Nya talböcker maj 2010

Nya talböcker maj 2010

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 156 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Det mest privata

av Núria Amat. Inläst ur Tranan, 2009 av Christina Hellman. Talboken omfattar 8 tim., 34 min..

Nuria växer upp i Barcelona. Hon är moderlös och fadern stänger in sig i sitt bibliotek, fyllt av katalanska poeter och sorg. Från sitt fönster har den unga flickan utblick över ett mentalsjukhus och hon blir vittne till hur en kvinna tar sitt liv genom att hoppa från ett fönster. För Nuria blir bokläsandet en flykt från och ett värn mot omvärlden. Självbiografiskt färgad roman av N.A., 1950- , spansk -katalansk förf.

En svag doft av död

av Guillermo Arriaga. Inläst ur Tranan, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 28 min..

En ung flicka hittas mördad i en by på mexikanska landsbygden. Stärkta av ryktesspridningen pekar byborna ut en syndabock. Mot sin vilja utses femtonårige Ramón till flickans pojkvän och hämnare, han som aldrig vågat närma sig henne då hon var i livet. Ett tragiskt skådespel, där sanning och rättvisa får stå tillbaka för tidigt utmejslade roller, seder och förväntningar. G.A., 1958- , mexikansk förf.

Gamla mästare

av Thomas Bernhard. Inläst ur Tranan, 2010 av Lars Nygren. Talboken omfattar 7 tim., 43 min..

Varannan dag i över trettio år har musikvetaren Reger suttit på samma bänk på Konsthistoriska museet i Wien. Nu väntar han på vännen Atzbacher som han har något att förtälja. Reger, förf:s alter ego, ger utlopp för en ohämmad negativism inför konsten, litteraturen, musiken, politiken, den österrikiska staten och överhuvudtaget hela tillvaron. I allt ser han falskhet och en önskan att bedra och vilseleda. T. B., 1931-1989.

Inlåst

av Laila Brenden. Inläst ur Schibsted, 2009 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 8 tim., 53 min..

Del 27 i släktsagan om Hannah. Hon kan inte tro på sin egen lycka. Fabian överöser henne med vackra ord och gåvor efter bröllopet samt inte minst överraskar han med den bästa morgongåva hon kan föreställa sig: en resa ut i i Europa. Knuts fiol är och förblir borta, men Emelie tröstar honom så gott hon kan. Knut ger sig iväg för att besöka henne på sätern senare på sommaren.

Brytpunkt Uppsala

av Ulf Broberg. Inläst ur CosyCrime, 2009 av Rebecca Ferguson. Talboken omfattar 10 tim., 8 min..

Säpo har under en lång tid varit en avancerad högerextremistisk organisation i Sverige på spåren och allt tyder på att de är på väg att gå till aktion. Men spåren leder åt olika håll: Finns det ett samband med en läkemedelsdirektörs plötsliga försvinnande? Finns det kopplingar till vågen av välorganiserade rån i Mellansverige? Uppsalapolisen tvingas stå upp mot grovt våld i en uppgörelse med internationella förtecken.

Sanslöshet

av Horacio Castellanos Moya. Inläst ur Leopard, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim., 13 min..

En neurotisk och sexfixerad journalist åtar sig att redigera vittnesmål om folkmord, skrivna av ursprungsbefolkningen i ett centralamerikanskt land. Sida efter sida beskrivs övergrepp, tortyr och massavrättningar. Han läser texterna närmast i chocktillstånd och på kvällarna dövar han sina intryck med att dricka sig redlös tillsammans med vänner och fantisera om kvinnor. H.C.M., född 1957 i Honduras och uppvuxen i Salvador.

Svartvintern

av Marianne Cedervall. Inläst ur NoK, 2010 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 10 tim., 2 min..

Fristående fortsättning på Svinhugg. Mirjam Nordergrav, läkare på Gotland, har brådstörtat lämnat ön efter en traumatisk händelse och beger sig till sin väninna Hervor i en liten by i Lappland. Dit kommer även den kände operasångaren Ralph Sörarve och hans pojkvän Eric. De har storslagna planer för hotellet på orten. Men någon vill dem riktigt illa och dessutom verkar hotellet ruva på en ruskig hemlighet.

Självmordsaktionen

av Clausbeck-nielsen.net. Inläst ur Kabusa, 2007 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 12 tim., 19 min..

Roman om hur Demokratin infördes i Irak 2004. I form av en låda, märkt "The Democracy Destination: Iraq", bars den över gränsen av två kostymklädda danskar; Nielsen och Rasmussen. Tillsammans med sin irakiske ledsagare Adnan åker de runt i landet och diskuterar lådans innehåll - de försöker konstruera, dissekera och införa demokrati. Om krockar mellan värdesystem, maktfullkomliga länder och uppblåsta egon.

Det osynliga berget

av Carolina De Robertis. Inläst ur Forum, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 17 tim., 22 min..

Släktroman som utspelas i Sydamerika på 1900-talet. Pajarita flyttar som nygift till den växande staden Montevideo. Dottern Eva flyr till Buenos Aires där hon skapar sig ett nytt liv under peronismens uppgångstid. Dotterdottern Salomé upprörs över orättvisorna i 1960-talets Uruguay. Hon går med i den vänsterradikala stadsgerillan Tupamaros, driven både av kärlek och ideal. Men hon får betala ett högt pris för sitt engagemang.

En sång om kärleken

av Jude Deveraux. Inläst ur Winther, 1990 av Rebecca Ferguson. Talboken omfattar 10 tim., 20 min..

Tid: 1500-tal i södra England. När hennes far mördats och hennes hem bränts ned till grunden, flyr Alyx till skogen där hon finner en fristad i Raine Montgomerys läger. Han är en adelsman som förklarats fredlös av kungen. Där döljer hon sin skönhet bakom en pojkes förklädnad och sin sorg i arbetet som Montgomerys väpnare. Men snart förändrar kärleken allt.

Ers Majestäts olycklige Kurt

av Lena Ebervall. Inläst ur Pocketförlaget, 2009 av Anna Godenius. Talboken omfattar 17 tim., 18 min..

Haijbyaffären var en av de stora rättsskandalerna i 1900-talets Sverige. Affären handlar om restaurangdirektören Kurt Haijbys sexuella förhållande med kung Gustav V. Relationen tillät Haijby ett liv i lyx. I maktens korridorer sökte man mörklägga affären. Maktmissbruk, övergrepp och mygel kännetecknade hanteringen av denna händelse. Dokumentärroman som bygger på en gedigen faktainsamling.

Vinkelgatan 53

av Karin Edvall. Inläst ur Ord & visor, 2010 av Rebecca Ferguson. Talboken omfattar 10 tim., 36 min..

Handlingen utspelar sig i en norrländsk stad under några regniga höstveckor. En gammal kvinna ligger död i sin lägenhet ett par veckor innan hon hittas. Det blir bara en liten notis i lokaltidningen och en blygsam dödsannons. Dödsfallet skakar dock om de övriga i huset på Vinkelgatan. Vad hände? Och vad vet man om en annan människa egentligen?

Vildingarna

av Dave Eggers. Inläst ur Forum, 2010 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 7 tim., 33 min..

Bilderboken Till vildingarnas land av Maurice Sendak filmatiserades 2009. Filmanuset skrevs bl.a. av författaren Dave Eggers. Här har han utifrån detta manus skrivit en roman som är en fri tolkning av originalet och vänder sig både till barn och vuxna. Max är en ensam pojke i 8-årsåldern som rymmer hemifrån till vildarnas land. Där får han hjälp att bearbeta sina problem i en värld där fantasi och verklighet går ihop.

Beirut, jag älskar dig

av Zena El Khalil. Inläst ur Ordfront, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 6 tim., 54 min..

Debutroman av Zena El Khalil, 1976- , konstnär och författare. År 2006 stannar hon kvar i Beirut trots att staden bombas och människor hon älskar försvinner. För att bearbeta kaoset och för att hålla kontakt med sina vänner börjar hon skriva i sin blogg om kriget, vänskap, kärlek. Detta blev till slut en självbiografisk roman där huvudpersonen Zena berättar om viljan att leva, inte bara överleva, under ett pågående krig.

Oroligt blod

av James Ellroy. Inläst ur Bra böcker, 2010 av David Zetterstad. Talboken omfattar 25 tim., 45 min..

År 1968: Robert Kennedy och Martin Luther King är döda. Maffian, Howard Hughes och J. Edgar Hoover kämpar om USA:s själ och drar in de fördömda i sina garn: Wayne Tedrow jr., fader- och lönnmördare, lojal mot ingen; Dwight Holly, Hoovers torped som utför fruktansvärda brott; Don Crutchfield, privatdetektiv som snubblar över en fruktansvärd konspiration. Mörk skildring av det amerikanska samhället mellan 1968 och 1972.

Det enda nödvändiga

av Kjell Espmark. Inläst ur Norstedt, 2010 av Gunnar Johnson. Talboken omfattar 6 tim., 56 min..

K.E, 1930- , professor och akademiledamot, debuterade som poet 1956 och har därefter utgett tolv diktsamlingar, flera översatta till olika språk. Vintergata från 2007 återges i sin helhet i denna samlingsvolym, i övrigt presenteras ett urval ur den rika produktionen. Än lånar förf. sin röst åt de utsatta, än framträder han själv i dikter om sorg, återerövrat liv och motstånd. Förord av Aros Fioretos.

Alkemistens röda längtan

av Katarina Falkenberg. Inläst ur Art distribution, 2005 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 7 tim., 2 min..

Alkemisten Mina är djupt skakad efter en serie omtumlande möten med sig själv. När den trygga vänskapsrelationen till Jan också börjar bli komplicerad, beslutar hon sig för att följa sin ingivelse och resa till mayaindianernas Mexico. Färden går in i Chiapas djungel och till storslagna pyramider, på jakt efter hemligt nedtecknad alkemisk visdom. Hennes resa ger inre transformation och själslig pånyttfödelse.

Det är så konstigt nuförtiden

av Karin Flygare. Inläst ur Alfabeta, 2009 av Anna Godenius. Talboken omfattar 5 tim., 5 min..

Birgittas 86-åriga mamma bor sedan länge ensam i det radhus som varit hennes hem i 48 år. När hon så drabbas av demens gör Birgitta allt för att fylla sin mammas behov, men räcker inte riktigt till. Hon har själv heltidsjobb att sköta, barn och man att träffa, ett eget liv att leva. Hon märker att hon håller på att bli förälder till sin egen mamma. Rörande och sorglig berättelse, men också fylld av mänsklighet och humor.

Cellon i Sarajevo

av Steven Galloway. Inläst ur Lindelöw, 2009 av David Zetterstad. Talboken omfattar 6 tim., 45 min..

Roman om belägringen av Sarajevo 1992-1995 och en verklig händelse då en serbisk granatattack dödade 22 människor i en brödkö. Dagen efter och 22 dagar i sträck sitter cellisten Vedran Smailovic från Sarajevos symfoniorkester vid kratern och spelar Albinonis Adagio. Man får följa tre Sarajevobor, deras umbäranden och söndertrasade vardagsliv, under ett antal dagar. Förord av S. Drakulic. S.G., kanadensisk förf., 1975- .

