Nya talböcker juli 2010

Nya talböcker juli 2010

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 172 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Svenne [stjärna] 1949

av Lars Åke Augustsson. Inläst ur Hjalmarson & Högberg, 2009 av Per Godenius. Talboken omfattar 6 tim., 59 min..

Sven Åke kallades Svenne av alla på skolgården i Kallfors. Han var stor och lång, bra i hockey och dansade bra, men talade ofta om att han längtade bort, till något bättre. Många år senare undrar han vad han nu har att längta efter. Hans son Pelle sitter i fängelse långt bort vid havet och Svenne ler inte längre sitt snabba leende och livet verkar inte längre självklart.

Arvet

av Desmond Bagley. Inläst ur Bonnier, 1985 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 10 tim., 23 min..

En f. d. underrättelseofficer, nu med egen "säkerhetsfirma", upptäcker oegentligheter i samband med ett arvskifte. Spåren leder till en sydafrikansk spionhärva i Kenya. Tid: 1980-talet.

Smaken

av Muriel Barbery. Inläst ur Sekwa, 2010 av Kerstin Andersson. Talboken omfattar 4 tim., 4 min..

Pierre Arthen, världsberömd gastronomikritiker, ligger för döden. Sin sista tid i livet ägnar han åt att försöka erinra sig en alldeles särskilt sublim smak han en gång upplevt, men han minns inte var. Varvat med minnena ger Arthens släkt och vänner en föga smickrande bild av den gamle konnässören - som samvetslöst utnyttjat kvinnor och varit en kärlekslös far. Handlingen utspelar sig i samma hus som Igelkottens elegans.

Du ska vara spännande och varm

av Anna Bengtsson. Inläst ur Alfabeta, 2008 av Anita Molander. Talboken omfattar 1 tim., 25 min..

Med skärpa, humor och i en kåserande stil låter förf. läsaren följa en medelålders kvinna när hon ger sig ut i nätdejtandets djungel. Valfriheten är oändlig och hon kan skapa sig en ny personlighet, se utan att synas. Vem vill hon träffa? Är hon verkligen så charmig som hon påstår? Och vill hon verkligen träffa någon på riktigt, bortom cyberrymden? Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Den jag var innan

av Christina Bergil. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2010 av Anita Molander. Talboken omfattar 3 tim., 44 min..

Anna, judinna och medicinstuderande, deporteras till ett förintelseläger och får assistera vid medicinsk forskning och experiment. Hon känner igen den nazistiske läkaren från tiden innan kriget. Tio år senare lever läkaren och hustrun Helga, som plågas av minnen av det förflutna, i Argentina. Växelvis skildras Annas och Helgas liv och innersta tankar. Drabbande läsning om liv under extrema omständigheter.

Händelser ur den omedelbara overkligheten

av Max Blecher. Inläst ur h:ström, 2010 av Lars Nygren. Talboken omfattar 4 tim., 46 min..

En ung man driver runt i en rumänsk småstad under tidigt 1900-tal, i en gryende modernitet där stelnade borgerliga konventioner lever kvar och det förflutna närvarar. Han rör sig på vardagliga platser där det mest osannolika inträffar. Det blir en märkvärdig vandring ur barndomen in i vuxenlivet. M.B., 1909-1938, rumänsk-judisk förf., sjuk i turberkulos och sängliggande under sitt korta liv. Efterord av Hertha Müller.

Lobbyisten

av Thomas Bodström. Inläst ur Norstedt, 2010 av Fredrik Emmerfors. Talboken omfattar 9 tim., 23 min..

Året är 2014, några år fram i tiden, och några veckor före valet. Partierna och deras lobbyister använder media för att i görligaste mån smutskasta varandra. Plötsligt tar sig en organisation kallad Rättvisa utan gränser in i riksdagen, tillfångatar en grupp ledamöter och kräver frigivande av tolv fångar. Den unga socialdemokratiska justitieministern Catarina Björk måste fatta ett livsavgörande beslut.

Den sjunde duvan

av Saga Borg. Inläst ur Schibsted, 2008 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 7 tim., 44 min..

Del 8, sista, i serien som inleds med Tiggarens förbannelse. Agnes och tvillingarna gömmer sig i ett fallfärdigt skjul. Alexander och Beata ger sig iväg för att återta Alexanders ring, men under tiden håller den grymme Nataniel Torn Kullagård i ett järngrepp. Ännu en gång blir också Agnes påmind om orden från tiggaren på kyrkbacken: Ska hon äntligen bli varse innebörden i förbannelsen?

Svinajakten

av Anna Bovaller. Inläst ur Norstedt, 2009 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 10 tim., 33 min..

Petra Wester är advokat i Stockholm och har ett sommarhus på Österlen. En sommar kontaktas hon av en gammal bekant, affärsmannen Sten Backman, som ärvt en gård i trakten. Hans planer för gården gillas inte av alla. Miljöaktivister genomför protestaktioner. När en dödsolycka inträffar under vildsvinsjakten kopplas polisen in. Är det ett mord? Petra dras in i utredningen. Första delen i en planerad deckartrilogi.

Det

av Inger Christensen. Inläst ur Modernista, 2009 av Helena Gripe. Talboken omfattar 3 tim., 51 min..

Förf., 1935-2009, ansedd som en av Danmarks största poeter. Diktsamlingen, hennes genombrottsverk från 1969, framhålls ofta som hennes främsta verk. Om att vara människa, om den poetiska skapelseprocessen och om det samhälle där vi alla verkar.

Brodecks rapport

av Philippe Claudel. Inläst ur Norstedt, 2009 av Lars Nygren. Talboken omfattar 11 tim., 2 min..

Brodeck har återvänt till sin hemby efter det stora kriget. Strax innan han kommer tillbaka har en ohygglig händelse inträffat i byn och Broderick får i uppdrag att skriva en rapport. Men parallellt med rapporten smygskriver han en egen berättelse om det som inträffade; om byn med dess invånare och de avgrundslika hemligheter som döljs där. Suggestiv fabel om människans ondska och hennes kamp för överlevnad.

Och en grej till-

av Eoin Colfer. Inläst ur B. Wahlström, 2010 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 10 tim., 53 min..

Oväntad uppföljare till serien Liftarens guide till galaxen. Läsaren möter arbetslösa gudar, allas favoritavfälling till galaktisk president, en kärlekskrank grön utomjording, en spydig dator samt en mycket stor ostbit.

Det stora svenska vemodet

av Carina Dahl. Inläst ur Efron & dotter, 2009 av Anna Godenius. Talboken omfattar 17 tim., 22 min..

Del 2 i serien inledd med Familjelyckan. Den unge krigsfotografen Skipper Fernández kommer hem till Sverige efter många år utomlands. Han återser sin stora brokiga familj och kastas in i ett drama som får honom att ompröva hela sin livssituation. Vad ingen känner till är att Skipper bär på en dödlig sjukdom. Dramatisk och omtumlande familjeskröna.

Pick up

av Eva Dozzi. Inläst ur Alfabeta, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 10 tim., 31 min..

Kvinnor har inte varit ett lätt kapitel för Pelle Svärd. Efter ett svindlande kärleksnederlag på gymnasiet har han knappt varit i närheten av en kvinna. Men så kommer han i kontakt med Charasmatic Seduction som lär ut knepen för att få kvinnor på fall. Pelle blir kursledaren Spearheads favorit och snart är det dags för en välgymmad Pelle att bege sig ut i krogvimlet.

Blanda och ge

av Margaret Drabble. Inläst ur Trevi, 1988 av Rebecca Ferguson. Talboken omfattar 10 tim., 51 min..

Roman som utkom på originalspråk 1969. Miljön är London. Jane Grey är 28 år när maken Malcolm lämnar henne ensam med deras lille son och ett väntat barn. Äktenskapet har förlist, Jane känner sig misslyckad och människoskygg. Kusinen Lucy med maken James kommer växelvis för att sitta barnvakt hos den nyfödda. Kärleken föds mellan Jane och James men hålls hemlig, tills katastrofen hinner upp dem.

Djävulsbibeln

av Richard Dübell. Inläst ur Damm, 2009 av Christina Hellman. Talboken omfattar 22 tim., 35 min..

I ett benediktinerkloster i Sydböhmen 1572 blir åttaårige Andrej vittne till hur hans föräldrar och åtta andra brutalt mördas av en munk med en yxa. Klostret gömmer en av kyrkans bäst bevarade hemligheter - Djävulsbibeln. Andrej växer upp men kan inte glömma historien om den mystiska handskriften. Snart är sökandet efter boken igång. Det blir en kapplöpning mellan makthungriga kardinaler och Andrej och hans förtrogna.

Gud som haver

av Ingrid Elfberg. Inläst ur Pocketförlaget, 2010 av Rebecca Ferguson. Talboken omfattar 11 tim., 26 min..

Tvååriga Sebastian förs bort av en pedofil. Han hittas av förskoleläraren Mattias som blir misstänkt och döms för brottet. Mamman, Eva Seger, känner sig dock inte lättad. Det är något som inte stämmer. När Mattias i brev från fängelset bedyrar sin oskuld ser Eva ingen annan möjlighet än att själv göra egna efterforskningar. Polisen vägrar lyssna, men Eva inser att förövaren finns i familjens närmaste umgängeskrets.

Mästarprovet

av Anna Enquist. Inläst ur Natur och kultur, 1997 av Christina Hellman. Talboken omfattar 12 tim., 16 min..

Familjeroman om hur moderna människor hanterar sina relationer. Johan är en framgångsrik levnadsglad konstnär. Hans bror Oscar är en tillknäppt museitjänsteman och konstkritiker. Förhållandet mellan bröderna präglas av rivalitet och över dem vilar skuggan av fadern som tidigt övergav familjen. Holländsk roman om bl.a. förhållandet mellan föräldrar och barn, om äktenskap och otrohet, om åldrandets vedermödor.

Överrocken

av Ulf Eriksson. Inläst ur Bonnier, 2010 av Lars Nygren. Talboken omfattar 6 tim., 52 min..

Berättaren i romanen minns och möter levande unika människor, som samtidigt var och en är ett perspektiv, ett synsätt; fastighetsmäklaren Prospekt, översättaren Vy, poeten Topos och byråkraten Ram är några av dem. De har alla frågor att lämna över till varandra. Frågorna får inga enkla svar: En gåtfull överrock som låter sin bärare färdas i tiden är en av flera öppningar mot det okända.

Svenska kulter

av Anders Fager. Inläst ur Man av skugga, 2009 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 9 tim., 7 min..

En samling noveller om de fasor som vandrar mitt ibland oss. Om andra världar, dolda bland de lycklig ovetande. Världar med andra regler, andra härskare och andra gudar. Vem, eller vad är det skolflickorna träffar vid den gamla dansbanan? Vad planerar det gamla paret på promenad i parken? Grannarna i förorten, är de riktigt mänskliga? Vad kan kulterna erbjuda en konstnärinna som vill vara i rampljuset? Odödlighet?

Ränderna

av Magnus Florin. Inläst ur Bonnier, 2010 av Håkan Julander. Talboken omfattar 3 tim., 41 min..

Magnus Florin får ett uppdrag att skriva en text till ett konstverk. Han väljer en bild av konstnären M - två barn i en skrinda med svärtade silhuetter. Utifrån bilden frammanar han ett barndomsminne. Det innebär början på en resa in i den egna barndomen; ett skiktvis borrande mot en smärtpunkt. Det blir också en resa i språket, en oplanerad berättelse växer fram, tvingar sig på utifrån en annan tänkt historia.

Sorgesång för Easterly

av Petina Gappah. Inläst ur Bonnier, 2010 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 6 tim., 41 min..

Novellsamling som ger ett kraftfullt porträtt av Zimbabwe, ett land i kaos. En kvinna i en liten by omgärdas av en mängd livliga barn men längtar efter en egen baby att hålla om. En politikers änka står tyst vid sin mans grav och ser på när hans kollegor lyfter ner en tom kista. Människorna i berättelserna kämpar alla för ett bra och värdigt liv, trots att de lever under extrema förhållanden. Hyllad debut. P.G., 1971- .

