Nya talböcker augusti 2010

Nya talböcker augusti 2010

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 95 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Ursprung

av Diana Abu-Jaber. Inläst ur Bonnier, 2010 av Anita Molander. Talboken omfattar 14 tim., 44 min..

En kall vinter i Syracuse i nordöstra USA blir Lena Dawson, fingeravtrycksanalytiker vid ett kriminaltekniskt laboratorium, inkopplad på en serie fall av plötsligt spädbarnsdöd. En av mödrarna hävdar nämligen att hennes barn har mördats. Utredningen leder Dawson tillbaka till hennes egen mörka barndom. Deckargåta tillika laddat existentiellt drama. D.A.-J., amerikansk förf. med jordanskt påbrå.

Ohyra

av Annika Alm. Inläst ur Mormor, 2009 av Marika Bergström. Talboken omfattar 8 tim., 6 min..

Handlingen utspelar sig både i dagens och mitten av 1960-talets Sverige. Tore Olsson mördas till synes oförklarligt en vinterkväll i Stockholm. Kriminalinspektör Ingela Lund och hennes kollegor på våldsroteln sätter igång jakten efter mördaren. Spåren leder tillbaka i tiden till 1960-talets Jönköping och de metoder som användes för att assimilera barn av resandefolket. Mönstret klarnar och ett motiv kan skönjas.

Vingklippt

av Annika Alm. Inläst ur Anderson pocket, 2008 av Anita Molander. Talboken omfattar 9 tim., 24 min..

En femårig thailändsk pojke hittas död i skogen. Hans skador visar att han har utsatts för grovt våld. Kriminalinspektör Ingela Lind och kollegan Krister Stenström börjar en utredning som avslöjar att brottet är sexualrelaterat. Men vem är förövaren? Är det en av polisen tidigare känd förövare? Eller är de flera? Samhällskritisk kriminalroman där mänskliga relationer skildras.

Inte värre än vanligt

av Gerda Antti. Inläst ur Bonnier Alba, 1993 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 9 tim., 24 min..

Fyra noveller som alla skildrar ensamma kvinnor, 6-åringen, som får ta ansvaret för sin lillebror, den hunsade tonårsflickan, den medelålders konstnärinnan, den grymt övergivna 50-åringen. Miljöerna är samtida svenska, både förort och glesbygd.

Little Big Man

av Thomas Berger. Inläst ur Karneval, 2010 av Håkan Julander. Talboken omfattar 18 tim., 46 min..

Under namnet Little Big Man växer den vite Jack Crabb upp bland cheyenneindianerna i mitten av 1800-talet. Men i perioder återvänder han till civilisationen, där han bl.a. är med om att anlägga Union Pacific-järnvägen. Jack tillhör båda sidorna i kampen om Vilda Västern och 111 år gammal berättar han sin historia. Underhållande skröna, gripande tragedi och realistisk historieskildring. Originalet utkom 1964.

Pause play

av Yesim Bilgic. Inläst ur Modernista, 2008 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 7 tim., 17 min..

Marcus är en världskänd modellfotograf som arbetat för franska Vogue. Han har tillräckligt med pengar för att leva ut alla sina destruktiva impulser med stil. Stureplan i Stockholm är hans lekplats och hans hem. Hans totala hänsynslöshet tolkas som modern charm av omgivningen - droger, fester och sex ser till att han slipper tänka. Men det totala sammanbrottet är nära. Porträtt av en livsstil där ytan är allt.

Gnistan

av Laila Brenden. Inläst ur Schibsted, 2009 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 9 tim., 6 min..

Del 29 i släktsagan om Hanna. Det utkämpas en sammanbiten kamp på storstugegolvet på Rudningen, och Ola fruktar att han har förlorat Åshild. Men ännu en gång betalar Jörn för gamla synder, och det är han som blir hårdast drabbad av Marits febrila knivhugg. I Kristiania börjar Hannah komma in i livet som stadsfru. Hon bestämmer sig för att ta upp kampen för att förbättra förhållandena för hemlösa barn.

Vårbrytning

av Laila Brenden. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar 8 tim., 54 min..

Del 30 i serien som inleds med Valet. Medan Hannah och Fabian ännu en gång måste slåss mot prästerskapet i Kristiania, är det full aktivitet i Hemsedal. Slakttiden är över och visthusboden bågnar av mat. Alla har fullt upp med förberedelserna till det stora gästabudet, men Knut och Emilie unnar sig några förstulna ögonblick i skogsstugan - det är ju lång tid till sommaren och bröllopet.

Inte mer än en sida

av Teddy Brunius. Inläst ur Edition Laokoon, 2007 av Örjan Blix. Talboken omfattar 5 tim., 24 min..

Dagbok utan angivande av data. Anteckningar som dels är citat, egna funderingar, och tolkningar av dikter som skrivits på en mängd olika språk. Tolkningarna är fria och utförda efter förmåga med bundna rytmer och rim. Citaten är ofta ur stora skribenters verk, de egna tankarna är influerade av skilda föredömens aforismer. T.B., 1922- , konsthistoriker som under många år var professor vid Köpenhamns universitet.

Slöjan

av Suzanne Brøgger. Inläst ur Norstedt, 2010 av Per Godenius. Talboken omfattar 3 tim., 37 min..

Den unga flickan Aziyadé är en av kvinnorna i schejken Jafars hem. Hon får gå i lära hos honom, och fysiskt och mentalt för han henne in i erotikens värld. Han tvingar henne att roa honom, att överskrida gränser och skaffa sig nya erfarenheter. Och allt hon upplever måste hon återberätta för honom. Erotiskt epos om skrift och drift, om konstens kall och erotikens möjligheter.

Den otroliga vandringen

av Sheila Burnford. Inläst ur Forum, 1963 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 4 tim., 31 min..

Historien om tre extraordinärt begåvade djur: siameskatten Tao med de safirblå ögonen, Luath, den gyllenröda labradoren samt Bodger, den ärriga, charmiga engelska bullterriern. Genom en ödets nyck tvingas de ut på en 50-milavandring genom den kanadensiska vildmarken. Drivna av hemlängtan drar de iväg mil efter mil trotsande hunger, utmattning och skador. Gripande äventyr om hur omaka djur tillsammans kan uträtta underverk.

Bunny Munros död

av Nick Cave. Inläst ur Forum, 2009 av David Zetterstad. Talboken omfattar 8 tim., 9 min..

Bunny Munro är en sexfixerad och drogande resande försäljare av hudprodukter. När hans fru begår självmord sörjer han djupt, hans missbruk förvärras och han tvingas ta hand om sin försummade nioåriga son. I ett försök att få ett grepp om tillvaron ger de sig ut på en resa. Det blir en slags roadmovie som innehåller svart humor och karikerade gestalter. N.C., 1957- , australisk mångsysslare, främst känd som rockartist.

