Nya talböcker juni 2010

Nya talböcker juni 2010

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 89 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Blackout

av Jeff Abbott. Inläst ur Damm, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 11 tim., 29 min..

Miles Kendrick ingår i ett vittnesskyddsprogram eftersom han hålls gömd för maffian. Han har genomlevt traumatiska händelser som efterlämnat minnesluckor. För att bearbeta dem träffar han regelbundet psykiatern Allison. Med hennes hjälp försöker han minnas vad som hänt och framför allt: varför dödade ha sin allra bästa vän Andy? Men när Alison omkommer av en bomb på sitt kontor dras Miles in i en livsfarlig konspiration.

Den stulna romanen

av Nawal al-Sadawi. Inläst ur Ordfront, 2010 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 10 tim., 21 min..

Zina växer upp som gatubarn efter att ha övergetts vid födseln av sin unga mor Bodour. Trots det blir hon en av Egyptens mest älskade sångerskor men det kan inte tolereras i det patriarkaliska samhället. Bodour blir aldrig fri från skammen över det hon gjort, hon bor i Kairos fina kvarter och arbetar med litteraturkritik men lever ett stympat liv med en man som bedrar henne. Hennes enda flyktväg är romanen hon skriver på.

Dömd till fängelse

av Jeffrey Archer. Inläst ur Damm, 2009 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 19 tim., 8 min..

Spänningsroman, som tar sin början i London under tidigt 2000-tal. Danny döms till fängelse för ett mord på sin blivande svåger. Han är oskyldig men domen verkställs utifrån ett falskt vittnesmål av hans "kompis" Spencer. Efter rättegången tar Spencers karriär fart medan Danny får sitta i fängelse och planera sin flykt - och sin hämnd. Genom en förväxling kommer han ut och jakten kan börja.

Intimus

av Jan Arnald. Inläst ur Bonnier, 2010 av Anders Hogeman. Talboken omfattar 9 tim., 45 min..

På en strand i Australien möts Mirra och Ferry under en uppochnervänd måne. Tjugo år senare sitter Mirra på en fertilitetsklinik och minns löftet till Ferry: att de ska mötas igen på samma strand. Hon återfinner honom på nätet. Men är de samma människor, rymmer inte det förflutna alltför många blinda fläckar? För det är något som inte stämmer. Psykologisk thriller och kärleksroman.

Andra bataljon

av Evertz Arnesson. Inläst ur Tiden, 1974 av Lars Nygren. Talboken omfattar 11 tim., 37 min..

Andra infanteribataljon på Svea livgarde består av en mängd olika personligheter. De inkallade, officerare och manskap, nöts ned av den militära vardagen, revolterar eller underkastar sig. Här finns de som böjer på huvudet, de som driver med överordnade och de som blir vapenvägrare. Hemmavid drabbas anhöriga av sjukdomar och på permissionerna sker erotiska eskapader. Olika människoöden passerar förbi i denna skildring från beredskapstiden.

Skärselden

av Saga Borg. Inläst ur Schibsted, 2008 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 7 tim., 36 min..

Del 7 i serien som inleds med Tiggarens förbannelse. Året är 1496 och Nataniel får besök av italienaren Corrado Bellefazzio. Han arbetar under täckmantel för Det svarta pentagrammet. Varför har han kommit nu? Är det för att någon ska röjas ur vägen? Ruben tar sig förklädd till fiskare till Odensjös torgplats där han ska försöka få tag i information. Kommer han att lyckas med sitt värv?

Den okända soldaten

av Nick Borgen. Inläst ur King ink, 2008 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 16 tim., 14 min..

Angeliq Reis forskar över sin tyska morfars öde - han var SS-soldat under andra världskriget, blev tillfångatagen och förd till ett av Gulags ökända fångläger i Sovjetunionen. Hon får en uppgift om att han har överlevt och beslutar sig för att, utan vare sig pass eller visum, ge sig in i landet och leta efter honom. Hon inser snart att hon är ett jagat byte i ett repressivt samhällssystem. Spionthriller i högt tempo.

Svärmaren

av Anna Bovaller. Inläst ur Norstedt, 2010 av Birgitta Smiding. Talboken omfattar 10 tim., 1 min..

Den andra boken om advokat Petra Wester. En tidig junimorgon hittar Petra sin biträdande jurist, Victoria Fors, död på advokatbyrån Adelsohn & Strands Stockholmskontor. Victoria är festklädd och det står snart klart att hon inte dött en naturlig död. En polisutredning tar vid under ledning av kriminalkommissarie Ted Söderberg. Petra söker svaret på Victorias död i hennes förflutna.

Höststorm

av Laila Brenden. Inläst ur Schibsted, 2009 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 8 tim., 51 min..

Del 28 i släktsagan om Hannah. Långt inne i Hemsedals fjällvärld sitter Knut och tänker på Hannah. Han känner hennes rädsla, så som tvillingar kan förnimma varandras upplevelser på långt avstånd och sörjer att han inte kan vara där hos henne. Men han skickar alla sina goda tankar till systern. Hanna å andra sidan håller på att ge upp där hon sitter instängd i det mörka, lilla rummet på Albrechtsburg slott.

Förlåt min vrede

av Dan Buthler. Inläst ur Damm, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 11 tim., 6 min..

En knarklangare i Stockholm blir skjuten. Och mordet följs av fler. Det som sammanlänkar offren är att de alla har sålt narkotika. Kommissarie Jacob Colt och hans kollegor kör fast i utredningen. Har de att göra med en uppgörelse i den undre världen eller med en ensam galning? Samtidigt fortsätter mördaren att skipa sin egen rättvisa. Tills slut tvingas Colt att riskera sin karriär och fatta ett av sitt livs svåraste beslut.

Fruset ögonblick

av Camilla Ceder. Inläst ur W&W, 2009 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 16 tim..

Seja väcks tidigt en decembermorgon av grannen Åke, som chockad berättar att han hittat en massakrerad kropp vid en gammal bilverkstad. Han har ringt polisen men vill bli hämtad av Seja. När hon svänger in på uppfarten till verkstaden översköljs hon av minnen från det förflutna. Ur minnena växer en besatthet fram som kommer att få konsekvenser för henne själv, för polisutredningen och för kriminalkommissarie Christian Tell.

