. Under året som går brottas hon med olika idéer, myter, sagor, tekniker, ritualer och vägleds på olika sätt av människor hon möter.

Tomma burar

av Tom Regan. Inläst ur Back to Being, 2009 av talsyntes. Talboken omfattar 11 tim., 37 min.. DAISY text och ljud.

T.R., amerikansk djurrättsaktivist, menar att inga djur ska behöva sitta i en bur. Han anser att dagens förtryck av djur är färgad av historien och tar upp exempel från olika filosofier och idéströmningar kring människors relation till djur. Djur är livssubjekt som inte enbart bör behandlas som medel för någon annans syfte. En av hans målsättningar är att få fler att ifrågasätta hanteringen av djur inom djurindustrin.

Himmel - helvete tur och retur

av Bengt Renander. Inläst ur Kreativitetsutveckling, cop. 2003 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 4 tim., 25 min..

B.R., med ett förflutet som prisbelönad manusförfattare och regissör, söker här ge en förklaring till varför det kan kännas både så jobbigt och underbart i kreativa processer. När man förstår sig själv och sina egna känslor i kreativa processer ökar den kreativa förmågan och man kan gå längre och djupare och när man förstår sig själv förstår man också lättare andra.

Ljusfolket

av Benny Rosenqvist. Inläst ur ICA, 2009 av Christina Hellman. Talboken omfattar 6 tim., 51 min..

B.R. är andlig coach och verksam som medium. I sin förra bok Överlevaren berättade han om sin tragiska uppväxt och hur han fick den mediala gåva som skulle förändra hans liv. Med denna bok vill han visa att livet inte tar slut när vi dör. Våra själar lever vidare på andra sidan och när vi är redo återföds vi till jorden för att skaffa oss ytterligare erfarenheter och växa som människor.

Det är jag som äger världen

av Bo George Sjöberg. Inläst ur NLP-institutet, 2006 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 4 tim., 30 min..

Hur kan vi bygga relationer och leda andra på ett effektivt sätt? Hur sätts de omedvetna resurserna och den omedvetna intelligensen igång? Kan man uppnå ett kontinuerligt flyt? Förf., psykolog och pionjär inom neurolingvistisk programmering (NLP) vill ge hjälp att ta itu med sin självbild definierat som "det sätt som du ser på dig själv i din fantasi". Den tryckta bokens CD-bilaga ingår ej i talboken.

Språkvetenskap

Även himlen har prickar

av Gunilla Jonsson. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 5 tim., 35 min..

Olyckliga formuleringar kan ibland bli så dråpliga att underhållningsvärdet vida överstiger det tänkta originalets informationsvärde. Här har författarna, båda journalister, samlat sådana fadäser. Boken är tematiskt uppdelad efter den genre där felet uppstått, från kontaktannonser och försäljningsannonser till artiklar som behandlar allt från djur till politiker. Exempel: "Psykisk ohälsa ska bli ett folkhälsomål".

Litteraturvetenskap

Gemenskapen har sina demoner och ensamheten sina

av Hans Blomqvist. Inläst ur Bakhåll, 2009 av Lars Nygren. Talboken omfattar 10 tim., 58 min..

Tio essäer om Franz Kafka. H.B. är medöversättare av Kafkas samlade skrifter i en textkritisk utgåva. Förtrogenheten med Kafkas texter och den omfattande sekundärlitteraturen förmedlas här elegant i reflektioner kring Kafkas yrkeskarriär som försäkringstjänsteman, olika bostadsadresser, neurologiska status eller komplicerade förhållande till kvinnor och andevärld.

Kärlekshistoria

av Eva Borgström. Inläst ur Kabusa, 2008 av Elisabet Lindberg. Talboken omfattar 18 tim., 44 min..

I 1800-talets Sverige var normen för kärlek enkel, menar förf. Förälskelse kunde bara existera mellan man och kvinna. Samtidigt bröt nya, moderna tankar igenom om sexualitet och könsroller. Om 1800-talslitteraturens skildringar av den "omöjliga" kärleken mellan kvinnor - amor impossibilis. De författare som studeras är: Fredrika Bremer, Carl Jonas Love Almqvist, Mathilda Roos, Vilhelmine Zahle, Ellen Key, August Strindberg.

Skiljevägar

av André P. Brink. Inläst ur Forum, 2010 av Bo Green. Talboken omfattar 22 tim., 31 min..

En uppväxt präglad av latent våld, stark religiös tro och upptäckten av språkets kraft och möjligheter. Det är flera av utgångspunkterna i den sydafrikanske förf. André Brinks, 1935- , memoarer. Som boerättling växte han upp med en tro på den vita rasens överlägsenhet. Studietidens kritik av apartheidsystemet ledde till mångårig censur och polisövervakning och fick stora konsekvenser för förhållandet till familj och vänner.

Marie Hamsuns drama

av Elisabeth Lindahl. Inläst ur Carlsson, 2009 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 6 tim., 27 min..

Marie Hamsun, 1881-1969, levde ett dramatiskt liv. Hon var gift med nobelpristagaren Knut Hamsun, blev åtalad och dömd till fängelse för sitt samröre med tyskarna under ockupationen och syndabock för Knuts tysksympatier. De levde tillsammans i 40 år och Marie gav upp sin karriär som skådespelerska och tog hand om hem och barn. Förf. har följt Maries liv via hennes självbiografier som präglas av stolthet och skam.

Allt var ungt

av Ture Nerman. Inläst ur KF, 1948 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 18 tim., 35 min..

T.N., 1886-1969, journalist, politiker och utgivare av den antifascistiska Trots allt!, 1939-46. Denna första delen i hans självbiografi går fram till 1909, då N. började som journalist på socialdemokratiska Sundsvallstidningen Nya Samhället. Han tecknar barndoms- och skolåren i Norrköping och studenttiden i Uppsala med inträdet i socialdemokratiska ungdomsförbundet.

Märkt av det förflutna?

av Cecilia Pettersson. Inläst ur Makadam, 2009 av Anita Molander. Talboken omfattar 13 tim., 17 min..