Vildinnor

av Shirley Conran. Inläst ur AWE/Geber, 1991 av Anna Godenius. Talboken omfattar 26 tim., 13 min..

Multibolaget Nexus styrelsemedlemmar reser till en söderhavsö för att förhandla om en gruvdindustri. Med på resan är deras vackra och bortskämda hustrur. Vid en militärkupp på ön mördas männen. Kvinnorna flyr in i djungeln med hjälp av guiden Jonathan. Där kommer de att stanna i fem månader. Kampen för överlevnad innebär en radikal förändring för kvinnorna. Spännande underhållningsroman.

Stjärnpalatset

av Martin Engberg. Inläst ur Norstedt, 2010 av Helena Gripe. Talboken omfattar 8 tim., 51 min..

Världen står inför en ny istid. Mänskligheten tränger sig samman på allt mindre ytor och tvingas leva under extrema förhållanden. Katharina, 13 år, bor med sina föräldrar på en gård. En dag kommer Victor till gården för att förbereda Katharina för hennes uppdrag, att möta Imperatorn. När han efter en tid kommer tillbaka för att hämta henne i ett luftskepp så rymmer hon men fångas in och förs bort.

Resa mellan ensamheter

av Elsa Forsgren. Inläst ur Bonnier, 1950 av Lina Nyman. Talboken omfattar 3 tim., 21 min..

E.F., 1920- , växte upp i Vittangi i Norrbotten och kom som ung konststuderande till Uppsala. Hon uppträdde även som scenpoet och influerades av den rådande modernismen. Resa mellan ensamheter blev den enda bok hon publicerade. Texten är en blandning av olika stilar och litterärt experimenterande. I botten av texten ligger ett starkt ifrågasättande av tidens kvinnoroll och vad det innebär att vara kvinna.

Kvinnodramerna

av Federico García Lorca. Inläst ur Tranan, 2009 av David Zetterstad. Talboken omfattar 5 tim., 44 min..

F.G.L., född 1898, mördad av spanska falangister 1936. Mellan 1932 och våren 1936 ledde han den kringresande studentteatern La Barraca. Under denna period skrev han också de tre dramer som omväxlande kallas kvinnodramerna, trilogin om den otillfredsställda kärleken och trilogin om den spanska jorden. Blodsbröllop, Yerma och Bernardas hus presenteras här i nyöversättningar av Jens Nordenhök.

Sanningens svärd

av Terry Goodkind. Inläst ur Damm, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar D. 21: 11 tim., 19 min. : mono.

I ett sista försök att hitta Kahlan tar Rickard hjälp av sin morfar Zedd som minns henne men bara som den forna Biktmodern och inte som Rickards maka. Rickard rider till Profeternas palats för att gräva upp den tomma graven och bevisa att Kahlan inte är död. Men det som möter honom är en sedan länge död kropp klädd i Biktmoderns klänning. Är Kahlan verkligen död? Del 21 i serien Sanningens svärd.

Läkaren

av Noah Gordon. Inläst ur Norstedt, 1988 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 26 tim., 51 min..

Robert Cole, tidigt föräldralös i 1000-talets England, tas om hand av en barberare som lever på att bota människors krämpor. Rob lärs upp till jonglör, drömmer om att bli en riktig läkare och beger sig ut på äventyr i Europa och i Orienten. Han förvandlar sig där till jude och lär sig främmande tungomål för att studera medicin för världens främste läkare, araben Avicenna. Livfull äventyrsroman.

Dirty Havanna

av Pedro Juan Gutiérrez. Inläst ur Lind & Co, 2010 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 13 tim., 50 min..

Pedro Juan är en före detta radiojournalist som försörjer sig som allt från sopåkare till svartabörshaj. Han förför kvinnor på löpande band och är, som de flesta andra i hans närhet, besatt av sex. Man älskar lika hejdlöst som man berusar sig och ingen tycks ta revolutionen och de politiska parollerna på allvar. En frispråkig skälmroman från Kuba. En odyssé in i en värld av motsägelser, våld och förtryck.

Hotellet

av Arthur Hailey. Inläst ur Bonnier, 1985 av Anna Godenius. Talboken omfattar 17 tim., 46 min..

Hotel St. Gregory är det näst största hotellet i New Orleans - elegant, traditionsrikt och nästan ständigt fullbelagt med fina gäster. Men bakom den lysande fasaden står det inte så väl till: Ekonomin är vacklande och en konkurrent är ute efter att ta över hotellet. Under fem händelserika dygn skildras hur hotelldirektören och hans assistent brottas med allehanda problem. Initierat och spännande om livet bakom kulisserna på ett amerikanskt storhotell.

Andrej

av Carola Hansson. Inläst ur Norstedt, 1994 av Katarina von Wachenfeldt. Talboken omfattar 14 tim., 3 min..

Året är 1904 och Andrej Tolstoj, en av Leo Tolstojs söner, är på väg som frivillig till det rysk-japanska kriget. Resan är en flykt från en dominerande fader, från äktenskapet med Olga, från den ryska överklassens passiva, förkvävande liv. Samtidigt är den en resa bakåt i tiden ända till barndomen. Gripande gestaltning av en rastlös och konfliktfylld människas inre värld.

Karamellskorna

av Joanne Harris. Inläst ur Norstedt, 2008 av Anna Döbling. Talboken omfattar 14 tim., 26 min..

Del 2 i serien inledd med Choklad. Vianne har en ny identitet och lever ett stilla liv med sina båda döttrar. De driver en liten chokladfabrik, nu i Pariskvarteret Montmartre. Allt är lugnt tills kvinnan med karamellskorna stormar in i familjens liv. Hon är oemotståndlig och livsfarlig och har planer som hotar deras värld. Ska Vianne fly som hon gjort tidigare eller ska hon våga möta sin farligaste fiende - sig själv?

Sammandrabbningen

av Tracy Hickman. Inläst ur Damm, 2009 av Helena Gripe. Talboken omfattar 7 tim., 35 min..

Den avslutande sjätte delen i serien Bronskoralerna inledd med Uppvaknandet. De tre parallella världarna - människornas, vättarnas och älvornas - förändras drastiskt när en ung vätte öppnar en portal mellan världarna. Det leder till att den mäktige krigsherren Skramak med hela sin armé invaderar Aerbon. Det blir en kamp på liv och död där människovärldens överlevnad står på spel.

Rör mig inte, se mig bara

av Helmi Jönestam. Inläst ur Ord & visor, 2010 av Kristina Rådström. Talboken omfattar 7 tim., 1 min..

Hanna och hennes syskon och föräldrar kommer som ingermanländska flyktingar till Finland. När Sovjetunionen vid fredsslutet kräver sina medborgare tillbaka flyr de till tryggheten i Sverige. Hanna berättar om livets sorger och glädjeämnen i den lilla byn i Västergötland där familjen får sin första fristad. En stark gemenskap råder bland syskonen och hennes äldre syster Satu är ett stöd när hon ska ta sig fram i livet.