Gatans lag

av Michael Connelly. Inläst ur Norstedt, 2010 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 13 tim., 50 min..

Kändisadvokaten Jerry Vincent mördas och Mickey Haller, vän och kollega, får ta över försvaret av en aktad filmstudiochef som står anklagad för mord på sin hustru och hennes älskare. Så gör Harry Bosch entré. Fast besluten att finna Vincents mördare tvekar han inte att använda Mickey Haller som lockbete. Allt medan faran växer, insatserna ökar och riskerna blir större.

Amatörerna

av Per Agne Erkelius. Inläst ur Norstedt, 1970 av Lars Nygren. Talboken omfattar 5 tim., 38 min..

Det bedrivs en märklig forskning i Hamre, ett nedlagt bruk i norra Uppland. Historikern Rikard Karlén har av kommunen fått i uppdrag att försöka dokumentera att bruket är ett nationellt minnesmärke, som skulle kunna bli en lönsam turistattraktion. Han biträdes i sitt arbete av en grupp ivriga amatörer. Forskningen blir alltmer överraskande och fantastisk, projektet alltmer gåtfullt och motsägelsefullt. P.A.E., 1935-2010.

På andra sidan solen

av Maria Ernestam. Inläst ur Forum, 2010 av Carin Andersson. Talboken omfattar 10 tim., 57 min..

Viola tillbringar påsklovet i Skåne tillsammans med maken Axel och två tonårsdöttrar. Axels mor är intagen på vårdhem intill och där får Viola några noveller av en äldre kvinna som verkat som missionär i Kina. Dessa öppnar hennes ögon för sin egen besvärliga situation med Axel som drabbats av en sjukdom några år tidigare. Filosofisk roman där ett nutida relationsdrama vävs ihop med dramatiskt öde i inbördeskrigets Kina.

Malkus testamente

av Michel Faber. Inläst ur Bromberg, 2010 av Anita Molander. Talboken omfattar 4 tim., 17 min..

ett skövlat museum i Irak finner Theo Griepenkerl nio papyrusrullar som har legat där i mer än tvåtusen år. De är skrivna på arameiska. När Theo översätter dem visar de sig vara ett femte evangelium, skrivet av Malkus, en av dem som följde Jesus i spåren. När översättningarna ges ut som bok blir den en succé men innehållet är sprängstoff för olika religiösa riktningar och Theo blir utsatt för starka påtryckningar.

Katedralen vid havet

av Ildefonso Falcones de Sierra. Inläst ur Bazar, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar 20 tim., 11 min..

Bernat, livegen bonde i 1300-talets Spanien, tvingas av sin grymme feodalherre att lämna hustru och gård. Med sonen Arnau flyr han till Barcelona, staden där förrymda trälar har chansen att bli fria. Arnau växer upp och hans liv sammanlänkas med byggandet av Santa Maria del Mar, folkets egen katedral. Arnaud reser sig ur fattigdomen och förtrycket och går mot samhällets topp. Men hans öde vilar i inkvisitionens händer.

Halli, hallå!

av Täppas Fogelberg. Inläst ur Norstedt, 1992 av Håkan Julander. Talboken omfattar 5 tim., 8 min..

ISjälvbiografisk skildring om uppväxten i en liten norrländsk kuststad under 1950/60-talet. Familjen är till en början välbeställd medelklass. Gradvis sjunker den nedåt längs den sociala rangskalan på grund av den bohemiske faderns spritmissbruk och oförmåga som affärsman. De mörka stråken i berättelsen balanseras av förf:s kärlek till småstaden och dess människor samt av hans stillsamma humor.

Läckan

av Colin Forbes. Inläst ur Forum, 2007 av Anita Molander. Talboken omfattar 9 tim., 2 min..

Bella Main, matriark och karismatisk chef för Main Chance Bank, hittas mördad i sitt arbetsrum på sin palatsliknande herrgård belägen i södra England. Har mordet något samband med att hon bara några dagar tidigare avböjt ett generöst erbjudande från den ökände förbrytaren Calouste Doubenkian? Den rafflande jakten på mördaren tar kommissarie Tweed och hans medarbetare Paula Grey från de belgiska Ardennerna till Cornwalls kust.

Alexander Wolfs vålnad

av Gajto Gazdanov. Inläst ur Akvilon, 2009 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 4 tim., 51 min..

Berättarjaget plågas av att ha mördat en man under det ryska inbördeskriget. Senare förstår han att mannen lever, heter Alexander Wolf och är författare i London. Därmed börjar han ett spaningsarbete för att komma i kontakt med Wolf och en fascinerande resa i det förflutna, och i det mänskliga psyket, inleds. G.G., 1903-1971, uppväxt i Ryssland men från 1923 boende i Frankrike, presenteras här för första gången på svenska.

Mamma, pappa, barn

av Carin Gerhardsen. Inläst ur Ordfront, 2009 av Kristina Rådström. Talboken omfattar 10 tim., 50 min..

En tonårsflicka hittas mördad på en av Viking Lines färjor; när polisen besöker hennes hem inser de att även flickans yngre syster löper stor risk att råka illa ut. Samtidigt finner man ett svårt medtaget spädbarn i ett buskage, och ingen tycks sakna det. De två fallen blir en svår utmaning för kriminalkommissarie Conny Sjöberg och hans kollegor, inte minst som gruppen drabbas av interna bekymmer. Del 2 i Hammarbyserien.

I satans tjänst

av Tess Gerritsen. Inläst ur Damm, 2009 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 11 tim., 40 min..

I en avlägsen villa i Boston hittas en ung kvinna brutalt mördad. En ring är ritad runt det avhuggna huvudet, allt tyder på att mordet varit en del i en satanistisk ritual. Rättsläkaren Maura Isles och kriminalpolisen Jane Rizzoli kallas till platsen. De ser ganska snabbt ett samband mellan offret och det hemliga sällskapet Mephisto-stiftelsen, en förening med syfte att studera djävulen. Och snart sker ytterligare ett mord.

Sanningens svärd

av Terry Goodkind. Inläst ur Damm, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar D. 20: 12 tim., 13 min. : mono.