Stormryttaren

av David Gemmell. Inläst ur Damm, 2009 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 21 tim., 49 min..

Del 4 i serien Riganterna inledd med Stormsvärd. Mörk ondska, överjordiskt hat och kraft från de odödliga sejdgudarna härskar i den kolossala armé som rör sig mot höglandet. Den krossar sina fiender tills bara riganterna kvarstår. Den laglöse ledaren Korphjärta väntar uppe i de norra bergen på moidarternas krigshär, ledda av Stormryttaren. Korphjärta och Stormryttaren tvingas gå samman för att försöka stå emot ondskans armé.

Fullständiga bevis

av Elizabeth George. Inläst ur MånPocket, 2001 av Anita Molander. Talboken omfattar 8 tim., 13 min..

E.G., 1949- , amerikansk deckarförfattare, född i Ohio, skriver i den klassiska brittiska deckargenren. Novellsamlingen innehåller fem berättelser, som alla föregås av en kort introduktion: Avslöjande exponering, Hans livs överraskning, Det räcker inte alltid med bra staket, Glöm inte att jag alltid kommer att älska dig, samt Jag, Rikard.

Barry Trotter och den onödiga uppföljaren

av Michael Gerber. Inläst ur Lind & Co, 2005 av Örjan Blix. Talboken omfattar 8 tim., 50 min..

Barry Trotter reser tillbaka till Haggvårtas skola med sin fru för att skriva in sin muddlarälskande son Nigel, 11 år gammal. Nigel är lika magiskt begåvad som en plastgaffel. Så dör skolans rektor och Barry och hans fru blir tillförordnade rektorer. De gör sitt bästa för att inte fördumma eleverna. Men så är faran där igen: Barry drabbas av regression, han blir bara yngre och yngre.

Fånge i hundpalatset

av Martina Haag. Inläst ur Piratförlaget, 2010 av Helena Nizic. Talboken omfattar 4 tim., 22 min..

Varför gömmer Martina sig när det ringer på hennes ytterdörr? Varför bjuder hon tonåringar på godis med njursmak och varför går hon till kyrkan med benen täckta av vaxat katthår? Och vem är det egentligen som bestämmer över alla i hundpalatset. Här tillhandahålls både nyskrivna skrönor och tidigare publicerat material.

Vänner för livet

av Per Hagman. Inläst ur Bonnier, 2010 av Kerstin Andersson. Talboken omfattar 18 tim., 54 min..

Erik och Sophie är tvillingsjälar på kollisionskurs. Båda växer upp i vilsna välbärgade familjer. Genom flykt, droger och lyxprostitution åderlåter de sina gamla identiteter. Erik trivs med sin solitära tillvaro i Nice och Sophie söker sig själv i flykten. De blir så fria från sig själva att de tycks ha förlorat förmågan att älska när de som två vuxna barn en dag möts och sätter såväl sina självbilder som varandra på spel.

Lazarusprojektet

av Aleksandar Hemon. Inläst ur Bonnier, 2010 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 10 tim., 56 min..

En marsdag 1908 knackar Lazarus Averbach, en nittonårig immigrant från Östeuropa, på dörren till Chicagos polismästare George Shippys hem. Shippy öppnar dörren och skjuter Lazarus, med förklaringen att han är anarkist och utländsk agent. Hundra år senare blir Vladimir Brik besatt av tanken på att ta reda på sanningen om Lazarus. De två unga männens liv flätas samman. Vems historia är det som Vladimir egentligen söker?

Frukta inte

av Anne Holt. Inläst ur Piratförlaget, 2010 av Kerstin Andersson. Talboken omfattar 16 tim., 15 min..

Fjärde boken om kriminologen Inger Johanne Vik och kriminalinspektör Yngvar Stubö. Det är julafton och en kvinnlig biskop hittas skjuten på en gata i Bergen. En kurdisk asylsökande pojke fiskas upp ur Oslofjorden och en konstnär dör av en förmodad överdos. Kopplingar finns till ett radikalt religiöst nätverk där homosexuella mördas. Hanteringen av dödsfallen varvas med inblickar i Inger Johannes privatliv.

Bergens väktare

av Conn Iggulden. Inläst ur Bonnier, 2009 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 17 tim., 24 min..

Del 3 i serien inledd med Stäppens krigare. Djingis khan har lyckats ena mongolstammarna. Han har gått segerrik ur det långa kriget mot kineserna, mongolernas äldsta fiender. Men nu uppstår nya hot, på annat håll. De män han skickat ut till rikena i väst har inte återvänt, hans sändebud har mördats. Djingis khans arméer måste ge sig ut på sitt längsta fälttåg någonsin. De ställs mot fiender som är starkare än några andra de mött.

Innan Ganges flyter in i natten

Inläst ur Tranan, 2009 av Marika Bergström. Talboken omfattar 10 tim., 16 min..

Antologi med modern indisk poesi. Boken rymmer ett par hundra dikter av ett femtiotal poeter från tre av Indiens många språk: Det nordindiska hindi, Malaylam som talas i Kerala i söder och engelska. Översättningarna är resultatet av ett unikt svenskt-indiskt samarbete.

Michail

av Panait Istrati. Inläst ur Lindelöw, 2010 av Lars Nygren. Talboken omfattar 7 tim., 57 min..

Den konst- och litteraturintresserade Adrian, författarens alter ego, lever tillsammans med sin mor i fattiga förhållanden i en stad vid Svarta havets kust i Rumänien. Mötet med en jämnårig rysk adelsman, den gåtfulle Michail, förändrar hans liv radikalt. De anser att vänskapens innersta väsen finns i hoppet, handlingslustan och livsviljan; apatin måste bekämpas. P. I., 1884-1935, rumänskfödd förf., som skrev på franska.

Mordet i Eiffeltornet

av Claude Izner. Inläst ur Kabusa, 2010 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 8 tim..

Eiffeltornet står i centrum under den stora världsutställningen i Paris 1889. En kvinna faller ihop på andra våningen i tornet. Polisen anser det vara en naturlig död men bokhandlaren Victor Legris anar att dödsfallet döljer en mörk sanning. Han dras in i en väv av misstankar och flera mord. Under de heta parisiska nätterna blir gränsen mellan vän och fiende otydlig. Deckare full av romantik och historisk detaljrikedom.

Spionen på FRA

av Anders Jallai. Inläst ur Lind & Co, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 12 tim., 21 min..

Anton Modin, dykare och flygare, miste sin familj vid Estonias undergång. Han får i uppdrag att leta reda på en sänkt sovjetisk ubåt på svenskt vatten och kommer då i konflikt med olika underrättelsetjänster. Initierat och spännande om ubåtskränkningar och FRA, Försvarets radioanstalt. Förf., f.d. stridspilot och dykare, var den som hittade den sovjetiska ubåten S7 1998 och det försvunna Catalinaplanet 2003.

Drömmen förde dej vilse

av Anna Jansson. Inläst ur Norstedt, 2010 av Carin Andersson. Talboken omfattar 11 tim., 4 min..

Den gamla Gotlandsmyten om havsfrun berättar om en ung kvinna som drunknade på sin egen bröllopsnatt och sedan i sin osalighet försökte locka med sig män ned i djupet. I Botaniska trädgården i Visby hittas en morgon en sjuksköterska mördad - utklädd till brud. Samtidigt övervakar en mystisk man via datorskärm sin omgivning. Vem är han - och har han något att göra med de mord som inträffar på det sommarfagra Gotland?

Livdikt

av Johan Jönson. Inläst ur Bonnier, 2010 av David Zetterstad. Talboken omfattar 8 tim., 57 min..

Den påtagligt dödlige diversearbetaren och författaren ställs mot väggen av den mest oförsonlige av utfrågare, sitt alter ego, som vill veta allt om upprepade lönearbetsrörelser, förlamande fattigdom, kärleksberoenden, stilla kroppar, outplånligt liv och vanliga sexuella fantasier. Ingen privat detalj är för liten eller för vidrig för att behandlas, ingen ordning för omfattande eller för komplex för att prövas.

Mitt liv som hund

av Reidar Jönsson. Inläst ur LL-förlaget, 2010 av Anders Hogeman. Talboken omfattar 1 tim., 47 min..

Ingemar Johansson, en pojke på 1950-talet på väg in i tonåren, tycker det mesta han gör blir fel. När mamman blir sjuk hamnar han hos sin morbror i Småland där han upplever diverse äventyr. Ibland när han känner sig ensam tröstar han sig med att rymdhunden Laika har det mycket värre i sin rymdkapsel. Omarbetad och mer lättläst version av Reidar Jönssons ursprungliga roman.

Mord för mord

av Simon Kernick. Inläst ur Bra böcker, 2009 av Dan Kandell. Talboken omfattar 12 tim., 36 min..

Den före detta legosoldaten Max Iversson erbjuds femtusen dollar av nattklubbsägaren Ray Fowler för att vara säkerhetsvakt vid ett affärsmöte. Men något går snett och det hela slutar med ett blodbad där två av Iverssons män mister livet. Samtidigt arbetar kriminalinspektör John Gallan med ett svårlöst fall och han inser snart att han är en gigantisk mordkomplott på spåren. Spänning i högt tempo.

Kokongen

av Anette Kindahl. Inläst ur Bonnier, 2010 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 8 tim., 54 min..

Sarah arbetar på ett museum, instängd i ett magasin. Omgiven av tusentals historiska föremål börjar hon fundera över sitt och sin familjs historia. Med skuldkänslor minns hon sommaren 1971. Under hennes första sommarlov var föräldrarnas äktenskap i gungning och två unga kvinnor mötte döden på ett fasansfullt sätt. En mångbottnad historia om det kollektiva minnets betydelse och individens roll. Debutroman. A.K., 1964- .

Vart tog den söta lilla flickan vägen

av Åsa Lantz. Inläst ur Bonnier, 2010 av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 18 tim., 8 min..

Thriller med handlingen förlagd i Göteborg. Den kinesiska dokumentärfilmaren Yi Young tvingas går under jord efter en utlämnande dokumentär i SVT. Hennes vän, dramatikern Viggo, börjar nysta i en historia med politiska inslag. När Yis sambo begår självmord tar Viggo hand om dennes barn. Teman som berörs är könsstympning, kvinnoförtryck och homosexuellas rätt till barn. Spänningsroman som bör intressera en bred publik.

Den kärleken

av Tove Leffler. Inläst ur Atlas, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 6 tim., 27 min..

Anne Charlotte Leffler, 1849-1892, var på sin tid en av Sveriges mest kända dramatiker. Hon brann för feminism och allas lika värde. I januari 1988 lämnade hon sitt konvenansäktenskap och reste ut i Europa. I Neapel träffade hon den italienske matematikern Pasquale del Pezzo. De inledde en intensiv relation och gifte sig, trots motståndet från hans familj. Förf., avlägsen släkting, ger här sin bild av Anne Charlotte Leffler.

Om du fick tänka dig ett hem

av Birgitta Lillpers. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2010 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 8 tim., 44 min..

Han är Tysken som håller på att köpa upp mark. Hon som betraktar honom heter Ilse. Här finns också Volmar Frank. Volmar vill dra sig undan världen och bor i ett övergivet kraftverk i skogen. Ilse har ett ombonat hem i samma skog. Även hon vill leva ensam och vara ifred, men blir involverad när Volmar får ett blödande sår. Romanen kännetecknas av förf:s säregna språkliga skönhet.

Kärlekens magi

av Johanna Lindsey. Inläst ur Richter, 2002 av Rebecca Ferguson. Talboken omfattar 9 tim., 36 min..