Goda intentioner

av Etgar Keret. Inläst ur Bastion, 2009 av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 5 tim..

Kortnoveller av den israeliske förf. E. K. där vardagens komik beskrivs med en poetisk, drastisk charm. Medan oroligheterna på Västbanken närmar sig inbördeskrig skickas en journalist och en fotograf till ett observatorium för att invänta en grupp meteorer. En yrkesmördare får i uppdrag att likvidera sin barndomshjälte och på ett barnkalas i Tel Aviv drar en trollkonstnär istället för en kanin ett blodigt huvud ur sin hatt.

Dharmadårarna

av Jack Kerouac. Inläst ur Bakhåll, 2009 av David Zetterstad. Talboken omfattar 10 tim., 50 min..

Jack Kerouacs andra roman återger händelser från 1955-56 när han fortfarande flackade om kring i Amerika. Han tjuvåker med godståg till San Francisco och söker upp gamla vänner att festa loss med på barer och stränder. Han drar iväg ut i naturen tillsammans med poeten och levnadskonstnären Japhy Ryder som inviger honom i hisnande zenbuddhistiska visdomar om tillvaron. De klättrar i berg och sover under bar himmel. Förlaga Bakhåll, 2009.

Slavarnas stad

av May Grethe Lerum. Inläst ur Schibsted, 2009 av Margaretha Albinsdotter. Talboken omfattar 7 tim., 34 min..

Del 11 i serien Livets döttrar. På flykt från Norge efter Niels Kvithovuds blodiga uppror kommer Karl Martin och Nadjana till Peter den stores praktfulla stad, Sankt Petersburg 1713. De möter ett folk styrt med järnhand och en fattigdom värre än något de tidigare sett. Karl Martin avskyr orättvisan han ser överallt, men denna gång är motståndaren oangriplig.

Ombyte av tåg

av Walter Ljungquist. Inläst ur Litteraturfrämjandet, 1978 av Örjan Blix. Talboken omfattar 2 tim., 34 min..

Stämnigsfull, varligt skildrad kärlekssaga mellan två unga människors, och deras korta möte på en järnvägsstation. De är båda på väg mot nya mål. För honom, som misslyckats med det mesta han gjort, är resan till Sumatra början till en ny framtid. För henne, som redan lärt sig en del om livet utanför den lilla staden, betyder resan något annat. Förf:s debutbok från 1932. W.L., 1900-1974.

Udda

av Sara Lövestam. Inläst ur Piratförlaget, 2009 av Anita Molander. Talboken omfattar 5 tim., 31 min..

Martin har en stor fascination för amputerade människor. Hans begär efter det ofullständiga, det udda, växer ständigt. Han blir kär - via internet - i Paula, rullstolsburen forskare med stumpar till ben. Hon vill egentligen helst vara ensam; hennes starkaste känsla är hennes hat mot sin väninna - den lesbiska Lelle som inte vill lämna Paula i fred. Relationsroman om kärlek, sex, ensamhet och vänskap. Prisbelönad debut.

Hjärtpatienten

av Betty Manvers. Inläst ur Kometförlaget, 1970 av Marika Bergström. Talboken omfattar 4 tim., 47 min..

En läkare i England anklagas falskeligen för organstöld. Hans mottagningssköterska, som är hemligt förälskad i doktorn, stöttar honom och de flyr tillsammans till Indien. Där uppstår ljuv musik och allt slutar lyckligt. Kathleen Lindsay, 1903-1973, var en framgångsrik engelsk författare av underhållningsromaner. Det sägs att hon skrev 904 romaner under 11 olika synonymer - en av dessa var Betty Manvers.

Maktens kulisser

av Britt-Marie Mattsson. Inläst ur Piratförlaget, 2007 av Anita Molander. Talboken omfattar 8 tim., 40 min..

Svenskan Sophie Molin befinner sig mitt i maktens centrum. Hon är nyutnämnd EU-kommissionär och ansvarig för det pågående toppmötet i Venedig. Ett möte där EU:s ledare och den amerikanske presidenten är eniga om att utforma en hård deklaration för att fördöma Nordkorea. Men trots stort säkerhetspådrag upptäcks en pråm i hamnen och man misstänker att det finns kärnvapen ombord.

Mord i Havanna

av Jan Mårtenson. Inläst ur W&W, 2010 av Dodo Parikas. Talboken omfattar 8 tim., 54 min..

Antikhandlare Homan är i Havanna och ser fram emot en vistelse på anrika Hotel Nacional, en gång hemvist för maffian. Hans pianolärarinna Rut Mandelbaum har begravts och släktingarna intrigerar om arvet. Särbon Francine är på konferens och när ett mord inträffar hamnar Homan själv i en inte alltför komfortabel kubansk finka. Väl hemma i Stockholm fortsätter jakten, men han är nära att åter förpassas till den västindiska ön.

Vem dödade ayatolla Kanuni?

av Naïri Nahapétian. Inläst ur Sekwa, 2010 av Anita Molander. Talboken omfattar 6 tim., 53 min..

Teheran, några veckor före presidentvalet 2005. En ayatolla som är specialiserad på bekämpning av regimmotståndare blir mördad på sitt kontor i justitiepalatset. Narek Djamshid, en ung journalist som återvänt till Iran efter många års frånvaro, slungas ofrivilligt in i händelsernas centrum. Vid sin sida har han en islamistisk feminist och en icke-religiös före detta minister från den iranska kaviarvänstern.

Västerlandsfärden

av Percival. Inläst ur CKM, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 8 tim., 10 min..

Berättarjaget, en svensk kamelskötare, färdas genom världen tillsammans med akademikern Francis från Sudan. De träffar människor, besöker skilda platser, studerar konst och försöker utvinna meningsfulla sammanhang bortom trivialiteter, teknikaliteter och pengajakt. Civilisationskritik blandas med filosofiska och litterära diskussioner. Reviderad utg. av boken Västerlandsfärden som utkom 1965. P., 1931- , svensk multikonstnär.

Osalig ande

av Carina Rydberg. Inläst ur Bonnier, 1991 av Marika Bergström. Talboken omfattar 5 tim., 29 min..

En ung kvinna, Marika, begår självmord och vistas sedan som en osynlig ande bland släktingar och bekanta. Hon iakttar allt utan att kunna ingripa, och ser tillbaka på sitt liv, sin barndom och sitt äktenskap. Boken innehåller en dramatisk handling, med inslag av mystik. En mörk berättelse, men trots allt genomsyrad av en positiv livssyn.

Fyra diktcykler

av Nelly Sachs. Inläst ur Bonnier, 1970 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 46 min..