Yllet

av Lars Gustafsson. Inläst ur Natur och kultur, 2003 av Örjan Blix. Talboken omfattar 5 tim., 33 min..

Lars Herdin är 34 år gammal och bor i Trummelsberg, en liten ort i norra Västmanland. Han är adjunkt i matematik och några andra ämnen vid centralskolans högstadium. Året är 1970, hans liv har gått i dvala och han planerar sitt självmord. Men när det dyker upp ett genuint mattegeni i klassen väcks minnen till liv; han ser sig själv i pojken och livet kanske kan få en ny mening. Svensk modern klassiker från 1973.

Livsöden

av Margit Gustavsson. Inläst ur Peter Bjuhr ord & bild, 2009 av Anna Godenius. Talboken omfattar 4 tim., 18 min..

M.G., 1920- , skrev dikter på 1970-talet och började skriva berättelser först efter sin pensionering. I samlingen Livsöden finns novellerna: Lyckeå-Berga, Stenstugan och Återkomsten. Alla med realistiska karaktärsskildringar från tiden i slutet av 1800- till början av 1900-talet. Innehållet speglar livets villkor med både svårigheter och glädjeämnen. Förlaga P. Bjur, 2009.

Fallet med den försvunna tjänsteflickan

av Tarquin Hall. Inläst ur Forum, 2010 av Marika Bergström. Talboken omfattar 8 tim., 44 min..

Vish Puri, Indiens mest diskrete privatdetektiv, löser mystiska fall i den myllrande staden Delhi. Jakten efter en försvunnen tjänsteflicka tar honom även till andra delar av det stora landet, till olika samhällsskikt och från lyx till slum. Deckare som ger en bra bild av det indiska vardagslivet i gränslandet mellan det nya och det gamla Indien. Debutroman av T.H., brittisk förf., som tidigare skrivit flera fackböcker.

Mangon som sprängdes

av Mohammed Hanif. Inläst ur Bromberg, 2010 av Per Godenius. Talboken omfattar 12 tim., 3 min..

Ali Shigri är flygkadett i den pakistanska armén. Hans far, en högt uppsatt militär, har hittats död. Allt pekar på att han tagit sitt liv men Ali är övertygad om att fadern har mördats och att landets president Zia är den ansvarige. Utgångspunkten till denna träffsäkra satir är en verklig händelse i Pakistans historia; en flygolycka 1988, där landets president omkom. M. H., 1965- , f.d. flygofficer, numera journalist.

Lilla hjärtat

av Sophie Hannah. Inläst ur Bra böcker, 2009 av Anna Godenius. Talboken omfattar 12 tim., 15 min..

För Alice Fancourt betyder den två veckor gamla dottern Florence allt. Så när hon en dag upptäcker att barnet som sover i sängen inte är hennes eget får hon sitt livs chock. Trots maken Davids protester kontaktar hon polisen men hon har svårt att bli trodd. Kriminalassistent Simon Waterhouse och hans kvinnliga chef Charlie Zalier får en märklig historia att reda ut innan sanningen uppdagas.

På livets villkor

av Kerstin Henning-Magnusson. Inläst ur Kerstin Henning-Magnusson, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 10 tim., 4 min..

Fristående fortsättning på "Vårt enda hem". Nästan två decennier har förflutit sedan sist. 1960-talet är nu inne på sin andra hälft och på godset Rendelsborg tar den unga nya generationen över och hamnar snart i händelsernas centrum. Men de förblir inte ensamma där. Nya aktörer träder in och befinner sig snart mitt i handlingens förlopp.

Fjärilen från Tibet

av C. J. Håkansson. Inläst ur Vertigo, 2007 av Marika Bergström. Talboken omfattar 8 tim., 10 min..

Skräckroman som utan omskrivningar skildrar hur helvetets portar slås upp mitt i den nutida svenska vardagen: Vrålande fasa och kroppar som slits sönder av krafter bortom allt förstånd. Under en resa i Tibet konfronteras svenske Martin med undergångens ansikte och råkar på sin väg tillbaka föra med sig en storm av förintelse, som drabbar trygga bönder, osäkra ungdomar, ensamstående mödrar, barn, åldringar: Ingen skonas!

Cujo

av Stephen King. Inläst ur Askild & Kärnekull, 1984 av Håkan Julander. Talboken omfattar 12 tim., 13 min..

Sankt Bernhardshunden Cujo jagar en dag ner en kanin i en håla i marken och blir biten av rabiessmittade fladdermöss. Han dödar sin husbonde och dennes vän samt håller en ung kvinna och hennes 4-årige son belägrade i en skållhet bil under flera dygns kvalfylld värmebölja. Skräckskildring med välfångad atmosfär av hetta och ångest.

Båten

av Nam Le. Inläst ur Natur och kultur, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 8 tim., 34 min..

Noveller som tar läsaren från Colombias slum till Teherans gator; från New York City till Iowa City; från en liten fiskeby i Australien till ett fartyg på Sydkinesiska havet. Med hjälp av en mångfald röster och perspektiv beskrivs vad det innebär att vara människa, oavsett var i världen man befinner sig. Flerfaldigt prisbelönad debut. N.L., 1979- , född i Vietnam och uppvuxen i Australien.

Ett land i gryningen

av Dennis Lehane. Inläst ur Bonnier, 2008 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 28 tim., 54 min..

Episk skildring från ett USA efter första världskriget. Staden Boston är tummelplats för revolutionärer och anarkister, immigranter och lokala väktare, intellektuella och arbetare - alla indragna i kampen för överlevnad och makt. Den svarte Luther Laurence, jagad för mord på en knarkboss i Tulsa, och irländskättade Danny, polis med uppdrag att kartlägga revolutionära orosmoment, korsar varandras vägar. D. L., 1965- .

Dra

av Simon Lewis. Inläst ur Bonnier, 2000 av Ove Ström. Talboken omfattar 7 tim., 21 min..

Från sunkiga Londonbarer till Goa, från sjabbiga förortsområden till pulsen i Hongkong, från en sovande småstad till ett myllrande Kina. Lee, Vix och Sol är tre engelska ungdomar som ger sig ut på resor i Asien - bort från kriminalitet och galna familjer. Deras vägar möts, för att strax därefter skiljas igen. Alla frågar sig: Hur långt måste man dra för att komma undan? Händelsespäckad berättelse med svart humor.

Evolutionen och jag kommer inte överens

av Fredrik Lindström. Inläst ur Atlantis, 2010 av Dan Kandell. Talboken omfattar 1 tim., 16 min..

Blandning av kortprosa och dikter. Evolutionen och nutidsmänniskan är inte överens, menar F.L. Det märks överallt i vår beslutsångest. Tänka på framtiden eller njuta för stunden? Pensionsspara eller impulsshoppa? Relationsutveckling eller nätporr? Är våra gener på kollisionskurs med den moderna, individualistiska livsstilen?

En öppen vinter

av Ulf Lundell. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim., 55 min..

Prosalyriska texter där tematiken känns igen från Lundells hela författarskap: det förlorade folkhemmet, romantiserade kvinnoporträtt, alienation och uppbrott. Det är personligt och privat; från Österlen, Stockholm och längtans platser. Samhällskritik och dagsaktuella kommentarer blandas med hyllningar till inspiratörer och naturlyrik; allt i ett böljande ordflöde. Bokens CD-skiva finns inte med i talboken.

Tornen i solnedgången

av L. E. Modesitt. Inläst ur Damm, 2008 av Ove Ström. Talboken omfattar D. 1: 8 tim., 1 min. : mono.

Del 1 av Tornen i solnedgången som ingår serien Särlands historia. Här berättas hur Särland uppstod. Kreslin är son till ledaren för Västanvinds krigarkvinnor. För att undgå ett arrangerat äktenskap vid Sarronnyns hov väljer han att gå i exil och skapa sig ett liv på egna villkor. Hans mål är att söka upp de vita magikerna i Fagerhamn och få hjälp. I stället förvandas hans liv till en flykt undan fiender.

Sammetsvatten

av Gerald Murnane. Inläst ur Bonnier, 2009 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 8 tim., 11 min..

Berättelser där författaren, mot en självbiografisk fond, turnerar frågan om skrivandet och läsandet; fr.a. handlar det om tiden och minnet. I en glanslös vardag stegras känslornas intensitet genom en upprepning av formuleringar och genom att detaljer återkommer med ständigt ökande tyngd. Musikalisk prosakonst, oftast stram och stiliserad, med fokus på berättandets förutsättningar. G.M., 1939- , australiensisk förf.

Beckmörker

av Bodil Mårtensson. Inläst ur Prisma, 2000 av Anders Hogeman. Talboken omfattar 13 tim., 40 min..

En ung gravid kvinna hittas giftmördad i sin bil. Kriminalkommissarie Joakim Hill vid Helsingborgspolisen får det obehagliga uppdraget att utreda mordet. Parallellt berättas om kommissarie Sahlmans försök att komma tillrätta med spökerier på medeltidsmuseet Kärnan och om medlemmarna i mc-gängen som laddar upp för bråk. Lättsam och underhållande deckare.

Torpeden

av Bodil Mårtensson. Inläst ur Prisma, 2001 av Claes Gylling. Talboken omfattar 10 tim., 57 min..

Joakim Hill och hans kollegor vid Helsingborgspolisen står inför en rad ouppklarade mord. Stefan Ryd vid Helsingborgstullen lägger märke till en speciell resande, en utmanande vacker tjej i 25-årsåldern. Finns det en koppling mellan henne och morden? Dessutom jagas Joakim Hill av en kontrakterad mördare. Och detta precis när han, den etablerade ungkarlen, ska gifta sig. B.M., 1952- .

Vinden viskar svaret

av Judith Pella. Inläst ur KM & Borneling, 2006 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 22 tim., 30 min..

Året är 1941 och Amerika står vid porten till en ny era. I Los Angeles tvingas tidningspampen Keagan Hayes maktlöst se hur hans vuxna döttrar finner sina egna vägar: Cameron blir utrikeskorrespondent i Europa, den söta Blair, nybliven skådespelerska, förälskar sig i Hollywoods glamour och yngsta dottern Jackie försöker hålla fast vid en förbjuden vänskap. Underhållningsroman med många handlingstrådar.

Kniven i hjärtat

av Björn Ranelid. Inläst ur Bonnier, 2010 av Dan Kandell. Talboken omfattar 8 tim., 56 min..

David har mördat två människor och sitter i fängelse med en livstidsdom. Hans son Kasper har börjat närma sig sin far efter många år av tystnad, skräck och misstro. Under åren i fängelset har David börjat läsa och genom böckerna uppnått en sorts frihet. Nu vill han själv skriva en bok. Kasper tar kontakt med en författare som hjälper David att nalkas sanningen om sitt liv och försöka förstå vad han gjort, även mot sin familj och mot sig själv.