Amy, 18 år, tänker inte göra som andra flickor i hennes ålder, vänta på att en lämplig friare ska dyka upp. Nu vill hon inte längre spela blyg och oskuldsfull utan följa sina känslor. Men mannen hon bestämt sig för är knappast ett gott parti. En amerikansk sjökapten med mycket sträng moral, som nästan fått Amys farbror hängd för sjöröveri. Att hennes familj avskyr honom och att han verkar hata kvinnor bekymrar henne inte.

Vägen till Gandolfo

av Robert Ludlum. Inläst ur B. Wahlström, 1985 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 11 tim., 32 min..

En annorlunda, litet galen thriller. En ärrad före detta Vietnamgeneral beslutar sig för att kidnappa påven. Avsikten är att pressa katolska kyrkan på en enorm lösensumma. Han inkvarterar en skara legosoldater i ett slott i Schweiz att tränas inför kuppen.

Hotet

av Alistair MacLean. Inläst ur Tiden, 1978 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 8 tim., 38 min..

Hotet - det är hotet om de nya bakterievapnen, som är ännu mer skrämmande än hotet om atomkriget. Från den engelska arméns forskningscentrum har ett antal ampuller med botulinvirus och renodlat poliovirus försvunnit. På E-avdelningen ligger två av de mest framstående forskarna mördade. Ska hotet hinna bli allvar? A.M., 1922-1987, var officer i engelska flottan innan han började sin karriär som thrillerförfattare.

Kärlekens bok

av Kathleen McGowan. Inläst ur Damm, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 18 tim., 56 min..

Del 2 i serien inledd med Den väntade. Maureen Paschal har hittat Maria Magdalenas försvunna evangelium. Kyrkan har nu texterna för att avgöra om de är äkta. Maureen kommer då Kärlekens bok på spåren. Den är skriven av Jesus själv och Maureen reser genom Europa för att finna den. För att hitta ledtrådar tar hon hjälp av stenformationer i de gotiska katedralerna, klostrens blyinfattade fönster och den klassiska konsten.

Rosornas arv

av Leila Meacham. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 22 tim., 27 min..

1916 står Mary Toliver, bara sexton år gammal, som ensam arvtagare till faderns bomullsplantage. Marys besatthet av företaget får henne inte bara att förlora sin familj och sin stora kärlek, utan också att fatta ödesdigra beslut för att utöka sitt imperium. En episk kärleksroman som spänner över hela 1900-talet och tre generationer Texasbor.

Tre apor

av Stephan Mendel-Enk. Inläst ur Atlas, 2010 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 3 tim., 42 min..

I romanform berättar journalisten och författaren S.M.-E., 1974- , om sin uppväxt i en judisk familj i Göteborg Det är en humoristisk och sorglig skildring av tre generationer judar i diasporan. Han varvar berättelser om vardag och fest med återkommande rapporter om politiska händelser i Israel under motsvarande tid.

Tornen i solnedgången

av L. E. Modesitt. Inläst ur Damm, 2009 av Ove Ström. Talboken omfattar D. 2: 7 tim., 11 min. : mono.

Del 2 av Tornen i solnedgången som ingår i serien Särlands historia. Kreslin och Megaera är nu regenter i det karga öriket Särland och försöker bygga upp landet. Samtidigt som flyktingar anländer får de allt svårare att mätta sin befolkning. Kreslin försöker behärska vädrets makter så att de ger nederbörd och förvandlar ön till en prunkande trädgård. De vita magikernas makt ökar och de lägger under sig kontinenten.

När livet håller andan

av Majvor Müller. Inläst ur PUF-förlag, 2009 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 7 tim., 1 min..

Maria lever i Spanien med sin man John. Men livet tar en drastisk vändning när han dör i en bilolycka. Tyngd av förlusten reser hon till Sverige, till hembyn Ratajärvi i Norrbotten. Där kan Maria sakta försonas med sitt öde. Men det är först när hon möter flera andra kvinnoöden som hon börjar sin riktiga resa mot ljuset och det är då det hårda trycket över bröstet äntligen börjar lätta.

De ensamma

av Håkan Nesser. Inläst ur Bonnier, 2010 av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 15 tim., 56 min..

Fjärde boken om kriminalinspektör Gunnar Barbarotti. Sex unga personer kommer till Uppsala 1969. De umgås och utvecklar en sorts gemenskap. Men någonting händer som ändrar förutsättningarna radikalt. När Uppsalatiden är över har även någonting annat tagit slut. Många år senare hittas en Lundadocent död i skogarna utanför Kymlinge. Platsen är en gammal ättestupa och samma där en av Uppsalastudenterna dog 35 år tidigare.

Helt oväntat

av Anita Nilsson. Inläst ur Ord & visor, 2009 av Rebecca Ferguson. Talboken omfattar 2 tim., 44 min..

Hur hämtar man sig från en hjärnblödning? Förf. berättar om när det oväntade drabbade henne i form av en plötslig smärta och sedan den långa vägen tillbaka när man hanterar livet när allt i hjärnan är kaos och orden kommer i fel ordning. Men också om den glädje man känner när man återerövrar språket och får tillbaka livskänslan. Skildringen handlar om året efter hjärnblödningen med framgångar och bakslag.

Hundarna

av Ola Nilsson. Inläst ur Natur och kultur, 2010 av Marika Bergström. Talboken omfattar 2 tim., 23 min..

Flaskan, skogen, kistan och bron. För Ida och systern Sanna och Filip med sina bröder och Nicklas, den faderlöse med ärret i pannan, kretsar livet kring enkla ting och platser. Platsen är ett ödsligt samhälle någonstans i Norrlands inland. Sysslolösheten skaver och framtidstron vacklar. Drabbande roman om tidens gång, smärtans punkter och nuets stillastående tystnad. O.N., 1972- .

Kvarlevor

av Birgitta von Otter. Inläst ur Anderson pocket, 2010 av Anita Molander. Talboken omfattar 8 tim., 17 min..

Solveig och Svante lever i ett långt äktenskap med två vuxna barn. Men i och med en dramatisk olycka vänds livet upp och ned. Plötsligt måste de stanna upp och ansikte mot ansikte möta de sanningar som hållits under ytan. Solveigs och Svantes röster blandas i romanen. Minnen dyker upp ur det förflutna medan deras framtid ska avgöras. Om livslögner, livslång kärlek och livets gång.

Släktfeber

av Sara Paborn. Inläst ur Bromberg, 2009 av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 42 min..

Vid den aktningsvärda åldern av 107 år dör Faster och de närmast sörjande samlas. När släktens mest dominanta kvinna är borta ändras styrkeförhållandena i familjen och under några sommarveckor ställs allt på sin spets. Upp till ytan stiger gamla minnen, men också oförrätter. Man slickar sina oläkta sår. Men långsamt växer en känsla av samhörighet fram. Dråplig och absurd berättelse om en familj.

Frihetens språk

av Harold Pinter. Inläst ur Karneval, 2009 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 3 tim., 56 min..

En antologi med politiska texter och dikter som fördjupar bilden av ett av vår tids mest betydelsefulla författarskap. Här möter läsaren den uttalat politiske författaren i dikter, artiklar, tal och intervjuer. Efterord av John Pilger. H.P., 1930-2008. Nobelpris i litteratur 2005.

Doft av ondska

av Anne Rambach. Inläst ur Sekwa, 2009 av Anita Molander. Talboken omfattar 11 tim., 22 min..

Den amerikanska skådespelerskan Angelina Jolie lanserar den nya parfymen Enfer för kosmetikaföretaget Aube. Under lanseringsgalan blir hon mördad. Frilansjournalisten Diane Harpmann får i uppdrag att infiltrera företaget för att undersöka vem som tjänar på att döda stjärnan. Under den glamorösa och luxuösa ytan gömmer sig en värld där maktkamp, svek och förakt hör till vardagen.

Bumerang

av Tatiana de Rosnay. Inläst ur Sekwa, 2010 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 10 tim., 30 min..

Antoine Rey och hans syster Mélanie är på väg hem efter en helg vid Atlantkusten när de råkar ut för en bilolycka. Systern blir allvarligt skadad. Syskonen hade besökt den badort där de tillbringade sina barndomssomrar, ett besök som väckte många minnen. Precis före olyckan skulle Mélanie berätta något glömt, en hemlighet från barndomen. Antoine blir besatt av att ta reda på vad och börjar gräva i det förflutna.

Juliette eller Lastbarhetens fördelar

av Donatien Alphonse François de Sade. Inläst ur Vertigo, 2009 av Lina Nyman. Talboken omfattar D. 1-2: 16 tim., 48 min. : mono.

Juliette är en ung kvinna som skolas till libertin, en person som förkastar religion och moral och ger sig hän åt brottsliga njutningar. Det erotiska uppvaknandet för in henne på allehanda sidospår där mord och tortyr är vanliga ingredienser. Politisk satir, upplysningsroman och manual för sexuella avvikelser, som beskrivs utdraget och detaljerat. Utkom 1797, nu för första gången på svenska. M.dS., 1740-1814.

Señor Peregrino

av Cecilia Samartin. Inläst ur Bazar, 2010 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 12 tim., 53 min..

Jamilet är en sällsynt vacker flicka, som p.g.a. ett ohyggligt födelsemärke blir utstött i den lilla mexikanska by, där hon har vuxit upp. Efter moderns död tar hon sig under dramatiska omständigheter till sin moster i USA. Med falska papper får hon arbete på ett mentalsjukhus och träffar den gamle Señor Peregrino, som berättar om sina ungdomsår och sin pilgrimsvandring till legendariska Santiago de Compostela.

Hon som ägde livet

av Birgitta Sandberg-Hultman. Inläst ur Sjunde boken, 2009 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 13 tim., 31 min..

Del 5, fristående, i serien om Margita. Året är 1961 och Margita har flyttat till Stockholm. Hon har fått arbete som sjukvårdsbiträde på Karolinska sjukhuset och får genom arbetsgivaren en bostad. Där bor också många andra inflyttade flickor från landsbygden. Hemlängtan är ofta stark och arbetet på sjukhuset tungt men lärorikt.

Vanessa och Virginia

av Susan Sellers. Inläst ur Ordfront, 2010 av Anita Molander. Talboken omfattar 6 tim., 47 min..

Författaren Virginia Woolf och konstnären Vanessa Bell var systrar, bästa vänner, bittra rivaler och konstnärliga bundsförvanter. De intog båda som vuxna en central plats i Bloomsburygruppen. I romanens form berättas om deras inbördes relation och livslånga förhållande. Skrivet som ett kärleksbrev och en sorgesång från Vanessa till Virginia.

Våldets ansikte

av Sidney Sheldon. Inläst ur Bonnier, 1986 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 6 tim., 13 min..

Judd Stevens är en ansedd psykoanalytiker i New York. En av hans patienter mördas, hans receptionist torteras till döds och själv utsätts han för ett mordförsök. Förtvivlat börjar han söka efter den skyldige eftersom polisen tycks tro att det är han som är brottslingen. Han får uppbjuda all sin yrkeskunskap och intuition för att förstå sin motståndares motiv. Psykologisk thriller.

Sahara

av Jonas Sjöstedt. Inläst ur h:ström - Text & kultur, 2010 av Bengt Renfors. Talboken omfattar 8 tim., 4 min..

En avhoppad agent från den marockanska säkerhetstjänsten, som sitter inne med känsliga uppgifter om Marockos ockupation av Västsahara, blir mördad när han ska tala på en konferens i Strasbourg. Samtidigt driver EU igenom ett nytt fördelaktigt fiskeriavtal med Marocko. Johannes Viksten, svensk delegat i EU, blir mordhotad och indragen i ett skrämmande storpolitiskt äventyr kantat av maktmissbruk och brutalt våld.

Triptyk

av Karin Slaughter. Inläst ur Telegram, 2009. Talboken omfattar 17 tim., 51 min..