De fyra sviterna i Glödande gåtor består av korta, andlösa notationer. Knappast någon poesi ger på samma sätt intrycket av rapporter från ett gränsområde mellan liv och död. Första sviten utgavs i svensk tolkning av Gunnar Ekelöf 1966. Här presenteras Percivals tolkning av sviterna två till fyra. Så sent som 1966 kunde Nelly Sachs, 1891-1970, sammanfatta sitt liv och verk i den stort anlagda Den sökande (Die Suchende).

Bunker

av Andrea Maria Schenkel. Inläst ur Ersatz, 2009 av Lisbeht Tammeleht. Talboken omfattar 4 tim., 10 min..

En ung kvinna blir brutalt överfallen av en okänd man och förs bort till en enslig gammal kvarn djupt inne i skogen. Där inleds ett gåtfullt kammarspel mellan offer och förövare. Rädslan, förvirringen och hämndbegäret suddar snart ut gränserna mellan dåtid och nutid, oskuld och skuld: Vem är han? Vem är hon? Och vad är egentligen mannen ute efter? Psykologisk kriminalroman. A.M.S., 1963- , bästsäljande tysk författare.

Den sjungande stenen

av Mariana Stjerna. Inläst ur Weteko, 1993 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 7 tim., 17 min..

Amanda dör kliniskt under en operation och får en utomkroppslig upplevelse. Hon ser sig själv på operationsbordet. Hennes erfarenheter från en annan verklighet blir inledningen till en dramatisk förändring av hennes liv, attityder och tankar. Händelserik roman om en kvinnas väg till insikt om livets mening och om hur hon finner "den sjungande stenen".

Den stora striden

av Fredrik Ström. Inläst ur Ordfront, 1979 av Leif Liljeroth. Talboken omfattar 13 tim., 15 min..

Del 3 i serien Rebellerna, inledd med Bonden och hans son. Handlingen utspelar sig i hyttornas och gruvornas Bergslagen. Den nya tekniken bryter igenom och många hyttor läggs ned. Med dessa går också den patriarkaliska livsstilen i graven. I bokens slutskede bryter den stora strejken 1909 loss med full kraft.

Fotspår

av Pramoedya Ananta Toer. Inläst ur Leopard, 2010 av Ove Ström. Talboken omfattar 15 tim., 34 min..

Del 3 i serien inledd med Människans jord. Minke reser till Batavia för att studera medicin. Han blir alltmer medveten om det koloniala förtrycket och människornas utsatthet. Efter att ha blivit relegerad från läkarskolan väljer han att bli upprorsman. Släktkrönika och utvecklingsroman som också är en skildring av det moderna Indonesiens framväxt i början av 1900-talet. Flera av gestalterna har faktiska förebilder i denna

Mr Alis äktenskapsbyrå

av Farahad Zama. Inläst ur Kabusa, 2010 av Hans Sandquist. Talboken omfattar 8 tim., 54 min..

Mr Ali öppnar en äktenskapsbyrå för att fördriva tiden och inte vara i vägen för hustrun när han går i pension. Bland byråns kunder finns mannen som vill hitta en lång make till sin korta dotter, säljaren som inte kan sälja sig själv och den rika läkaren som inte hittar någon som duger. Paret Alis son blir arresterad av polisen och assistenten Aruna blir kär i en av byråns kunder. Kan Mr och Mrs Ali ordna ett lyckligt slut?

Facklitteratur

Bok- och biblioteksväsen

Skrivarbok

av Siewert Carlsson. Inläst ur Faun, cop. 2009 av Per Godenius. Talboken omfattar 10 tim., 47 min..

Lärobok med många praktiska råd, exempel och övningsuppgifter som ska inspirera till eget skapande. Boken tar upp tre genrer av skrivande: skönlitterär prosa, poesi och journalistik. Förf. arbetar själv som lärare vid skrivarkurser.

Allmänt och blandat

På plats

Inläst ur Textverk, 2009 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 4 tim., 2 min..

Frilansgruppen Textverk i Göteborg består av skribenter som ägnar sig åt undersökande journalistik. I denna antologi har de samlat ett tjugotal reportage från Sverige och övriga världen, alla med ambitionen att förmedla känslan av att vara på plats. De anser att det inte går att vara objektiv utan att det är de subjektiva och personliga iakttagelserna som oftast fungerar bäst.

Religion

Livklädnaden som revs sönder

av Kurt Almqvist. Inläst ur NoK, 1967 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 5 tim., 51 min..

K.A., 1912-2001, var något så ovanligt som en svensk sufi. Redan på 1940-talet konverterade han till Islam. Större delen av sin publicistiska verksamhet ägnade han åt att presentera det andliga helhetsperspektiv, Sophia perennis, den tidlösa visdomen, som blev avgörande för hans livsinriktning. Denna lära utgår från att kärnan i alla autentiska religiösa traditioner är sann och härstammar från en primordial tradition.

Lewis brev

av Joel Halldorf. Inläst ur Libris, 2007 av David Zetterstad. Talboken omfattar 14 tim., 26 min..

ILewi Pethrus, 1884-1974, pingströrelsens store ledare, efterlämnade en omfattande brevsamling. J.H., teolog och kyrkohistoriker, har valt ut ett hundratal brev, skrivna av Pethrus eller ställda till honom. Att läsa dem ger nya och oväntade inblickar i den svenska pingströrelsens brokiga historia. Med varsam hand tecknar J.H. brevens historiska sammanhang och ger värdefulla kommentarer till läsaren.

Guds eviga nu

av Sven Lidman. Inläst ur Bonnier, 1936 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 13 tim., 9 min..

Samling betraktelser av förf. och väckelsepredikanten S.L., 1882-1960. Betraktelserna över det kristna livet har formen av samtal och anekdoter grupperade kring tre teman: På vägen, Om sanningen och Ur livet. Förf. berättar på ett okonventionellt och ofta drastiskt sätt om egna upplevelser, möten med kända och okända och förnimmelsen av att vara buren av Guds nåd.

Filosofi och psykologi

Supercoherence

av Thrity Engineer. Inläst ur ICA, 2009 av Inga Pyk. Talboken omfattar 11 tim., 44 min..

De senaste 50 åren har inneburit större förändringar för människan än under de 5000 åren dessförinnan. Vad har vi för strategier för att hantera våra liv när förändringarnas vindar når orkanstyrka? Förf. menar att nittiofem procent av det som är en själv är fördolt. Det sjunde sinnet, som verkar bortom rationalitet och intuition, är inte kopplat till hjärnan. Det är den fullständiga kunskapens sfär, åtkomlig först nu.

Det goda mötet

av Emmanuel Ezra. Inläst ur Norstedt, 2010 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 5 tim., 34 min..

Vad innebär ett gott möte mellan människor? Vad händer om kontakten inte fungerar bra? Förf. är läkare, fembarnsfar och föreläsare i ämnet bemötande. Han menar att förmågan att kunna se andra kan tränas upp. Genom kunskap, medvetenhet och humor kan man lära sig att bidra till det goda mötet. Begrepp som självkänsla och försvarsmekanismer behandlas.