Landskap med djur

av Cameron S. Redfern. Inläst ur Weyler, 2009 av Rebecca Ferguson. Talboken omfattar 5 tim., 36 min..

Hon är fri och obunden, han är det inte. Hon vill ha honom. Mellan dem växer en attraktion som är gränslös, underbar och förfärlig. Det vet från början att det aldrig kan bli annat än en hemlig sexuell förbindelse, och den vetskapen gör ont. Förf. visar vilka möjligheter människan har att uttrycka sin identitet genom sexualiteten, men också hur man kan förlora den. Cameron S. Redfern, 1968- , pseudonym för Sonya Hartnett.

Dödligt villospår

av Nora Roberts. Inläst ur Bonnier, 2010 av Birgitta Smiding. Talboken omfattar 17 tim., 27 min..

Barndomsvännerna Cooper och Lil gjorde en kuslig upptäckt som förälskade tonåringar. Djupt inne i bergsområdet Black Hills i South Dakota hittade de ett skändat kvinnolik. Fallet förblev olöst och tolv år senare kommer Cooper tillbaka till sina barndomstrakter. Han är nu mordutredare i New York och får reda på att Lils vildmarksjour är utsatt för ett allvarligt hot. Han bestämmer sig för att stanna kvar och hjälpa hene.

Muren

av Jean-Paul Sartre. Inläst ur Aldus/Bonnier, 1964 av Lars Nygren. Talboken omfattar 8 tim., 46 min..

Fem noveller där människor ställs inför ultimatum och avgörande vägval i livet. Titelnovellen handlar om hur en man som har blivit tillfångatagen av fascisterna under spanska inbördeskriget. Han får ett erbjudande att slippa döden om han anger sin farbror. Gemensamt tema för alla novellerna är människor som lever i skräck och själsligt förfall. Utkom i original 1939. J.-P.S., 1905-80, fransk förf., Nobelpristagare 1964.

Den som gräver en grav

av Yrsa Sigurðardóttir. Inläst ur Damm, 2007 av Ove Ström. Talboken omfattar 11 tim., 30 min..

En kvinnlig arkitekt hittas mördad i närheten av ett nyöppnat hotell utanför Reykjavik. Hotellet, som sägs vara hemsökt av spöken, är ett rekreationscenter med new age-förtecken. Advokaten Dora Gudmundsdottir kallas till platsen av hotellets ägare, Jonas, som är misstänkt för mordet. Hon inleder metodiskt sin undersökning och inser att det finns många människor som velat se den mördade kvinnan död.

Agnes och Emil

av Gullan Sköld. Inläst ur Tusculum, 2009 av Anna Godenius. Talboken omfattar 12 tim., 21 min..

Agnes och Emils äktenskap varar från 1891 till 1928. Emil är under hela år till sjöss och Agnes får ensam ta hand om barnen, som alla utom en dotter avlider unga. Unionen med Norge upplöses, Titanic går under och kanonmuller hörs över Europa och snart hela världen. Den enda dottern har en mörk hemlighet som hon delar med sin far tills döden skiljer dem åt. Dokumentärroman som handlar om förf:s farföräldrar. Förlaga Tusculum, 2009.

Lyckans nyckel

av Danielle Steel. Inläst ur Damm, 2008 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 12 tim., 57 min..

Huvudperson är den 38-årige Sarah, en vacker och framgångsrik skattejurist. När hennes klient, en äldre man, som också under åren blivit en nära vän till henne, dör, lämnar han en större summa pengar i arv. Hon får då möjlighet att köpa det vackra hus som han bodde i. Huset, som rymmer sorgliga minnen, visar sig vara Sarahs mormors barndomshem. Husköpet blir startskottet till ett nytt och spännande liv för henne.

Blodläge

av Johan Theorin. Inläst ur W&W, 2010 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 12 tim., 30 min..

Per Mörner flyttar till en gammal stenhuggarstuga på Öland för att få vara ifred för sin hjärtlöse far. Vendela Larsson är tillbaka på sin barndomsö för att få möta älvorna på alvaret igen och be om deras hjälp. Men nya hus har byggts under vintern - mellan trollen som sägs bo nere i stenbrottet och älvorna på alvaret. Gränslinjen går vid det röda stråket i kalkstensklippan, blodläget, och det har alltid fört olycka med sig.

Skräck och avsky i Las Vegas

av Hunter S. Thompson. Inläst ur Reverb, 2009 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 7 tim., 12 min..

Skribenten Raoul Duke och hans 150-kilosadvokat Dr. Gonzo anländer till Las Vegas med en arsenal av droger. Deras uppdrag: bevaka ett motorcykelrace i öknen. Artikeln blir aldrig skriven - men på eget initiativ växer uppdraget till en påtänd jakt på hjärtat av "The American Dream". Resan som följer blir en neurotisk och hallucinatorisk mardröm, och en gravskrift över 60-talets drogkultur. Kultklassiker från 1971.

Broarna i Madison County

av Robert James Waller. Inläst ur Norstedt, 1993 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 5 tim., 9 min..

När Robert Kincaid fotograferar de övertäckta broarna i Madison County, Iowa, möter han Francesca Johnson, italienskfödd farmarhustru. De attraheras omedelbart av varandra och upplever en kort passionerad kärlekshistoria som förändrar deras återstående liv. En melankolisk och med sensuell intensitet skildrad kärlekshistoria. Tid: 1960-tal.

Alfahannen

av Katarina Wennstam. Inläst ur Bonnier, 2010 av Birgitta Smiding. Talboken omfattar 9 tim., 54 min..

Jack Rappes liv kantas av brutala övergrepp på de kvinnor han påstår sig älska. Han räknas dock som den verklige alfahannen bland de manliga skådespelarna i Sverige och det blir en given förstasidesnyhet när Rappe hittas svårt knivskuren. Samma natt har han fått sin första Guldbagge. Rör det sig om överfall eller hämnd, rån eller självförsvar? Deckare med angeläget tema och ett starkt patos för utsatta kvinnor i våldsamma relationer.

Dödergök

av Katarina Wennstam. Inläst ur Bonnier pocket, 2009 av Anita Molander. Talboken omfattar 14 tim., 53 min..

Maria Allende flyttar in i ett radhus strax söder om Stockholm. Allt verkar idylliskt men tillvaron sätts i gungning när hon får veta den fasanfulla sanningen om husets tidigare ägare. Samtidigt ställs åklagare Madeleine Edwards inför en svår utmaning med ett dödsfall som har kopplingar till hedersvåld. Spänningsroman, som diskuterar kvinnomisshandel och hedersvåld; brott där gärningsmännen ofta går strafflösa.

Ansiktet

av Marvin Werlin. Inläst ur Forum, 1989 av Rebecca Ferguson. Talboken omfattar 15 tim., 25 min..

Emily Gordens ansikte har blivit vanställt efter en svår bilolycka i barndomen. Hon är blyg och skygg och flyr in i drömmarnas värld. Oerfarna Emily blir på så sätt ett lätt byte för den stilige Alec. För hans skull är hon beredd at göra allt t.o.m. begå brott. Men Alec sviker henne grymt och kallblodigt, och hon blir besatt av tanken på hämnd. Men först måste hon få ett nytt ansikte, ett vackert ansikte som väcker beundran.

Rödaste smultron

av Lars Widding. Inläst ur Norstedt, 1991 av Anna Godenius. Talboken omfattar 5 tim., 59 min..

På 1840-talet kommer Gustav Axelsson, amanuens vid Kungliga Biblioteket, i kontakt med Bellmans änka, Lovisa Grönlund. Han samlar hennes hågkomster om Bellman och hans tid i sin dagbok. Samtidigt skildras hans eget olyckliga äktenskap och hans umgänge i kretsarna kring C.J.L. Almquist. Historisk roman, som underhållande och livfullt skildrar Stockholm på Gustav III:s och Oscar I:s tid.

I hundarnas våld

av Don Winslow. Inläst ur Voltaire, 2008 av Håkan Julander. Talboken omfattar 23 tim., 27 min..

Narkotikapolisen Art Keller hamnar i en komplicerad situation där han måste kämpa på olika fronter - drogkarteller, den colombianska maffian och CIA. Samtidigt är hans privatliv i spillror. Den episka berättelsen, med Art i centrum, sträcker sig över 20 år och är fokuserad på droghandeln mellan Mexico och USA. Det handlar om politik och korruption, grymhet och våld, men även en tro på rättvisa och upprättelse.

Berättelsen om Edgar

av David Wroblewski. Inläst ur Natur och kultur, 2009 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 23 tim., 57 min..

Edgar, stum sedan födseln, växer upp på familjens gård i Wisconsin. Familjen driver en kennel och Edgar har ett särskilt förhållande till hundarna. När Edgar är tolv år dör hans far plötsligt, och han drabbas av stora skuldkänslor. Han drar sig undan, och när modern så småningom inleder ett förhållande med Edgars farbror blir det upptakten till ett ödesdigert drama. Gripande släktsaga löst baserad på Hamlet. Debutroman.

Korståg

av Robyn Young. Inläst ur Prisma, 2008 av Anita Molander. Talboken omfattar 25 tim., 31 min..

Del 2 i en trilogi som inleds med Brödraskapet. Året är 1274 och efter åratal av våld har det hemliga Brödraskapet lyckats förhandla fram vapenvila mellan kristna och muslimer i Det heliga landet. Men en grupp västerländska handelsmän, som tjänar på slav- och vapenhandeln, planerar att så ny split bland muslimerna - och i Egypten pågår intriger för att krossa de kristna och driva ut dem ur Det heliga landet.

Hur ser ett liv ut om man inte har tillräckligt med kärlek?

av Maria Zennström. Inläst ur Bonnier, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 7 tim., 4 min..

I en dagboksnära form berättas om en kvinnas ensamhet och begär. Om skräckslagna omvägar kring kärleken, ambivalensen till och beroendet av ursprunget, om kroppen, könet och litteraturen. Berättaren Marias tillvaro präglas av rastlöshet och sömnlöshet, av känslan av att allt är för sent. Hennes ensamma nätter, promenader och minnen, hennes blick på världen och sig själv är oupplösligt förenade med handlingen att skriva.

Den sista cigarretten

av Klas Östergren. Inläst ur Bonnier, 2009 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 13 tim., 18 min..

Efter en visning av en filmatiserad operaföreställning på Österlen träffar berättaren en kvinna med vilken han har ett komplicerat förhållande. Det är upptakten till en skildring av 1980-talet, ett decennium med nya marknader, regler och aktörer, inom konsten såväl som i finansvärlden. Huvudpersonen hamnar i en härva av situationer och lögner där utlösande faktorer är bl.a. tavlan "Den döende dandyn" och ett blandband.

Vänta, blinka

av Gunnhild Øyehaug. Inläst ur Forum, 2010 av Marika Bergström. Talboken omfattar 7 tim., 6 min..

Varför ska sårbara kvinnor i böcker och filmer alltid ha på sig för stora herrskjortor med nakna ben under? Det grubblar litteraturstudenten Sigrid ofta på. När hon stöter på författaren Kåre blir det ett livsavgörande möte. Andra osäkra, tidvis desperata karaktärer i romanen är regissören Linnea, konstnären Trine och enstöringen Viggo. Om kärlek, drifter och drömmar. Förf. är flerfaldigt prisbelönad i hemlandet Norge.