En sällsynt känslokall mördare har en tid gäckat Atlantapolisen. Bevisen han lämnar efter sig ger bränsle åt en intensiv polisjakt. Kriminalassistent Michael Ormewood kallas till en mordplats i det illa beryktade Grady Homes och står snart inför ett av de mest bestialiska morden i sin karriär. Fler poliser kallas in och han tvingas samarbeta med specialagent Will Trent, en man han instinktivt ogillar.

En dag i Ivan Denisovitjs liv

av Aleksandr Solzjenitsyn. Inläst ur Bonnier, 2008 av Lars Nygren. Talboken omfattar 5 tim., 54 min..

På sin tid mycket omdebatterad roman om en dag i ett ryskt fångläger 1951. Ivan Denisovitj, oftare kallad Sjuchov, har på falska grunder dömts till arbetsläger, anklagad för spioneri efter att ha tillfångatagits av tyskarna under andra världskriget. Boken är en vidräkning med stalinepokens hänsynslösa metoder och har också värde som avslöjande reportage. Nytt förord av Hans Björkegren.

Himmel och helvete

av Jón Kalman Stefánsson. Inläst ur Weyler, 2010 av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 7 tim., 7 min..

Han kallas för Pojken. Tillsammans med bäste vännen Bárdur ska han som vanligt följa med ut och lägga långrev. Bárdur och Pojken skiljer sig från de andra för de är de enda som läser böcker. De är sex man i en öppen båt, det är i mars och det blåser upp. Pojken har knappt börjat leva innan han måste förstå döden. Är det så här att bli man, är det så här att vara islänning? Rik roman om kärlek, poesi, verklighet och drömmar.

I grunden utan skuld

av Viveca Sten. Inläst ur Forum, 2010 av Ann Katrin Andréasson. Talboken omfattar 10 tim., 12 min..

Sista delen i deckartrilogin som inleds med I de lugnaste vatten. En ung flicka försvinner spårlöst en mörk höstkväll i Sandhamn i Stockholms skärgård. Kriminalinspektör Thomas Andreasson från Nackapolisen deltar i letandet, men flickan förmodas ha drunknat. Några månader senare åker Thomas vän Nora Linde ut till ett snöinbäddat Sandhamn för att begrunda sin makes otrohetsaffär. Ett makabert fynd görs ute i skogen på ön.

Silkespappersmönstret

av Kerstin Strandberg. Inläst ur Bonnier, 2009 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 9 tim., 19 min..

Del 4, fristående, i serien om syskonen Haverdalius. Anna Brant står i sin vindstilla trädgård, omgiven av människor ur sitt liv. Hon berättar om hur hon som femtonåring fann lösningen på ondskans problem, om konsten, livet och döden, om Romankonsulten med planritningen över själen samt inte minst om hundraåringen som gav sig av på sitt livs resa.

Pojke med cyklop

av Magnus Utvik. Inläst ur Wahlström & Widstrand, 2010 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 1 tim., 13 min..

När Mattias fyller nio får han ett cyklop i present. Hela sommaren går han runt ensam med cyklopet på huvudet, i väntan på att morbror Ove ska komma. Morbror Ove som varje år kommer cyklande och besöker familjen. Men denna sommar kommer han inte. Han kommer aldrig mer och Mattias bestämmer sig för att överleva, trots allt. En lyhörd berättelse om ensamhet, sorg och fantasi.

Hungerflickan

av Hillevi Wahl. Inläst ur Norstedt, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 8 tim., 52 min..

Fristående fortsättning på Kärleksbarnet. Det är 1980-tal. Axelvaddar, rosa och turkost är det som gäller. Irmeli har blivit tonåring och åker iväg på ett utbytesår i USA. Där drabbas hon av allvarliga ätstörningar och när hon kommer hem djupnar problemen. Självbiografisk roman med svärta och humor.

Jag ska räkna till hundra och aldrig sluta leta

av Monica Wilderoth. Inläst ur Norstedt, 2010 av Anita Molander. Talboken omfattar 4 tim., 17 min..

Blendas syster är död. Hon återvänder till sin mammas lägenhet för att tillsammans med henne, pappa och pappas nya fru packa ihop systerns liv. Familjen ska ta avsked och Blenda vill inte vara där. Hon vill inte träffa någon av dem. Hon vill inte att hennes syster ska vara död. Sorgearbetet är lika delar förtvivlan över att ha mist någon nära och över att ha tappat kontakten med sig själv. Debutroman.

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Nu har det banne mig gått för långt!

av Mattias Boström. Inläst ur Känguru, 2010 av Anna Westberg. Talboken omfattar 7 tim., 24 min..

Redan 1936 bildades Radionämnden som hade till uppgift att kontrollera att Sveriges radio inte bröt mot någon paragraf i avtalet med staten. Under åren har det kommit in massvis med klagomål till Radionämnden. Här återges några av de argaste, roligaste och mest förbluffande breven som kom till nämnden under åren 1967-1987. De mest upprörda breven handlar om sprit, sex, svordomar och politisk propaganda.

Drevet går

av Anders Pihlblad. Inläst ur Natur och kultur, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 12 tim., 38 min..

Den politiska reportern A.P. hamnade i ett mediedrev 2007 när han syntes på krogen tillsammans med den moderata statssekreteraren Ulrika Schenström. Han berättar om den turbulenta tiden efteråt, hur mediernas drev är uppbyggt och om vägen tillbaka. Dessutom intervjuas en rad personer - Lars Danielsson, Gudrun Schyman, Jan Guillou, Björn Ranelid, Wanja Lundby-Wedin m.fl. - som hamnat i blåsväder.

Religion

Bibeln på mitt sätt

av Annika Borg. Inläst ur Bonnier Existens, 2009 av Anita Molander. Talboken omfattar 7 tim., 10 min..

A.B., teol.doktor och präst i Svenska kyrkan, ger sin syn på Bibeln. Hon reflekterar över Bibeln som skildring av människors kamp med existensens villkor och ger även fakta om Bibelns långa tillkomsthistoria. Hon presenterar också sin egen kanon, bestående av de delar av Bibeln som är de mest centrala och texter som borde fått vara med. En plan med dagliga andakter och bibeltexter för 4 veckor avslutar.

Vår tro och vårt vetande

av Gert Borgenstierna. Inläst ur Sveriges kristliga studentrörelses bokförlag, 1949 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 6 tim., 4 min..

År 1949 utkom Ingemar Hedenius kristendomskritiska bok "Tro och vetande", som väckte en mycket livlig debatt. Den här skriften är det första svaret i bokform på Hedenius' angrepp. Första delen utgör en direkt kritik av dennes huvudtankar. I fortsättningen framställer förf. sin kritik indirekt genom en positiv utredning av Jesus-frågan. G.B., 1911-1989, var biskop i Karlstads stift 1956-1976.

Svar på den nya ateismen

av Scott Hahn. Inläst ur Fredestad/Catholica, 2009 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 9 tim., 55 min..

Richard Dawkins är en av de främsta företrädarna för den s.k. nya ateismen. Han påstår bl.a. att religiös tro är ett virus som angriper underlägsna gener, att religion är en elakartad form av sinnessjukdom. S.H. och B.W., båda katolska teologer, ställer upp till den kristna världsbildens försvar. Bit för bit nedmonterar de Dawkins argumentation med ett sakligt förnuftsresonemang och mycket humor.

Bland faror och nöd i Kunama

av Ivan Hellström. Inläst ur EFS, 1996 av Inga Pyk. Talboken omfattar 7 tim., 26 min..

Skildring av det första svenska missionsföretaget, det som Evangeliska Fosterlands-Stiftelsen, EFS, inledde i Kunama i dåvarande Abessinien på 1860-talet. Förf. beskriver de första sju missionärerna från EFS på ett individuellt sätt. Deras bakgrund beskrivs och läsaren får ta del av deras brev och dagböcker. Företaget avslutades efter några år, då fyra av missionärerna dött i sjukdom eller vid överfall.

Religionen inom det blotta förnuftets gränser

av Immanuel Kant. Inläst ur Natur och kultur, 2004 av Lars Nygren. Talboken omfattar 8 tim..

Grundläggande verk där Kant diskuterar vilken plats religionen har i ett sekulariserat samhälle och argumenterar för moralens oberoende från religionen. Människans medvetande om sin egen frihet leder henne till en reflexiv religion. Denna kan dock inte utgöra grunden för någon moral. Kant diskuterar också den radikala ondskan. Ett nyskrivet förord avslutar. Utgavs första gången 1793. I.K., 1724-1804.

Livets ord

av Per Kornhall. Inläst ur Leopard, 2010 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 7 tim., 4 min..

P.K., 1961- , fil.dr. och gymnasielärare i biologi, lämnade den frikyrkliga rörelsen Livets ord år 2000 efter att ha varit medlem i 17 år. Med sin bok vill han bidra till förståelsen av hur man bör hantera auktoritära manipulativa ledare och hur det demokratiska samhället kan skydda sig mot försök att påverka det i fundamentalistisk riktning. P.K. är idag styrelsemedlem i föreningen Humanisterna.

Tid för Gud

av Göran Larsson. Inläst ur Arcus, 2006 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 7 tim., 38 min..

G.L., teol. dr. som under flera decennier arbetat för fördjupad förståelse och bättre relationer mellan judar och kristna, beskriver de judiska högtidernas historiska bakgrund och praktiska utformning idag. Hur firas högtiderna? Varför firas de på detta sätt? På samma gång kastar han därmed nytt ljus över kristendomen. Vad skiljer och vad förenar? Varför har den kristna traditionen behållit vissa högtider och förbigått andra?

Ledd av Guds hand

av Sten Nilsson. Inläst ur Livets ord, 1986 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 14 tim..

S.N., 1915-2009, legendarisk missionär och frikyrkopastor, delar med sig av sitt händelserika liv. Redan i 20-årsåldern kände han en kallelse att bli missionär i Indien och 1947, efter att ha avslutat studier och bildat familj, förverkligades drömmen. Hela livet behöll förf. kontakten med Indien. Likaså behöll han banden med Metodistkyrkan även om han blev en av förgrundsfigurerna inom Livets ord på 1980-talet.

Margit Sahlin

av Elisabeth Nordlander. Inläst ur Artos, 2010 av Anita Molander. Talboken omfattar 11 tim., 1 min..

M.S., 1914-2003, gjorde en banbrytande insats för utvecklingen av kvinnliga tjänster i Svenska kyrkan. Hon var en av Sveriges tre första kvinnor som prästvigdes år 1960. Tio år tidigare hade hon grundat S:ta Katharinastiftelsen, det samtals- och utbildningscentrum som skulle bli hennes livsverk. Boken består huvudsakligen av personliga anteckningar ur M:s egna dagböcker.

Ett brinnande hjärta

av Annika Spalde. Inläst ur Cordia, 2007 av Inga Pyk. Talboken omfattar 5 tim., 19 min..

Vad kan ett mystikt förhållningssätt betyda för vanliga människor? Hur upptäcker vi den gudsnärvaro som vi har inom oss? Hur kan vi låta medkänsla och engagemang för rättvisa prägla våra liv och så praktisera mystik i handling? A.S., diakon i Svenska kyrkan samt engagerad i freds- och rättvisearbete, försöker besvara dessa frågor utifrån egna och andras erfarenheter. Hon lyfter särskilt fram kvinnor som gått mystikens väg.

Om verkligheten är större-

av Philip Yancey. Inläst ur Libris, 2006 av Peter Mattsson. Talboken omfattar 10 tim., 32 min..

Är den synliga världen runt omkring oss allt som finns och tron på en osynlig värld bara önsketänkande? De här frågorna försöker journalisten P.Y. ge svar på. Han tar också upp den klassiska frågan om hur så mycket ont kan existera i världen om nu Gud verkligen finns. Läsaren inbjuds till ett samtal om verklighetens villkor, öppet för både trosvissa och skeptiker. Förf. har sin bakgrund i den amerikanska baptismen.