Uppfostran och undervisning

Vill du veta vad jag tänker?

av Gunilla Bengtsson. Inläst ur Argument, cop. 2002 av Inga Pyk. Talboken omfattar 1 tim., 42 min..

Boken visar på en metod att stimulera barns tankar och låta dem komma fram. Metoden bygger på att barnen regelbundet får skriva svar på frågor som kan röra familjen, vad som händer i världen, etiska problem, vardagssituationer, känslor och liknande. Frågor som utgår från barnens vardag, som tar dem på allvar och som de i annat fall kanske inte hade tvingats ta ställning till.

Mina bästa sidor är ordblinda

Inläst ur Utbildningsradion, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 3 tim., 2 min..

En rad kända svenskar berättar om sin dyslexi och om sina erfarenheter av att leva med läs- och skrivsvårigheter. De beskriver sin historia och om hur de arbetat hårt för att hitta både självkänsla och självförtroende. De har lyckats vända sina begränsningar till styrkor, ofta tack vare att de i sitt utanförskap ändå lyckats hitta sin identitet. De beskriver också hur tufft det är att växa upp med dyslexi.

Språkvetenskap

Språkets öga

av Sven Strömqvist. Inläst ur Studentlitteratur, 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 11 tim., 25 min..

Hur samspelar språk och tänkande? Tänker vi annorlunda när vi talar svenska än när vi talar spanska eller mayaspråket tzeltal? Här sammanfattar förf., professor i allmän språkvetenskap och språkinlärning, tjugo års forskning om vilka konsekvenser språklig mångfald och språkinlärning får för vilka tankar vi klär i ord, vad vi uppmärksammar, vad vi minns. Riktar sig till alla som har ett djupare intresse inom ämnet.

Litteraturvetenskap

Möten med Harry Martinson

av Boris Engström. Inläst ur Carlsson, 2009 av Lars Nygren. Talboken omfattar 3 tim., 24 min..

Filmaren och författaren Boris Engström mötte Harry Martinson, 1904-78, för första gången 1969 i arbetet kring en serie naturprogram för teve. De delade intresset för natur och miljö och gjorde tillsammans ett flertal belönade produktioner om vatten och ljusdagrar. I denna minnesbok beskriver han deras samarbetet och den vänskap som växte fram.

Mitt Småland

av Astrid Lindgren. Inläst ur R&S, 1987 av Inga Pyk. Talboken omfattar 24 min..

Kortfattad självbiografi där A.L. tar oss med på en resa till sin barndoms trakter i Småland. A.L. säger själv att det inte främst är människorna hon tänker på i samband med sina barndomsminnen, utan naturen. Den natur som blivit välkänd för både vuxna och barn, inte bara i Sverige, utan i hela världen. Boken utgavs i samband med att en TV-dokumentär om hennes liv gjordes av SVT. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

Konst, musik, teater och film

Färgen gör människan

av Maja Jacobson. Inläst ur Carlsson, 2009 av Helena Hellström. Talboken omfattar 15 tim., 36 min..

Med färgerna på våra kläder sänder vi olika budskap till andra människor. Hur vi uppfattar dessa beror på i vilken kultur och tid vi befinner oss. Boken inleds med korta avsnitt om färgernas skiftande betydelse och symbolvärde och om färg som identitet. Huvuddelen utgörs av en historisk genomgång av olika tiders klädfärger mot bakgrund av ekonomi, religion, politik och mode. Förf., född 1933, är forskare i etnologi.

Slash

av Slash. Inläst ur BTM Books, 2009 av Bo Green. Talboken omfattar 22 tim., 2 min..

Slash, egentligen Saul Hudson, 1965- , gitarrist och mest känd som en av medlemmarna i hårdrockgruppen Guns N' Roses. Han föddes i England men växte upp i Los Angeles. Han berättar hur han träffade fyra killar och hur de bildade GN'R som på slutet av 1980-talet fick sitt stora genombrott. Biografin är i mycket en detaljerad skildring av sex, droger och rock'n'roll - om "Mannen, Myten och Legenden Slash".

Just kids

av Patti Smith. Inläst ur Bromberg, 2010 av Anna Godenius. Talboken omfattar 10 tim., 35 min..

P.S., född 1946, författare, konstnär, rockpoet, berättar om sitt liv i New York under åren kring 1970. Hon bryter 1967 upp från sitt fabriksjobb i New Jersey och hamnar i NY. Där träffar hon snart Robert Mapplethorpe och de blir ett par - i kärlek och konst. De bor länge på klassiska Chelsea Hotel där de möter många av samtidens stora artister. En skildring om hur två unga konstnärer strävar, och uppnår, berömmelse.

Fina flickor är inte högljudda

av Kishti Tomita. Inläst ur ICA, 2009 av Anna Döbling. Talboken omfattar 6 tim., 14 min..

Förf. är sångare, röstcoach och medlem av Idol-juryn i tv åren 2004 till 2007. I Idol-juryn upplevde en del henne som udda med sina gester, sin högljuddhet och röda bindi i pannan. Här berättar hon om sitt liv och försvarar sin egenart. Hon slår hårt mot många fenomen, främst den förhatliga Jantelagen, människors brist på civilkurage och politikers undfallenhet gentemot tyskarna under andra världskriget.

Historia

Moskva tror inte på tårar

av Jan Blomgren. Inläst ur Ersatz, 2009 av Eric Linderholm. Talboken omfattar 6 tim., 20 min..

Jan Blomgren, reporter på Svenska dagbladet befann sig i många år efter Sovjetunionens fall 1991 i det myller av skeenden som följde därefter. Reformer och kuppförsök, krig och finanskriser, beställda mord, brutala maktkamper och utplundring av naturresurser blandat med ekonomisk tillväxt. Han besökte gruvarbetare i Vorkuta och rebeller i Tjetjenien samtidigt som han följde maktkamperna i Moskva. Förlaga Ersatz, 2009.

Det glömda kriget

Inläst ur NoK, 1967 av Mattias Pleijel. Talboken omfattar 5 tim., 49 min..

Rapport om den tragiska konflikten mellan araber och kurder i norra Irak under 1960-talet. Sammanställd av den dåvarande Svenska kurdkommittén, vars huvuduppgift var att undersöka huruvida folkmord förekommit mot den kurdiska befolkningen i Irak.

Ögonen i Gaza

av Mads Gilbert. Inläst ur Ordfront, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 13 tim., 40 min..

Förf:na är två norska läkare som tog sig in över den stängda gränsen när Israel i december 2008 inledde en militäroffensiv i Gaza efter åtta års raketbeskjutning från Hamas. De arbetade på ett sjukhus i Gaza stad, men trots sin långa erfarenhet av medicinskt arbete i krigszoner insåg de snart att det inte var som sjukhuspersonal de kunde göra störst nytta. Den främsta uppgiften blev istället att vara en länk till västerländska medier.