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Stick i väg, Jack!

av Jan Kotschack. Inläst ur Premium Publishing, cop. 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 19 tim., 12 min..

1961-62 sände piratradiostationen Nord populärmusik, nyheter och reklam från en båt på internationellt vatten. Många lyssnare gillade vad de hörde, men politikerna hotade att stoppa sändningarna. Jack Kotschack var den som drev projektet tills det blev ett reklamförbud. Sonen J.K. ger här ett porträtt av fadern och Radio Nord.

Religion

Min himmelske konung och jag

av Linda Bergling. Inläst ur Boklövet Arken, cop. 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 14 tim., 51 min..

L.B., 1948- , beskriver på ett öppenhjärtigt sätt sitt händelserika liv. Sedan 1971 har hon funnits med i olika kristna kretsar, bl.a. Jesusfolket och Livets ord. Gemensamt för dem alla har varit den karismatiska inriktningen. Sedan mitten av 1980-talet leder hon tillsammans med sin make, Gunnar Bergling, församlingen och helandecentret Arken. Förf.:s döttrar är kända som systrarna Graaf.

Med dig vill jag leva mina dagar

av Dietrich Bonhoeffer. Inläst ur Marcus, 2008 av Christina Hellman. Talboken omfattar 12 tim., 20 min..

Andaktsbok för hela året med korta, utvalda texter ur Dietrich Bonhoeffers rika produktion. D.F., född 1906, var tysk präst, teolog och motståndsman under andra världskriget i Tyskland. Han fängslades år 1943 och avrättades 9 april 1945, några veckor före krigsslutet. Hans böcker och texter om att leva i Jesu efterföljd lever vidare och han räknas som en av de stora kristna tänkarna.

Skriftens fara

av Susanne Grimheden. Inläst ur Artos, 2007 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 9 tim., 42 min..

De så kallade Ökenfädernas tänkespråk samlades och nedskrevs under 400-talet e. Kr. De finns samlade i ett antal antologier som alla kännetecknas av att antalet bibelcitat i texterna är få. Orsaken har tidigare forskning antagit vara eremiternas brist på lärdom. Här för S.G. fram en ny teori som hävdar att det finns en själavårdande anledning till att bibelcitaten är så få. Boken förutsätter kyrkohistoriska fackkunskaper.

Om jag glömmer dig, Jerusalem

av Sofie Hamring. Inläst ur Artos, 2009 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 15 tim., 6 min..

Dominikanersyster Sofi reste hösten 2006 till Jerusalem för ett sabbatsår. Mötet med judendomen blev en djupt berikande erfarenhet för henne. En ny värld öppnades för henne när hon fick möjlighet att gå i synagogan och delta i de judiska festerna. Men vistelsen ledde också till en plågsam resa in i den kristna kyrkans förflutna. Varje judisk högtid har ett eget kapitel, där hon förklarar bakgrund och traditioner.

Bibelns sista budskap

av Holger Nilsson. Inläst ur KM & Borneling, 2009 av Anita Molinder. Talboken omfattar 2 tim., 59 min..

Uppenbarelseboken, Bibelns sista bok, har tiderna igenom fascinerat människor och gett upphov till många tolkningar. H.N., 1949- , är predikant och skribent och utgivare av tidningen Flammor - profetisk tidskrift. Han predikar världens undergång med övertygelsen att apokalypsen är nära förestående. Apokalyptiska strofer ur Bibeln kopplas samman med nutida företeelser som EU, klimathot, och ekonomiska kriser.

Invigningens port

av Rudolf Steiner. Inläst ur Antroposofiska bokförlaget, 1972. av Anna Döbling. Talboken omfattar 2 tim., 43 min..

Mysteriedrama skrivet av R.S., 1861-1925, känd som grundare av den antroposofiska läran. Dramat är baserat på Sagan om den gröna ormen och liljan, skriven av J.W. von Goethe, 1749-1832. R.S. ville ursprungligen endast göra en dramatisering av Goethes saga, men under arbetets gång skapade R.S. ett självständigt drama som ändå bär tydliga spår av Goethes text. Uruppförandet av dramat ägde rum 1910 i München.

Textens tilltal

av Jesper Svartvik. Inläst ur Arcus, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 12 tim., 2 min..

Om Bibelns texter, tolkningar och tillämpningar. Kunnigt och engagerande, med konkreta exempel och fördjupande reflektion, visar förf. hur angeläget det är att ställa frågan om vad som kännetecknar en ansvarsfull bibeltolkning. J.S. är den förste innehavaren av Krister Stendahls professur i religionsteologi vid Lunds universitet. I likhet med denne har han ägnat sig åt såväl bibelvetenskap som judisk-kristen dialog.

Filosofi och psykologi

Karismakoden

av Eva Kihlström. Inläst ur Månpocket, 2007 av Elisabet Andersson. Talboken omfattar 7 tim., 49 min..

Karisma förknippas ofta med sex, makt och pengar men enligt E.K., som arbetar som journalist och utbildare i kommunikation, krävs det något mer för att skapa magnetism. I boken beskrivs några av hemligheterna bakom stark utstrålning och vägarna dit. Förf. använder exempel från kända karismatiska personer för att illustrera retoriska termer och facktermer.

Bäste Bertrand Russell-

av Bertrand Russell. Inläst ur Natur och kultur, 1970 av Ove Ström. Talboken omfattar 5 tim., 55 min..

B.R., 1872-1970, brittisk filosof, matematiker, historiker och pacifist. Han fick Nobelpriset i litteratur 1950 och anses ha gjort ett viktigt bidrag till den moderna logiken. Fram till sin död vid 97 års ålder fick han i genomsnitt 100 brev om dagen, de flesta från helt okända människor. I denna utgåva har av varje utvalt brev bara de väsentligaste raderna tagits med. Intresset koncentreras helt på Russells svar.

Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra?

av Nisse Simonson. Inläst ur Bromberg, 2008 av Håkan Julander. Talboken omfattar 3 tim., 21 min..

Tankens kraft är större än vi tror, menar N.S., läkare, författare och föredragshållare. Man kan välja att vara lycklig. Utifrån ett vardagsperspektiv resonerar han här kring hur vi själva kan påverka våra liv för att uppleva största möjliga lycka och välbefinnande. Lyckas vi bryta ner gamla invanda negativa tankebanor kommer hjärnan sedan att välja det positiva tankespåret.

Personligt

av Christer Sturmark. Inläst ur Fri tanke, 2008 av David Zetterstad. Talboken omfattar 10 tim., 37 min..

C.S. är ordförande för förbundet Humanisterna i Sverige samt bokförläggare på Fri Tanke förlag. I denna bok intervjuar han 24 intressanta personligheter som med olika utgångspunkter har en sak gemensamt: De tror mer på människan än på Gud. Bland de intervjuade kan nämnas: Richard Dawkins. Georg Klein, PC Jersild, Christer Fuglesang, Kaj Fölster, Sture Linnér, Michel Onfray, Stellan Skarsgård, Nyamko Sabuni.

Tröstebok

av Margaretha Zandrén-Wigren. Inläst ur Columbus, 2009 av Anita Molander. Talboken omfattar 4 tim., 16 min..

Om att finna tröst för sin egen sorg när en anhörig tagit sitt liv. Genom att läsa om andra människors möten med sorg kan man få lindring. Bygger på människors egna berättelser om vad de drabbats av och vilka vägar de valt för att ta sig tillbaka till ett liv med livsglädje och stunder av lycka.. Medverkar gör bl.a. Lena Fagéus, präst och psykoterapeut och Ullakarin Nyberg, överläkare vid S:t Görans sjukhus.

Litteraturvetenskap

Claus Beck-Nielsen (1963-2001)

av Claus Beck-Nielsen. Inläst ur Kabusa, 2009 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 5 tim., 17 min..

En dag i december år 2000 anländer en man till Köpenhamn med tåg från Tyskland. Han har drabbats av en minnesförlust och glömt allt - utom sitt namn, Claus Nielsen. Han lever som hemlös, och fallet uppmärksammas i Danmark. Det visar sig vara ett konstprojekt iscensatt av författaren Claus Beck-Nielsen. Men hans inlevelse i sitt alias är stor och C.B.-N. dödförklaras 2001. Personligt om kärlek, sorg och identitetsförlust.

Fenomenet Björn Ranelid

av Torbjörn Forslid. Inläst ur Roos & Tegnér, 2009 av David Zetterstad. Talboken omfattar 12 tim., 17 min..

Författaren Björn Ranelid, 1949- , har en unik position i den svenska litteraturen. Han rör sig mellan olika roller: Högstämd och finkulturell diktare med ett eget utsmyckat språk, "ranelidska". Samtidigt är han mycket medial, han medverkar i många olika sammanhang och bygger flitigt på sig själv som ett varumärke. Förf:na, litteraturvetare, tar ett helhetsgrepp på "fenomenet" Ranelid.

Brinn du eviga längtan

av Lars Holmberg. Inläst ur Books-on-demand, 2008 av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim., 9 min..

Om Pär Lagerkvists livslånga brottning med de existentiella frågorna handlar denna lättlästa bok, skriven av L.H., teologie doktor och pastor i Missionskyrkan. Förf. är smålänning och uppvuxen i en liknande fromhetsmiljö som Lagerkvist vilket underlättar förståelsen för dennes liv och verk. Boken kan fungera som en introduktion till författarskapet.

Sanningen om Saltön

av Viveca Lärn. Inläst ur W&W, 2010 av Birgitta Smiding. Talboken omfattar 6 tim., 26 min..

V.L. berättar den sanna historien om Saltön, hur böckerna, människorna och tv-serierna kom till och vad som hänt på vägen dit och efteråt. Hon skriver personligt om sin bohemiska familj och om hur barndomens somrar i Bohuslän gett henne inspiration till Emily, Blomgren, MacFie och de andra Saltöborna.

Atle Burman

av Cecilia Werner. Inläst ur Argument, 2009 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 1 tim., 59 min..

Poeten A.B. berättar här om sitt händelserika liv. För allmänheten är han främst känd för sina ofta tonsatta dikter. Han föddes 1930 i en kantorsfamilj i Roslagen, men har också en del av sina rötter på västkusten. Efter avslutad skolgång vid Fjellstedtska skolan i Uppsala har han levt ett omväxlande liv. Som 35-åring började han skriva dikter, ofta med religöst innehåll. Sedan många år är han nu bosatt i Husqvarna.

Konst, musik, teater och film

Boken om Lasse Dahlquist

Inläst ur Tre böcker, 1990 av Ove Ström. Talboken omfattar Nr 2: 1 tim., 42 min..

Del 2 av Boken om Lasse Dahlquist innehåller bl.a. en förteckning över hans insjungningar; det är inte mindre än 476 visor. Han påstod själv i ett tv-program att han komponerat över tretusen visor. Här publiceras elva - text och noter - av de mest populära. En artikel berör släktforskning. Här får man följa Lasses släkt ända ned till 1600-talet. Hur några av visorna kommit till får man också reda på, bl.a. Charlie Truck.