Akademisk avhandling i litteraturvetenskap. Tar sin utgångspunkt i det intresse för minnet som präglar 1990-talets konst- och samhällsliv. Genom att studera fem svenska romaner - av P.O. Enquist, Marie Hermanson, Bodil Malmsten, Cilla Nauman och Niklas Rådström - och ett antal för det sena 1900-talet centrala minnesteorier undersöker förf. hur vi idag föreställer oss minnet. Förlaga. Makadam, 2009.

En farlig förbindelse

av Carole Seymour-Jones. Inläst ur Forum, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 26 tim., 3 min..

Jean-Paul Sartre och Simone de Beauvoir upprättade ett kontrakt som gav bägge rätten till egna, fria kärleksrelationer. Biografin belyser det privata kontra det politiska och tecknar ett nytt porträtt av det intellektuella paret. Med hjälp av citat ur brev, dagböcker och litteratur visar förf. på sprickorna i pakten mellan de två, och återger händelser som hon menar fick ödesdigra sexuella, sociala och politiska konsekvenser.

Resebrev

av Adolph Törneros. Inläst ur Atlantis, 2009 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 15 tim., 3 min..

Adolph Törneros, 1794-1839, var en lärd humanist, lingvist och filosof vars mest spridda skrift blev en avhandling i kalendern Svea 1831: "Om den aestetiska contemplationens innehåll och gränsor". I sina brev målar han den mellansvenska provinsen ömsintare, mer poetiskt än någon annan och ger också inblickar i tidens ståndssamhälle. Per Wästberg har skrivit förordet, där han berättat om Törneros' liv och personlighet.

Ivar Lo-Johansson och kärleken

av Margareta Wersäll. Inläst ur Natur och kultur, 2010 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 9 tim., 18 min..

Ivar-Lo Johansson, 1901-1990, gifte sig aldrig men hade livet igenom djupgående kärleksrelationer med olika kvinnor. Några av dessa var ungdomskärleken Maria Nordberg, författarna Sara Lidman och Ann Smith samt friherrinnan Ingrid Stiernblad. Genom tidigare aldrig publicerade brev kan läsaren följa dessa kvinnors upplevelser av honom och en ny bild av författaren växer fram.

Konst, musik, teater och film

Live to win

av Andreas Carlsson. Inläst ur Norstedt, 2009 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 8 tim., 23 min..

A.C., 1973- , en av världens mest framgångsrika låtskrivare och musikproducenter. Han har arbetat med artister som Bon Jovi, Céline Dion, Britney Spears och Backstreet Boys som tillsammans sålt mer än 100 miljoner album. A.C. är också känd som en av jurymedlemmarna i tv-programmet Idol. Han berättar på ett personligt och osminkat sätt om livet med dess toppar och svackor, om människorna, mötena och kärleken till musiken.

Franz Liszt och 1800-talets konstmusik

av Jan Ling. Inläst ur Gidlund, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 10 tim., 56 min..

Mer är skildring av en tidsepok än en regelrätt biografi över F. Liszt, 1811-1886. L. var pianots okrönte mästare i en tid då klaveret fick en central plats i den borgerliga musikkulturen. Han var virtuos, tonsättare, pedagog med både ett stort ego och en stark humanistisk övertygelse. Inflytelserika kvinnor påverkade hans liv som grevinnan Marie d'Agoult, prinsessan Caroline von Wittgenstein och författarinnan George Sand.

Dansat med lyckan

av Édith Piaf. Inläst ur Bakhåll, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 4 tim., 25 min..

För första gången på svenska utges nu Edith Piafs, 1915-1963, egen berättelse om sitt liv. Den skrevs fem år före henne död. Hennes liv var minst sagt dramatiskt. Hon upptäcktes av en nattklubbsdirektör när hon var en ung utfattig flicka som sjöng i ett gathörn i Paris. Han gjorde henne till stjärna men blev kort senare mördad och Piaf misstänktes för mordet! Det är upptakten till denna spännande självbiografi.

Arkeologi

Hemmet - trakten - världen

Inläst ur Östergötlands länsmuseum, 2001 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 9 tim., 55 min..

14 artiklar om arkeologi i Östergötland som redovisar dels arkeologiska undersökningar, dels föremål och fynd från olika utgångspunkter. Många exempel från utgrävningar: Järnframställningen i Järnstad ger prov på jägarstensålderns hyddor. Bondelivet under äldre järnålder skildras genom stensträngslandskapet i Tinnerö Olika kultplatser, som hedniska huset i Borg och rundkyrkan i Klosterstad, presenteras.

Historia

En annorlunda historia

av Anders Edwardsson. Inläst ur Timbro, 2009 av David Zetterstad. Talboken omfattar 19 tim., 59 min..

Hur kunde Sverige efter 1800-talets mitt först bli ett av världens rikaste länder, för att drygt hundra år senare på bara ett par decennier åka ner i världens division 2? Vad låg bakom uppgången och vem ansvarade för förfallet? Förf., fil. mag. i politisk-, social- och ekonomisk historia, ställer dessa frågor i denna alternativa historieskrivning till den gängse socialdemokratiska, som han menar fortfarande råder i Sverige.

Karnevalsyra

av Barbara Ehrenreich. Inläst ur Leopard, 2009 av Anna Westberg. Talboken omfattar 15 tim., 24 min..

Världen över och i alla tider har människor samlats för att tillsammans uttrycka glädje. I alla kulturer tar sig riterna samma uttryck: med hjälp av dans och musik uppstår extas. Förf. beskriver hur dessa riter fyller ett grundläggande biologiskt behov hos människan. Men den kollektiva glädjen har också, menar hon, en social funktion och en inneboende politisk kraft. Den gör det möjligt att driva med och kritisera makten.

Moderna pirater ett globalt gissel

av Stefan Eklöf Amirell. Inläst ur Utrikespolitiska institutet, 2010 av talsyntes. Talboken omfattar 1 tim., 8 min.. DAISY text och ljud.

Var och varannan vecka rapporterar medierna om handelsfartyg som kapats av pirater utanför Afrikas horn. En rad länder, däribland Sverige, har skickat marinfartyg till området, men frågan är om det är rätt sätt att angripa problemet, eftersom antalet kapningar ökar istället för att minska. Här beskriver förf., historiker och forskare, varför piraterna blivit ett så stort problem utanför den somaliska kusten.