Rickard har blivit svårt skadad i en strid mot några soldater. Han helas av trollkvinnan Nicci och när han återfår medvetandet upptäcker han att alla spår efter hans fru Kahlan är borta. Ljusets systrar och Nathan, trollkarlen, upptäcker att böckerna med profetiorna saknar långa stycken text. Någon verkar ha suddat ut delar av det förflutna och kanske framtiden. Del 20 i serien Sanningens svärd.

Snöskottning i paradiset

av Gustav Hedenvind-Eriksson. Inläst ur Litteraturfrämjandet, 1981 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 10 tim., 15 min..

Del 4 i serien - författarens Norrlandsepos -inledd med Silverskogen sydväst om månen. Joel Hansa har blivit mäktig och gör sig stora pengar på skogsbolaget medan de skuldsatta skogskarlarna antingen får packa sina ägodelar och söka lyckan i Amerika eller leva på hoppet om en syssla som "snöskottare i paradiset". Men marken kommer att gunga även under Joel Hansa. Klassisk arbetarskildring om den ekonomiska utvecklingen i Sverige på slutet av 1800-talet.

Dödsmässa

av Reginald Hill. Inläst ur Minotaur, 2010 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 12 tim., 41 min..

När Gina Wolfe en söndag kontaktar kriminalintendent Andy Dalziel för att få hjälp att söka efter sin man kan hon inte veta att hennes liv redan samma dag kommer att ställas på ände och människor omkring henne att dö. Samtidigt anar en journalist att han är nära ett scoop, en parlamentsledamot har ett skelett i garderoben och en hänsynslös affärsman gör allt för att dölja hemligheter i det förgångna. Upplösningen blir våldsam.

Vännerna

av Lars Jakobson. Inläst ur Bonnier, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 17 tim., 55 min..

Janis Rokka bygger under efterkrigstiden upp ett imperium som bl.a. tar patent på begreppet "folkhem" och uppför en gigantisk byggnad i Kymlinge som föreställer Per Albin Hansson. Rokkas företag har total kontroll över samhället och framställer artificiell intelligens som kallas "vänner". Civilisationskritisk science fiction som ger en vision av vart konsumtion och kontroll i symbios med informationsteknologi kan leda.

Ormens tecken

av Raymond Khoury. Inläst ur Norstedt, 2008 av Anita Molander. Talboken omfattar 17 tim., 8 min..

Två släkter strider genom århundraden om en bok med receptet på ett elixir som uppskjuter åldrandet. Tom Kirkwood har lyckats förlänga sin livstid liksom anfadern på 1700-talet, men ingen av dem har hittat boken. Hakeem från den andra släkten, ger inte upp striden. Arkeologen Evelyn Bishop får en gammal handskrift av sin assistent Farouk - kan den innehålla receptet? Strider utbryter mellan olika falanger i Irak.

Löftet till mor

av Morten Korch. Inläst ur Lindqvist, 1962 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 4 tim., 10 min..

Morten Luther Gudmund Korch, 1876-1954, folkkär dansk skribent som var sin tids mest lästa författare. Miljöerna i hans berättelser är gamla tiders lantbruk, småindustri och köpmansgårdar. Det handlar alltså om ett Danmark strax före industrialismen, vilande i gamla traditioner, som störs av utifrån kommande orosmoln.

Genom dina ögon

av Stephenie Meyer. Inläst ur Damm, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 21 tim., 7 min..

Jorden har ockuperats av insektsliknande varelser som tar över människornas sinnen. Varelsen Vandraren opereras in i Melanie Stryder. Förutom att det är plågsamt att ta över en människa utgör Melanie en oväntad svårighet; hon vägrar låta sig tystas. De tvingas lära känna varandra och Vandraren blir förälskad i samma man som Melanie, Jared. De hotas av de andra varelserna och ger sig iväg för att finna Jared.

Brev från en hedning till den röde konungens dotter

av Percival. Inläst ur Zinderman, 1975 av David Zetterstad. Talboken omfattar 7 tim., 50 min..

Brevsamling där avsändaren har stora likheter med författaren. Breven är daterade mellan 1951 och 1959 och indelade i fyra kapitel: Skoltid. Vagabondtid. Bytid. Gesälltid. Hedningen bor i jämtländska Ragunda men lever också ett vagabondliv i Orienten och i Europa. De inre resorna är viktigast; sökandet efter harmoni och en sammanhållen värld. P., 1931- , svensk allkonstnär som verkat i olika konstnärliga genrer.

Arseniktornet

av Anne Birkefeldt Ragde. Inläst ur Forum, 2010 av Birgitta Smiding. Talboken omfattar 12 tim., 34 min..

Släktkrönika med tre generationer kvinnor i centrum, rik på tids- och miljöskildring. Jagberättaren, Therese, är norsk ensamstående mor när hon tillsammans med modern Ruby reser till Köpenhamn för att begrava mormodern, f. d. revyskådespelerskan Amalie. Ruby och hennes bror jublar över "häxan" Amalies död, vilket inte dotterdottern kan förstå. Hennes förhållande till mormodern skiljer sig helt från den äldre generationens.

Till förväxling lik

av Måns Ripa. Inläst ur GML, 2008 av Rebecca Ferguson. Talboken omfattar 6 tim., 52 min..

Vid ett besök av TV:s Antikrundan på busstorget i Torsås, kommun i sydöstra Småland, hittas ett mumifierat lik i ett gammalt skåp. Polisens efterforskningar leder bakåt i tiden. Finns det kanske ett samband med en dykare som försvann vid strandningen av ryska ubåten U137 i Blekinge skärgård? Men ett nytt lik dyker upp som polisen måste prioritera. Nya ledtrådar tyder på att det kan finnas en koppling mellan de två morden.

Varggropen

av Måns Ripa. Inläst ur GML, 2009 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 7 tim., 2 min..

En svensk förbrytare jagas av den italienska maffian, som han lurat på en massa pengar. Han försöker gömma sig i en liten håla i skogen nära Söderåkra, en ort mellan Torsås och Kalmar. En serie komplikationer inträffar när maffian skickar en representant för att hämnas. Samtidigt försöker naiva politiker i Torsås starta ett internationellt kasino för att hjälpa upp kommunens finanser. Skröna med deckarinslag.

Mörkrädd

av Andreas Roman. Inläst ur Natur och kultur, 2008 av Rebecca Ferguson. Talboken omfattar 6 tim., 40 min..