En trädgård av ljud

av Torsten Ekbom. Inläst ur Bonnier, 2009 av Bo Green. Talboken omfattar 18 tim., 57 min..

Under sin nästan sextioåriga tonsättarbana framstod amerikanen John Cage, 1912- 1992, som pionjär och inspiratör för det mesta inom avantgardistiskt i musik, bildkonst, teater och dans. Cage blev en av det senare 1900-talets mest inflytelserika konstnärer, även i Europa genom sina många besök där åren runt 1960. I denna framställning ligger betoningen mindre på biografiska detaljer utan mer på estetisk teori och praktik.

Lars Johan Werle

av Ingemar von Heijne. Inläst ur Atlantis, 2007 av Ingemar von Heijne. Talboken omfattar 8 tim., 29 min..

Om tonsättaren L. J. W., 1926-2001, kammarmusikchef på Sveriges Radio 1969-70, lärare vid Statens musikdramatiska skola 1970-76 och lärare vid Operahögskolan i Göteborg m.m. W. blev känd för operor som Drömmen om Thérèse, Tintomara, Animalen och Lionardo, men skrev även t.ex. filmmusik, till I. Bergmans Vargtimmen och Persona. Förf. har både studerat och arbetat ihop med W. Den tryckta bokens CD-bilaga ingår ej i talboken.

Sa du gula höns?

av Agneta Lagercrantz. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2009 av Anita Molander. Talboken omfattar 10 tim., 56 min..

Två mogna kvinnor, artisten Lill Lindfors och journalisten Agneta Lagercrantz, för ett långt samtal om livet. Det handlar om familjen, om att anpassa sig och att bara vara, om kroppsspråk, att älska sig själv, kärlek och drömmar, liv och död. Med allvar och humor berättar Lill och Agneta för varandra om vad som format dem genom barndom, framgångar, personliga prövningar och parrelationer.

Insidan

av Liam Norberg. Inläst ur Norstedt, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 9 tim., 58 min..

Liam Norberg, 1969- , var på 1990-talet känd, först som skådespelare i filmerna Stockholmsnatt och Sökarna, sedan för att han blev fälld för medverkan i väpnade rån och dömd till långt fängelsestraff. Han berättar om vad som hände och om sina vägval, från de farliga och vilda åren fram till idag. Insidan syftar på livet innanför fängelsets murar och boken ger en inblick i den kriminella världen och dess värdesystem.

Arkeologi

Pompeji

av Mary Beard. Inläst ur Norstedt, 2010 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 23 tim., 18 min..

Många känner sig kallade att skriva om Pompeji, staden som begravdes i Vesuvius utbrott år 79 e.Kr.. Få lyckas däremot göra detta på ett så medryckande och kompetent sätt som M.B., känd antikforskare från Storbritanien. Hon försöker få ruinerna att berätta om det dagliga livet, om sex, politik, mat, religion, gladiatorspel, slaveri, läs- och skrivkunnighet. Boken är så nära en komplett guide till staden man kan komma.

Historia

D-dagen

av Antony Beevor. Inläst ur Historiska media, 2009 av Jens Jacobson. Talboken omfattar 36 tim., 13 min..

Om landsstigningen Normandie i Frankrike den 6 juni 1944 där tusentals fartyg av olika storlek deltog i den största invasionsflottan någonsin. Här visas hur hänsynslöst slaget om Normandie egentligen var och vilka umbäranden franska civila tvingades utstå under sammandrabbningarna. Händelseförloppet skildras ur både tyskt och allierat perspektiv, från landstigningen i juni till befrielsen av Paris augusti 1944.

Skruden och nakenheten

av Per-Arne Bodin. Inläst ur Artos & Norma, 2009 av Lars Nygren. Talboken omfattar 8 tim., 17 min..

P.-A. B., professor i slaviska språk vid Stockholms universitet och en av Sveriges främsta Rysslandskännare, säger i förordet till sin bok: Här har jag samlat korta artiklar, skrivna framför allt under de senaste fem åren, om rysk kultur, litteratur och politik. Tema eller röd tråd är den ortodoxa traditionens betydelse och boken inleds med en översiktsartikel hur Bysans på olika sätt påverkat den ryska kulturen.

Det romerska Arabien

av Glen Warren Bowersock. Inläst ur Alhambra, 2009 av Bo Green. Talboken omfattar 16 tim., 22 min..

G.W. B., professor i Antikens historia i Princeton, USA, presenterar här ett område och en tidsepok som föga uppmärksammats av den historiska forskningen. Städer som Palmyra och Petra, romerska kejsare med arabiskt påbrå, och en hednisk och sedermera kristnad kultur som några århundraden senare skulle utmynna i historiens sista stora religion, islam, skildras ingående och med stor sakkunskap.

Europas befrielse

av William I. Hitchcock. Inläst ur Forum, 2009 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 28 tim., 33 min..

Landstigningen i Normandie i juni 1944 befriade Europa men var inte odelat positiv. Lidandet bland civilbefolkningen var enormt. På D-dagen omkom lika många civila fransmän som allierade soldater. Kriget har satt djupa sår med splittrade familjer och flyktingar. De överlevande från Förintelsen hade inget att återvända till och i Östeuropa byttes ett förtryck ut mot ett annat. Förf., amerikansk historieprofessor.

Spår av lamed

av Jackie Jakubowski. Inläst ur Atlantis, 2009 av David Zetterstad. Talboken omfattar 4 tim., 45 min..

Korta essäer om en rad judiska personligheter; både kända som kemisten Fritz Haber, den tyske patrioten, nobelpristagaren och skaparen av den sedermera ökända insektsgasen Zyklon B, och mindre kända som den blonda judiska flicka som av nazisterna presenterades på litografier och vykort som en typisk arisk flicka. Andra texter handlar om jazzmusikern Eddie Rosner, Edith Stein och en romsk kvinna som överlevde Förintelsen.

Första arbetskompaniet Storsien

av Gunnar Kieri. Inläst ur Arbetarkultur, 1985 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 6 tim., 25 min..

Ett interneringsläger upprättades i Storsien, en by utanför Kalix, under andra världskriget. De svenska myndigheterna använde lägret för att isolera inkallade beredskapssoldater som ansågs vara säkerhetsrisker. I Storsien placerades främst kommunister. Dokumentär skildring som första gången publicerades 1972, men som här uppdaterats då förut hemliga arkiv öppnats och gjorts tillgängliga för forskning.

Hitlers krigsmakt

av Guido Knopp. Inläst ur Fischer & Co, 2009 av Anna Westberg. Talboken omfattar 13 tim., 25 min..

Tyska Wehrmacht bestod under andra världskriget av 18 miljoner soldater. Av dessa skulle fem miljoner inte överleva. Många soldater var offer, men många begick också allvarliga krigsförbrytelser. Här görs upp med många myter om Hitlers superarmé. Framställningen bygger delvis på nyöppnade östeuropeiska arkiv. En viktig källa är även hemligt avlyssnade samtal av högt uppsatta tyska krigsfångar i slottet Trent Park.

Frontschwein

av Günther K. Koschorrek. Inläst ur CKM, 2006 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 14 tim., 54 min..

Günther K. Koschorrek var ett "Frontschwein" vid tyska östfronten under andra världskriget. Han skrev dagbok vilket var strängt förbjudet. Dagboken förkom men återfanns och gavs ut på tyska 1998. Senhösten 1942 kom K. till Stalingrad och man får följa honom i dagboksanteckningar om krigshandlingar och sjukhusvistelser till slutet av maj 1945. Då skadar han sig själv på ett sådant sätt att han inte blir rysk krigsfånge.

Estländare i tysk tjänst 1941-45

av Rolf Michaelis. Inläst ur Leandoer & Ekholm, 2005 av Bo Green. Talboken omfattar 9 tim., 45 min..

30.000 estländare stred i tysk uniform åren 1941 till 1945 och 1944 förvandlades Estland till ett slagfält. Estländare deltog på Hitlers sida även vid slutstriden om Berlin. Varför - och i vilka förband stred man? Även misstankar om estländares medverkan i Förintelsen av judar bekräftas i boken som mer är en faktasammanställning med uppgifter om personer och förband än en löpande berättelse och problemdiskussion.

Poltava

Inläst ur Atlantis, 2009 av Jens Jacobson. Talboken omfattar 18 tim., 19 min..

Upp emot 25 000 svenskar befann sig som krigsfångar i Ryssland efter det svenska nederlaget vid Poltava 1709. Knappt 2000 ryssar kom till Sverige som fångar efter det ryska nederlaget vid Narva 1700. 21 framträdande ryska och svenska historiker berättar om de svenska och ryska fångarnas liv, villkor och insatser i främmande land, diskuterar frågor om inflytande och ömsesidig påverkan.

Hjärngänget

av Nisse Simonson. Inläst ur Jengel, 2008 av Håkan Julander. Talboken omfattar 5 tim., 48 min..

Historiens utveckling har i många kritiska moment styrts av folk med bristande mentala förmågor och därav följande vådliga konsekvenser, menar N.S. i denna bok. På sitt eget, underhållande sätt låter han läsaren möta bl.a. Napoleon, Lenin, Stalin, Mao Tse Tung och Albert Einstein.

Goldstonerapporten om Gaza

av United Nations Human Rights Council. United Nations Fact-Finding Mission on the Gaza Conflict. Inläst ur Leopard, 2010 av Jens Jacobson. Talboken omfattar 4 tim., 17 min..

I december 2008 invaderade Israel Gazaremsan. Över 1400 palestinier och 13 israeler dödades och den materiella ödeläggelsen var enorm. Goldstonekommissionen tillsattes av FN för att utreda om det skedde brott mot de mänskliga rättigheterna och/eller krigsförbrytelser i samband med invasionen. Kommissionen leddes av den sydafrikanske folkrättsjuristen Richard Goldstone. Detta är rapportens sammanfattning.

Vems är du?

Inläst ur Föreningen Svenskbyborna, 2009 av Anita Molander. Talboken omfattar 5 tim., 58 min..

1781 utvandrade tusen personer från Dagö till Ukraina. I det som kom att kallas Gammelsvenskby bevarade man sin svenska identitet, sitt språk och sina traditioner. 1929 kom svenskbyborna till Sverige. K.H. har intervjuat svenskbybornas ättlingar som beskriver hur de präglats av sina rötter och vad den dramatiska bakgrunden betyder för deras identitet. Utgiven i samband med svenskybornas 80-årsjubileum i Sverige.

Tredje rikets sista dagar

av Charles Whiting. Inläst ur Fischer & Co, 2009 av Per Godenius. Talboken omfattar 8 tim., 8 min..

I slutskedet av andra världskriget, den 4 januari 1945, noterade general Patton i sin dagbok att kriget fortfarande kunde förloras för de allierades del. Här ger förf., brittisk militärhistoriker, 1926-2007, i en slags halvdokumentär stil beskrivningar av olika episoder såväl i frontlinjerna som i staberna. Han förmedlar mannarnas erfarenheter och reaktioner under den väg som skulle leda mot såväl framgång som mot döden.