Nordkorea - änden av tunneln?

av Johan Engblom. Inläst ur Hägglund, 2005 av Elisabet Andersson. Talboken omfattar 8 tim., 3 min..

J.E., religionshistoriker och flitig Asien-resenär, har besökt Nordkorea och beskriver ett land som ställt sig utanför världssamfundet. Landet satsar miljardbelopp på det militära, men låter stora delar av befolkningen svälta. USA har stämplat landet som skurkstat med atomvapen som hotar hela världen. Han analyserar rötter som finns till detta samhällssystem och ser ett enat Korea som det enda realistiska alternativet.

Europa - historiens återkomst

Inläst ur Gidlund, 1998 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 30 tim., 45 min..

Faktaspäckat verk om Europas historia, här i sin tredje upplaga. Författarna, åtta historiker vid Lunds universitet under ledning av Sven Tägil, belyser hur den nuvarande territoriella organisationen i Europa uppstått samt ger ett historiskt perspektiv på europeiska integrations- och separationssträvanden. Boken behandlar utvecklingen både på det europeiska planet samt inom olika delar av Väst- och Östeuropa.

"Detta folk av barbarer och skorpioner"

av Birgitta Kurtén-Lindberg. Inläst ur Atlantis, 2009 av Anita Molander. Talboken omfattar 8 tim., 27 min..

Populärt och även humoristiskt om Finlands historia fram till självständigheten 1817. Först behandlas den svenska tiden; "Från tvångsdop till Sveaborg", därefter den ryska tiden; "Finlands väg till självständighet". Framställningen, byggd på allmänbildning, vänder sig till dem som ingenting vet om Finland, men som vill veta. Lämplig även för studiecirklar och bredvidläsning på gymnasiet.

Biografi med genealogi

Så länge du lever

av Kjell Albin Abrahamson. Inläst ur Beijbom Books, 2009 av Marika Bergström. Talboken omfattar 7 tim., 2 min..

Två av Sveriges Radios profiler, Kjell Albin Abrahamson och Kerstin Bodell, drabbades ungefär samtidigt av hjärtinfarkt respektive cancer. De båda utrikesreportrarna började korrespondera med varandra om sina sjukdomar, på ett självutlämnande och humoristiskt sätt. Det blev en omfattande brevväxling om livets korthet, om ångest och hopp, journalistik och litteratur, tro och vantro, skvaller och seriös analys.

Dagböcker

av Tage Erlander. Inläst ur Gidlund, 2009 av Bo Green. Talboken omfattar 1959: 23 tim., 58 min. : mono.

1959 var ett händelserikt år i världspolitiken: Castro tog makten på Kuba, Chrustjov föreslog att Östersjön skulle bli ett "fredens hav" och de Gaulle meddelade att Frankrike snart skulle förfoga över kärnvapen. Inrikespolitiska stridsfrågor var beslutet om ATP och införandet av omsättningsskatt. E. är skarp, humoristisk och vass i sina kommentarer om meningsmotståndare, samtidigt som han grubblar över sin egen situation.

Perioder

av Mats Gustavsson. Inläst ur Axplock, 2009 av Per Godenius. Talboken omfattar 5 tim., 54 min..

Självbiografisk berättelse som på ett självutlämnande sätt beskriver den livskris författaren gick igenom under några år. Ett omfattande alkoholmissbruk höll på att kosta honom livet. Han hade under en lång period missbrukat alkohol men lyckats behålla den sociala fasaden. Till slut brast bubblan och han kanade snabbt utför. När han kommer till behandlingshemmet äger han inte ens de kläder han har på kroppen.

Mitt liv

av Martin H:son Holmdahl. Inläst ur Uppsala Publishing House, 2009 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 21 tim., 52 min..

M. H. H., 1923- , var professor i anestesiologi i Uppsala 1965-1989 och universitetsrektor 1970-1989. Här berättar han om sitt liv och om den banbrytande forskarkarriären och utvecklingsarbetet som rektor. Stort utrymme ges åt familjen. Gripande berättas om de två äldsta barnens tragiska levnadsöden och om hustruns död. Ett stycke intressant medicinhistoria under ett halvt sekel.

Publicisten Ivar Harrie

av Kristoffer Holt. Inläst ur Carlsson, 2008 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 19 tim., 1 min..

Ivar Harrie, 1899-1973, var en viktig profil i det svenska kulturlivet. Han var kritiker och författare och Expressens förste chefredaktör 1944-59. K.H., idéhistoriker, ger en levande inblick i 1940- och -50-talens offentliga debatt genom att undersöka Harries roll och gärning; han vidgade bl.a. debatten kring sexualmoral, yttrandefrihet och Sveriges hållning gentemot totalitära ideologier.

Sveriges argaste liberal

av Henrik Höjer. Inläst ur Norstedt, 2007 av Anita Molander. Talboken omfattar 11 tim., 13 min..

Carl af Forsell, 1783-1848, kallades av Aftonbladet för "den argaste liberal som Sverige äger". Han är en av den svenska historiens "doldisar", men var känd statistiker i sin samtid. I en tid som saknade folkskolor spred han kritiska siffror om Sverige - något som kom att kosta honom positionen vid hovet. Han bejakade ångkraften, diskuterade folkökning och även kvinnofrågor. Förf., historiker, skildrar hans liv och samtid.

Livet, makten och konsten att våga vara sig själv

av Ebba Lindsö. Inläst ur Bonnier, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 9 tim., 19 min..

Ebba Lindsö, tidigare journalist och företagsledare, tillträdde VD-posten i organisationen Svenskt Näringsliv år 2003. 2005 avsattes hon och här berättar hon om denna turbulenta tid. Hon berättar om hur hennes förändringsarbete möttes med misstro i den konservativa organisationen och hur svårt det är att arbeta som kvinna i en mansdominerad omgivning. Hon pekar även på hur media behandlar kvinnor och män olika.

Victoria

av Johan T. Lindwall. Inläst ur Forum, 2010 av Per Godenius. Talboken omfattar 5 tim., 53 min..