David, en stressad storstadsmänniska, är sjukligt mörkrädd. Sedan barnsben har hans rädsla för skymning och natt plågat honom, han tycker alltid att det står någon i mörkret och bevakar honom. Till slut bestämmer sig David för att möta sin demon; han går i terapi och sista steget är att bo ensam i skogen tills han är botad. Men i skogen stegras skräcken, något finns utanför huset och det vill in.

Fyrmästarens dotter

av Ann Rosman. Inläst ur Damm, 2010 av Carin Andersson. Talboken omfattar 10 tim., 49 min..

På ön Hamneskär utanför Marstrand arbetar man med att ställa i ordning den nya turist- och konferensanläggningen. Bostäderna för den tidigare fyrpersonalen ska rustas upp. Två murare hittar kvarlevorna av en man i matkällaren till den gamla fyrmästarbostaden. Kroppen är välbevarad men har legat där länge. Karin Adler från kriminalpolisen i Göteborg får hand om utredningen.

Bok över obefintliga

av Hans-Krister Rönblom. Inläst ur Litteraturfrämjandet, 1979 av Christina Hellman. Talboken omfattar 6 tim., 35 min..

Trivsam deckare som utspelas i Linåker, en liten by i norra Roslagen. Samhället rustar till fest, byns stora dotter, sångerskan Cris Nixon ska uppträda och det ska bli festtåg, basar och teaterpjäs. Men det hela slutar i kaos. En av byinvånarna försvinner och det sedan ett mord begåtts mitt under pågående festföreställning. Läroverksadjunkt Paul Kennet blir indragen i utredningen och det hela går mot en mycket överraskande upplösning.

Räddaren i nöden

av Jerome David Salinger. Inläst ur Bonnier, 1987 av David Zetterstad. Talboken omfattar 6 tim., 37 min..

Holden Caulfield är sexton år och tycker livet är jävligt men ibland också så vackert att man nästan kan dö. Han är relegerad från skolan och förbereder sig att möta sina föräldrar. Men först tillbringar han några egna dygn i New York. Han vill pröva livet som världserfaren vuxen innan det är dags att återvända till sin vardag med regler och tvång. Klassiker från 1951 av J.D.S., 1919-2010. Nyöversatt av Klas Östergren.

När himlen faller ned

av Sidney Sheldon. Inläst ur Bonnier, 2006 av Christina Hellman. Talboken omfattar 10 tim., 23 min..

Familjen Winthrop har med sin karisma och glamorösa liv förtrollat världen. Men de har också många fiender. Under ett år dör fem familjemedlemmar genom olyckshändelser. Dana Evans, TV-reporter, anar en annan sanning bakom dödsfallen. Spåren leder via amerikansk överklass till Ryssland och hemlig kärnvapenproduktion. Och nu är Danas eget liv i fara.

Kioskvridning 140 grader

av Peter Törnqvist. Inläst ur Norstedt, 2009 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 11 tim., 29 min..

Det är 1970-tal och i Westra Härad i Småland går tiden sin gilla gång. Tjippen, Jyro, Hannele och Pjäta arbetar på traktens torvmosse och tar existensen i besittning. Kristendom råder och skrämmer en och annan unge från vettet med sin helveteslära. Men här finns också frihetliga själar och terrängens många uppehållsrum. Detaljrik, färgstark roman där den stora frågan är: Ska man handla eller ska man inte handla?

Djävulens advokat

av Morris L. West. Inläst ur Bonnier, 1961 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 12 tim., 28 min..

Till en utarmad bergsby i Kalabrien skickas Blaise Meredith, dödsmärkt engelsman och ämbetsman i Vatikanens kultkongregation. Han ska kontrollera de underverk och vittnesbörder som lokalt åberopas för en helgonförklaring av en, i andra världskrigets slutskede, avrättad man. M.L.W., 1916-99, australisk förf., fick sitt internationella genombrott med denna bok, som även filmats.

Nattvakt

av Kit Whitfield. Inläst ur Bonnier, 2007 av Anna Döbling. Talboken omfattar 15 tim., 16 min..

I en alternativ värld lever en slags varulvar. En minoritet i samhället föds dock med avvikelser - de är människor - som hindrar dem från att utveckla fullt varulvsbeteende. Dessa inkallas vid myndig ålder för att tjänstgöra i en nattpatrull som övervakar utegångsförbud under fullmånenätter samt förhindra de övriga från att löpa amok. Egenartad skräckthriller om utanförskap som blivit mycket uppmärksammad.

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Spelet bakom rubrikerna

av Hans Månson. Inläst ur Juridisk reportagebyrå, 2010 av Håkan Julander. Talboken omfattar 7 tim., 1 min..

Journalistikens mål är att berätta vad som hänt; avslöja, ge bakgrund, förklara och informera. Det ingår i uppdraget att den ska vara korrekt och allsidigt - fri från jäv och ekonomiska smörjmedel. Men så ser inte verkligheten ut. Bakom rubrikerna sker hela tiden en rad övertramp där journalister påverkas av ekonomiska och politiska påtryckningar. H.M., erfaren journalist, gör en kritisk granskning över bristen på pressetik.

Värstingkristna i drevet

Inläst ur Artos, 2010 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 9 tim., 26 min..

Journalister har makt över hur kristna kyrkor och samfund uppfattas. En del beskrivs som normala och andra som värstingkristna. Författarna till denna antologi menar att det finns en religionsblindhet bland svenska journalister som än idag påverkar när kristnas tro och liv beskrivs. De bidrar här med alternativa perspektiv på medias beskrivningar och diskuterar journalistikens förhållande till kristna kyrkor och samfund.

Religion

Medveten närvaro

av Sylvia Boorstein. Inläst ur Richter, 2004 av Anna Döbling. Talboken omfattar 6 tim., 37 min..

Enligt Buddha är vänlighetens väg också lyckans väg. S.B., doktor i psykologi, känd meditationslärare och föreläsare i USA, har tagit upp den 2 500 år gamla träningen att utveckla egenskaper hos ett medkännande hjärta, kärnan i Buddhas egen lära, och göra den tillgänglig för alla. Hon kombinerar traditionella buddhistiska läror och liknelser med historier ur sitt eget liv, liksom med enkla meditationsövningar.