Projektet Afghanistan på fel väg?

av Ann Wilkens. Inläst ur Utrikespolitiska institutet, 2010 av talsyntes. Talboken omfattar 1 tim., 12 min.. DAISY text och ljud.

Sedan talibanerna störtades 2001 har flera val hållits i Afghanistan och en rad internationella aktörer har försökt driva landet i en demokratisk riktning. Men svårigheterna är större än man förutsåg och idag har den väpnade konflikten trappats upp samtidigt som missnöjet med regeringen ökar. Förf. beskriver hur de utländska styrkor som skulle hjälpa Afghanistan på fötter i allt högre grad kommit att ses som en del av problemen.

Biografi med genealogi

Kim Philby

av Genrich Borovik. Inläst ur Efron & dotter, 2008 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 21 tim., 47 min..

Den brittiske spionen Kim Philbys, 1912-1988, liv överträffar de flesta spionromaner. Under 1930-talet värvades han som agent för Sovjetunionen, gjorde karriär inom den brittiska underrättelsetjänsten och avancerade till chef för Sovjetsektionen samtidigt som han försåg KGB med information. Dubbelspelet avslöjades 1963 och P. flydde till Moskva. Boken bygger på intervjuer med P., andras vittnesmål samt dokument ur KGB:s arkiv.

Kärleksförsök och svek

av Clarence Crafoord. Inläst ur Natur och kultur, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 12 tim., 35 min..

C.C., 1936- , psykiater, psykoanalytiker och författare, skriver uppriktigt och rannsakande om sin livsresa. Om uppväxten i en privilegierad men hämmande överklassmiljö, om litterära drömmar, förälskelser och om drivkrafterna bakom sin yrkesbana som förnyare av den psykiatriska vården. Boken kan läsas som en historia om psykiatrins reformering i Sverige och som en skildring av en mans karriär, kärleksförsök och svek.

Jaktpilot 1942

av Ulf J. Dahlquist. Inläst ur Air Historic Research, 2001 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 8 tim., 11 min..

U.D. tjänstgjorde vid jaktflygflottiljen F9 i Göteborg under andra världskriget. Det var en tid som innefattade många dramatiska händelser i samband med neutralitetsvakt och beredskap. Livet som jaktpilot skildras med stor realism, där kamratskapet på divisionen avspeglas i flera personliga porträtt. Han bygger sin skildring på dagböcker, minnesanteckningar och fotografier ur sina privata album.

Ego woman

av Carolina Gynning. Inläst ur Tivoli, 2009 av Kristina Rådström. Talboken omfattar 6 tim., 48 min..

Uppföljare till förf:s Ego girl. Här berättar C. G. om sin väg från dokusåpakändis till programledare på tv och etablerad konstnär. Hon ger även tips till unga tjejer som vill bli berömda, skildrar sina kärleksrelationer och ger sin syn på kvinnlig sexualitet, bantningsknep, ätstörningar och den egna bröstreduktionen. Hon kan stundtals uppfattas som kontroversiell. Språket är lättläst, enkelt och rättframt.

Den röda grevinnan

av Yvonne Hirdman. Inläst ur Ordfront, 2010 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 18 tim., 35 min..

Y.H., professor i kvinno- och genushistoria, skriver om sin mor som dör 1966 då förf. är för ung för att ha ställt frågor om moderns spännande liv. Modern, Charlotte Hirdman, var gift med den "röde baronen" Alexander Stenbock-Fermor - kallad så på grund av sina kommunistsympatier. Skickligt vävs skildringen av moderns dramatiska liv i Weimartidens Berlin, Moskva och Paris ihop med Europas 1900-talshistoria.

Mussolini

av Göran Hägg. Inläst ur Norstedt, 2008 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 15 tim., 48 min..

Benito Mussolini, 1883-1945, var Italiens diktator och länge oerhört populär. Han byggde vägar, satsade på jordbruket och genomförde stora reformer. Efter enorma framgångar berusades han av makten och förlorade omdömet. Förf. berättar utifrån italienska källor och delvis nya utgångspunkter om hur Mussolini startade fascismen samt om hur han genom fruktan och felkalkyl går med i kriget på Hitlers sida 1940. Studie i makt.

Om hur jag växte upp under diktaturen

av Maria Nikolajeva. Inläst ur Norstedt, 2010 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 9 tim., 24 min..

Förf., barnlitteraturvetare, berättar om hur sin uppväxt i Sovjetunionen från tidigt 1950-tal till början av 1980-talet. Föräldrarna var kulturarbetare och familjen levde ett relativt privilegierat liv i den förhatliga diktaturen med dess krav på anpassning och överlevnadsstrategi. I ett fyrtiotal avsnitt förmedlas erfarenheter in vilka sammantagna ger en färgrik och avslöjande skildring av vardagen i det forna Sovjet.

Den motvillige Mr. Darwin

av David Quammen. Inläst ur Adoxa, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 13 tim., 40 min..

Charles Darwin, 1809-1882, förstod tidigt mekanismerna bakom växt- och djurarternas utveckling men det dröjde till 1959 innan han gav ut den epokgörande boken "Om arternas uppkomst". D.Q., vetenskapsjournalist, koncentrerar sig i sin biografi på de tjugo åren innan boken kom ut och redogör för D:s vetenskapliga kontakter, hans motståndare och anhängare. Han skydde offentligheten, hade radikala åsikter och älskade biljardspel.

I skuggan av Tingsten

av Jill Tingsten Klackenberg. Inläst ur Natur och kultur, 2010 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 4 tim., 45 min..

Förf. har skrivit en berättelse som inte är bara hennes morfars, Herbert Tingsten, utan också hennes mors. Karin Gunilla, kallad Kaj, växte upp i ett högborgerligt hem under mellankrigstiden. Under studietiden utvecklades hennes problem och efter ett kort äktenskap började hon döva sin ångest med alkohol. J.T.K. skriver skoningslöst men ömsint om sin morfar, sin mor och om att växa upp i skuggan av en medial gigant.

Två bröder i Hitlers krig

av Karl Wand. Inläst ur Smi, 2007 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 14 tim., 58 min..

K.W., 1920-2009, före detta diplomat i ibland annat Sverige och Norge, berättar om sin och broderns uppväxt och upplevelser under andra världskriget. Som kristen och icke-nazist, men tysk patriot, deltog förf. i Hitlers krig. Frågor han ställer är: Kunde jag kämpa som soldat utan att vara mördare? Kunde jag vara kristen utan att vara nazist? Hemska bilder från slagfälten kontrasterar mot det idylliska familjelivet.

Barndomens långa skuggor

av Ulf Westerblad. Inläst ur Axplock, 2009 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 5 tim., 9 min..

U.W. föddes 1945, som ett så kallat oäkta barn. Han blev lämnad på barnhem och så småningom placerad på en anstalt för sinnesslöa vuxna män. Vid sju års ålder blev han dock friskförklarad och befunnen normalbegåvad. Det tog honom sedan många år att bearbeta sin historia. Med boken vill han synliggöra en mörk del av Sveriges historia då tusentals barn, på grund av felaktiga läkarutlåtanden, berövades ett normalt liv.

Mellan liv och död

av Gabriel Weston. Inläst ur Alfabeta, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 5 tim., 32 min..

En berättelse om vården, sedd inifrån sjukhusets korridorer. Kirurgen G.W. berättar om det som sällan syns när hjältebilden av kirurgen tecknas: tvivlen, intrigerna, misstagen - och om de upplevelser som förändrat henne för livet. Ärligt och gripande om tiden från läkarpraktikant till utexaminerad läkare. Livet, döden, sorgen och lyckan skildras öppenhjärtigt och utmanande men samtidigt med värme och empati. Debut.

Ekonomi och näringsväsen

Dags att köpa aktier?

av Urban Bäckström. Inläst ur Ekerlid, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 5 tim., 8 min..

När är bästa tillfället att köpa eller sälja aktier? När ska man gå in på aktiemarknaden? Det är frågor som U. B., vd för Svenskt Näringsliv försöker svara på. Både för nybörjaren som för den mer erfarne aktiespararen ges råd och tips om hur man kan få bästa möjliga utdelning utan att riskera att förlora sitt kapital. Här tas även upp bakgrunden till dagens svajiga marknad och historik kring tidigare finanskriser.

Key account management

av Peter Cheverton. Inläst ur IHM, cop. 2004 av talsyntes. Talboken omfattar 14 tim., 3 min.. DAISY text och ljud.

Google-koden

av Andreas Ekström. Inläst ur Weyler, 2010 av Håkan Julander. Talboken omfattar 6 tim., 35 min..

I reportagets form berättas hur det gick till när Google blev världens snabbast växande företag, den dominerande sökmotorn och internets självklara startsida för miljoner användare. Förf., journalist, menar att det är Google som skapar vår bild av världen. Vad kommer det att betyda för alla som googlar varenda dag? Representanter för företaget kommer till tals, liksom personer med en kritisk inställning till verksamheten.

Odla orientaliskt

av Lena Israelsson. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 1998 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 6 tim., 51 min..

Spännande, asiatiska grönsaker och kryddor, med namn som pak choi, senapsblad, thaibasilika och tatsoi har dykt upp i vårt land. Förf. menar att det går utmärkt att odla dem själv - i grönsakslandet eller på balkongen. Märkligt nog stortrivs många av dem i vårt kyliga klimat och klarar flera minusgrader. Här beskrivs 45 östasiatiska grönsaker och kryddor, både de som gillar kyla och sådana som kräver värme.

Ljuset ska vara vitt och lysa fritt

av Johan Jansson. Inläst ur Arvinius, 2009 av Mattias Pleijel. Talboken omfattar 7 tim., 19 min..

Ljusdesignföretaget Ateljé Lyktan startades 1934 av arkitekten Hans Bergström. De har alltid intresserat sig för såväl armaturers insida som dess yttre form. Begåvade profiler som Anders Pehrson och Per Sundstedt lyckades utveckla företagets produkter och belysningsfilosofi till att hamna i designvärldens och brukarnas fokus. De har även arbetat mycket med lampor i offentliga miljöer. Förlagan är rikt illustrerad.

Affärer i blod och olja

av Kerstin Lundell. Inläst ur Ordfront, 2010 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 6 tim., 49 min..

Oljebolaget Lundin Petroleum ville att omvärlden skulle betrakta striderna företagets område i Sudan, kring år 2000, som sedvanliga afrikanska stamkrig. Men det var ett krig om oljan. Och senare också om gas, i grannlandet Etiopien. Förf. argumenterar för att en brottsutredning, med stöd av Internationella juristkommissionens definition av delaktighet i brott mot mänskligheten, snarast bör göras mot företaget.

Sanningen om IKEA

av Johan Stenebo. Inläst ur ICA, 2009 av Håkan Julander. Talboken omfattar 9 tim., 23 min..