Expressens hovreporter har följt kronprinsessan Victoria sedan hennes artonårsdag. Han har följt med på resor och fört många samtal. Victoria har fått kämpa med höga krav och dålig självkänsla, dyslexi, anorexi och en oförstående familj. När Daniel Westling från Ockelbo dök upp fann hon det lugn och den trygghet hon sökt. Men omgivningen, inte minst pappa kungen, var långt ifrån redo att acceptera ett kärleksförhållande.

Stockholmssyndromet

av Janne Olsson. Inläst av Håkan Julander. Talboken omfattar 7 tim., 38 min..

J.O. blev genom Norrmalmstorgsdramat 1973 en av Sveriges mest kända brottslingar. Han berättar om dramat, om uppväxten och vägen till kriminalitet. Den 23 augusti 1973 klev han in på ett bankkontor på Norrmalmstorg beväpnad med en k-pist, tog personalen som gisslan och krävde att Clark Olofsson skulle föras till banken. Begreppet Stockholmssyndromet myntades som ett uttryck för relationen mellan gisslan och gisslantagare.

Jag är den sista juden

av Chil Rajchman. Inläst ur Norstedt, 2010 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 2 tim., 59 min..

I oktober 1942 deporteras C. R. och hans syster till utrotningslägret Treblinka. Systern förs omedelbart till gaskammaren medan Chil får till uppgift att sortera de dödas kläder, klippa judinnors hår innan de ska gasas, och bära lik. I samband med en revolt i lägret lyckas Rajchman fly. De ohyggliga minnena från Treblinka, där ca 900.000 judar mördades, nedtecknades direkt efter flykten och publiceras först nu.

Fidel Castro

av Anne M. Sørensen. Inläst ur Forum, 2009 av Elisabet Andersson. Talboken omfattar 15 tim., 23 min..

Förf., journalist på danska Politiken, tecknar ett porträtt av Fidel Castro och beskriver ett fascinerande levnadsöde. Hon har intervjuat människor i hans nära omgivning, såväl fiender som vänner, bl.a. brodern Martin. Biografi om en man som gäckat lönnmördare och politiska omvälvningar under ett halvt sekel.

I hans majestäts tjänst

av Staffan Thorsell. Inläst ur Bonnier, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 15 tim., 3 min..

Curt Juhlin-Dannfelt, 1888-1968, var svensk militärattaché i Berlin under andra världskriget. Han hade kontakter med ledande tyska officerare och hans politiska bedömningar var viktiga för den svenska utrikespolitiken. 1948-1952 var han attaché i Moskva. Förf., tidigare chefredaktör på Expressen, skildrar Dannfelts liv och verksamhet utifrån brev till familjen hemma. Intressant om politik och diplomatiskt vardagsliv.

Oböjligt

av Charlotta von Zweigbergk. Inläst ur Ekerlid, 2006 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 3 tim..

Av de ca 50 000 personer som lider av ledgångsreumatism i Sverige är två tredjedelar kvinnor. Sjukdomen präglar deras vardag. De har ont, blir stela och trötta. En grupp kroniskt sjuka kvinnor får här träffa kvinnor i politiken för att i personliga samtal ge dem en bild av hur det är att leva med reumatism. Boken kan med fördel läsas av såväl reumatiker och deras anhöriga som av vårdpersonal och politiker.

Geografi

Turkarnas land

av Tomas Andersson. Inläst ur Leopard, 2009 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 13 tim., 32 min..

Tredje delen i en trilogi om Mellanösterns tre största länder; Iran, Egypten och Turkiet. Författarna har rest kors och tvärs, i norr och söder, samtalat med kafégäster, politiker, valnötsodlare, författare, busschaufförer och många andra människor i Turkiet. De berättar om vad de såg och hörde i detta väldiga och konfliktfyllda land. Den rika historien med lager från 10000 år gör sig alltid gällande.

En del av mitt hjärta lämnar jag kvar

av Diana Janse. Inläst ur Alfabeta, 2010 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 6 tim., 20 min..

D.J., ung diplomat i Stockholm söker stationering i Afghanistan. Hennes tillvaro förändras totalt, nu handlar vardagen om tillgången på elektricitet, en gapande fattigdom och om att försöka foga ihop de olika världar hon förflyttar sig mellan. Det är en skildring av ett krigstrött land, ett fascinerande folk och en diplomattillvaro långt bortom salonger och cocktailpartyn.

Polarliv

av Rolf Kjellström. Inläst ur Carlsson, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 6 tim., 55 min..

Det återkommande temat i boken är de ofattbart hårda livsvillkor som råder för de människor som lever i polartrakterna. Liknande villkor gällde för de tidiga polarforskarna som ofta utan erfarenheter och dåligt utrustade hamnade i svåra situationer. Det ges också en inblick i inuiternas traditionella levnadssätt och hur deras livsstil har formats av de obarmhärtiga krav som naturen ställt.

El camino

av Åke Mokvist. Inläst ur Gullers, 2008 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 2 tim., 46 min..

Ända sedan 800-talet har Sankt Jakobs grav i Santiago de Compostela i Spanien varit ett viktigt pilgrimsmål. Under medeltiden vallfärdade en miljon pilgrimer om året dit. Det är valfritt varifrån man väljer att starta sin vandring men man måste vandra de sista tio milen till målet för att få ut sitt pilgrimsdiplom. Förf. delger sina upplevelser, tankar och möten längs pilgrimsleden. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

I vulkanens skugga

av Richard Myrenberg. Inläst ur Weyler, 2009 av Håkan Julander. Talboken omfattar 5 tim., 23 min..

Radioreportern R.M. har ett stort intresse för Afrika och särskilt de nordöstra delarna, Kongo, Rwanda, Kenya, Somaliland och Somalia. Här samlas resereportage, tankestycken och funderingar över hur nationer lever, dör och blir till. Att vandra i vulkanens skugga är att vandra i en tillvaro ständigt hotad av våldsutbrott. För varje land inleds texten med en faktaruta och en redogörelse för den aktuella situationen i landet.