Hjärtats nycklar

av Martin Lönnebo. Inläst ur Cordia, 2010 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 5 tim., 56 min..

M.L., biskop emeritus, håller ett fiktivt 80-årskalas. Han bjuder på ett traditionellt västerbottniskt kalas med god mat, dryck och samvaro. Men inte bara mat och dryck bjuds, utan även tolv nycklar att användas på olika sätt till framtiden och ett gott liv. I vimlet bland gästerna syns Abba Theodoros från Egyptens öken, festkokerskan Karin Granholm från Västerbotten, Albert Schweitzer och Simone Weil.

Apologia pro vita sua

av John Henry Newman. Inläst ur Artos, 1993 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 11 tim., 19 min..

J.H.N., 1801-1890, som blev kardinal 1879 har utövat ett brett inflytande på den teologiska förnyelsen inom och utom den katolska kyrkan. Hans Apologia räknas som en klassiker bland bekännelseskrifter. Han var anglikan men konverterade till katolicismen 1845. 1864 skrev han denna bok som försvar mot anklagelser att han långt före sin konvertering skulle ha försökt locka unga anglikaner till Rom på ett ohederligt sätt.

Biskop Christina

av Christina Odenberg. Inläst ur Arcus, 1998 av Anita Molander. Talboken omfattar 2 tim., 6 min..

Christina Odenberg, 1940- , blev Sveriges första kvinnliga biskop. Hon var biskop i Lunds stift 1997-2007. I denna intervjubok fångar Göran Skytte med raka och aktuella frågor in olika sidor hos biskop Christina. Läsaren får följa de båda i vardagsnära bilder och i teologiska resonemang.

Sekter & hemliga sällskap i Sverige och världen

av Clas Svahn. Inläst ur Månpocket, 2010 av Elisabet Andersson. Talboken omfattar 15 tim., 18 min..

Vad är det som får en vanlig människa att gå med i en sekt där hon riskerar att dö? C. S., journalist, ställer sig den frågan och berättar om människor som dras till hemligheter och låter sig utnyttjas av sekter. Han beskriver till synes oskyldiga hemliga sällskap, religiösa sekter som förvränger medlemmarnas sinnen och domedagssekter som inte tvekar att ta livet av sina egna medlemmar.

Filosofi och psykologi

Växa - inte lyda

av Lars H. Gustafsson. Inläst ur Norstedt, 2010 av Håkan Julander. Talboken omfattar 7 tim., 38 min..

Förf., barnläkare och åttabarnspappa, skriver om barnets rätt att vara en egen individ. Han refererar till modern forskning om barn och kombinerar det med tankar från sitt eget föräldraskap och erfarenheterna från över fyrtio år som barnläkare. Han ifrågasätter de nyauktoritära uppfostringsprogrammen och förespråkar en kombination av kunskaper om barns utveckling och föräldraintuition.

Se skönheten

av Mats Wiman. Inläst ur Faun, cop. 2009 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 3 tim., 32 min..

Skönheten lyfts här fram som ett grundläggande perspektiv på tillvaron. Den finns inte bara som ytans attraktion, utan den finns i allt överallt i tillvaron bara vi vill och kan se den. Förf. närmar sig skönheten från olika håll och visar hur den går som en livsviktig röd tråd genom allt i livet. M.W., beteendevetare med ett långvarigt intresse för skönhetens betydelse i människors dagliga liv och erfarenhet.

Uppfostran och undervisning

Din vän

av Sara Damber. Inläst ur Friends, 2008. av Anita Molander. Talboken omfattar 3 tim., 54 min..

Startbok i arbetet mot mobbning och trakasserier. Förf. vill ge både kunskap och praktiska verktyg att använda i skolvardagen. Hon vill se en långsiktig satsning i skolan med målsättning att alla barn och ungdomar ska få vara trygga och slippa leva med rädsla. Värdegrundsarbete och ett medvetet och konsekvent arbete mot mobbning i skolan är grundteman i boken. Förf. är grundaren av antimobbningsorganisationen Friends.

Dramakompassen

av Allan Owens. Inläst ur Draamatyö, 2006 av talsyntes. Talboken omfattar 9 tim., 5 min.. DAISY text och ljud.

Lekfull närvaro

av Margareta Öhman. Inläst ur Runa, 2001 av talsyntes. Talboken omfattar 4 tim., 16 min.. DAISY text och ljud.

Litteraturvetenskap

Språket är Gud

av Bengt Jangfeldt. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 8 tim., 34 min..

För den ryske författaren Joseph Brodsky, 1940-1996, (nobelpriset i litteratur 1987) var poesin den högsta formen av mänskligt språkbruk. B.J., som var god vän med B. analyserar hans författarskap och belyser också människan B. och komplexiteten i hans karaktär. Bygger vid sidan om B:s egna texter på intervjuer, memoarer, personliga hågkomster och samtal med flera av poetens närmaste vänner.

Paulo Coelho

av Fernando Morais. Inläst ur Bazar, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 23 tim., 6 min..

Biografi över den brasilianske författaren Paulo Cohelo, 1947- , vars böcker har sålt i cirka 100 miljoner exemplar världen över. Hans ungdom var mycket turbulent, bl.a. med återkommande depressioner och en vistelse på mentalsjukhus. En vandring till Santiago de Compostela innebar ett andligt uppvaknande som beskrivs i boken Prilgrimsresan. Sedan har hans skrivit många böcker som behandlar andligt sökande.

Historia

Inte bara Stasi-

av Birgitta Almgren. Inläst ur Carlsson, 2009 av Jan Setréus. Talboken omfattar 37 tim., 38 min..

Sverige var viktigt för de östtyska makthavarna i diktaturens DDR. Östersjön skulle bli ett Fredens hav och vårt land var tillmötesgående med skola och kultur som tacksamma ideologiska fält. Förf., professor i tyska har gått igenom olika östtyska arkiv och gjort många intervjuer. Utifrån dem skildrar hon DDR, Stasi och relationerna med Sverige, där speciellt Vänskapsförbundet Sverige-DDR spelade en viktig roll.

Berlins sista timmar

av Thorolf Hillblad. Inläst ur Bosse Schöns förlag, 2009 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 6 tim., 23 min..