Under alla år har IKEA varit ett slutet företag som omgärdats av en ogenomtränglig fasad. Media och allmänhet har matats med väl valda delar: framgångarna, de okonventionella lösningarna och entreprenören Ingvar Kamprad som från två tomma händer byggt upp det goda företaget. J.S., under 20 år anställd på IKEA, anser att dessa bilder är missvisande och ger en initierad och avslöjande skildring av företaget.

Tio hundar och en katt

Inläst ur Bromberg, 2009 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 7 tim., 3 min.. DAISY text och ljud.

Tio svenska författare - Majgull Axelsson, Kerstin Ekman, Mats Gellerfelt, Claes-Göran Kjellander, Sture Linnér, Håkan Nesser, Åsa Nilsonne, Björn Ranelid, Yrsa Stenius, Bertil Torekull - skriver personligt och kärleksfullt om sina relationer till hundar. En författare - Göran Hägg - skriver om sin katt Josef. Berättelser om vilken värme och förundran det är att vara hundägare, och hur det på många sätt präglat deras liv.

Aktie- och fondhandboken

av Björn Wilke. Inläst ur Aktiespararna Kunskap, 2009 av Jens Jacobson. Talboken omfattar 7 tim., 15 min..

B.W., aktieanalytiker och ekonomijournalist, gör en överskådlig framställning om hur man sparar i aktier och fonder. Han behandlar risker och möjligheter på aktiemarknaden, hur de värderas samt hur börsen reagerar. Praktiska frågor om hur man köper och säljer, hur man ska se på börsintroduktioner, internethandel, beskattning samt andra placeringar än aktier och fonder.

Idrott, lek och spel

Ringar av is

av Åke Stolt. Inläst ur Bonnier, 2010 av Jens Jacobson. Talboken omfattar 16 tim., 15 min..

Å.S., sportjournalist, skriver en krönika över alla olympiska vinterspel från Chamonix 1924 till Turin 2006. Med utgångspunkt i någon viktig prestation, person eller händelse görs en betraktelse. Om en person står i centrum skildras oftast hans eller hennes liv både före och efter spelen. Det kan också handla om hur spelen påverkats av politik, krig, stormaktsdramatik, medicinska experiment och kommersiell hysteri.

Matematik

Matematikens gryning

Inläst ur Studentlitteratur, 2001 av Martin Skoglund. Talboken omfattar 17 tim., 17 min..

Matematiken har alltifrån den äldsta forntiden varit nödvändig av praktiska skäl och i samband med att man försökt att förklara och i viss mån bemästra naturen. Den äldsta matematikens historia presenteras i form av ett samtal mellan författaren och sex olika franska experter inom området. Huvudvikten ligger på grekisk och arabisk matematik, men även avsnitt om babylonisk, egyptisk, kinesisk och indisk matematik.

Naturvetenskap

Holkliv

av Niklas Aronsson. Inläst ur Sveriges ornitologiska förening, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 7 tim., 20 min..

En bok om alla aspekter av fågelholken och dess invånare. Tips ges på hur man rensar holken, hur högt den ska sättas och i vilket väderstreck öppningen ska sitta. Också om de människor som tillverkar och inredare holken åt fåglarna, som har allt svårare att hitta naturliga bohål på kalhyggen och i granplanteringar. Även skildringar av holkens historia och holkens övriga invånare som loppor, fladdermöss och getingar.

Så gick det till

av Richard Dawkins. Inläst ur Leopard, 2010 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 26 tim., 55 min..

R.D., biolog och professor emeritus vid Oxfords universitet, ger en personlig sammanfattning av alla bevis för att evolutionsteorin stämmer. Samtidigt passar han också på att avslöja de tankefel som kreationisterna gör sig skyldiga till när de förnekar evolutionen. Boken är en hyllning till hur underbar naturen är, till vetenskapen och till förf:s stora hjälte och föregångare Charles Darwin.

Vårt val

av Albert Gore. Inläst ur ICA, 2009 av Bo Green. Talboken omfattar 19 tim., 49 min..

Med boken och filmen En obekväm sanning fick Al Gore världen att ta klimathotet på allvar. I denna fortsättning diskuterar han möjliga lösningar på klimatproblemet. Under internationella klimatkonferenser med framstående forskare världen över har G. blivit hemmastadd med ämnet. Genom olika mänskliga aktiviteter och strategier för energiåtgärder menar han att det går att motverka den globala uppvärmningen.

Vargen kommer!

av Tommy Hammarström. Inläst ur Weyler, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 4 tim., 36 min..

I början av 1980-talet började vargen vandra i Värmland efter hundra års bortavaro. 1982 dök en varg upp i skogen kring författaren Tommy Hammarströms hemman där han höll en liten fårhjord. Tre år senare fanns det sju vargar i Sverige. I dag har flocken vuxit till en stam på cirka två hundra djur. T.H. berättar här historien om vargens återkomst i den svenska naturen och hur varghatet föddes.

Medicin

Jag är inte galen

av Anna Lithander. Inläst ur Bonnier Existens, 2010 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 4 tim., 36 min..

A.L., journalist, beskriver hur det är att leva med panikångest, idag klassad som en folksjukdom i Sverige. Men vad sker egentligen i kroppen vid en panikattack? Är symtomen en reaktion på vårt sätt att leva idag? Hur kan man få den hjälp man behöver? Intervjuer med bl.a. Per Carlbring, professor i psykologi och förespråkare för KBT-behandling, samt med människor som både lever med och har övervunnit sjukdomen.

Prostatacancer

Inläst ur Karolinska institutet University Press, cop. 2006 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 5 tim., 40 min..

En av fem svenska män kommer att få beskedet att han har prostatacancer, den högsta siffran för någon cancerform i Sverige idag. Dödligheten i denna cancerform har dock inte ökat i motsvarande grad. Orsaken kan vara att PSA-testet har lett till att fler godartade prostatacancrar numera upptäcks i tid. Författarna har som specialistläkare följt flera tusen patienter med sjukdomen.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Invasionen

av Katherine Applegate. Inläst ur B. Wahlström, 1999 av Örjan Blix. Talboken omfattar 4 tim., 14 min.. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Animorphs. Jorden blir invaderad av utomjordingar som lever i andra organismers kroppar. Jake får av en annan, god, rymdvarelse en förmåga som ingen mänsklig varelse någonsin haft. Det är en teknik som gör det möjligt att passera obemärkt genom stora delar av universum. Det är förmågan att morfa, förvandla sig till vilket djur som helst.

Dödsstriden

av Tom Becker. Inläst ur B. Wahlström, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 6 tim., 31 min.. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien som börjar med Darkside. Blodssuccessionen instiftades av Jack Uppskäraren, och innebär att hans avkommor möts i en strid för att avgöra vem av dem som är den mest värdiga efterträdaren till Darksides tron. Jonathan härstammar till hälften från Darkside. Just nu är den märkligt nog den säkraste platsen för honom. Han är ett villebråd i det London som vi känner.

Människoätande människor i Märsta

av Aase Berg. Inläst ur Natur och kultur, 2009 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 1 tim., 52 min.. DAISY text och ljud.

På ett poetiskt och explosivt språk skildras tre tonårsflickors vänskap och relationer. Vi möter Klara, Britta och Tove. In i deras universum slingrar sig den poetiska texten som rymmer både kärlek, vänskap och ilska. Men även tonvis med livskraft och energi. I korta, intensiva betraktelser levandegörs tonårens känslomässiga berg- och dalbana.

Övergiven värld

av Sofia Bergting. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2009 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 4 tim., 5 min.. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien De dödas rike. Onda demoner har tagit över världen. Mänsklighetens hopp står till Lin, ett skogsrå, en urkraft sprungen ur de gamla sagorna. Tillsammans med krigaren och läromästaren Alkuin ger hon sig ut på en farlig resa. Endast genom att tänka kritiskt och tro på sig själv kan Lin vinna striden mot mänsklighetens förgörare, demonen Guishen...

De försvunna barnen

av Lise Bidstrup. Inläst ur Kabusa, 2009 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 1 tim., 14 min.. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Dvärgarna från Terra. Martin, 13 år, ser fram emot en dag ensam hemma framför datorn. Plötsligt skakar det till och en stund senare vaknar han i ett underjordiskt rum i staden Terra. Dvärgarna som styr staden tror att Martin är Den utvalde, som ska hjälpa till att förgöra människorna. Tillsammans med fyra andra barn försöker Martin fly - och det blir en farofylld färd genom grottor och tunnlar.

Rebellernas oas

av Lise Bidstrup. Inläst ur Kabusa, 2009 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 1 tim., 10 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Dvärgarna från Terra som börjar med De försvunna barnen. Efter att ha fått vila i Rebellernas oas där den gode Ator regerar beger sig Martin, 13 år, tillbaka till Terra. Tillsammans med några av rebellerna ska han hjälpa till i kampen och befria sina vänner. Plötsligt står Martin öga mot öga med sin värsta fiende.

Alhambra

av Kirsten Boie. Inläst ur Bergh, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 11 tim., 59 min.. DAISY text och ljud.

Tonåringen Boston är på språkresa i Spanien. Plötsligt blir han med hjälp av en gammal, förtrollad kakelplatta förflyttad till Granada år 1492. Han träffar kung Ferdinand och drottning Isabella och en envis man vid namn Christoffer Columbus. Han hamnar också mitt i den fasansfulla inkvisitionen. Hur ska han hitta tillbaka till nutiden? I författarens efterord och i ordlistan får man läsa mer om faktabakgrunden.

Linnea kommer bort lite grann

av Kirsten Boie. Inläst ur Bergh, 2009 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 1 tim., 6 min.. DAISY text och ljud.

Linnea följer med pappa till varuhuset. Där finns mycket som är roligt att titta på och göra. Plötsligt har Linnea och pappa tappat bort varandra i vimlet. Linnea får hjälp av en snäll tant, men när de ska ropa efter pappa i högtalarna säger Linnea att hon heter Anna-Maria.

Vi sex och den blinde mannen

av Paul-Jacques Bonzon. Inläst ur Rabén & Sjögren, 1978 av Håkan Julander. Talboken omfattar 3 tim., 20 min.. DAISY text och ljud.

De sex mysterielösarna från Lyon (Teo, Georges, Louis, Flintis, Biffen och Henri) och deras hund Kafi löser här ett mysterium som börjar med att en blind man nästan blir påkörd av en bil.

Vi sex och den försvunna dansösen

av Paul-Jacques Bonzon. Inläst ur Rabén & Sjögren, 1979 av Håkan Julander. Talboken omfattar 3 tim., 14 min.. DAISY text och ljud.

De sex mysterielösarna från Lyon (Teo, Georges, Louis, Flintis, Biffen och Henri) och deras hund Kafi löser här ett mysterium men ung flicka, Lyane, som dansar. Hon har chans att komma in vid operabaletten, men varför tror hon inte att hennes föräldrar ska bli glada? Och varför är det någon som förföljer henne?

Dolores - flickan utan ögon

av Anders Brundin. Inläst ur LL-förlaget, 2008 av Marika Bergström. Talboken omfattar 2 tim., 56 min.. DAISY text och ljud.