Då blänkte yxan-

av Kenth Olsson. Inläst ur Bokpro, 2005 av Bo Green. Talboken omfattar 11 tim., 14 min..

Del 2 i serien inledd med "Där korpen inte svalt". 30 fristående bearbetade artiklar, tidigare publicerad i pressen, skildrar historiska episoder med koppling till Kristianstadstrakten och Österlen. Kända och okända män och kvinnor passerar revy och händelser i små byar och stora städer skildras.

Vilda vägar västerut

av Albert Viksten. Inläst ur Folket i bild, 1952 av Ove Ström. Talboken omfattar 6 tim., 32 min..

I boken berättar A.V., 1889-1969, om en resa till Kanada under 1930-talet. I Vancouver träffade han tre av sina bröder, som han inte sett på tio år. Ingen av dem hade skurit guld med täljkniv sedan de emigrerat från Sverige. Alla fyra begav sig sedan ut till de stora vildmarkerna västerut. Under strapatsrika färder gjorde de bekantskap med pälsjägare, guldgrävare och äventyrare av alla slag, däribland många svenskar.

Samhälls- och rättsvetenskap

Skriet från kärnfamiljen

av Rebecka Edgren Aldén. Inläst ur Bonnier, 2009 av Marika Bergström. Talboken omfattar 6 tim., 10 min..

De flesta småbarnsföräldrar prioriterar bort något i kampen om vardagen. Kvinnor väljer bort heltidsjobb och fritidsintressen, männen släpper ofta kontakten med barnen och tar på sig uppgiften att tjäna pengar. Är inte det synd? När båda faktiskt kan få allt: familj, karriär och ett socialt liv, menar förf:na, journalister, i denna debattbok. Lösningen är jämställdhet, d.v.s. demokrati på hemmaplan.

Fred!

Inläst ur Max Ström, 2009 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 3 tim., 59 min..

100 texter, röster, om våld och krig från olika delar av världen. Boken, som skickats ut till 125000 16-åringar, är tänkt att användas som utgångspunkt för reflektioner kring våld, krig, fred och trygghet. Citat från kända - som Anne Frank, Desmond Tutu, Dalai lama, Moder Teresa, John Lennon - och okända blir tillsammans en viktig historielektion om händelser som aldrig får glömmas. Tryckta förlagan är rikt illustrerad.

Framgångsfaktorn som skapar vinnarna

av Malcolm Gladwell. Inläst ur Norstedt, 2009 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 13 tim., 38 min..

Vad har Beatles och Bill Gates gemensamt? Varför är asiater så bra på matematik och vad har det med risodling att göra? Vilka flygbolag bör du undvika om du inte vill riskera att krascha och vad kan en språkvetare lära oss om risken för flygkrascher? Vilken är hemligheten bakom idrottsstjärnans eller konsertpianistens framgång? Kort sagt: Vad utmärker en vinnare? Dessa frågor om framgång besvaras i boken.

Skurkkapitalismen

av Loretta Napoleoni. Inläst ur Leopard, 2009 av Elisabet Lindberg. Talboken omfattar 18 tim., 52 min..

Om hur globalisering och internationell kapitalism gynnar korruption och bedrägeri. L.N. berättar om hur kriminell, underjordisk verksamhet ingriper i allas liv: vinnare eller förlorare, fattiga eller rika, i den rika världen eller den fattiga. Och som konsumenter, menar hon, går vi ständigt i fällan när vi jagar de lägsta priserna och de billigaste tjänsterna och därmed medverkar till att det kriminella systemet består.

Liberalismens idéhistoria

av Svante Nycander. Inläst ur SNS, 2009 av David Zetterstad. Talboken omfattar 30 tim., 10 min..

Översiktsverk som kartlägger de moderna politiska idéernas framväxt - från Machiavelli, Hobbes och Locke till vår tids Hayek och Rawls. Viktiga teman är liberalismens förhållande till klassisk republikanism, liberalers sätt att resonera om kapital och arbete, skillnader mellan amerikanskt och europeiskt tänkande samt filosofiska idéer inom socialliberalismen.

Straff utan brott

av Siv Westerberg. Inläst ur CKM, 2004 av Anna Godenius. Talboken omfattar 12 tim., 52 min..

En ung man, skötsam och tidigare ostraffad, åtalas och döms för ett brott som han inte begått. Han döms mot sitt nekande, trots att det inte finns några bevis mot honom. Berättelsen bygger på verkliga händelser som inträffade i Skåne i början av 1990-talet. Förf. var mannens juridiska ombud vid resningsansökan till högsta Domstolen.

Ekonomi och näringsväsen

Tillitens makt mitt i armbågsvärlden

av Barbro Curman. Inläst ur Gestalthuset, cop. 2008 av Elisabet Lindberg. Talboken omfattar 8 tim., 17 min..

Förf. gör här upp med en del myter kring vad som skapar framgång, samtidigt som hon synliggör hållbara och långsiktiga framgångsfaktorer. Forskning visar att energin går dit vi väljer att lägga vårt fokus. För att förstå hur det fungerar får vi ta del av hemligheterna bakom lönsamma och kreativa organisationer. Tolv erfarna chefer på koncernnivå intervjuas kring deras mest blomstrande perioder.

Idrott, lek och spel

Jag, Tommy

av Tommy Gillerås. Inläst ur Tommy Gillerås, 2009 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 4 tim., 52 min..

Tommy Gillerås, 1955- , från Lima i Dalarna är född med handikappet Cerebral Pares (CP). I denna självbiografi, skriven tillsammans med Johanna Limberg, berättar han om sin barndom, uppväxt och kampen mot sitt handikapp. Idrotten har hela tiden varit det stora intresset, främst bordtennis där han bl.a. tagit fem medaljer i OS och VM för handikappade.

Militärväsen

Soldatliv

av Björn Lippold. Inläst ur Aron-förlaget, cop. 2009 av Helene Gripe. Talboken omfattar 8 tim., 6 min..

Beskrivning av den enskilde soldatens och hans närmaste omgivnings historia från sent 1600-tal fram till i början av 1900-talet. Inte bara knekten själv utan även hans familj var knutna till indelningsverket och skötte jordbruket när fadern var i fält. Ofta tog knekten med sig nya odlingsmetoder och växter från andra länder till torpet i Sverige. Vid övningshedarna fick knekten även lära sig läsa och skriva.