Polen i historien

av Peter Johnsson. Inläst ur Carlsson, 2009 av Jens Jacobson. Talboken omfattar 35 tim., 44 min..

Bred skildring av Polens historia - från äldsta tid fram till 2009. Nya arkeologiska fynd har lett till omvärderingar av landets äldsta historia. Den polska kungliga adelsrepubliken, utländska makters delningar av Polen under 1700-talet, självständigheten under mellankrigstiden, andra världskriget, den kommunistiska efterkrigstiden och det moderna Polens framväxt behandlas utförligt. Förf., historiker och journalist.

Islamismens seger

av Magnus Norell. Inläst ur Fri tanke, 2009 av Mattias Pleijel. Talboken omfattar 7 tim., 29 min..

Politisk islam och dess militanta gren, islamismen, har vuxit sig allt starkare i Mellanöstern de senaste decennierna genom sitt budskap om evig strid mellan gott och ont, där det onda främst representeras av Israel och väst. M.N., forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, menar att det är den radikala islamismen som är det svåraste problemet i Mellanöstern idag, inte den arabisk-israeliska konflikten.

Femtio år i Kina

av Erik Nyström. Inläst ur Carlsson, 1989 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 8 tim., 54 min..

E.N., 1879-1963, engagerades som expert i Kina under de omvälvande åren efter 1911. Främst deltog han i uppbyggnaden av universitetet i Shanxi. Boken, färdigställd av förf:s sonson, bygger på ett manuskript från 1950-talet. Man följer på nära håll den dramatiska händelseutvecklingen, från manchudynastins förfall till åren efter revolutionen 1949. En delvis annan kinabild än den gängse. Förord: Göran Malmqvist.

Från King till Obama

av Sören Sommelius. Inläst ur Historiska media, 2010 av Örjan Blix. Talboken omfattar 11 tim., 16 min..

Under valkampanjen i USA 2008 reste S.S., förf. och kulturjournalist, i medborgarrättsrörelsens och Martin Luther Kings fotspår genom den amerikanska södern. Han återvände sommaren 2009 till samma platser i ett förändrat USA där Barack Obama blivit president. Personligt skriven bok där han berättar om de svartas outtröttliga kamp ur ett historiskt perspektiv och knyter samman skildringen med händelser i nutiden.

Biografi med genealogi

Alberts sista önskan

av Mitch Albom. Inläst ur Forum, 2010 av Per Godenius. Talboken omfattar 5 tim., 42 min..

Intervjubok där författaren har talat med två predikanter; en rabbin, Albert Lewis, och en frikyrkopastor, Henry Covington. Återknytningen till barndomsläraren Albert inleder en djup vänskap med den åldrade gudsmannen i livets slutskede. När han träffar prästen Henry, en f. d. langare som vigt sitt liv åt kristet församlingsarbete bland hemlösa och narkomaner, upptäcker han likheter mellan rabbinen och prästen.

Rikets mest hatade man

av Jan Berggren. Inläst ur Carlsson, 2010 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 10 tim., 47 min..

G.H.v.G., 1668-1719, blev Sveriges mäktigaste man under Karl XII:s senare år. Utan att ha någon officiell post blev han kungens förtrogne och skaffade medel till krigets fortsättande efter 1715. Han kom att anses skyldig till de lidanden svenskarna tvingades till under det Nordiska krigets sista skede och även för att ha lurat kungen. Då denne sköts 1718 blev det också Görtz fall. Han avrättades genom halshuggning 1719.

Citizen Schein

Inläst ur Kungliga biblioteket, 2010 av David Zetterstad. Talboken omfattar 20 tim., 57 min..

Harry Schein, 1924-2006, var under många år en central person i det svenska kulturlivet - som författare, debattör och som grundare av Svenska Filminstitutet och som dess första chef 1963-1978. Här finns bidrag om S:s olika roller: privatpersonen, den intellektuelle entreprenören, filmfantasten, ideologen. Även många av S:s egna texter.

Örnen och kondoren

av Jonette Crowley. Inläst ur ICA, 2010 av Anita Molander. Talboken omfattar 10 tim., 10 min..

En forntida profetia säger att när den nordamerikanska örnen och den sydamerikanska kondoren förenas, kommer fredens ande att vakna på jorden. Men vad betyder profetian? Genom att låta läsaren följa med på hennes egen andliga resa vill förf. visa att vi alla är oändligt mycket större än vi någonsin kan föreställa oss. Hon påstår sig sedan många år motta vägledning, budskap och läror från två andliga guider.

Karl Staaff

av Peter Esaiasson. Inläst ur Bonnier, 2010 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 3 tim., 47 min..

Karl Staaff, 1860-1915, svensk statsminister 1905-1906 och 1911-1914. Han var en gentlemannapolitiker av ovanligt slag men också stridens man. Hatad av sina motståndare till höger och vänster men respekterad av dem som gillade hans liberala syn på det goda samhället. Han utmålades som landsförrädare när han inte ville satsa mer pengar på försvaret och tvingades att avgå. Del 1 i serien: Sveriges statsministrar under 100 år.

Tegvägen 3, Älvsjö

av Arne Jernelöv. Inläst ur MBM, 2009 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 10 tim., 18 min..

Förf., professor och miljöforskare, berättar livfullt om sin uppväxt i efterkrigstidens Folkhemssverige. 1943 flyttade han med sina föräldrar från Kiruna till Älvsjö i södra Stockholm. Där fanns egnahem i småstugor som "skötsamma" arbetarfamiljer kunde bygga själva på förmånliga villkor. Berättelsen beskriver början av en klassresa, med många kulturkrockar på vägen, fram till studentexamen i början av 1960-talet.

Che

av Björn Kumm. Inläst ur Historiska media, 2007 av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 16 tim., 35 min..

Biografi över den mytiske latinamerikanske gerillaledaren Ernesto Che Guevara, 1928-1967. Det är ett fascinerande livsöde, från den lyckliga barndomen i Argentina och ungdomliga reslust i Latinamerika, där han upplevde befolkningens fattigdom och utsatthet för orättvisor, till de intensiva revolutionsåren på Kuba och kampen i Bolivia. Che kämpade in i det sista för tredje världens frihet.

Arvid Lindman

av Leif Lewin. Inläst ur Bonnier, 2010 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 3 tim., 11 min..

Arvid Lindman, 1862-1936, svensk statsminister 1906-1911 och 1928-1930. Legendarisk högerledare som i början av 1900-talet räddade sitt parti från att utplånas av tidens liberaler och socialdemokrater. Han arbetade för samarbete, moderation och bevarad monarki. Som person utmärktes han av kylig realism, social kompetens och en dräpande replikkonst. Del 2 i serien: Sveriges statsministrar under 100 år.