Filosofi och psykologi

Vägar till visdom

av Stefan Einhorn. Inläst ur Forum, 2010 av Fredrik Emmerfors. Talboken omfattar 5 tim., 56 min..

Begreppet visdom kan låta som någonting gammaldags och ouppnåeligt. Idag talar man mer om flexibilitet och kompetens - och att vara smart. Inget är mer fel, menar förf., som på ett högst konkret och nära sätt ger råd om hur vi alla kan växa i visdom. Visdom är i själva verket viktigare än någonsin idag och vi lever i en tid när individen fått unika möjligheter att påverka sitt eget och andras liv.

Coaching med tema KBT

av Åsa Palmkron Ragnar. Inläst ur Palmkron, 2009 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 4 tim., 8 min..

Å.P.R. är specialistläkare i psykiatri med grundläggande psykoterapiutbildning i KBT. L.B.P. är civilekonom och har arbetat med coaching och kompetensutveckling inom IKEA under många år. Tillsammans har de startat företaget Alla möjligheter nu, som erbjuder utbildning inom coaching och KBT. Boken är indelad i tre delar med rubrikerna: Coaching steg för steg, Skapa goda relationer samt Verktygslådan.

I kärlekens flöde

av Thomas Krishnananda Trobe. Inläst ur Energica, 2008 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 5 tim., 41 min..

Hur kan man hålla liv i relationen, särskilt om man levt tillsammans länge? Paret Trobe, han psykiater och hon psykoterapeut, försöker ge svar på denna fråga och mycket mer. Sårbarhet är ett nyckelord i deras resonemang. De menar att människor blir mera sårbara när de kommer nära varandra. De erbjuder därför en karta över hur man kan föra samman sex och sårbarhet på ett sätt som fördjupar kärleken och berikar närheten.

Uppfostran och undervisning

Vilse i skolan

av Ross W. Greene. Inläst ur Cura, 2009 av Inga Pyk. Talboken omfattar 14 tim., 53 min..

R.W.G., lektor i psykologi vid Harvard Medical School, beskriver hur man med ett empatiskt, kreativt och humanistiskt förhållningssätt kan hjälpa "explosiva" barn att hantera sitt beteende. Problemlösningsmodellen (CPS) beskrev förf. i sin bok Explosiva barn. Här visar han hur man praktiskt går till väga med modellens tre steg - Empati, Definition, Inbjudan. Boken innehåller dialoger och praktiska exempel.

Dyslexi och andra svårigheter med skriftspråket

av Stefan Samuelsson. Inläst ur Natur och kultur, 2009 av Anna Westberg. Talboken omfattar 15 tim., 33 min..

Förf:na är lärare och forskare som sedan början av 1990-talet ingått i ett nationellt nätverk för forskning om läs- och skrivsvårigheter. Här presenteras den internationella och aktuella forskning som finns inom området och hur man tillämpar den i pedagogiskt arbete. I bokens uppmärksammas pedagogisk, psykologisk och biologisk forskning. Boken vänder sig till lärare inom alla stadier och andra intresserade.

Språkvetenskap

Ortnamn i västra Sverige

av Kjell Wigers. Inläst ur Carlsson, 2008 av Inga Pyk. Talboken omfattar 2 tim., 50 min..

Alla förvånas över vägskyltarnas många märkliga och ibland gåtfulla ortnamn. Varför heter platsen, byn eller samhället just så? De folkliga tolkningarna av dessa namn är ofta både fantastiska och fantasifulla. Förf., journalist, vet mycket om ortnamnen i Västsverige efter att ha gjort 130 uppskattade reportage om dessa i SVT:s Västnytt.

Litteraturvetenskap

Minnena ljuger

av Kjell Espmark. Inläst ur Norstedt, 2010 av Gunnar Johnson. Talboken omfattar 6 tim., 5 min..

Minnesbok där förf. söker en förklaring till varför minnet ljuger. Han söker svar på vad hans fortsatta liv gör med hågkomsterna från barndomen, hur senare upplevelser, värderingar och strategier har omformat minnena utifrån sina behov och avsikter. Vi omformar våra minnen, menar han, till de myter som förmår ge struktur och innebörd åt vår tillvaro. K.E., 1930- , författare, ledamot av Svenska akademien.

Solglitter över svarta djup

av Sture Linnér. Inläst ur Norstedt, 2010 av Helena Gripe. Talboken omfattar 10 tim., 7 min..

Den grekiske diktaren Pindaros, ca 518-438 f.Kr, hyllades under hela antiken som den störste av alla lyriker. Hans dikter hyllade vinnare vid idrottstävlingar runt om i grekiska städer. Men han är inte intresserad av tävlingarnas yttre förlopp utan sätter den idrottsliga framgången i relation till livets yttersta frågor. S.L., 1917-2010, ger här den historiska och litterära bakgrunden till Pindaros liv och diktning.

Konst, musik, teater och film

Per Hasselberg

av Per Hasselberg. Inläst ur Arena, 2010 av David Zetterstad. Talboken omfattar 6 tim., 23 min..

Få skulptörer har nått ut i de svenska hemmen som P.H., 1850-94. På finrummens pelarbord stod förr repliker av uppskattade verk som Snöklockan och Grodan. Vänskapen med prins Eugen har satt sin prägel på Waldemarsudde konstmuseum där flera av hans verk finns. I denna utställningskatalog från 2010 beskrivs H:s konstnärskap. Kronologi, verkförteckning och källförteckning avslutar. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

Inget annat sätt

av Alex James. Inläst ur ICA, 2008 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 9 tim., 40 min..

Blur var ett av 1990-talets mest framgångsrika brittiska popband. Här berättar basisten A. J., 1968- , underhållande om sitt liv med bandet vars väg kantas av alkohol, droger, groupies och ett allt tommare jetsetliv. Förf. lever upp till myten om den självförbrännande rockstjärnan, men han gör det med glupande livsaptit och god formuleringsförmåga. Även glimtar från 1990-talets London, britpopscenen och New Labours begynnelse.

Att trotsa smärtan

av Frida Kahlo. Inläst ur Bakhåll, 2009 av Helena Gripe. Talboken omfattar 4 tim., 52 min..

När Frida Kahlo var 18 år blev hon svårt skadad i en bussolycka och måste resten av sitt liv utstå ohyggliga smärtor och genomgå plågsamma operationer. Första tiden efter olyckan började hon måla för att gestalta sin situation. I dag är hennes tavlor världsberömda. Några målningar och ett urval brev till nära och kära ger en bild av en människa som trots sina smärtor känner livsvärme och humor. Efterord av Åsa Moberg.

Jag vägrar dö nyfiken

av Babben Larsson. Inläst ur Norstedt, 2010 av Helena Nizic. Talboken omfattar 7 tim., 32 min..

Den folkkära komikern Babben Larsson berättar sin livshistoria. Ingen regelrätt memoarbok, snarare en "infallsbok". Underhållande och välformulerat berättar hon om sina vägval i livet, från uppväxten på den gotländska bondgården till den firade person hon är idag även som programledare, sångerska och revyartist. Hon berättar även om mörka sidor som hur hon fick bukt med sin dåliga självkänsla och sin utbrändhet.

Beatles, Maharishi och jag

av Conny Larsson. Inläst ur Norstedt, 2010 av Jan Setréus. Talboken omfattar 16 tim., 5 min..

I mitten av 1960-talet gör den indiske gurun Maharishi Mahesh Yogi sitt segertåg och förtrollar genom sin karisma medlemmarna i Beatles och många andra musiker. För förf. blir Maharishi en fadersfigur, och snart reser han världen runt som hans sekreterare. Trettio år senare har han lyckats bryta sig ur sektlivet. Boken är ett försök att förstå de mekanismer och mönster som format hans liv. C.L., 1948- , skådespelare.

Teater i synnerhet

av Ingrid Luterkort. Inläst ur Carlsson, 2009 av Anita Molander. Talboken omfattar 5 tim., 3 min..

Ingrid Luterkort, 1910- , är en levande legend inom svensk teater. Hon har varit en aktiv del av teatervärlden under snart 80 år som elev, skådespelerska, regissör, lärare och författare. P.A.N. har skrivit en "arbetsmemoar" som framför allt handlar om L:s yrkesliv och hennes livslånga sökande efter skådespelarkonstens kärna. Levande svensk teaterhistoria och många tankar om teaterns hantverk.

Nio jazzliv

Inläst ur Atlantis, 2009 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 6 tim., 46 min..

Nitton texter om nio jazzmusiker verksamma under det jazzmusikaliskt dynamiska 1950-talet - alla utom en för första gången på svenska. Man får läsa om Lester Youngs katastrofala militärtjänst, Billie Holidays oväntade likgiltighet inför låten Strange fruit, Charlie Parkers hårda liv, Chet Bakers speciella ton, Miles Davis känsla, Sony Rollins kompromisslöshet och Charlie Mingus träffsäkra utskällning av en störande publik.

Tonår

av Jont Birgit Rundgren. Inläst ur Gidlund, 2006 av Inga Pyk. Talboken omfattar 3 tim..

Del 2 i en serie inledd med Stannstan. Efter att i förra delen ha berättat om sin tidiga barndom fortsätter hennes berättelse om tonåren i Skålbyn i västra Dalarna. Rakt på sak, roligt och kärleksfullt beskriver hon livet i den lilla byn men också sina resor. Hon åker bl.a. till Stockholm för att bli sångerska; där möter hon ett annat liv och gör många nya bekantskaper.

Arkeologi

Bockstensmannen

av Christina Andersson-Wiking. Inläst ur Länsmuseet Varberg, cop. 2007 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 1 tim., 11 min..

Länsmuseet i Varberg öppnade i juni 2006 en helt ny basutställning med de senaste rönen kring Bockstensmannen. I utställningskatalogen beskrivs och levandegörs den 1300-talsman som pålades i en mosse. Vem var han och varför mördades han?

Fynd, forskare och forntidsgåtor

av C. W. Ceram. Inläst ur Rabén & Sjögren, 1967 av Anna Westberg. Talboken omfattar D. 1: 9 tim., 44 min..

Fängslande berättelse om de mest berömda vetenskapliga insatserna inom den klassiska, orientaliska, egyptiska och den centralamerikanska arkeologin. Första delen omfattar Statyernas bok samt Pyramidernas bok och skildrar utgrävningar på klassisk mark: Italien, Grekland och Egypten.

Fynd, forskare och forntidsgåtor

av C. W. Ceram. Inläst ur Rabén & Sjögren, 1967 av Anna Westberg. Talboken omfattar D. 2: 9 tim., 24 min..

Del 2 omfattar Tornens bok, som handlar om utgrävningarna i landet mellan de två floderna. Fakta kring syndafloden, Babels Torn och Semiramis hängande trädgårdar. I Trappornas bok berättas om aztekernas och mayafolkets kultur. Sista avsnittet heter: Böckerna som ännu inte kan skrivas.

Historia

"Judefrågan"

av Henrik Bachner. Inläst ur Atlantis, 2009 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 26 tim..

När nazisterna tog makten i Tyskland 1933 omsattes en rasistisk och antisemitisk ideologi i praktisk politik. Här redogör idéhistorikern H. B. för hur det nazistiska judehatet förstods och förklarades utifrån svensk horisont. Konservativ, socialdemokratisk respektive kristen idédebatt i 1930-talets Sverige belyses. Inte minst uppmärksammans Fredrik Böök och Sven Hedin bland de konservativa samt Bo Giertz bland de kyrkliga.

Örnarnas fall

av John Elliot. Inläst ur Bonnier, 1977 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 7 tim., 16 min..

Förf. skildrar Europas historia under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet till 1:a världskrigets slut. "Örnarna" är de tre kejsarna Frans Josef av Österrike, Nikolaj av Ryssland och Wilhelm av Tyskland.

Daterat Moskva

av Stig Fredrikson. Inläst ur Carlsson, 2010 av Jens Jacobson. Talboken omfattar 5 tim., 21 min..