Kvinnliga spioner

av Tore Pryser. Inläst ur Natur och kultur, 2009 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 11 tim., 2 min..

Under andra världskriget fanns det en hel rad kvinnliga spioner i Norden. De arbetade som skådespelare, dansare, journalister, sekreterare och hushållerskor. De flesta var unga och vackra; några blev agenter av ideologiska skäl, andra för att tjäna pengar. Deras metoder var observation och infiltration, men också flirt, förälskelse och förförelse. Boken är den första dokumentationen över dessa kvinnors verksamhet.

Naturvetenskap

Blommor i bondebygd

av Gunnar Arnborg. Inläst ur Carlsson, 2009 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 26 tim., 27 min..

G.A., författare till flera böcker om människornas och djurens spår i odlingslandskapet, återvänder till barndomens hagar och slåtterängar. Han berättar om hundratals växters historia, användning och lokala varianter av namn. Blommornas färger och egenskaper beskrivs liksom hur de förekommit i naturlyrik, läkekonst och folktro. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Vår beskärda del

av David Jonstad. Inläst ur Ordfront, 2009 av Anita Molander. Talboken omfattar 9 tim., 20 min..

Världen står inför en akut nödsituation. Utsläppen av växthusgaser förändrar klimatet med katastrofala konsekvenser: smältande is på Arktis, översvämningar, torka. Att fortsätta överkonsumera jordens resurser är inte ett alternativ; pengar, teknik eller klimatsmarta produkter kommer inte att ta oss ur krisen. Förf. menar att lösningen ska vara mer radikal, den måste vara kollektiv och genomgripande.

Naturvård bortom 2009

Inläst ur Kassandra, 2009 av Anna Westberg. Talboken omfattar 13 tim., 55 min..

Riksdagen beslutade 1909 om de första naturskyddslagarna. I dag finns i Sverige drygt fem miljoner hektar skyddad areal. Men hur ser framtiden ut? Vilken inriktning bör naturvården ha bortom 2009? I 14 inlägg reflekterar politiker, forskare och författare kring förändringar i samhället och miljön. De anser att det är nödvändigt med ett utökat samarbete i naturvårdsverksamheten.

Medicin

Den nakna skammen

av Johan Beck-Friis. Inläst ur Natur och kultur, 2009 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 6 tim., 18 min..

Förf., psykiater och psykoanalytiker, belyser skammens komplicerade väsen. Huvudfokus är det han menar det ofta förbisedda sambandet mellan depression och svåra skamkänslor. I botten av depressionen finns inte sällan ett komplex av skuld- och skamkänslor låsta till varandra. Ger en initierad och kunskapsrik läsning om skammens natur och uppkomst, liksom dess biologiska och psykiska utveckling.

Hunger och mättnad

av Charlotte Erlanson-Albertsson. Inläst ur Studentlitteratur, 2007 av Anita Molander. Talboken omfattar 5 tim., 11 min..

Det finns olika orsaker till viktuppgång: överkonsumtion, låg ämnesomsättningshastighet, hög insulinkänslighet, låg fettförbränning. Förf., professor i medicinsk och fysiologisk kemi, beskriver nya rön om hungers- och mättnadssignaler samt om belöningssystem. Boken är avsedd för undervisning av läkare, tandläkare, dietister och nutritionister, men vänder sig även till den allmänintresserade.

Detox

av Helen Foster. Inläst ur Bonnier Impact, 2009 av Lars Thiel. Talboken omfattar 6 tim., 26 min..

Med recept, enkla steg för steg-övningar och tips för en bättre livsstil vill förf. visa hur man kan öka sitt välbefinnande och tackla de olika påfrestningar man dagligen utsätts för. Beskriver 14 olika detoxkurer, bl.a. sockerdetox, koffeindetox, detox efter festen, stressdetox och energigivande detox.

Magnesium

av Ann Helgetun. Inläst ur Helgetun, 1995 av Anita Molander. Talboken omfattar 2 tim., 49 min..

Förf. propagerar för en kost rik på magnesium. Hon menar att om man äter en magnesiumfattig kost kan detta negativt påverka kroppens funktioner. Mineralet magnesium är viktigt för bl.a. blodtrycket, cirkulationen, hjärtrytmen, musklerna och nervsystemet.

Tänderna

av Håkan Helgetun. Inläst ur Mintera, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 7 tim., 7 min..

Förf. kallar sig privatforskare och presenterar sina åsikter om samband mellan människors tänder och sjukdomar. Han är bl.a. kritisk till amalgam som tandfyllningsmaterial och menar att det är uppenbart at val av tandlagningsmaterial och åtgärdande av inflammationer i tandkött och tänder påverkar patienten kroppsligt.

Hjärnkoll på vikten

av Martin Ingvar. Inläst ur Natur och kultur, 2010 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 6 tim., 16 min..

Övervikt sitter inte kring magen utan i hjärnans belöningssystem, menar förf:na, hjärnforskare respektive medicinjournalist. I hjärnan finns de osynliga krafter som styr matvanor och många andra val i vardagslivet. Om man lär sig att samarbeta med sin hjärna kommer kroppen inte att protestera när man byter vanor. Vänder sig till den som vill gå ner i vikt och till den som ger råd om vikt och hälsofrågor.

Kvinnors hälsa

Inläst ur Studentlitteratur, 2009 av Anna Westberg. Talboken omfattar 6 tim., 28 min..

Fem forskare beskriver fakta och myter om kvinnors hälsa. I boken beskrivs också mäns våld mot kvinnor i nära relationer, hur drömmen om den perfekta kvinnokroppen reproduceras i medierna och hur kvinnors hälsa påverkas vid skilsmässor. Vidare om vad som skiljer ohälsa från sjukskrivning och vad de sjukskrivna kvinnorna gör i sin vardag. Vänder sig till studerande och yrkesverksamma inom vård och omsorg.

Pedodonti

av Ingegerd Mejàre. Inläst ur Gothia, 2005 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 5 tim., 46 min..