Bok bestående av två delar; dels ett förord av utgivaren B. Schön, dels den 23-årige svenske SS-soldaten Erik Wallins berättelse om slutstriden i Berlin. Den senare, Berlins sista timmar, gavs 1945 ut med titeln Ragnarök och med Thorolf Hillblad som förf. Den ger en svensk nazists syn på kriget och illustrerar en dåtida fascistisk världsåskådning. Förordet ger bakgrund till händelserna och SS-svenskarnas roll i desamma.

Tusenårsstriden

av Tom Holland. Inläst ur Leopard, 2009 av Elisabet Lindberg. Talboken omfattar 30 tim., 36 min..

T.H., brittisk forskare och journalist, menar att apokalyptiska föreställningar bidrog till omvälvande samhällsförändringar kring millennieskiftet år 1000. Alla fruktade att Anti-krist skulle dränka världen i blod men rikena föll inte samman; anti-krist visade sig inte. Under stora konvulsioner och strider växte istället en ny civilisation fram och grunden lades till det som idag är det moderna västerlandet.

De omänskliga

av Torbjörn Nilsson. Inläst ur Weyler, 2010 av David Zetterstad. Talboken omfattar 7 tim., 18 min..

Dataintrånget i valrörelsen 2006. Spelet om FRA-lagen. Inbördeskriget i SSU. Dessa dramatiska händelser står i centrum för tre berättelser ur svensk politik under det första decenniet av 2000-talet. Alla dess händelser är nära kopplade till den yngsta generation svenska politiker. Förf. tecknar en kritisk bild över hur makt korrumperar och hur politiken riskerar att bli omänsklig. Uppmärksammad debattbok.

Flyt!

av Theodor Paues. Inläst ur Timbro, cop. 2009 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 4 tim., 33 min..

Författarna, nationalekonom respektive pr-konsult, driver tesen att det svenska samhället blivit bättre sedan 1970-talet. Kultur, arbetsliv, hem och hälsa, jämställdhet, mat och resvanor är med som exempel på områden där man i Sverige blivit tolerantare, rikare och trevligare. Tonvikt ligger på förändringar i livsstil och tidsanda. Båda är födda 1974 och använder ofta incidenter från den egna uppväxten som konkreta exempel.

Mina 101 hjältar ur världshistorien

av Simon Sebag-Montefiore. Inläst ur Norstedt, 2009 av David Zetterstad. Talboken omfattar 23 tim., 26 min..

Ett personligt urval av 101 hjältar ur världshistorien gjort av historikern och förf. S.S.-M. Han menar att vi lever i ett tidevarv utan hjältar där kändisskap av olika slag har ersatt verkligt hjältemod och originalitet. Här samsas krigare, härskarinnor, spioner, profeter, vetenskapsmän och poeter med upptäcktsresande och artister. Även mycket allmän kulturhistoria ingår. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

Biografi med genealogi

Fosterland

av Dilsa Demirbag-Sten. Inläst ur Bonnier, 2010 av Lina Nyman. Talboken omfattar 10 tim., 31 min..

Fristående forts. på Stamtavlor. Året är 1976 och Nura och hennes fyra barn lämnar för första gången sin kurdiska hemby. I ankomsthallen på Arlanda väntar barnens far, som av politiska skäl tvingats fly från Turkiet. Nura har svårt att släppa tanken på att återvända hem. Hon kämpar för att hålla ihop familjen och bevara traditionerna. Det nya landet ställer krav som det gamla sättet att leva inte förmår att uppfylla.

Stockholmskärlek

av Björn Elmbrant. Inläst ur Atlas, 2010 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 14 tim., 53 min..

H. M., 1910-1979, var socialdemokratisk politiker och finansborgarråd i Stockholm. Många minns honom som stadsvandalen som rev Stockholms gamla city och ville såga ner almarna i Kungsträdgården - "Almar ner". Här ger förf. en mer sammansatt bild av denne politiker som även slogs för en modern socialpolitik, konst i tunnelbanan och att bevara Gamla stan. Utan honom hade knappast heller Stadsteatern eller Kulturhuset funnits.

Vem ska skriva vår historia?

av Samuel D. Kassow. Inläst ur Bonnier, 2010 av Anna Westberg. Talboken omfattar 34 tim., 13 min..

Emanuel Ringelbaum var en polsk-judisk forskare som vid nazisternas invasion 1939 stannade kvar i Polen när andra i den judiska eliten försökte fly. Vid förflyttningen av Warszawas judar till stadens överfulla getto upprättade han ett arkiv för att för eftervärlden dokumentera livet där; tusentals vittnesmål nedtecknades. Materialet bildar stommen i denna skildring av människors storhet, lidande och mod i en grym värld.

En tillflykt i stormen

av Max Liebster. Inläst ur Gramma, cop. 2007 av Lars Nygren. Talboken omfattar 5 tim., 49 min..

Vid sin arrestering i september 1939 får förf., en ung tysk jude, erfara vad det vill säga att betraktas som fiende till den nazistiska staten. Efter fyra månader i ensamcell hamnar han i koncentrationsläger. En grupp fångar, som bär en lila triangel där han själv har en davidsstjärna, inger honom hopp. De är bibelforskare, eller Jehovas vittnen, och ger honom styrka. Innan han befrias från lägret ansluter han sig till dem.

Ensam mot lejonet

av Simone Arnold Liebster. Inläst ur Gramma, cop. 2007 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 17 tim., 58 min..

Förf., född 1930 i Elsass, är aktiv i Jehovas vittnen och har arbetat med bibelundervisning. Här berättar hon om sin barndom där modern i slutet av 1930-talet blev Jehovas vittne och hur detta splittrar familjen. När nazisterna ockuperade Frankrike inleddes förföljelserna. En hård verklighet skildras ingående ur ett barns perspektiv. Med kompletterande bilagor och dokument om nazisternas förtryck. Lämplig även för ungdom.

Heinrich Himmler

av Peter Longerich. Inläst ur Norstedt, 2009 av Jens Jacobson. Talboken omfattar 2 CD-ROM (67 tim., 6 min.).