Klarsynt och personlig betraktelse av 2010-talets Ryssland med initierade inblickar i den ryska politiken, den inhemska oppositionen och villkoren för den "vanlige" ryssen idag. Förf., tidigare utrikeskorrespondent i dåvarande Sovjetunionen, skriver bl.a. om maktspelare och cyniker, vodka, Ryssland och USA, "moralisk upprustning" samt ställer den avgörande frågan: Varför vågar de ryska ledarna inte lita på sitt eget folk?

Isfront

av Asbjørn Jaklin. Inläst ur Forum, 2010 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 26 tim., 52 min..

I årtionden var Nordnorge ett av Europas mest välbevakade områden. När järnridån sänktes över kontinenten var detta enda platsen där ett Natoland gränsade direkt till Sovjetunionen. Det satte hård press på norsk försvarspolitik. En viktig skildring av kalla kriget i norr. Den ger en bild av en tid fylld av hemlighetsmakeri, misstänksamhet samt en upplevelse av ständiga hot om invasion och krig.

Stalins mord i Katyn och dess historiska efterspel

av Peter Johnsson. Inläst ur Carlsson, 2010 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 10 tim., 32 min..

Under några få veckor i april och maj 1940 lät Stalin avrätta minst 21857 polska officerare och andra polska tjänstemän som tillfångatagits vid 2:a världskrigets utbrott. Mordaktionen var välorganiserad och väl dokumenterad. Trots detta tillhörde dessa dokument Sovjetunionens mest välbevakade och hemlighållna dokument i ett halvt sekel. På basis av de nu tillgängliga dokumenten skildrar P.J. hela händelseförloppet.

Napoleons skugga

av Matti Klinge. Inläst ur Söderström, 2009 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 19 tim., 4 min..

Den franska revolutionen inledde en period av omvälvningar i Europa, vars följder fortfarande syns. Professor M.K. beskriver tidsperioden i all dess mångfald av konsekvens och slumpmässighet. Han blandar tunga historiska skeenden med skildringar och intryck från andra, mera vardagliga sammanhang. En fascinerande beskrivning av det viktigaste brytningsskedet i Europas historia och dess inverkan på Östersjöområdet.

Ivans krig

av Catherine Merridale. Inläst ur Historiska media, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 26 tim., 11 min..

De kallades Ivan, Röda arméns soldater. Med hjälp av tidigare KGB-dokument, intervjuer med veteraner, brev och dagböcker ger förf. en heltäckande bild av soldaternas liv i Röda armén under 2:a världskriget. En skakande skildring av tillvaron som soldat och av krigets vardag under åren 1939-45.

Röster från svensk medeltid

Inläst ur Natur och kultur, 1990 av Bo Green. Talboken omfattar 22 tim., 52 min..

I svensk historia räknas medeltiden från 1000-talets slut till 1500-talets början. Denna antologi innehåller texter även från vikingatiden, år 800-1000. Bl.a. ingår biskop Brasks brev och Den heliga Birgittas uppenbarelser. Tidens vardagsliv speglas i de olika texterna - slagsmål, skilsmässor, religion. I den tryckta boken finns parallelltexter på svenska och latin; de senare ingår ej i talboken.

Inte bara Versailles

av Stig Strömholm. Inläst ur Atlantis, 2009 av David Zetterstad. Talboken omfattar 13 tim., 54 min..

1600-talet i Frankrike var en tid av intensiv vitalitet och skaparkraft på många områden - Litteratur, arkitektur, musik, konversationskonst, krigskonst och handel. Men också religiös förnyelse och naturvetenskapliga och matematiska genombrott i märklig förening. S.S. tecknar ett galleri av bilder och porträtt ur det färgrika vimlet.

Stenarna ropa

av Tore Zetterholm. Inläst ur Bra böcker, 1990 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 7 tim..

Saklig skildring av Inkariket, indianrike i västra Sydamerika (omkring 1200 till mitten av 1500-talet) med dess kultur, religion och historia. Väldet föll för en handfull spanska äventyrare under ledning av Pizarro; fylliga utblickar ges över den spanska erövringen av Sydamerika som helhet. Den historiska skildringen interfolieras av reseintryck från och fakta om Latinamerika, framförallt Peru.

Biografi med genealogi

Det egna fallet

av Peter Ahlquist. Inläst ur Psykollegium; cop. 2009 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 6 tim., 19 min..

Blir man psykolog om man haft en "normal barndom"? Något svar på den frågan ger inte förf., psykolog och terapeut, i sin beskrivning om sin uppväxt i Småland och efterkrigstidens Gävle. Djup insikt i barnets tidiga villkor väcker funderingar kring vad som menas med ett gott liv eller vad som utmärker en bitvis plågsam men kanske ändå lycklig barndom. I mycket en skildring av ett Sverige som inte längre finns.

Min mamma är död

av Claes Britton. Inläst ur Bonnier, 2010 av David Zetterstad. Talboken omfattar 3 tim., 45 min..

C.B., journalist och skribent, skildrar här sin mors lidande och död i cancer, från de första symptomen och insikten om sjukdomen, till den utdragna dödskampen och tiden efter. Han berättar också om sin uppväxt på Östermalm och Dalarö, om sin egen ofrivilliga barnlöshet och om sitt förhållande till döden. Till tals kommer också läkaren Ulla Zachrisson, som modern utsåg till sin dödsmorska och som arbetar med palliativ vård.

Inspärrad

av Teresa Cooper. Inläst ur Bra böcker, 2008 av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 9 tim., 51 min..

T.C. är en 40-årig kvinna som p.g.a. moderns psykiska sjukdom och faderns alkoholproblem växte upp under svåra förhållanden på barn- och ungdomshem. Hon placerades tidigt på Kendall House, som drevs av Church of England, och som anlitades flitigt av de sociala myndigheterna. En självbiografisk skildring som berättar om avskyvärda missförhållanden med övergrepp och misshandel. Ingår i förlagsserien: En sann historia.

Den vackraste gåvan

av Pelle Filipsson. Inläst ur Optimal, 2010 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 8 tim., 55 min..

Förf. blev pappa mot sin vilja och kan inte älska sitt barn. Han är en ofrivillig pappa, en av tusentals i Sverige. Alla sa att kärleken skulle komma, men det gjorde den inte. En sammansatt mans- och pappabild ges och svåra frågor ställs: Hur långt får en kvinna gå i längtan efter barn? Hur långt sträcker sig egentligen den ofrivillige faderns ansvar? Förf. menar att samhällets stöd för ofrivilliga fäder är obefintligt.

Drottning Victoria av Sverige

av Stig Hadenius. Inläst ur Norstedt, 2010 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 6 tim., 18 min..

Biografi över drottning Victoria, 1862-1930, gift med Gustaf V och drottning från 1907. Under ett par decennier var hon en viktig politisk kraft i Sverige. Hon var starkt konservativ och hade liten förståelse för moderna påfund som demokrati och parlamentarism. Hennes livslånga relation till Axel Munthe var också en viktig del av hennes liv. S.H. har tecknat ett mångskiftande porträtt av denna fascinerande kvinna.

Wallraff

av Stig Hansén. Inläst ur Hjalmarson & Högberg, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 5 tim., 41 min..

Günter Wallraff , 1942- , tysk journalist som ofta använt förklädnaden som arbetsmetod. Sedan tidigt 1970-tal har han i böcker, tv och på film rapporterat från sina rolltagningar; alltifrån journalist på tyska Bild-Zeitung, till turkisk gäst- och svartarbetare, telefonförsäljare och hemlös. S.H. har följt W. under lång tid och återger deras samtal - om uppdrag, arbetsmetod, uppväxt och trivia.

Ett CP-bra liv

av Jonas Helgesson. Inläst ur Libris, 2010 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 5 tim., 26 min..

J.H., 1978- , författare till den självbiografiska boken Grabben i kuvösen bredvid, fortsätter här att berätta om sitt liv. Han berättar om sitt livs allra bästa dag, om hur det är att starta eget, om sin träning inför att bestiga Kebnekaise och om varför han vill jobba med människor och inte följa råd som går ut på att han borde arbeta med datorer. Man kan leva ett bra liv även om man är allvarligt CP-skadad, menar förf.

Tre världar

av Anders Johansson. Inläst ur Ängö bok & bild, 2010 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 4 tim., 40 min..

Greve Hans Wachtmeister avbröt en framgångsrik karriär som sjömilitär för att ta hand om Johannishus slott i Blekinge. Byggmästare Staffan Axelsson återvände till Kulebo i Småland, den by där han är född. Staffan Brattström valde som vuxen att bosätta sig i Yggesryd i det gamla Värend. I deras berättelser speglar författaren de olika landskapen och dagens landsbygd. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

Drottning, Green och Huitfeldt

av Gunnel Kristiansson. Inläst ur G. Kristiansson, 2001 av David Zetterstad. Talboken omfattar 4 tim., 27 min..

Behandlar Sundsby säteri på ön Mjörn i Bohuslän. Om gårdens ägare på 1600-talet, fru Margareta Huitfeldt, och om bakgrunden till godsbildningen. En berättelse om släkten, människorna och bygden från den medeltida Drottningätten fram till det Huitfeldtska imperiet. Området tillhörde länge Norge och senare Danmark, för att numera vara svenskt, därför handlar boken mycket om brytningen mellan norskt, danskt och svenskt.

Mitt liv med Saddam

av Parisoula Lampsos. Inläst ur Forum, 2010 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 11 tim., 26 min..

Parisoula Lampsos var sexton år när hon träffade Saddam Hussein första gången. Året var 1968 och Parisoula kallades "Bagdads prinsessa" på grund av sin skönhet. Hon kom från en förmögen grekisk familj bosatt i Bagdad. Saddam var i trettioårsåldern och inflytelserik inom det allt mäktigare Baathpartiet. Här berättar Parisoula om sitt komplicerade, trettio år långa förhållande med den irakiske diktatorn.

Inte bara kristallkronor

av Henry R. Leo. Inläst ur Gondolin, 2002 av Bo Green. Talboken omfattar 13 tim., 5 min..

Förre generalkonsuln Henry R.Leo, född 1928 i Trelleborg, berättar om sina drygt fyrtio år i utrikesdepartementet och ger en levande inblick i UD:s verksamhet. Han har verkat i många länder, bl.a. i Iran, i USA samt i olika östeuropeiska länder. Personliga möten och spännande episoder beskrivs underhållande och öppenhjärtligt.

Detta är mitt liv-

av Janne Palmborg. Inläst ur Vulkan, 2009 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 3 tim., 21 min..

Förf., 1951- , berättar enkelt och rättframt om sitt liv med ett svårt multihandikapp i form: cp-skada med spastiska rörelser, talsvårigheter, hörselnedsättning och balansproblem. Han berättar om sin uppväxt, anpassade skolgång, om den långa vägen till arbetslivet - där han bland annat arbetat med Uppsala landstings nyhetsblad - om mötet med sin colombianska hustru samt arbetet som ordförande i Talhandikappades riksförening.

Tändstickskungen Ivar Kreuger

av Frank Partnoy. Inläst ur Bonnier, 2010 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 14 tim., 29 min..

Biografi över I.K., 1880-1932. Uppvuxen i Kalmar hade han sedan sin storhetstid som finansman på 1920-talet då han ville etablera monopol i tändsticksbranschen i flera europeiska länder. Men den stora börskraschen på Wall Street i USA blev början till slutet för honom. 1932 hittades han död på ett hotellrum i Paris efter ett skott i hjärtat. Man tvistar fortfarande om det var självmord eller om han blev mördad.

Ida Trotzig

av Gaby Stenberg. Inläst ur Ellerström, 2009 av Inga Pyk. Talboken omfattar 4 tim., 57 min..