John Landquist

av Ingemar Nilsson. Inläst ur Atlantis, 2009 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 23 tim., 1 min..

John Landquist, 1881-1974, var inte bara filosof utan också känd som kritiker och tidningsman, psykolog och pedagog. I denna biografi skildras L:s liv och idéer på de olika arenor där han var verksam: universitetet, tidningsvärlden och privatlivet; och utifrån möten med kvinnor och författarvänner. Framställningen får sitt speciella värde genom att I.N. haft tillgång till dagböcker, minnesanteckningar, brev m.m.

Maria Wetterstrand - kronprinsessan

av Tonchi Percan. Inläst ur Blue Publishing, 2010 av Anita Molander. Talboken omfattar 6 tim., 10 min..

Maria Wetterstrand, 1973- , språkrör för Miljöpartiet sedan 2002 tillsammans med Peter Eriksson. Förf., som följt henne i två månader skissar här ett porträtt: Barndomen i Eskilstuna, första pojkvännen, ungdomssynderna som aktivist och den politiska karriären från det att hon som 14-åring var med och grundade Grön ungdom. Vi får följa hennes väg till toppen och veta mer om hur hon med sin gröna vision vill rädda världen.

Jägare

av Thomas Rathsack. Inläst ur Fischer & Co, 2009 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 9 tim., 5 min..

Förf., 1967- , tjänstgjorde som dansk jägarsoldat i Afghanistan och Irak. Här beskriver han livet som jägarsoldat och sina upplevelser i händelsernas centrum. Krigets råa verklighet blir skrämmande påtaglig när förf. ger inblickar i tidigare okända militära aktioner. Det danska försvaret försökte stoppa utgivningen av boken som publicerades som bilaga till tidningen Politiken och som resulterade i danska ÖB:ns avgång.

Imamens dotter

av Hannah Shah. Inläst ur Libris, 2010 av Marika Bergström. Talboken omfattar 6 tim., 15 min..

Bland de muslimska pakistanierna i England är Hannahs far en andlig vägledare. I sin egen familj utsätter han sin dotter för fysiska och psykiska övergrepp. Familjen vet om det men förmår inte hjälpa henne. Hon försöker klara både skolan och livet hemma men när familjen försöker arrangera ett bröllop väljer hon friheten och flyr. Hannah arbetar nu med att hjälpa andra kvinnor som far illa.

Hjalmar Hammarskjöld

av Mats Svegfors. Inläst ur Bonnier, 2010 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 3 tim., 53 min..

Hjalmar Hammarskjöld, 1862-1953, svensk statsminister, 1914-1917. Politiskt obunden statsminister under första världskriget. Han var professor i juridik, hovrättspresident, diplomat, medlem i Svenska Akademien och respekterad folkrättsexpert. Han bidrog på ett avgörande sätt till yttre och inre fred och vann respekt för sin neutralitetspolitik. Del 3 i serien: Sveriges statsministrar under 100 år.

Mitt andra liv

av Ingrid Trollsten. Inläst ur Forum, 2010 av Inga Pyk. Talboken omfattar 8 tim., 22 min..

I.T. var bara 39 år när hon drabbades av en allvarlig stroke. I fem dagar låg hon medvetslös i hemmet innan någon hittade henne. Detta är hennes osentimentala dagboksskildring av kampen för att komma tillbaka. Färgstarkt och med humor berättar hon om sjukdomen och dess förlopp. Om fördomar och motgångar, om de små framstegens stora betydelse och kärleken till sina närmaste och till hunden Eddie.

Carl Swartz

av Eva Helen Ulvros. Inläst ur Bonnier, 2010 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 3 tim., 40 min..

Carl Swartz, 1858-1926, svensk statsminister 1917. Det halvår som han verkade var kanske den mest turbulenta tiden under svenskt 1900-tal med bl.a. hungerkravaller och den ryska revolutionen. Han var en industriman och högerpolitiker, främst verksam i hemstaden Norrköping, som genom sin kompromissvilja och strävan efter samförstånd fick en viktig roll. Del 4 i serien: Sveriges statsministrar under 100 år.

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Eldpallens glöd

av Henning Hamilton. Inläst ur Skogens hus, cop. 2009 av Örjan Blix. Talboken omfattar 6 tim., 47 min..

Förf. berättar om ett antal människor i norr som genom sitt arbete i och med skogen under sent 1800-tal och tidigt 1900-tal var med och skapade välståndet i Sverige. Det rör sig om bönder, småbrukare, torpare, skogshuggare, rallare, hästkörare, flottare, kolare m.fl. Boken baserar sig på sådant som skogsarbetarminnen från Nordiska museet, offentlig statlig statistik, minnesuppteckningar och litterära skildringar.

Äktenskap i Sápmi

av Gabriella Nordin. Inläst ur Institutionen för idé- och samhällsstudier, Umeå universitet, 2009 av talsyntes. Talboken omfattar 12 tim., 52 min. DAISY text och ljud.

Avhandling som fokuserar på kulturmöten i form av äktenskap mellan samer och icke-samisk nybyggarbefolkning under tidsperioden 1722-1895 och som genom dessa avser spegla kolonisationsprocessen i det norrländska inlandet. Källmaterialet utgörs av kyrkoboksmaterial.

Geografi

Resa i Schweiz

av Frank Heller. Inläst ur C. Andersen, 1948 av Timothy Gibran. Talboken omfattar 11 tim., 18 min..

Reseskildring från Schweiz som för förf. framstår som den sanna demokratins hemort, fristad för personlig frihet och den fria företagsamhetens fasta klippa i ett europeiskt socialiseringshav. Resande i tredje klass, men med första klassens iakttagelseförmåga, förmedlar han historiska, kulturhistoriska, filologiska, geografiska och gastronomiska upplysningar - samt slösar med kvicka citat. F.H., 1886-1947.

Paris, Frankrike

av Gertrude Stein. Inläst ur Ellerström, 2009 av Helena Gripe. Talboken omfattar 3 tim., 21 min..

En hyllning till författarens hemland, till den franska kulturen, matlagningskonsten och hattmodet, till allt i landet som är "spännande och fridfullt". G.S., 1874-1946, berättar om tidiga besök med familjen i Paris, om sina möten med fransk konst och franska konstnärer, om Picasso och om sina och Alice B. Toklas pudlar. Inte minst är boken en kärleksförklaring till den franska landsbygden och dess enkla liv.

Gamla murar, cypresser och mobiler

av Karla Werner. Inläst ur Carlsson, 2008 av Inga Pyk. Talboken omfattar 9 tim., 39 min..

Närskildring av människor, liv, historia och nutid i Belforte, en liten by mellan Florens och Siena i Toscana. Läsaren möter bybor i alla åldrar, rester av en försvinnande herrskapsklass, inflyttare från Sardinien för femtio år sedan och nutida invandrare från gamla Östeuropa. K.W., docent i etnologi, är en vaken besökare, närvarande både som intresserad medmänniska och uppmärksam etnologisk spanare.