Felix Lindwall hatar plugget, hans tjej har dumpat honom och han vet inte ens om hans pappa lever. Men när han träffar Dolores på skolans tak förändras allt. Hon är snygg, sexig, varm och glad. Men hon kan också vara iskall, hatisk och hotfull. Felix upptäcker han att hon inte går på skolan. Men det gick en Dolores där på 70-talet, men hon är död. Om en vecka är det exakt 30 år sedan hon dog. Vad vill Dolores honom?

Blod är liv

av Benni Bødker. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2009 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 2 tim., 59 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Nattens barn som börjar med Vampyrfesten. Vampyrskräcken lamslår staden och invånarna ordnar seanser för att förvissa sig om att deras avlidna är ordentligt döda. De odöda verkar nämligen dyka upp överallt. Det ryktas att vampyrerna ska samlas på Valborgsmässoafton. De två syskonen Edvard och Agnes anar en annalkande fara och inser att de måste fara norrut till Blackheim där mötet ska hållas.

Draktecknet

av Benni Bødker. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2009 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 2 tim., 57 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien Nattens barn som börjar med Vampyrfesten. Antalet vampyroffer ökar oroväckande i staden. När Edvard och Agnes smyger in i bårhuset för att undersöka ett offer närmare, hittar de ett litet metallmärke i hans hand. De känner omgående igen draktecknet, det emblem som Mörkrets brigad använder. Edvard och Agnes stärks i sin misstanke om att det finns en osund koppling mellan vampyrerna och deras jägare.

Vampyrfesten

av Benni Bødker. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 2 tim., 20 min.. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Nattens barn. Det är sent 1800-tal och mystiska saker försiggår i staden. Vargar stryker omkring på nätterna och blodlösa lik hittas på morgnarna. Hemma hos syskonen Edvard och Agnes talar man inte om vampyrer. Men allt ställs på sin spets då deras avlidna syster anklagas för att ha förvandlats till en vampyr. Syskonen måste rentvå henne och undersöka vad som egentligen sker omkring dem.

Vänner för livet

av Linda Chapman. Inläst ur Bergh, 2009 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 2 tim., 23 min.. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien om Elektra. Elektra är en alldeles speciell sjöjungfru - istället för stjärtfena har hon två ben. Och hon gillar äventyr! Att leka i den lugna lagunen tråkar ut Elektra. Därför simmar hon iväg mot äventyret långt ute till havs. På en öde strand får hon syn på en delfinunge som råkat i fara.

Bill den djärve

av Richmal Crompton. Inläst ur B. Wahlström, 1967 av David Zetterstad. Talboken omfattar 3 tim., 24 min..

Den busige, brittiske pojken Bill och hans gäng "De laglösa" har den här gången tänkt hjälpa en fattig konstnär, skriva en historisk pjäs i skolan samt rädda vännen Joan ur en knipa. Det hela är mycket ädelt tänkt, men naturligtvis lyckas Bill röra till det hela. Tid: 1950-tal. Nostalgisk läsning för vuxna.

Briggsy

av Isla Dewar. Inläst ur Argasso, 2010 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 4 tim., 2 min.. DAISY text och ljud.

Den överbeskyddade tonåringen Minnie är säker på att hon kommer att få ett riktigt tråkigt sommarlov. Men så dyker Briggsy upp med ett resande tivolisällskap. Han liknar ingen annan hon har stött på tidigare. Han lever och han tar risker. Kommer det här att bli hennes bästa sommar hittills?

Den förtrollade skölden

av Peter Gotthardt. Inläst ur B. Wahlström, 2009 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 45 min.. DAISY text och ljud.

Del 1, fristående, i serien Alvdrottningens riddare. Alvflickan Nejlika söker upp drottningen, eftersom en vildsint jätte hotar hennes familj. Nejlika hoppas att en av drottningens riddare ska kunna hjälpa till. Men i stället blir det stallpojken Hassel som får följa med henne hem till borgen. Nejlika är arg och besviken. Hur ska en liten stallpojke kunna besegra den hemske jätten?

Fegisen

av Anna Holmström Degerman. Inläst ur Opal, 2008 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 1 tim., 29 min.. DAISY text och ljud.

Niklas kallas fegis när han inte vågar hoppa från hopptornet. Då berättar Jossan för de andra att Niklas inte alls är en fegis för de ska övernatta i spökhuset ute i skogen. Det visar sig att spöken är det minst läskiga i huset. Det blir en farlig natt när något oväntat händer - och sedan kan ingen längre kalla Niklas fegis.

Modighetsprovet

av Anna Holmström Degerman. Inläst ur Opal, 2008 av Anna Döbling. Talboken omfattar 1 tim., 44 min.. DAISY text och ljud.

Strax före sportlovet snattar lågstadietjejerna Lisen och Mia godis. De får fruktansvärt dåligt samvete och slutar prata med varandra. Lisen åker till mormor som planerat, men Mia skall inte följa efter senare i veckan, som det tidigare var bestämt. Lisen önskar sig en hund till födelsedagen som snart skall firas hos mormor. Men den trevliga grannen med hundarna är kvinnan som stod i affären när hon snattade!

Smugglaren

av Anna Holmström Degerman. Inläst ur Opal, 2009 av Marika Bergström. Talboken omfattar 1 tim., 6 min.. DAISY text och ljud.

Någon smugglar alkohol och cigaretter och säljer till ungdomar. När Niklas och Jossan luskar lite leder spåren till restaurang Mirabell. De lyckas få sommarjobb på restaurangen och har chansen att undersöka närmare vad som hänt. Men ägaren visar sig vara riktigt trevlig. Kan det verkligen vara han?

Det snöar, Astrakan

av Katarina Kieri. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2009 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 1 tim., 14 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Klart som korvspad, Astrakan. När Astrakan och Josef skojbråkar vill Molly inte alls vara med. - Varför jagar du Josef? frågar Molly. - Äh, inte för något särskilt, säger Astrakan. Och precis när hon säger det känner hon att det inte stämmer. Det är något särskilt. Något som gör henne arg och glad på samma gång. Eller inte arg. Det känns bara som om hon vill brotta ner honom.

Ellika Tomsons första bok

av Åsa Lind. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2008 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 3 tim., 10 min.. DAISY text och ljud.

Ovanligt nog är Ellika Tomson en upptäckare som lever. För alla andra, gamla gubbar som till exempel Columbus, är ju döda. Huset som Ellika bor i är fullt av folk som hon tänker upptäcka. I sin lilla anteckningsbok skriver hon ner sådant som hon ser, hör och tänker när hon har träffat någon. "Upptäckte att herr K faktiskt kan prata mycket. Mer än man tror och till och med om krokodiler." kan det stå.

Slumpens bok

av Åsa Lind. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2009 av Lo Tamborini. Talboken omfattar (9 tim., 16 min. ). DAISY text och ljud.

Hanna Demeter lever ett komplicerat liv. Men så får hon Slumpens bok i sin hand och allt förändras. Boken skrevs av en trollkarl i Babylonien på uppdrag av kejsaren som ville uppnå total kontroll - också över de minsta av slumpar. Kejsaren hade dock inte räknat med att trollkarlen skulle dedikera boken till sin dotter, Anhana, som på sätt och vis lever vidare genom Hanna.

Mer än ögat ser

av Melissa Marr. Inläst ur B. Wahlström, 2008 av Marika Bergström. Talboken omfattar 8 tim., 38 min.. DAISY text och ljud.

Sjuttonåriga Aislinn lever i två världar, den verkliga och den osynliga. Hon uppvaktas av två unga män. Den ene är av kött och blod, den andre är en underskön sommarkung som vill se henne som sin brud. Hon måste bara välja. En berättelse om Aislinns kamp för att finna kärleken, i en verklighet som rymmer mer grymhet och skönhet än något öga skådat.

Under din hud

av Melissa Marr. Inläst ur B. Wahlström, 2009 av Marika Bergström. Talboken omfattar 8 tim., 27 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Mer än ögat ser. Genom att tatuera sig vill Leslie markera en vändpunkt i sitt hittills så röriga tonårsliv. Men tatueringen binder henne istället samman med mörkrets makter i det älvrike hon levt helt ovetande om. Bästa vännen Aislim, som undanhållit sin egen hemlighet, varnar henne. Leslie blir en bricka i ett farligt spel där två män är ohjälpligt bundna till henne.

Blossa, blixtälvan [Elektronisk version]

av Daisy Meadows. Inläst ur B. Wahlström, 2006 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 45 min.. DAISY text och ljud.

Del 6 i serien om väderälvorna. Kung Bore har stulit de sju väderälvornas magiska fjädrar och ställt till med oreda i Älvlandet. Nu behöver älvorna hjälp av Kristin och hennes vän Rebecka för att hitta fjädrarna och få ordning på vädret igen. Den här gången är det riktigt illa. Älvan Blossas fjäder har blivit stulen av en otäck svartalf.

Mini på sportlov

av Christine Nöstlinger. Inläst ur Bergh, 2009 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 2 tim., 24 min.. DAISY text och ljud.

Del 13, fristående, i serien om Mini. Mini, 7 år, blir tvingad att följa med familjen när de ska iväg på vintersemester fast hon avskyr att åka skidor. Som tur är finns det någon på skidhotellet som tycker precis som Mini. De lyckas tillsammans med Minis storebror Magnus övertyga föräldrarna om barns rätt att få välja.

Hertigens soldater

av Jo Salmson. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2008 av Marika Bergström. Talboken omfattar 1 tim.. DAISY text och ljud.

Del 3, fristående, i serien Almandrarnas återkomst. Tack vare Rian och den magiska silveramuletten, lyckas även de andra almandrarna ta sig tillbaka till vår värld. Rian ger amuletten till farfar att köpa mat för, men det väcker den mäktige hertigens misstankar - hur har en fattig bonde fått tag på något så värdefullt? Hertigens soldater griper farfar, och ingen i byn vågar stoppa dem. Måste Rian ensam frita farfar?

Tam, tiggarpojken

av Jo Salmson. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2009 av Håkan Julander. Talboken omfattar 49 min.. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Drakriddare. Den fattige och föräldralöse Tam drömmer om drakarna som varje kväll passerar över den yttre stadsmuren där han bor. Han vet att han aldrig kan komma närmare än så. Drakarna och drakriddarna bor uppe vid kungens slott, innanför den femte stadsmuren, och dit skulle en tiggarpojke som Tam aldrig bli insläppt. Men rösten i Tams huvud säger något annat.

Campingmysteriet

av Martin Widmark. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2010 av Cecilia Walton Agrell. Talboken omfattar 45 min..

Det råder ett härligt sensommarlugn på campingplatsen där Lasse och Maja tältar tillsammans med Miranda och hennes lilla apa. Men strax börjar saker försvinna spårlöst och grannarna uppför sig allt mer mystiskt. Och när campingägaren en morgon vrålar rätt ut över sin kräftbur inser de att det är slut på semestern. Dags för spaning. Ännu en del i serien LasseMajas detektivbyrå.