Barnets utveckling från spädbarn till ung vuxen innebär att förutsättningarna för diagnostik, profylax och terapi inom tandvården förändras. Förf:na, alla professorer i barntandvård, har markerat detta genom bokens kapitelindelning. De tre huvudavsnitten behandlar åldersgrupperna 1-5, 6-12, resp. 13-19. Vänder sig fr.a. till tandhygieniststuderande, men även till andra som sysslar med tandvård.

Isodieten

av Fredrik Paulún. Inläst ur Fitnessförlaget, 2009 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 3 tim., 53 min..

Isodieten går ut på att energiandelar från fett, protein och kolhydrater ska vara lika stora. Det ska vara kolhydrater med lågt GI, fett och proteiner ska vara av den nyttiga sorten och av hög kvalitet. Grönsaker garanterar intag av antioxidanter, vitaminer och mineraler. Innehåller förutom matsedel för åttaveckorsprogram fakta om näringsämnen, jämförelser med andra metoder och praktiska råd om kost och motion.

Ronneby brunn under 300 år

Inläst ur Byggförlaget, 2005 av Anita Molander. Talboken omfattar 7 tim., 13 min..

Den första surbrunnen i Ronneby upptäcktes 1705. Runt hälsobrunnen byggdes hotell, lasarett, restaurang, kafé, samlingslokaler. Här anlades också badhus, trädgårdar och parker. Tiden gick och förnyelse var nödvändig för att följa utvecklingen men också av nöden då några bränder lade delar av brunnsanläggningen i aska. Dagens brunn är en modern anläggning men med inslag av den gamla brunnskulturen bevarad.

Det brustna kvinnohjärtat

av Karin Schenck-Gustafsson. Inläst ur Prisma, 2008 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 6 tim., 4 min..

I boken beskrivs olika orsaker till varför kvinnor drabbas av hjärt-kärlsjukdomar, bl.a. hjärtinfarkt och hjärtklappningsbesvär samt vilka symtom som är typiska för kvinnor. Även om vilka möjligheter som finns att förebygga dessa sjukdomar. Det goda budskapet är att det går att förebygga hjärt-kärlsjukdom om man ser över sin livsstil och tar riskfaktorerna på allvar. Förf. är professor i kardiologi.

Närhetens hormon

av Kerstin Uvnäs Moberg. Inläst ur Natur och kultur, 2009 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 7 tim., 45 min..

Förf., professor i fysiologi, ger här ett fysiologiskt perspektiv på närhet och relationer. Närhetens hormon, oxytocin, ger välbefinnande och lugn men skapar en ännu större och mer komplex roll - det skapar och förstärker relationer livet igenom. Utifrån aktuell forskning beskrivs betydelsen av oxytocin för anknytning mellan barn och föräldrar, för kärleks- och vänskapsrelationer och för att öka tilliten i samhället.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Jennings blir detektiv

av Anthony Buckeridge. Inläst ur Bonnier, 1960 av Håkan Julander. Talboken omfattar 6 tim., 9 min..

Del 2 i serien som börjar med Jennings i skolan. Den brittiske internatskolepojken Jennings och hans bästa vän Darbishire blir inspirerade av Sherlock Holmes-böckerna att starta Linbury Courts detektivbyrå. Trots att de kommer att bryta mot många av skolans lagar är deras detektivarbete i slutänden så framgångsrikt att till och med den stränge rektorn får kapitulera. Tiden är 1950-tal. Nostalgisk läsning för vuxna.

Glöm mig inte

av Anne Cassidy. Inläst ur Tiden, 2009 av Marika Bergström. Talboken omfattar 6 tim., 43 min.. DAISY text och ljud.

En liten flicka, Jade, blir bortrövad mitt i natten. Dagen efter knackar polisen på hemma hos Stella, 17 år, som bor längre ner på gatan. Bara Stella vet att hennes mamma ljuger när polisen frågar var hon var när Jade försvann. Det förflutna hinner ikapp mamman och en händelse som ägde rum för över tjugo år sen kommer återigen upp till ytan. Stellas mamma var barnvakt och barnet blev bortrövat av en man i en svart bil.

Bill och rättvisan

av Richmal Crompton. Inläst ur B. Wahlström, 1971 av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 53 min..

Den busige, brittiske pojken Bill är sig lik. När han hjälper till att dela ut julklappar blandar han förstås ihop säckarna. Det blir stor förvirring på pensionärsfesten när deltagarna vecklar upp sina paket och hittar leksaksbilar och dockor. Tid: 1920-talet. Nostalgisk läsning för vuxna.

Najadens sång

av Tony DiTerlizzi. Inläst ur R&S, 2008 av Ove Ström. Talboken omfattar 1 tim., 44 min..

Första delen i serien Bortom Spiderwick. Elvaårige Nick Vargas mamma har dött och Nick får en ny syster, Laurie. Denna Laurie läser ivrigt Arthur Spiderwicks fälthandbok och tror dessutom på allt i den, något som Nick inte gör. En dag träffar Nick på Najaden Taloa som har problem med den gigantiska, eldsprutande draken..

Slaget om Skandia

av John Flanagan. Inläst ur B. Wahlström, 2008 av Håkan Julander. Talboken omfattar 7 tim., 43 min.. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien som börjar med Gorlans ruiner. Will och Evanlyn har gömt sig i en stuga i de skandiska bergen. När den hårda vintern lider mot sitt slut gör de sig redo att fly från landet. Men mystiska ryttare tillfångatar Evanlyn, och Will följer i deras spår. Men till och med spejarens lärling har svårt att övermanna sex vildsinta temujai-krigare. Samtidigt har Halt och Horace fortsatt sökandet efter sina vänner.

Livsfarlig terräng

av Laban Hill. Inläst ur B. Wahlström, 2000 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 2 tim., 44 min.. DAISY text och ljud.

Natalie kör mountainbike. Plötsligt brakar hon in i en trädstam som ligger över spåret. Hon flyger som en torped över styret och landar i en lerpöl. Någon har fällt ett träd över spåret. Detta är bara ett i raden av sabotage mot tävlingen Björnklon. Men vem är det som ligger bakom? Är det Phil som är sur för att Natalie ska få preparera banan? I slutet av boken finns en lista med förklaringar av BMX- och mountainbiketermer.