Samhälls- och rättsvetenskap

Nej

av Per Svensson. Inläst ur Bonnier, 2010 av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 9 tim., 17 min..

P. J. Anders Linder säger Ja till vår konstitutionella monarki då den enligt honom är funktionell, demokratiskt förankrad och har historiskt fungerat värdemässigt väl. Per Svensson säger Nej till monarki och ja till republik. Argument mot monarki är exempelvis att arvsmonarkin är icke-demokratisk, kungahuset är bärare av både makt samt ett helt folks "emotionella energiresurser". Välskriven polemik.

Rapport från vår sköna nya värld

av Günter Wallraff. Inläst ur Norstedt, 2010 av Finn Afzelius. Talboken omfattar 12 tim., 25 min..

Den legendariske journalisten Günter Wallraff i åtta nya reportage: I rollen som telefonförsäljaren Michael G. lurar han systematiskt folk att köpa skräpprodukter, som den lågavlönade fabriksarbetaren Frank Kimmerle tillverkar han frallor till lågpriskedjan Lidl och i sin kanske hittills mest spektakulära förställningsakt - som den somaliske flyktingen Kwami - får han känna på den tyska främlingsfientlighetens och rasismens vardag.

Å alla kära systrar!

av Ebba Witt-Brattström. Inläst ur Norstedt, 2010 av Anna Döbling. Talboken omfattar 8 tim., 48 min..

Personlig berättelse om livet som kvinnoaktivist mellan åren 1971 till 1982 - på cykel mellan Grupp 8-möten, demonstrationer och arbetet med Kvinnobulletinen. Hon tar oss med till rödstrumpornas kvinnoläger på Femø och till Nordiska Sommaruniversitetet. Hon förälskar sig, gifter sig, föder barn och skiljer sig. När 70-talet övergår i 80-tal är hon en centralgestalt inom den nya kvinnoforskningen. E.W-B., 1953- .

Ekonomi och näringsväsen

Köttbullelydnad

av Maria Ahola. Inläst ur Prisma, 2008 av Anna Westberg. Talboken omfattar 2 tim., 28 min..

Uttrycket "köttbullelydnad" har myntats som ett begrepp för att en hund alltid behöver lite extra god belöning för att lära sig saker. Författaren tycker att det har en positiv klang, hunden har rätt till ersättning när den varit duktig. Den bör mötas med respekt och trevligt bemötande och tränas med mjuka metoder. Mängder med tips på övningar, en del anpassade för att barn ska kunna umgås med hunden på ett bra sätt.

Idrott, lek och spel

Liven längs linjen

av Erik Niva. Inläst ur Modernista, 2010 av Benny Nilsson. Talboken omfattar 19 tim., 34 min..

E.N., sportjournalist, skriver om människor som på olika sätt sysslar med fotboll; "internationella ikoner, slocknade stjärnor & 97 personliga fotbollskrig". Det är en perspektivrik porträtt- och reportagebok om den moderna fotbollen där stora fotbollsartister oftast står i centrum. Innehåller många unika möten, bl.a med spelare som Lionel Messi, Christiano Ronaldo, Kaká, Didier Drogba, David Villa och Steven Gerrard.

Militärväsen

Män som stirrar på getter

av Jon Ronson. Inläst ur Optimal, 2010 av Håkan Julander. Talboken omfattar 6 tim., 48 min..

Den amerikanska armén har sedan 1970-talet utbildat en hemlig grupp soldater i paranormala förmågor. De tränar sig i osynlighet, att tindra med ögonen, att spela hög rockmusik för att göra fienden förvirrad, att gå genom väggar och att kunna stirra ihjäl en get. Denna smått otroliga verksamhet tog fart igen på 2000-talet under USA:s krig mot terrorismen. J.R., brittisk förf., känd för sina dokumentära samhällsreportage.

Medicin

Hos doktorn

av Mats Fors. Inläst ur LL-förlaget, 2002 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 54 min..

Hur är det att gå till doktorn? Doktor Lena arbetar på en vårdcentral. Dit kommer människor med olika problem: Farshad har feber och ont i halsen. Lisa har ont när hon kissar. Thomas har skadat foten. Simja har skurit sig när han diskade. Kirsi har ont i axlarna. Elisabeth vill ha P-piller. Ester har huvudvärk. Förlagan är rikt illustrerad med fotografier.

Övergiven

av Anya Peters. Inläst ur Bra böcker, 2007 av Anita Molander. Talboken omfattar 8 tim., 8 min..

Anya föddes på Irland men övergavs av modern och växte upp hos sin moster. Hon misshandlades både psykiskt och fysiskt och även sexuellt. Till slut rämnade tillvaron och hon berättade vad hon utsattes för. Morbrodern dömdes till fängelse. Anya lärde sig att stänga av sina känslor och fick som vuxen ett kaotiskt liv. Så småningom lyckades hon komma över sin traumatiska barndom och fann en plats hon kunde kalla sitt hem.

Allt om Omega-3 - vitaminet från havet

av Tom Saldeen. Inläst ur SwedeHealth, 2008 av Lars Thiel. Talboken omfattar 7 tim., 56 min..

Förf., läkare, har under flera decennier studerat effekterna av Omega-3 på människan. Här delar han med sig av sin långa erfarenhet och ger kost- och livsstilsråd. Han ger råd om hur man kan förebygga hjärt- och kärlsjukdomar, stimulera hjärnan så att minne och inlärningsförmåga förbättras och hur man reducerar sin övervikt. Innehåller recept.

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Mitt spökhus

av Angie Sage. Inläst ur Damm, 2006 av Britt Örnehed. Talboken omfattar 2 tim., 5 min.. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Araminta Spookie. Araminta älskar fladdermöss, varulvar och vampyrer. Hon bor i ett underbart, gammalt spökhus, men hennes faster Tabby är trött på att bo i ett hus där ingenting fungerar. Hon är fast besluten att sälja huset men Araminta, som älskar varenda spindelnätstäckt vrå, tänker hindra henne med hjälp av spöket Sir Hector och hans trogne kammarpojke Edmund, en massa fantasi och en oslagbar plan.

Vampyren

av Angie Sage. Inläst ur B. Wahlström, 2008 av Lo Tamborini. Talboken omfattar 2 tim., 39 min.. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien Araminta Spookie som börjar med Mitt spökhus. Araminta tror att något fruktansvärt gömmer sig djupt nere under Spökhuset. Kan det vara en varulv? Medan hon gör en varulvsfälla dyker hennes läskige kusin Max upp, som Araminta misstänker är en farlig vampyr. För att göra det hela än värre blir han snabbt Wandas nya bästis. Men Araminta kommer på en plan för att avslöja Max samtidigt som hon fångar varulven.