Gaby Stenbergs mormor Ida Trotzig var inte av den traditionella, bullbakande sorten. Redan som ung flicka kände hon att hon ville ut och pröva sina vingar. 1888, 24 år, flyttade hon med sin nyblivne make Herman till Kobe i Japan, där hon sedan bodde en stor del av sitt liv. I Kobe studerade hon tuschmålning, blomsterarrangemang, filosofi och religion. Hon introducerade också delar av den japanska kulturen i Sverige.

Skamlös

av Lisa Swahn. Inläst ur Fredrik och Lisa Swahn AB, cop. 2009 av Anita Molander. Talboken omfattar 2 tim., 8 min..

L.S., 1969- , sångerska och massageterapeut bosatt i Stjärnsund i Dalarna, skriver om sitt liv. Hennes uppväxt innehåller många svåra saker, bl.a. sexuella övergrepp och panikångest. Hennes förhoppning är att hon genom sin berättelse även kan få andra att orka bära de ärr man utsatts för i livet. Mycket utlämnande text som även innehåller en samling ungdomsdikter.

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Mera svenskt

av Karl-Olov Arnstberg. Inläst ur Carlsson, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 15 tim., 24 min..

Nio essäer med ämnen tagna från det samtida Sverige; om svensk mentalitet och svenskhet i mötet med det icke-svenska, bl.a. om det ökade ungdomsvåldet samt om islams roll nu och i framtiden. K-O.A., etnolog och författare, beskrivs ibland som kontroversiell och utmanande, men han menar att hans uppgift är att granska rådande samhällsförhållanden utan rädsla för att vara obekväm.

Född fördömd

av Irka Cederberg. Inläst ur Leopard, 2010 av Lena Thyberg. Talboken omfattar 9 tim., 31 min..

Om romernas historia och situation i dagens Europa, ofta även med hjälp av nya rön och teorier om deras bakgrund. Förf. beskriver den växande och alltmer våldsamma antiziganismen inom ett handfallet och utredande EU. Romerna stängs ute från arbets- och bostadsmarknader, de får sämre sjukvård och skolutbildning och i länder som Tjeckien, Ungern, Slovakien, Rumänien och Italien utsätts de för våldsamma förföljelser.

Öster om Eufrat

av Barbro Karabuda. Inläst ur Tiden, 1960 av Inga Pyk. Talboken omfattar 5 tim., 3 min..

Reseskildring från 1960 som berättar om kurderna, ett sydvästasiatiskt folk som främst bor i gränslandet mellan Turkiet, Iran och Irak samt i smärre områden i Syrien. Det finns även mindre grupper i Turkmenistan, Azerbajdzjan, Armenien, Georgien samt Libanon. Kurderna har aldrig haft en egen stat utan utgjort minoriteter först i de osmanska och persiska imperierna och sedan början av 1920-talet i de ovan nämnda länderna.

Uppbörd, utarmning, utveckling

av Lennart Lundmark. Inläst ur Arkiv, 1982 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 18 tim., 23 min..

IAvhandlingens övergripande syfte är att studera rennomadismens framväxt. Perioden kring sekelskiftet 1600 intensivstuderas. Undersökningsområdet är den ur renskötselnäringens synpunkt centralt belägna Lule lappmark.

Geografi

Japan

av Johan Engblom. Inläst ur Leo, 2005 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 7 tim., 33 min..

J. E. skriver om ett dagligt liv i och utanför Tokyo: han arbetar, har familj, grannar och barnen går i skola. Ur detta vardagsperspektiv berättar han om sitt liv som frilansande översättare och lärare, om japans nutidshistoria, om den japanska maffian, japanska språket och seder och bruk som är typiskt japanska.

Samhälls- och rättsvetenskap

I huvudet på en seriemördare

av Sven Å. Christianson. Inläst ur Norstedt, 2010 av Elisabet Lindberg. Talboken omfattar 29 tim., 3 min..

Vad gör en människa till seriemördare? Hur ser de på sig själva? Boken bygger på fallstudier och intervjuer med gärningsmän till grova sexualbrott och våldsbrott. Förf., professor i psykologi, har gjort djupgående intervjuer med de flesta av landets grövsta sexual- och våldsbrottslingar. I ett par decennier har han varit verksam som expert och medverkat som sakkunnig i en mängd uppmärksammade fall.

Dödsstraffet - inte länge till

av Carl von Essen. Inläst ur Utrikespolitiska institutet, 2010 av talsyntes. Talboken omfattar 1 tim., 13 min.. DAISY text och ljud.

De flesta länder har avskaffat dödsstraffet och den internationella rörelsen mot denna typ av straff - regeringar, frivilligorganisationer och andra institutioner - växer sig allt starkare. Kvar finns bara ett tjugotal länder som fortfarande avrättar sina medborgare. Kina svarar för mer än hälften av alla dödsstraff i världen med mobila avrättningsfordon där dödsdömda injiceras till döds varefter deras organ transplanteras.

'Ndrangheta

av Tomas Lappalainen. Inläst ur Fischer & Co, 2010 av David Zetterstad. Talboken omfattar 10 tim., 1 min..

'Ndranghetan i Kalabrien är idag den rikaste maffian i Italien. Den har övertagit Cosa Nostras roll i den internationella droghandeln och utgör en miljardindustri med djupa förgreningar i flera europeiska länder. T.L. beskriver och analyserar bakomliggande faktorer till denna maffias framväxt och förmåga att upprätthålla sin maktställning. Dess rötter kan spåras i mycket gamla traditioner i byarna på berget Aspromonte.

Revolt mot eliten

av Anna-Lena Lodenius. Inläst ur Utrikespolitiska institutet, 2010 av talsyntes. Talboken omfattar CD-ROM (1 tim., 17 min. ). DAISY text och ljud.

På senare år har en högerpopulistisk rörelse vuxit fram i Europa. I länder som Italien och Danmark har högerpopulistiska partier fått ett stort inflytande över rikspoltiken. På andra håll är de starka regionalt. Nya väljare rekryteras bland dem som ser sig som globaliseringens förlorare samt de som framställer kulturella konflikter och skillnader som det stora hotet. Ofta spelar de på människors rädsla för islam.

Hatet mot muslimer

av Andreas Malm. Inläst ur Atlas, 2009 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 40 tim., 1 min..

Förf. menar att fördomar om islam i Västerlandet finns i tre former: Paranoida texter som sprids om muslimer där dessa påstås ta över Europa, alltmedan de naiva politikerna sover och drömmer om mångkultur. Främlingsfientliga partier där islamofobin intagit den tidigare biologiskt förankrade rasismens plats. En "akademisk" variant där man stället för att granska konflikter i sitt sammanhang söker förklaringen i islam självt.

Jag är inte rabiat, jag äter pizza

av Niklas Orrenius. Inläst ur Månpocket, 2010 av Håkan Julander. Talboken omfattar 5 tim., 14 min..

N.O., politisk reporter på Sydsvenska dagbladet, har under många år bevakat Sverigedemokraterna. Här är 18 reportage och krönikor, skrivna mellan 2002 och 2010, som tillsammans ger en sammansatt bild av partiet. Det är ett nationalistiskt parti som inte bara är invandringskritiskt - på agendan finns även en omfattande samhällsomvandling. Avslutas med en presentation av ledande personer i partiet och en partihistorik.

Bokslut Reinfeldt

av Christer Persson. Inläst ur Ordfront, 2010 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 5 tim., 19 min..

Skribenterna anser att den borgerliga alliansens politik efter valsegern 2006 snabbt kom att rikta in sig på att försvaga den svenska modellens tre hörnpelare: partsrelationerna på arbetsmarknaden, det generella socialförsäkringssystemet samt välfärdstjänster som utförs av kommun och landsting. De tar upp dessa förändringar som man menar i förlängningen leder till ett med segregerat samhälle.

Hanteraren

av Dick Sundevall. Inläst ur Bonnier, 2008 av David Zetterstad. Talboken omfattar 13 tim., 46 min..

Vad är sanning och vad är lögn i härvan runt f.d. kriminalkommissarie Olle Liljegren och polisens kamp mot den organiserade brottsligheten i Sverige? Här berättar han själv om sitt arbete med att kartlägga, infiltrera och krossa den svenska maffian. Liljegren greps och anklagades för grova brott innan han frikändes av Svea hovrätt efter mer än 300 dagar.

Kokain

av Lasse Wierup. Inläst ur Norstedt, 2010 av Håkan Julander. Talboken omfattar 23 tim., 48 min..

Hur blev ett vitt pulver från Latinamerika symbol för status och framgång? Varför mördar maffian i Mexiko fler än 7000 människor varje år? Vad får allt fler svenskar att ta illegala droger när det är fest? Boken handlar om kokain, men det är inte missbruk och beroende som i första hand står i fokus. I stället följer förf:na de trådar som börjar i det svenska nöjeslivet och leder bakåt till utnyttjande, korruption, mord och krig. Norstedt, 2010.

Blekingegadeligan

av Peter Øvig Knudsen. Inläst ur Karneval, 2009 av Håkan Julander. Talboken omfattar D. 2: 17 tim., 34 min. : mono; 415 s. : ill. $bc. DAISY text och ljud.

Del 2 om den kommunistiska grupp - Blekingegadeligan - som utförde väpnade rån i Köpenhamn för att stödja den revolutionära kampen. Här skildras ligans framfart på 1980-talet, då den kriminella verksamheten utvidgas och når sin kulmen med mångmiljonrånet mot ett postkontor i centrala Köpenhamn. Även en dramatisk skildring av den planerade kidnappningen av miljardärs-sonen Jörn Rausing i Lund.

Teknik, industri och kommunikationer

Microsoft Windows 7

av Iréne Friberg. Inläst ur Docendo, 2010 av Allan Lindkvist. Talboken omfattar 5 tim., 42 min..

7:e upplagan av operativsystemet Windows är fylld med funktionella nyheter som underlättar för användaren. Det handlar bl.a. om fönsterhantering, fil- och mapphantering, som t.ex. den nya funktionen Bibliotek. Vidare om hur man ställer in Windows efter egna önskemål, hur man använder den inbyggda hjälpen, hur sökfunktionen och säkerhetsinställningar i Åtgärdscentret fungerar, samt om mediahantering.

Från Albion till Boulognern

av Olle Olsson. Inläst ur Trafik-nostalgiska förlaget, 2009 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 7 tim., 11 min..

Bok utgiven till hundraårsminnet av Gävle Stads Spårvägar 1909-1956. Efter en kort historik över staden Gävles framväxt redovisar förf:na, stora spårvagnsentusiaster, hur planerna att anlägga spårväg sakta växte fram. Invigningen skedde den 13 november 1909. Detaljerade beskrivningar av resesträckor och vagnpark. Många vittnesmål om hur det var att resa med spårvagn. Förlagan är rikt illustrerad.

Ekonomi och näringsväsen

Marknadsföring och kommunikation i sociala medier

av Lena Carlsson. Inläst ur Kreafon, 2009 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 6 tim., 29 min..

Bloggar, Twitter, Facebook, wikis, YouTube hittar man på Internet. Vad är egentligen sociala medier och hur kan företag och organisationer dra nytta av dem för PR, varumärkesbyggande, reklam och annan kommunikation? På ett lättbegripligt sätt ger boken en introduktion i de sociala mediernas värld och nya sätt att kommunicera i en tid då reklamtrötthet och informationsöverflöd kräver nya vägar.

Världens springnota

av Stefan De Vylder. Inläst ur Ordfront, 2009 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 11 tim., 31 min..

Förf., nationalekonom, som under 25 år bevakat och forskat om politiska kriser i världen, behandlar det sena 00-talets finanskris och dess konsekvenser. Det handlar om inbyggda tendenser till oansvarigt risktagande hos finansinstitut samt om hur politiska ledare och ekonomer negligerade den växande finansbubblan. Även om obalansen i världen med under- och överskott i länders budgetar samt dess konsekvenser.

Innan kompetensen försvinner

av Barbro Skoglund. Inläst ur Kommunlitteratur, 2009 av Anna Westberg. Talboken omfattar 1 tim., 31 min..