H. H., 1900-1945, hade en unik maktställning i det Tredje riket under andra världskriget. Han ledde SS och var huvudansvarig för utrotningen av sex miljoner judar. Förf., engelsk historieprofessor, följer här i detalj Himmler i spåren - från barndomen i en bayersk rektorsfamilj till posten som rikspolischef. Tyngdpunkt ligger på kriget och förintelseprojektet, men även H:s bisarra världsåskådning och ledarstil beskrivs.

Ingrid

av Roger Lundgren. Inläst ur Fischer & Co, 2010 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 8 tim., 25 min..

Prinsessan Ingrid, enda dotter till kronprins Gustaf Adolf, föddes i Stockholm 1910. 25 år gammal gifte hon sig med kronprins Frederik av Danmark. De fick tre döttrar och genom åren blev drottning Ingrid en populär och älskad person. En stor del av hennes popularitet berodde på hennes motstånd mot nazisterna under ockupationen. Hon blev änka 1972 men fortsatte idogt och plikttroget att representera kungadömet.

Maria Eleonora

av Moa Matthis. Inläst ur Bonnier, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 8 tim., 25 min..

Maria Eleonora av Brandenburg, 1599-1655, var Gustav II Adolfs gemål och mor till Drottning Kristina. M.M. har tecknat ett fängslande porträtt av henne som sprider nytt ljus över en av den svenska historiens mest föraktade och samtidigt mest fascinerande kvinnogestalter. Hon ger en feministisk tolkning av drottningens handlande i ett århundrade som präglades av stora förändringar, krig och inrikespolitisk maktkamp.

Kraschad

av Fredrik Virtanen. Inläst ur Newsmill, 2008 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 4 tim., 7 min..

F.V., programledare på TV8 och krönikör på Aftonbladet, redogör för sina affärer på börsmarknaden som kulminerar under den stora finanskrisen hösten 2008. Under nästan två år har han spekulerat bort 1,3 miljoner, och på mindre än en vecka förlorat ytterligare 200000 kronor. Allt han äger och lite till. Ett djupt personligt, och underhållande, reportage om en hängiven börsamatörs uppgång och fall.

Statens fånge

av Ziyang Zhao. Inläst ur Norstedt, 2010 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 14 tim., 32 min..

Zhao Ziyang var premiärminister och generalsekreterare för det kommunistiska partiet i Kina när studentdemonstrationerna på Himmelska fridens torg 1989 slogs ned av militär. Han motsatte sig ett ingripande, avsattes och placerades i husarrest där han avled 2005. I hemlighet spelade han in kassettband och utifrån dessa har en frispråkig berättelse sammanställts som vittnar om en mans kamp för ett mer liberalt Kina.

Geografi

Upplevelser med Stockholms tunnelbana

av Lotta Jernström. Inläst ur Munin, 2009 av Anita Molander. Talboken omfattar 7 tim., 2 min..

En snabbguide till Stockholms tunnelbanestationer. Den innehåller stationernas historia, den roligaste konsten eller vad du får se om du går av vid de olika stationerna. Guiden ger också tips om bad, grillplatser, caféer, utsiktspunkter och shopping. Den tryckte boken är rikt illustrerad.

Samhälls- och rättsvetenskap

Det måste finnas en väg ut ur det här samhället

av Göran Greider. Inläst ur Ordfront, 2010 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 15 tim., 36 min..

Hur mycket tål planetens biosfär? Går det att föreställa sig andra samhällen än det kapitalistiska? Hur ska krisinsikter växlas in i realpolitik? G.G., författare och politisk debattör, tecknar ett slags vänsterns historia där han samtidigt beskriver sin uppväxt i Vingåker, böckerna han läste och hur det kom sig att han blev socialist.

Kvinnfolki

Inläst ur Gotlands museum, 2009 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 8 tim., 1 min..

Om kvinnor och kvinnohistoria. Inleds med fem artiklar om kvinnors roller och levnadsvillkor, om möjligheter till försörjning och yrkesverksamhet från forntiden fram till idag, med särskilt avseende på gotländska kvinnors situation. I trettio porträtt presenteras sedan kvinnor som var och en haft stor betydelse för det gotländska samhället. Kan ses som en katalog till utställningen med samma namn.

Jag är Wanted

av David Larsson. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2009 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 15 tim., 50 min..

Pseudonymen D.L. har varit yrkeskriminell i över 20 år. Nu befinner han sig på flykt från både polis och den undre världen och har bosatt sig i Bangkok. Ett ekobrott spårade ur och mängder av kriminella kände sig blåsta. Han berättar om sin längtan efter sonen Jack och ett normalt liv. Läsaren får ta del av de hårda regler som gäller inom kriminella kretsar, men även den lojalitet som finns.

Bortom normen 2.0

av Åsa Petersen. Inläst ur Normal, cop. 2007 av Anna Godenius. Talboken omfattar 3 tim., 18 min..

I denna andra, helt uppdaterade, upplaga riktar förf. blicken utåt mot samhället och inåt, mot sig själv. Hon ser framgångar för människovärdet men också backlash. Att respektera sig själv och andra är svårt. Att fnysa åt allt som är "politiskt korrekt" har blivit häftigt. I den nya versionen står texter från 2007 mot texter från 2001. Vad har hänt under sex år, med livet och med samhället?

Tretton texter i politisk teori

Inläst ur Liber, 2009 av talsyntes. Talboken omfattar 17 tim., 18 min.. DAISY text och ljud.

Framställningen innehåller originaltexter om politik och samhälle från fem sekel. Det är klassiska urkunder för liberalism, marxism och konservatism som presenteras. Syftet är att inspirera till diskussioner om politiska dagsfrågor, om politikens väsen samt om demokratins möjligheter och problem.

Teknik, industri och kommunikationer

Whiskyresan

av Bosse Andersson. Inläst ur Arena, 2009 av Jens Jacobson. Talboken omfattar 2 tim., 34 min..

B.A., även känd som "Bosse Bildoktorn" är mycket intresserad av whisky och har under 30 år samlat på sig stora kunskaper i ämnet. Han gör en personlig rundresa i Skottland, whiskyns hemland, besöker destillerier i olika distrikt och ger goda råd hur man på bästa sätt ska lägga upp en egen resa. Innehåller faktauppgifter med webbadresser, öppettider, vägbeskrivningar etc. Förlagan är rikt illustrerad.

Ekonomi och näringsväsen

Kasinoekonomins fall

av Lars Ahnland. Inläst ur Leopard, 2009 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 12 tim., 35 min..