Skattjakten

av Elizabeth Singer Hunt. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2008 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 1 tim., 14 min.. DAISY text och ljud.

Jack Stalwart, 9 år, är hemlig agent och jobbar för den globala skyddsstyrkan, GSS. Han skickas på farliga äventyr världen över. Varje nytt uppdrag betyder ett nytt land. Nu är Jack i Australien. En dykare har försvunnit, och med honom en okänd skatt från ett gammalt vrak. Hur ska Jack hitta dykaren och besegra piraterna som också vill åt skatten? Fristående del i serien Agent Jack Stalwart

Tavelmysteriet

av Elizabeth Singer Hunt. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2008 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 1 tim., 12 min.. DAISY text och ljud.

Jack Stalwarts föräldrar tror att han är en vanlig 9-årig kille - men det är han inte. Jack är hemlig agent. Han jobbar för den globala skyddsstyrkan, GSS, som skickar honom på farliga äventyr världen över. Nu är Jack i Frankrike. Världens mest kända tavla, Mona Lisa, har stulits i en kupp på Louvren i Paris. Kan Jack få tag på tjuven innan tavlan har försvunnit ur landet? En fristående del i serien Agent Jack Stalwart.

Mysteriet med källarvampyren

av Rose Lagercrantz. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2009 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 2 tim., 12 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Mysterium för utomjordingar. Tioåriga Humlan blir en dag uppsökt av Linn som går i tvåan. Kvällen innan gick Linn och la sig med långt vackert hår, men när hon vaknade på morgonen var det tvärt avklippt. Humlan tycker att det låter otäckt och anar att det kan leda till något ännu värre - vilket det också gör.

Så länge vi båda andas

av Stephenie Meyer. Inläst ur BW, 2009 av Helena Gripe. Talboken omfattar 22 tim., 17 min..

Del 4 i serien som börjar med Om jag kunde drömma. Tonåringen Isabella Swan har förälskat sig i vampyren Edward Cullen. Men Bella har också en speciell vänskap med Jacob. Ska hon verkligen kunna ge upp sitt vanliga mänskliga liv för en hotfull men också lockande tillvaro som vampyr? I så fall finns ingen återvändo. Hennes val sätter igång en kedja av händelser som påverkar alla hennes närmaste.

Avhopparen

av Kim Olin. Inläst ur Argasso, 2007. Talboken omfattar 2 tim., 24 min.. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien om Simon. Simon har lämnat skolan och försöker nu med alla medel komma sig upp i Tobias Flemings olagliga organisation, den som styr knarkhandeln i ett av stans mest nedgångna områden. Han får i uppdrag att klå upp två smålangare som har lurat Tobias på pengar och dras från den stunden allt djupare in i organisationens affärer. När så en främmande man kontaktar Simon med ett oväntat förslag förändras allt.

De tre systrarna

av Josefine Ottesen. Inläst ur Bonnier utbildning, 2007 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 1 tim., 17 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Trollflickan. Enya har magiska förmågor och lever på medeltiden. Hon träffar prins Rami som är förklädd till en enkel pojke. Han är på flykt undan Wurma och hans män. Snart blir även Enya jagad. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter.

Den utvalda

av Josefine Ottesen. Inläst ur Bonnier utbildning, 2007 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 1 tim., 42 min.. DAISY text och ljud.

Del 6 i serien som börjar med Trollflickan. Enya har magiska förmågor och lever på medeltiden. Den onde Wurma har nu förstått vem Enya är och därför vill han förgöra henne. Men hon har starka krafter på sin sida.

Källans dotter

av Josefine Ottesen. Inläst ur Bonnier utbildning, 2007 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 1 tim., 25 min.. DAISY text och ljud.

Del 5 i serien som börjar med Trollflickan. Enya har magiska förmågor och lever på medeltiden. Hon måste öva sina förmågor och lära sig behärska dem. Då kan hon hjälpa prins Rami mot den onde Wurma. Hon beger sig in i en grotta för att hitta den magiska kristallen.

Prövningen

av Josefine Ottesen. Inläst ur Bonnier utbildning, 2007 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 1 tim., 41 min.. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien som börjar med Trollflickan. Enya har magiska förmågor och lever på medeltiden. Enya får veta mer om sitt ursprung och det är inte alls som hon trott. Hon återförenas med sin släkt men hennes morbror är inte säker på att hon är den hon säger sig vara. Hon måste bevisa det genom en prövning.

Paula lär sig simma

av Ursel Scheffler. Inläst ur Bergh, 2007 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 36 min.. DAISY text och ljud.

Paula blir så besviken när hon inte får följa med brorsan Titus och hans kompisar till badhuset. Hon vill också kunna simma! Som tur är kan faster Elfi lära henne. Paula kan snart göra konster och trick i vattnet. Tänk vad Titus ska bli förvånad!

Facklitteratur

Bok- och biblioteksväsen

Skriv om och om igen

av Ylva Karlsson. Inläst ur X Publishing, 2009 av Anita Molander. Talboken omfattar 4 tim., 50 min..

Inspirationsbok för ungdomar som skriver, vill skriva eller kommer att vilja skriva. Förf:na är även skrivarledare och avslöjar här sina bästa tips för att komma i gång. De varvar begriplig teori med författarintervjuer och en mängd lekfulla övningar som väcker skrivlust. Boken kan även användas som handbok för pedagoger.

Samhälls- och rättsvetenskap

Fixa cashen - men sen då?

av Minna Nyman. Inläst ur LL-förlaget, 2009 av Marika Bergström. Talboken omfattar 1 tim., 44 min..

Micke har skulder och övertalar sin flickvän Carro och hennes lillebror att hjälpa honom att råna närbutiken. Men de åker fast och i boken får man följa rättskedjan när ungdomarna grips, anmäls, utreds och döms för brott. Vad händer på polisstationen och vad gör socialtjänsten? Hur är det att vara inlåst på häktet och hur går en rättegång till? LL-bok.