Handledning i hur man praktiskt arbetar med kompetensöverföring mellan äldre och yngre medarbetare i en organisation. Från årsskiftet 2009/10 gäller en lagstiftning mot åldersdiskriminering i arbetslivet och många födda efter krigsslutet går i pension. Förf:na menar att äldre inte presterar sämre, att yngre inte efterfrågar andra saker än äldre av arbetsgivaren och att egenskaper överhuvudtaget inte är åldersberoende.

Idrott, lek och spel

Guiden till idrottspsykologisk rådgivning

Inläst ur SISU idrottsböcker, 2004 av talsyntes. Talboken omfattar 17 tim., 48 min.. DAISY text och ljud.

Medicin

Viktminskning 50+

av Kristina Andersson. Inläst ur Fitnessförlaget, 2010 av Anna Westberg. Talboken omfattar 5 tim., 26 min..

Förf., näringsfysiolog, beskriver hur kroppen fungerar med stigande ålder, vad som är myt och sanning om ämnesomsättningen, hur små förändringar i livsstilen kan förändra vikten, hur motion ökar förbränningen och hur man skaffar sig nya vanor och rutiner. Hon menar att det handlar om att skaffa sig en balanserad och sund livsstil.

Hälsosam livsstil

av Mai-Lis Hellénius. Inläst ur ICA, 2010 av Anna Westberg. Talboken omfattar 3 tim., 17 min..

Förf., livsstilsprofessor vid Karolinska sjukhuset, leder läsaren rätt utifrån forskning om sambandet mellan hälsa, kost och motion. I fokus står medelhavsmaten som har den bästa vetenskapliga grunden för vad som är hälsosam mat. Innehåller också egna medelhavsinspirerade recept.

Vegomyten

av Lierre Keith. Inläst ur Optimal, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 14 tim., 23 min..

Förf. levde i tjugo år som vegan men tänkte om sedan hon börjat studera näringslära och livsmedelsproduktion. En vegetarisk livsstil är inte hållbar i längden, menar hon, varken för individen eller för planeten. Här presenterar hon ett radikalt manifest för det hon anser vara en hållbar livsmedelspolitik.

Patrick

av Mikael Nabrink. Inläst ur Minaks, 2010 av Bo Green. Talboken omfattar 6 tim., 9 min..

M.N. skriver öppet och drabbande om vännen Patrick som drabbas av bipolär sjukdom. En drygt tjugoårig vänskap tar slut 2008 då Patrick tar sitt liv. I tillbakablickar skildras hur sjukdomen bryter ut och hur psykiatrisjukvården inte kan hjälpa Patrick. Som god vän får förf. träda in i vårdapparatens ställe och tvingas därigenom fatta många svåra och tunga beslut.

Ompröva livet!

Inläst ur Studentlitteratur, 2009 av Elisabet Andersson. Talboken omfattar 17 tim., 50 min..

Texter som handlar om den grundläggande människosynen i existentiell vägledning och terapi, och hur den praktiskt går till med exempel från olika tillämpningsområden. Det grundläggande antagandet är att hur man mår är starkt knutet till hur man inrättat sitt liv och hur väl man lyckas med detta i en komplex omvärld. Vänder sig till högskolestuderande samt till en intresserad allmänhet. Förlaga. Studentlitt., 2009.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Vitello hittar en pappa

av Kim Fupz Aakeson. Inläst ur Bergh, 2009 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 43 min.. DAISY text och ljud.

Vitello bor i ett radhus med sin mamma. Det är bara Vitello och Mamsen. Vitellos pappa ser man inte mycket av. I själva verket har Vitello aldrig träffat sin pappa. Alla de andra killarna har pappor. Vitello bestämmer sig för att minsann hitta en pappa som han kan visa upp för kompisarna.

Clarice Bean stavas trubbel

av Lauren Child. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2008 av Marika Bergström. Talboken omfattar 2 tim., 57 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Absolut jag, Clarice Bean. Clarice har stora funderingar. För att klara av allt som måste få plats i huvudet så väljer hon bort stavningen. Hon har helt enkelt inte plats i sitt huvud för stavning. "Varför kan hjärna inte lika gärna stavas gärna?" Nej, hon har bestämt sig: Stavning stavas Trubbel. Men nu ska det bli stavningstävling i skolan.

Jätten Julina och människobarnen

av Julia Donaldson. Inläst ur Alfabeta, 2008 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 3 tim., 48 min.. DAISY text och ljud.

Julina bor i jättarnas land ovan molnen. En dag kastar hon en magisk böna över kanten ner på jorden. Den växer till en lång bönstjälk. Nyfiken som hon är klättrar hon ner och hittar några fantastiska små dockor som skulle passa i hennes dockskåp. Dem stoppar hon i fickan och tar med sig upp. Det är bara det att det inte är några dockor - det är tre barn. Nu börjar äventyret för barnen att försöka ta sig tillbaka ner igen.

Ficktjuvens spöke

av Catherine Fisher. Inläst ur Argasso, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 4 tim., 53 min.. DAISY text och ljud.

Något övernaturligt försöker få kontakt med Sarah. En död pojke som vill att hon ska öppna ett litet skrin som plötsligt dykt upp i hennes rum. Har hon fått chansen att rädda en förlorad själ eller är det en livsfarlig fälla?

Fabian håller nollan

av Anja Fröhlich. Inläst ur Bergh, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 2 tim., 18 min.. DAISY text och ljud.

Fabian har sitt livs chans. Bara han satt bollen i krysset i matchen mot 3B, så är det bevisat att han behövs i laget. Tyvärr missar Fabian och åker ur laget. Hur ska Fabians fotbollsdröm nu leva vidare?

Den brinnande borgen

av Peter Gotthardt. Inläst ur B. Wahlström, 2009 av Marika Bergström. Talboken omfattar 39 min.. DAISY text och ljud.

Del 3, fristående, i serien Alvdrottningens riddare. Det är midsommarfest hos alverna. Ett flygande odjur för bort alvflickan Viol. Hennes vän Nejlika rider ut ensam i natten för att rädda henne. Men kan hon hitta monstrets gömställe? Och hur ska hon bära sig åt om hon kommer dit?

Det giftiga odjuret

av Peter Gotthardt. Inläst ur B. Wahlström, 2009 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 46 min.. DAISY text och ljud.

Del 4, fristående, i serien Alvdrottningens riddare. En fruktansvärd ödla angriper alverna. Den verkar särskilt vara ute efter drottningen. Riddare Valnöt ger sig ut på jakt efter den på egen hand för att visa sitt mod. Men när han äntligen får tag i den blir han svårt skadad. Finn det någon i närheten som kan rädda honom?

Biggles i knipa

av William Earl Johns. Inläst ur B. Wahlström, 1984 av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim., 50 min..

Biggles är försvunnen under hemligt uppdrag i andra världskrigets Monaco. Hans trogna officerskamrater Ginger, Algy och Bertie beger sig dit för att leta efter honom. Efter en rad vådliga äventyr finner de honom. Men nu gäller det att ta sig tillbaka till England. Klassisk pojkbok från 1943.

Tystnad, tagning

av Michelle Magorian. Inläst ur Rabén & Sjögren, 2009 av Marika Bergström. Talboken omfattar 15 tim., 56 min.. DAISY text och ljud.

Henrys pappa dog i 2:a världskriget, och Henry saknar honom mycket. Han tar sin tillflykt till filmens värld, för i biosalongen kan han drömma sig bort. Men en dag får han låna en kamera och börjar fotografera för ett skolprojekt. När han framkallar filmen kommer han en hemlighet på spåren - en hemlighet som gör att hans eget liv allt mer liknar en filmthriller.

Bree Tanners andra liv

av Stephenie Meyer. Inläst ur BW, 2010 av Helena Nizic. Talboken omfattar 5 tim., 5 min..

Bree Tanner kan knappast minnas ett liv utan känsliga sinnen och oövervinnerlig styrka. Alltså ett liv innan hon fick törst på blod och blev vampyr. Allt Bree känner till är livet med andra nyfödda. Men när hon möter Diego, en annan nyfödd som är lika nyfiken som Bree på deras mystiska skapare, väcks nyfikenheten på vem denna kan vara och varför hon har skapat dem.

Rekryten

av Robert Muchamore. Inläst ur B. Wahlström, 2009 av Marika Bergström. Talboken omfattar 8 tim., 24 min.. DAISY text och ljud.

12-årige James hamnar av olyckliga omständigheter på barnhem. Där rekryteras han snart till den hemliga organisationen CHERUB, som sorterar under MI5 och som använder barn i spionsyfte. Agenterna inom CHERUB är ungdomar mellan 10 och 17 år. De kan röra sig fritt utan att dra vuxnas uppmärksamhet till sig och de kommer över bevis som sätter dit organiserade brottslingar.

Modigt, Snabbfot!

av Sabine Neuffer. Inläst ur Bergh, 2009 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 45 min.. DAISY text och ljud.

Rasmus, 7 år, är med i indiangänget. Snabbfot heter han där och vill väldigt gärna bli vald till gängets nye hövding. Men då gäller det att visa sig värdig. När Max lillasyster kommit bort har Snabbfot sin chans att visa mod och list.

Svärdet i grottan

av Angie Sage. Inläst ur Damm, 2007 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 1 tim., 50 min.. DAISY text och ljud.

Del 2, fristående, i serien om Araminta Spookie som bor i ett spökhus tillsammans med sin farbror och faster, kompisen Wanda samt spökena sir Horace och hans kammartjänare Edmund. Sir Horace ska fylla 500 år. Men vad ger man ett spöke i födelsedagspresent? När Araminta och Wanda går på upptäcktsfärd i grottan under spökhuset får de syn på ett fint gammalt svärd genom en spricka i väggen. Det skulle vara en perfekt present.

Jakten på Tam

av Jo Salmson. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 1 tim., 6 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien Drakriddare som börjar med Tam, tiggarpojken. Tam vet att han har misslyckats! Det var han som skulle bli den nye drakriddaren. Det var därför Sky tagit med sig honom upp till kungens slott. I desperation flyr Tam tillbaka till den fattiga delen av staden igen. Uppe i stallet vet Sky att hon måste hitta Tam snart, annars kan hela draksläktets framtid vara i fara! Men var är han?

Tams svåra prov

av Jo Salmson. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2009 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 1 tim., 8 min.. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Drakriddare som börjar med Tam, tiggarpojken. Draken Sky har valt Tam till sin drakdräng trots att han bara är en tiggarpojke. Tam och Sky kan tala med varandra på det gamla sättet. Enligt Sky ska Tam bli den nya drakriddaren, men först måste han klara vinterns stora prov. Bara de andra barnen inte vore så elaka mot honom! Tam känner sig mer och mer ensam. Kommer han att klara det stora provet?

Blodkaptenen

av Justin Somper. Inläst ur B. Wahlström, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 10 tim., 10 min.. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Havets demoner. Sedan tvillingarna Connor och Grace blev skeppsbrutna och skiljda åt har nya världar öppnats för var och en av dem. Connor står nu inför nya utmaningar ombord på sjörövarskeppet Diablo. Han måste nu möta kapten Wrathes avskyvärda brorson Moonshine. Grace följer med Lorcan på en resa som hon hoppas ska resultera i att Lorcan får synen tillbaka. Men överallt möter hon faror.

De tre nycklarna

av Mia Söderberg. Inläst ur Bonnier utbildning, 2008 av Marika Bergström. Talboken omfattar 3 tim., 10 min.. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Englamark. När Tim och Sofia har hämtat Maja på dagis upptäcker de en dörr de aldrig sett förr. Den leder till världen Englamark där det finns märkliga varelser som jättar och frynglar. Maja blir tillfångatagen av häxan Xenica och bara genom att hitta tre nycklar har de en chans att rädda henne. Men varför känns häxan så bekant?