G.H., ekonomijournalist, anser att finansmarknaden styrs av kortsiktighet och flockbeteende. Politikerna avskaffade mängder av lagar och regler för att understödja tillväxten. Följderna blev katastrofala men tron på en fri finansmarknad har varit massiv. Vinnarna är de förmögna, förlorarna fondsparare och löntagare. Han analyserar den globala krisen ur ett svenskt perspektiv och den ideologi som skapade den.

Bonniers stora kattlexikon

av Bruce Fogle. Inläst ur Bonnier, 1998 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 26 tim., 55 min..

Uttömmande bok om tamkatten och om världens alla kattraser. Här blandas historik, mystik och magi, ärftlighet, vilken roll katten har spelat inom litteraturen, anatomi, och psykologi med vanliga fakta kring olika raser. Här finns också en informativ och underhållande beskrivning om människans förhållande genom tiderna till ett av de mest älskade husdjuren. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Mot ett förändrat ledarskap?

Inläst ur Studentlitteratur, 2009 av talsyntes. Talboken omfattar 9 tim., 16 min.. DAISY text och ljud.

I boken ingår dels mer teoretiskt inriktade kapitel baserade på översikter av teori och tidigare forskning, dels empiriska resultat och analyser baserade på genomförda fallstudier.

Piller & profiter

av John Virapen. Inläst ur BookLund, cop. 2008 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 8 tim., 1 min..

J.V., f.d. VD för ett läkemedelsbolag, berättar om hur miljarder kronor spenderas på marknadsföringen av våra läkemedel och hur oetiska metoder används för att påverka såväl läkare, myndigheter som patienter. Mutor förekommer i form av resor, presenter och direkta pengar. Läkemedelsindustrin manipulerar även forskningsresultat för att mörklägga t.ex. förekomsten av dödsfall vid kliniska studier av läkemedel.

Idrott, lek och spel

VM i fotboll 06

av Roy Henriksson. Inläst ur Strömberg, 2006 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 14 tim., 20 min..

VM i fotboll 2006 hölls i Tyskland. Italien blev världsmästare efter en dramatisk match mot Frankrike som avgjordes först efter straffläggning. Sverige gick vidare från sin grupp men förlorade mot Tyskland i åttondelsfinal. Korta referat av alla matcher kompletteras med några längre artiklar, bl.a. om det svenska laget. Omfattande statistikdel avslutar. Förlagan är rikt illustrerad.

Medicin

I speglarnas sal

av Sten Espmark. Inläst ur Carlsson, 2010 av Per Godenius. Talboken omfattar 6 tim., 15 min..

I bokens tretton fallbeskrivningar av bl.a. fobier, kontrolltvång och panikattacker låter förf., psykoanalytiker, några patienter själva komma till tals. Det handlar om livssituationer där behandlingsmetoden från början inte varit självklar. Beteendeterapeutiska och psykoanalytiska synsätt är inte oförenliga, menar han, men det gäller att välja metod utifrån det enskilda fallet.

Livskraft i vardagen

av Eva Forsberg Schinkler. Inläst ur Norstedt, 2009 av Anita Molander. Talboken omfattar 7 tim., 5 min..

Förf. vill ge läsaren hjälp att hitta sin egen väg till livskraft med inspiration av den indiska läran Ayurveda. Enligt den ayurvediska filosofin finns tre personlighetstyper - Vata, Pitta, Kapha - och det finns ett samband mellan vilken typ man är, hur man lever och hur man mår. Blir vi mer medvetna om vårt personliga beteendemönster, menar förf., kan vi göra mer positiva val i vardagen.

Det tystade samtalet

av Jurgen Reeder. Inläst ur Norstedt, 2010 av Jens Jacobson. Talboken omfattar 8 tim., 44 min..

Debattbok där förf. menar att den psykodynamiska psykoterapin i Sverige hotas då det psykodynamiska arbetssättet överges till förmån för KBT-baserad behandling. Sex terapiutbildningar har fråntagits sina examensrätter. Nya riktlinjer för behandling av psykiska problem inom primärvården medför att patienternas val kommer att vara begränsat när de söker hjälp för problem med ångest eller depression.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Den förhäxade ön

av Peter Gotthardt. Inläst ur B. Wahlström, 2009 av Marika Bergström. Talboken omfattar 41 min.. DAISY text och ljud.

Del 2, fristående, i serien Alvdrottningens riddare. Stallpojken Hassel har precis blivit väpnare åt riddaren Björn. Han har äntligen börjat lära sig att kämpa med svärd, när de två får i uppdrag att leta reda på några fiskare som har försvunnit på en mystisk ö. Resan till ön blir mycket farligare än vad Hassel och Björn kunnat ana, för längs vägen lurar fruktansvärda eldkrigare.

Ridläger med Sigge

av Lin Hallberg. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2008 av Cecilia Walton Agrell. Talboken omfattar 1 tim., 27 min..

Del 5, fristående, i serien Brobyungarnas shettisar. Det är äntligen sommarlov och Elina ska på ridläger. Där ska hon få lära sig massor med nya saker. Dessutom blir det bad, höskullebus och annat som hör ett ridläger till. Men det finns också moln på Elinas sommarhimmel. Eric och Simon ska vara med på ridlägret och alla vet att Sigge är Simons häst.

Cherry Ames i fält

av Helen Wells. Inläst ur Bonnier, 1956 av Rebecca Ferguson. Talboken omfattar 5 tim., 12 min..

På sin examensdag anmälde sig Cherry Ames för utlandstjänstgöring vid den amerikanska arméns sköterskekår. Och en dag kommer brevet som bekräftar att hon blivit antagen. Nu väntar mer utbildning på den flitiga syster Ames. Nostalgisk läsning för vuxna.

Facklitteratur

Filosofi och psykologi

Du äger!

av Mia Törnblom. Inläst ur Forum, 2009 av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 4 tim., 39 min..

Boken behandlar sorg, motivation, ilska, rädsla och andra starka känslor som kan drabba en i tonåren. Med enkla övningar visar förf. hur alla kan stärka sin självkänsla. Det handlar om att sluta jämföra sig med andra, hitta sina drömmar och att våga bli den viktigaste personen i sitt eget liv.